(1885) A virtuális gólya

Tibor bá’ online

 

~p001Jászapátiban szarrá rúgtak egy sebesült gólyát a Szent Imre Katolikus Általános Iskola udvarán. A tettesek a feltehetően vallási iskolába járó, vallásos „oktatásban” részesült két 15 éves fiú, legalább is a vallomásuk szerint. A hatályos törvények alapján a fiúk ezért akár 3 év börtönt is kaphatnak. Ide vezet a liberalizmus. Egy gólya nagyobb értéket képvisel, mint két magáról megfeledkező kamasz.

Bocsánat, tényleg megfeledkeztek magukról? Azt hiszem nem. Játszottak, csak most élőben. Már évek óta gyilkolnak a „nyomogatós” játékaikon, ahol bárkit meg lehet ölni, hiszen a „game over” után meg lehet nyomni egy gombot és a virtuális gólya megint ott van az udvaron, bele lehet rúgni, el lehet törni a lábát, meg lehet gyilkolni, és akkor jön a score 500, 1000, 1500 és a gólya újra és újra kezdi az életét. Ők pedig versenyeznek, ki tud több gólyát megölni a rendelkezésre álló idő alatt. Nekik senki se olvasta fel:

Árva gólya áll magában
Egy teleknek a lábában,
Felrepülne, messze szállna,
Messze messze,
Tengerekre,
Csakhogy el van metszve szárnya.

Tűnődik, fél lábon állván,
El-elunja egyik lábán,
Váltogatja, cserélgeti,
Abban áll a
Mulatsága,
Ha beléun, újrakezdi.

Szárnya mellé dugta orrát,
Messze nézne, de ha nem lát!
Négy kerítés, négy magas fal:
Jaj, mi haszna!
Bár akarna,
Kőfalon nem látni átal.

Még az égre fölnézhetne,
Arra sincsen semmi kedve:
Szabad gólyák szállnak ottan
Jobb hazába;
De hiába!
Ott maradt ő, elhagyottan.

Várja, várja, mindig várja,
Hogy kinő majd csonka szárnya
S felrepül a magas égig,
Hol a pálya
Nincs elzárva
S a szabadság honja kéklik.

Őszi képet ölt a határ,
Nincsen rajta gólyamadár,
Egy van már csak: ő, az árva,
Mint az a rab,
Ki nem szabad,
Keskeny ketrecébe zárva.

Még a darvak hátra vannak,
Mennek ők is, most akarnak:
Nem nézi, csak hallja őket,
Mert tudja jól,
Ott fenn mi szól,
Ismeri a költözőket.

Megkisérté egyszer-kétszer:
Nem bírná-e szárnya még fel;
Hej, dehogynem bírná szárnya,
Csak ne volna
Hosszú tolla
Oly kegyetlen megkuszálva!

Árva madár, gólya madár,
Sohse nő ki tollad, ne várd,
Soha többé, fagyos télig;
Mert, ha épen
Nő is szépen:
Rossz emberek elmetélik!

És persze azt se tudják, ki volt Arany János, csak Ronaldoról hallottak, na meg látták is. Szóval nekik egy sebesült gólyáról Ronaldo gólja jut az eszükbe, és labda helyett belerúgnak egy gólyába. És akkor börtön? Igen, de nem nekik járna, hanem azoknak, akik a legifjabb generáció oktatásáért felelősek.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

75 gondolat erről: „(1885) A virtuális gólya

  1. Meg a szüleiknek is egy jó seggberúgás,minimum. Az én gyerekeim a bogarakat is kikerülik.

  2. Szép, nemes állat a gólya. Kedves, jószándéku madárként jelenik meg verseinkben,mondáinkban.
    Gólya, gólya, gilice!
    Mitől véres a lábad?
    Török gyerek megvágta,
    Magyar gyerek gyógyítja.
    Síppal, dobbal, nádi hegedűve
    Ha egy muzulmán megsebesíti akkor egy magyar gyógyítja.De valóban ilyen hasznos madár e a gólya?
    Kicsit tegyük félre az a ” liberálisnak ” nevezettek gondolatvilágot amiben egy ország háborog egy gólya halála miatt. Valószínűleg nagyon sok ember az elkövetők Föld bolygórol való kitoloncolásáért fohászkodott a történtek olvasása után. Aztán a düh elmúltával mindenki kényelmesen elfogyasztotta reggelijét, ebédjét, vacsoráját amiben jó eséllyel volt rántott hús, sűlt hús, főtt hűs. Ezen ételeket remélem mindenki jóétvágyal fogyasztotta el mindenki! De egy dologra senki nem gondolt, állatok milliói adják naponta életüket a reggelinkért csupán..

    Védjük szívvel lélekkel az állatokat! De akkor ne pusztítsuk az élőhelyüket könyörgöm, ne szabályozzuk a Tiszát és szántsuk fel az árteret, ne szüntessük meg a természetes élőhelyeket. A co2 kibocsátást pedig még meg sem említettem.
    A végére hagytam egy különleges nézőpontot, a békák véleményét.
    Mi emberek utáljuk a szúnyogokat, legyeket. A békák ezekkel táplálkoznak. A gólyák viszont nagyobb bogarakkal, békákkal, egerekkel.
    A török időkben vajon milyen következménye lett volna egy ilyen cselekedetnek? Foglalkozott volna valaki azzal hogy egy gólyát agyonvertek? Ha lett volna újságírás akkor biztosan. Mert biztos inkább erről írtak volna mint azokról az emberekről akiket rabszolgaként húrcoltak el a meghódított területekről.

  3. 1 & 2:
    Hasznos, illetve szép gondolatokat fogalmaztatok meg, de nem ez a topik. A topik az, hogy milyen veszélyeket hordoz magában a „nyomogatós” játék. De miért vennétek észre, amikor ti is egész nap nyomogattok, illetve most már csak érintgettek. 😀

  4. De legalább lelkesek vagyunk kora reggel mégha figyelmetlenek is:D

  5. 3. Nèhány idióta, fegyelmezetlen szadista kièli egyèbkènt termèszetes szadista ösztöneit ostoba, elfogadhatatlan módon. Ezeknek kèt akkora pofon kell, hogy kihulljon pár foguk, nem börtön, ahol megtanulják, hogy ilyet legközelebb a diszkóban kell csinálni.
    De hogy jön ide a videojátèk? Egyetèrtek, hogy gyakorlati hasznuk nincs, ellenben rontják a látást, a szociális kapcsolatokat. De senkiböl nem csinálnak pszichopatát.
    Tibor bá’ biztos emlèkszel rá, hogy a te gyerekkorodban is voltak vásott utcakölykök, akik kitèpkedtèk a bèka lábait, meg a gyík farkát, ha tehettèk, de volt erkölccsösz, aki egy olyan pofont adott nekik, hogy a fal adta a másikat. Ha pedig panaszkodtak, mèg a szüleiktöl is kaptak egyet. Ma meg a kanadai gyereknek ott a kezèben a telefonszám amivel bemószerólhatja az apját, ha hangosabban rászól.
    Vegyük ki az egyenletböl a videojátèkokat ès egyszerüen egy elferdült buzi nevelèsi minta marad, ahol a Gyerekek fegyelmezèsèèrt a szülö börtönt kaphat, így addig mehet a primitivebb sarjadèk büntetlenül el, amíg a 15 èves gyerek megeröszakolhatja az osztálytársát, majd utána börtönbe kerül ès sajnáljuk szegènyt, hogy biztos milyen rossz lehetett a háttere.
    Frászt. Csak nem kapta meg idejèben a negatív visszajelzèst.

  6. Ennek az esetnek semmi köze a „nyomogatós” játékokhoz, vagy „a liberalizmushoz”. Ki ne találd már nekem, hogy ezelőtt 20 évvel nem fordult elő olyan, hogy két gyerek megkínzott egy állatot.
    Minden gyerekben benne van a kíváncsiság, hogy milyen lehet szadizni egy kicsit. Van aki megelégszik néhány hangya kinyírásával, ezek itt elkaptak egy gólyát. Ez nem szép dolog, és teljesen jogos a felháborodás.
    Egyébként nem tartom valószínűnek, hogy ténylegesen 3 évet le kellene ülniük.
    A minap egy idős apa megölte felnőtt fiát álmában, mert az sokszor volt részeg. Ezek szerint a papa sokat játszott gyerekkorában hentesest?

    Tudjuk Tibor bá’, hogy régen minden jobb volt, és az erkölcsök messze a mai felett álltak. Mégis mintha most pattant volna ki valami ügy egy köztiszteletben álló kortársadról, aki rendszeresen erőszakolt meg nőket, akiket a haverjai fogtak le neki. Gyanítom viszonylag kevés pornót nézett előtte, mégis kitaláltak egy ilyen izgalmas forgatókönyvet.

  7. 6:
    Az én gyerekkoromban az értelmetlen állat bántás, vagy megölés nem volt elfogadott, de a pátyolgatás se. A felesleges macska/kutya szaporulatot minden teketória nélkül megölték. Ha egy kutya gyilkolt, azt a helyszínen agyonvágták, nem heteken át „megfigyelték”, amíg nem sikerült megszöknie. Aki az ételt adó kezet megtámadja, annak halál. Ez ment 10 ezer éveken át, így lett a farkasból hűséges kutya. Ami most megy a kontra produktív.

    7:
    Hozzászólásod nem ütötte meg azt a szellemi szintet, amire érdemes válaszolni. 🙁 font>

  8. 8. Utolsó szóig egyetèrtek az állatokkal kapcsolatos hozzáállásal. Csak èn a nevelèsi környezet erèlytelensègèt emelnèm ki kiváltó oknak.

  9. Tibor bá’, te nem játszottál gyerekkorodban játékpuskával olyat, hogy lelövöd a másikat, aki „meghal”? De aztán persze felkel, és játszik tovább.
    Aztán mégse lőttél le senkit igazából.

    Van egy hamis elképzelésed a számítógépes játékokról, és azok hatásáról, gondolom azért, mert nem érted őket.

  10. 9:
    Igen. Ma nincs gyerek nevelés, ma kényeztetés van, vagy oda nem figyelés.

    10:
    Nem volt játékpuskám, és ilyet nem játszottunk, de láttam játékpuskát, pisztolyt, ezek durrantak, de akire „lőttek” sose esett össze, sose imitálta a halált. Ezzel szemben a nyomogatós játékok igen élethűek. A „feltámadás” valós. Nyomogatós játékkal a 70-es években találkoztam először, amikor a gyerekeimnek nyugatról hozott a feleségem. Aztán meg a Commodore 64-en magam is játszottam. Abból ne indulj ki, hogy a vén fasz nem ért a számítógéphez, mert írtam gyerekek számára a programozás ismertetéséről szóló könyvet. — Van egy rossz szokásom, csak arról írok, ahhoz szólok hozzá, amihez (bizonyos szinten) értek. Ezzel viszonylag kevesen dicsekedhetnek.

  11. 3.
    Gyerekkoromban Tom és Jerryt néztem, tiniként meg FPS játékokkal (MOHAA, CS, stb.) is sokat játszottam, és nem szokásom állatokkal kegyetlenkedni. Ezek a kedves gyerekek eleve hülyék, nem az agresszív játék/film tette azzá őket.

    Kicsit olyan az érvelés, hogy tiltsuk be a kés használatát, mert volt aki konyhai használat helyett embert ölt vele.

  12. 12:
    Ezt hívják eszkalációnak. Nem írtam, hogy tiltsuk be ezeket a játékokat. Azt írtam, hogy milyen hatással vannak a gyermeki agyra, és ezt továbbra is vállalom (sajnos, nem én állapítottam meg eredetileg).

  13. 13.
    Ha csak és kizárólag a tv és a számítógép (mi csak villanypásztorként hívjuk őket) neveli a gyereket, akkor lehet, hogy káros, de ha a szülő foglalkozik is mellette a gyerekkel, akkor nem az.
    Csak sok szülő nem foglalkozik a gyerekével, illetve ő maga is a villanypásztor hatáskörébe került és tojik mindenre, mert megy a sorozata, vagy épp online játékban van.

  14. Mindössze annyit tudtak megállapítani, hogy létezhet statisztikai valószínűség, amely az erőszakos játékok és az agresszív viselkedés közti összefüggést igazolja, közvetlen, ok-okozati összefüggést senki sem talált. Néhány tanulmány ugyan figyelembe vette, hogy az agresszivitásra való hajlamot más is okozhatja – például rossz családi körülmények, egészségügyi problémák -, de ez nem csupán a viselkedésükre adhat magyarázatot, hanem az erőszakos videojátékuk iránti vonzalmukat is más színben tüntetheti fel.
    http://index.hu/tudomany/2012/05/15/eroszakos_videojatekok_2012/

  15. 6. Drakonisz

    Szinte teljesen egyetértek.
    Viszont azt is látni kell, hogy manapság nagyon eltávolodtunk a természettől. A gyermeknevelést illetően is, és ami a legfontosabb, a bennünk rejlő ösztönös agresszió civilizált levezetésére kevés lehetőség van.
    Az agresszív ösztönök levezetésének van passzív lehetősége, drukkolni focicsapatnak, boxolónak, akció filmek megtekintése, videojátékok stb.
    Az aktív kiélési lehetőség, a sporttevékenység, harci játékok, küzdősportok, lövészet stb.
    Az aktív lehetőségek köre napjainkban Magyarországon erősen korlátozott. Pl. barátom lövészklubba iratkozott, hogy jól kilövöldözze magát. Ráérdeklődtem, horror ára van a lőszereknek. Orbán építi a stadionokat, de kizárólag az élsportnak. Ott iskolás gyerekek nem fognak szaladgálni. A kis mezei focipályákat meg ledózerolják, parkolót, építési területet csinálnak belőle, mert abban van a pénz. Biztos gyakran jársz az Árpád híd budai hídfőjénél, hova lett a dupla kispálya? a szuper élénk fociélettel? Az iskolák reklámozott pályái is csak iskolaidőben vannak nyitva, és csak torna órai foglalkozásra.
    A természet tiszteletén, az örök erkölcsi értékek betartására irányuló erős nevelés olyan személyiséget alakít ki, akinek eszébe sem jutna a gólya lábának eltördelése, akkor sem, ha kedvence a videojáték, egy ésszerű időkereten belül.
    A mai szabados „nevelés” amikor beszélgetésre nincs idő, a hisztiző gyermek helytelen kívánságának inkább megengedő kurzus a divat, egoista személyiségek sarjadnak.

  16. Nem mindegy, hogy valaki egyházi iskola tanulója, vagy tanítási időn kívül belóg oda focizni és gólyát ölni. Lehet utálni az egyházat, de mindent ne akarjunk a nyakába varrni.

    „Egy gólya nagyobb értéket képvisel, mint két magáról megfeledkező kamasz.”

    Jelen esetben úgy tűnik, hogy igen. 🙁

    Múltkor kutyát kínoztak halálra, most gólyát – minő meglepő, mindkét esetben cigánygyerekek. Legközelebb majd megint egy gyereket kínoznak halálra (már volt ilyen, mikor megégettek egy lányt.)

    Évszázadok óta bele van égetve a magyarok elméjébe, hogy fecskét, gólyát nem bántunk. Ha valaki ilyet tesz, annak nem a videójátékokhoz van köze, hanem az ultra alacsony IQ-nak, a szocializálódás hiányosságainak és általában a roma „kultúrának”.

  17. 16:
    Van egy olyan angol mondás, hogy „Don’t Jump into conclusion”. Itt pedig mindig, mindenki azt teszi, te is. Nem utálom az egyházat. Nem állítottam, hogy az egyház tehet a gólya kinyírásáért. Sőt a poszt témája éppen az, hogy a „még van 5 életed” mentalitás az oka (amit itt több apuka cáfolni akart). — Különben a szocializáció mindenképpen megtörténik, annak nincsenek hiányosságai, legfeljebb rossz iránya történik.

  18. 17:

    Valóban nem írtál olyat, csak ezt:

    „…a Szent Imre Katolikus Általános Iskola udvarán. A tettesek a feltehetően vallási iskolába járó, vallásos „oktatásban” részesült…”

    3-szor hangsúlyozod az egy bekezdésnyi részben hogy milyen iskoláról van szó.
    Ezt hívják sulykolásnak, és ugyan nem írtál semmi olyat amit írsz, de sulykolni sulykoltál.

    A számítógépes játékok hatásai pontosan arra vezetnek amerre az egész társadalmunk, a közösségek szétverése, családok minél kisebb részekre bontása.
    Egyben a falansztervilág megteremtése felé, ahol az egyén tehetetlen a rendszerrel szemben mert nincs közösség ami felemelhetné a fejét.

  19. 17: „még van 5 életed”

    Akárhogy is, a probléma IQ függő. Aki nem tud különbséget tenni egy videójáték és a való élet között, egy virtuális lény és egy valós élőlény elpusztítása között, az hülye.

    Ugyanakkor, ebben az esetben biztos vagyok benne, hogy a „fiatalok” tökéletesen tisztában voltak vele, hogy mit tesznek. Az agresszivitásukat ezen a szerencsétlen gólyán élték ki.

  20. Ezt a kurucon találtam, ugyan ebben a témában és nagyon egyet értek vele:
    vad vérnyúl
    Ezt hívják atavisztikus dühnek. Létezik az a fajta kártevő, aki nem képes megbecsülni és értékelni semmit, ami szép, jó, hasznos vagy előremutató: mivel ő maga primitív és haszontalan, a világot szeretné a saját képére formálni. Számára minden ellenség, ami a világban jobb, mint ő, és mivel gyakorlatilag a patkányszar is ebbe a kategóriába tartozik, neki célja, hogy bármibe belerúgjon.
    Megfigyelhetjük, hogy ezek mindent és bármit tönkretesznek: öncélúan rongálnak, kitapossák a parkok virágait, letördelik a facsemetéket, bántják a védtelen állatokat, sőt, heccelik a nem védtelenekeet is: hányszor látni olyat, hogy ilyen kölök incselkedik a kerítés mögötti kutyával (Aztán meglepődik, ha ráengedik). Miért?
    Ők se tudják. Pontosabban nincsennek tisztában vele. Ha megkérdeznék ezeket a nyomorultakat, miért tették, vállvonogatás lenne a válasz „csak” „miért ne?” „mittomén”. Nem mondaná azt cinikusan vagy röhögve, hogy mert ez egy rasszista gólya volt, fekete-fehér félelemkeltő gárdista egyentollazatban. Ennyi esze nincs.
    Alapvetően ezért helytelen a baloghzoltán-féle, budai villákban világmegváltó, valósággot nem ismerő bárgyúk naív elképzelése, hogy „ezeket” szépre, jóra nevelni, babusgatni, jól bánni velük, és majd felismerik magukról, hogy ők hasznos polgárok és rejtett erőforrások. Nem. Ezek olyan primitív ösztönlények, ki sokkal roszabbak egy dzsungellakó fűszoknyásnál, mert az nem kegyetlenkedik öncélúan. Ezek csakis a korbácsból értenek, más nyelven nem beszélnek, az ilyen emberek civilizálhatatlanok.

  21. Annyit hozzátennék, hogy a cigánykérdést csak hosszú évek után tudnánk mérsékelni, ha a gyerekeik internátusban (bentlakásos) tanulhatnának. Itt aki megszokja a tisztaságot, napi 5 étkezést és egyéb a kultúránk adta lehetőséget, egy idő után már nem vágyódik a putri mocska után.

  22. 11. Nagy szakértője vagy a témának, az tuti, ha ennyi információból egyértelműen kijelented, hogy az a szerencsétlen gólya azért halt meg, mert a két srác sokat játszott számítógéppel.

    Az alábbi cikkben kicsit alaposabban körüljárják a témát, és óvatosabban foglalnak állást. Nem adok linket, mert akkor beragad moderálás miatt, mint reggel. google segít. PC-Guru oldalon jelent meg, ez van az URL-ben:

    gondolatok-a-videojatekok-hatasa-a-gyermekekre

  23. Ne beszéljünk mellé, mindenki tudja, hogy a cigányoknál az oktalan kegyetlenkedés mindennapos. Ez már évszázadokkal ezelőtt is így volt, videójátékok még sehol nem voltak. Persze vannak nekünk is ilyen díszes példányaink elvétve, az irodalmi körökben nagy tiszteletnek örvendő, drogos Csáth, aki baglyok szemét szerette kiszúrni és novelláiban megörökíteni.
    Azzal a képtelen helyzettel egyetértek, hogy a gólyát egy ország siratja(azzal együtt hogy a gólya egy jelkép), miközben nyugdíjasok szétveréséért senki nem szól egy szót sem. Pedig ez az eset az öregezés csírája. Esetleg bevarrják őket Tökölre egy-két évre, ahol hatékony kiképzésben részesülnek majd a fajtársaktól, aztán megfelelő eszközök lesznek a népirtásban is.

  24. 24:
    A számítógépes játékokban hatalmas pénz van. Sokan érdekeltek benne. A másik oldalról viszont a kutya se érdekelt. Ezért az ilyen tanulmányokat és óvatosan kezelném. Ahhoz pedig nem kell nagy ész, hogy az ember kikövetkeztesse, ha valakinek minden nap van 10 élete, az pszichésen könnyebben bánik az élettel, mint akinek nincs.

  25. Forditva igaz. Ha a gyerek kiélheti tobzodó ösztöneit a virtuális térben a valóságban kezesbárány.
    A sogornőm -óvónő- elejétől kezdve tiltotta a gyerekét a virtuális rettenettől – a gyerek csal , verekedik és hazudik.Az én fiam 5 évesen nyomta a DOOM 3, .szörnyelkedett is a rokonság ,utánna az Alien borzalmakat ,az összes. C.O.D-ot és háborus játékot,a Sawot, a Falloutot és minden szőrnyűséget 🙂 amit gépre vittek az alkotok.
    Nagyon segitőkész,tisztelettudó,sohasem kötözködik senkivel és még nem kaptam rajta semmiféle hazugságon. 🙂
    De ezzel én is igy vagyok,ha jó istenesen és cifrán kikáromkodhatom magam nagyon gyorsan elillan a dűhöm és kezesbárány maradok.
    Engem édesapám tanitott a káromkodásra ,ötet az ő apja.
    A fiamnak már nem kell káromkodnia,helyette szétlő ezer virtuális zombit.

  26. Igaz, mi is játszottunk gyerekkorunkban katonásat, puff-paff lelőttük egymást az újjunkkal, és utána „meghaltunk”…

    De ez legkésőbb 10 éves kor után elmúlik, és addig se tesz ki sok időt.

    Viszont manapság, mire egy átlag kamasz 15 éves lesz többszázezer virtuális, de nagyon is élethű hullát gyártott le, és többmillió halált látott…
    És az erőszak csöpög a hírekből, a TV-ből, mozifilmekből mindenhonnan.
    Ezzel párhuzamosan az iskolákban nől az aggresszió, már a tanárokkal szemben is… Naja… A tanárnak nincsennek jogai, csak a gyereknek…
    És az iskolákon kívül is.
    És ha túlnyomórészt a gyerek erőszakos problémamegoldást lát, akkor maga is így oldja meg a problémáit.

    Működik a darwinizmus… az erősebb kutya leckéjét tanítják az összes „aktív” csatornán.
    A liberalista PC meg csak arra jó, hogy az ellenünk irányuló aggresszióról ne lehessen beszélni.

  27. oH,hogy mi miket csináltunk tizenévesen,abból regény készülhetne,de inkább horrornak tűnne itt nagyon sokak számára 🙂 …és egyikünkből sem lett tudathasadásos szociopata,hanem rendes,becsületes családi és polgári életet él valamennyi .
    A mai fiatalság egy lófing az erőszak terén ,ha abban a korban jelennének meg szoknyát kapnának nem nadrágot.
    Olyasmi lehettünk ,mint Shrek,ártalmasok voltunk egymásra és a környezetre ,de tele vidámsággal,tetrekészséggel ,kiváncsisággal .Nem a gonosz hajtott,hanem egyszerűen csak a megismerés vágya … most ez brutálisnak hatna,(ezért le sem irom,hogy miket csinálutunk)de akkor , abban a közösségben és könyezetben a világ legtermészetesebb dolga volt. 🙂

  28. 29. Most már igazán kíváncsivá tettél, hogy miket csináltatok. 😀

    Amúgy nemcsak öldöklős számítógépes játékok vannak, hogy a témához is szóljak. Ott vannak például az időrabló játékok. Ilyen a Farming Simulator sorozat. Semmi vér nincs benne, egyszerűen csak termelni kell, de mindezt rengeteg időráfordítással virtuális haszon reményében. Milliók játszanak vele, multiplayerben lehet szántani, vetni, aratni a haverokkal. Érdekessége, hogy mindegyik részében szabadkőműves jelképek is feltűnnek a játék virtuális univerzumában. Szóval az ördög sok fronton támad.

  29. 28. Attila.
    „Működik a darwinizmus… ”
    Már megint fordítva ülsz a lovon.
    Épp hogy a „természetes szelekció” nem működik manapság.
    Még a mi gyerekkorunkban is, a 60-as években, nem hogy visszapofázni, vagy csak rosszul nézni sem volt szabad egy felnőttre, vagy fizikailag erősebre, mert kapott az ember gyereke olyan maflást, hogy az eget nagybőgőnek nézte.
    Pontosan ez a probléma manapság, a gyerekek nem kapnak időben visszajelzést, mikor meddig mehet el, mikor viszont kap egyet később, finom lelkecskéje darabokra hullik.
    Erről persze a liberálisok tehetnek nagymértékben, csak az agresszióval szemben és nem úgy ahogy itt sejtetni akarod.

  30. Bármennyire is tisztelem Tibor bá-t most én sem értek vele egyet. Úgy gondolom, hogy ez a két kamasznak látszó tárgy számitógépes játék nélkül is eljutott volna ide sőt abban is biztos vagyok, hogy nem először kínoztak állatot. Teljesen mindegy milyen kegyetlenkedések történnek egy computer játékban azt egy normális lélekkel megáldott kamasz úgy sem utánozza le a való életben. Van, aki leutánozza, de az borzasztóan elenyésző százalék (lásd pl amerikai iskolákban történő lövöldözések), és ezért kár ismegszüntetni egy jól jövedelmező iparágat. A másik dolog, amit említett Tibor bá, hogy ugye régebben halál természetes volt, hogy a felesleges kölyök kutyákat, macskákat agyonverték. Ezzel szerintem nincs is baj mert a falusi parasztember pontosan tudta, hogy hány állatot engedhet meg magának a ház körül és egy jól irányzott hathatós csapással elintézte a dolgot, ám ez nem hasonlítható össze azzal, hogy két kamasz (ebben az esetben a kor is mindegy) előre megfontolt szándékkal egy élő állatot percekig kinozzon olyan gyötrelmeket okozva az állatnak, hogy abba jobb belegondolni sem. És még egy utolsó gondolat ha szabad: Amerikában azok a nyomozók (általában FBI ügynökök), akik kizárólag azzal foglalkoznak, hogy egy sorozatgyilkos profilját felállitják azt állitják, hogy a gyermekkori állatkinzás minden esetben megtalálható a különböző szadista gyilkosok vagy sorozatgyilkosok esetében. A lényeg, amit szeretnék mondani, hogy normális lelkületű ember nem tesz ilyet és nem is értem, hogy ez miképp kapcsolódik a liberalizmushoz hiszen ez egy rendszertől teljesen független, elitélendő dolog. Azt gondolom, hogy minden állatot szeretni kell és ezzel példát is kell mutatni a gyerekeinknek, hogy ők is igy tegyenek és ha mégis meg kell ölni egy állatot azt minél fájdalommentesebben kell intézni.

  31. 31. Ciki

    „…mikor viszont kap egyet később, finom lelkecskéje darabokra hullik.”

    Hát pont ez az. A finom lelkecskéjéből egy aggresszív állat lesz.
    Az apjának meg a tanárjának nincs joga lekeverni egy fülest, amikor pedig még időben jót tenne, szóval az első maflást a rendőrtől fogja kapni, vagy az utcán a hasonló izgágáktól… És ezzel be is áll a pályára.
    És elindul az útján a darwinizmus, mert az utcán, a külvárosok árnyékosabb részeiben az erősebb kutya a törvény…

    Abban igazad van, hogy a liberálisok tervezték ezt a helyzetet, amiben az ösztön és az erőszak uralkodik, és a PC maszlag csak zavart és tanácstalanságot kelt.

  32. 24.

    „Ahhoz pedig nem kell nagy ész, hogy az ember kikövetkeztesse, ha valakinek minden nap van 10 élete, az pszichésen könnyebben bánik az élettel, mint akinek nincs.”

    Valamiért a saját életükkel nem bánnak könnyebben, ha a saját bőrükről van szó, akkor nagyon is tudják mi a valóság. Nem hiszem, hogy itt erről lenne szó.

    Egyébként én is ilyen játékokon nőttem fel, de eszembe sem jutott volna eltaposni akár egy bogarat is. Nem így neveltek.

  33. Mindenkinek!
    „Egyébként én is ilyen játékokon nőttem fel” itt van elásva a kutya, amiért nem értetek velem egyet.

  34. Most 2016-ban mindössze 5000 gólya tartózkodik Magyarországon. Szigorúan védett állat, nem összetévesztendő kutyával, macskával, tyúkkal, békával. Meséinkben, hagyományainkban nemes célokat képviselő hasznos, védendő állat. Nyugat Európa számos országában kipusztult, mostanában próbálják újratelepíteni. Az állatokkal való viszony koronként változik, de a gólya itt kvázi szent állatnak számított mindig. Csak degenerált hülyék bántalmazhatják, ezek egy embert bármikor szenvtelenül kinyírnak. Simán megérdemelnek az elkövetők 3 évet, de 99,9% hogy ebből csak ejnye-bejnye lesz következmények nélkül. A mai világban ilyen és hasonló mentalitású emberek csak szaporodnak, sőt lassan többségbe kerülnek, de ebben a videojátékoknak szerintem csak marginális a szerepük. Kalotaszegi véleményét becsülöm, de én nagyon károsnak látom ezeket a játékokat saját gyerekeimet is látva. Szerintem ezektől ugyan még normális ember különbséget tesz valóság és játék között, de ezt a mai generációt teljesen beszippantotta a net és a technika, játék őrület. Szinte minden gyerek függő lesz tőlük, olyanok mint a drogosok.

  35. 36:
    Örömmel olvastam egy józan véleményt.

  36. 37: Ettől függetlenül ennek az esetnek a kapcsán nincs igazad. Két olyan dolgot kapcsoltál össze, aminek – jelen esetben – nincs köze egymáshoz.

    Amikor a posztot írtad, még azt hitted, hogy jól szituált, egyházi iskolákban tanuló gyerekekről van szó, ezért keverted bele a dologba a videójátékokat.
    Ehelyett két leendő agysebész csínjéről szól a történet.
    Azt elfogadom, hogy a videójátékok károsak abból a szempontból, hogy elvonják az időt hasznosabb tevékenységekről (valóban „függést” okoznak sokaknak), esetleg az azokkal játszók egy szinte mérhetetlenül kis része nem tud különbséget tenni a virtuális és a valós világ között (de azok anélkül is hülyék), de ma minden gyerek kivétel nélkül ilyen játékokat játszik és nem lesz belőle állatkínzó, vagy gyilkos.

  37. Most én sem értek egyet, a katolikus iskolának semmi köze az esethez, ez már eleve a terelés része volt. Megint cigányok voltak, az öncélú kegyetlenkedés 99%-ban rájuk vall. Ma ez, pár év múlva az öregezés. Ha valami kegyetlen hírnél „fiúk” vagy „fiatalok” az elkövetők, az cigányt jelent, és általában el kell zarándokolni valamelyik nemPC oldalra, pl. kuruc, hogy érdemi infókat kapj, mert ott legalább Faceboook oldalt, mindent kitesznek róluk. Ne felejtse el senki, hogy a cigány szót csak akkor szabad leírni, ha ő az áldozat, ha elkövető, akkor hirtelen megállapíthatatlan lesz a származás.

    Az erőszakos játékokat sem venném ide, amennyit az emberek azokkal játszanak, ha valóban károsak lennének, szerintem már senki nem lenne életben a valóságban.

  38. 38:
    Ez a magja a témának: „esetleg az azokkal játszók egy szinte mérhetetlenül kis része nem tud különbséget tenni a virtuális és a valós világ között.” Csak nem „esetleg” és nem „szinte mérhetetlen kis része”. — Megértem én a dilemmát. A te gyerekeid is játszanak, játszottak vele, és a többi itt velem vitázó szülő gyerekei is. És önigazoló módon azt állítjátok, hogy ez csak hülye gyerekekre érvényes. Ez egy súlyos tévedés. Hogy különböző hatások kire milyen mértékben hatnak, az nem intelligencia kérdése. Sok-sok egyéb tényező játszik közre. Az én egyik unokámnál például az, hogy rákormányozta szánkóját egy síelők által épített kisebb sáncra és repült 20 métert, szerencsére csak a 30 centis hóban. Akkor rádöbbent, hogy a jártékban a szakadékba esés nem azonos a valóságos zuhanással. — Különben a TV hírekben megkérdezték a harmadik, aktívan részt nem vevő CIGÁNY gyereket, és így volt alkalmunk látni. Jól öltözött, helyesen beszélő, rendezett gyereknek tűnt. Nyilván a szülők nem csórok és miért ne járhatna az egyházi iskolába. Én is egyházi iskolába jártam, ahol neveltek és tiltottak ettől-attól. Ennek ellenére a hegyoldalban lőszereket szedtünk össze és robbantottunk. Ugyanis 1946-ot írtak. Én az egyházi iskolát azért említettem, mert kimásoltam az újsághírt és abban pont úgy szerepelt, de te egyből kitaláltad, hogy utálom az egyházt. Nem utálom. Az egyházat és az egyházi iskolát oda teszem, ahová való. Mindkettőnek jelentős előnyei és hátrányai is vannak, csak úgy, mint bármi másnak az életben.

  39. 40: „A te gyerekeid is játszanak, játszottak vele, és a többi itt velem vitázó szülő gyerekei is. És önigazoló módon”

    Tibor bá, nem veszed észre, hogy te mész szembe a forgalommal az autópályán?

    Te magad állítod, hogy itt ‘mindenki’ gyereke játszik. És ezekből a gyerekekből mennyi az állatkínzó dilis hülyegyerek? Egy sem.

    A fiam, ha teheti, valóban elég sokat játszik. De – kitűnő tanuló, jó sportoló, és a légynek sem árt (amúgy nagy állatvédő). Tudod mit okoznak nála ezek a játékok? Gyorsítják a reflexeit és a kézmozgását. A vívásban pedig ez egyáltalán nem árt…

    „de te egyből kitaláltad” Hány éve is vagyok olvasód? Többet tudok rólad, mint a nemzetbiztonsági hivatal… 😀

  40. 42:
    Lassan már össze tudnánk állítani Tibor Bá’ személyiségi profilját 🙂
    (lehetne egy poszt :D)

  41. 41:
    Observer, én 14 éves korom óta megyek szembe a forgalommal az autópályán. Nekem ez nem új. — Ok. megírhatjátok a profilomat, nem titok. Azt viszont nem vettétek észre, hogy évek alatt milyen szépen változtattam a ti profilotokon. 😀 .
    De komolyan. Normális családban a gyerek normálisan nő fel. Ez természetes, de ne hidd, hogy a nyomogatós játék csak a reflexét javítja. Tudod-e, hogy a pszichológusok szerint mire jó, hogy a gyerek játszik (csak úgy, mint a kölyök kutya, macska, stb.) Miért játszik „papás mamát”, „doktorost”, „főzőcskét”, stb. Úgy értem, ha ezeket még egyáltalán játsszák? felkészülés az életre. Kell még tovább magyaráznom?

  42. 44: „Normális családban a gyerek normálisan nő fel.” Nagyjából ez a kulcsmondat. Akadnak ugyan kivételek, de egy normális családban felnőtt gyerek /leszámítva a ‘lázadás’ időszakát/ átveszi a család értékrendjét.

    A kis nyilatkozó cigánygyereket, mikor megkérdezték, hogy a szüleid mit szóltak a gólya agyonveréséhez, rávágta egyből, hogy SEMMIT. Aztán rájött, hogy ez rossz válasz, akkor elkezdett halandzsázni valamit.

    „évek alatt milyen szépen változtattam a ti profilotokon” Nos, ez kölcsönös. Bár még mindig elég sok javítani való maradt… 😀

  43. 41. Observer

    Szerintem teljesen felesleges bemagyarázni, hogy a napi többszáz virtuális gyilkosság meg robbantás nem hat negatívan a gyerekre.

    Nyilván a szülők nagy része képtelen szembenézni azzal, hogy elvesztette a csatát a számítógépes játékok ellen és megpróbál jó pofát vágni hozzá, hogy az én gyerekem se lett (még) apagyilkos…
    Ezek a játékok rendkívül ősi ösztönöket manipulálva szépen átprogramozzák az új generáció agyát.
    Az eredményt még nem nagyon tudjuk, mert csak újabban alakult úgy hogy a gyerek átlag 4-5 órát töl valamilyen képernyő előtt, aminek legalább a fele pucér aggresszió.
    De nézz körül azokon a fórumokon, ahol már néhány szülő be meri vallani, hogy napi üvöltözések vannak vacsora, lecke, házimunka miatt, mert a videojátékok gyakorlatilag átvették a kontrolt a gyerek feleltt.
    Ez magában a szülő-gyerek, később társadalom-gyerek viszonyra lesz negatív hatással.

    Egyszerűen védhetelen, hogy gyerekeink számára napi több órás gyilkolás a kikapcsolódás meg a szórakozás.

    Ez egy mocskos biznisz, még mocskosabb tudatmódosítással összekapcsolva.
    Nem védeni kellene ezt a jelenséget, hanem harcolni ellene.

  44. 44. Tibor bá

    „Játék : felkészülés az életre.”

    Ez is nagyon jó.
    Jobb esetben nem lesz rá szükség, hogy százával öljenek űrlényeket vagy embereket.
    A valószínűbb inkább az, hogy a napi 4-5 óra magányos játék elveszi az időt a szociális készségek kialakulásától, és remeteként nőlnek fel, igaz, 65 ezer facebook barátjuk van, de otthon egyedül tömik magukba a csipszet….

    Társat, barátot nem fog találni, mert a valóságos világban csak egy nyeszlett pattanásos kamasz, úgyhogy rohan vissza a virtuális térbe, ahol ő a szuperhős.
    És úgy nől fel, hogy utája a realitást, mert abban egy senkinek érzi magát.

    És ez a legnagyobb veszélye a virtuális világnak: Lehetőséget ad arra, hogy ne nézzenek szembe a saját problémáikkal, életük jelentős részében azok lehetnek akik akarnak.
    Rosszabb mint a drog, mert az legalább tilos, ezt meg a „modern” szülők is támogatják.

  45. 46: Nem állítom, hogy ne volna igazad. 😉

  46. 47.
    Bizony, nagyon igazad van! De a 46-os „Nem védeni kellene ezt a jelenséget, hanem harcolni ellene.” mondatoddal nem értek egyet.
    Ezzel a jelenséggel szemben nem lehet harcolni.
    Először is tudni kellene a jelenségről, aztán lehetne tenni, hogy ne legyenek agymosott hülyék a gyerekeink, de hogy harcolni ellene?!

    Azzal csak pont azt csinálnánk amit ők. A kormány is mindig harcot hirdet minden ellen. Ugyanazok az eszközök ugyanazt az eredményt hozza.
    Persze ha a „harcolni” szó alatt más, egyéb „alternatív” nevelési módszereket értesz, akkor az más.

  47. Na, mi van? Kezd megjönni az eszetek. Ha én mondom, akkor hülyeség, ha Attila mondja, akkor milyen igaz. 🙁

  48. 50.
    Én veled is egyetértek Tibor bátyám. A játékprogramok megírásánál ugyanaz a vezérelv mint a szenylapok témaválasztásánál. Sokkoljon, akkor nem hagyod abba. Az más kérdés, hogy mit tanulsz belőle.
    Egyszerűen Attila későbbi hsz-re reagáltam. Azt is látom milyen nehéz kivédeni, hogy gyerekeink ne villanypásztor előtt töltsék a reggelt.
    A lányom is kicsit tv függő. Ha velem élne tartósan a tanyán nem lehetne az, mert egyszerűen nem lehet fogni az adást.
    Nem azt mondom, hogy az jó, de a hagyományos módi(reggel minimax és társai) nagyon gáz.
    Bár ma nem néz semmit, hanem az ágyban játszik most is.
    Idáig velem. most egyedül. Van is fantáziája. De bátyáméknál 3 éves kora óta tévézik. Hiába pofáztam, hogy ez mennyire gáz.
    Igaz kettejüknek 5 diplomája van, nekem meg egy se, mégis egyre jobban látom, hogy szakterületüktől eltekintve milyen keveset is tudnak.
    Vagy egy haveromnak a 3 hónapos gyereke egy óriásplazma előtt aludt el, természetesen bekapcsolt állapotban. Őrület! Fingjuk sincs, hogy milyen hallása van egy csecsemőnek, a fél éves ősbizalom kialakulásáról, a csend fontosságáról (alvás közben), és idegrendszerre gyakorolt hatásáról. Stb.

    Bele se kezdtem, kiviharzottam a szobából. Ahogy öregszem egyre kevésbé tudom tolerálni a hülyeséget és az is egyre világosabb, hogy a tudatlanság igenis öl.

  49. 44.
    Felkészülés az elétre. Ez egy szép mondat, és az idelátogatók nagy része tisztában van vele, hogy a jövő az bizony véres és erőszakos lesz, jó lenne rá készülni.
    Azt nem mondom, hogy ezek a játékok visszaadják egy valódi harc érzését, de közel olyanok. Máshol ezt csak drágábban és nehezebben tudod kivitelezni (paintball vagy airsoft). Persze ez jobb lenne, mert nem csak az agyilag, hanem fizikailag és részt veszel benne.

    A kérdés inkább az, hogy milyen korban érdemes hagyni a gyereknek, hogy ezzel játszon és figyelni azt, hogy melyik játékkal és mennyi időt tölt vele. Mert valóban rabjává tud vállni az ember. Én is nehezen tudtam abbahagyni sokszor, a gyereknek még nehezebb lehet.

    Meglepődtem, hogy amikor a pszichológiai vizsgán vettem részt a fegyvertartáshoz, akkor az egyik célzási képesség teszten az addigi legjobb eredményt értem el. Rá kellett állni egy mérleg szerű tárgyra, amivel a velem szemmagasságban lévő képernyőn lévő célkeresztett irányítottam. Nem volt egyszerű célra tartani, mert az a vacak állandó mozgásban volt, és a körön belül kellett tartani, amit az egyensúlyod állandó áthelyezésével tudtál csak elérni. Állítólag zsonglőr is volt az előttem lévők között, és azt is lefőztem. Biztos vagyok benne, hogy az évekig tartó FPS játékok miatt volt ez a teljesítmény. Pedig akkor már jó régen nem játszottam.

  50. Ne vegyétek már rossz néven Tibor bá’ video játék ellenességét!
    Egyszerűen az ő fiatal korában nem volt ilyen, így nem szokott hozzá.
    Az első munkahelyemen a főnököm, aki még zsebszámológépet se tudta kezelni de a logarléccel ragyogóan számolt, a számítógépet „ámítógép”-nek csúfolta

  51. 53: Helyette a papás-mamás játékot részesítette előnyben. 😀

  52. 49. Balázs

    „de hogy harcolni ellene?!”

    Úgy hogy a gyereknek az orra alá kell tolni alternatív aktivitást, ami esetleg érdekesebb is.
    Harcnak harc, mert irgalmatlan energiát és ötletességet kíván a szülőtől, és hatalmas az ellenállás a gyerek részéről, de megéri.

    Én éppen a közepén vagyok, és egy csatát már meg is nyertem:
    A nagyobbik fiam (14) mondta, hogy ha neki lesz gyereke, akkor náluk se lesz TV meg aggresszív játékok.
    napi másfél óra számítógép van megengedve, ebbe nagyrészt foci, autóverseny, építő játékok, SIM … A „kötelező” háborúsdis játékok a haveroknál ritka alkalmakkor…

    Persze… Én hiába állok nyerésre itthon, ha a többi szülő feladja, szóval náluk is be kell vetny egy kis „psyops” akciót…

  53. 55.

    „Persze… Én hiába állok nyerésre itthon, ha a többi szülő feladja, szóval náluk is be kell vetny egy kis “psyops” akciót…”

    Pontosan erre gondoltam. Márpedig a többi szülő feladja, sőt még csak nem is érti, vagy ereje nincs hozzá.
    Generációról generációra fokozódni fog ez a probléma.

  54. 52. Chani

    „hogy a jövő az bizony véres és erőszakos lesz, jó lenne rá készülni.”

    De nem a gép előtt.
    Ha SEMMI játékot nem játszol, de legalább sportolsz valamit, akár ping-pongot, vagy kocogsz, azzal is jobban felkészülsz egy háborús helyzetre, mint hogy időnként Rambónak képzeled magad.
    Annak ugyanis kicsi a valószínűsége, hogy hozzájutsz azokhoz a fegyverekhez meg eszközökhöz, amik ezekben a játékokban használatosak. Nem beszélve arról, hogy az igazi háborúban VALÓBAN csak egy életed van….

  55. 56. Balázs

    „Márpedig a többi szülő feladja, sőt még csak nem is érti, vagy ereje nincs hozzá.”

    Erre kel a „psyops”…
    Ugyans ha a szülők azzak bénítják egymást, hogy úgyse lehet tenni semmit, akkor nyilván neked van igazad.
    De ha elmondod nekik hogy VAN esély, akkor ők is megpróbálják, megosztják ötleteiket, megbeszélik veszteségeiket…

    Szóval nem szabad feladni.
    Én is azt hittem, hogy egyedül vagyok a „hülyeségeimmel”, és kiderült, hogy minden szülő szenved ettől valamilyen szinten, de vannak bőven, akik felveszik a kesztyűt.

    A gyerekek számára legjobb stratégia hogy tudomásul vegyék, hogy ahhoz hogy felnőtt korban választásuk legyen, SOKFÉLE dolgot kell ismerniük, és minden a számítógép előtt töltött óra időt vesz el a világ VALÓS megismerésétől, könyvektől, bogarászásból a kertben, barkácsolástól, rajzolástól, és nem utolsó sorban tanulástól…

  56. 57.
    Valóban, ez csak virtuális, de mint említettem a reakció időt valóban rövidíti, és a célzásban segít.
    Én nem tudom, hogy ti milyen játékokkal játszotatok, de azért AK-47-et és társait most is lehetne illegálisan szerezni, és szerintem háborús helyzetben lesz is. De pl. ismétlő fegyverek vadászoknál és sportegyesületekben is vannak szép számmal, meg ahogy a híreket hallom orvvadászoknál is található szép számmal kispuska.
    Nem képzelem Rambónak magam, de jó szolgálatot tett nekem a célzásnál és fegyverhasználatnál az a tudás, amit a játékokban szereztem. A játéknál is elég jól volt szimulálva, hogy a sörétesnél a mozgó cél elé kell célozni, a töltése sokkal lassabb stb.
    Kicsit gyorsabban tanultam, jobban ment a gyakorlatban, mint a többieknek, de persze a kettőt össze se lehet hasonlítani.

  57. 53:
    Logarléccel gyorsan lehet közelítő számítást végezni. Ez minden. A logarlécet a mérnökök úgy használták, ahogy az orvosok a sztetoszkópot, ami a nyakba akasztva azt jelenti, hogy „orvos vagyok.” A szivarzsebből kilógó lőcs azt jelentette, hogy „mérnök vagyok”. Különben nem vagyok semmilyen játéknak az ellensége. Magam is játszom a számítógéppel napi kb. 20 percet kikapcsolódás végett. Minden modern vívmányt elfogadok, ha arra van használva, amire való, és addig, amíg szükséges.

  58. 59. Chani

    „Nem képzelem Rambónak magam, de jó szolgálatot tett nekem a célzásnál…”

    Szerintem ez elég fals érvelés.
    Ha Európában kitör egy háború, nem a célzás képessége lesz az ami eldönti az életbenmaradást, hanem az erőnlét, az egészség, olyan ismeretek, hogy hol lehet élelmiszert, gyógyszert, benzint, szerzámokat szerezni. És ezeket az ismereteket nem lehet órákon át űrlényekre lövöldözve elsajátítani a képernyő előtt, hanem ki kell hozzá menni a szobából.
    Lehet, hogy lesz olyan is hogy lőni kell, de szerintem inkább ágyúké, bombáké és aknavetőké lesz a főszerep, nem kézifegyvereké.
    És azt se felejtsd el, hogy a játékok elsősorban eladásnövelő trükkökkel vannak felszerelve és nem valódi helyzetekkel.
    A lényeg az hogy Gipsz Jakab pattanásos kamasz fia, aki a segédmotoros vizsgát se tudja letenni, kielégüljön a játéktól annyira, hogy kisajtolja az apjából a következő verziót a hozzávaló memóriabővítéssel.
    És ez százezrek számára ad egy hamis biztonságtudatot, hogy tudnak célozni, és nőtt az életbenmaradási esélyük.

  59. 61:
    Ne vedd el más kedvét a felkészüléstől. Chani is tett egy lépést a jó irányba. Okosabb, mintha helyette nézné a Farm-ot.

  60. 62. Tibor bá’

    „Ne vedd el más kedvét a felkészüléstől. ”

    Pontosan te szoktad mondani, hogy ne áltassuk magunkat.
    A számítógépes játékokkal nem lehet felkészülni a „geddonra”. Amennyivel talán igen, az pár óra alatt elsajátítható.
    Mert az NEM arra készült, hanem hogy pszichológiai függőséget alakítson ki a profit érdekében.

    Szerintem sokkal nagyobb kárt okoz a kialakult függőség, a feleslegesen eltöltött 100 és 1000 órák, ami hasznos dolgoktól veszi el az időt, a szociális élet beszűkülése, mert egy komoly háborús, polgárháborús helyzetben a VALÓDI kapcsolatok és valódi készségek lesznek az életmentők, és nem az, hogy mennyire pontosan tudsz célozni… A konzolon, mert ugye egész más egy 4-5 kilós puskát tartani egy élet-halál stresszes helyzetben ahol mindenütt történik valami, mint a hüvejkújjadat mozgatni egy gombon egy csendes szobában amikor csak egy két tenyérnyi felületre kell koncentrálni…..

  61. 61.

    Nem azt írtam, hogy ezzel felkészülsz a háborús helyzetre, csak azt, hogy pl. segít a célzásban. Sokunknak van káros szenvedélye, ami nem mentesít az alól, hogy ilyen játékokkal játszunk, de ennek pl. kevés értelmét még látom.
    Nekünk egyébként nincs tévénk, csak számítógép internettel, innen adódik, hogy mindenféle agyromboló műsorok helyett játszottunk.

    A hamradik VH nem arról fog szólni, hogy valahol a csatatéren egymásra fogunk lövöldözni, hanem lesz egy-két atom-hidrogén stb. bomba és az az után életben maradottak fognak küzdeni, és mivel az erőforrások csúnyán be fognak szűkülni, így csak az erősek/előnnyel rendelkezők fognak felettük rendelkezni.
    Az elmúlt háborúkban az emberek többsége betegségekben és az alultápláltság miatt hunyt el, nem pedig azért, mert lelőtték, vagy felrobbant. Ez a jövőben sem fog változni.

  62. Jó kis beszélgetés alakult ki, még ha a poszt felvetései részben tévesek is.

    Az állatkínzás ebben a mértékben és ebben az életkorban igencsak torzult személyiségre utal. Én ezt az esetet inkább netes videókkal hoznám összefüggésbe. Ma boldog-boldogtalannak van kamerás mobilja, így megörökítik az állatkínzást, egymás kínzását, hogy figyelmet, „elismerést” szerezzenek, és egyre „feljebb” kerül a léc, ahogy minden állatságról van felvétel. Hasonlóan destruktív ötletadó kategória a „Fail”, ami kandikameraként a TV-ben is siker volt, de a mindig kéznél levő okostelefonokkal arat az interneten. Végignézhetünk mindenféle balesetet, hülyeséget, amit unatkozó jómódú hülyegyerekek összehozhatnak. Gyakran a felvétel miatt vállalnak kockázatot. A „Fail” egy speciális változata a sok „We love Russia compilation”, ahol az alkohol és az orosz néplélek tényleg elképesztő dolgokat produkál.

    Ha megválogatjuk, hogy mit játszik a gyerek, és nem egész nap a számítógépnél van, akkor még akár fejlesztő hatása is lehet. Az emlősök nagy evolúciós eredménye a játék. Olyankor a legfogékonyabb az ember a tanulásra, használja a kreativitást, fáradhatatlan. Én például stratégiai és logikai játékokat szoktam játszani, és voltak olyan időszakaim, amikor hónapokig napi több órát játszottam. Vannak, akik az autóversenyzős játékokból rutint szereznek mielőtt a volánhoz ülnének, és (angolul) ismerik is az alkatrészeket.

    A lényeg, hogy mi alapján válogatunk, és hogyan korlátozzuk. Én nem szeretem az úgynevezett MMO-t (massive multiplayer nemtudommi). Ezek kifejezetten arra mennek, hogy függőséget alakítsanak ki, jutalmazzák, ha gyakran belépsz, és elmaradsz a többiektől a szintekkel, ha néhány napot kihagysz. A többiek pedig az egész világ, akikkel versenyzel, így mindig van újabb meghódítandó csúcs. Egy válogatási szempont lehet, hogy átgondoljuk, melyik játék milyen készséget fejleszt, azt mennyire fogjuk kihasználni a jövőben. Korlátozásra egy szempont lehet, hogy abba kell hagyni a játékot, ha már rutinból csinálod, ha már nem gondolkodtat el, csak a pontokat vadászod és a sikerélményt.

    Az erőszakos játékokat a legtöbb esetben a stressz levezetésére használják, így inkább egy csomó erőszakos eseményt megelőznek, mint kiváltanak. Sokan megelégednek azzal, hogy szétlőhetik néhány zombi fejét, és így az asszony nem kap két pofont.

    A fő probléma az (esetlegesen) elvesztegetett idő, azaz pénz, mozgás és emberi kapcsolatok. Bár barátokkal (összesen) egy számítógépnél játszott körökre osztott stratégiai játék (például Heroes of might and magic III.) felér egy társasjátékozással. Nekem úgy tűnik, hogy van még egy lényeges dolog. A legtöbb felnőtt nem követi igazán, mivel is játszik a gyereke, még kevésbé játssza végig azokat a játékokat. Nagy üzlet is van benne, illetve nagyon kifinomult tudati befolyásolás is megy a játékokban. Fentebb említette valaki a hemzsegő illuminátus jelképeket, de a jövőre is kondícionálják a felhasználókat. Az utóbbi időben elterjedtek a posztapokalitikus, zombis játékok.

  63. 64. Chani

    „így csak az erősek/előnnyel rendelkezők fognak felettük rendelkezni.”

    Értem én amit mondasz, de azt is tudomásul kell venni, hogy a gettókban is ezen nől fel már a második generáció, és ha te itt kommenteled Tibor bá’ blogját, akkor VELÜK szemben hátrányba kerülsz, mert ezek aztán tényleg, ami a csövön kifér…

    És amikor a gettókból beindul a társaság, hogy élelmet, benzint, gyógyszert keressen, a videojátékokon szerzett előnyöd szertefoszlik…
    Arra kellene koncentrálni, amit ŐK nem tudnak elérni és abból előnyt kovácsolni.

  64. 66.

    Vidéken lakunk családi házban, viszonylag nagy kerttel, pincével, ásott kúttal, baromfi és nyúl állománnyal, van egy kispuska is fegyvertartásival, jó sok lőszerrel (még idén egy sörétes is lesz), és van tartalékban élelmiszer, gyógyszer stb.
    A kertben gyümölcsös és zöldséges rész is van, elkerítve, jövőre pedig egy nagytestű kutya is lesz.
    Ez lehet, hogy nem sok, de nem is kevés.
    Ha jönnek a gettósok, akkor lesz nekik meglepi, mert a falu lakossága egész összetartó, és nem adjuk olcsón az irhánkat.

    Szóval, visszatérve a videójátékokra, én nem azt írtam, hogy az mindent pótol, de nekem pl. előnyöm is származott belőle, és szerettem vele játszani, jó kikapcsolódás volt, főleg a ha a rokon gyerekekkel LAN partyt tartottunk.

  65. az én véleményem a saját példámból alakult. és az az,hogy ne akasszuk még fel ezeket a gyerekeket! 🙂
    nem játszottam pc játékokkal,vagy csak nagyon ritkán,mivel akkoriban kb. minden 10. gyereknek volt csak.
    viszont volt csúzlim sajnos,és ezért minimum 150-200 életet oltottam ki gyerekkoromban. (gyík,béka,madarak) folyóparton gyerekeskedtünk,és szerintem a társaim is el mondhatják ezt magukról.
    ettől mégsem fordult meg a fejemben,hogy ugyanezt egy emberrel is megtegyem.
    és a lényeges az,hogy lehet,hogy épp ennek az ‘öldöklésnek’ a lelkifurdalásától hajtva,de én az utóbbi 10 évemben semmilyen más élőlényt tudatosan nem öltem meg! a környezetem hülyének tart,de én még a legyeket is kitessékelem,vagy megfogom,és elengedem kint.
    soha többé nem fogok ölni tudatosan.
    úgyhogy ezért még nem kell szerintem börtönbe zárni egy gyereket! változhat. .

  66. 68:
    Végülis statisztikailag mindenkinek van esélye meghülyülni.

    Csak annyit kérek, hogy ellophassak én is pár milliárdot és utána biztosan jó fiú leszek, egészen biztosan nem fogok pl szemetelni az utcán se.

  67. 68:
    Nem hülye vagy, a környezeted téved, lelkileg vagy sérült. nem csodálkoznék, ha valamilyen gyülekezetet szorgalmasan látogatnád.

  68. 68: „nem kell szerintem börtönbe zárni egy gyereket” Börtönbe biztos nem is zárják őket. A legvalószínűbb (lenne) a pénzbüntetés, de ha kapnak egy sztárügyvédet, akkor ki fog derülni, hogy a gólya volt a támadó, szegény ijedt kisgyerekek csak védekeztek és a testi/lelki sérelmeik miatt a magyar állam fizet majd nekik 1-2 milliót.

  69. 71: Nem kell sztárügyvéd, nincs miből fizetni a cigánynak és kész. Érinthetetlenek itt az úgynevezett különutas Magyarországon, aki elutasít mindenféle nyugati mételyt. Az én tippem amúgy egy sima ejnye-bejnye pénzbüntetés nélkül.

  70. 72: „nincs miből fizetni” Már miért ne lenne, ha kártérítést kapnak majd az államtól? Egymillió az ügyvédé (meg a presztízs nyereség), 1 millió a szülőké piára, oszt’ csak a gólya meg az adófizetők jártak rosszul.

    A régi szép időkben megbotozták a delikvenst, aztán nem volt kérdés, hogy van-e pénze büntetésre. A segge meg elég sokáig jelezte neki, hogy mit nem szabad csinálni…

  71. 70..
    lehet,hogy lelkisérült vagyok. bár okom nincs rá. 🙂
    gyülekezetben még sosem voltam. mármint vallásiban,ha arra gondoltál.

  72. 74:

    Azt nem te csinálod, hanem egy állapot.
    Tőled független, mint ahogy az is hogy van két füled meg egy orrod.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük