(1829) Működik a Presstitutes (Paul Craig Roberts nyomán)

Tibor bá’ online

 

~q191(Bár erről már volt szó) kezdjük a Presstitute-tel! Ez egy nem rég gyártott angol szó, ami úgy keletkezett, hogy összeolvasztották a „press” vagyis a sajtó és a „prostitute” vagyis a kurva szavakat. Gyártsunk mi is egy új magyar fogalmat, ami legyen mondjuk „elkurvult média” esetleg „céda sajtó”, végleges formában „cédajtó”. Ezek szerint: Működésben a cédajtó. Lássuk!

Tudtok-e róla, hogy a szíriai szörnyűségekért Putyin és Assad a felelősök? Bizony! Washingtont semmiféle felelősség nem terheli. Amerika harcol az ISIS ellen (amit egyébként ők hoztak létre, és ők segítik), miközben a bűnös oroszok és Assad az ártatlan „demokratikus felkelőkkel” harcolnak, akik demokráciát szeretnének hozni a szír népnek és megszabadítani a (nagy többséggel megválasztott) brutális diktátortól. Közben az oroszok iskolákat és kórházakat bombáznak, ami háborús bűntény. Amikor az amerikai gépek teszik ugyanezt, akkor az „járulékos vesztesség”. Az orosz bombázásokkal kapcsolatban nincs semmi bizonyíték, csak az amerikai kormány állításai.

Habár nem létezik iraki „tömegpusztító fegyver”, Nem létezik iráni atombomba, és Assad nem intézett gáztámadást saját népe ellen, ezek a hazugságok tovább vannak tényként idézgetve úgy, ahogy azt az amerikai kormány állítja.

Tudjátok-e, hogy Kína militarizálta a Dél Kínai-tengert? Mégpedig úgy, hogy egy apró szigetet feltöltött, épített rá egy kifutópályát és odaszállított destruktív fegyvereket. Az természetesen nem militarizáció, amikor egy kivételes ország (exceptional country = USA) flottájának 60 százalékát összevonja a Csendes-óceánon, és kijelenti, hogy a partjaitól sok ezer kilométerre lévő területhez Amerika nemzeti érdeke fűződik, ezért hajókat küld oda, hogy szembehelyezkedjen a kínai fenyegetéssel.

Ezek bizony csúnya dolgok, de nehogy azt hidd, hogy a magyar média nem – miben is állapodtunk meg – cédajtó. Bizony az, amit az amerikai hírügynökségek kiadnak, azokat egy az egyben leközlik, amit nem adnak le, azt elhallgatják. Csak azt nem tudom eldönteni, hogy ezt magánszorgalomból teszik, vagy fizetnek nekik érte.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

21 gondolat erről: „(1829) Működik a Presstitutes (Paul Craig Roberts nyomán)

  1. Az újságíró is alkalmazott, fizetésből él. Meg a főnöke is. A hírügynökségnél újságíró fordítók vannak, egy műszakban készít átlag 10 hírt a bejövő külföldi hírügynökségek anyagaiból. Ehhez hozzájön még a külföldi tudósítók anyaga, amit úgy készít el, hogy átnézi az ottani újságokat, elmegy néhány sajtótájékoztatóra. Az anyag nagy része politika, de fontos a színes anyag is.
    Annak idején a TASSZ volt a meghatározó forrás, ha valamit nem adott le, azt is sem lehetett, még sem lehetett előzni a kiadással. Ezzel még dicsekedtek is, „a szocialista hírügynökség jellemzője nem a gyorsaság, hanem a pontosság”. A hírügynökségen kívül csak a Népszabadságnak volt előfizetése külföldi hírügynökségi anyagra (AP, UPI), a többi újság csak az állami kiadásból dolgozhatott.
    A hírügynökségnél alaposan megválogatták, hogy ilyen helyre ki kerülhet, így nem is sokat „hibáztak”. Oda csak a „mindenkinél okosabbak” kerülhettek, egy kivétel volt, aki bányászcsaládból jött, de ő kínaiul tudott.
    A társulat azután sikeresen átvészelte a „rendszerváltást”, az egész jelentősége azután folyamatosan lecsökkent (most már azért hozzá lehet férni bármilyen anyaghoz, igaz, nem könnyen és igencsak túrni kell érte a sok szemét között), jelentősebbé vált a belpolitika.
    Létszámcsere az utóbbi években történik, módot rá a leépítések és a kiöregedés ad. Persze az aktuális szemellenző felvétele önkéntes, közvetlen utasítás nincs (mert a szabadság nagyon fontos), de néhány rosszalló vélemény után már tudja a delikvens, hogy hol hibázott. A jó tanuló pedig tanulékony, nem szeret szőnyeg szélére állni, inkább túlteljesít.
    Számomra érdekes volt, hogy az addig Izraelt ócsároló, arabbarát újságírók az irányváltás után hogyan lettek rögtön Izrael barát, „terrorista” ellenesek, felfedezve magukban az addig nem is létező vérségi szálat.

  2. 1:
    Ez úgy hívják, hogy öncenzúra, ami ragyogóan működött és működik. Miért nem vesznek át anyagot például a Independent News & Media-tól? vagy az Information Clearing House-tól?

  3. Bocs, hogy belevaú, de a „céda” szó a mai világban túl elit… :-\
    Sokan fel sem fogják a nüánsznyi árnyalatott benne… 🙁
    „Sajtókurva” a külsős és a belsőmunkatárs és maga a fősodratú, „hivatalos” sajtó a kurva sajtó… :-\ Az…

    A „független” hírforrásokat pedig – valószínűleg – azért nem veszik át, mert…

    1.; Hülyék hozzá, hogy felleljék ezeket – és nem is az érdekük! 😐

    2., Szigorú protokoll van rá – nem írott, de betartott! -, hogy mi „írható le” és mi nem.

    Átlag József hírzabálónak fingja sincs arról, hogy amikor megvásárol egy NYOMTATOTT sajtóterméket, jórészt a nyers papír alapanyag árát fizette ki! :-\ Nincs benne a nyomda, az előkészítő, az újság-, cikkíró, fotós, stb. „költsége…” 🙁

    Azt a HIRDETŐ FIZETI MEG… aki vastagon delláz a hirdetési felületért… onnan keletkezik a jövedelem a kiadónak.
    Ergo, aki fizet, az határozza meg a profilt… Ja, meg az átlagizlése az olvasóknak… Amit tudunk jól, mily magasan van… :-/

  4. 3:
    Túl elit? Kötelező lenne lemenni utánuk a béka seggéhez? Ez részemről különben is csak egy pajkos játék volt.

  5. Fizetnek nekik, de vannak annyira idióták, hogy ingyen is megtennék, csak had érhessen végre a nyelvük hegye a tengerentúli elvtársaik ánuszához.

  6. Németországban már egy ideje Lügenpresse (hazugságsajtó) a manipulált tömegmédia neve. Nálunk a ‘médiamunkás’ és ‘médiabérmunkás’ elnevezés eléggé találóan utal az újságírói függetlenség fokozatos megszűnésére.

    5.
    A tengerentúli elvtársak már régóta a spájzban vannak 🙂

  7. Udo Ulfkotte világosan leírja / elmondja, hogy a fősodratú sajtó a CIA-tól kapja a cikkeket, az újságíró csak a nevét adja…

  8. Mind a hangvétel, mind a tartalom nagyon kedvemre való! Gratulálok a poszthoz Tibor bá! Még ha véleményem súlya oly csekély is.:)

  9. 10:
    A te véleményed pont annyit ér, mint bárki más véleménye.

  10. 11:

    erről eszembe jutott egy mondás, amit egyébként kedvelek, és ezen a fórumon is gyakran eszembe jut 🙂

    A vélemény olyan mint a segglyuk; mindenkinek van de senki sem kíváncsi a másikéra..

  11. Csurka István ezt a lügenpresse médeát a legtalálóbban,
    TUDAT IPARNAK nevezte.

  12. A napokban olvastam a kurucon, hogy a Dél-Afrikából a búrok ide akarnak települni, mert odahaza írtják őket, és szerintük csak Kelet-Európa fog csak európai maradni, és nekik a négerekből elegük volt.
    Kicsit hoaxnak tűnik, de mindenesetre érdekes hír. Na meg az is, hogy más magyar sajtóban nem is olvastam róla, pedig nem kicsi hír értéke lenne a dolognak, ha igaz.

  13. 15.
    Eddig is jöhettek volna; furcsa, hogy pont most akarnak idetelepülni, amikor hozzánk is jönnek a négerek. Ha igaz, akkor sem foglalkozna vele a sajtó, mert azzal áttételesen elismerné, hogy Magyarország biztonságos helynek tekinthető.
    Pedig könnyen elképzelhető, hogy még jól jönne a búrok tapasztalata.

  14. 16.
    Igen, én is a védelmi vonalra telepíteném őket, hisz ismerik az ellenséget, és védekezést is ellenük, szóval végvári vitézeknek felvehetnénk őket. Jah, és dolgozni is szeretnek és tudnak is!

  15. 17.
    Szerintem komoly konfliktust okozna, hogy a búr telepesek az életvédelmet az egyetlen hatékony eszközzel: lőfegyverrel képzelnék el.
    A fegyverhasználat sajnos idővel elkerülhetetlen, és ragadós példa is lenne, amitől jogosan rettegnek Orbánék.

  16. 18.
    Szerintem kifejezetten hasznos volna ez a tapasztalat és mentalitás. Amúgy kemény népség, a semmiből virágzó gazdaságot építettek, az angoloknak is majdnem beletört a bicskája a búr háborúba. Tudom, ez régen volt, de remélem, hagyományőrzők 🙂

  17. 18. @Mvm9: Jut eszembe… de lassan off lesz… mindegy.
    Preppereknek – lőfegyver. De… Magyarországon?!
    PA63-asért egy kanyi vasat nem adnék – Glockot meg mennyiért…? Ki tudja azt megfizetni…? :O
    Inkább legyártok vlmi számszeríjat… 🙂

    De legyek ontopic is…
    A baromságokkal teli médiáért azért saras a közvélemény is – IMHO. 🙁 Ha nem azt zabálná a jónép amit… kap, nem effélével lenne teli a sajtó… A lebutított tömeg Győzikesót akar nézni, meg a fércbúkon cicukás képeket… egy olyan okostelefonon, amire a 10 éve a NASA – számítási képessége miatt – a nyálát folyatta vón… :-\
    Miért írom ezt – ahelyt, hogy maradnék read-only?
    Tűnődöm azon, hogy mire kell a hájtech… a legtöbb embernek… :-\

    Zavar, hogy az emiljeidet, insztant üzeneteidet olvassa a Nagytesó…? Tudok Neked PGP-vel titkosított levelet küldeni…? Meg tudod-e mondani, ha kihajítanak az isten háta mögé, hogy milyen GPS koordinátákra menjek érted a kocsival…?
    (Utca, házszám alapján lesz okostelefonon térképed… a pusztában esetleg jeled sem…) Apropos, jel, melyikőtök hallott a Serval Projectről…? Nem kell hozzá országos GSM hálózat, lakott területeken önállóan hoznak létre az okostelók hálózatot, torony csak akkor kell hozzá, ha tanyákra is el kell jutni az összeköttetésnek…

    Csak annyit akarok evvel „sugallni,” hogy jóformán minden kész lenne arra, hogy ami most „kellemetlen” a társadalomban, azt fel lehessen oldani, meg- és kikerülni… de az embereket NEM érdekli mindez – ergo nem is tudják elképzelni, felhasználni e lehetősgeket… a média stricik meg megfejik őket… ez van.

    Pofám befogtam.

  18. Számomra azért az is érdekes, hogy – nyilvánvaló okokból – a Dél-kínai tengerrel határos országok is nemtetszésüknek adtak hangot. Ugyanis a nemzetközi vizek határát a repülőtérrel rendelkező területek határa és hovatartozása határozza meg. Innentől pedig halászati és egyéb jogok válnak függővé. Kína mesterséges szigetekkel próbál nemzetközi vizekre jogot formálni.

    Úgyhogy személy szerint – pont ebben az esetben – nem hiszem, hogy csak az USA nyomására vált volna ez fontos hírré, maximum az USA rosszallása lett kicsit „túlfújva”.

    Egyébként a cikkel általánosságában egyetértek, csak szerintem pont ez a példa nem igazán találó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük