(1904) Változó társadalom

Tibor bá’ online

 

~p001A társadalom folyamatosan változik, amit az veszi észre csak igazán, aki már régebben is itt volt. A legnyilvánvalóbb a nyelvi változás. Szavak, kifejezések jönnek, mennek. Ki emlékszik már olyan kifejezésre, mint a „sarkig lerohadok”, pedig egy időben boldog-boldogtalan használta, kifejezve vele a meglepetését. – Képzel Kovács Pista elveszi feleségül azt a trampli Kócsag Julit. Na, ne mond, hát sarkig lerohadok. Vajon ki tudja mit jelent az „apafej”? és ha jó a „virgácsa”, akkor a tulajdonos mire lehet büszke? És, mi az a „tuja”? Persze nem a dísznövényre gondolok. Na és a „séró”? „hári”? Ezek helyett divatba jött a nem túl szellemes becézgetés: cseri, pari, ubi, musi. Ez az utóbbi tényleg meglepetés, mert a muskátli nem annyira közkedvelt. Viszont vannak új keletű fogalmak, mint a wellness (különböző helyesírással), vagy életforma: kényeztetés.

A legnagyobb átalakulást azonban kétségtelenül a mobil telefonnak köszönhetjük. Egyszer volt az SMS, ami folyamatos levelezést váltott ki a teljes társadalomból. A mobil szimbiózisba került az emberrel. Kijön hozzám egy szerelő, nem nyomja meg a csengő gombját (ami ingyen van), hanem felhív telefonon, hogy engedjem be a kapun (ez persze neki pénzbe kerül). Az OTP számlavezetés nem érti miért nincs mobilom, mert így nem tud értesíteni a tranzakciókról, csak a hónap végén levélben, amit szerintem hamarosan be fognak szüntetni. A MVM körlevélben értesít, hogy jó néven venné, ha az okos telefonom segítségével egyenlíteném ki a számlám. Na, erre várhat, amíg ellenkező esetben ki nem kapcsolja az áramot.

Évával ülünk egy cukrászdába, jön két csaj, leülnek egymással szembe, de nem kezdenek el fecsegni (mint hajdanában), hanem előveszik a G-nem tudom hányat, és elkezdik böködni, két éve csak nyomkodták, most már böködik. Ha metrón utazunk, láthatjuk, amint az utasok mereven nézik az ölükbe kirakott okoskát és böködik. Mintha egy afrikai szekta szentélyében lennénk.

A legmeglepőbb, amikor megyünk az utcán és valaki a hátunk mögött hangosan megszólal. Ijedten megfordulunk, és akkor látjuk, hogy valakik menet közben (jó hangosan) telefonál, persze nem nekünk, hanem valaki másnak, talán a mamájának, mert reggel elfelejtette megkérdezni, mi lesz az ebéd.

A végére annyira szorult a hurok a nyakunkon, hogy Évának venni kellett egy mobilt, mert az édesanyja erősen gyengélkedett, állandóan ágyhoz volt kötve, vezetékes telefonról szó se lehetett. Azóta ez a nyomorult dög majd óránkét énekel egyet. Ha lemerülni készül énekel, ha üzentek énekel, de azt is bejelenti időnként mennyi pénz van még az előfizetésen, ha más nincs akkor üdvözöl a névnapon, a születésnapon, valamint közli velünk a legújabb akciókat, meg ami még belefér. Én ezt elfogadhatatlan zaklatásnak fogom fel, de úgy látszik a társadalom nem, sőt. Fontosság érzetet kölcsönöz, ha időnként megszólal a mobil. Ez már nem egy új szokás, ez már betegség, amit az is bizonyít, hogy másnak is megvan róla a véleménye.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

13 gondolat erről: „(1904) Változó társadalom

  1. A becézgetési mániáról rögtön Lackfi János, a Lyukasóra c. műsorból ismerős kortárs költő szatirikus verse jutott eszembe:

    Lackfi János: Véletlen

    csomizom a ruciba
    a habtestem
    tinibugyi gumija
    bemélyedten

    kukisali parival
    az étrendem
    szoli moci tekila
    az én trendem

    koviubi pörivel
    a kedvencem
    lekipali csokival
    jaj vétkeztem

    fusizik a fatim is
    a műhelyben
    vegyigyümi üviben
    a sparhelten

    depizik a szaniban
    a mutterchen
    dobi cigi dugiba
    a farzsebben

    könyi szivi nehari
    ha tévedtem
    lityi-lötyi pasival
    azt végleg nem

    vidikazi zacsiban
    a víkendem
    csörizi a telimet
    a véletlen

  2. Hát én speciel sokszor visszasírom, amikor még nem létezett mobil max vezetékes. Nekünk pl 20 évig ikervonalunk volt, amivel remekül elvoltunk. Akkor is megtalált mindenki mindenkit max nem azonnal, meg egyébként sem rohant senki sehová, mint most. Egyébként egy csomó esetben most sem rohannak csak ugye el kell játszani a fontos embert. Egyik ismerősöm pl most volt egy ingatlanos alapozós tanfolyamon, ahol elmondták pl hogy ha elmész egy ügyfélnek bemutatni egy ingatlant akkor kérd meg egy ismerősöd, hogy a bemutatási idő alatt lgalább kétszer hivjon fel téged, hogy fontos embernek tünjél, akinek sok felvett lakása van és akit állandóan hívogatnak. Mellesleg, amikor vki magában beszélve megy az utcán headsettel a fején azt elképesztő röhejesnek tartom.

  3. Röviden az okostelefonról. Minden használatának meg van a maga határa, amit még a környezetünk elvisel. Ha ezt nem vesszük figyelembe, unintelligensek vagyunk. Ezen kívül, ha tényleg arra használjuk amire való, akkor jóval kevesebbet adnak el belőle világszerte.

  4. 4.
    Meg lehet nézni, hogy az okostelefonokon még a legártatlanabbnak tűnő alkalmazások is (zene, játék stb.) MINDENHEZ hozzáférnek… a mikrofontól kezdve az összes telefonnal rögzített képig. A telefon gyakorlatilag úgy működik, mint egy kémközpont, és az appok telepítésével ezt tudomásul is vesszük. Jogilag nem támadható a dolog, mert mindig a felhasználói élmény fokozására hivatkoznak, és részletesen kiírják a hozzáféréseket; így akit érdekel, pontosan megtudhatja, hogy hogyan kutatják át a telefonját, hallgatják le stb. Nem véletlen az sem, hogy az újabb mobilok kikapcsolhatatlanok, mert az akkumulátorhoz nem lehet hozzáférni, kivenni vagy cserélni. Más mobil eszközzel; tablet, notebook, és ezek kameráival is hasonló a helyzet.

  5. 5: nem kell ájfónt venni.
    A többiből ki lehet venni az akksit.
    Az meg, hogy a laptop kameráját leragasztod, default.
    A franc se akarja, hogy egyszercsak a jutúbon lássad a saját arcod, amikor elmész 🙂

  6. Telefonálásra a régi Nokiámat használom, átraktam feltöltősre, azon hívnak. Kisebb, látom napsütésben is, egyszerű vele tárcsázni.
    A gyogyó viszont inkább kisméretű számítógép, mint telefon. Persze ehhez net kell, meg rátöltött alkalmazások.
    Közlekedéshez navigátor, online menetrendek. Visszavezet a leparkolt kocsihoz, bár erre szerencsére nem nagyon volt még szükség, de amikor igen, az jól jött.
    Ha napközben várok levelet, azt meg tudom nézni.
    Rá tudok a kertre nézni távolból, rendben van-e minden. Ennél fontosabb lenne, ha telket is figyelni tudnám, de ott nincs net, a mobil meg ehhez lassú és drága.
    Tegnap jól jött, hogy a radarkép alapján láttam, még van fél órám a viharig, úgy szerveztem a munkámat.
    Meg tudom nézni, nem takarja-e valami tereptárgy a venni kívánt műhold felé a kilátást, merre kell állítani a földi antennát. Kéznél lévő vízszintező, szögmérő.
    Persze a fényképezőgép része. A munkáról készül fénykép, egyszerűbb, mint dokumentálni és évek múlva nagyon jól jön, amikor módosítást kérnek. Nem kell kimenni újra megnézni, mert addigra már csak nagyjából emlékszem. Valamint a elkészített képet egy pillanat alatt el tudom küldeni, ha szükséges valami konzultáció. A készített kép is rögtön megy a felhőbe, nem kell vacakolni az otthoni gépre átrakással.
    Meg tudom nézni, az adott helyen milyen a WI-FI lefedettsége, melyek a kevésbé használt csatornák.
    Magammal tudok vinni adatbázisokat, néha jól jön.
    Inkább ezt használom mobilként, mint a laptopot, vagy tabletet, mert mindig kéznél van. Persze kicsi képernyője, könyvet olvasni nem jó, írni sem öröm rajta hosszan, de arra ott van az asztali gép.
    Walkman rádió, zene, hangoskönyv hallgatáshoz.
    Persze ezeket a programokat telepíteni kell, meg elegendő memória a működtetéshez.

  7. 8 Kakukk
    Na, ezek azok az alkalmazási módok, amire a felhasználók töredéke használja a gépet, legtöbbje még azt sem tudja, hogy ilyesmire is jó, inkább elfészbukozik, szelfizik óraszám, és körülbelül ezzel ki is merül a fantáziája.
    Igaz ezzel mégis ők alapozzák meg a gyártók üzleti sikerét, és a fejlesztésekhez szükséges forrásokat…
    Szóval ez a tömeg viszi a hátán a technikát, amit az értelesebbje tényleg okosan tud kihasználni. És persze ehhez a számítógépes ismeretek olyan szintje szükséges, ami nem magától terem, annak megszerzésébe időt, energiát kell fektetni, csak így lehetsz többé-kevésbé ura a beépített potenciálnak.

  8. Jót mulattam Tibor ‘bá szavain mert ismerősek voltak, jobban mint a maiak.

    Teló: 🙂 nekem is eddig 15 éves dominós nokia 3140 volt de már igen ragya…kaptam egy samsung okost. Akitől kaptam folyton baxogat hogy mé nem wájberezek meg ecetéra stb…ugyanis én bementem a T-comba és összepakoltattam az ikonokat egy „zsákba” és csak AMS és telefonálásra használom ha házon és magamon kivül vagyok. Egyébként a jólbevált madzagost használom oszt jónapot. se reklám se se nem jöhet rajta mert csak a fontos 5-6 fő telefonszáma van benne és kész, semmi alkalmazás.
    Csak elérhetőség a szük szükségesnek akinek köllök az este megtalál.

    Utcai haedszett 🙂 hááát mikor 1x hallottam hogy „magában ” beszél az X sajnáltam is biza szegény!….

  9. 5-re. Az új 6.0-ás androidnál el lehet utasítani a teljes hozzáférést az applikáció telepítésekor. Amelyik mobilon van internet, és GPS, eleve méterre pontosan be lehet határolni a helyét. Az adótoronytól mért távolság alapján is bemérnek igen nagy pontossággal ha hívnak vagy hívást kezdeményezel. Elárulom neked, hogy vezetékes telefonnál mindez még egyszerűbb. Jogilag NEM támadható, mert telepítéskor kijelzik, hogy az adott alkalmazás mihez férhet hozzá a telefon. NEM kötelező telepíteni. Email-re ott van a Protonemail, ha nem akarod, hogy olvassa más is, böngészésre meg a thor böngésző. Az akkumulátor hozzáférhetetlenné tétele pedig gazdasági érdek, hogy a leggyengébb láncszem miatt lecseréld a 200.000 Ft.-os telefonodat, mert a csúcs kütyü ugyan még vígan futna azokkal a paraméterekkel, de az akkumulátor már nem bírja a gyűrődést. Az akkumulátor piac még nem nőtt fel a feladathoz, és nem is akarják hogy felnőjön.

  10. 11.
    Lehet, hogy a felhasználónak lehetősége van elutasítani az appok hozzáférését a személyes adataihoz, de ennek csak jogi relevanciája van. Nagyon-nagyon meg lennék lepve, ha az Intel, vagy a Samsung hardveresen, már a chipek tervezésekor ne építene be kiskapukat, nem publikus külső hozzáférés számára. Egyszerűen azért, mert az már biztosan nemzetbiztonsági ügy, hogy több milliárd ember tartja ugyanazt a mikrofonnal–kamerával ellátott eszközt a kezében. Kizárt dolognak tartom azt is, hogy mondjuk a Google, az Android fejlesztésekor ne kapna külső instrukciókat a szolgálatoktól.

  11. Mvm9. A mobiltelefon felhasználók egy bizonyos része veszélyes a társadalomra. Ma a BKV járatokon eleve van kamera, ahol megfigyelnek, és ezt közlik is veled. Bemész egy boltba, ott is megfigyelnek, kimész az utcára, ott is. A felvétel csak akkor felhasználható, ha közlik, mire számíts, és annak ellenére megkéseled az eladót, járókelőt. Mi ezzel a gond? Ha nincs félnivalód nem kell bujkálnod. Ha bujkálni akarsz, akkor pedig hidd el emellett is tudsz, ha nem vagy idióta. Egyébként meg Te is tudod, hogy több milliárd ember adatait a mai technikával nem lehetséges tárolni, illetve frissíteni. Nincs az a tárhely ahol ennyi adat elférne, és kezelhető lenne, úgyhogy nem kell beszarni. Jelenleg szavakra , mondatokra, kifejezésekre figyel a nagy testvér, és azok elhangoztával kapcsol lehallgató üzemmódba. Maximum vissza tudnak rád keresni, ha elkövettél valamit. Egyébként itt megint arról van szó, hogy az egyén tudatában van annak, hogy megfigyelhető, csak annyira komolytalan, hogy nem foglalkozik vele, vagy eleve nem akar vele foglalkozni, illetve együgyű. Eleve ha egy szolgáltató ügyfél-szolgálatát felhívod közlik, hogy hangfelvételt rögzítenek a beszélgetésről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük