(184) Hazudsz kutya

Tibor bá’ szatirikus online

 

~q191A hazugsággal kapcsolatban számtalan közmondás, (pl. A hazug embert hamarabb érik utol, mint a sánta kutyát.) és bölcs intés látott napvilágot. Ez utóbbiak közül érdemes felidézni két tényleg megszívlelendőt. George Bernard Show: A hazug büntetése nem az, hogy nem fognak hinni neki – maga lesz képtelen hinni bárkinek is. Mark Twain: Ha nem hazudsz, nem kell emlékezned semmire sem. Ennek ellenére hazudunk éjjel, hazudunk nappal, hazudunk ha kell, és hazudunk ha nem. Az ember már csak ilyen! De vajon mekkora a valószínűsége annak, hogy a beszélgető partnerünk szemébe vághassuk, hazudsz kutya? Nos, attól függ, hogy mik a beszélgetés mellékkörülményei, és itt a „mellékkörülmény” alatt a technikai megoldást kell érteni.

A dolog úgy alakult, hogy a legújabb felmérések szerint az emberek állításainak 14 százaléka hazugság, illetve nem felel meg a tényeknek, amennyiben a kommunikáció E-mailen keresztül történik. Aki ezt megdöbbentőnek találja, annak hátra van még az igazi fekete leves, mert az elemzők szerint E-mailben az embereket valami furcsa őszinteségi roham kapja el. Ugyanis SMS-ek esetében a hazugságok száma jó ötven százalékkal megugrik, tudniillik az SMS szövegeknél az állítások 21 százaléka hazugság.

Talán meglepő, ha elárulom, hogy az emberek egymás „szemébe”, vagyis beszélgetés közben 27 százalék hazugságot engednek meg maguknak. Tehát minden negyedik állítás hazugság. Erre lassan már tényleg rá lehet mondani, hogy a fele se igaz, mert a negyede egészen biztosan nem az.

A „rekordot” pedig a mobiltelefon állította be. Mobilbeszélgetés közben az emberek állításainak 37 százaléka, vagyis több mint egy harmada hazugság. Szedjük ezt táblázatba!

E-mail                   14 %

SMS                       21 %

Szemtől szembe 27 %

Mobiltelefon      37 %

Ha így átgondoljuk, tulajdonképpen logikus a dolog. Az E-mail „a szó elreppen, az írás megmarad”, azaz a hazugság visszakereshető, ezért aztán óvatosabban bánunk vele. Végeredményben az SMS is írásos forma, csak egy kicsit már lazább, hiszen viszonylag gyorsan kitörlésre kerül.

A mobilbeszélgetést pedig úgy lehet letagadni, ahogy akarjuk. A mobilt tulajdonképpen elsősorban azért használjuk, hogy féktelen fecseghetnékünket kielégítsük. Tanulság? Ha mobilon mondja valaki, hogy szeret, és elvesz feleségül, ne rohanj másnap a ruhakölcsönzőbe, várj, amíg állítását legalább kétszer megismétli, de még ennél is jobb, ha megvárod az első érzelmekkel átszőtt E-mailt. Ez esetben 86 százalékos esélyed van arra, hogy bekötik a fejed.

A fenti adatok szigorúan tudományos felmérésekből valók, de az emberek ösztönösen ráéreznek ezekre a tényekre. Erről árulkodnak az olyan szövegbevezetések, mint „Őszintén szólva….” Ezt most nem fogod elhinni, de az utolsó betűig igaz….” Isten bizony azt vágta a képembe, hogy…..” „Ha hiszed, ha nem…..” „Első hallásra én se akartam hinni a fülemnek….”

Ezekkel kapcsolatban a kérdés csak az, hogy ilyen bevezető után mekkora az esély arra, hogy nem hazudnak nekünk? A tapasztalat azt mutatja, hogy elég kevés. De nincs komolyabb baj, az emberek általában nem hisznek egymásnak, csak akkor, ha be akarják csapni őket. 😀

_________________________________________________________
_________________________________________________________
______________________________________________

 

 

18 gondolat erről: „(184) Hazudsz kutya

 1. Köszönöm, köszönjük ezt a posztot! 🙂
  És ez nem hazugság…! 😉 😛 🙂

 2. Hazudni, az egyén szempontjából, teljesen normális. Célja, a legtöbb biológiai programhoz hasonlóan a Túlélés.
  Paradoxon, hogy ugyanakkor az általában elvárt (keresztény) társadalmi normáknak nem felel meg, sőt elitélendő dolog.

 3. Mvm9

  Ez nem paradoxon.
  Mint a legtöbb dologban a természetben itt is az egyensúly és az arányok a kérdés kulcsa.
  Az egyén szempontjából a hazugság, a közösség szempontjából az őszinteség a kedvezőbb. Ha egy társadalomban mindenki hazudik mindenkinek, akkor az a társadalom széthulik.
  Ha a másik végletet nézzük, és mindenki igazat mond, annak nem látom túl sok hátrányát. Az egyén egyéb képességeivel is képes a túlélésre.
  Mindenesetre a társadom általában tolerálni tud valamennyi hazugságot, és szerintem akkor működik jól, ha az átlag hazugság ezen a tolerancia szinten belül van.

 4. Ez kellemes volt, ma reggel. Köszönöm én is, bár alapos kiképzést kaptam a hazugság felismerése terén. Néha mókás és vicces élményeket okoz ez a kis tudásom, főleg, amikor leleplezek valakit… 🙂

 5. Alternatív közmondás: Hazug embert előbb utolérik, ha sánta! 🙂

 6. 5: A sánta embert hamarabb utolérik, mint a hazugot! 🙂

 7. Attila (PV),
  Képzeld el azt a helyzetet, amikor csak egy szűk csoport hazudhat a többségnek; vagy azért mert beavatott, és/vagy azért, mert a csoporton belül ez elfogadott.
  A többségnek nevezett réteg ezzel hatalmas hátrányba kerül, és teljesen kiszolgáltatottá válik.

 8. Az arc felismerő programokat követi majd az arc izmainak rezdüléséből és a szem mozgásából a hangszín finom változásából, hőáramlás változásából a hazugságot felismerő szoftver.
  Fenekestül felforgatja a világot.
  Lesz itt nemulass.

  Mindkét félen az okos szemüveg fent, hazugság felismerő szoftver élesítve, kezdődhet az üzletkötés. Vagy a házastársal való csevej.

 9. Szerintem két dolgon érdemes elgondolkozni:
  1) A hazug ember büntetése, hogy senkinek se tud hinni.
  2) A hazugságra nem lehet emlékezni. Pontosan ezért hallgatja ki a rendőrség a gyanúsította havonta. — Mellesleg saját tapasztalatból írom, hogy az állandó őszinteség roppant kényelmes, nyugodt életet biztosít.

 10. Károly,

  És mi van ha szoftver néha véletlenül (vagy direkt) téved…
  Vagy a felhasználója hivatkozik a szoftverre, hogy hazudsz…

  Ha már az igazság is technikafüggő dolog lesz, akkor lehet, hogy egyre többen fognak kivonulni abból a világból.

 11. helló tibi bá..

  a forrásokat v többed forrásokat nem árt megjelölni:

  http://www.thedatereport.com/dating/communication/1754-yet-another-reason-texting-is-better-than-calling/

  csak hogy végiggondolhassuk, hol a gebaszt?

  itt az, hogy az okokat tök kockán közelítik meg..

  nem a szó elszáll, az írás megmarad az indíték, hanem az emberek élőszóval jobban ki tudják színezni, polírozni magukat (az önfényezés a hazudozás melegágya), szinte kínálja magát, míg írásban ez sokkal nehézkesebb, többnyire nem is igen tudnak írni az emberek, macerás..

  az ún. írástudók viszont kiba sokat és elég profin hazudoznak írásban (mélben, sms-ben), elég elolvasni egy újságcikket v egy önéletrajzi regényt, esetleg egoblogot — e fölött csúnyán elsiklik a kutatás..

  szerintem értelmeset mondtam..

 12. Attila (PV)

  Ha kissebb százalékban téved, mint most hazudunk, akkor teret nyerhet.
  Szerintem alul van mérve a szóbeli hazugság kutatás. Vagy minket kihagytak a kutatásból.
  A szóvivők farsangi álarcokban tájékoztatnák a sajtó képvilselőit.

  Elképzelem, mikor ítélethírdetésnél azt mondja a bírónak a kárvallott, Ön, tisztelt bíróság, 84%, az esélye, hogy hazudik.

  Tibor bá’, tökéletesen egyetértek. Igazat mondani szuper jó. Igaz, gyakorolni kell egy kicsit /úgy, mint a sárgára váltó lámpánál nem a gázra, hanem a fékre lépést/, de, ha rááll az ember agya, akkor mázsás kő esik le a pszihéről. Mindenkinek tudom ajánlani. Kezdésnek kis dolgokban kell igazat mondani. Később jöhetnek a rázósabb igazságok.

  „A hazugságra nem lehet emlékezni.”
  Ezért a profik úgy hazudnak, hogy igazat mondanak.
  Pl.: kérdés a gyanusítotthoz. Mitcsinált azután, hogy belépett a szobába?
  Válasz. -Felkapcsoltam a villanykapcsolót.
  -És mit látott?
  -Semmit.
  De azt elhallgatja, hogy azért nem látott semmit mert hiába billentette fel akapcsolót, nem lett a szobában világos. Ki volt égve a villanykörte. Viszont igazat mondott. A kapcsolót felkapcsolta.

 13. 12:
  Hidd el nekem, hogy a valós történést és a kitalált mesét az emberi agy nem ugyanazon a helyen tárolja. —- A feleségeim azzal vádolnak, hogy kiteregetem a család szennyeseit kitalált mesékkel. Csak röhögök rajtuk, nekem nem kell semmi mást tennem, mint visszaemlékezni a múltra. Ők pedig össze-vissza hazudnak. Az én visszaemlékezésemben minden a helyén van, semmi se ütközik semmi mással, minden közbevetésre logikus magyarázat van. Akár hányszor ismételten elmondom, leírom, szótól-szóra ugyanazt vallom (szinte már unalmas 😀 )

 14. 12
  Szomorú dolog, de hiába ‘szuperjó’ igazat mondani, az ember képtelen rá.
  Azon kívül, hogy a tények ügyes elhallgatása is hazugság.

 15. Én arra lennék kíváncsi, hogyan történt ez a bizonyos tudományos felmérés? Ki állapította meg, és minek alapján, hogy ki, mikor és hányszor nem mondott igazat. Vagy a kérdezettek saját maguk vallották be, hogy hányszor hazudtak? És ha akkor is hazudtak?

 16. Legkedvesebb tanitóm gyakran idézte, szólj igazat, alkoss szépet, jól töltöd be földi léted.

 17. Sokat idézett mondás: Mondd ki az igazat, s betörik a fejed.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük