(1853) Ha vannak csöcseid

Tibor bá’ online

 

~p001Akkor tudod, hogy e büszke testrész miatt elég nagy veszélyben vagy. Az emlőrák megjelenésének komoly esélye van, és ez egy piszok dolog. Az emlők elvesztése árán könnyen lenne gyógyítható, de a gyors áttételezés miatt, mire észreveszik, sok esetben már túl késő. Ezért találták ki a gyakori szűrést, és a nők biztatását, hogy hetente ellenőrizze le, nem talál-e rejtett csomót a melleiben. És akkor még valami, az emlők piszok közel vannak a hónalji  nyirokcsomókhoz, ezért az emlőrák áttétele igen korán bekövetkezik, ami azt jelenti, hogy az emlők eltávolítása árán sem lehet megszabadulni a ráktól. A nagyon korai észlelés nagyon fontos.

Tudom, hogy a blogra járok nagy többsége férfi. Azonban a helyzet az, hogy a feleség meghal, de a férj itt marad, és persze a gyerekek is. Ezért van, hogy a témában mind a két nem érdekelt. És akkor most egy áttörés, de előbb a háttér.

A rákos sejtek falánksága ismert, és persze szaporodnak is rendesen, amihez több vér kell, mint különben. A több vér viszont lokálisan egy picivel magasabb hőmérsékletet jelent. Ebből adódott, hogy kihoztak olyan melltartót, amiben igen érzékeny hőmérőt építettek be. Ez a hőmérő egészen kicsiny hőmérséklet különbséget is érzékel, segítségével sikerül egészen korai szakaszában észlelni a rákos burjánzást. Olyan korán, hogy a rákos csomó kivágása mellett az emlők is megóvhatók.

Ez egy ritka eset, amikor a modern technológia valóban az embert szolgálja.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

8 gondolat erről: „(1853) Ha vannak csöcseid

  1. Jók ezek az egészségvédő, „népművelő” cikkeid, remélem, sokan olvassák!
    A hőmérős melltartóról nem hallottam, kissé szkeptikus vagyok….. ha mélyen van a tumor, ill. kicsi, akkor is érzékeli vajon?

  2. 3:
    Feltételezem, hogy heteken belül a magyar nyelvű média is jelezni fogja a dolgot. Az én ráérzésem szerint a hőmérséklet különbséget a rendszer érzékelni fogja (nem a rákot). A kérdés, hogy az igen piciny hőmérséklet különbséget mi okozza? Például egy lyuk a kombinén?

  3. Egy 2012-es posztot találtam a cnn.com-on.

    A bra that could detect cancer
    By Alice Park, Time
    Updated 1657 GMT (2357 HKT) October 18, 2012

    Egy részlet belőle:

    „We see some thermograms come back as abnormal, and we do all kinds of imaging with mammogram, ultrasound and MRI and we follow the women and nothing develops,” says Bevers. „And we have women with breast cancers that are not seen on the thermograms.
    It’s not perfect, and needs to undergo much more rigorous testing to understand what role temperature readings can play in cancer screening.”

    Tudsz frissebbet?

  4. 5:
    Nem tudok frissebbet (és tényleg nincs időm ilyesmi után kutakodni).
    Különben ebben nincs semmi új. Például a PSA mérés, mint prosztata rák szűréssel ugyanez a helyzet:

    Elevated PSA levels may indicate prostate cancer, a noncancerous condition such as prostatitis, or an enlarged prostate. Most men have PSA levels under four (ng/mL) and this has traditionally been used as the cutoff for concern about the risk of prostate cancer.

    Ennek ellenére az orvosok melegen ajánlják a szűrést, és ha 4 ng/mL érték felett van, akkor további kellemetlen vizsgálatok jönnek, sok esetben tök feleslegesen.

  5. 6. Na igen, a PSA mérés épp ezért már megy ki a divatból.
    Általánosságban is a tumordiagnosztikában, képalkotó vizsgálatok sosem 100% specifikusak, kell a szövettani, esetleg cytologiai is elég, alátámasztás.

  6. 7:
    Persze, neked könnyű, de én egyáltalán nem lelkesedek egy kis szövettanizásért a prosztatámat illetően. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük