(1871) Orral választjuk ki a legjobb szex partnert

Tibor bá’ online

 

Már többen rám telefonáltak, hogy rég volt szex. (persze olyan is van, akinek az a baja, hogy túl sok a szex) Ekkor eszembe jutott, hogy a múlt héten találtam valami érdekeset, amire felkaptam a fejem személyes tapasztalatok révén. Na de, lássuk a medvét!

~p018Claus Wedekind, svájci kutató 1995-ben bevitt a laborjába 44 átizzad pólót. A pólókat két napon át hordta 44 férfi, akiket felkértek, hogy két napig tartsák magukat távol szappantól, cigaretta füsttől, és természetesen szextől is. Ezt követve bevont a kísérletbe 49 egyetemista lányt és felkérte őket, hogy szagoljanak bele a pólókba.

A kísérlet kulcsfontosságú része a fő hisztokompatibilitási komplex (MHC), ami nem más, mint az immunrendszer azonosító találatjelzője. Mivel a túléléshez fontos a genetikai sokrétűség, nyilvánvaló, hogy a mienkétől különböző MHC gének lennének számunka kívánatosak párzási célzattal. Ez pedig Wedekind elképzelése szerint szaglás útján detektálható.Ha ez igaz, akkor az orrunk segítségével ki tudjuk választani azt a személyt, akivel párosodva a legegészségesebb utódot tudnánk produkálni.

Úgy tűnik, hogy az elv nők esetében működik, legalább is Wedekind kísérletében. Azt tapasztalták, hogy a legkevésbé azonos MHC a nőket a partnerükre (volt vagy jelenlegi) emlékeztette.

Ezzel azonban nem mindenki értett egyet. Philip W. Hedrick az Arizonai Állami Egyetem biológusa szerint „a párválasztás ennél lényegesen bonyolultabb dolog, különösen emberek esetében.”

Mivel azonban nem mindenki ellenzi az eredeti feltételezést, húsz évvel később (vagyis napjainkban) a pólószimatolás erősen tartja magát.

Persze a kapitalizmus nem lenne az, ami, ha az ötletet nem kapta volna fel egy szemfüles vállalkozó. 25 dollárért kiküldenek egy vadiúj pólót egy nagyméretű borítékkal. A pólót 72 órán át kell hordani dezodor használata nélkül, majd vissza kell küldeni, és várni. Ha valakinek megtetszik az illata, akkor a cég összehozza a találkozót.

2009-ben JudithPrays-nak hasonló ötlete támadt. Ő szingli nők és férfiak számára ad pólót, amiben három éjszaka kell aludni, majd be kell tenni egy zárható táskába és át kell adni Prays-nek, aki ezeket a táskákat összegyűjti és ellátja őket rózsaszín illetve baba kék jelzéssel. Aztán a résztvevőket meghívja egy partira, ahol mindenki szagolgathatja a táskákban lévő ingeket, amíg a párok egymásra nem találnak. Ilyen partikat már tartotta New York-ban, Los Angeles-ben és London-ban is.

Ian Kerner a „Nő jön először” című könyv szerzője azt szokta megkérdezni hallgatóságát „Mi izgatja fel a nőket?” A válaszok sokrétűek: külalak, anyagi jólét, személyiség, de a legtöbb válasz az „illatra” érkezik.

Rachel Herz parfüm szakértő szerint a nők illat alapján választanak, de a férfiakat jobban érdekli a külcsín.

Kerner úgy nyilatkozik, hogy a nőknél egy férfi illata közvetlenül kiváltja a szexuális vágyat, vagy a vonzalom hiányát, ami férfiaknál nem felel meg a valóságnak. Kerner azt is állítja, hogy amikor felteszi a kérdést férfiaknak, mennyire fontos neked egy nő illata, legtöbbször a kérdést nem is értik. Végül a vaginára gondolnak. Ez nem lehet túlzottan meglepő, ha Bonaparte Napóleonra gondolunk, aki Párizsba visszatérésének előestéjén azt írta Josephinnek, nehogy megfürödjön.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

21 gondolat erről: „(1871) Orral választjuk ki a legjobb szex partnert

  1. Ne fürgyééé le !
    Illatokat nem nagyon érzek amúgysem, én sem érteném a kérdést 🙂
    Viszont az íze fontos! Természetesen megtisztálkodva.
    A teljes együttléthez hozzátartozik a kölcsönös szájjal kényeztetés is! :p

  2. 1:
    Nálad, mert túl sok pornót néztél. Az orális szex nyugati dekadencia.

  3. Pornót nem szeretem.
    Szolgáltató lányokhoz jártam sokat, és mindig izgatott új nőt kóstolni 🙂
    Véletlen se az utcai kurvákat értsétek rajta, hanem a rendes hirdetőket. (beszámolok, rosszlányok .hu)
    Ha megvan az emberi összhang, összejön a baráti légkör, akkor gyakran elélveznek a nyelvem alatt, ami nekem is élmény!
    És persze azt is szeretem ha ők rendeznek le engem 🙂

  4. 3: hàt nem is tudom.
    Nekem ehhez feltétlen bizalom, több hónapos, esetleg éves kapcsolat kell

  5. Olvastam erről.
    A szagok hordozzák azt a genetikai információt, amely biztosítja, hogy az együttlétből a lehető legtökéletesebb utód szülessen. Az ajándék hozzá magasabb szintű vágy, magasabb szintű szexuális izgalom, élvezet.
    Biztos tapasztaltátok már, hogy van olyan izzadságszag, ami vonz és olyan is, ami taszít, és az egyedenként változó kinek melyik szag tetszik.
    Sajnos ezt az érzékünket becsapjuk mesterséges szagokkal, ami az eredményt torzítja.

  6. Szerintem más szaga lesz a pólónak egy átstresszelt munkahelyi nap után, néhány órás kerti kapálás, egy tegnapi jó fokhagymás vacsora, és más egy csinos nővel való flörtölés során…

    Szóval a svájci kolléga csak a felét végezte el a házi feladatának…
    A többi parasztvakítás…

  7. 6:
    Lefogadtam volna, hogy vagy nem szólsz hozzá, vagy paraszt vakítás, a szokásos hülyeség mellett. Az izzadság szagát a rajtad élősködő mikroorganizmusok adják, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy mitől izzadtál meg. Kvázi, mindig ugyanolyan a rád specifikus bűz.

    5:
    Ez azokra érvényes, akik szerencsések, mint te. Nálam például egyáltalán nem működik.

  8. 7: Nevetséges, hogy közismert tényeket, mindennapi tapasztalatokat letagadsz. Teljesen nyilvánvaló, hogy a hagymaféléktől megváltozik az ember szaga, ahogy a stressztől is. Még én is érzem, pedig nem vagyok kutyaszaglású.

  9. 8:
    Az izzadságnak van egy alapszaga, ami specifikus az egyénre. Ez mellett társulhatnak egyéb szagok, amikkel találkozik az egyén, például hagyma. Arról nem tehetek, hogy összekevered őket.

  10. A táplálkozási is függ az izzadság nem kicsit.pl. aki húst hússal eszik stb.. .

  11. 7. Tibor bá’

    A mikroorganizmusok csak egy részét adják a szagnak…
    Az ápolatlanabb embereknél talán nagyobb részét, és magamon is észreveszem, amikor kifejezetten kellemetlen a szagom, de van úgy, hogy egyáltalán nem rossz. Például, ha biciklizés közben izzad a hátam… ha megszárad a pólóm, nincs is szaga.
    De ha nagykabátban melegre kerülök, és úgy izzadok le, az is egészen másképp büdös…
    Időnként a feleségem szól, hogy mi bánt, mert a szagomról érzi, hogy stresszes vagyok, mert általában nem mutatom.

    Szerintem a szagok sokfélesége éppen a táplálkozás és az életmód különbözőségéből adódik, és nem egyedül a mikroorganizmusok hangulatától.

    Persze azért megnézném, hogy azok a specifikus mikroorganizmusok miképpen szabják magukat a gazdájuk egyéniségéhez, hogy annak megfelelő szagokat bocsájtsanak ki a nők legnagyobb gyönyörűségére.

    Persze nem csak a nőkére.
    Például az arabok, akik szeretnek nagyon közel kerülni egymáshoz, és úgy beszélgetni, meg is jegyzik egymásról, hogy ilyen-olyan szaguk van, és ennek nincs komoly negatív felhabgja…
    Mert való igaz, a szagok is információhordozók…
    Ej, ha a kutyák beszélni tutnának !!!

    Persze van helyettük sváci tudós, aki igyekszik hírnévre szert tenni….

  12. 11. az arabok sokkal erősebb parfümöket használnak, mint mi.
    A férfiak is.

  13. 5: a tizen-évvel ezelőtti kanadai fiatalasszony-főnökömnek (számomra) kifejezettem erotikus volt a szaga, amikor együtt melóztunk és megizzadt. Őt meg zavarta, hogy „büdös” (engem nem zavart :-))
    A másik ilyen egy orosz kolléganőm volt, ő pl elég szőrös volt (már nőhöz képest), így gyorsabban kijött a szaga.
    De a feleségem egyik kolléganőjének (ő is orosz volt) kifejezetten zavart és taszított a szaga, ha épp izzadt volt.
    A (mostani :-)) feleségemnek még soha sem éreztem rossz szagát

  14. Jól van, jól van, kapitulálok. Ezek szerint nálam ezen képesség nem fejlődött ki. Egyetlen egy emlékem van szaggal kapcsolatban (azt se az orrommal éreztem) 13 éves koromban volt egy fiatal háztartási alkalmazottunk. Havonta egyszer 1-2 napra a lakásban összefutott a számban a nyál (de nem jó értelemben). Később jöttem rá, hogy ez egybeesett a csaj menstruálásával.

  15. 14: azért az roppantul érdekelne, erre hogyan jöttél rá…

  16. 15:
    Volt rá egy évem. Azért a 28 nap eléggé árulkodó volt, és ha közel jött hozzám a nyálképzés fokozódott.

  17. Tényleg viccesek a hozzászólások. Az emberi szaglás közel sem olyan fejlett, mint pl. a kutyáké, aki képes megkülönböztetni szagról még a félelmet is. Igen, más lesz az adrenalintól is az ember szaga, nade aki ezt megérzi, az lehet, hogy teliholdkor is vonyításba kezd. A hagymaszag inkább a leheleten érződik, nem a bőrön. Keleti kultúrákban azért mennek egymáshoz közel a beszélgető társak, hogy egymás leheletét is érezzék, nem a másik izzadságáról vesznek szagmintát.

  18. Nem tudom, ki hogyan van vele, de én szeretem, ha mozgás, sportolás után izzadtság szaga van az embernek.
    A sima testszag igen különböző. Én nagyon közel hajolok a betegeimhez,s folyamatosan „fogdosom” őket, s igen, különböző „szaguk” van. Mindig lehet érezni, ha valaki dezodort használt tréning előtt, vagy frissen fürdött, de három óra alatt előjön az igazi szaga. 🙂 Ha több napon keresztül sok fokhagymát eszel, megjelenik a jellegzetes fokhagymás testszag. Más fűszert még nem tudok megkülönböztetni. De ha izzadt is az illető, az alapszaga nem változik, csak hozzáadódik az izzadtság szag.

    Egyetlen egyszer fordult elő, hogy fizikai rosszullétem volt a betegem szagától, annyira nem bírtam. Nem tisztátalan volt, hanem az alap testszaga volt nekem hányinger keltő. Kibírtam a négy hetet, de nem javasoltam neki a következő kurzust.

  19. 18. A munka miatti szagokból történő betegségfigyelés teljesen más, mint nyáron a tömött buszon a körülötted levők kapaszkodás közbeni hónaljszagok kavalkádjában időzni, ahol ugye a bőrön levő baktériumok is jelentős szerepet játszanak, akárhogy is ellenkeznek ezen tények ellen néhányan.

  20. 19: Mind a buszon, mind a kezelés során ugyanazok a tényezők határozzák meg a testszagot:
    -a bőrflóra
    -az elfogyasztott ételek
    -az épp jelenlévő hormonok
    -feromonok

    A különbség csak az, hogy hány embert szagolsz egyszerre.

  21. 20: Az is különbség. Meg a befogadó aktuális pszichés állapota. De nehogy azt mondd, hogy meg tudod különböztetni, hogy a másik mit evett az elmúlt napban a bőrszaga alapján, vagy hogy éppen fél vagy izgatott a bőrszaga alapján, mert szájkosarat kapsz, mint Hannibál. 🙂 Legvalószínűbb, hogy a szagokat leredukáljuk szimpatikus-nem szimpatikus véleményalkotásra, valamint sokkal inkább tudat alatti mechanizmusról beszélhetünk, ami kiegészítheti az összképet, benyomást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük