(1873) 260 milliárd Forint

Tibor bá’ online

 

~p019260 milliárd = 260.000.000.000 tényleg rohadt sok forint. 20.000 forintos bankjegyeket egymásra rakva az oszlop 2 km magasságban érné el a 260 milliárdot. Ennyi pénzt rabolt el Matolcsy az ország lakosságától. Elrabolta, vagyis erőszakkal vette el, mert képviselőink tiltakozása ellenére tette. Ezért nem havi 5 milliós fizetést érdemel(ne) hanem életfogytiglant, mivel halálbüntetés nincs. Az elrablás tényét első helyen leplezni akarták azzal, hogy titkosították a pénz elköltését. A rablás törvényes védelmet kapott. Újból bebizonyosodott, hogy a törvényhozások elsődleges célja a lopások lehetővé tétele, és eltitkolása.

Még rondábban néz ki a helyzet, ha megfontoljuk, hogy ez a pénz árfolyamnyereségből adódik, ahogy a deviza hitelesek vesztessége is. Az lett volna a tisztességes, ha ezzel az árfolyamromlásból adódó nyereséggel a deviza hiteleseket segítették volna meg. De a „hajrá-magyarok” Viktor, szarik a népre, ami szerinte csak arra jó, hogy kifossza őket.

Ez tény, de a téma ennél sokkal keserűbb. A Matolcsy lemondását sürgető követelésre Orbán kajánul annyit mondott, hogy Matolcsy biztonságban van, mert a törvény és az „alkotmány” nem teszi lehetővé leváltását. Először is ez egy freudi elszólás. A magyar nyelv akkor használja a „biztonságban” kifejezést, ha valakit üldöznek, és ugye bűnök nélküli, tisztességes embert nem üldöznek. Orbánnak tehát tudat alatt ott lappang, hogy Matolcsy bűnös, de biztonságban van, mert nem lehet leváltani. Dehogy nem! Bűnvádi eljárás alá kell vonni, és el kell ítélni. Börtönbüntetését töltő bűnöző nem lehet a Nemzeti Bank elnöke. De ehhez kellene egy vádemelő ügyészség, aminek a vezetője Polt Péter, akinek szintén volt egy freudi elszólása minap. Harangozó Tamás kérdezte Polt Pétert a felesége, Polt-Palásthy Marianna szerepéről, aki a jegybank két alapítványának tagja, illetve az egyiknek elnöke, és mint ilyen, részese a rablásnak. A legfőbb ügyész válaszában határozottan visszautasította a vádakat. Figyeljük meg, mint mondott: „Ön azt állítja, hogy valaki, jelesül az én feleségem, bűncselekményt követett el. Én azt gondolom, hogy még eljárás sincsen.” Na, mi volt Polt Péter fejében? Bűncselekményt el lehet követni, de ha nincs eljárás, akkor nem lehet vádat emelni, ha nincs vádemelés, akkor nincs bűnügyi tárgyalás, ha nincs tárgyalás, akkor nem lehet ítéletet hozni. Én meg azért lettem ide kinevezve legfőbb ügyésznek, hogy ne legyen eljárás. Micsoda hülyeség bűncselekményről beszélni, amikor a büdös életben nem lesz eljárás.

Ezeknél is katasztrofálisabb, ha belenézünk a lelki világukba. Az akkor még titokban tarthatónak hitt alapítványi pénzek pancsolásakor Matolcsy kénye-kedve szerint oszthatott bárkinek, így magának is akár 100 milliókat. Teljesen felesleges volt tehát a kétmilliós fizetését felemelni 5 millióra. Ezeknek az embereknek a boldogságához nem a sok pénz az igazi kellék, hanem, hogy megmutassák a csóró tömegeknek, azt tehetnek velük, amit akarnak. Külön kéj, ha cukkolhatják őket. Nem elég a hatalom, azt állandóan ki is kell élni, ami a szex-nél is nagyobb gyönyör.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

71 gondolat erről: „(1873) 260 milliárd Forint

  1. Az is érdekes lehet, hogy melyik volt előbb, a tyúk, vagy a tojás?
    Vajon a Medgyessy ügy pattant ki a FIDESZ figyelemeltereléseként, vagy fordítva? Mert nekem gyanús az időbeli egybeesés, ahogy borogatják ki a csontvázakat a szekrényekből. 🙂
    Mert egyik sem szép dolog, de azért nem azonosak a nagyságrendek…

  2. 1:
    Róna Péter az árfolyamnyereséggel kapcsolatban pontosan azt mondta, amit én a posztban írtam. Csókolom!

    2:
    Amit Meggyesi csinált nem szép, de általánosan elfogadott nemzetközi gyakorlat. Amikor én intézmény részére beszerző voltam Bécsben kérésem nélkül, automatikusan 10 %-al túlszámláztak. Illetve a számla értékének csak 90 százalékát kellett lefizetnem a pénztárnál. Hogy legközelebb is hozzájuk menjek vásárolni. Különben Matolcsy:Meggyesi = 1500:1 az arány.

  3. A módszer más. Korábban veszteség volt, az állam tolta be a „hiányzó” összeget. A jegybank nem finanszírozhatja az államot, ezt a pénzt külföldi jegybankokban kellett volna elhelyezni. Így viszont alapítványokba tették (állampapírokból), aminek a kamataiból élnek az alapítványok. A trükk jó, csak már megy a főnöküknél (nem a magyar állam) a köpködés.
    Meggyesi egy tipikus balf@sz. Az előző szisztéma megtestesítője, akinek nincs elég mersze, óvatos, mert nem tudja, kitől kell tartania. 98 előtt volt egy állami vagyonkezelő RT. az Andrássy úton. Oda rámolta a privatizációból kimaradt kisebb vállalatokat, ezeket magának szánta. De elszámította magát, nem volt elég gyors, nem gondolt a kormányváltásra. A vagyonkezelőt megszüntették, a gyűjtemény számára elveszett.
    A 2002-es kampányban azon röhögtünk, hogy vidékre kellett járnia, a választók közé. Köztudott volt, hogy fizikailag irtózik az egyszerű emberektől, a Párt mégis erre kényszerítette. Azután kiderült, hogy baleknak kellett, könnyen meg is puccsolták.

  4. 4: „A módszer más.” Értem én Kakukk amit írsz. De kérdezem tőled: volt-e valaha is ilyen szinten hülyének nézve a magyar nép? Voltunk-e ennyire látványosan kizsigerelve, volt-e ennyire magasról ránk szarva mint az elmúlt években? Erre válaszolhatnál Kakukk. Vagy te még mindig az „elmúlt nyócévnél” tartassz?? Szerintem, soha nem volt ennyire nyilvánvaló a személyes célú harácsolás, készülés az EU pénzek nélküli jövőre és a világ/ország összeomlására.Kíváncsi lennék ezeknek az embereknek az agyára,arra hogy mennyire változtatta meg őket a hatalom. Élükön vezérünkkel aki a Parlament liftjébe lépve cinikus mosollyal az arcán csak annyit böffentett a bolhaként lerázott újságíróknak: „Így megy ez nálunk…”

  5. 4:
    Ez bizony így van.
    A liberális pénzdiktatúrának az lenne a jó, ha az MNB megint külföldre helyezné ki a pénzét.

    Az is egy érdekes sztori, hogy Surányi miként is passzolta el értéktelen dollárfecnikért a magyar aranytartalék 97%- át.
    Asszem 32 tonna aranyat adott el dollár papírfecnikért.
    Qrva jó üzlet volt….

  6. Meggyesi gumicsontnak tűnik, hogy ne a jegybankkal foglalkozzon a blogod 🙂
    Sólyom László legutóbbi megnyilatkozása se semmi: „Erőszakos, kíméletlen rezsimről beszélt Sólyom László” az index cikke szerint.

  7. 5. Eléggé közelről ismerhettem a „rendszerváltás” előtti elitet. Külön kaszt volt, értéktelen emberekkel. Ezek értelmesebbjeből lett a váltás utáni „elit”. Azután őket váltották a fiatalabbak, akiknek már nem kellett félniük.
    A mostani siránkozást nem értem, az alternatíva borzasztó lett volna. Most azért van valamennyire stabilitás, élni is hagynak, megelégszenek az uniós pénzekkel, a magánvagyonom legalább nem kell nekik (vagyonadó).
    Nem a hatalom változtatta meg őket, ilyen a kiválasztódás. Becsületes ember nem kerülhet oda, már az első körben kigolyózzák.

  8. Az új alkotmány szépségei sokaban még nem domborult ki igazán.
    Jó-jó a nyugdíjakat adhatta az állam, birka gondolja: ezután is fogja adni.
    Munkanélküli segély dettó ugyanez, megváltozott munkaképességűek esete hasonklóan „megoldva”.
    Oktatás is elég dodonai módon van ott megfogalazva.

    Amíg az átlagembert nem érinti, addig azt gondolja, hogy mindegy neki. Majd ha rajta csattan az ostor, akkor akár a magánvagyont is megdézsmálhatják. Volt már szó erről egy posztban (erre is lehetőséget ad az új alkotmány).

  9. 4. Láttam azt a helyet, ahol tartották az aranyat a pincében. Már a majdnem egy méter vastag ajtótól ledöbbentem. Most a számítógépközpont van a helyén (egy részén).
    Ha a szomszéd rám bízná, hogy adjam el házát, nem érdekli mennyiért, én is gyorsan meg tudnék egyezni a vevővel úgy, hogy mindketten jól járjunk.

  10. 10: Megleptél, hogy láttad azt az aranyat.
    Bár inkább az, hogy itthon tartották és nem valami papírarany volt az is.

  11. Tibor bá’

    „Az lett volna a tisztességes, ha ezzel az árfolyamromlásból adódó nyereséggel a deviza hiteleseket segítették volna meg.”

    Érdekes…
    Amikor az állam a devizahiteleseket segítette, akkor még úgy gondoltad, hogy a hülye spekulánsok megérdemlik, kár rájuk költeni egy fillért is.

    Mert ugye mennyivel jobb volt amikor az MNB TERVEZETT vesztesége 2-300 milliárd volt?
    Az akkor nem fájt, hogy az a pénz külföldre lett „lopva” a magyar ballib segítségével?

    Már írtam többször, hogy most az megy, hogy épül a magyar tőkésosztály, aminek érdeke a magyar gazdaságban van.
    És ehhez csak onnan lehet elvenni a pénzt, ahol van, esetleg a veszteségeket nyereséggé lehet alakítani.

    Szétosztani az új pénzt a „szegények” között, az ugyanaz, amikor az egyszerű ember plazma TV-t vesz a segélyen… Annakidején ezt is kritizáltad.

    Ja igen…
    Persze hogy a haveroknak megy a pénz…
    Menjen az ellenzéknek?
    Akkor seperc alatt külföldre kerülne, ahogy került az „emúttnyóccévben”.

    Meg hogy „lop” a politkus…
    Erről is volt már szó.
    De nem az a lényeg, hogy mennyit lop, hanem az, hogy amit nem lop el, azzal mi lesz.
    Régebben a nemzeti vagyon áramlott külföldre.
    Most legalább itt marad, itteni tulajdonban…
    A kommunizmus óta tudjuk, hogy a „közös” lónak túros a háta…

  12. 8. Kakukk Egyetértek.
    A deviza elszámolású kölcsönök és azok köré regélt banki veszteségek stb. mind átverés volt. A deviza kölcsönök mögött cca. 10-11 % valóságos külföldi tőke finanszírozás volt. A többi 89-90 % magyar emberek forint bankbetétjei.
    A bankok óriásit kerestek az árfolyam változás okozta tőkeemelkedés révén. Eredeti, kölcsönfelvételkor számított árfolyamon történő forintosítás esetén a 10-11 % valódi valutafedezetet árfolyam különbözetét és a forintkölcsönök kamatkülönbözetét kellett volna elszámolni, becsületes eljárásban.
    Viszont pont a becsület hiányzik a magyar politikából és üzleti életből.

  13. Sziasztok!

    „Az lett volna a tisztességes, ha ezzel az árfolyamromlásból adódó nyereséggel a deviza hiteleseket segítették volna meg.”

    Melyik részét? A mára megmaradottakat, vagy mindet, aki ilyet vett fel? Ugye, nem gondolja senki sem, hogy diszkriminálni lehetett volna azokat, akik így vagy úgy, de törlesztettek, azaz kifizették valahogy a hátralevőt a lejárta előtt, de már akkor is a felvételhez képest magasabb árfolyammal, és megeshetett az is, hogy valamilyen más vagyon eladásából jutottak hozzá ehhez az összeghez?
    Meg, ne felejtsük már el, hogy tömegesen vették fel ezt a Pá-pá-pá-pá-pá hitelt, ugye?
    Felvételkor:

    Bejött a nagy kracht:

    Undorítónak tartom az ilyen uszításokat!
    Ki kényszerítette ezeket az embereket, hogy devizában vegyenek fel hitelt, és tutira állítható, hogy a legtöbben olyanok voltak, akik logikus gondolkodásra alkalmatlanok lehettek egy ilyen szerződés aláírására. A legtöbbjük, magának köszönheti azt, hogy az eleve éppen, hogy elférek a takaróm alatt helyzetből, alig takar belőlem le valamit-be kerültek.

    Ajánlom megnézésre A nagy dobás című filmet. Igaz, nem az ilyen pénzromlás okozta a NAGYBUMM-ot, de sok mindenre rávilágít.

    Üdv

  14. Az elit, velejéig korrupt. A politikai ellenzéken is csak azt látom, hogy ők is csak részesedni szeretnének.
    Mit lehetne ez ellen tenni? Nincs semmilyen lehetőség? Nemzetközi bíróság, bármi? Ezen kellene agyalni.

  15. 14. akarki

    „Az elit, velejéig korrupt. A politikai ellenzéken is csak azt látom, hogy ők is csak részesedni szeretnének.”

    Ez van.
    Tulajdonképpen két alternatíva verseng.
    A „hagyományos” baloldali elit abban látja saját jólétét, hogy az országot külföldi gyarmattá alakítja, és helytartóként zsebreteszi a szolgálataiért járó pénzt.
    A mostani jobboldal pedig saját kezűleg nyúzná a népet.
    Számomra ez egy kicsit szimpatikusabb, mert „etetni is kell a birkát ha vágni akarjuk” alapon a helyi kapitalista többet ad az infrastruktúrára mint a külföldi.

    Ha lenne hatékony nemzetközi bíróság, akkor az összes panamai érintett börtönben ülne.

    Mondjuk az igaz, hogy a nemzetközi bíróság nagyon szívesen lekapcsolná Matolcsyékat, de azzal az ország nem valószínű, hogy jobban járna, mert az a pénz, amit Matolcsy szétosztott, pillanatok alatt talána magának kifogást, hogy a „jogos” külföldi zsebekbe vándoroljon.

  16. 12:
    A hülyeségeidre nem válaszolók, amivel csak te jársz jól, de ezen állításod egyszerű hazugság: „Amikor az állam a devizahiteleseket segítette, akkor még úgy gondoltad, hogy a hülye spekulánsok megérdemlik, kár rájuk költeni egy fillért is.” Ugyanis ezzel a témával nem foglalkoztam.

    15:
    Miért? Eddig kik műveiből olvastunk?

  17. 18. A témában megismerhettük Tibor bá’ álláspontját, valamint Róna Pétertől is láttam itt hivatkozást. A fékek és ellensúlyok jegyéban belinkeltem egy másik megközelítést is. 🙂

  18. 17. Attila (PV):

    Tudomásom szerint, az offshorozás nem tiltott cselekedet, ami törvény által büntetendő, csak nem szép dolog, ha valaki így gazdagítja magát a kevesebb adó befizetésével. Indulatkeltésre oltárira alkalmas, mert a köznép az irigysége okán, fellázítható ilyennel a megtevőik ellen.

    @18.:
    „15:
    Miért? Eddig kik műveiből olvastunk?”

    Úgy kérdezel vissza, mintha az általad írt tartalom megegyezne vele. Szerintem meg , csak a másik oldalról is akart egy rávilágítást a téma tárgyára.

    „Joszif Visszarionovics Sztálin rajongva tisztelt mestere, a 20. század csúcsbábjátékosa, Adolf Hitler világosan megírta a Mein Kampfban, hogy „a propagandát mindig a legalacsonyabb néposztályhoz kell igazítani”. Az értelmileg és erkölcsileg legmélyebben állókhoz, a legműveletlenebbekhez. Azért, mert ők a legbefolyásolhatóbbak, hiszen nemhogy tudás, még ismeret sem korlátozza hiszékenységüket, továbbá ők vannak a legtöbben, tehát általuk lehet „népi többséghez” jutni.”
    http://magyarhirlap.hu/cikk/23206/Felsooktatas_es_ruhatar

  19. 19:
    Fékekre és ellensúlyokra hivatkozni ez esetben ostobaság, de ezen át lehet lépni.
    Én nem az álláspontomat írtam le (különben az álláspontom az lenne, hogy börtönbe vele), hanem ismertettem a ma már jól ismert tényeket, és kifejtettem azt, ami ebből következtethető.

    Bayer Zsolt írása egy szélsőséges beállítás. Az egész világ követi a FED lépéseit. Több országban már negatív kamat is van. Matolcsy 1,05 %-os kamata egyáltalán nem kiemelkedő. A magyar gazdaság, és így Matolcsy óriási szerencséje a Magyarországra telepedett német autóipar (amit a szocik intéztek el) és az elképesztő méretű EU támogatás. A költségvetési hiány megszüntetése viszont a nép agyon adóztatásából, és a szükséges támogatások (egészségügy, oktatás) lecsökkentéséből származik. Bayer Zsolt ezekről egy árva szót se írt.

    20:
    Ezzel az idézettel mit akarsz mondani: „“Joszif Visszarionovics Sztálin rajongva tisztelt mestere, a 20. század csúcsbábjátékosa, Adolf Hitler világosan megírta a Mein Kampfban…….. Úgy mellesleg: Sztálin már rég hatalmon volt, amikor Hitler még csak sörivó versenyekre járkált, hogy lett volna Sztálinnak Hitler a mestere? De különben jól hangzik. És a Mein Kampfban Hitler ilyesmiről nem írt, de ez is jól hangzik. Valójában Hitler propaganda miniszterét, Göbbelst szokás idézni, de ehhez ismerni kell a történelmet. De mindegy. Szóval mi a mondanivalód?

  20. @21.:
    „Én nem az álláspontomat írtam le (különben az álláspontom az lenne, hogy börtönbe vele), hanem ismertettem a ma már jól ismert tényeket, és kifejettem azt, ami ebből következtethető.”

    Vagyis, az álláspontodat írtad le a témáról 😀 Az, hogy az álláspontodból adódó végkifejlet a börtönbe vele lenne, az csak egy kiegészítés lett volna a végére az előtte írtaknak.

    Ki határozhatja meg, hogy ki és miként gondolkodhat egy adott témáról, és az így szélsőségesnek kiáltható miatta ki? Milyen elvek és jogok alapján kötelezhető bárki is egy valakik által megteremtett sablon használatára, amiből egyértelműen azok gyarapodnak, akik a sablont elkészítették? Hogy lehet egy nemzeti bank független, ha egy adott érdekcsoport irányítja, holott nem azok országának a nemzeti bankja, így egy külső ráhatással megparancsolt működési elvet kényszerítenek rá?
    A független első sorban azt jelenti, hogy kívülről nincs beleugatás, másodsorban jelenti azt, hogy a regnáló politikai elit ne dumáljon bele az érdekeinek képviselete miatt.

  21. 21- 22:

    A pénzvilág így is úgyis egy kártyavár.
    Csak a résztvevő játékosoknak különböző szintű jogosultságai vannak:
    -pl. az egyszerű droidnak semmi
    -a jegybankelnök ide- oda tologathatja az adott összeget
    -a EKB, FED meg Open Gyuribácsiék pedig nullákat irkálhatnak/ törölhetnek ki
    akár más államok jegy/ kereskedelmi/hitelbankjainál is.

    És kb ugyanez vonatkozik a világkereskedelem játékszabályaira is.
    Ha Kína most nem építette volna ki párhuzamos rendszerét- amivel igazából mind2-t csak még jobban aláásta… Bármi is volt a cél.

  22. 22:
    A Nemzeti Bank működését irányító törvény világosan lefekteti, mit jelent a bank függetlensége. Érdemes elolvasni. Nem azt jelenti, hogy bármit tehet, hanem azt, hogy monetáris döntéseibe az állam nem szólhat bele, nem adhat utasítást.

    Ha – leírom, hogy az állatkertben kis rókák születtek (ismertetek egy tényt) ami növelni fogja az állatkert látogatottságát (kifejtem ennek várható következményeit) még sehol sincs az én véleményem. Ha azt is hozzáteszem, hogy az emberek hülyék, amikért a kis rókákat nézik, az már a véleményem.

  23. 18. Tibor bá’

    „de ezen állításod egyszerű hazugság: “Amikor az állam a devizahiteleseket segítette, akkor még úgy gondoltad, hogy a hülye spekulánsok megérdemlik, kár rájuk költeni egy fillért is.” Ugyanis ezzel a témával nem foglalkoztam.”

    Akkor ezt nem te írtad?


    (428) Tibor bá blogja – A CHF áldozatok megsegítése

    „Ebből világosan látszik, hogy hatalmas tömegek próbáltak olyan életkörülményeket teremteni maguknak, amihez se nekik, se az országnak nem volt meg a fedezete. Két emberöltő alatt (beiktatva egy elvesztett világháborút, és újjáépítést, egy szocialista kísérletet, egy forradalmat, egy lopással megspékelt rendszerváltást) nem lehet a szoba-konyhából felnőni a lakóparki luxuslakásokig. Akik a rabló kapitalista propagandának bedűltek, józan eszüket elveszítve, nem gondolták át mit csinálnak, elképesztő felelőtlenséggel fütyültek a valóságra, mert kiment a divatból az idős, tapasztalt szülőkkel megbeszélni egy-egy életfontosságú döntés következményeit. Annak idején én a szüleimtől ilyeneket tanultam: Csak addig nyújtózkodj ameddig a takaród ér.”

    Meg indítottál legalább 5-6 posztot a témában amiben „senki se tartott revolvert a fejükhöz” állásponton voltál.

  24. 24.:
    Nem volt érthető a kérdésem, hogy ez lett rá a felelet a válasz helyett? Elolvastam, éppen azért írtam róla azt, amit. A szabályzata arról szól, hogy a független azt jelenti, hogy nem az adott ország tulajdonában van, csak ott székel egy valakik által irányított bank. Ha valamit nem te irányítasz, csak a neveden van, és így az irányítóé az érdekeiből adódó haszon, az nem a tied 😀

    „Ha – leírom, hogy az állatkertben kis rókák születtek (ismertetek egy tényt) ami növelni fogja az állatkert látogatottságát (kifejtem ennek várható következményeit) még sehol sincs az én véleményem.”

    Téma: rókák születtek -> „(ismertetek egy tényt)”
    Vélemény: látogatottsági növekedés ->> „(kifejtem ennek várható következményeit)”

    Ha valamit a saját szavaiddal fogalmazol meg egy témáról, akkor a saját nézeted szerinti, saját véleményedet fogalmaztad meg benne. Akkor nem lenne az, ha valakitől beidéznéd, és semmivel nem egészítenéd ki, amit arról gondolsz. Ha így történik egy kiegészítés, az mindig a megfogalmazó véleménye/vélekedése/meglátása/meggyőződés/nézete/állásfoglalása/álláspontja lesz arról a történésről. A vélemény mindig egy személyes közlés.

    „Ha azt is hozzáteszem, hogy az emberek hülyék, amikért a kis rókákat nézik, az már a véleményem.”
    Első véleményedet a rókák számának növekedéséből várható látogatószám növekedéssel fejtetted ki. A második véleményed, de ehhez a témához kapcsolódva már az emberek viselkedéséről szól. Mindkettő a saját véleményed egy adott témáról, ahol a szaporulat az átfedés. Csak, hogy helyretegyük a dolgokat 🙂

  25. @21.:
    „Sztálin már rég hatalmon volt, amikor Hitler még csak sörivó versenyekre járkált, hogy lett volna Sztálinnak Hitler a mestere?”

    Nem fejtem ki magam. Szerintem, a kettő elolvasása rá kell mutasson a válaszra:
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Mein_Kampf
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Joszif_Visszarionovics_Szt%C3%A1lin

    „Valójában Hitler propaganda miniszterét, Göbbelst szokás idézni, de ehhez ismerni kell a történelmet.”
    Hitler írt könyvében erről, így nem hivatkozok senki másra, de kitérhettem volna rá, esetleg, hogy ez honnan is ered a számára, de ez nem kötelező, hogy így kell legyen.

    Azt veszem észre, hogy csak ellenkezel, mert, ha nem így tennél, cáfolatot is írtál volna hozzá, vagyis, indokoltad is volna a nézetedet.

  26. nem kell olvasni sem külföldi, sem hazai írókat, a józan paraszti eszet kell kombinálni némi közgazdasági tudással.

    Ami Matolcsy előtt volt a Magyar Nemzeti Bankban, azért tisztességes kocsmákban nyílik a bicska. Nem akarok regényt írni, valaki kérem szedje össze mondjuk 1990-től a jegybanki kamat értékét havi bontásban, és hasonlítsa össze a mondjuk a visegrádi négyek jegybanki kamataival.
    ha feleszmélt a sokkból, akkor pedig vegye ehhez hozzá a nyugat-európai jegybanki kamatokat, és többet nem fog feleszmélni sem (és nem, itt nem a körtéket hasonlítjuk az almákhoz, még ha úgy is néz ki elsőre).

    Magyarországon egy olyan pénzszivattyú működött azelőtt, amire európai viszonlatban nincs példa, galaktikus méretű szabadrablás folyt.
    Ezeket nehéz figyelembe venni, mert nemcsak az egyszerű emberek, da az ún. „intelligens” emberek eseményhorizontján is túl van.
    Nekem személy szerint is van sok értelmes barátom, de amikor ezt kezdem el magyarázni nekik, hiába egyeztünk meg előre hogy el kell vonatkoztatni a mikrogazdaság szintjétől, ez eegyáltalán nem megy nekik, nehéz túllépni a saját árnyékodon.

    Tibi bá, az esetek többségében csodálom ahogy a dolgok lényegére tudsz tapintani, de most nem látod jól a dolgot. Ill. nem tagadom hogy az is van amit mondasz, de ez igazából eltörpül a magroszintű pozitív hatások mellett. Kiragadtad a fát az erdőből.

  27. Hülye voltam, amikor magam mögött hagytam a természettudományokat, mert közgazdaságban, szociológiában, politikában annyi igazság van, ahány ember. – vitázzon veletek a halál! 😀

  28. Az egész poszt egy óriási csúsztatás (erősebb kifejezést nem akarok használni).
    A 260 milliárdot akarja mint „lopást” bemagyarázni (mint a ballib médiumok), holott az összeg néhány milliárdot kivéve teljes mértékben meg van államkötvényekben és ingatlanokban, a többi meg ezekre elköltött felújítás, állagmegóvás, fenntartás, stb…
    Van egy kis része, kb. 4 milliárd forint, ami erősen megkérdőjelezhető, lehet úgy is mondani, hogy ellopták. Ez igaz. De hol van itt ellopott 260 milliárd?

  29. 31:
    Tegyük fel, hogy nyájas szövegelés közben kiszedek a zsebedből 260.000 forintot, amiből az nap este 4 ezret elbokázok. A többin államkötvényt veszek, stb. amivel később majd azt teszek, amit akarok. Nos, szerinted mennyit loptam el tőled? — Különben nem az összeg a lényeg, hanem a többi, amit írtam, a freudi elszólások, és az 5 milliós havi fizetés feleslegessége. Persze ezt meg kell érteni, amire Orbán rajongó nem képes. 🙁

  30. 31: a lopás szó helyett inkább sikkasztást használnál?

    A tulajdonjognak több perspektívája is van, így a rendelkezési jogosultság vagy mondjuk a haszonélvezet. Gondolkozz mielőtt tévesen írsz!

  31. Ej csak most láttam, hogy honnan vetted a széles látókörű honfitársunk képét a cím mellett.
    Jó fogás!

  32. Nekem Lázár mondata a favoritom mostanában:

    „Azért kell megemelni az állami intézmények vezetőinek fizetését, mert különben úgyis ellopnák.”

    Elég gondolatébresztő mondat. Ezek szerint, ha nem kapok fizetésemelést, akkor lophatok bármennyit a munkahelyemen és nem érhet bántódás. Javaslatom, hogy öntsék törvénybe és eljön a Kánaán.

    Szóval ez a Lázár korrupt és még hülye is. Vagy csak egyszerűen „biztonságban” van. Legalább mondta volna azt, hogy különben elszipkázná az értékes Matolcsyt a versenyszféra, vagy mit tudom én. A fideszes ismerősök reakciója még jobb: „Legalább ők őszinték” Pff…nagy az isten állatkertje, és nincs kerítése (gondolom azt is ellopták)

    Nagy álmom, hogy egyszer békésen himbálózni lássam az elmúlt 26 év prominens politikai személyiségeit.

  33. 31.

    Ha csak 4 milliárdot lopták, akkor az teljesen rendben. Mi kérünk elnézést!

  34. 28.

    Zanzásítva a sztori: Nem hagyja a kormányunk, hogy a külföld kiszipolyozzon minket, inkább ők teszik rá a kezüket mindenre. Kisember szempontból mindegy.

  35. 20.

    Az offshore cég tulajdonlás teljesen legális, törvényes. Magam is boldog cégtulajdonos vagyok immár 5 éve, hogy a tőzsdei nyereségeim utáni adót nem csekély mértékben csökkentsem.
    Ez csak nem szép dolog.

    Viszont, amikor valaki mondjuk kirabol egy pénzszállítót (direkt írok durva példát) és azt a pénzt kimenekíti egy offshore cégbe, akkor az törvénytelen és a hatóságoknak jogában áll utánajárni, hogy a kamu igazgatón túl ki a valódi tulajdonos. Az offshore paradicsomok pedig kötelesek kiadni az adatokat. Legjobb tudásom szerint mindre érvényes, de annyira nem jártam utána, mert engem ez a része nem érint.

    A Mein Kampf olyan szintű mű, amit egyszerűen nem tudok elképzelni, hogy Hitler képes lett volna megírni. Ez már régóta motoszkál a fejemben. Egyszerűen nem nézek ki annyit abból az emberből.

  36. Zsiday elég gyakran beletrafál. Nagyra tartom őt. Elég csak végiglapozni a blogját és összevetni az utána következő valósággal. Ezen a cikken kívül eléggé sűrűn emlegeti, hogy a mostani fellendülés nagyrészt az eu-s pénzeknek köszönhető, ami 2020 után elapad. A két folyamat eredménye várhatóan elég sanyarú második évtized ránk nézve.
    Bár addigra már talán majd az víztartalékaink már aktuálisak lesznek és még a korrupció ellenére is komoly tényező lehet.

  37. 39: Érdekes gondolatot írsz a Mein Kampfról. Én se tudom elképzelni a VÉLT szerzőjéről, hogy meg tudta írni.

    más

    Az offshore elleni harc és a nemzetközi információszerzés legfőbb indoka és módja ahogy írtad: a pénzmosás ellenes törvény.
    Bűncselekményből származik-e az a bizonyos pénz.
    Ilyen gyanú estén minden állam kiadja az információkat.
    Adókérdésre talán még nem mindenki.

  38. 40 & 41:
    Verbalitással történő szellemi kiértékelést elvégzőt gyakran meglepi az egyén írásbeli produktuma. Ennek oka, hogy beszéd közben nincs idő a fontolgatásra. Ezzel szemben írásnál az idő nem kényszerítő körülmény. Viszonylag tompa agyúnak ítél egyének meglepően jól tudják forgatni a tollat. Nincs ok feltételezni, hogy a Mein Kampfot nem Hitler írta. Ha erre lett volna esély, már rég leleplezték volna.

  39. 39
    Érdekes. Én meg pont azt gondolom, h Hitler elképesztően okos volt a maga módján és az a belső mag, akik körülvették szintúgy. Én máig felteszem magamban a kérdést (hisz nem annyira rég történt), hogyan tudták mindezt véghez vinni? Beleértve, hogy fél Európát elfoglalta, likvidálta a zsidókat és a saját ellenségeit. Egyszerűen nem tudok abban hinni,hogy ezt véghez tudja vinni egy átlagos képességű ember.

  40. 43:
    Az I. v.h. után a békeszerződéssel halálra alázták a büszke német népet. Az általános hangulat az országban érett volt egy olyan vezető elfogadására, aki „igazságot” tesz.

  41. „Sokat gondolkozom azon, hogy miért nem borult még rá az asztal a kormányra, miután az elmúlt két év minden hetében jutott számunkra egy olyan „mutyi”, ami önmagában gusztustalan. Mégsem halmozódott és gyülemlett fel a sok szar, hanem érzéketlenné, vállvonogatóvá tette az embereket. Nagyjából mindenki szarik bele. Az elégedetlenséget, felháborodást pedig mindenki kiéli a Facebook-on, mintha ezzel megoldódna a probléma. Kialakult egyfajta hidegháború a társadalom és a hatalom között. Nagyon morbid az egész helyzet, hiszen bytheway a gyermekeink jövőjébe szarunk bele, ha hagyjuk, hogy kilopják a szemünket is. Ma rájöttem egy nagyon erős megállapításra, ami magyarázatként szolgálhat a kialakult helyzetért…”

    http://iflgazdasag.blog.hu/2016/04/27/az_emberek_azert_nem_ertik_az_allami_mutyikat_mert

  42. Teljesen egyetértünk Tibor bátyám, ez a mai magyar társadalom kvázi alkalmatlan bármire is!

    „Zseniális ahogyan a baloldali sajtó megpróbálja kivégezni a kormányt, felderíteni a mutyikat és kiborítani a bilit. Ennél talán csak a kormány kommunikációja zseniálisabb, hiszen gyakorlatilag bemutatják az ország jelenlegi értelmi-érzelmi intelligenciájának a deficitjét. Egy pöppet kanyarodjunk el az MNB botránytól, amiről egyébként a cikk szól. A rendszerváltás utáni 25 évben senki nem háborgott a vasárnapi nyitvatartás és a kereskedelmi dolgozók vasárnapi munkája miatt. S-E-N-K-I. A Fidesz felismerte a keresztényi értékekbe hamisan becsomagolt valóságtorzító mezőt és bedobta a bombát. Megnyerte a csatát, hiszen hiába törölték el ezt az agymenést, a lakosság egy jelentős része úgy érzi, mintha az elmúlt 25 évben egyébként nem kellett volna dolgozni vasárnap. Hozzászoktak a „jóléti vasárnapi szünethez” vagy ennyire mélyponton van a magyar társadalom értelmi-érzelmi intelligenciája, hogy néhány mondat ideológiai kapcsolással képes átprogramozni az emberi agyat?”
    http://iflgazdasag.blog.hu/2016/04/26/az_mnb_botrany_uzenete_szamunkra

  43. 28. sleeper

    Azt hiszem, jól látod.
    Egy meghatározott réteg nagyon jól élt abból ami a pénzszivattyúk mellett lecsöpögött. Nekik valóban paradicsom volt a multiparadicsom meg nagy EU-s globálos összeborulás. Most ők szaladgálnak Brüsszelbe feljelentgetni.

    Brüsszel meg szarban van az elégedetlen kelet európai régió miatt, a túlzottan nyomulós TTIP miatt, meg a menekültválság miatt is, mert gőze sincs hogy hogyan kezelje.
    Szóval Matolcsy-t se meri túlzottan leszidni, mert fél, hogy akkor a jegybank elnöke leteszi az asztalra, hogy mikor melyik brüsszeli politikus mennyit szippantott ki a magyar gazdaságból…

  44. 37. kamionos

    „Nem hagyja a kormányunk, hogy a külföld kiszipolyozzon minket, inkább ők teszik rá a kezüket mindenre. Kisember szempontból mindegy.”

    Nem teljesen.
    A külföldi tulaj elviszi a profitot és nem fűződik semmi érdeke a helyi infrastuktúra fejlesztéséhez (az autópályákat kivéve).
    A magyar meg itthon költi el a profitot, és általános érdeke a belső gazdaság élénkülése.

    Tulajdonképpen ez a gyarmati rendszer koncepciója.

    A hazai tőkésekkel ellátott országok a kapitalizmust építik, a külföldi tőkések pedig gyarmatbirodalmat hoznak létre.

    Ez a különbség a hazai és a külföldi tőkés között.
    Mindkettő igazságtalan rendszer, de azt hiszem, mndenki tudna választani, ha muszáj…
    (persze, tudom, a helytartóságért is szép pénz jár)

  45. Azt az egyet nem értem, hogy ha a jegybanknak nyeresége van, mért nem teheti meg egyszerűen, hogy abból kifizeti az aktuálisan lejáró államkötvényeket anélkül, hogy újabb hitelt venne fel? Vagy ha egyet csavarva a dolgon megveszi a saját állampapírjait, az ellen milyen alapon szólhat bárki is?

  46. 49: Tehetné, hogy csökkenti az államadósságot, de ez csak szavakban cél. Az igazi cél minél nagyobb közpénzhalmok saját klientúra zsebeibe juttatása. Ja, hogy ebbe maga az ország beledöglik. Ugyan kérem, ez úri v. komcsi hiszti, különben is utánunk a víz…, izé a tűzözön!

  47. 45. Piton
    „legtöbben nincsenek alapszinten sem tisztában:

    az Állam működésével, jogaival és kötelezettségeivel
    az állami pénzek származásával
    az alkotmánnyal
    a vállalkozói szféra szabályaival

    Ezt én is tárgyaltam egyszer valakivel és azt mondtam, hogy ezekből az ismeretekből vizsgáznia kellene mindenkinek, mielőtt szavazófülke közelébe engedik.
    Ami most van, az nem demokrácia, hanem idiokrácia.

  48. 45. Piton
    Ez nagyon tetszett:
    „A másik fontos indok, amiért még mindig nem értik sokan az országban, hogy mi történik a közvagyonnal. Egyszerűen olyan elképzelhetetlenül hatalmas összegek ezek, amiket Átlagos Oszkár agyilag nem tud felfogni.

    Tudod mi a különbség 10 millió forint és 1 milliárd forint között?”

    Erről egyből eszembe jutott Rejtő könyveiből Wagner úr 🙂 :

    „– Csak azért kérdezem, mert aki tudja, hogy merre jár a Kapitány, és bejelenti, az száz font jutalomban részesül.
    – Mi… – Egy pillanatig megállt, de csak úgy sikerült, hogy két karjának sebes mozgásával sarkára tántorodó testét nagy nehezen talpra svungolta. – Mit mesél? Maga, úgy látszik, részeg!… Hopplá! Ne törõdjön azzal, ha csuklom!… Azt állítja, hogy ezért a gyerekségért tíz fontot fizetnek valahol?! Egy összegben?!
    És nagyon izgatott lett, mert még sohasem volt ennyi pénze.
    – Száz fontot mondtam! Hiszen még San Franciscóban is bemondta a rádió.
    – Ne mondjon ennyit, drága martalóc! – rimánkodott remegve, és izgalmában egymás után hármat csuklott, ettõl leesett a kalapja, viszont amikor érte nyúlt, keresztülesett rajta, majd felálltában lerántotta a fiatalembert is. Csak sokára és nagy nehezen értette meg világosan az elmondottakat, amikor is teli tüdõvel egy nagyot üvöltött: – Hurrá! Szóval húsz fontot kap az illetõ!.. Ne mondja azt, hogy százat! Maga rosszul hallotta! Annyi font csak számtanpéldában létezik! De húsz, az van, vagy huszonnégy is lehet! Annyit már láttam!… Isten! Végre egyszer leihatom magam! Hurrá! „

  49. Nos,
    aki úgy gondolja, hogy ez a kormány magánvagyonokra nem tette-teszi rá a kezét, az óriásit téved.
    A közigazgatási intézményrendszer nagy része azon dolgozik, hogy állampolgárok magánvagyonát vonja el, pl. jogalap nélküli bírságok révén, (vagy jogalappal ugyan, csak a jogszabály szándékosan arra irányul, hogy a polgárok vagyonát vonja el), rengetegen vesztettek nagyon sokat e tevékenységnek köszönhetően. (intézményi értekezletekről tudok, ahol utasításba adták, hogy a bírsághatározatok elleni fellebbezéseket mindenképpen el kell utasítani.)
    Aki eddig megúszta, az adjon hálát az égieknek, de legyen biztos abban, hogy – ha nem tartozik a sleppbe – bizonyára sorra fog kerülni.

    Meggyőződésem, hogy a kormányzó párt támogatóinak kellene leginkább ellenőriznie a kormányzat tisztességes működését, ahelyett, hogy magyarázgatják és takargatják az országot és polgárait tönkretevő intézkedések sorát. Ha lopott az előző nyóc év is, akkor épp itt az ideje, hogy rendbe tegyék az ország dolgait, haladéktalanul.

  50. Nem olyan nagy dolog a nagy számokat felfogni. Például, ha ezt a 260 milliárdot szétosztanák a 140 000 magyar pedagógus között, fejenként jutna szűk kétmillió. Adózás után vehetnének belőle egy-egy jobb állapotú használt autót.

  51. Kata:

    bizonyos fokig igazad van, de van egy csavar a történetben. Uniós berkekből néha világot látnak olyan gondolatok, hogy Magyarország (+ a többi kk-eu ország) nem is olyan szegény, bizonyos követelmények alapján megüti, sőt meg is haladja az uniós szintet.
    Példának szokták felhozni az ingatlanokat, amelyen nálunk nagyrészt magántulajdonban vannak, stb.
    Ugye nem kell magyarázni hogy ez milyen csúsztatás?

    Viszont már meg vannak alakulva olyan lobbicsoportok, amelyek ennek a helyzetnek a konszolidálásáért vetik be magukat. Egyik fő pontjuk az ingatlanadók nyugati szintre emelése. Azzal érvelnek, hogy nyugaton is már túlhaladott az a szemlélet, amely szerint valamit birtokolni kell, inkább az albérlet a menő. Ilyenkor nincs gond az ingatlannal, felujitással, stb.
    Ilyen csoportok a többi országban is működnek, nemcsak M.o.-n.

    Ezek az adók és egyéb illetékek emelését szorgalmazzák, aminek a vége pontosan az amit emlitettél, hogy akinek van valamilye, attól igy elvonják a vagyont.

    Persze akinek nincs semmilye, az kiszolgáltatott. Bizonyos fokig az is persze, akinek van háza, de nincs munkája – ez jogos ellenvetés első ránézésre.

    Viszont ha a szüleidnek van saját házuk, akkor vész esetén meghúzhatod magad náluk, ha viszont recesszió van, akkor rendszerint az széleskörű, és akik albérletben, alamizsnából élnek, azokat is jobbára egyszerre érinti. Kiszolgáltatottak, nagyszerű alanyok a „megszoritási intézkedések”-hez…

    És azt sem szabad elfelejteni, hogy a mostani tipusú kapitalizmus, nevezzük bárminek is, valójában egy korlátos piramisjáték.
    Sokan vannak, akik jól élnek, de mindenki sosem fog egyszerre, mert a szabályok ezt nem engedik. Az összefogás helyett ez mindenkit arra kényszerit, hogy másokat eltiporva emelkedjen fel, hiszen „versenyhelyzet” van.

    Ezt jól modellezik a különböző reality show-k, ahol ki kell szavazni mindenkit, hogy a végére egy nyertes maradjon. Szövetségek csak ideiglenesen kötetnek, és előre bele van kódolva, hogy nem lesznek hosszú életűek.

  52. Huhh, tanulságos beszélgetés, főleg a vége:

    Kálmán Olga: – Önök ezt megpróbálták eltitkolni (mármint hogy az MNB alapítványai mire költötték a közpénzt)

    Kovács Zoltán kormányszóvivó: – De… sikerült?
    😀 😀

    Ez aztán az igazi Freudi elszólás. Ma rossz napja lehet a borostás kopasznak, mert nem hiszem, hogy dicséretet kap a tegnapi ATV-s produkciójáért!

    http://www.atv.hu/videok/video-20160428-kovacs

  53. Nagyjából ilyesmi…:

    „Nem Matolcsyról, hanem egy intézményről van szó, ami egy rendszer része- csak akkor bukik meg, ha a rendszer is. – mondta Kéri László Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. „Égnek és földnek össze kell szakadnia,” hogy meginogjon a Matolcsy Györgybe vetett bizalma, ezt mondta Orbán Viktor az MNB botrányról. Közben jogászok szerint bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelésnek látszik az MNB alapítványok ügye. Kéri szerint Matolcsy olyasmiket tudhat a miniszterelnökről, hogy nem lehet megválni tőle, de annyi mindent hallott már Orbán Viktortól, hogy nem kell neki nagy jelentőséget tulajdonítani, tette hozzá a politológus. Az elmúlt időszakban jövedelem átcsoportosítás zajlott, mondta Kéri, ennek egy része, például az energiaszolgáltatók államosítása, még tetszett is a lakosság nagy részének. Ők úgy gondolják, tette hozzá, hogy „magyar embernek, magyar legyen a kizsákmányolója is”. A politológus szerint az elmúlt hat év alatt évi ezer milliárdos jövedelem átcsoportosítás történt Magyarországon. Az egyik legfőbb jövedelemforrás, az uniós támogatások, ami Lázár János kizárólagos felügyelete alá tartozik. Kéri László szerint a jelenlegi kormány egyik jövedelem elosztó centruma ez, a másik központ Rogán Antal és hivatala, de az MTVA is egy jövedelem elosztó központ, tette hozzá. Ilyen még Paks 2, a sportfinanszírozás. Mészáros Lőrinc is jövedelem elosztó központnak számít Garancsival együtt, tette hozzá Kéri. Rendkívül rafinált a rendszer, hangsúlyozta a politológus, lassan a parlamentet, meg a költségvetést el is lehet felejteni, mert egyre több olyan elosztó központ van, ami kiesik a költségvetés, a parlament felügyelete alól. Amíg nem lesz egy folyamatokat feltáró értelmiség, egy média, ahol szabadon kérdeznek, és egy ellenzék, amely az eredményt érthető programokká alakítja, addig nem fog változni semmi, mondta Kéri László.”

    http://www.atv.hu/videok/video-20160428-keri

  54. Sleeper és társai

    Az azért elég rossz magyarázat, hogy az ország és népessége „magyarnak” nevezett kirablói megvédenek bennünket a nyugati, uniós, multinacionális kirablóktól.

    Ugyan már… ha ez a gondolat igaz, akkor az is igaz, hogy ez a banda is helytartó, több szempontból is. Helytartó, pofátlan, agresszív és orvgyilkos… természetesen ez nem kisebbíti az elmúlt sok év politikusainak bűneit. ébresztő, alvó!

  55. 56.

    Kálmán Olga elképesztően okos nő. Mindenkiből kihozza a maximumot.:)

  56. Első kézből származó infóim vannak, hogy egy-egy EU-s projektnél milyen százalékban vannak lenyúlások. Inkább le sem írom, mert egyből nekiindulnátok kaszákkal:(

    Egy engem érintő sztorim is van ezzel kapcsolatban. Egy kisvasutat újítottak volna fel EU-s pénzen azon a környéken, ahol az egyik házam van. Le is zsíroztuk, hogy havi 200 papírt kapok azért, hogy elszállásoljak néhány mérnököt. (nem…nem a II. kerületben van a kecó) Hááát az történt, hogy mielőtt az első csákánymozdulat megtörtént volna, elfogyott a pénzt!!
    Nagyobb projekteknél azért történik is valami, mert egy ilyen történet még a hülyének is feltűnne. De ott már az átlagpolgár nem tudja megbecsülni sem, hogy mennyibe is kerülne az, így bármit be lehet neki adni.

  57. 60:
    Majd én megmondom neked. A pénz 70 %-a eltűnik. 30 %-ából fizetik ki az alvállalkozókat, és abból lesz építmény.

  58. A közbeszerzési törvény is egy vicc.

    Tender fogalma: A tender során annak kiírója valamilyen áru, vagy szolgáltatás beszerzésére, vagy egy projekt végrehajtására ír ki egy versenytárgyalást. A tenderek célja, hogy a legjobb ajánlatot választhassa a kiíró, valamint megőrizze a verseny tisztaságát. Ejjj de szép is lenne.

    A valóság.

    Kimegyek a palihoz.

    -Figyu, az van, hogy téged kell kihoznunk győztesnek erre a tenderre. (természetesen már számított erre, úgyhogy meglepődésnek nyoma sincs) Szerezz nekem két másik árajánlatot (dolgozzon meg a pénzéért azért), ami nagyobb összegről szól, ha kell alapíts rá céget, aztán mi leversenyeztetjük és tiéd a meló.

    De kezdem nagyon jártatni, úgyhogy inkább befogom…

  59. Annak idején, hogy megnézzem milyen mélységig korrupt a privatizációs folyamat, hajtott a kíváncsiság, meg első sorból szerettem volna látni igazak e a hírek, /ÁPV Zrt/, besétáltam hozzályuk és előadtam, hogy a nyilvános kínálatból egy szippantós autót 🙂 szeretnék privatizálni. Arra jutottunk, hogy ennél több időt, energiát felesleges az ügybe fektetni.

  60. 60-61.

    Ha ez igaz, amit itt a videóban hallunk, akkor inkább 10-90%
    az arány, azaz a munkára, a tényleges bekerülésre fordított összeg mindössze 10 százalék.

    https://youtu.be/TNeqHE4eh70?t=59s

    Persze lehetséges, hogy azóta már javult a helyzet, már talán 20%-ot is ráköltenek a projektre és megelégednek a 80% ellopásával.

    Elképesztő hová jutott az ország.

  61. 64.

    Évek óta így megy. Gyurcsány alatt is, most is, kicsiben is, nagyban is. Sem országos, sem önkormányzati szinten nem nyúl hozzá az utód az elődök disznóságaihoz.
    Amit kevesen tudnak, az EU-ban nettó befizetők vagyunk, tehát nem ajándékba kapott pénzeket lopnak el a „nagyok”.

  62. 65.
    Szomorú, de valahol a magyar néplélekben lehet ennek a gyökere, mert ezt meg lehet tenni ezzel a néppel.

    Hol tartana már az ország, ha évtizedek óta nem menne a nagyüzemi lopás. Hallom, olvasom, hogy Csányi már a dollármilliárdosok listáján is rajta van. Az az irdatlan összeg, amit összeharácsolt ő és az a pár ezres milliárdos réteg, az bizony hiányzik valahonnan. Hiányzik az infrastruktúrából, az egészségügyből, az átlag ember jövedelméből.

    És az az ijjesztő, hogy a helyzet egyre rosszabb és rosszabb. Azaz a lopás mértéke egyre nő, a közömbösség is arányosan nő vele, pedig már vérre megy a dolog, mivel ezrek pusztulnak bele akár éhezés miatt, fűtés hiánya, gyógyszerek hiánya miatt, egészségügyi ellátatlanság, vagy kórházi fertőzés miatt és így tovább.
    Tegnap olvastam valahol, hogy a kilakoltatási moratórium – március 1. – feloldása óta legalább 300 öngyilkosság történt a kilakoltatások miatt. Érdekel valakit?

    Hol lesz ennek a vége? Hol lesz az alja? Eljutunk mondjuk Szomália szintjére, vagy megállunk valamivel feljebb?

  63. A röhej az, hogy nemcsak a költségvetési pénzeknél van így. Aki olyan pozícióban van, hogy pénzről dönthet, vagy döntést befolyásolhat, igyekszik leszedni a sápot. A külföldit ugyanúgy megvágja az alkalmazott, mint a hazai tulajt. Persze papíron minden stimmel, megvan a szükséges két ellenajánlat is a kis összegű munkához, hiszen csak szólni kell a havernak, hogy mekkora összegről küldje.
    A nagy összegűeknél meg a versenytárgyaláson el lehet vinni a munkát olcsó ajánlattal, hiszen felmerülhetnek a tervben nem szereplő, előreláthatatlan dolgok, akkor pedig jogos túlmunka ha már erről előre megegyeztünk). A kötbér sem érdekes, mert csak az átadást kell elkezdeni, az meg eltart. Igaz, itt még betonoznak, de ilyen apróságra nem figyelünk. Persze arra számítani kell, hogy a vesztes fél rögtön megtámadja a döntést, hogy a nyertes addig se tudja elkezdeni.
    A másik oldalon meg ahogy tudjuk, úgy vágjuk meg az alvállalkozót, hiszen be kell hozni valahol a pénzt. Mert jogos a visszatartás, a fővállalkozó nyújtotta szolgáltatás beszámítása (őrzés, munkaterület biztosítása, szemét elszállítása, takarítás …), az adott százalékig beleférő túlmunka, örüljön, hogy a fővállalkozó biztosít munkát neki.

  64. Egyetlen „zseni” volt Hitler pribékjei közt a Nürnbergi per idején: Hermann Göring. A többieket, akik „zsenik” voltak, vagy Amerika vagy a Sz.U. menekítette ki még amíg lehetett.

  65. A második világháború lezárásaként csak nagy nehezen sikerült törvényes úton elítélni Hitler jobbkezét. de el kellett,mert ezzel palástolták az akkori szövetségesek, hogy valójában mennyit is nyertek magával a háborúval. Nem tartana itt a mai technológia, ha az a fránya náci nemzedék nem jött volna létre.

  66. 68 & 70:
    Dan, ennek semmi aktualitása, ráadásul hibás következtetés. Mi az, hogy mennyit nyertek a háborúval (gondolom a szövetségesek). A háborút nem ők indították, hanem Hitler, aki ráadásul pocsék stratéga volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük