2019-07-13 nap bejegyzései

(2895) Mit fedeztek fel a tudattágítókkal kapcsolatban?

Tibor bá’ online

 

A különböző kormányok egyetlen egy dologban egységesek, valamennyi tiltja a drogokat. Nehezen érthető, mert egyik másik (fű) hatásában enyhébb, mint a nikotin vagy az alkohol, amiket eszük ágában sincs betiltani. Meg aztán, mire fel avatkoznak bele a magánéletembe, ami persze elmondható az abortusz tilalomról is. Leginkább mégis az hozható fel az állami beavatkozás ellen, hogy a drogok nem egyértelműen csak haszontalan kellemetlenségek. Van néhány dolog, amik miatt differenciálni kellene közöttük.

Az LSD könnyebbé teszi a haldoklást. – Az LSD gyógyászati alkalmazásával kapcsolatos tanulmány ( results ) több mint 40 éve lett publikálva ( published ). Egyértelműen ki lett mutatva, hogy az LSD alkalmazása statisztikailag jelentős mértékben csökkenti a közelgő halál okozta izgalmakat.

A psilocibin stimulálás helyett, bizonyos agyi funkciókat valójában csillapít. – Tudattágítókkal kapcsolatos általános felfogás az, hogy kiváltanak valami különleges dolgot: tevékenyebbé tesz, hallucinációt okoz, éberebbé tesz, stb. Egy tanulmány szerint ( study ),

tudattágító hatása alatt álló agyvelőknél megfigyelhető volt, hogy egyes agyterületeknél csökkentik az aktivitást, ami kihat a memóriára és az érzékelésre.

MDMA segíti az oxitocin kibocsátást, ami viszont segíti a PTSD (post-traumatic demoralization syndrome) kezelését. – A 70-es évek környékén a MDMA-ról kiderült, hogy mérsékelt depresszióban szenvedőknél pozitív hatást váltott ki, de 1985-ben betiltották (az USA-ban) az anyagot. Kutatások azonban tovább folytatódtak. Különböző gyógyászati kipróbálások során (clinical trials ) egyértelmű bizonyítást nyert, hogy krónikus PTSD esetében gyógyító hatással bír.

Psilocibin megtörheti a nikotinfüggőséget. – Matthew Johnson, a Johns Hopkins Egyetem pszichiátriai professzora 2013-ban publikált egy előzetes összefoglalót ( results ),

ami szerint placébó ellenőrzés mellett 5 páciens teljesen felhagyott a dohányzással Psilocibin kezelést követően, és egy évvel később se tértek vissza a dohányzáshoz.

Ajahuaska felhasználható drogfüggők kezelésére. – A növényekből kivont ajahuaskát perui indiánok használták vallásos szertartásaiknál, valamint gyógyításoknál. A vancouveri Gábor Mate jeles ajahuaska kutató állítása szerint ( contends ),

képes feloldani bonyolult, tudatalatti pszichés stresszeket. Mate szerint az összes krónikus állapot esetében: rák, depresszió, szenvedélybetegség, szklerózis multiplex, stb. – számolni kell ilyen stresszekkel.

A felsorolt vegyületek tiltott listán tartása nem indokolt, de a törvényeket nem szakemberek, hanem bigott politikusok hozzák, sok esetben az egész társadalom kárára.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________