2019. július hónap bejegyzései

(2912) Ki örökli tőlünk a Földet?

Tibor bá’ online

 

Egyre több emberben merül fel a gondolat, jó-jó, mi eltűnünk, de mi marad utánunk. Ki lesz a Föld következő ura? Mily messze van ez az ötvenes évek viccétől, ami szerint az egyik pesti polgár kérdi a másiktól, hallotta, a Nap 5 milliárd év múlva kihűl, és a Földön minden kihal? Mit mondott mennyi? Öt milliárd. Hál istennek, úgy megijedtem, én öt milliót értettem.

Hát igen, ifjú éveimben úgy tűnt, hogy előttünk az idők végtelenje, semmi se változik, minden úgy fut le, ahogy megszoktuk. Nem olyan nagyon rég tudjuk, hogy ennek vége. És, akiket egyáltalán nem érdekelt a környezete (gondolok itt azokra, akik a közeli erdőbe hordják a kiszolgált bútorokat és egyebeket) azok most azért aggódnak, hogy mi lesz a Föld sorsa utánunk.

Nos, először is azt lenne jó tudni, hogy marad-e utánunk egyáltalán élet a Földön? Mértéktartó becslések szerint 1750-hez képest +3 °C növekedésnél az emberiség kihal, mert megszűnik az emberi habitat (élettér). A habitat megszűnését stoppolgatással egy ideig túl lehet élni, de a vége az elkerülhetetlen halál. Azonban a melegedés + 3°C-nál nem fog megállni. Egyesek szerint túl fog lódulni a +10°C-on is. Ez pedig azt jelenti, hogy bármi túlélése is kérdéses. Persze „egyesek” tévedhetnek. A klímaváltozással kapcsolatban a tévedések sorozatban bukkantak fel.

Tételezzük fel, hogy a kihalás nem fog leérni a bogarakig, életben marad valami az állatok közül is. Mi lesz ezután? Az evolúció során a puszta intelligencia nem előny, csak akkor, ha az biztosítja a nagyobb túlélési esélyt és a kedvezőbb szaporodást. Ebből az következik, hogy nem feltételezhetjük, hogy valami okos kis állatka jön utánunk, ami beszélni fog és átveszi a technológiai ismereteinket. Az evolúciós „termék” kiszámíthatatlan. Voltak már hatalmas hüllők (auruszok), jöttek-mentek. Egy biztos, 50 millió év kell ahhoz, hogy egy domináns lény kifejlődjön, ami „uralhatja” a Földet. Nem csodálkoznék, ha utánunk a társadalomban élő rovarok jönnének, ahol az egyén önzését felváltja a társadalmi altruizmus.

A poszt alapötlete: If Humans Were Wiped Out, Which Species Would Dominate Our Planet?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2911) Az amerikai elnök

Fontossága miatt publikussá tett, szerkesztett, VIP fordítás

Nem véletlenül fordítottam le ezt a cikket. Engem az lepett meg, hogy milyen nagy hasonlatosság van Donald Trump és Orbán Viktor között. Próbáljátok ilyen szemmel olvasni a posztot.

Written by Chauncey DeVega /

Mottó: Yale pszichiáterei szerint, Donald Trumpot a bizonytalanság és az üresség vezérli.

Néhány héttel ezelőtt, a Washingtonba akkreditált brit nagykövet, Sir Kim Darroch, Londonba küldött jelentései szivárogtak ki a sajtónak, ami szerint Donald Trump egy tisztességtelen ember, aki egy olyan Fehérház élén áll, ami teli van pletykákkal és belső civakodással.

Darroch azt is jelentette, hogy szerinte Trump bizonytalan, könnyen manipulálható, és Trump orosz botrányából még nem minden ismert, és könnyen lehet, hogy Trump elnöki tisztségének csúfos vége lehet.

Kérdés, hogy Trump privát és nyilvános viselkedése továbbra is kicsúszik-e az ellenőrzés alól? Nyilvánvaló szellemi hanyatlására a július 4.-i beszéde további bizonyíték-e? Miért van az, hogy oly sok amerikai elfogadja Trump szadizmusát, ami ennél is rosszabb, támogatja őt?

Nem rég beszéltem Dr. Bandy Lee-vel a Yale Orvostudományi Egyetem pszichiátriai professzorával, aki megírta Donald Trump súlyos esete című könyvét. Kedden Lee és néhány szakember összejött megbeszélni Trump mentális betegségét, ami közben megkérdőjelezték Trump képességét, hogy kellően el tudja-e látni az elnöki tisztséget.

Az elmúlt 3 évben Lee professzor mindent megtett, hogy felhívja az amerikaiak és a világ figyelmét, micsoda veszélyt jelent Trump a világra.

Véleményem szerint, nem létezik az igazságnál hatékonyabb fegyver. A legsötétebb politikai pillanatban is bekövetkezhet a folyamat megfordulása. Kiszámíthatatlan,  mi történik akkor, amikor a gát átszakad.

Donald Trump koncentrációs táboraiban gyerekeket abjuzálnak, felnőtteket arra köteleznek, hogy WC kagylóból igyanak, szexuális támadások fordulnak elő, durvaság és kegyetlenkedés. De az amerikai emberek le vannak dermedve. Hol van a tömeges tiltakozás? Ráadásul, az amerikaiak egy jelentős része úgy tűnik, élvezi Trump kegyetlenkedéseit.

Pontosan ez történik, pedig a társadalmon belül a patológiás esetek számának növekedése egy veszélyes folyamat. A rosszindulat beszivárog a társadalomba a kimerültség létrehozásával. Ez ugyanis létrehoz egy újfajta fogalomalkotást, és a valóság érzékelését, egy roppant egészségtelen módon.

Az nem véletlen, hogy Donald Trump veszélyes politikát valósít meg. Pontosan ez az, ami várható volt. Ez pedig olyan, mint egy fertőző betegség az amerikai politikában. Ha csak nincs megakadályozva, terjedni fog.

Na és mi van a többi amerikaival, akik nem élvezik ezt a szadista eljárást, ami a nem fehér migránsok, és menekültek ellen irányul, ennek ellenére nem tiltakoznak. Lehetséges lenne elérni azokat az embereket, akik másfelé néznek, vagy azzal biztatják magukat, ha nem vesznek tudomást az elfogadhatatlan eseményekről, akkor azok egy idő után maguktól megváltoznak.

Ebben a gondolkodásban egy jó adag cinizmus van, de van mellette egy adag kétségbeesés és tehetetlenség is.

Az angol kormány meg van győződve arról, hogy Donald Trumpot és az adminisztrációját átjárja a hazugság, bizonytalanság, alkalmatlanság, és könnyű manipulálhatóság, ami kihat mentális egészségükre és viselkedésükre.

Ma már az egész világ látja, hogy Donald Trump elnöksége párját ritkítva alkalmatlan a vezetésre és nagy valószínűséggel csúfos vége lesz. Kim Darroch szerint az Egyesült Államok működésképtelen, a Trump adminisztráció alkalmatlansága miatt. Minden valószínűség szerint, a világ egyéb kormányaiban is ez a vélemény alakult ki.

Amint az utolsó G20 japáni találkozóján az egész világ láthatta, Donald Trumpot majd mindegyik diktátort dicséri, ami a demokratikus és az intelligens vezetés ellen szól. És ez nem véletlen. Trumpnak mélyen ülő emocionális éhsége van arra, hogy diktátor legyen, egy fajta erős ember. Valójában ez hiba nem pedig erény. Trump azért csodálja a diktátorokat, mert narcisztikus elméjéből ez jön ki magától érthető módon.

Donald Trump attól függetlenül dicséri a diktátorokat, hogy azok vállát, milyen emberjogi bűnök terhelik. Ez azt mutatja, hogy nem ellenzi a diktátorok cselekedeteit. Sőt az ilyen vezetőket csodálja. Ez az egyik oka annak, hogy a pszichiáterek, akik kiértékelik Trump viselkedését, megállapítják azt, hogy Trump érzelmi szükséglete oly mértékben eluralkodik rajta, hogy képtelen megfelelően eldönteni, mit kellene tennie a nemzeti érdekek védelmében.

Trump a július 4.-i ünnepek alatt jelét adta annak, hogy mentális állapota romlik. Kiköveteli magának, hogy elképzelései érvényesüljenek, bármi is történjen a törvények, vagy az országban uralkodó szokások ellenére.

Trump mentális állapotára jellemző, hogy nem képes megérteni elvont fogalmakat. Ilyen értelemben nagyon is gyerekes. Trump nem ismer olyan fogalmat, mint igazság, azon kívül, hogy milyen haszna van belőle. Nem érti a társadalmi szerződés fogalmát, vagy a tisztesség szabályaihoz való engedelmességet. Oka ennek, hogy megragadt az érzelmi fejlődés korai szakaszában.

Trump betegsége nagyon veszélyes. A történelem arra tanít minket, hogy szörnyű dolgok történhetnek, amikor egy mentálisan beteg vezető hatalmon marad, és befolyása terjed a társadalomban.

Donald Trump csodál diktátorokat, akik újságírókat gyilkolnak, és politikai ellenfeleiket bebörtönzik. Trump a nyilvánosság előtt udvarol Kim Jong-unnak és Vladimir Putyinnak. A történelem azt mutatja, és a pszichiáterek ezt megerősítik, amikor egy diktátor beszél, el kell hinnünk, amit mond. Amikor fenyeget, azt komolyan gondolja.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2909) Szentté avatás

Tibor bá’ online

 

~aa007Nyugi! Nem rólam van szó. 😀

Öt éve Rómában ritka esemény zajlott le, egyszerre két, nem rég regnáló pápát avattak szentté. De ki lehet szent és miért? Ehhez vissza kell menni legalább odáig, hogy a katolikus egyház szerint egy hívő két fajta bűnt követhet el: halálos bűnt, és bocsánatos bűnt. Ez nem azt jelenti, hogy a halálos bűn nem megbocsátható, csak az egy külön fejezet. A katolikus egyház szerint minden bűn megbocsátható, különösebb következmény nélkül, ha azt a hívő meggyónja egy papnak, aki ezután kiszab egy büntetést (penitencia), ami rendszerint bizonyos mennyiségű imádkozás. Tovább menve, ha a bűnök alóli feloldozást követő pillanatban a hívő egy hirtelen infarktusban elhunyna, akkor egyenesen a mennyországba szállna a lelke. Ha viszont az eltávozás (úgy értem a test eltávozása után 😀 ) pillanatában a hívő lelket mindössze bocsánatos bűn terheli, akkor a lelke a purgatóriumba kerül, amit magyarul tisztító tűznek neveznek. Nyilván azért, hogy a tűzben megtisztuljon a bűneitől. Ha kellő ideig égett a purgatóriumba, akkor megszabadulva a bűneitől irány a mennyország. Na már most, szentnek az nevezhető, akiről egészen biztos tudjuk, hogy a mennyországban csücsül az isten jobbján (sok ezren, esetleg millióan). Ez azért fontos, mert lehet hozzá imádkozni egy kis hátszélért. Elvégre az, aki isten jobbján helyezkedik el, egészen biztos ki tud járni részünkre némi protekciót. Ez különben a Vatikán hivatalos álláspontja volt, hogy pénzzel meg lehet venni a one way ticket-et a mennyországba. Ezt nevezték Péter filléreknek. Ugye, ha egy szegény ördögöt (bocsánat, együgyű szegény emberre gondoltam) meggyőzünk arról, hogy néhány fillér illetékes kezekbe történő lefizetés után nem kell égnie a pokolba, akkor az illető még a szájától is el fogja vonni az ételt, és fillérjeit tálcán fogja átnyújtani plébánosának, hogy a püspök uraknak legyen miből briliáns gyűrűket felhúzni az újaikra. [elnézést a közbeszúrásért].

Ebből az elrendezésből következik, hogy a szentté nyilvánítás nagyon fontos munkafázis, elvégre égés elkerülése végett, olyanhoz nem lehet imádkozni, aki önmaga éppen ég. Na jó, de honnan tudjuk, hogy például II. János Pál, vagy bárki ott ül-e – a már jelzett – kiváltságos helyen. Ennek bebiztosítására szolgál az illető lélekhez (mert a teste már rég elrohadt) való imádkozást követő „csoda”. Ha valaki imádkozik, mondjuk II. János Pálhoz, aminek következtében a volt pápa kedvenc sportjában, azaz síelés közben elszenvedett (elnézés Herr Schumacher) súlyos sérülésből felépül, méghozzá az orvosi várakozásokkal ellentétben, akkor ez csodának fogható fel, és mint ilyen II. János Pálnak tudható be. A komolytalanság elkerülése végett (mert a hívők erre igen hajlamosak) a Vatikán ezeket a jelzett „csodákat” igen alaposan kivizsgálja.

Ez a játék II. Orbán pápa (1088-1099) alatt indult be, majd némi módosítás (III. Sándor pápa – 1159-1181) után, végleges formát VIII. (igen aktív) Orbán pápa (1623-1644) alatt ért el. Ugyanis a szentté avatás egy két lépcsős művelet. A gyanú felmerülése után, vagyis hogy ott ül-e vagy sem – első lépésben a boldoggá avatásra kerül sor. Szent tehát csak az lehet, akit előbb boldognak kiáltanak ki. És miért boldog? Hát már hogyne lehetne boldog, ha várományosa az isteni jobbnak.

Ne is mondjam a protestánsok ebből a buliból kimaradtak. Szerintük itt tulajdonképpen a szentek imádása folyik, amiből ők nem kérnek. Ebből következően például kálvinista templomban nincsenek szentképek és szobrok, viszont nem is pompáznak úgy, mint például az olaszországi katolikus templomok, amelyek láttán az ember nem tud ellenállni az érzésnek, hogy az emberiség jelentős része, csak úgy a múltban, mint a jelenben, milyen bődületesen együgyű tudott és tud lenni.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2908) Trump nukleáris háborún töri a hülye fejét

Tibor bá’ online

 

18.-án, hétfőn, egy sajtótájékoztatón, ahol Donald Trump amerikai elnököt és Imran Khan, pakisztáni miniszterelnököt lehetett kérdezni, Trump alaposan kitett magáért. Idézem az eredeti angol mondatokat, azok pontos fordítását, és kötőjel után a megjegyzésemet.

“I could win that war in a week. I just don’t want to kill 10 million people,” Megnyerném azt a háborút (mármint Pakisztánit) egy hét alatt, csak nem akarok 10 millió embert megölni. – Aztán ezt a mondatát pontosítja, ha nem lenne elég világos.

“I have plans on Afghanistan that if I wanted to win that war, Afghanistan would be wiped off the face of the earth, it would be gone. It would be over in, literally, in 10 days. And I don’t want to go that route.” Vannak terveim Afganisztánnal kapcsolatban, ha meg akarnám nyerni azt a háborút, de Afganisztán le lenne söpörve a Földről, eltűnne. Szó szerint 10 nap alatt vége lenne, de nem akarom ezt az utat választani.

Iránnal kapcsolatban: “We’re ready for the absolute worst.” Készek vagyunk a lehető legrosszabbra. – Nyilvánvalóan az abszolút legrosszabb egyenlő az atom bevetésével.

Egy iráni háborúval kapcsolatban: “wouldn’t last very long, I can tell you that. It would not last very long. I’m not talking boots on ground…or sending a million soldiers.” Nem tartana sokáig, erről biztosíthatlak. Nem tartana nagyon sokáig. Nem gyalogosokról beszélek…. (vagy) Elküldeni egy millió katonát.

“Any attack by Iran on anything American will be met with great and overwhelming force. In some areas, overwhelming will mean obliteration.” Bármilyen támadás bármi ellen, ami amerikai, nagy és mindent elsöprő erőt fog kiváltani. Egyes esetekben a „mindent elsöprő” megsemmisítőt jelent. – Nem kell hozzá zseninek lenni, hogy az ember kitalálja Trump atomfegyverek bevetéséről beszél.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2910) Akkor most kinek barátja Moszkva?

Az eredeti poszt szerkesztett fordítását a VIP előfizetőknek elküldöm.

Teherán úgy gondolja, Moszkva segíti Izraelt

Teheráni feltételezés szerint Moszkva átadta Jeruzsálemnek az S-300 légelhárító rendszer kódjait, ami lehetővé teszi, hogy az izraeli F-35 vadászgépek lopakodva behatoljanak Irán légterébe.

___________________________________________________________________________

Tehran suspects Israel is being assisted by Moscow

Thursday, July 25, 2019 1:00:27 PM

Tehran suspects that Moscow has given Jerusalem codes from the S-300 aerial defense systems, which enabled Israel’s multirole F-35 combat aircraft to stealthily penetrate Iran’s airspace, fly over several major cities (Tehran, Karajrak, Isfahan, Shiraz and Bandar Abbas) and carry out an aerial survey of the Islamic republic’s anti-air defense systems, the Qatari news agency Al Jarida reports.

According to the Qatari journalists, the Israeli aircraft flew unhindered over virtually the entire western part of Iran, from the south to the north and back.

Iran’s aerial defense system, including the anti-air missile systems supplied by Russia, were unable to follow the Israeli aircraft’s movement into and out of the country’s airspace.

The article states that Ismail Kowsari, deputy head of Iran’s Revolutionary Guard, kept the incident a secret from Ayatollah Khamenei, fearing criticism. Kowsari was later dismissed from his position.

Iranian intelligence reportedly concealed the fact of the flyover by the Israeli aircraft, which were able to test out the possibility of an airstrike against structural elements of Iran’s aerial defense system, a number of other military and industrial targets, and to carry out a detailed aerial survey of a number of facilities, including secret military bases.

The Qatar news outlet has proposed previously that Israeli aircraft could be flying to Iran and back several times a day, invisible to the Syrian, Iraqi, Iranian and Russian detection systems.

In April 2018, Russia said that Israel’s F-35s could not and did not wish to fool the S-400 in Syria.

In 2018, an American military expert said that Israel had made changes to the F-35’s onboard system, turning the aircraft into a monster.

That same year, the commander of the Israeli Air Force said that the Israelis are the first in the world to try out the F-35 in combat conditions.

UAWire.org

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2907) Yukiya Amanot valószínűleg Izrael gyilkolta meg

Tibor bá’ online

 

A Nemzetközi Atom Energiai Ügynökség (IAEA) főnökét teheráni források szerint majdnem biztos izraeli és amerikai ügynökök ölték meg. Bűne az volt, hogy nem volt hajlandó azt állítani, hogy Irán megszegte az atomegyezményt (JCPOA). Halálával lehetőség van egy új vezető kinevezésére, aki együttműködhet az izraeli-amerikai érdekcsoporttal.

Köztudott volt, hogy izraeli és amerikai részről erős nyomás nehezedett Amanotra, aki hősiesen ellenállt, és kitartott az igazság, a valóság mellett.

Július 18.-i halálát az említett csoport napokig titokban tartotta. Csendes körülmények között Július 22-én volt a temetése.

Harmadik hivatali ciklusának 2021 Novemberében lett volna vége. Se Izrael, se Amerika nem kívánt addig várni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2906) Felnőtt életem első leckéje

Tibor bá’ online

 

Hazatelepedésem után az első munkahelyem az Egyesült Izzó volt, amit régen, és most megint TUNGSRAM-nak becéznek. Mivel a Műszaki Tájékoztatón dolgoztam, minden munkatársam beszélt legalább egy idegen nyelvet a gépírókon kívül, és persze mindenki művelt diplomás volt. Egy öröm volt az élet, igazi intellektuális nyüzsgéssel. Ez volt az-az idő, amikor valóban belendült a világ. Félvezetők, holdra szállás, színes TV, új fényforrások, olyan új ismeretek mint például Parkinson törvényei, vagy a LIFE nevű komputer játék, az amputált bolha megsüketülése, stb. A feleségem révén minden héten szert tettem a TIME című heti magazin, ami felbecsülhetetlen privilégium volt a Kádár rendszerben. Tehát naprakész értesültünk a világ dolgáról, a feminista mozgalomról, a hormonális fogamzásgátlástól, a Velvet Underground-ról, és persze a hazai eseményekről is: Rozsdatemető, Csirkefej, stb. A kellemes légkörhöz hozzátartozott az osztályvezető személye is, és az általa képviselt polgári légkör.

Mivel a feladatunk a TUNGSRAM termékek promótálása volt, jó volt a kapcsolatunk a termeléssel is. Ez utóbbit használta fel egy az egyik újpesti művezető, aki engem egy 22 oldalas pamflettel lepett meg, amit Kanadában adtak ki és galambtartásról szólt. Mivel az illető galambokat tartott kért, hogy fordítsam le neki, mert egy szót se ért angolul, és hát a galambtartás a hobbija.

Eszem ágában se volt elutasítania kérést, de huszonkét nyomtatott oldal lefordítása eltart egy darabig. A galambtartó tehát a nyakamra járt, mert nagyon izgatta a téma. Nekem viszont volt munkahelyi kötelességem is, és a pamfletet nem szándékoztam hazavinni, volt otthon elég dolgom munka után. De azért a fordítás két hét alatt csak kész lett.

Mivel a művezető nem kérdezte meg mivel tartozik, azt feltételeztem, hogy itt kollégák között a szívességtétel a szokás. Ugye nem rég jöttem haza, nekem alkalmazkodni kellett az itthon kialakult szokásokhoz.

Aztán telt múlt az idő, és az otthoni fürdőszobában lett egy kis vízszerelési probléma, megkértem tehát az egyik TMKást, hogy jöjjön ki hozzánk a meló elvégzésére. A pasi el is jött, hozott magával lopott alkatrészeket és elvégezte a munkát, ami után kért 1000 forintot. Zárójelben megjegyzem, hogy a gépírónőnk 1300 forintot vitt haza havonta. Fizettem, és másnap felmértem a helyzetet.

Kiderült, hogy a korlátolt ismeretekkel és intelligenciával bíró melósok, vagyis a fizikai munkások érzik a súlyát a fizikai munkának, de a szellemi munkát nem tartják igazi munkának. Az én galambászom azt hitte, hogy a kb. 50 gépelt oldal lefordítását én kiszarom magamból (aminek akkori értéke 50×22=1100 Ft. volt), hiszen fordítás közben még egy kalapácsot se emelek fel, ráadásuk munkaidőben végzem el, ülök a seggemen és csak írogatok. Ha pedig így van, akkor az egész fordítás csak szívesség, amit mindössze meg kell köszönni.

A helyzet az, hogy ez a vélekedés azóta se változott. A (magyar) melós idegen nyelvet nem beszél, tanulni esze ágában sincs, minden, amit tud, csak úgy ráragadt, a szellemi munkát nem becsüli, mert fel se fogja ésszel mi az.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2905) Az igazság keresése

Tibor bá’ online

Ebben a pillanatban 3000 poszt van a honlapomon. Ezen alkalomból egy “különleges” posztot írtam, legyen ő a 3001.

Nem titok, hogy a munkám fenntartásához számtalan nyugati hírlevelet fizettem elő. {itt az előfizetés (angolul subscribe) alatt nem fizetést kell érteni, hanem megrendelést} Ezek a hírportálok folyamatosan hívják fel a figyelmet adakozásra. Különben ezt teszi Guy McPherson és Paul Beckwith is. Most idemásolom a Truthout hírforrás legfrissebb figyelem felkeltését.

If you’re reading this, I imagine it’s because you appreciate Truthout, and you value the journalism we publish.

Kicsit aktualizálva ez a mondat így szól magyarul: Ha ezt olvasod, akkor úgy gondolom, méltányolod Tibor bá’ munkáját, és értékeled azt, amit publikál.

Az eredeti szövegben ezután jön az, hogy adakozz. Adakozással becsüld meg a munkájukat, és tedd lehetővé, hogy tovább dolgozhassanak.

Én tudom, hogy nem fogsz adakozni. A magyar virtus ezt nem teszi lehetővé. Itt mindenki szeret ingyen vacsorázni (tisztelet a kivételnek). Akkor miért írtam mindezt? Nos, én nem tudok adakozni, mert anyagi körülményeim ezt nem engedik meg, de piszok szarul érzem magam, hogy informátoraimat nem tudom segíteni. Gondoltam, te se érezd magad jól, hogy potyázol rajtam. 😀 . Különben az adakozókat megbecsülöm a külön elküldött VIP fordításokkal. Szerintem megéri adakozni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2904) Három világprobléma (vagy csak egy?)

Az eredeti poszt szerkesztett, rövidített fordítását a VIP előfizetőknek elküldöm.

Szerző: Dimitri Orlov

Five years ago, when Angela Merkel, at the time the respected leader of the European Union’s largest economy, was interviewed on the subject of the biggest problems facing the world, she opined that they would be the following three key ones:

• Russia’s annexation of Crimea
• Ebola epidemic
• ISIS in Syria

I am happy to report that over the intervening period all three of Frau Merkel’s most important problems facing the world have been solved, and she can now retire in peace. Ironically, none of them have been solved by her, her government, her nation, the whole of the EU, or the collective West in its entirety.

After the rhetoric surrounding Crimea died down, it turned out that the Crimeans themselves voted overwhelmingly to join Russia while Russia only acceded to their lawful demands. The Crimean Tatars—a significant minority—are particularly happy now that their language has become one of the three official ones, joining Russian and Ukrainian. Meanwhile, the rhetoric in Western media has stayed the same, but the facts behind it have turned out to be null and void. The use of the term “annexation” is particularly fact-free: in international law, annexation requires the use of force; voluntary annexation is not even a thing. Although the phrase “annexation of Crimea” is still heard in Western media, the phrase rings hollow because the world’s number one problem has thus been solved. So, who solved it? Umm… The Russians?

The Ebola virus has been known since 1976 but gained notoriety in 2014 when 2258 cases of Ebola infection were recorded in Equatorial Guinea. Later it spread to neighboring Liberia and Sierra Leone, but it was at that early moment that Western mass media started ramping up their fearmongering, claiming that an Ebola pandemic is about to engulf the world. The explanation for this running start soon followed and was freely offered by its main beneficiaries: two Western pharmaceutical companies, US transnational Merck and British THK GlaxoSmithKline. Serendipitously, both of these companies both developed and stockpiled mass quantities of their respective Ebola vaccines just in time for the scare campaign. The effectiveness of these vaccines proved to be ineffectual, but they sold a lot of them anyway.

And then, at the height of the epidemic, a large group of specialists arrived, set up field hospitals and conducted a massive operation that ranged over the entire affected region looking for signs of infection. In a short period of time, these specialists developed a new vaccine, Gam-Evac Combi, which turned out to be orders of magnitude more effective than the American or the British ones. The epidemic was quickly ended. It was at that point that the entire episode vanished from Western media. But it would have been very interesting to find out more. For instance, was the epidemic spontaneous, or was its ground zero specifically chosen? There have been reports from the affected region of militants targeting Western medical teams; are they beginning to suspect something? In any case, where did these other, non-Western specialists come from, and who developed the effective Ebola vaccine? Who were they? It was… the Russians, again.

Five years ago, the situation in Syria was indeed dire: ISIS, or the Islamic Caliphate, had taken over a large part of the country, terrorizing the local populations and threatening the rest of the country. But then… I’ll cut to the chase this time, Russia intervened. It turned killing terrorists into a wonderful training exercise for its military. Over the following years, over 63000 Russian service personnel, including 25000 officers and over 400 generals, were rotated through Syria. The Air and Space Forces performed 39000 sorties, destroying 121466 ISIS targets. Transport aviation delivered 6077 tonnes of humanitarian assistance by parachute. On the ground, 1220 physicians and 10 specialized medical teams provided medical care to 88318 Syrians. If you’ve noticed, Western media hardly mentions ISIS at all any more; this is mostly because it no longer exists. Although the Syrians and the Iranians did quite a lot to help, Russia can take most of the credit. (The US can take credit for destroying the Syrian city of Raqqa, where there were plenty of civilians, but from which ISIS was mostly absent at the time).

Perhaps Frau Merkel would be so kind as to volunteer a new list of thee most important problems the world faces… for Russia to solve? Or perhaps we should start ignoring the noises emitted by Western politicians and mass media on this topic of world’s biggest problems because, you see, we can tell what the world’s biggest problem is without their help: they are.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2903) Élelmiszerhiány?

Tibor bá’ online

 

Az amerikai média hallgat, mint a sír. De a helyzet az, hogy a nagy élelmiszerláncok (például a Wal Mart) egymás után írják ki a polcaikra: “Due To A Poor Harvest Season, We’re Experiencing Shortages On Many Canned Vegetable Items”

Magyarul: A gyenge termény betakarítás miatt több zöldségkonzervből hiányt érzékelünk.

A hír hozzám amerikai közösségi oldalról érkezett. A közösségi oldalak teli vannak hírekkel az egész USA-ból, mindenütt azt tapasztalják, hogy hiány van a például a konzerv zöldborsóból. Persze zöldborsó nélkül lehet élni, legfeljebb kellemetlen. Főleg, mert az angolszász gasztronómiában az egybesült marha és a marha karaj (T-bone steak) főhelyen áll, amihez a körítés burgonya és zöldborsó.

A hiány létezik, az okot nem tudni, mert agyon van hallgatva. Mindenesetre a figyelemfelkeltő így folytatódik: Reméljük, hogy raktári készletünk a legtöbb tételnél augusztusra helyreáll. Lehet, hogy lesz egy nyár végi betakarítás? Ezek szerint a tavaszi vetést elvitte az áradás.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2902) Folytatjuk az angol nyelvet

 Tibor bá’ online

 

Könyv címlap 1904-ből
Könyv címlap 1904-ből

A tegnapi angollal nem nagyon foglalkoztatok. Tudom, a korai halállal foglalkoztok. Na jó, és akkor már nem érdemes kikapcsolódni, mondjuk úgy, hogy kulturálisan? Rajtam nem múlik, folytassuk!

Az angol újságokban, magazinokban, de még tudományos folyóiratokban is a megjelenő cikkek szerzői imádnak visszanyúlni az angolszász kultúrába humorizálás végett. Ennek lényege egy-egy cím, vagy idézett híres mondat kis méretű kiforgatása. Na és miket idézhetnek? Gyakorlatilag bármit, ami benne van az „általános műveltségben”, azaz minden angol anyanyelvű tudja, de az angol nyelvet megtanuló idegenek általában nem. Nagyon kedveltek a gyermekmondókák, az úgynevezett nursery rhymes. Ebből millió van. Mi pedig meg vagyunk lőve, ha történetesen nem közöttük nőttünk fel. Néhány példa: All the PM’s horses, and all the PM’s men… (a miniszterelnök összes lova, és az összes katonája…) Ha ezzel találkozunk egy közel keleti politikai analízisben, egyszerűen fogalmunk sincs, hogyan kerül oda. Miféle lovakról van szó a III. világháború árnyékában. Ha viszont ismerjük Tojás Tóbiást (mert, hogy le is van fordítva) akkor be fog ugrani, hogy a Miniszterelnök helyzete reménytelen, mert az eltört tojást (legyen az egy elcseszett tárgyalás), vagyis Humpty Dumpty (tehát Tojás Tóbiást) már nem lehet visszaállítani eredeti állapotába. De találkozhatunk idézetekkel a Micimackóból, az Alice Csodaországban című könyvekben, vagy akár híres emberek híres szólásaiból, de az eredeti szöveg egy kicsit meg van másítva, az alkalomnak megfelelően ki legyen forgatva. És ha mára híres emberekről van szó, van itt valami aktuális O1G számára. Abraham Lincoln: You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time. magyarul: néha-néha bárkit becsaphatsz, vagy folyamatosan becsaphatsz néhány embert, de állandóan mindenkit becsapni lehetetlen. (a nyelvi poén persze elveszett, de az értelme a mondatnak megmaradt).
Ami a korábbikat illeti, közlök két cikk címét. Találjátok ki az eredetit, és hogy mire utalnak!

A Tale of Two Robots.

Survival of the Smartest.

Az eheti vicc találós kérdés, illetve bölcs mondás:

What is the difference between a new wife and a new dog? – After a year, the dog is still excited to see you.

Love may be blind, but marriage is a real eye-opener.

Gone are the days when girls used to cook like their mothers. Now they drink like their fathers.

You know that tingly little feeling you get when you really like someone? That’s common sense leaving your body.

E heti feladat nem valamelyik mondat lefordítása, hanem hasonló angol nyelvű utalás közzé tétele, ha ilyennel már találkoztatok.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2901) Megint egy kis hétvégi Angol

Tibor bá’ online

 

Már mindent tudsz, majdnem mindent, vagyis nyelvtan, szókészlet, és be is gyakoroltad. Ennek ellenére leselkednek rád meglepetések. Vannak ugyanis nyelvi szokások. Ez meg mi a manó? Nézzünk rá példát a magyarban. „Öreg, mint az országút.” Mondhatod-e helyette, hogy „Régi, mint az országút”? Természetesen nem, illetve mondhatod, de nem jelenti ugyanazt. De nem azért mert ez egy régi mondás, ami helyett viszont nem mondhatom azt, hogy „öreg mondás”. Szóval érted? Akkor lássuk!

Angoltanár első nejem arra tanított a kezdetek kezdetén, hogy az angolban nem létezik szinonima. Nincs két olyan szó, ami ugyanazt jelentené, egyetlen kivételt nem számítva: freedom és liberty, mert ezek egymással felcserélhetők. Próbálkozzunk! A javasolni szóra két angol jelöltünk van: suggest és propose. De nagyon oda kell figyelni, mert az „I propose….” indítással megkéred valakinek a kezét. Ha mást kívánsz javasolni egy hölgynek, használd inkább a „suggest” szót.

Magyarban elég gyakran találkozol a „tilos” szóval, fűbe lépni, dohányozni, átjárni, stb. esetekben. Az angol a tilos szót ilyenekre nem használja. Vedd észre a „no smoking” felhívásban a „tilos” szó nem szerepel. A „keep off the grass” felhívásban sincs benne. És persze a „trespassers will be prosecuted” feliratból is hiányzik. De ez csak a kezdet.

Bármily logikusnak is tűnjön egy-egy magyar mondás, eszedbe ne jusson lefordítani angolra! Nézzünk rá példákat!

–      A magyar úgy alszik, mint a bunda. Az angol úgy alszik, mint egy hasábfa.

–      Magyarul valaki olyan bolond, hogy kötöznivaló. Angolul, mint egy kalapos.

–      Magyarul valaki olyan süket, mint a nagyágyú. Angolul, mint az ajtófélfa.

Ezekből csak az a tanulság, hogy ne molesztáljuk a templom egerét, mert az csak idehaza szegény. A ma született bárány csak nálunk ártatlan, és a sasnak is csak idehaza éles a szeme. Csak nálunk vergődik a szárazon a hal, lusta a tetű, vörös a rák, fut a nyúl, csökönyös a szamár.

Az angol ember másképp él, mint a magyar, és ezért másképp is beszél. Például: Nekünk határozott véleményünk van és ezt kerek-perec meg is mondjuk. Az angolnak is lehet határozott véleménye, de óvatosan fogalmaz. A kijelentésébe berak valami ilyesmit: feltehetően, elképzelhető hogy, valószínűleg, nem kizárt, stb.

Egy idő után – ha figyelmes vagy – az angoloknál tapasztalhatod az alábbiak folyamatos jelenlétét, mindig az alkalomnak megfelelően. Ha nem ezek szellemében nyilvánulsz meg, nem várhatsz el megbecsülést.

1. Keeping a stiff upper lip.

2. Do not jump into conclusions.

3. Typical English understatement.

4. Making a compromise.

5. Minding one’s own business.

6. Offering no opinion.

7. Changing one’s mind

Ez alkalommal a hozzászóló feladat ezen mondatoknak a megmagyarázása, nem az szó szerinti értelme, hanem a lényege.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

 

 

Éljetek a lehetőségekkel!

(2900) Ültessünk fát, védjük meg az emberiséget

Tibor bá’ online

 

Magyarországon beindult az „ültessünk 10 millió fát” lelkes mozgalom, amit felkarolt a média. Szép dolog a faültetés, és hasznos is. De most ennél többről van szó. Faültetés lenne a csodafegyver a felmelegedés ellen.

Nem kell matematikai zseninek lenni ahhoz, hogy valaki kitalálja, ez csak egy szép álom. Az emberiség 1750 óta lovagolja meg a hőenergiát, ami azt jelenti, hogy mindent eléget, amit csak tud. Erdőkkel kezdte, majd kőszénnel folytatta, végül rádöbbent, hogy a földben nyersolaj és földgáz lapul elképesztő mennyiségben, ami 100 millió évek alatt gyűlt össze. Az égés mellékterméke a széndioxid volt, aminek klímamelegítő hatásáról közel 150 éve tud az emberiség. Most ezt az elképesztő mennyiségű CO2-ot, faültetéssel akarja visszafordítani. Amennyire szép az ötlet, annyira reménytelen. Ennek bizonyítására irányuló, az ETH Zürich kutatóinak munkájára az egész világ felfigyelt. Ezek szerint 730 milliárd tonna CO2 köthető le, amennyiben az emberiség elültet 1 biliárd, azaz ezer billió, vagyis egymillió millió(1012) fát. Ez azt jelenti, hogy minden földön élő emberre kb. 15 fa ültetése jutna, ha találnának hozzá nem lebetonozott (városok), és mezőgazdasági kultiválásba nem befogott területet. Ez elég lenne az Ember által, 200 év alatt a légkörbe juttatott CO2 kétharmadának a lekötésére. Ilyen egyszerűen megúszni ezt a kérdést szinte álomba való.

És az is, egyszerű álom, mert megfeledkeztek az igen fontos rendszer visszacsatolásról. Nézzünk néhány egyszerű tényt a CO2-vel kapcsolatban. Jelen pillanatban az emberiség évente 40 Gt CO2 juttat az atmoszférába, és ez az érték évről évre növekszik. Ez összességében 1850-óta 2330 Co2, amiből 31 % erdőkből, 67 % fossziliákból és 2 % egyéb forrásból származik. Ennek az eredménye az atmoszféra eredeti CO2 tartalmának az 50 százalékos megnövekedése. Azonban mindössze 1090 Gt CO2 atmoszférikus növekedés következett be, mert a kibocsátás kábé felét elnyelték az óceánok és az erdők.

Ebből az következik, ha mi az ezer milliárd fa ültetésével kivonunk az atmoszférából 730 Gt CO2-t, az atmoszférában lévő szén nem fog 730 Gt-val csökkenni, csak ennek 60 százalékával, állítja a szakirodalom. Tehát a 730 Gt csak egy harmada lenne a 2330 Gt-nak. Ráadásul 50-100 évre lenne szükség ahhoz, hogy az elültetett fák felvegyenek 730 Gt CO2-t. Átlagosan évi 7 Gt-át, miközben jelenleg évente 40 Gt CO2-t bocsátunk az atmoszférába.

A faültetési ötletet tovább fúrja a következő tény: Az ültetés jelentős részére rendelkezésre álló terület Alaszkában, Kanadában, Finnországban, és Szibériában van. Ezeket a területeket jelenleg hó fedi, ami a beeső fénysugár hatalmas részét visszaveri. Ha ezek a területek erdőkké válnak, a sokkal sötétebb erdők visszaverés helyett elnyeli a fényt, vagyis segít melegíteni a Földet. Nyilvánvalóan, ez nem lehet a cél.

Would a large-scale tree restoration effort stop climate change?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2899) Minden idők legmelegebb júniusa

Tibor bá’ online

 

Ez év júniusa volt minden idők legmelegebbje, 0.93°C-al volt melegebb, mint a 1950-1980 bázis érték, ami mellett 2016 (most már második legmelegebb) júniusa, „csak” 0,82°C-al volt melegebb, mint az 1950-1980 bázis (átlag). Ez különben az alábbi ábrán kitűnően látható.

Megjegyzendő, hogy 2016 egy erős El Nino év volt. Ezzel szemben az idei év júniusára El Nino semleges év lett egy gyenge El Ninoból. Ha történetesen az idei év is El Nino lenne, akkor a júniusi érték kiment volna a kéményen. Felmerül viszont a kérdés, ha nem az El Nino nyomta fel a hőmérsékletet, akkor mi? Én egyetlen egy okot látok, a beharangozott exponenciális felgyorsulás beindult.

Előrejelzések szerint a július még melegebb lehet, ami aláhúzza az én sejtésemet.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2898) Összefoglaló

Tibor bá’ online

Ezt a kissé cinikus című előadást malt71 jóvoltából élvezhetitek végig. Végre fekete-fehéren fel van tárva, hogy ez van, nincs kibúvó, nem lehet tenni ellene semmit. Elérkeztünk az út végére. Aki nem hiszi, szabad a gazda, meg lehet fúrni a hallottakat. Mszilárd örököseinek szabad a pálya. 😀

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2897) Kiknek kell egy háború?

Tibor bá’ online

 

Az iráni eseményeket szemlélve nem látok kiutat egy (valószínűleg nukleárissá fokozódó) háborúból. Az iráni vezetés pontosan tudja, hogy egy ilyen háború Irán totális megsemmisüléséhez vezet, tehát visszalép, ameddig tud. Azonban a másik oldal érezhetően nem nyugszik, eszeveszett tempóban keresi az indokot. Eközben a hülyeség olyan fokon nyilvánul meg, amit a különben agyilag tompa amerikai közvélemény még bevesz. Tehát: Trump jó egy éve „felmondta” az Iránnal kötött több hatalmú megállapodást. A „felmondta” kifejezést újabban használják (nem csak ők), ami önmagában egy nonszensz. Egy szerződést nem lehet felmondani. Meg lehet szegni, de jogszerűen felmondani nem lehet, csak közös megegyezéssel. Ha lehetne, akkor a szerződés, mint olyan értelmetlenné válna. Mindenki addig tartaná be, ameddig az neki előnyös. De a lényeg mégis az, hogy Amerika felmondta, azaz kilépett belőle, és most azzal vádolja Iránt, hogy 60 héttel később „felrúgta” azt. Hogy lehet felrúgni egy már nem létező szerződést? Nyilván úgy, hogy nem vagyunk egyenlők. Amerika először szellent, Irán pedig büdöset fingik, amit a szellentő meg akar torolni.

Na, most a szigorú, egyértelmű tények!

Korábban több szabotázs esemény is történt különböző nemzetiségű tankerek ellen, amit ez ideig ismeretlen tettesek követtek el, Washington szerint egészen biztos, irániak tették.

Irán lelőtt egy amerikai kémkedő drónt, ami (Irán szerint) megsértette az iráni légteret (amit Amerika tagad).

A nyílt tengeren az angolok megszálltak egy iráni tankert, 2 millió hordó nyersolajjal a gyomrában.

Jeremy Hunt, angol külügyminiszter, bejelentette, hogy Angliának fokozni kell katonai kiadásait, különösképpen fejleszteni kell a hadiflottáját, mert Irán veszélyezteti a kereskedelmi hajóinak szabad mozgását.

Ezzel egy időben az angolok egy második rombolót küldenek a Perzsa-öbölbe. (gondolom, csak hogy fokozzák a feszültséget)

Anglia állítja, hogy egy héttel korában iráni hajók (3 apró naszád) megpróbáltak feltartóztatni egy angol tankert, de egy arrafelé járó angol romboló elkergette őket. Irán tagadja, hogy ilyen esemény megtörtént volna.

A Pentagon bejelentette, hogy tervbe van véve egy nemzetközi koalíció létrehozása, azzal a céllal, hogy hadihajókat küldjenek a Perzsa öbölbe, a kereskedelmi hajók zavartalan forgalmának zavartalan biztosítására, az iráni veszély ellenére.

Amerika, további csapatokat küld a térségbe, feltehetően a feszültség enyhítése végett 😀 .

Hunt bejelentette, hogy amennyiben Amerika katonailag megtámadná Iránt, az angol erők csatlakozni fognak a hadjárathoz. „Nem kell beszarni fiúk, csak rajta, mi jövünk segíteni.”

Korábban ugyanígy nyilatkozott Izrael is. (viszket az ujjuk a ravaszon, úgy meghúznák már 😀 ).

Mindeközben Oroszország figyelmeztetett, hogy a Perzsa-öbölbeli feszültség belobbanthat egy katasztrofális háborút, ami könnyen a III. Világháborúvá szélesedhet.

Megismétlem. Nem azt látom, hogy ez a feszültség feloldódna, inkább úgy néz ki, hogy az angolszászok addig provokálnak, amíg Irán tűri, és amint lehet beindítják a támadást.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2896) Csökkenő terméshozam

Tibor bá’ online

 

2100 mára már 2030. lett. (Ez már elég közel van a 2026-hoz. 😀 ) IPCC: „Our study suggests that climates like those of the Pliocene will prevail as soon as 2030.” Fordítás: Tanulmányaink szerint a Pliocén korszakra jellemző klíma akár már 2030-ra is megvalósul (a Földön). Megjegyzés: a Pliocén alatt a Föld ~3 °C-al volt a mainál melegebb, ami McPherson evolúciós biológus szerint az emberiség kihalását jelenti a “habitat” (élettér) eltűnése miatt.

Részletesen mindenre kiterjedő kutatások szerint a klímaváltozás ez ideig évente átlagosan 1 százalékkal csökkentette a legfontosabb mezőgazdasági terményeket: (árpa, kukorica, búza, rizs, repce, szójabab). Európára vonatkoztatva a csökkenés 6,3…21,2%. Kiemelve Magyarországot a csökkenés ~10%. Aki rá akar keresni: climate change is effecting crop yealds and reducing global food supplies.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(1345) Angol nyelv magas fokon

Tibor bá’ online

mélabús vasárnapra visszahozva az 5 év távlatából

 

~ab108Idegen nyelv alkalmazásának van egy olyan aspektusa, amit még senkitől se hallottam, és amit én neveztem el „nyelvi logikának”. Ez kábé azt jelenti, hogy egy adott (anya)nyelvhez tartozik egy „logika” is, amire elsősorban akkor kerül sor, amikor meg kell valami ismeretlent érteni. Mivel mi magyarok több száz éven át a német nyelv befolyása alatt álltunk, a mi nyelvi logikánk erősen átfedi a németet. Nézzük a német nyelvi logika egyik gyöngyszemét, a hoch szót. Például Hochspannung, Hochbahnhof, Hochstein [ 😀 ], stb. Ha tudjuk mit jelent a hoch, spannung, stein és bahnhof, akkor semmi problémánk megérteni az összetett szavakat. Annyira nincs problémánk, hogy még át is vettük egyiket-másikat: magasfeszültség. Ezt a kifejezést az akadémia természetesen tiltja, mint germanizmust, és helyette a nagyfeszültség használatát írja elő, de értelmezési problémát nem jelent.

Egészen más a helyzet az angolban. Ugyanis az angol nyelvi logika nekünk annyira idegen, hogy tökéletesen elveszünk, ha pontos ismeret helyett ki kell valamit találni. Állítsuk szembe a német hoch szóval az angol dead szót! Szerinted mit jelent:

1. dead slow

2. dead man’s handle

3. dead end

4. dead line

5. dead to the world

6. in the dead of winter

Ne kezdj el szótárazni, googlizni, wikipédiázni, mert hiszen minden felfedezhető, de csak akkor, ha tudod, hogy valamit keresni kell. Ugyanis, ha nem tudod, akkor simán átugorhatod [dead line = elhalt vonal] és haladsz tovább. Inkább gondolkodj el rajta, ha nem ismered őket. Aztán írd ide, hogy mire jutottál, és csak az után keresd ki, vagy várd meg, hogy megírjam.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2895) Mit fedeztek fel a tudattágítókkal kapcsolatban?

Tibor bá’ online

 

A különböző kormányok egyetlen egy dologban egységesek, valamennyi tiltja a drogokat. Nehezen érthető, mert egyik másik (fű) hatásában enyhébb, mint a nikotin vagy az alkohol, amiket eszük ágában sincs betiltani. Meg aztán, mire fel avatkoznak bele a magánéletembe, ami persze elmondható az abortusz tilalomról is. Leginkább mégis az hozható fel az állami beavatkozás ellen, hogy a drogok nem egyértelműen csak haszontalan kellemetlenségek. Van néhány dolog, amik miatt differenciálni kellene közöttük.

Az LSD könnyebbé teszi a haldoklást. – Az LSD gyógyászati alkalmazásával kapcsolatos tanulmány ( results ) több mint 40 éve lett publikálva ( published ). Egyértelműen ki lett mutatva, hogy az LSD alkalmazása statisztikailag jelentős mértékben csökkenti a közelgő halál okozta izgalmakat.

A psilocibin stimulálás helyett, bizonyos agyi funkciókat valójában csillapít. – Tudattágítókkal kapcsolatos általános felfogás az, hogy kiváltanak valami különleges dolgot: tevékenyebbé tesz, hallucinációt okoz, éberebbé tesz, stb. Egy tanulmány szerint ( study ),

tudattágító hatása alatt álló agyvelőknél megfigyelhető volt, hogy egyes agyterületeknél csökkentik az aktivitást, ami kihat a memóriára és az érzékelésre.

MDMA segíti az oxitocin kibocsátást, ami viszont segíti a PTSD (post-traumatic demoralization syndrome) kezelését. – A 70-es évek környékén a MDMA-ról kiderült, hogy mérsékelt depresszióban szenvedőknél pozitív hatást váltott ki, de 1985-ben betiltották (az USA-ban) az anyagot. Kutatások azonban tovább folytatódtak. Különböző gyógyászati kipróbálások során (clinical trials ) egyértelmű bizonyítást nyert, hogy krónikus PTSD esetében gyógyító hatással bír.

Psilocibin megtörheti a nikotinfüggőséget. – Matthew Johnson, a Johns Hopkins Egyetem pszichiátriai professzora 2013-ban publikált egy előzetes összefoglalót ( results ),

ami szerint placébó ellenőrzés mellett 5 páciens teljesen felhagyott a dohányzással Psilocibin kezelést követően, és egy évvel később se tértek vissza a dohányzáshoz.

Ajahuaska felhasználható drogfüggők kezelésére. – A növényekből kivont ajahuaskát perui indiánok használták vallásos szertartásaiknál, valamint gyógyításoknál. A vancouveri Gábor Mate jeles ajahuaska kutató állítása szerint ( contends ),

képes feloldani bonyolult, tudatalatti pszichés stresszeket. Mate szerint az összes krónikus állapot esetében: rák, depresszió, szenvedélybetegség, szklerózis multiplex, stb. – számolni kell ilyen stresszekkel.

A felsorolt vegyületek tiltott listán tartása nem indokolt, de a törvényeket nem szakemberek, hanem bigott politikusok hozzák, sok esetben az egész társadalom kárára.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2894) Nők és a pornogáfia

Tibor bá’s pinaposzt online 😀

 

Ez a férfi "álom" egy nőnek se vágya
Ez a férfi “álom” egy nőnek se vágya

A 90+ éves apám főszórakozása a pornó videók nézése volt. Ezek közül is Cicciolina volt a kedvence a kígyóval, amit – unszolására – nekem is végig kellett néznem háromszor. Amikor egy-egy videót az unalomig nézett, elment valamelyik kölcsönzőbe és kicserélte a kazettát. Neki még nem jutott az Internetből, ezért aztán néha elgondolkodok rajta, hogy manapság mit csinálna. Napjainkba már a „komolyabb” hírportálok is kénytelenek időről-időre közzé tenni egy kis szexet. Viszont a közfelfogás szerint a nők ennek a lavinának egyáltalán nem örülnek. Hogy miért nem, azt többen kezdték kutatni, és mit találtak?

Tömören a baj az, hogy a pornó filmeket férfiak készítik férfiak részére, ezt elszenvedő női szereplőkkel. Ebből nem kérnek a nők. Vagyis nem arról van szó, hogy a nőket nem érdekli a szex, arról van szó, hogy őket nem érdekli ez a fajta szex. Miért, mi a baj vele?

A pornó filmek többségéből üvölt a beteges férfi dominancia, a vágy, hogy szexualitásuk kiélésének tárgyát minél jobban megalázzák, legyűrjék, saját torz vágyuk célpontjává tegyék.

Egészséges érzékkel megáldva, el nem tudom képzelni, hogy 5-6 perces pumpálás után a férfi miért húzza ki nemi szervét és fröcsköli az ondóját a nő arcába? Sőt, miért van ráerőltetve a nőre, hogy ezt a fröcskölődést boldog mosollyal fogadja? Tényleg, megboldogult tizenéves koromban – jobb híján – a koitusz interruptusz volt a „divat”. Nem volt kellemes, de kondom hiányában, a Ratkó korszak közepén mi mást lehetett tenni a cölibátuson kívül? Most viszont – a pornó filmek tanulsága szerint – a férfiak tömegesen interruptuszolnak, hogy ondójuk oda menjen, ahová egyáltalán nem kellene, és ezt a nők is nagyon jól tudják.

Nem hiszem, hogy a férfiak többsége egyetértene, vagy önmaga érdekelt lenne ebben a devianciában. Akkor pedig miért van ezzel teli pakolva az Internet? Megfoghatatlan, hogy azt nyomják ezerrel, amit a nők kivétel nélkül mind, a férfiaknak pedig a többsége elutasít. Nem vagyok híve a gnoszticizmus terjedésének, de néha nem ártana, ha revideálnám az álláspontomat. 😀

Utóirat: Az illusztráció (nem az összes) férfi vágyak netovábbja. Abszurdfításdát nem kell kihangsúlyozni. Az embernek tényleg megáll az esze.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

 

 

Éljetek a lehetőségekkel!

(2893) Alaszka lángokban

Tibor bá’ online

 

Alaszka lángokban áll, ahogy ezt az alábbi műhold képen láthatjuk. A  hőmérséklet 35,5°C, ami természetesen rekord érték.

Alaszka felett a légkör szénmonoxid tatalma 43,443 ppb, széndioxid tartalma pedig 561 ppm.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2892) Kiáltás a sötét éjszakába

Az eredeti poszt szerkesztett, rövidített fordítását a VIP előfizetőknek elküldöm.

Szerző: Caitlin Johnston független újságíró (lásd a csatolt fényképet) .

US Foreign Policy Is A War On Disobedience

In an excellent new essay titled “We’re Not the Good Guys — Why Is American Aggression Missing in Action?“, Tom Engelhardt criticizes the way western media outlets consistently describe the behavior of disobedient nations like Iran as “aggressions”, but never use that label for the (generally antecedent and far more egregious) aggressions of the United States.

“When it comes to Washington’s never-ending war on terror, I think I can say with reasonable confidence that, in the past, the present, and the future, the one phrase you’re not likely to find in such media coverage will be ‘American aggression,’” Engelhardt writes. He then asks a very fair question:

“So here’s the strange thing, on a planet on which, in 2017, U.S. Special Operations forces deployed to 149 countries, or approximately 75% of all nations; on which the U.S. has perhaps 800 military garrisons outside its own territory; on which the U.S. Navy patrols most of its oceans and seas; on which U.S. unmanned aerial drones conduct assassination strikes across a surprising range of countries; and on which the U.S. has been fighting wars, as well as more minor conflicts, for years on end from Afghanistan to Libya, Syria to Yemen, Iraq to Niger in a century in which it chose to launch full-scale invasions of two countries (Afghanistan and Iraq), is it truly reasonable never to identify the U.S. as an ‘aggressor’ anywhere?

In other words, does it really make sense for any nation to be able to take over the world and then look up with Bambi-eyed innocence saying “I was attacked! Completely out of the blue!” whenever any government pushes back on this? If you ask the empire’s narrative makers, the answer is a resounding yes.

This important discrepancy is as close as we’ll ever get to an honest admission from the political/media class that they consider empire-building and endless war to be normal, and any opposition to it freakish. All nations are meant to submit to America’s use of military and economic force upon them, and if they don’t, that’s “aggression”. The official position of the political/media class is that the US is a normal nation with the same rights and status as any other, but the unofficial position is that this is an empire, and nations will either obey or be destroyed.

It’s a machine with the same values as Napoleon or Hitler or Genghis Khan or any other imperialist conqueror from ages past; the only difference is that it pretends not to be the thing that it is. The US markets itself as an upholder of rules-based liberal democratic values, even though it consistently flouts international law, wages imperialist wars of aggression, imprisons journalists, crushes dissent and uses propaganda just as much as any totalitarian regime. The only difference is that it does so in a way that enables its supporters to pretend that that’s not what’s actually happening.

Forget the “war on terror”. If US foreign policy were honest it would unite all its war propaganda sloganeering under a single banner: the War on Disobedience.

After the end of the first cold war there was much celebration. At long last! The USSR was no longer a threat, so America could finally stop pouring its resources into the nuclear arms race and finally just relax and start acting like a normal country in the world. But it didn’t take long after the Berlin Wall fell for the neoconservatives to find their way into key points of influence and steer US foreign policy into the agenda of ensuring that America never again risks losing its status as the world’s only superpower. Which necessarily meant expanding the use of military and economic force to a level never previously seen.

So now you’ve got this weird dynamic where the US is constantly working to make sure that no other countries surpass it and gain the ability to treat America the way America treats other countries. That’s all US military and economic agendas in a nutshell right now.

The nation that poses the greatest threat to US hegemony is of course China. Most of the US war machine’s aggressions right now are ultimately built around securing resource control and geostrategic dominance to prevent China from surpassing it without attacking China itself. Any time you see the US ramping up hostilities toward a given nation, just do a search for that nation’s name plus China (or plus “Belt and Road Initiative“), and you’ll usually find a strong connection.

So the USSR was simply replaced with China, and the nuclear arms race was simply replaced with greatly increased global military expansionism. The plutocrat-owned media and the plutocrat-owned political class have fallen right in line with this and normalized the idea of US imperialism around the world. The cold war never ended, it just shifted its narrative and focus. Neoconservatism never went away, it just went mainstream.

But the thing about neocons and the rest of the increasingly indistinguishable proponents of American imperialism is that their underlying thesis is actually fundamentally correct: the US empire does depend on endless war in order to maintain its dominance over other nations. America doesn’t have the leverage to stay on top using economic prowess alone; it requires both the carrot of US military backing and the stick of US military aggressions. War is the only adhesive holding the US-centralized empire together, and the more its economic dominance slips away in the face of China’s economic rise, the more ham-fisted and desperate its warmongering is necessarily going to get.

This is completely unsustainable, especially in a world where the other major nuclear weapons force, Russia, is on China’s side of the new cold war dynamic. We’ve all now found ourselves trapped on a planet made of limited resources with two major alliances trying to out-consume and out-resource control each other, while hurtling toward a major military confrontation between nuclear superpowers. This puts us on a direct trajectory toward either nuclear annihilation or ecosystemic collapse in the near term. This means the argument that America needs to maintain its dominance at all cost is no longer a viable one, since that cost will almost certainly be everything in the world.

So we’ve all got some important questions to ask ourselves, haven’t we? Do we desire to stay in the familiar US-controlled world order at the price of omnicide and ecocide, or do we wish to roll the dice and bet on humanity instead? Do we wish to stay the course because it preserves a status quo that is all we’ve ever known, or do we take a leap of faith on the possibility that we can de-escalate all geopolitical enmity and move into collaboration with each other and with our ecosystem?

This choice right here is why I write so much about mankind’s need to transcend its old conditioning patterns and move into something wildly unprecedented. Our current fear-based mentality makes a populism-driven leap of faith into transcendence impossible and ensures that we remain on an oligarch-driven trajectory toward extinction. I firmly believe that we have the freedom to either pass or fail this test, but we don’t have the freedom not to take it. We’ll transcend our old conditioning patterns which we inherited from our evolutionary ancestors who lived in a wildly different world from the one we’ve created, or we will perish. It’s an A or B choice, but the choice is ours.

Caitlin’s articles are entirely reader-supported, so if you enjoyed this piece please consider sharing it around, liking her on Facebook, following her antics on Twitter, checking out her podcast, throwing some money into her hat on Patreon or Paypal, or buying her book Woke: A Field Guide for Utopia Preppers. https://caitlinjohnstone.com

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2891) Testi fenyítés

Tibor bá’ online

 

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere vettette fel a témát, amit a Fidesz azonnal lerohant. Ezt csak a történelmi hűségért írom, mert különben ezzel nem akarok foglalkozni.

A helyzet az, hogy amióta világ a világ a gyerekeket mindig, minden társadalomban testi fenyítéssel (is) nevelték. Most a neokonok (új konzervatívok) kitalálták a politikailag korrekt fogalmat és besepertek alá mindent, amit jónak láttak, azzal a hátsó gondolattal, hogy megroppantsák a társadalmat, azaz kezelhetőbbé alakítsák.

Az én időmben még az első négy év alatt akadt testi fenyítés az iskolában rendszeres volt, konkrétan nádpálcával adtak „körmöst” vagy „tenyerest”, szélsőséges fegyelmezetlen magaviseletért, vagy a tanulás totális megtagadásáért. Felsőbb osztályban már nem alkalmazták, valószínűleg azért, mert már nem volt rá szükség. Ezt a módszert és elfogadhatónak tartom. A testi fenyítés ilyen fokú elutasítása, véleményem szerint, kontra produktív. Ez olyan, mintha eltörölnénk a börtönbüntetést. A bűnözésre hajlamos emberek ettől csak vérszemet kapnának és a bűnözés fokozódna. Ha egy gyerek megtudja, hogy feljelentheti a tanárt, ha hozzá nyúl, akkor nyilvánvalóan sokkal többet fog megengedni magának, mintha ezt nem tehetné meg.

A kisebbik fiam iskolájában ezt úgy oldották meg, hogy a testnevelés tanár a elfogadhatatlan magatartást tanúsító diákot átvitte egy üres terembe, és adott neki két hatalmas pofont. Soha, senki nem jelentette fel, és az iskolában fegyelem volt. Mindenki tudta mi történik azzal, akit kihív az osztályból, és a jelek szerint senki se találta elfogadhatatlannak.

Nem vagyok híve annak, hogy a gyereket agyba-főbe üssék, de annak se, hogy úgy kezeljék őket, mint Indiában a szent teheneket.

Az idősebb fiam fenekét egyszer vertem el, amikor vasárnap délben átment a szomszédhoz, ahol sörrel itatták. Amikor visszajött áradt belőle a sörszag. Pontosan tudta, hogy mi nem fogyasztunk alkoholos italt, mégis elfogadta a kínált sört. Azt akartam, hogy az alkoholt (és a szomszédba járást) asszociálja a kellemetlenséggel. A következő két gyerekem között alig volt egy év különbség, állandóan együtt jártak és együtt voltak vásottak. (6 emeletes ház tetején mászkáltak, ahonnan idegen lakó erkélyére mentek át, mert a házmester rájuk zárta az ajtót, és hasonlók) Néhányszor el kellett őket „verni”. Ez úgy zajlott le, hogy vacsoránál megtudtam mi volt a legújabb „hőstettük”. Közöltem velük, hogy vacsora után jelenjenek meg a dolgozó szobámba büntetés végrehajtása végett. Ez abból állt, hogy hasra feküdtek az ágyon, én pedig fejenként hármat a fenekükre sóztam egy pálcával. Csakhogy előtte mind a ketten egy-egy kispárnát beraktak a nadrágjukba. Én tehát a kispárnát püföltem hangos puffanások és „fájdalom” kiáltozás mellett. Ők tudták, hogy én tudom, hogy kispárnát püfölök, de nem a fájdalomkeltés volt a cél, hanem a kellő „büntetés” kiszabása. És ugye, nem volt biztosítva, hogy legközelebb se veszem észre a kispárnákat.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2890) Szex-mentes periódus (egy „érett” nő meditálása)

Tibor bá’ online

Kapcsolódj ki egy napra, ne gondolj az elmúlásra!

 

Ezért le tudnék mondani a szex-mentességről.

Élete folyamán mindenkinek vannak szex-mentes periódusai, úgy értem, ha nincs férje – avat be gondolataiba a kiszolgáló pincérlány. Én meg íziben megkérdeztem – neked mennyi volt a leghosszabb periódusod? Egy hónap – árulta el némi huncutsággal a szemében. De persze én csak 18 vagyok – tette hozzá magyarázóan – biztos lesz hosszabb is.

A helyzet az, hogy az ilyen csinos kis fruskáknak nem gond egy partner megtalálás, már ha van hozzá kedve, és persze ki akar sokáig szex nélkül élni? Na, azért akad. Az egyik barátnőm a minap azzal állt elő, hogy néha kifejezetten élvezi a szex-mentes időszakokat, mert akkor más dolgokkal is tud törődni. Ezt természetesen könnyen állíthatja, mivel hosszú évek óta ugyanaz a férfi a partnere, és a pasi nyilván nem impotens.

Elméletileg persze igaza van. Egy másik barátnőm szerint szex nélkül élvezet az élet, ha történetesen valami más halálosan leköti, például ír egy jó regényt. Na, igen, de hány írónő akad 100.000 lakos között? Ami pedig az „elméletileg” jelzőt illeti…. szóval, amikor elkap az a tompa érzés deréktól lefele és azon kapod magad rajta, hogy bámulod a férfiakat a villamoson, a buszon, és észrevétlenül egyre lejjebb szabod meg a határt. Egy 20 éves kölyök nem tűnik már rossz ötletnek, és az őszülő haj se nagyon zavar. Szó, ami szó, a szex nélküli állapot elhúzódása egyenes arányban van az elvárt minőség romlásával. Mindent összevetve nekem két év tűnik a kibírható abszolút maximumnak. Legalább is ennél többről nem hallottam.

Egy másik, igen vonzó barátnőm bevallotta, hogy kilenc hónap volt a leghosszabb idő, amit férfi nélkül töltött el – de szerinte egyenlő volt a pokollal. Szülei riadtan kérdezték tőle: mi ütött beléd az utóbbi időben? – várt egy kicsit majd folytatta – két vibrátort nyűttem el.

Nyilvánvaló, a tűrőképességünk nem egyforma. Van, aki két hét után pánikba esik. Másoknak a szextelenség nem okoz különös gondot. Személy szerint nekem a leghosszabb szex nélkül eltöltött idő (leszámítva életem első 14 évét) nyolc hónap volt. 25 évesen iratkoztam be az egyetemre, és körülöttem minden fiú 18 volt. Egy idő után rájöttem, hogy nincs más választásom. A srác azt hazudta a szüleinek, hogy a barátaival volt.

A nyári szünetre megoldódtak a gondjaim. A nyár különben is alkalmas pasik felszedésére. Éppen ezért a korábbi kapcsolatokat tavasz végén érdemes felrúgni. Szakításra november a legrosszabb hónap. Megeshet, hogy a karácsonyt és a szilvesztert pasi nélkül kell átvészelned, amihez kedvem nekem egyáltalán nincs, és még az se vigasztal meg, hogy nem kell vennem karácsonyi ajándékot. Aztán azok a hideg téli éjszakák, egyedül egy ágyban, brrr.

Ha mindenáron szexszelni akarsz, akkor sok esetben tényleg jobb a kikapcsolás. Legyünk őszinték, magadon kívül valaki más által átélni az orgazmust csábító ötlet, de ha úgy egyébként nem csíped a fazont az utómunkálatok rosszabbak, mint egy nagytakarítás. Én akkor inkább várnék valakire, akit el tudok viselni. Bár néha piszok nehéz. Különösen, ha az előző pasiba tényleg bele voltál zúgva. Igaz kutyaharapást a szőrével…., de jobb, ha várunk egy darabig, ha nem is gyógyul be teljesen a seb, egy idő után már alig fáj. De, ha nagyon szarul érzem magam, egy kis ártatlan flörtölés rendszerint átsegít a nehézségen – igaz csak néhány órára.

___________________________________________________________________________

Kedves női kommentelők! Szóljatok hozzá, hadd okosodjanak a férfiak.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2889) A magyar pride

Tibor bá’ online

 

Első alkalom, hogy a Pride felvonuláson az ellentüntetőket helyezték kordon mögé, és hatalmas tömeg volt. Élőben beszámolt róla az internetes média, sokan nyilatkoztak. Hurrá! Hogy mindenki tudja miről van szó, két nő aktív csókolózásba kezdet. Bennem pedig megszólalt a rég lezajlott neveltetés.

18 éves koromban volt egy kedvesem, akivel kimentünk a Margit-szigetre vasárnap délután egy közép meleg, kora szeptemberi napon. A cél egy kis csókolózás volt, mind a ketten tudtuk, de nem beszéltünk róla. Végre találtunk egy üres padot, amire gyorsan leültünk, az idő délután 5 óra lehetett. Természetesen még világos volt, és eszünk ágába se jutott egymásnak esni, szépen elbeszélgettünk, magyarul múlattuk az időt. A csókolózással vártunk addig, amíg kellően besötétedik, de még ekkor is szétrebbentünk, ha jöttek a sötétben. Egy csókolózó pár nem csúnya látvány, de az intimitás nem tartozik egy harmadik személyre. Nem igaz, hogy közterületen kell végezni. Nem igaz, hogy nem lehet kibírni hazáig. Természetesen azt is be lehet vezetni, hogy közterületen koitálunk, de ehhez a mai társadalmat alaposan át kell formálni. Külön rátesz egy lapáttal a szokatlanra, amikor tüntetően két nő vagy két férfi áll le csókolózni, nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy „megbotránkozzak”. Nem botránkozom meg, de nem tartom gusztusosnak, egyiket se. És persze nem tartom szexinek se. Egyszerűen nem vagyok erre hangolva, de kibírom. Bár egyesek szerint az élet nem arról szól, hogy mit lehet kibírni, de ezt hagyjuk.

Ennél érdekesebb az a követelésük, hogy gyereket vállalhassanak. Persze, hiszen se két nő, se két férfi nem tud gyereket nemzeni. A nagy kérdés, hogy van-e jogunk egy gyereket arra kényszeríteni, hogy egy szokatlan elrendezésben nőjön fel? Vajon a két nőből, vagy két férfiből álló „család” ugyanazt nyújtja-e nevelő hatásként, mint a hagyományos, egy férfi és egy nő? Ha belegondolok, hogy engem két férfi, vagy két nő nevelt volna, hát a pokolba kívánnám. Persze az ember egy roppant adaptív állat, mindent képes megszokni, a kérdés, hogy érdemes-e? Erre kérem a hozzászólásokat.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2888) Legújabb klíma események

Tibor bá’ online

 

2019. júniusa volt minden idők legmelegebb júniusa Magyarországon, de a világban is. 2019. várhatóan a legmelegebb év lesz.

Jelenleg Alaszkában új rekord értékű hőhullám tombol, ami súlyosbítja az erdőtüzeket. A tűzoltók nem urai a helyzetnek, és a becslések szerint a tűz még hetekig tombolhat.

A tenger színt felett 3656 méter magasan elhelyezkedő, tibeti fővárosban, Lhasaban a nyári hónapokban (június, július, augusztus) a hőmérséklet általában 15°C-ig emelkedik. Az idei év az első, amikor 25°C meleg van.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2887) Einstein és Isten

Tibor bá’ online

 

~ab169Minden bizonnyal a ragyogó PR-nak köszönhetően a teljes emberiség úgy gondolja, hogy Einstein volt minden idők legnagyobb zsenije (nem igaz). Ez aztán önfenntartóvá vált. Ha az intelligenciát akarják megtestesíteni, akkor elmaradhatatlanul egy Einstein portréval találjuk magunkat szemben. Nincs ezzel semmi baj, nem Einstein az egyetlen, aki érdemtelenül kapott Nobel-díjat. Az viszont már enyhén bosszantó, hogy a deisták Einsteinnel akarják bizonyítani isten létezését, még hozzá Einstein idézetekkel.

Tény az, hogy Einstein gyakran emlegette istent, elsősorban társadalmi szokásból, de ő isten alatt valójában a Természetet, a „Rendszert” értette. Talán a leghíresebb, és legtöbbet emlegetett mondása „Isten nem kockázik” elképesztő módon félre van értve. Mindössze arról van szó, hogy a Kvantummechanikából kiderült az elemi részecskék véletlenszerű viselkedése. Ez a konzervatív gondolkodású, már nem túl fiatal Einsteint felbosszantotta, mert szerinte a Rendszer komplex és perfekt. Mire fel történnek dolgok véletlenszerűen, nem pedig determinisztikus módon? Mert szerinte, isten nem szerencsejátékos, vagyis nem kockázik a világmindenséggel.

Szerencsére, még élt, amikor már hivatkoztak rá (itt a blogban is megtörtént egy hozzászólásban), ami arra késztette Einsteint, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba, és a következőket nyilatkozta:

It was, of course, a lie what you read about my religious convictions, a lie which is being systematically repeated. I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it. – magyarul: Természetesen hazugság volt, amit olvashattak az én vallásos meggyőződésemről, egy olyan hazugság, amit szisztematikusan ismételgettek. Nem ismétlem, nem hiszek egy személyes istenben, amit sose tagadtam, de egyértelműen kinyilatkoztattam. Ha van bennem valami, ami vallásnak nevezhető, akkor az nem más mint az én határtalan csodálatom a tudomány által feltárt világmindenség felépítését illetően.

A nem kockázó isten helyett a deistáknak fel kellene figyelni arra, hogy Einstein más alkalmakkor is nyilatkozott. A „Ahogy én a világot látom” munkájában ezt írta: „I cannot conceive of a God who rewards and punishes his creatures, or has a will of the kind that we experience in ourselves. Neither can I nor would I want to conceive of an individual that survives his physical death; let feeble souls, from fear or absurd egoism, cherish such thoughts. I am satisfied with the mystery of the eternity of life and with the awareness and a glimpse of the marvelous structure of the existing world, together with the devoted striving to comprehend a portion, be it ever so tiny, of the Reason that manifests itself in nature. – magyarul: Nem tudok elképzelni egy olyan istent, aki teremtményeit jutalmazza és bünteti, vagy olyat tesz, amit saját bőrünkön érzékelünk. Olyasmit se tudok vagy akarok felfogni, ami túléli saját testének a halálát…….

Einstein halála után a New York Times-ban, 1955.04.19-én megjelent nekrológból:~ab170 I cannot imagine a God who rewards and punishes the objects of his creation, whose purposes are modeled after our own — a God, in short, who is but a reflection of human frailty. Neither can I believe that the individual survives the death of his body, although feeble souls harbour such thoughts through fear or ridiculous egotisms. – magyarul: Képtelen vagyok elképzelni egy olyan istent, aki jutalmazza és bünteti saját teremtményeit, akinek céljai megegyeznek a mi céljainkkal. Vagyis egy olyan istent, aki emberi tulajdonságokkal rendelkezik. Azt se hiszem, hogy az ember túlélheti testének halálát, annak ellenére, hogy a törékeny lényünk félelemből vagy nevetséges egoizmustól hajtva melenget ilyen gondolatokat.

Ehhez nincs mit hozzátenni. Minden ellenkező híresztelés ellenére Einstein nem hitt istenben, és a lélek létezésében. Azonban csodálta a természet tökéletességét, ahogy én is teszem, és boldog vagyok, hogy megismerhettem mindazt, amit a tudomány eddig feltárt.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2886) Magyarországon is felpergett a klíma

Tibor bá’ online

 

Egyre többen kezdenek felfigyelni a klímára. Nem csoda, rekkenő meleg van, és naponta halljuk a híreket. A franciaországi 45,9 °C tényleg megdöbbentő. És végre kezdenek szervezkedni az emberek. Itt is, ott is olvasni, hallani, hogy mit kellene csinálni. Mivel lehet elérni, hogy kevesebb CO2 kerüljön a légkörbe.

Szép-szép a lelkesedés, de nem árt a tudás se. Ha leállítjuk  a CO2 termelés legnagyobb részét, ami egy kisebb csoda lenne, akkor ezzel egy időben leállna a szállópor termelése is, aminek jelentős hűtő hatása van. Méghozzá nagyon gyorsan leállna, de mivel a CO2 csökkentés fokozatosan történhetne, valójában azt tapasztalnánk, hogy melegedés csökkenés helyett, szép lassan gyorsulna a felmelegedés.

Fel kellene hívni a lelkes fiatal aktivisták figyelmét arra, hogy az igazi megoldás a meglévő CO2 eltüntetése lenne. Feltételes módban, LENNE, de ez megoldhatatlan.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2885) Breaking News

Több, nem hivatalos helyről érkező hír szerint, Alaszka partjainál egy amerikai tengeralattjáró befogott egy orosz tengeralattjárót. Az orosz tengeralattjáró komoly kárt szenvedett, tűz ütött ki rajta, 14 tengerész meghalt, de sikerült nekik hazamenni. Az amerikai tengeralattjáró elsüllyedt. Olyan értesülés is van, hogy az amerikaiak kibertámadásra készültek az orosz elhárítás ellen. Az orosz tengeralattjáró ezzel kapcsolatban egy kábelt akart átvágni. – Mind a két fővárosban válságtanácskozás ült össze.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2884) Orosz szakértői szemmel

Tibor bá’ online

 

Russian Pundits Agree! Iran is a US Test-Run For Plannede Final War Against Russia

Fordítás: Az orosz  politikai szakértők egyetértenek. Irán egy amerikai próbajáték egy Oroszország ellen indított végső háborúhoz

 The U.S. is using Iran to practice an attack against Russia

Fordítás: Amerikai felhasználja Iránt egy Oroszország elleni támadás begyakorlására

Semyon Bagdasarov, political analyst: “The situation in the Arabian Peninsula is very complex. Yemen’s been at war for God knows how long. Saudi Arabia hasn’t had any success. Even though they were assisted by private military companies from the US. Can a war break out? I don’t think anyone’s been making any full-scale preparations for war yet.”

Fordítás: Szemion Bagdazarov politikai analizátor: „A helyzet az Arab félszigeten roppant bonyolult. A Jemeni háború az isten tudja mióta tart. Szád Arábia nem túl sikeres , annak ellenére, hogy Amerikából érkező magánhadseregek segítik. Kitörhet egy háború? Nem hiszem, hogy egyenlőre bárki is készülne egy teljes háború kirobbantására.” [Bizonyítéknak felhozza, hogy jelenleg messze nem elégséges amerikai haderő van összevonva a területen. Felhozza még, hogy az Iraki háború kitörésekor Amerika 3000 tomahawk rakétát használt fel, aminek törtrészével se rendelkezik jelenleg. Irak megtámadásához minimum fél millió katonára lenne szüksége, miközben most legfeljebb 80.000 katonájuk van a térségben.]

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2883) A mobil telefon lesz a halálod?

Tibor bá’ online

őszintén bevallom mobil telefon ellenes vagyok, ne kérd el a számomat, mert nincs. 😀

 

Azt még a legnagyobb rosszindulattal se lehet mondani, hogy ezt a tanulmányt, illetve ennek az eredményeit a multik finanszírozták, előre megrendelt eredménnyel: “Overpowered: What Science Tells Us About the Dangers of Cell Phones and Other Wifi-age Devices” [ne nyisd ki, mert túl bonyolult], amit kivonatolva itt találhatsz meg originally published [de ezt se érdemes kinyitni, mert a lényeget lefordítom].

Az emberiség a rádió felfedezése óta egyre több elektromágneses sugárzásnak van kitéve, aminek egészen biztos van élettani hatása. Ez nagymértékben függ a frekvenciától illetve a sugárzott energiától, a sugárzó forrás távolságától, valamint az expozíciótól. Mindezek figyelembevételével a mobil telefon tűnik a legveszélyesebbnek. Végül is a fülünkhöz tartva az agyunktól néhány centiméterre tartunk egy elektromágneses teret létrehozó forrást (EMF). Ráadásul mindez ideig nem sikerült megállapítani, mennyi lehet a biztonságos sugárdózis. Egy dolog azonban abszolút biztos, mindenfajta elektromágneses erőtér káros az élő világra. Mik ezek a károsítások? Több tanulmány is bizonyítja, hogy az EMF mutációt hoz létre a DNS-ben, ami az első lépés a rák felé.

Több éven át tartó mobiltelefon használata többszörösére növeli bizonyos agydaganatok kialakulását. Tizenhat különböző tanulmány összesített eredménye világossá teszi, hogy aki napi rendszerességgel, 10 évnél tovább használ mobiltelefont, annak 240 százalékkal növekszik az agydaganat valószínűsége azon az oldalon, amelyik füléhez a készüléket tartja.

Egy izraeli tanulmány szerint, azok, akik havonta 22 óránál hosszabb ideig telefonálnak 50 százalékkal nagyobb eséllyel kapnak rákos daganatot a szájüregben. Ennek tükrében nem meglepő, hogy ez a fajta rák Izraelben 1970 és 2006 között négyszeresére nőtt. Az, aki 400 méternél közelebb él egy mobiltelefon átjátszó állomástól 10 év után háromszor nagyobb eséllyel kap rákot az átlaghoz viszonyítva.

Rákon kívül egyéb egészségkárosítás is írható az EMF számlájára, például Alzheimer kór, valamint spermaszám csökkenés férfiaknál.

Egy másik tanulmány szerint azok, akik a nagyfeszültségű vezetékektől 50 méteren belül éltek jelentősen nagyobb eséllyel kaptak Alzheimer kórt, mint azok, akik legalább 600 méterre laktak. Az esély egy év után 24 százaléka, tíz év után 100 százalékkal nőtt. Más kutatás szerint napi 2-4 óra mobilozást követően a spermaszám 40 százalékkal csökkent, a megmaradt 60 százalék pedig csökkentett életképességűvé vált.

Az EMF természetesen nem csak az emberekre hat ki. Viszonylag alacsony EMF intenzitás is megzavarja a méhek és a madarak navigáló képességét. Ez a madarak és a méhrajok elhalásához vezethet. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy éjjel-nappal mindenki mobilozik vezetés közben, ami miatt számtalan baleset keletkezik, és még csak várni se kell rá évekig.

Nem várom el, hogy holnaptól ne használj mobiltelefont, mint ahogy nem is fogod feladni, de tudatosodjon benned, hogy a modern életnek sok-sok káros következménye van. Ez csak egy a sok közül.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2882) Klíma összefoglaló

Tibor bá’ online

 

Először 15 éve írtam le, hogy baj van a klímával, amiért lemosolygást kaptam. Igaz ez jobb, mint a máglyahalál, de nekem mégis szomorú. Aztán, amikor már elég makacs és következetes voltam, akkor kaptam kritikákat például Mszilárd nevű blog gazdától, aki szorgalmasan kigyűjtötte a különböző kutatási adatokat, és kimutatta, hogy ha van is minimális melegedés, akkor azt hamarosan fel fogja váltani a hűlés.

Mind eközben a magyar média, igazodva a MSM-hoz, agyon hallgatta a dolgot. Aztán egyre többen kezdtek foglalkozni a témával, és megjelentek az első aprócska hangok a médiában is. Igen 2100-ra változások várhatók. Semmi komoly dolog, elvégre 2100 olyan messze van, addig még annyi minden történhet, stb. stb.

Újabban nincs nap, hogy ne lenne valami hír a klímaváltozásról a magyar médiában. A vezérfonal az, hogy 2030-ig kell valamit tennünk. Mert a többség imádja, ha becsapják. Még Hansen is azt állítja, hogy nem késő, még lehet és érdemes tenni valamit. Nem hiszem, hogy ne tudná, VÉGE. Talán egyedül McPherson az, aki azt mondja, egyetlen dolgot tehetünk, felkészülünk a halálra. Irány a hospice. Erre kevesen képesek, és helyesen, az ember sose adja fel, küzd a lehetetlen ellen is, benne van a természetébe. De hogyan?

Közben aki odafigyel, nem pedig áltatja magát, az elgondolkodhat rajta, hová tartunk. Már az INDEX is rajta van a témán: „A klímaváltozás most már hetente okoz pusztításokat.” És részletezi: „Minden egyes hét a klímaváltozással kapcsolatos újabb pusztítást hoz magával, árvizek, aszályok, hőhullámok, erdőtüzek, súlyos viharok.” Pontosítva: Észak Amerika jelentős része víz alatt áll, vagy hetekig állt. Pillanatnyilag Szibéria hatalmas területe került árvíz alá. Néhány napja India jelezte, hogy 50°C körüli hőmérséklet sújtja a fél kontinens nagyságnyi országot, elképesztő vízhiány mellett, mert a monszun ereje az utóbbi időben csökkent. Két napja Nyugat Európa kapott egy kis bemelegítőt a közeljövőből. Párizsban 46°C volt, ami minket elkerült, mert „csak” 37°C-ra ment fel a higanyszál. Mindez úgy, hogy még nem értük el a +1,5 fok emelkedést, és már „hivatalosan” be van ismerve(ENSZ), hogy akármit csinálunk a +3 fok biztos meg lesz, ami McPherson szerint a fajok kihalását jelenti. És persze a melegedés +3 foknál se fog megállni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!