2019-06-26 nap bejegyzései

(2877) Felhőszakadások

Tibor bá’ online

 

Az elmúlt napokban Magyarországon is több településen volt trópusi felhőszakadás, plusz villámárvíz. A települések utcáin hömpölygött a sáros víz, ami betört pincékbe, sőt átlépett ablakokon. Ahogy ez szokás, megkérdezett idős emberek nyilatkoztak, ilyet még nem láttak, pedig megéltek már….. évet. Persze, hogy nem láttak. Ez újabban jött csak divatba.

Kanadai tudósok az elmúlt 50 évből összegyűjtötték az esőzésekkel kapcsolatos adatokat, amikből kiderült, hogy a szélsőséges esőzések száma gyarapszik. Számszerűen 2004 és 2013 között az erős esőzések száma 8,6 százalékkal nőtt. Ezt 100.000 meteorológiai állomástól begyűjtött 8700 esős napból állapították meg. Simon Papalexiou,   a Saskatchewan Egyetem Gépészeti Kollégiumából így nyilatkozott: Az egész világból összegyűjtött feljegyzések tanulmányozásából az derült ki, hogy a katasztrófákkal járó szélsőségesen erős esőzések száma évről évre növekszik. Ezt a növekedést nem lehet megmagyarázni természetes változékonysággal.

A hőmérséklet emelkedésével növekszik a párolgás. A melegebb atmoszféra több vizet tartalmaz. Celsius fokonként 7%-al több párával számolhatunk. Ez a víztartalom elkerülhetetlenül esőt jelent. A szélsőséges esőzéstől származó villám áradások 1980-óta félmillió áldozatot követeltek. De mivel ezeket az áldozatokat nem Magyarországról szedte a globális melegedés, nem vettük őket észre. Most viszont meghökkentünk.

Tény az, hogy a nagyobb esőzésekre a társadalom nincs felkészülve. A híradók felvételeiből egyértelműen látszik, hogy a települések lakói el se tudták képzelni azt, ami bekövetkezett. Hogy a sártenger beköszön a konyhaablakon? Hogy az utcán térdig érő esővíz hömpölyög? Hogy a hömpölygő ár alámossa a falakat, és az épület életveszélyessé válik? A múlt héten keletkezett viharkárok nyomán több százmilliós kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz, miközben nem mindenkinek volt a háza bebiztosítva.

Az elmúlt 100 évben a globális felmelegedés átlagosan 1°C volt. Mi várható, ha a legkonzervatívabb becslések szerint is minimum 3 fok emelkedés várható? Az jár el okosan aki átértékeli lakhelyének biztonságosságát a villámárvizek lehetőségének függvényében.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________