(1965) Havonta egy óra

Tibor bá’ online

 

~k001A magyar gyermekvédelmi törvény hivatalos legfőbb célja a gyermek érdekeinek a megvédése. Ez logikus, humánus, igen szép törekvés, csak dicsérni lehet. A valóság azonban az, ami minden más területre is érvényes, a szép szavak és a gyakorlati kivitelezés mérföldekre van egymástól. Sőt, megkísérlem bizonyítani, hogy mind a törvények, mind pedig annak végrehajtásának egészen más céljai vannak.

Bár fennhangon meg van állapítva, hogy a gyereknevelés legjobb helye a család, családokból kiragadnak gyermekeket olyan alapon, hogy a szegénység miatt nem tudják megadni a gyerek szükségleteit, mint például fogkefe és fogkrém. Perszer a mai étrend mellett a fogak ápolása fontos, mert ápolás mellett is műfogsor felé tart a világ, de azért a gyermek első számú és legfontosabb „szükséglete” az anyai gondoskodás és szeretet. Lehet, hogy a családtól elszakított gyereknek ragyogó fogai lesznek (persze kétlem), de pszichésen sérült lesz, nem is kicsit, hanem nagyon. OK. Tegyük fel, hogy a gyakorlat mögött nem gonoszság, nem kegyetlenség, nem valami titkos ok áll, hanem csak sima hülyeség.

De mivel magyarázható, hogy a gyermekétől megfosztott anya a gyermekét havonta egyszer látogathatja és mindössze egy órára? Ez nem gondoskodás, ez nem nevelés, ez büntetés, pontosan úgy, mint a börtönökben, ahol az elítélt rabot havonta egyszer látogathatja meg közvetlen rokon egyetlen egy órára. Na jó, ebben az esetben egy bűnözőről van szó, aki büntetés alatt áll, örüljön ha egyáltalán meglátogathatják. De mi a célja, mi az értelme annak, hogy egy anya mindössze egy órát kap, havonta egyszer, hogy láthassa, elbeszélgethessen gyermekével? Rendben van, nincsenek meg az anyagiak arra, hogy elfogadható módon nevelje a gyermekét, de mikért nem láthatja, ha lehetősége van rá akár hetente, kétnaponta, és két-három-négy akárhány órára, ha az nem ütközik más fontos dologgal. Kit akarnak büntetni, az anyát, mert szegény? Vagy a gyereket le akarják nevelni az anyjáról? Jobban teszi, ha örökre elfelejti?

Szoros anyai kötődés mellett felnőtt gyermekeknek is bűnöző lesz egy része. Szoros anyai kötődés nélkül sokkal nagyobb eséllyel lesz egy gyermekből bűnöző. Ezt azért tudni kell, és tudják is, akkor mi a cél? Talán olyan gyerekek megteremtése, akik kihelyezhetők pénzes örökbefogadókhoz. Nem ezt nevezik rejtett emberkereskedelemnek?

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

8 gondolat erről: „(1965) Havonta egy óra

  1. Eléggé elmebeteg a mai gyermekvédelem (is).

    Az ÁNTSZ-től mentem el GYED-re (azóta már Budapest Főváros Kormányhivatalának Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének hívják, és legalább 3 alkalommal lett papíron új munkahelyem, mert mindent átszerveztek, ezúton is csókoltatom a főmuftikat).
    Az egyik 50 feletti kollégám, egy egyedülálló nő volt, aki nagyon szeretett volna családot és gyereket, de valahogy pártában maradt, mesélte, hogy anno fizetés nélkül vállalt egy kis kisegítő munkát egy ilyen nevelő intézetben.
    Egy szobában több kisgyerek is volt, akikekkel napközben játszottak, segített megfürdetni, felöltöztetni, majd lefektetni. Az egyik kisfiú annyira kezdett ragaszkodni hozzá, hogy ha nem vele foglalkozott, akkor kárt tett magában (verte a fejét a falba stb.). Egy idő után a kollégám nem bírta és nem ment vissza többet, mivel tudta, hogy úgy se vehetné magához a gyereket, mert nincs férje, és idegileg nem bírta az örlődést. Amikor mesélte nekem, jó pár évvel a történtek után, még akkor is könnyes lett a szeme.

    A másik eset, amit csak a Magfalvás közösségi levelezésen olvastam, az az, hogy volt egy szegény fiatal pár, aki kiábrándult a városi életmódból és kiköltöztek vidékre. Vettek egy kis vályogházat vidéken, amiben csak villany volt, vezetékes víz és csatorna nem.
    A házat rendben tartották, a kertet gondozták és állatokat tartottak, mindkettőjüknek munkája volt. Aztán született két gyermekük, és pár év alatt elvették tőlük, és elvitték nevelő intézetbe, mert nem volt víz a házban. A pár családja is ellenük volt, mert felháborította őket, hogy a városi panel lét helyett, amit hitelre megvehettek volna kiköltöztek vidékre egy vályog házba. A gyerekeket alig láthatták, és a gyámügy végül a nagyszülőknek adta a gyerekeket, és a nagyszülők se akarták engedni a láthatást, mondván, hogy rossz hatással vannak a gyerekekre.
    Nem tudom, hogy hogyan végződött az eset, de a legutóbbi hír amit róluk olvastam, hogy valahonnan szereztek pénzt és épp a vizet kötették be a házba, és bírósági pert indítottak a gyerekelhelyezés ügyében.

  2. Nagyon off.de hátha maradhat. Évek óta nézem Géczy Gábor előadásait. Hogy lehet feliratkizni a lev.listára? Rám a Tibor bá aktuális cikkek (figyelés,felkészülés) egyszerre voltak nagy hatással Gábor előadásaival. (Vidék, önellátás)

  3. Általános lista:
    o MAGTÁR: a MAG szervező listája, a legfontosabb híreknek eseményeknek, rendezvényeknek tartjuk fenn, erre mindenképpen jelentkezz!

    Tematikus listák:
    o BÁRKA PROGRAM: a városi és vidéki önellátás segítése, gazdálkodás
    o MAGFALVA: Magfalva élete, rendezvényei, hagyományos paraszti kultúra
    o MAGASZTAL: a népi gyógyászat és az egészség megőrzésének listája, nyilvános
    o MAGONC: gyermekeink egészsége, nevelése, tanácsadás
    o MAGENERGIA: energetika, fenntartható technika, gépek, berendezések
    o MAGVETŐ: a MAG terjesztését szolgáló technikai (média) lista

    Feliratkozás: lista*+subscribe@googlegroups.com
    (* magtar, barkaprogram, magfalva, magasztal, magonc, magenergia, magveto, fenylanc) Pl.: magtar+subscribe@googlegroups.com

  4. A bejegyzéshez: teljesen egyetértek és ismét szeretném kifejezni a tiszteletemet, hogy egy ilyen fontos téma felkerült az oldalra.

  5. 2. és 3. (ez is OFF és vállalva a szokásos keresztre feszítést és Tibor bá’ haragját)…

    Vidék + önellátás

    Ismételten szeretném NAGYON HATÁROZOTTAN felhívni a figyelmet, hogy ez az életmód váltás nagyon dícséretes, tiszteletre méltó stb. – minden gúny nélkül írom!!! -, de egy nagy gebasz esetén a legtöbb tanyára költöző önellátó emberkének és családjának nagyjából semmi esélye a túlélésre, ha a gebasz teljes rendszer összeomlással jár. Tibor bá’ által is (!!!) emlegetett atomháború (veszély) pedig a fentivel jár.

    Sikeres közösségi felkészüléshez – túl a település megfelelő paraméterein – feltétlenül szükség van közösségre és védelmi képességre. Utóbbi nélkül – a központi hatalom megszűnése esetén – semmi esélye a közösségnek.

    Fentiek esetében kizárólag jogszabályoknak megfelelve, törvényes lehetőségekre utalok!

    (Elnézést Tibor bá’, de az oldalad jó, olvasott, és ha hiszi a kedves olvasó, ha nem, nekem nagyon nem mindegy, hogy vakvágányra csúszik-e akár egyetlen egy ember is, vagy sem.) ON

  6. 5:
    Jó, de ezt nem ide kellett volna raknod.

  7. Jövőnk,
    nem törődj a negatív válaszokkal. Nagyon hasznosak a hozzászólásaid és az intelmeid, és őrizd meg a jó szokásod, még akkor is, ha csak negatív visszajelzést kapsz. A pozitívat nem szokás leírni…

    Én emiatt mégis megteszem. A te ötleted nyomán vettem például vízszűrőket, és ez megoldotta azt a nagy problémámat, hogy gebasz esetén honnan szerezzem az iható vizet.

    Szintén miattad gondolkodom egyre inkább közösségi felkészülésben, és úgy néz ki, végre sikerül csatlakozni egy csoporthoz.

    Szóval a végén lehet, hogy közvetetten megmented a kislányom életét, úgy, hogy azt se tudjuk, ki vagy 🙂

  8. Nem tudom honnan szedted ezt az egy napot, de érdekelne, mert egyszerűen nem igaz.

    A valóság az, hogy amikor egy gyermeket kiemelnek a családból, mindig a gyámhivatal határozza meg a kapcsolattartás módját, idejét, gyakoriságát. Van aki hetente, van aki két hetente, és van akinél minden hét végén ott lehet a gyerek. Nincs kőbe vésve, hiszen minden eset más. (Kíváncsi vagyok ez a posztom átmegy -e a szűrődön, mert mostanában úgy látom nemigen tűröd azt ha valaki kiigazít)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük