(1898) Ki nyeri a III. világháborút?

Tibor bá’ online

 

~p001Hunyadi János óta Magyarország nem nyert se csatát se háborút. A történelmünk teli van elbukott lázadásokkal, forradalmakkal, ellenállásokkal, és persze háborúkkal is. Elvesztettük az első világháborút, elvesztettük a másodikat, mert mindig a leendő vesztesek mellé álltunk. És a hagyományoknak megfelelően, most is sikerült kitalálnunk, ki lesz a vesztes. Hát igen, a III. világháborút is a leendő vesztes oldalán fogjuk elszenvedni. Igaz, egy okos ember kijelentette, hogy fogalma sincs, milyen fegyverekkel fogja az emberiség megvívni a harmadik világháborút, de azt tudja, hogy a negyediket kőbaltával fogják. Szóval, akkor mi is a helyzet?

A helyzet az, hogy Moszkva elhatározta, 1941. Június 22. nem ismétlődhet meg. Nagyon nem akarnak háborút, de tartják magukat a római mondáshoz, „Qui desiderat pacem, praeparat bellum” (Aki békét akar, készüljön a háborúra). A praeparat bellum pillanatnyilag így áll:

A tank egységek, mint az első védelmi vonal, újraélesztés (folyamatban van).

Az Iskander-M taktikai rakétarendszer telepítése (kész).

A Sarmat ICBM rendszer telepítése (folyamatban van).

A Status-6 stratégiai torpedó rendszer telepítése (folyamatban van).

Ez a négyes kábé elég a háború megnyeréséhez. Nézzük mire képes ez utóbbi, a legfélelmetesebb: Ez a torpedó 24 méter hosszú, 40 tonnát nyom, le tud menni 1000 méter mélyre, hatótávolsága 10.000 km max. 185 km/ó sebességgel. Félelmetes adatok. A torpedó természetesen távirányított, és felhasználható repülőgép anyahajók, csak úgy mint kikötő bázisok ellen, de hidrogénbomba töltettel tengerparti nagyvárosok, mint például New-York, vagy San-Francisco is elpusztíthatók a segítségével. Ráadásul a torpedó elháríthatatlan.

Az oroszok ötletei kifogyhatatlanok. Az alábbiakban bemutatják a Kalibr cirkáló rakétát, amit a szír konfliktusban bemutattak. Ezeknek a kilövő helyei felfedhetetlenek.

 

Ami a legszebb a dologban, a Pentagon is tudja, hogy nem nekik áll a zászló, de háború ügyében nem a Pentagon dönt. Putyinék 25 éve tudják, hogy Amerikával nem lehet barátkozni, Amerika uralkodni akar mindenki felett. Ezért aztán csendben felkészültek.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

58 gondolat erről: „(1898) Ki nyeri a III. világháborút?

  1. Azért a mi szövetségesünk nem Moszkva. NATO tagok vagyunk és nem tervezünk kilépni. Hacsak a dollár össze nem omlik, aminek a megvédésére a NATOt létrehozták.

  2. A lényeg:
    A negyedik világháborút kőbaltával fogjuk megvívni.
    Na, ezért kell a hagyományos fegyvereket erősen fejleszteni, hogy tudjunk öldökölni a globális tömeges (ön) pusztítás elkerülésével. 🙂

    Persze lutri erősen, mert ha egy őrült kerül a vezetésbe, könnyen megnyomhatja a piros gombot.

  3. 1. Hát éppen ezért írta Tibor bá’, hogy már megint a vesztes oldalra álltunk. 🙁
    Habár ebben az esetben már mindenki vesztes lesz…

  4. Ki nyeri a III. világháborút?

    Egy korábbi poszt (amihez eddig 113 hsz. érkezett) – (1894) Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja – zárómondatai (Tibor bá’ szerint):

    „Nem véletlenül beszél mindenki a III. világháborúról, hiszen a szelét érezni lehet. Ebben viszont az a meglepő, hogy egy újabb világháború megnyerhetetlen, csak vesztesek lehetnek. Igaz, helyére tenné az emberiséget (ha túléli).”

    Akkor ennek a korábbi posztnak a zárómondatai nem válasz ennek a posztnak a címére/kérdésfelvetésére? 😮

    Úgyhogy nekem is ez a válaszom a poszt kérdésére: a III. világháború megnyerhetetlen, és sanszos, hogy az emberiség kipusztul, nem azonnal, hanem a későbbi sugárzás, nukleáris tél, járványok, stb. miatt. 🙁

  5. 5: Ifjú gyermekként a lakásunkban már volt ‘villany’. Ez annyit jelentett, hogy mindenhol volt világítás (spájzban, wc-ben 25 watt, többi helyen 40 wattos égőkkel). És volt egy asztali rádiónk. Slussz-passz. Apám-anyám gyerekkorában még ez sem volt. Áram nélkül nem a középkorba zuhanunk vissza, hanem az 1930-40-es évek átlagos magyar falujába. Illetve annyival hátrább, hogy világításhoz (eleinte?) petróleum nem lesz, csak gyertya, meg növényi olajak.

  6. Ejnye- bejnye, nem megnyerni a cél (azt a hagyományos katonai- politikai értelemben nem is lehet); hanem kirobbantani.
    Hadd irtsa egymást a férgese és rántsa magával az emberiség döntő részét- miközben a kirobbantó „elit” biztonságos távolból figyeli az eseményeket.
    Legalábbis ez lenne az elgondolás…

  7. 7: Na jó, de hol van itt „biztonságos távol”?

    Lehet, hogy a déli féltekén gyengébb lesz a hatás, de ha eltűnik az ózonréteg, az őket is szétégeti. Nem beszélve a teljes szárazföldio bioszféráról, beleértve a mezőgazdasági termelést, az hogy működhet ózonpajzs nélkül?

  8. Observer feltételezésével:
    „Áram nélkül nem a középkorba zuhanunk vissza, hanem az 1930-40-es évek átlagos magyar falujába”
    Nem értek egyet!

    A 30-as 40-es években a falvakban olyan infrastruktúra volt, és olyan emberanyag, amely képes volt eltartani önmagát, és néhány nagyobbacska várost. Mára azoknak a termelőeszközöknek (lóvontatású eke, borona, vetőgép, stb), jószágállománynak, dolgozni tudó és akaró embertömegnek nyoma sincs. Ráadásul abszolút értékben és arányaiban is nagyságrendekkel kellene több városlakót eltartani!

  9. „Ez a négyes kábé elég a háború megnyeréséhez.” – Az attól függ, mi van a másik oldalon. Én nem tudom megítélni.

  10. 9. & 10:
    A 30-as, 40-es évek petróleum lámpájához azok az emberek kellenek, de azok már nincsenek. Van helyettük „kényeztetett”, gombokat nyomogató emberszerűség, akik egy döglött,kutya láttán fel vannak zaklatva.

  11. Valóban. A harmadik VH-t minden bizonnyal Oroszország és Kína szövetsége fogja nyerni. A NATO lehet a másik oldalon.
    Áramnélküliségről volt már szó. Nem valószínű, hogy hosszú ideig áram nélkül hagynák Európát (hacsak nem az atomerőművek vagy a vezetékek megkárosodnak – vagy iszlám terror vagy HEMP miatt?). A „csókosok” is használnának áramot ha nekik lenne akkor nekünk is lesz remélhetőleg.
    Vehetjük az elemeket és a szentjánosbogarakat.

  12. Tibor báttya elnézést, de a cikkben a „Szan-Franciszkó” szót helytelenűl írtad.
    Helyesen: Szan-Fransziszkó!..
    Jó egészséget.

  13. 14:
    Köszi, de a lényeg, tudjátok miről van szó.

  14. Látom Tibor bá, már jó Magyarként sikeresen odaállt a vesztes oldal mellé 🙂 Oroszország egy vicc, GDP-je akkora mint Olaszországé, és bizony a háborút mindig is pénz nyeri meg. Ha véletlenül kenyértörésre kerülne a sor, nem kétséges, hogy hol vannak nagyobb mozgósítható erőforrások.

  15. 16:
    Nem Oroszország a vicc, hanem a dollár, mint fiat money. Ha pedig a valós erőforrásokra gondolsz, akkor Oroszország az USA-t a szivarzsebébe teszi. Járj utána az adatoknak. Persze, ha született antikommunista vagy, akkor ez nem működik.

  16. Szerintem nem elegáns, hogy az ellenvélemény hordozóját lehúzzuk azzal, hogy bekategorziáljuk, hogy azért mond ilyet, mert teszem azt született antikommunista. Ezt már a politikusok is csak akkor sütik el, ha tudják, hogy nincs igazuk 🙂

    A háborúhoz köztudomásúlag három dolog kell. Egy gazdag és egy keménykedő csóró áll egymással szemben, még ha jól is tolja a propagandát a csóró a csodafegyvereiről. Az erőforrások meg már régen nem négyzetmétereket és faanyagot jelentenek..

  17. 19:
    Tényekkel szemben ellenvéleménye csak fanatikusoknak lehet. Semmi más nem magyarázza a jelenséget. Elegáns vagy sem, ez a valóság.

  18. Oroszország 1,67 ezer milliárd rubelt (mintegy 25,33 milliárd dollárt) fordít 2016-tól 2020-ig védelmi-ipari komplexumának fejlesztésére, amivel csaknem megduplázhatja hadiipari termelését – jelentette be Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes. Rogozin szerint az új állami programról múlt héten határozott a kormány.
    http://privatbankar.hu/makro/elkepeszto-fegyverkezesbe-kezdtek-putyinek-293997

    Az USA -hoz v. Kínához képest az összeg aprópénz. Putyinék ésszel csinálják, nem úgy mint anno a Szovjetunió. Igaz nincsenek is pariban az USA -val, csak az atomütőerő terén.

  19. Oroszország a saját területén (ami kis túlzással a fél világ) legyőzhetetlen pláne ha Kínát is hozzáadjuk. Ezt bebizonyította már Napóleon orosz hadjárata ill. Hitler hadjárata szintén. A hangsúlyt ill. az érdekességet én inkább abban látnám, hogyha kialakulna egy háborús konfliktus szerű dolog akkor az milyen stratégia szerint zajlana. Én nem abban hiszek, hogy minden fél gombokat nyomogatna és fél óra alatt hamu lenne minden. (ez nem érdeke senkinek max a terrorista gondolkozású araboknak) Én abban hiszek, hogy hasonlóan a 2. VH-hoz ellenséges csapatok ütköznének meg csak a jóval kisebb létszámban és más felállásban. Nem vagyok egy háborús specialista, de nyilván nem lennének akkora tank csaták, mint a kurszki ütközet és nem lenne szükség olyan létszámú emberanyagra sem, mint akkor. Gondolom kisebb, sokkal ütőképesebb egységek lennének jellemzően egymással szemben. A másik, hogy ilyen szinten már nincsenek nyertesek se vesztesek. Hiába nyerne az egyik ha meg közben azért az ő nagyvárosait is megszórta atommal a másik fél.

  20. Hitler Oroszországi kalandja egészen másképp végződött volna, ha Amerika nem ad korlátlan mértékben, teljes utánpótlást a szovjeteknek. A kemény tél a szovjeteket is sújtotta.
    Sztálin a tehetséges katonatiszteket lágerbe záratta, az ipari termelés összeomlott. Óriási ember és anyag veszteségeket szenvedtek.
    A legendás Zsukov is elkövetett iszonyatos hibákat. A szovjet komisszárok mindenhez értése, pont úgy mint nálunk a párttitkárok, manapság meg a mindenhez értő ügyvédek ország irányítása katasztrófa.

  21. 16. Lukács Róbert
    „Látom Tibor bá, már jó Magyarként sikeresen odaállt a vesztes oldal mellé 🙂 „

    19. Lukács Róbert
    „Szerintem nem elegáns, hogy az ellenvélemény hordozóját lehúzzuk azzal, hogy bekategorziáljuk, hogy azért mond ilyet, mert teszem azt született antikommunista.”

    Szerintem pontosan annyira elegáns, mint lehúzni azzal, hogy bekategorziáljuk, hogy azért mond ilyet, mert teszem azt „jó Magyar”. Te határozottan jó Magyarnak nevezted Tibor bá’-t, míg ő legfeljebb sugallta, hogy antikommunista vagy, ha rosszindulatúan értelmezzük az írását. A jó Magyar kifejezés egyébként sértő minden magyarnak, ha egyértelműen pejoratívan használod a megnevezésünket. Ha ezzel a Fideszhez akarod kötni Tibor bá’-t, akkor nem túl sokat olvashatod a blogot, mert ezen kívül talán csak a menekültkérdésben ért egyet Tibor bá’ és Orbán.

  22. 26:
    Tökéletes logikai megközelítés. De valójában nem kétséges, hogy Robikára rámondtam, eszeveszett antikommunista. Nem is tehettem mást. A poszt arról szól, hogy Putyinnak áll a zászló. Ha valaki ezzel nem ért egyet, akkor olvassa el még egyszer a posztot és cáfoljon. Pillanatnyilag az orosz rakétatechnika veri az amerikait. Ehhez nem fér kétség.

  23. Az oroszokat katonailag nem lehet úgy legyőzni, hogy közben Európa és az USA ne feküdjön meg. Ennyi.

  24. 20. A TÉNYeket, hogy konkrétan milyen és mennyi fegyverzete van a szóbanforgó országoknak, és azok mire képesek, én nem ismerem. Néhányan itt többet tudnak róla, de a teljes igazságot senki, aki itt írogat, ebben biztos vagyok. Aki tudhatja (bár kérdés, hogy létezik-e ilyen, aki mindkét oldalt pontosan ismeri), az pedig tud titkot tartani.

    Tibor bá, annyira egyértelműen oroszpárti vagy, nem tudom eldönteni, hogy ez csak egy erős őszinte szimpátia, vagy konkértan az oroszok ügynöke vagy. Őszintén szólva gyanús ez a kíméletlen határozottság, amivel a nyugatpárti hangokat letöröd.

  25. 16: „Oroszország egy vicc, GDP-je akkora mint Olaszországé, és bizony a háborút mindig is pénz nyeri meg”

    Vajon a II. vh. idején a német és a szovjet GDP hogyan aránylott egymáshoz? Mondjuk saccra 10:1 a németek javára? Aztán ki nyert?

    29: „gyanús ez a kíméletlen határozottság”

    Ez Tibor bá’ egyik ismérve – amiről meg van győződve (meggyőzte saját magát 🙂 ), abban csak fekete-fehérben látja a világot.

    „konkrétan az oroszok ügynöke vagy” alvó ügynök 😀 /Mármint ebéd után alszik egyet… 🙂 /

    23: „Én abban hiszek, hogy hasonlóan a 2. VH-hoz ellenséges csapatok ütköznének meg csak a jóval kisebb létszámban és más felállásban.”

    Annak gyakorlatilag zéró közeli a valószínűsége, hogy – bevallottan – USA és orosz csapatok ‘háborúzzanak’ egymással. Túl nagy lenne a kockázata annak, hogy az egész átcsúszik egy „végső háborúba”. Amiről én úgy gondolom /ellentétben némely itteni véleménnyel/, hogy valójában egyik félnek sem szándéka.

    Observer! Ebben a hozzászólásban pontosan azt teszed, amivel engem vádolsz”. 😀

  26. 29 & 30:

    Elég közel kerültem az angolszász tudományos világhoz kezdetben mint diák, később mint foglalkoztatott szakfordító, miközben szívvel és lélekkel magyar maradtam. Nem tartottam célravezetőnek a tipikus angolszász kommunikációt. Egy angol leírásban soha nem mondják ki fekete-fehéren, hogy „X-től a macskák megdöglenek” hanem „úgy tűnik, a kísérletbe bevont macskák esetében X orális alkalmazása hátrányosan hat az élet fenntartására.” Van ugyan olyan angol közmondás, hogy „call a spade a spade” vagyis „nevezd nevén a gyereket”, de ezt ritkán alkalmazzák. Pedig én ez utóbbinak vagyok a híve. — Rátérve a bloggal kapcsolatos szerepemre. Mi haszna lenne az információkért idejáróknak, ha állandóan bizonytalankodnék? Hiteles-e az, aki saját magában se bízik? Fennáll a lehetősége annak, hogy az esetek x %-ában tévedek, ahol az X egy eléggé alacsony érték. De az olvasó 100-x esetben hasznos információt kap. Ellenkező esetben a hasznos információk száma konvergálna a nullához. 😀

  27. A II. VH előtti statisztikák egy a mai olvasó számára nem igazán ismert képletet rajzolnak föl az európai haderőkröl. Azonos 100%-nak veszik Anglia, Franciaország és Lengyelország (!) erejét, ehhez képest 50% Németország. A szovjeteket vitathatatlanul számszerüen a legnagyobbnak, de technikai szempontból messze az alig mérhető szintre állapították meg. Ez világosan látszik a lengyel (?) kormány mozgásában, akik folyamatosan érzékeltették a németekkel, hogy hozzzájuk képest nullák …

  28. 29. Ábel
    A tény szót mindenki másként használja, van olyan is, aki helyzettől függően maga is több-féleképpen. Ha nagyon szigorúak lennénk, akkor csak matematikai összefüggéseket beszélhetnénk meg, és abba se szóljanak bele olyanok, akik nem matematikusok.

    Itt egy színvonalas beszélgetés folyik amatőrök között, de igazi profik nem léteznek, mert szerteágazó a téma, jóslás kategória, és mindenki a világnézetét részben mások megfigyeléseire, méréseire, következtetéseire alapozza, objektivitásra törekvését nehezíti, hogy önmagából, ismeretségi köréből kiindulva általános szabályszerűségekre következtet, stb. Tibor bá’ kiáll a véleménye mellett, de ezt érvekkel alá is támasztja. Lukács Róbert nem állt le normálisan érvelni, hanem magas lóról kötözködött, aztán megsértődött.

  29. 32:
    Az lehet, hogy a fejekben van, de az én fejemben nincs. Mind a hárman folyamatosan demonstrálnak, különböző célokkal. Kína most azért, hogy végre elkergesse az amerikaiakat a zátony szigeteiről. Oroszország azért, hogy lebeszélje az USÁ-t a remélt győzelem lehetőségéről. Amerika azért, hogy jelezze (hamisan) ha nem hódoltok be, el lesztek söpörve. De egyik se azért, hogy megnyomja a piros gombot. Persze van esélye az atomháborúnak, mint ahogy mindennek van esélye, de én nem fogadnék rá. Különben nekem tök mindegy, hogy elfekvéses tüdőgyulladásban halok meg, vagy egy kurva nagy villanástól. 😀

  30. A május 9.-i moszkvai katonai parádék sok üzenetet hordoznak nemcsak a saját lakosság felé, hanem összesítve is. Putyin, akit tévesen, de tudatosan egyszemélyi diktátornak igyekeznek lefösteni, miközben a legfontosabb nyugati források folyamatosan jajgatnak, hogy egy többezres agytröszt látható jelképes figurája, és ezeknek a hatalma már semmilyen eszközzel nem megszüntethető, ez a Putyin a közönség első sorában a veteránok között ücsörög, mellette a kínai president, s egészen közel hozzájuk az indiai …. A felvonulók között is kínai és indiai egységek, ha csak nagyon szimbóleumként előadva …

  31. 35:

    Qrva nagy villanás lehet párszáz km-re a van Allen övekben is-
    ami „csak” az áramot nyírja ki- úgy kb. örökre; na az a halál nem azonnali lesz, hanem szép, hosszú kínszenvedés, erőszakoló- gyilkolászó migránsokkal, amihez még hozzájönnek a felébredt Matrix- zombik, élelemért/ vízért őrjöngve gyilkoló sokgyerekes családanyák/ apák.

    Pártucat metropolisz pedig nyilván kap majd közvetlen villanást is:

  32. Nem kívánom felvenni a ki mit mondott a másikra fonalat, nem is ez a lényeg, hanem az eszmecsere. Hosszabb távon egy rendszer fenntarthatóságát mindig is az fogja eldönteni, hogy gazdaságilag versenyképes -e, vagy nem. Oroszország jelenlegi berendezkedése semmilyen szinten nem képes felvenni a versenyt, a valódi, kooperáción alapuló, demokratikus berendezkedésű gazdaságokkal. Ha az olajár nem indult volna felfelé 2000-körül, akkor Putyin már sehol nem lenne, a mostani néhány hónapja tartó olajár összeomlás rendesen meg is rengette Oroszországot, míg USA – amely, bár nem közismert de nagyságrendileg kb. ugyanannyi olajat termel, mint a ruszkik – köszöni szépen, meg se rebbent. A jelenlegi felfordulást a világrendben szerintem az okozza, hogy óriási átalakulás küszöbén áll a világ. Észrevétlenül elindult az új ipari forradalom, a robotizáció kora, ami teljesen át fogja rendezni a világ jelenlegi gazdasági rendszereit (naponta jönnek ki a hírek, hogy pl. adidas Németországban nyit cipőgyárat, ahol csak robotok rakják össze a csukákat, sofőr nélküli taxis társaság indítása van folyamatban Taiwanon, átszelték Európát az első önvezető kamionok stb. ) ahol az egyszerű mechanikus munkák eltűnnek, milliárdok munkájára nem lesz szükség a jövőben, amit mással nem lehet ellensúlyozni, csak az alanyi jogon járó, az alapvető létfenntartásra elegendő alapjövedelem bevezetésével. Az ilyen hirtelen, és nagy gazdasági változások valóban megrengethetik a világot, de szerintem háború nem lesz, mert senkinek nem áll érdekében. Már nem száz évvel ezelőtt élünk, amikor egy ország megengedhette magának a gazdasági elszigetelődést. Oroszország és USA is abban érdekelt, hogy a földet átszövő gazdasági háló és kapcsolatrendszer zavartalanul működjön, mi meg a legtöbb amit tehetünk, hogy a gyerekeinket olyan szakmák felé irányítjuk, amik kreativítást igényelnek, és még jó ideig nem lesznek gépekkel helyettesíthetők (és szomorkodhatunk, hogy az utolsó generáció vagyunk, akinek még a napi 8 óra robot kellett a megélhetéséhez)

  33. 38:

    További jó álmodozást a Matrixban…

  34. 39: 😀

    Most komolyan, szerinted ezzel a hozzászólásoddal mennyire van előrébb LR? Ha tudod, inkább cáfold meg tételesen, amit írt. Abból esetleg kerekedik egy jó kis vita, amit élvezettel lehet nyomonkövetni.

  35. 40: Csakhogy Ouse nem a Te élvezetedért ír, hanem a sajátjáért. Most még csak melegít, ez még nagyon enyhe hozzá képest… 🙂

  36. 41: Mindenki a saját örömét keresi… – még a mazochisták is. 😀

  37. 38. Lukács Róbert
    Ez már érvelés, köszönöm. Nem tudom, milyen gyakran látogatod a blogot, de itt csaknem közmegegyezés, hogy a kifogyó nyersanyagok, a klímaváltozás és a túlnépesedés együtt olyan kihívások elé fogja állítani az emberiséget, amit nehezen vészelhet át (tanakodunk is a hogyanon), de az ipari civilizáció nagy eséllyel lehanyatlik/összeomlik. Ezt mi úgy becézzük, hogy geddon. Ebből a szempontból egy olyan jövőt festettél le, aminek itt legtöbben örülnénk, csak nem tartjuk lehetségesnek.

    „Oroszország jelenlegi berendezkedése semmilyen szinten nem képes felvenni a versenyt, a valódi, kooperáción alapuló, demokratikus berendezkedésű gazdaságokkal.”
    Ebben a mondatodban megbújik egy érdekes részelet. Oroszországnak versenyeznie kell az egyébként kooperáción alapuló gazdaságokkal. Az USA nem együttműködést ajánl, hanem csatlós szerepet.

    „Ha az olajár nem indult volna felfelé 2000-körül, akkor Putyin már sehol nem lenne”
    Ha a nagymamámnak kereke lenne…

    „a mostani néhány hónapja tartó olajár összeomlás rendesen meg is rengette Oroszországot, míg USA – amely, bár nem közismert de nagyságrendileg kb. ugyanannyi olajat termel, mint a ruszkik – köszöni szépen, meg se rebbent.”
    Az USA szemrebbenés nélkül nyomja egyre nagyobb mennyiségben a fedezetlen pénzt, ami tök jól működik egy határig. A kérdés, hogy mikor érjük el ezt a határt. Egyébként az amerikai előválasztások nem azt mutatják, hogy ott a népesség annyira elégedett lenne a politikai elitjük teljesítményével. Az oroszokat valóban padlóra próbálták küldeni az alacsony olajárral, de ha visszanézed a régebbi cikkeket, már ugyanúgy csődbe kellett volna menniük, mint Magyarországnak néhány hónappal a Fidesz újabb hatalomrajutása után a ballib média szerint. Kellemest a hasznossal alapon ezzel Venezuelát már csődbe vitték, de az alacsony olajár miatt komoly beruházások maradtak el, mert nem érik meg ennyiért.

    „A jelenlegi felfordulást a világrendben szerintem az okozza, hogy óriási átalakulás küszöbén áll a világ.”
    Ebben egyetértünk.

    „ahol az egyszerű mechanikus munkák eltűnnek, milliárdok munkájára nem lesz szükség a jövőben, amit mással nem lehet ellensúlyozni, csak az alanyi jogon járó, az alapvető létfenntartásra elegendő alapjövedelem bevezetésével.”
    Én nem vagyok az alapjövedelem híve, de ehhez a blogon találsz támogatókat.

    „Már nem száz évvel ezelőtt élünk, amikor egy ország megengedhette magának a gazdasági elszigetelődést.”
    Amíg zavartalanul működik a globális rendszer, addig versenyhátrány kimaradni a buliból. Amint szűkösek az erőforrások, vagy fizetésképtelenné válik egy ország, akkor nem árt, ha legalább az alapvető szükségleteket ki tudja elégíteni belföldi termeléssel.

    „Oroszország és USA is abban érdekelt, hogy a földet átszövő gazdasági háló és kapcsolatrendszer zavartalanul működjön,”
    Az USA abban érdekelt, hogy fenntartsa a dominanciáját, csak ezt tisztán gazdasági módszerekkel már nem tudja elérni. Az oroszok arra törekednek, hogy ha már egyenlő partnerként nem veszik be őket a klubba, akkor a saját klubjukat felfuttatják, ahol együttműködhetnek Indiával, Kínával, Brazíliával, vagy a többi országgal, akik örülnek, hogy emberszámba veszik őket, és már nem előnyösebb nekik az USA seggét nyalni.

    „mi meg a legtöbb amit tehetünk, hogy a gyerekeinket olyan szakmák felé irányítjuk, amik kreativítást igényelnek, és még jó ideig nem lesznek gépekkel helyettesíthetők”
    Szerintem a kreativitás fejlesztése mellett nem árt úgy nevelni, hogy a jég hátán is megéljen.

  38. Már nem ugrok vissza a Matrixba alapvető tényekről vitázni.
    Kb ’70 óta megy a sz@rrágás- most már a(z egyéni) cselekvések ideje van.
    Mert össz- társadalmilag veszett fejsze nyele az egész, mindig is az volt…

  39. 44: „alapvető tényekről vitázni”

    Kezdhetjük elölről – ami nem történt meg, az még nem tény. 😉

  40. 44: Persze, persze, igazad van. Csak azt nem értem, minek töltöd itt a drága időt kommenteléssel és mások kommentjenek a csekkolásával?

  41. Az orosz gazdaságról és a nyugati közgazdasági szakértőkről:

    http://privatbankar.hu/makro/putyinek-most-fogjak-meglepni-az-egesz-vilagot-293802

    „Az alacsony olajár az amerikai gazdaságnak fáj, de az elemzők Oroszországban meglepő tendenciát vettek észre.

    Londoni pénzügyi elemzők szerint az alacsony olajárak miatt az olajipari beruházások meredek csökkenését alaposan megérzi az amerikai gazdaság, az orosz gazdaság viszont a meglepően jó első negyedévi adatok alapján a vártnál erősebben teljesít az idén.

    A Fitch Ratings Londonban ismertetett új negyedéves globális előrejelzésében közölte: 2016 egészére már csak 1,8 százalékos növekedést vár az amerikai gazdaságban az előző prognózisában valószínűsített 2,1 százalék helyett. A nemzetközi hitelminősítő hangsúlyozza, hogy ha az új előrejelzés valóra válik, 2013 óta most növekedne először 2 százalék alatti ütemben az amerikai hazai össztermék (GDP).”

  42. 46:
    Szórakozni is kell néha- a Matrix- zombikon 😀

  43. 48. Ouse M.D.
    Miért? Te nem voltál Mátrix zombi egykoron? Születésedkor megkaptad a fullos igazságcsomagot? Minek felosztani az embereket alvókra és megvilágosodottakra? Lehet, hogy van néhány téma, amiben meg te tévelyegsz, és ő szakértő. Én nem nevetni szoktam a Mátrix zombikon, hanem megpróbálok segíteni nekik kikeveredni belőle, ha szeretnének. Épp azzal lehetne az összeomlást megelőzni, vagy esetleg tompítani, ha minél több emberben tudatosítanánk a kihívásokat, és rávennénk őket, hogy készüljenek. A közös hangot kell megtalálni, minden ember potenciális együttműködő partner.

  44. 38 – L.R. és a reagálók!

    Itt most valami olyasmi történt, amire az elmúlt 10 évben nem volt példa. Jön valaki (L.R.) esze ágában sincs körülnézni, hanem az utolsó témába bekapcsolódik úgy, hogy semmit se tud. Erre megkapja Ouse-től a kurta választ, ami nem neki, hanem nekünk szól, mert valamennyien így gondoljuk. Erre sorra megesik a szívetek L.R.-en, majdnem zokogtok. Mi ez? Vasárnapi gyülekezet az istentisztelet előtt? Ha valóban túlélni akartok, akkor erről sürgősen szokjatok le. Nincs se idő, se energia egy ennyire sötétben tapogatózó kioktatására, megnyerésére, hogy csatlakozzon egy (nem létező) közösséghez. Ő egy tagja lesz a 90-95 százalék áldozatnak, akik várják, hogy a robotokkal megszülessen egy szép új világ. — Majd ha szép lassan sok mindent elolvas, akkor esetleg egyszer vitapartner válhat belőle.

  45. 50. Tibor bá’
    Én már elküldtem a hosszú válaszom, amikor láttam Ouse M.D. reagálását. Egyébként kb. hetente vázolom egy Mátrix zombinak a problémák alapját.

    Nem várom el, hogy csatlakozzon egy nem létező közösséghez, hanem megpróbálok segíteni neki egy hosszú (végtelen) úton elindulni, vagy továbblépni. Nem tudom, mennyi idő van az összeomlásig, ha összeomlás lesz. Ha véletlenül egy rendőrállamként sikerül talpon maradnunk, abban szerepe lesz, hogy hányan, milyen szinten képesek gondoskodni magukról és másokról, mennyire kezdenek újra kiépülni emberi kapcsolatok, közösségek csírái. Már csak az, ha valaki az erkélyen zöldséget kezd termeszteni, barátaival horgászni jár, neadjisten a telkén kertészkedik, ez mind apró előrelépés. Ha csak tíz répát hoz össze, annyival is kevesebbet próbál majd elvenni tőlünk, és annyival több tapasztalattal próbál elvegetálni a szűkös időkben, a rablógyilkosságon kívül más is eszébe juthat élelemszerzési módnak.

  46. 51:
    Értem én, de minimum Krisztus óta rengeteg ember akart jót tenni embertársaival, és mégis, a mai napig milliók halnak bele, teljesen feleslegesen, az emberi gonoszságba. Ne várd el egy 82 éves öreg faszitól, hogy ne legyen szkeptikus.

  47. Tibor bá, körülnéztem, a csajos sztorijaid remekbe szabottak, a világvége jóslatok meg valóban nem kötöttek le, mert nekem azok nem tűnnek többnek, mint a netet lassan ellepő többi összeesküvés elmélet. Bár nem láttok szívesen, de szerintem kifejezetten ráfér néha egy-egy ilyen kívülről jött tudatlan egy ilyen zárt közösségre, hogy némi kétséget is elhintsen a tisztánlátásba, és az unalmas egymás vállát veregetésen túl is legyen egy kis élet 🙂

    És hogy vitatkozzak is egy picit:
    „hogy a kifogyó nyersanyagok, a klímaváltozás és a túlnépesedés együtt olyan kihívások elé fogja állítani az emberiséget, amit nehezen vészelhet át (tanakodunk is a hogyanon), de az ipari civilizáció nagy eséllyel lehanyatlik/összeomlik.”

    Miért is omlana össze? Vegyük már le a pessziumista szemüveget, és tegyük fel az optimistát: A nyersanyagok úgy néz ki a következő száz évre elegendők, az olajár épp most omlott össze a túltermelés miatt, és amekkora elánnal dolgoznak százszámra kutatócsoportok az energiatárolás hatékony formáin, az is néhány éven belül meglesz, ami óriási lökést ad a megújulóknak.

    „Az USA nem együttműködést ajánl, hanem csatlós szerepet.” Nincsenek szerepek, ha jobb áron, hatékonyabban előállítasz valamit sikeres leszel. Csak ennyi kellene, de erre a vízfejű, oligarchák által pumpolt orosz gazdaság képtelen.

    „az alacsony olajár miatt komoly beruházások maradtak el, mert nem érik meg ennyiért /itt Amerikára érted/” Mivel az usa kitermelés magáncégek kezében van, sokkal rugalmasabbak, és egyszerűen hatékonyságnöveléssel reagáltak, és most már nem 60, hanem 40 dollár az az olajár, aminél már rentábilis a kitermelés. Mellette egy rakat vegyipari, és egyéb energiaigényes cég épp most telepíti haza a gyártást Kínából, mert otthon annyival olcsóbb az energia, hogy jobban megéri helyben gyártani.

    Az eladósodottságról: komoly dolog, de max. elinflálják 🙂

    „Amint szűkösek az erőforrások, vagy fizetésképtelenné válik egy ország, akkor nem árt, ha legalább az alapvető szükségleteket ki tudja elégíteni belföldi termeléssel. ” Ez alatt nem tudom mit értesz, USA olaj és mezőgazdasági nagyhatalom, nagyjából le is zárhatja a határokat, sok baja nem lesz.

    „A jég hátán is megéljen”. Igen beszéljen nyelveket, és legyen egy bárhol pénzre váltható szakmája. A klasszikus jég hátán is megélek, önellátás stb. nekem egy picit gyerekes alternatívának hangzik, valami tizenéves vadromantikus elvágyódást sejtek mögötte 🙂

  48. Tyűha, a végén még tudományosan bebizonyítja valaki itt nekünk, hogy véges környezetben a végtelenségig lehet növekedni- mindenféle súlyos következmények nélkül.

    És aki nem ezt mondja- itt kb. mindenki; ha nem is azonos forgatókönyvekkel- az csupán „összeesküvés- elmélet hívő”.

  49. 53. Lukács Róbert
    „Vegyük már le a pessziumista szemüveget, és tegyük fel az optimistát: A nyersanyagok úgy néz ki a következő száz évre elegendők, az olajár épp most omlott össze a túltermelés miatt, és amekkora elánnal dolgoznak százszámra kutatócsoportok az energiatárolás hatékony formáin, az is néhány éven belül meglesz, ami óriási lökést ad a megújulóknak.”
    Van valami forrás arra, hogy mire alapozod a száz évre elég nyersanyagot? Az olaj árának alakulása kicsit összetettebb kérdés, mint a klasszikus kerelet-kínálat, az olajexportáló országok döntései sokban befolyásolják, amit meg az USA sokban befolyásol. Az energiatárolás nagyszerű dolog, de az energiahiányt nem oldja meg.

    „Nincsenek szerepek, ha jobb áron, hatékonyabban előállítasz valamit sikeres leszel. Csak ennyi kellene, de erre a vízfejű, oligarchák által pumpolt orosz gazdaság képtelen.”
    Kicsit naivnak vélem ezt a hozzáállást. Az USA is tele van oligarchákkal, csak ott nincs egy Putyin, aki kiegyezésre bírná őket. A kínaiak nekiálltak hatékonyan napelemeket gyártani, mire az EU különvámot rendelt ki rájuk, hogy nehogy dömpingárral kiszorítsák az itteni gyártókat. Nekünk ez azt jelenti, hogy továbbra sem vehetünk olcsó napelemeket. A megújulókkal két gond van. Az egyik, hogy az előállításukhoz is kell nyersanyag, a másik, hogy minimális az elterjedtségük. A nyersanyag-problémára példa az, hogy Kína csaknem teljes egészében ellátja a Földet ritka-földfémekkel, mert olcsóbban kitermelte, mint más. Így a briteknek sem érte meg fenntartani a kitermelőkapacitást, leépítették. Ha Kína keménykedni akar, akkor felviszi ezeknek az árát, vagy akár nem ad el belőle, és akkor mindenki más nehéz helyzetbe kerül, ha napelemet (vagy kismillió más dolgot) akar gyártani. Az energiaproblémát esetleg tóriumos erőművel lehetne orvosolni, de annak még kéne egy-két évtized az elterjedéséhez, mert még kísérleti időszakban van, és a napi olajkitermelés alighanem hamarabban fog drasztikusan csökkenni.

    „Mivel az usa kitermelés magáncégek kezében van, sokkal rugalmasabbak, és egyszerűen hatékonyságnöveléssel reagáltak, és most már nem 60, hanem 40 dollár az az olajár, aminél már rentábilis a kitermelés. Mellette egy rakat vegyipari, és egyéb energiaigényes cég épp most telepíti haza a gyártást Kínából, mert otthon annyival olcsóbb az energia, hogy jobban megéri helyben gyártani.”
    Az olajpala, olajhomok és a palagáz, amire az USA most alapoz elég rövidtávú, tűzoltás jellegű kapkodás. Alig kifizetődő a kitermelése, cserébe holdbéli tájat hagynak maguk után, vagy kőzetrepesztéses technológiával megváltoztatják az alapkőzet szerkezetét, a környéken a csapból óhatatlanul egy kis földgáz is folyik, stb. A kutak hamar kimerülnek, mert a közvetlen környékről gyűjtik a naftát, nem egy nagy buborékból, mint régen, és később odébb új kutat kell fúrni. Szerintem ez egy nagy lufi, amit ezzel fújnak, és durva környezetszennyezés.

    „Az eladósodottságról: komoly dolog, de max. elinflálják 🙂 ”
    Egy hiperinfláció a gazdaság szárnyalását mutatja?

    „A klasszikus jég hátán is megélek, önellátás stb. nekem egy picit gyerekes alternatívának hangzik, valami tizenéves vadromantikus elvágyódást sejtek mögötte”
    Én nem vágyom rá, hogy kapáljak. Jobb szeretek hátizsákkal csavarogni, vagy interneten olvasgatni.

  50. 53:
    Nagyon jól tudom, hogy mi most a divat, de az én „Van-e jövőnk?” című könyvem 2004 könyvnapján jelent meg, amikor még ez a divat nem létezett, és már akkor felsorakoztattam azokat a veszély forrásokat, amelyek valamelyike az emberiség végét fogja jelenteni:
    termonukleáris háború
    atomerőművek
    globális felmelegedés
    vízhiány
    legyőzhetetlen mikroorganizmusok
    genetikailag módosított élelmiszerek
    kultúrák ütközése
    elszabadult nanotechnológia.
    Mindez a muszlim invázió, a japán atomkatasztrófa, és a mindenre rezisztens baktériumok megjelenése előtt.
    És a címlapon olvasható Sir Martin Rees, brit királyi főcsillagász véleménye: „Annak az esélye, hogy az emberiség megéri a XXI. század végét, nem nagyobb 50 százaléknál.” — Ettől te még lehetsz optimista. 😉

  51. Igen, sok fenyegetés van, a globális felmelegedés, a legyőzhetetlen mikroorganizmusok ( szerintem egy gradációs ciklus tetején csücsülünk, aminek a vége mindig a szükségszerű összeomlás) ezektől van ok félni, és én is félek. A többi ezekhez képest elhanyagolható.

  52. 56: +1: A modern mezőgazdasági technikák megölik a talajéletet, tönkreteszik a talajt, ami a műtrágyák miatt nem okoz azonnal terméscsökkenést, de tápanyagcsökkenést igen, és hosszú távon sivatagosít.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük