2019-06-08 nap bejegyzései

(2859) I have changed my mind

Tibor bá’ online

 

Más véleményen vagyok. Megváltozott a véleményem. Ezek az angol cím fordításai, ami Magyarországon kapitális bűnnek számít. Nálunk ha valaki valamit mond, állít, jelzi a véleményét, akkor ahhoz kutya kötelessége élete végéig ragaszkodni. Ha netán tán megváltoztatja, akkor a vád egyértelmű: „megszegte a szavát”. Ezzel valamennyien tisztában vagyunk, elvégre egyazon kultúrához tartozunk, de még senkitől se hallottam, hogy ez egy tarthatatlan szokás.

Ne is mondjam, hogy angolszász társadalomban nem csak nincs így, kifejezetten intézményezett, hogy bármikor megváltozhat a véleményem, vagyis: I have changed my mind. Amit megjegyzés nélkül mindenki tudomásul vesz, és normálisnak tart, majd ennek tükrében változtathat saját véleményén, hozzáállásán.

Sose tudtam megérteni, Magyarországon miért nem változhat meg a véleményem bármiben. Miért vagyok arra ítélve, hogy régebben volt véleményemhez ragaszkodjak, amikor számtalan okom van arra, hogy megváltoztassam.

Talán ebből adódik, hogy ha egy nő rájön, ezt a házasságot nem neki találták ki, akkor egyszerűen kilép belőle a „holtamiglan-holtodiglan” ellenére. Nálunk ez nincs így a férj rendszerint konyhakéssel tartja vissza az asszonyt, ha már egyszer igent mondott.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________