(1824) Na, most mi lesz?

Tibor bá’ online

 

~q191Amikor a törökök lelőtték az orosz bombázót, azt írtam, hogy Putyin helyében én most megszórnám Ankarát egy hidrogénbombával. Erre itt mindenki elképedt, és kaptam hideget-meleget. Pedig igazam volt, csak az utca embere képtelen beleélni magát a döntéshozók helyzetébe, ahol százezrek se számítanak egy bizonyos nagy volumenű cél érdekében. Az állítólagos 17 másodperces légtér sértésért lelőtt gépért válaszként Putyin betiltotta a török zöldségek importálását. Big deal! Mondanák az amerikaiak. Csak arra volt jó, hogy Erdogan vérszemet kapjon. Hat napja a szír határhoz felvonultatott török tüzérség belő Szíriába, ami minimum hadüzenettel ér fel, amire az oroszok nem tudnak mit válaszolni. Most a Szaúd Arábia bejelentette, hogy 20.000 tankkal, 350.000 katonával, 2450 harci géppel, és 460 helikopterrel behatol Szíriába. Ha ezt meglépik – és nem látom, miért ne lépnék meg – akkor Putyinnak csak két opciója marad: kapitulál, ott hagyja Szíriát és hazasomfordál, vagy a 20.000 tankot letörli a Föld színéről, néhány taktikai atomtöltettel. Persze a „hazasomfordál” csak egy elméleti lehetőség, nincs olyan nemzetvezető, aki ezt lépné, ugyanis a harc ezzel nem elkerülhető. A békés egymás mellett éléshez két fél kell, a háborúhoz elég az egyik akarata. Ennek ellenére kíváncsi vagyok, átlépik-e a határt, amire Putyin hogyan reagál. Minden esetre a szaúdi bejelentésre Oroszország azonnal reagált: Amennyiben bármily idegen hadsereg a szír kormány kifejezett engedélye nélkül belép szír területre, azt Oroszország hadüzenetnek fogja értékelni.

Azt szinte készpénznek lehet tekinteni, hogy a szaúdi hadsereg napokon belül behatol Szíriába, amit az oroszok perceken belül megsemmisítenek. A világ meglepődik (de nem az amerikai politikusok). Most mi várható? 1) Az USA másfelé néz. Jó, de mi lesz a határon átlépő török erőkkel, akik történetesen NATO tagok. Amerika hogyan fog reagálni. Azt mondják-e, hogy a NATO tag, Törökországot nem támadták meg, ők támadtak, az V. klauzula nem lép életbe, vagy úgy gondolják, hogy segítségükre kell sietni, ami egy meglepetésszerű első atomcsapást jelent. Mi van, ha ennek a lehetőségére számítva az oroszok indítják el az első csapást? Semmi különös, így is, úgy is beköszöntött a termonukleáris világháború. Jövőnknek igaza lett. 2) Az USA nem cicizik, a szaúdi vereség után ők nyúlnak először az ICBM-ekhez.

Az emberiségnek egy aprócska kis esélye van csupán: 1) A szaúdi hadsereg visszafordul (hatalmas presztízs vesztesség) 2) A szaúdi hadsereg nem fordul vissza, megsemmisül, Amerika pedig nem lép, amiről az oroszokat előre értesíti. Jó lenne ebben hinni. Ha nem, akkor ez volt az utolsó karácsonyunk és húsvétunk, Már az életben több nem lesz.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

86 gondolat erről: „(1824) Na, most mi lesz?

  1. A kérdésról azt lehet hinni el is dölt!De szerintem nem, a technikai rész egy adott dolog a kiképett létszám pedig a második dolog.Fut ki merre lát szerintem arab részről.Lásd Íraki felserelt hadsereg.
    Minden esetre az biztos h jól ki van sakkozva a dolog.Most majd az oroszok fognak lépni szerintem, ha nekik lennék hirtelen a görögöknek segítenék azon a szigeten ,így ismét jól menne tovább a játék.Bár ízrael rendesen pampogna.Avagy Ukrajnát venném hirtelen gorcső alá. Na meg ott van ugye Cuba is…..
    Lehet válogatni minden esetre a dolog ami részről vállasztásokig adott,bár a barack nevű leget ütődött…….

  2. Az utolsó valóban török elnököt úgy hívták,hogy Turgut Özal.
    Őt rendesen megölték úgy emlékszem méreggel.Az utána következő elnökök Demirel,Sezer,Abdullah Gül és a jelenlegi
    is mind kripto zsiráf kategória,folyamatosan az aktuális izraeli célok szerint elnököltek.
    Erdogan zsidó és szabadkőmuves is egy személyben.
    A szeánszaikon kivakolták,hogy legyen ő az uj szultán. A hódítása egészen Aleppóig tartana.A megindult újabb török vallásosságnak is ez az oka,hogy egybe gyűjtse a nemzetet valahogy rávegye a hódító terveire a népet és ami ezzel jár,az emberveszteségekre.
    Ami nagy gondja,a kurdok erre nem vevők.Más terveik vannak.
    Szíria ellen tankokkal nem lehet küzdeni.
    A tank elavult fegyverzet.Csak erőfitogtatásra és a lakosság félelemben tartásra jó.
    Szerintem a szaudiak és törökök nem képesek bejutni Szíria területére.
    A perzsák se ujságot olvasnak ha ezek ketten ere vetemednének.
    Nem tartom kizártnak,hogy rendeznek egy jó kis öld9klést,de kizárólag csak azért hogy felverjék az olaj árát.
    Ahogy jelenleg áll, az Putyinnak is nagy kárt okoz.
    Kína nem érdekelt semmi erőszakban.Kivár.
    Amerika háttérben figyel, mivel US GPS és háttér nélkül se szaud se a török nem merne erősködni.Az európaiak nem rugnak labdába.
    A nagy gond akkor lenne ha az orosz utánpótlásra a Bosporusnál lőnének.Azzal megváltozna minden.

  3. Legyél pozitív!
    Azt kell nézni mi az előnye.
    A törökök lelőtték az orosz bombázót válaszként Putyin betiltotta a török zöldségek importálását.
    A törökök dobtak is egy hátast.
    Már másnap hivogatták volna Putyint hogy ááá nem gondoltuk komolyan főnök.
    Azóta a török zöldségek eladhatatlanok 🙂
    gondoltam is hogy ez már csak így lesz…
    Most vegyél avokádót és török csemegéket.
    mert OCCCSÓ
    Marakuját csak képről láttam nem rossz.
    A repülő incidens óta mi esténként gránátalma pucolással vesződünk,sose ettük mert régebben drága volt.
    Pocsék meló de megéri.

  4. Szaúdi expedíciós hadsereget egy sokkal kisebb létszámú de korszerűen felfegyverzett orosz hadsereg simán leverne, mint ahogy az iraki sereget is leverte az USA napok alatt, az arab katonaság mentalitása miatt. Azonban ez a szükséges orosz erő nem tartózkodik jelenleg ott. Napok alatt oda lehet légi hidaltatni, de ellenséges országok légterén keresztül. Ezen ellenséges országok viszont órák alatt kaphatnának amerikai légvédelmet!
    Szóval mélyebben körül kell tekinteni, az idő tényező is döntő! Oroszok mozgástere szűk.

  5. Nem értem, hogy ettől miért lett bárkinek is igaza. Atom., vagy hidrogénbombát még nem dobtak le, azt sem tudhatjuk, hogy mi lett volna, ha…

  6. közös orosz szaudi érdek az olajáremelés, járulékos befektetés egy állandósult frontvonal, és a háborús retorika.
    A fegyvermultik profitja így a lobbikörök támogatotásága nő.

    A USD és/ vagy az arany emelkedik…

    Nagyobb lesz a füstje, persze a török hadsereg is 1M fős, északon vannak Szíriában és Irakban elintézendőnek vélt dolgaik, plusz önvédelmi érdek.
    A menekültek útvonalai is beszűkülnek, a humanitárius katasztrófa elkerülhetetlen.
    Ugyanakkor szárazföldi csapatok nélkül nem lehet konszolidálni Szíriát. ENSZ csapatok (Nato+arab országok) nélkül nem lesz végleges. De ez csak Aszad után lehetséges, amíg az oroszokkal ott van, csak a káosz marad.

    Miközben a újabb front is veszélyeztet, Irán/Szaudi. sima síta/szunnita érdekből.

  7. 3:
    Két éve az avokádó 150 forint volt. Most 400. Gránát almában nem vagyok érdekelt. 😀

    2 & 6:
    Látom működik a halálfélelem. Nem halunk meg. Nem halunk meg. Nem halunk meg.

    4:
    A 20.000 (húsz ezer) tank nem elírás, legfeljebb hazugság.

    Aki bő lére eresztve akarja olvasni és angolul: https://www.superstation95.com/index.php/world/author/2705-halturner

  8. A törökök támadják a szíriai kurdokat, akik az ISIS ellen harcolnak, és elvágták az ISIS-es olajcsempész-útvonalat Törökország irányába.Úgy kellett nekik ez a két kurd(?) merénylet, mint egy falat kenyér…

  9. 11:
    Ez a két kurd merénylet simán HAMIS ZÁSZLÓS. Endrogánnak 20-30 ember nem számít.

  10. Az a 20.000 tank elírás lesz. Inkább páncélos technika, amiben benne vannak a harckocsik, IFV -k, APC -k, MRAP -k, stb., úgy már kijöhet ez a szám. Egyébként túlzás, mert a Szovjetúniónak kb. 18-20.000 db harckocsija volt, anno a Hidegháborúban.

    Megy a ki rántja előbb félre a kormányt „játék”. De a múltheti Medvegyev interjút meghallgatva, az oeoszok elég jól megüzenték, hogy köszönik szêpen, jól érezzük magunkat, felkészültünk, még ha a végkifejlet lehetősége nem is tetszik, de a kormányt nem rántjuk félre. Kemény dolgok ezek, amelyről a többség nem is tud, és nem is akar tudni…!

  11. 10: „legfeljebb hazugság”

    Tudom, nem kedveled, ha a wikipediából „javítanak ki”, de ez esetben olyan nagy mértékű a különbség a posztban szereplő számok és a valóság(?) között, hogy muszáj:

    A szaudiaknak kb. 1000 harckocsija van (kérdés, hogy ebből mennyi bevethető – az arab „karbantartási stílust” ismerve, valószínűleg nem több, mint a fele), kb. 300 harci repülőgépe, és 75 ezer fős hadserege (aminek egy része le van kötve Jemenben), ez egészül ki 200 ezer fő nemzeti gárdistával (akiknek a harcértéke szerintem kérdéses). Bárki is írta az eredeti cikket, a célja egészen biztosan nem a hiteles tájékoztatás volt. Szokásos arab „kardcsörtetés”?
    /Közben rápillantottam az eredeti cikkre, abban az áll, hogy a szaudiak és „szövetségeseik” rendelkeznek ekkora erővel, de még akkor is túlzás (persze kik a szövetségesek? Jelenleg az USA az elnökválasztás előtt biztosan nem.).

    A szaudi hadsereg Jemenben sem remekel, pedig ott nincs is közvetlenül szemben az oroszokkal, csak Iránnal.
    Politikai helyzet Szaud-Arábiában (emiatt is) bizonytalan, az uralkodó család pengeélen táncol. Egy sikertelen háborúba politikailag belebuknának.

    És egyébként mi lenne a háború célja? OK, elűzni Aszad-ot – esetleg elfoglalni egy darabot Szíriából (de minek) – viszont ezzel egyértelműen szembekerülnek Iránnal és Oroszországgal. Mindkettő rendelkezik ballisztikus rakétákkal – nem kell atomtöltet se hozzá – visszabombázzák a szaudiakat a középkorba /ahova egyébként valók/.

    Hogy Erdogan mi a fenét akar, a tököm tudja, de előbb-utóbb helybe megy a pofonért, abban biztos vagyok, ha még sokat kekeckedik a ruszkikkal.
    Ha valamiben, akkor abban egészen biztos vagyok, hogy az orosz gép lelövése után nagyon gyorsan „leporolták” a törökök elleni katonai fellépés terveit és lehetőségeit.

  12. 14: A Nemzeti Gárda állam az államban. Ezt kb. úgy képzeld el, mint Iránban a Forradalmi Gárdát. Magasabb harcértékú, képzettebb haderő, mint maga a hadsereg. Jemenben meg jól látható, hogy mire is képes a csillió dolláros csúcstechnika a tevezsoké mentalitású (írhattam volna kecskeb…ót is…) katonákkal, a Hezbollah kiképezte, az Iráni Forradalmi Gárda által támogatott Huti fegyveresekkel szemben…, kb. a lebőgésre egy nagy vér-, és technikai veszteségek mellett. Kivéve a légierőt, mert az elég jól szerepel.

  13. 12: Az ankari merénylet jó eséllyel az. Fél nappal később már tudták is, hogy ki volt a merénylő, újlenyomat alapján. Szíriai kötődés…! Erősen mese, önakció volt ez.

    A katonai konvoj rászaladt az IED -re, az nem biztos. Ott nagy a csönd, meg kvázi a török Kurdisztán közelében történt a merénylet.

  14. 14:
    A 20.000 tank, stb. Napok óta, több forrásban is szerepelt. Nem én találtam ki.

  15. 15: „Magasabb harcértékű, képzettebb haderő”

    Elképzelhető, bár az eddigi tapasztalat alapján az ilyen arab nemzeti gárdák, köztársasági hadseregek stb. futni szoktak, mint a nyulak, ha valaki lőni kezdte őket.
    A perzsák ugyebár nem arabok, nem feltétlenül lehet párhuzamot vonni a két társaság között.
    Emellett kérdéses a motivációja is egy ilyen nemzeti gárdának – előbb-utóbb felmerülne a katonákban, hogy mit is keresnek Szíriában…

    17: „Nem én találtam ki.” Nem is mondta senki, hogy te. Csak a számok irreálisan magasak. Ekkora haderőt nem lehet csak úgy ‘leakasztani a szegről’. Élőerőben talán Kína, meg Észak-Korea tudna ennyi katonát mozgósítani, de ennyi tankot valószínűleg senki. Ehhez az egészhez olyan logisztikai háttér kellene, amire a szaudiak nem képesek. /Ez majdnem akkora haderő – élőerőt tekintve – mint a Sivatagi Vihar volt anno, és kétszerese az Irakot később (2003) elfoglaló erőknek./

  16. A törökök akcióira is azonnal reagáltak az oroszok. Két napig igen aktív volt az orosz távolsági bombázó erők tevékenysége, kvázi repült ott minden ami tud. Lásd a Nagy-Britanniánál fogott Tu-160 -as esete. Kirajzottak Európa köré, meg a Kaszpi-térségbe…, csak úgy plusz infóként a mai bejegyzéshez.

  17. „Azt szinte készpénznek lehet tekinteni, hogy a szaúdi hadsereg napokon belül behatol Szíriába, amit az oroszok perceken belül megsemmisítenek.”

    akkor tegyed keszpenzze. fogadjunk hogy nem igy lesz, a van ra 1 ezresem(EUR).

    „Jövőnknek igaza lett.” miben??? mert en ugy latom, hogy meg semmiben.

  18. 20.

    Hejlyesirrás 1-ess! menny vissza a zelső osztájba!

  19. Hamar drága lehet az olaj. Kb. 2 hónapja látszik a történet, le is írtam egy hozzászólásban akkor. Az áfa bevezetése és a lefejezések egy irányba mutatnak, Szaud-Arábia vigéckedik, Usa válasz(tó)lépés előtt.
    Szerintem kihátrál(láthatóan kivül akar maradni, persze csak nyilvánosan), remélhetőleg azok meg beszarnak ettől és visszakoznak.
    A szaudi hadsereg egy nulla, egy duplanulla, csak az összeugrasztásra használják, azoknak meg a fejükbe szaladt a vér.Igaza van Pitonnak meg Observernek(14. ill.15. hsz)

    Én a Törököktől félek, ők itt a kulcsszereplők. Mivel szűkülnek a lehetőségeik.Hiába Nato tagok, inkább arabok.És nem elhanyagolható, hogy Nato tagok mert így usa is támogatná ahogy eddig is(orosz gépek lelövése), igaz a háttérből.

    Usa helyi(Európai) konfliktussal szeretné saját magát kihagyni a történetből, legalábbis ameddig lehet. Gyengít, gyengít, a mi térfelünkön tartja a labdát. Ezért is pénzelik a migránsáradatot. Nem fog sikerülni. To. esetében már nem maradhatna ki a buliból. Nagy kérdés, hogy mit csinál Törökország a közeljövőben?!

    Ez törvényszerű, a mozgásterek lassan összeérnek a piaci tényezők miatt is. Az érdekek mindig csak egy bizonyos mértékig sérülhetnek, ennek a határán vagyunk- véleményem szerint.

    A globális világberendezkedés, a geopolitikai helyzet és egyéb tényezők (vezetők tudatszintje) nem nagyon mutat más utat mint az egymásnak feszülés. Bár Putyint látom nagy formátumú politikusnak, aki miatt mindig időt nyer a világ. Hajlandó feladni is, ameddig teheti, kb. eddig.
    Karácsonyra mondták, lehet Húsvét lesz belőle.
    Remélem nem idén!

  20. „Az óceánok és a világűr ellenőrzése a hatalmunk alapja. A legjobb út ahhoz, hogy egy idegen flottát legyőzz az, hogy megakadályozod, hogy megépítsék. A britek úgy akadályozták meg, hogy más európai ország ne építsen jobb hajóhadat, hogy ezeket egymás ellen harcoltatták. Én azt a politikát ajánlanám, amit Ronald Reagan is alkalmazott Iránban és Irakban. Ő mind a két oldalt finanszírozta, hogy egymás ellen harcoljanak és ne ellenünk. Ez cinikus volt és biztos nem morális, de működött.” -George Friedman, Stratfor, 2015. február.
    https://www.youtube.com/watch?v=gGdcQMaLinE

    Az USA harcoltatja egymással a térség államait, hogy ne vele foglalkozzanak. És ebben az oroszokkal partnerségben vannak. Ebből nem lesz világháború. Egy oldalon állnak!
    Egyiknek sem érdeke, hogy a vallásos fanatikusok ellepjék őket, inkább gyilkolják halomra egymást Szíriában. Ha nagyon elszemtelenednek, akkor atomot is dobnak rájuk, hallgatólagos egyezségben (ezt nyilvánosan nem fogják elismerni, de ahogy az űrben, úgy ebben a kérdésben is együttműködnek).
    Sem az oroszoknak, sem az USA-nak nem érdeke egy újabb oszmán birodalom feléledése, így, ha kell, beáldozzák őket is. Minél nagyobb pofont kap Erdogan, annál jobb mindkét nagyhatalomnak. Ez egyértelműen látszik abban, hogy az USA és az oroszok is a kurdokat támogatják a törökök ellenében.

  21. 23 Balázs
    A törökök nem arabok, ahogy a perzsák meg a kurdok sem. Ne keverd össze az etnikai hovatartozást a közös muszlim kultúrával.
    A törökök egy külön nyelvcsaládba tartoznak egy csomó rokon néppel közép- és távol-keleten, az arabok sémiták a zsidókkal együtt, az irániak és a kurdok meg árja népek indoerurópai nyelvekkel.
    Az arabok meg amúgy utálják őket, a hosszú oszmán elnyomás miatt, ami alól véres harcokkal szabadultak meg.

  22. “Ha arról van szó, hogy Törökország vagy Szaúd-Arábia támadni akar-e vagy sem, akkor az igazság az, hogy ennek a két országnak mi nagyobb súlyt adunk mint amekkora az valójában, mintha ennek a két országnak lenne egyáltalán bármi függetlensége vagy térképet változtatni tudó szabad akarata.
    Ez a két ország csupán két végrehajtó csatlós, amiknek a feladata a hangoskodás zsarolás céljából.
    Ha megengedett lett volna ezeknek, hogy támadhassanak, akkor régóta, legalább is hónapok óta támadtak volna.
    Tehát mi nekünk itt ezeknek a gazdáját kell figyelembe vennünk. Tudnunk kell, hogy van-e szándéka a gazdának egy ilyen háborúba belemenni a nagy hatalmak között vagy sem. És nem mellékes hatalmakkal ütközni, amelyeknek csak annyi a szerepük, hogy végrehajtsák azt, amit a gazdák kérnek tőlük.” Dr. Bashar Al-Assad, 15.02.2016.

  23. 25.Hubab
    Ebben igazad van, de ettől még velünk se érzik rokonnak magukat és velük se. Ez az ő dilemmájuk, különben NATO tagok sem lennének, vagy már Európai uniós tagok is lehetnének.
    Ezért veszélyes ez a helyzet, mármint ők-legalábbis szerintem.

    Nekem volt szerencsém egy-két törökkel dolgozni mikor hajóztam, nem igazi arabok-ebben tényleg igazad van. Sokkal kulturáltabbak. Sok közös szavunk is van rövid kis közös történelmünk miatt, mint az alma stb.

    24.és 27
    Azt mondanám, hogy így van, de a rendszer hierarchiája a kizsákmányolásra épül, tehát mégsem. A lakosság nagy részének mennie kell.
    Az összeesküvésnél szerintem ott tévednek sokan, hogy mindent levajazottnak hisznek. Ők csak nagyon hatékonyan manipulálnak egy alap emberi tulajdonságra játszva. Úgy szolgálja őket az emberiség, hogy még csak nem is tudja.
    Egy ember aki karriert épít a köz- vagy bankszférában, vagy majomkodik, hogy celebnek hívhassák, semmit se tud ezekről.

    Ilyen a rendszer majd boldogulok én is alapon nekivág, hogy az életét a kereteken belül lejátsza. Nem jut eszébe, hogy a közhivatali vagy banki ranglétra és az abban való taposás ezt a hierarchiát támogatja, esetleg hogy a tv-ben meztelenkedik tudatot formál.
    Fingja nincsen, csak „sikeres” akar lenni. Az, hogy a sikerességet, hogy képzelik, csak KÉPZELIK az más tészta. Ez sok mindenen múlik, de alapvetően téves. Ez a gond.

    Nincsen nagy ellenség, csak saját magunk, meg egy kis réteg akik általunk hatalmas befolyásra tettek szert. Igaz, hogy indikátorok, de nem több.
    Falnak megyek attól, hogy Petőfi is szabadkőmev meg az anyám térgye kalácsa is.

  24. 27: Nagyon egyetértek. Kivéve az utolsó mondatot, mert Petőfi speciel tényleg szabadkőműves, ahogy egyébként a reformkori nagyjaink nagyrésze is. Más kérdés, hogy eleinte nem látszott, hogy a szabadkőművesség egy világpusztító sátánista szekta, sokan őszinte jóhiszeműséggel és építő szándékkal csatlakoztak.

  25. Azért szerintem ha a sivatagban lehullik pár hidrogénbomba, nem feltétlenül indítja el a harmadik világháborút. A szaúdi sereg megsemmisülése nem feltétlenül lépi át a nyugati világ ingerküszöbét… hasonlóan vennénk tudomásul mint a szíriai áldozatokat. Kb egy vállrándítással el lenne intézve a dolog itt európában.

  26. 20:
    Ez így elégé tisztességtelen fogadás lenne. Ha neked lenne igazad, akkor én fizetnék. Ha nekem lenne igazam, akkor nem lenne kinek és mivel fizetni.
    Különben: Ez a poszt egy esély latolgatás, mert van benne ilyen is: „A szaúdi hadsereg visszafordul.” Erre nem akarsz fogadni?

  27. 28.
    Jó, lehet, hogy az. Nem tudom. Arma biztosan tudja.
    A lényeg, hogy ragadjon a bélyeg, és, hogy nem kell mindenhol rémeket látni. Ez egy -általuk-önműkődővé tett rendszer.
    Most, hogy inog, nekik is fáj a fejük. Persze próbálják befolyásolni a dőlést, meg el is indíthatták, de alapvetően nem kormányozhatnak minden momentumot. Az összeomlás mikéntje nekik is nagy kérdés. Ők is fejlődnek(tudatilag), így gonoszságuk is átformálódik, repedezik a szekta fala. Majd rájönnek milyen hülyék, jó szar szerep jutott neki, főgonosznak lenni.:-)

    30.valószínű.
    Azt hiszik, hogy majd a nuklearis téllel, meg az emberi tevékenység 95%-nak leállításával valami is elkerülhető.

  28. 31:
    Carana elsiette a dolgot. Az elmúlt 4 napon még kifejezettebb lett az idei rekord.

  29. 30: azt hittem az lesz a valasz, hogy „uriember biztosra nem fogad” 🙂

  30. 20 ezer tank és 2500 repülő??? 🙂
    Szerintem 500 harckocsijuk sincs.
    Az oroszoknak van kb . ennyi harci repülőgepe, an bloc!

  31. Így igaz, 20.000 tank + 2500 harci gép + 4-500 helikopter =
    Izrael + Törökország + Egyiptom + Pakisztán + Szaúd-Arábia + Omán + Bahrein + Egyesült Arab Emírségek + Jordánia együtt mindösszesen!!!
    De ebben az esetben ki marad otthon ezekben az államokban védeni a hazát?

    Szerintem a III. világháború már kitört, jelenleg éppen az eszkaláció és a katonai felfejlődés zajlik, de Szaúd-Arábia csak akkor lenne képes ekkora haderő bemozgatására Szíria ellen, ha a felsorolt államok szinte teljes bevethető haditechnikája oda vonulna.
    További kérdés az, hogy a szaúdiak hogyan szeretnék/tudnák egyáltalán megoldani egy ekkora többnemzetiségű haderőnek a logisztikáját, az ellátását és az irányítását?
    Erre nincs katonai képességük, ehhez az USA teljes katonai logisztikai és irányítási kapacitása kellene.

    Szaúd-Arábia blöfföl, ezeknek az erőknek jó, ha a tizedét fel tudja vonultatni, bár a hónapok óta tartó jemeni háborúban csúnyán lebőgött a high-tech amerikai technikával felszerelt de valójában silány emberanyaggal rendelkező szaúdi haderő.

    A törökök már keményebb dió, de Putyin mögött ott áll az egész orosz hadigépezet több ezer atomrobbanófejjel felszerelve + Irán + Kína, ha kell!
    Kína sem fogja hagyni, hogy a globális Új Selyemút projektjét néhány idióta muzulmán bűnbanda hazavágja – na, ők képesek akár 1 millió katonát és ezernyi haditechnikát is a közelbe juttatni az orosz vasutakon, ha kell.

  32. Összeesküvések nélküli „klasszikus” geopolitikai szemléletmód szerint:

    A játék globális szinten arról szól, hogy az USA túlterjeszkedett és képtelen a relatív rövid ideig tartó világbirodalmát egy kézben tartva irányítani. Ahogy szorul vissza globális szinten igyekszik mindenhol tüzeket gyújtani és a riválisait és jelenlegi/volt szövetségeseit háborúkba hajszolni, amit ő relatíve jó messziről, minimális kockázattal figyel és szponzorál.
    Az USA akkor képes vezető nagyhatalomként átvészelni a saját túlméretezett birodalmának az erózióját, ha az összes többit lefoglaltatja egymással, de neki mindenképpen ki kell(ene) maradni a sűrűjéből.
    Ebbe nem fér bele egy orosz-amerikai és/vagy kínai-amerikai közvetlen háború, mivel az ICBM-ek közvetlenül az USA területét érnék, innentől a vezető nagyhatalom státusza történelmi emlék marad csak.

    Háborúkba vezetni mindenkit, kivárni, amíg mindenki jól legyengül majd a végén beavatkozni az addigi világhelyzet szerint annak az oldalán, akinek a győzelme kevesebb rizikót tartogat a későbbiekben az USA számára.

    A gond inkább ott van, hogy az események kicsúszni látszanak az amerikaiak kezéből is, egy termonukleáris világégést bevállalni pedig hatalmas kérdőjel. Személy szerint regionális nukleáris háborúra szavazok, szerintem ebbe az irányba igyekeznek terelni az eseményeket.
    Reagan elnök óta nyílt elv volt a korlátozott európai atomháború gondolata. Ezt nem olyan nehéz áthelyezni akár a Közel-Keletre vagy éppen Közép-Ázsiára.

    Ezek persze az amerikai tervek lehetnek, de nem tudjuk, milyen valódi tervei vannak az oroszoknak vagy Kínának. Úgy teszünk, mintha az USA egymaga fújná a passzátszelet, miközben Moszkva és Peking 30 perc alatt képesek hazavágni az Egyesült Államoknak nevezett multinacionális korporáció területét, városait az egész lakosságával együtt. Az, hogy az USA korlátozott atomháborút tervez csak akkor és csak addig működik, amíg a többi atomhatalom ebben partner. Ha nem, akkor nincs szabály!

  33. 38:
    Egyetértek. Amerika pontosan ezt tette az I. és a II. világháborúban is.

  34. Szaudi hadsereg? Azok a sivatagi tevehajcsárok? Röhögnöm kell. A törökök meg saját területükről lövöldözik a kurdokat, mert rettegnek attól, hogy saját államot hoznak létre. Piszkosul idegesíti őket a kurdok észak szíriai térnyerése, katonai sikerei. Van is mitől félniük, gerinctelen, aljas, gyilkos, elnyomó politikát folytatnak idestova több száz éve.
    De hogy nekimennek az oroszok támogatta szíreknek? Ahhoz kevesek ők még a szaudi tevehajcsárokkal együtt is. Az amcsik meg nem hiszem, hogy belemennek egy nukleáris háborúba, szóval marad a kardcsörtetés.

    „Amikor a törökök lelőtték az orosz bombázót, azt írtam, hogy Putyin helyében én most megszórnám Ankarát egy hidrogénbombával. Erre itt mindenki elképedt, és kaptam hideget-meleget. Pedig igazam volt..”

    Hát nemtom, lehet, de akkor valószínűleg már a mai poszt nem íródhatott volna meg, meg már jó páran nem léteznénk az itt kommentelők közül. Jövőnk meg fogyó tartalékokkal azon gondolkodna, hogy élje túl a holnapi napot. Jobb ez így, Putyin világpolitizál, Tibor bá meg írogat. :).

  35. Jelenleg a törökök szembeköpik az USA-t is. Veszélyes játékot űznek mert NATO tagok, és annak értelmében Putyin nem igazán akar lépni. Ez az egyetlen visszatartó erő, hogy az oroszok még véletlenül se töröljék el a föld színéről Törökországot. Kérdés, hogy Obama mikor hunyja be a szemét, vagy néz félre egy „szövetségese” agyonbombázása esetében. Mert azért Putyin-Obama forródrót is létezik, és egyikük sem vesztette el a józan eszét, habár jelenleg ez inkább Putyinra igaz.

  36. 37.

    Nagyjából egyetértek, de 3. világháború? Nem hinném. Ha így nézzük, akkor már Vietnámban is 3.világháborúról beszélhettünk volna, hiszen az amcsik is pontosan tudták, meg az oroszok is, hogy észak és dél vietnám mögött ki áll. Észak mögött az oroszok, dél mögött az amerikaiak. Ott érdekes módon az amcsik álltak nyíltan dél mögött, észak mögött meg az oroszok titokban.
    Akit érdekel – és ha még nem látta – nézze meg a Titkos szovjet háborúk c. sorozatot. Nagyon érdekes, igazi élő történelem.

    Szóval én nem beszélnék 3. világháborúról, mert volt már jónéhány ilyen helyzet 1945 óta: Kuba, Berlin, Kórea, Vietnam – csak hogy a legismertebbeket említsem.

    Nem lesz harmadik világháború(szerintem). Amikor a politikai elit támogatva az ENSz-et nekiesik a vallási szervezeteknek, felszámolja és betilja őket, na akkor kezdődik majd az igazi felfordulás.

  37. 40:
    Nyilván nem hallottál a limitált nukleáris hadviselésről. Nem tesz semmit, nem te vagy az egyetlen, pedig már vagy 40 éves. Ankara lebombázása nem lett volna az „all out” nukleáris háború indító lövése, ha egy félórával korábban Moszkva értesíti róla Washingtont, hogy a szarházi csatlósokat Moresra kell tanítani.

    Obama bejelentette, hogy az (általuk támogatott) ellenzék elvesztette a szír (polgár)háborút. – Gondolom ez jelzés szaúdiak és a törökök felé, hogy ennyi.

  38. 43.
    De hallottam, csak nem hiszem, hogy működne. Mert ha fél órával előtte szóltak volna a ruszkik, akkor valszeg kapták volna a megelőző csapást, vagy oda a NATO gittegylet, amit nem engedhetnek meg maguknak az amerikaiak.
    Egyébként ha ez így működne, akkor az amcsik minek szaroztak ennyit idáig Asszaddal(vagy akár máshol?) Már 5 éve bevágtak volna egy taktikai bombát Damaszkuszba, előtte fél órával értesítve az oroszokat. Szóval ez nem így működik.

    Vietnámban több, mint 1200 amerikai gépet lőttek le az oroszok – hivatalosan a vietnámi légvédelem – de persze tudták az amerikaiak, hogy az oroszok lövöldözik le a gépeiket, mégsem kezdett senki atomot dobálni.
    Egyébként is egy orosz gép miatt megöltél volna több millió vagy tízmillió törököt, meg ki tudja kit még, hány tízezer más állampolgárt? Még az is lehet, hogy az egész világ Oroszország ellen fordult volna. Sehogy se jöttek volna jól ki belőle az oroszok, így viszont náluk az erkölcsi fölény. Még nyertek is vele, amerika meg vesztett, mert a nyugati világban is a közvélemény oroszbarátabb és török-amerika ellenesebb lett. Akárhogy is legyen én örülök, hogy Putyin nem vesztette el a fejét.

  39. 44:

    Ez már nem az USA hegemóniájáról szól- ezt max. 1-2 washingtoni szenilis, 80- hoz közeli szenátor meg pártucat tábornok hiheti.

    Vannak nagyobb játékosok is- pl. arra a 60 pár emberre gondolok, akinek a Föld vagyonának 40%-a a zsebében van- mégha ez virtuális lufinullákat is jelent- ma még azért el lehet vele dolgokat érni.
    Nekik odalent mindegy, hogy Moszkva, Washington vagy Ankara gyógyszere gurul el és nyomja meg végül a gombot.
    A lényeg: ők időt nyerjenek- meg ne maradjon 7,4 milliárd oxigén, víz- és kajafogyasztó.

  40. én már elvesztettem a fonalat az események kapcsán,hogy ki kivel van és mi a franc történik, de szerintem sokan.Időm nincs belerágni magam.
    De aki képben is van szerintem az sem tudja hogy lesz e ebből nagyobb háború, korlátozott nukleáris vagy totoális háború.

    Most sok netes portál erre az infóra akarja ráhúzni a hogy majd most tör ki a III vh. 5 hónap múlva meg majd valamilyen másik hír miatt.1 éve meg az ukrán eseményre akarták (nem te Tiborbá:D) ráhúzni a III vh.t
    Én már nem tudom mi a franc van.Lehet h még idén kitör, de lehet 10 év múlva sem.Én a jelenlegi eseményeket nem tudom követni.

  41. 45.
    Nehéz ebbe belelátni, hogy az amerikai hegemónia mögött személy szerint kik is vannak.
    Lehetséges, hogy igazad van, néhány tucat vagy legalábbis kis számú kőgazdag embercsoport. De vajon meddig áll a hatalmuk és gazdagságuk? Meddig számítanak vagyis érnek valamit a vírtuális nullák, meddig szállhatnak fel a magángépeikre, hogy elrepülhessenek a világban szanaszét lévő luxuspalotáikba?

    Ha összedől a jelenleg kialakult világrend (vagy rendetlenség inkább), akkor nincs esély rá, hogy őket temeti először maga alá?

    Én inkább valami kapzsiság és hatalomvágy hajtotta, de vak botorkálásnak látom a nyugati világ döntéshozóinak lépéseit. Meg akarják őrizni, sőt növelni a világ feletti hegemóniájukat, csak nem tudják, hogy hogyan is kéne.

  42. 47:

    Azt szerintem még ezek a pénzemberek is tudják, hogy
    az oxigén, víz, kaja, élhető környezet- fontosabb, mint a nyomtatott papírfecnik.

  43. 49:

    Sokan gondolkodnak úgy, hogy ha a jelen életszínvonal nincs akkor inkább a halál…

  44. 37. 38. Szerintem jól összefoglaltad. Csak néhány apróságot írnék a magam szempontjából.
    Az egyik, hogy szerintem nem az a probléma, hogy túlterjeszkedett az USA. A probléma az, hogy elérte a terjeszkedésének a határait, falakba ütközött. Ha egy birodalom nem tud/akar továbbterjeszkedni, akkor az már az összeomlásának első jele. Ezt látjuk most.
    A másik, hogy az USA most nem tudja eljátszani azt, amit az előző két világégéskor. Ha nem marad meg a konfliktus helyi szinten (és szerintem is a cél ez), akkor Amerika egy oldalon elkötelezett aktív részese kell, hogy legyen az eseményeknek. Ez pedig nem annyira kedvező helyzet nekik, mint korábban volt.

  45. Véleményem szerint koránt sem arról van szó, hogy Putyin folyamatosan megőrzi a hidegvérét. A katonai potenciáljuk fejlesztése, a partneri és szövetségi kör kiterjesztése miatt az idő nekik játszik. Minél tovább képesek elodázni az összeütközést az amerikai birodalommal, annál erősebben tehetik ezt meg. Míg az amcsiknak sürgető a dolog. Ezt látni is abból, hogy bárhol megfordulnak problémát és konfliktust hagynak maguk mögött, hátha az egyikből majd kialakul az összecsapás. A közel-keleti politikai gordiuszi csomó előtt azért fejet kell hajtani. Nem semmit sikerült összehozniuk.

  46. 51:
    Ez fél éves hír.

    53:
    Putyin valóban időre játszik, mert neki kedvez.

  47. Szerintem ez volt Tibor bá heti szatíra rovata. Méghogy a Szaudiaknak ekkora hadseregük van. Lehet, hogy az összes arab országnak sincs összesen. Főleg nem ütőképesek, és nemzetközi mércével nem érnek semmit, az első orosz bombázásnál mind arra futna amerre lát. Az már csak egy apróság, hogy SZ.A. nem határos Szíriával. Merre fognak felvonulni? Jordánián, Irakon vagy anyahajókkal Szeuzen keresztül? Na nee. Ráadásul olyan bátrak lettek, hogy az oroszokkal szórakoznak.

  48. Ez nem Tibor bá’ szatírája volt, a szaúdi és iráni sajtó valóban ekkora számokat hozott le. Azért írtuk, hogy nagyjából 8-10 közel-keleti állam együttes hadereje rendelkezne ekkora erővel, amely bevetése már gyakorlatilag is világháborút jelentene.
    A szaúdi haderő egymagában nem lenne képes egy ilyen szinten összetett katonai műveletet lebonyolítani, egész egyszerűen nincs meg hozzá a szükséges háttér infrastruktúrájuk és szakembergárdájuk.
    Ekkora haderő eredményes bevetéséhez USA+NATO, esetleg Oroszo. és/vagy Kína kellene, de semmiképpen sem mezítlábas tevehajcsárok allah akbar-t ordítozva.
    Szaúd-Arábia a gazdagság és csillogás ellenére valójában silány világ silány emberanyaggal.
    Ha ez mégis így alakul, akkor mindenki megnyugodhat: az USA beállt a fiúk mögé és indul a WW3 projekt.

  49. Mikor Törökországban jártam a törökök azt mondták: az arabok rossz emberek. Akkor ezt nem gondoltam, de most én is egyre jobban így gondolom. Tele vannak testvérháborúkkal, mint a négerek. Mi a gondja pl. SZ.Arábiának Szíriával? A Szaúdiánál nincs nagyobb önkényuralmi rendszer a világon. A többi arab meg kussol, mint xar a fűben. Persze ez politika, azt nem tudom mit gondol a nép.

  50. A helyzet nagyjából ez: Páran jó pár éve mondjuk, hogy nem jó irányba haladnak a világ dolgai. Ma már a mainstreamban is meg merik írni, minden cécó nélkül. Magyarán elkezdődött a széles társadalmi rétegek felkészítése tudat alatti szinten a lehetséges végkimenetelre.

    „Nyilván ez az egész leírt helyzet egyre jobban hasonlít egy világháborús konfliktushoz, hiszen jól érzékelhető a nagyhatalmak polarizációja, a két hasonló erejű katonai szövetség érdekellentéte és harcra való felkészülése. Kérdés ugyanakkor, hogy elfajulhat e odáig a válság, hogy a nagyhatalmak valódi háborút indítsanak egymás ellen. A válasz pedig talán meglepő, de úgy hangzik, hogy „alig van beleszólásuk”. Ugyanis most minden Törökországon és a helyi erők viselkedésén múlik. Ha a törökök önállósítják magukat és NATO engedély nélkül az oroszokra támadnak (ahogyan ez a levegőben lóg), akkor az USA számára nem marad más választás, mint a beavatkozás a szövetségese oldalán, és máris kirobban egy világméretű háború. Riogatás és felesleges hisztériakeltés nélkül, de a tényeket objektíven mérlegelve ez most a helyzet. Szembenézünk vele vagy sem, de sajnos ez van.”

    Világháború veszélye felé tart a szíriai válság
    http://vilagesemenyek.blog.hu/2016/02/21/vilaghaboru_veszelye_fele_tart_a_sziriai_valsag

  51. 59:
    „Jelenleg, 2015 februárjában..” ???? – Miért kell ilyen fércmunkát belinkelni?

    A NATO alapokmány 5. paragrafusa azt rögzíti, hogy ha bármely NATO tagot támadás éri azt úgy fogják fel, mintha minden tagot megtámadtak volna. Ha Törökország indít támadást, akkor nem őket érte támadás, tehát nem kell a segítségére sietni. Ez nem is lehet másképp, mert különben előállna az a nevetséges helyzet, amit te körvonalaztál. Igen, az USA részére van más választás. Nem avatkozik be.

  52. 59.
    „Ha a törökök önállósítják magukat és NATO engedély nélkül az oroszokra támadnak (ahogyan ez a levegőben lóg), akkor az USA számára nem marad más választás, mint a beavatkozás a szövetségese oldalán, és máris kirobban egy világméretű háború.”

    —————

    Észak-Atlanti Szerzõdés

    5. cikk

    A Felek megegyeznek abban, hogy egyikük vagy többjük ellen, Európában vagy Észak-Amerikában intézett fegyveres támadást valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekintenek és ennél fogva megegyeznek abban, hogy ha ilyen támadás bekövetkezik, minde gyikük az Egyesült Nemzetek Alapokmányának 51. cikke által elismert jogos egyéni vagy kollektív védelem jogát gyakorolva, támogatni fogja az ekként megtámadott Felet vagy Feleket azzal, hogy egyénileg és a többi Féllel egyetértésben azonnal megteszi azokat a intézkedéseket – ideértve a fegyveres erõ alkalmazását is -, amelyeket a békének és biztonságnak az észak-atlanti térségben való helyreállítása és fenntartása érdekében szükségesnek tart.

    —————

    Tehát az erő alkalmazásának feltételei:
    – Megtámadjanak egy NATO-tagot (értelemszerűen nem támadhat először)
    – Európában vagy Észak-Amerikában történjen a támadás.

    Más esetben nincs jogalap életbe léptetni az 5. cikket.
    A NATO nem jogszerű támadása pedig a nemzetközi jog szerint agresszió.

  53. 60: Egy orosz forrásból:

    „Источник, близкий к президенту России Владимиру Путину, сказал мне, что россияне предупредили президента Турции Реджепа Тайипа Эрдогана, что Москва готова использовать тактическое ядерное оружие, если возникнет необходимость сохранить свои войска перед лицом турецко-саудовского натиска.

    Robert Parry amerikai újságíró nyilatkozta:
    Kb. lényegileg arról szól, hogy egy Putyinhoz közeli forrás azt közölte vele (szivárogtatott), hogy az Orosz Föderáció taktikai nukleáris fegyvert vetne be a törökök ellen, ha Erdogánék lennének annyira hülyék, hogy támadás éri a Szíriában szolgáló orosz kontingenst.

  54. 62:
    Ezt nem tudom mikor szivárogtatták, mi az időbeli sorrend, de friss hír, hogy Kerry és Lavrov megbeszélést folytattak tegnapi nap, ahol megállapodtak a harci cselekmények felfüggesztésében, kivéve az ISIS ellen, és egy humanitárius segélyszállítmány helyszínre juttatásában, melynek feltételeként állítólag nagyon közel állnak az érintett harcoló felek a tűzszünethez.
    Közben Obama is tárgyalt Erdogannal, amelyben kijelentette, hogy a szíriai kurdoknak nem kell további területeket elfoglalniuk, de ők nem fognak a kurdok ellen fordulni, hiába igyekszik ezen a török fél. Az amerikaiak kihátrálnak abból a helyzetből, hogy belesodródjanak a konfliktusba.
    http://www.vesti.ru/doc.html?id=2723143&tid=95994

  55. 62-63.

    Ezeknek a „kiszivárogtatásoknak” meg jólértesült információknak nincs nagy jelentősége; egyre inkább látszik, hogy csak a propaganda részei.

    Nyilvánvaló, hogy a magánhatalmi elit stratégiája változatlanul a hódítás, a globális uralmi rend kiépítése, jogi, katonai stb. értelemben; az emberanyag és a világ természeti kincseinek megszerzése; minden ennek a célnak van alárendelve.
    Akik nem fogadják el a szabályokat, azt leigázzák (Ukrajna), feldarabolják (Szíria, Irak, Líbia) vagy legyengítik (Európa, de leginkább Németország megszállása menekültekkel és NATO-haderővel).

    Orbánék is ugyanúgy részei a rendszernek – ha esetleg valakinek illúziói voltak.

  56. https://www.youtube.com/watch?v=JtAA0BMsayc

    hivatalos: Szaúd Arábiának több mint 2 éve atombombája van, Pakisztántól vásárolták, és készek használni,
    a szaúdi tévében szólta el magát a fickó, lsd. videó 1,55 től,
    ennek birtokában még erősebbnek hiszik magukat….

  57. 65:
    Ezzel a bejelentéssel sikerült magukat kitenni az első orosz hidrogénbomba áldásának. — Ha pedig használni akarják, mivel fogják a helyszínre juttatni?

  58. Ironikusnak találom a gondolatot, hogy egy állítólag értelmes faj pusztulását hozhatja közvetlenül vagy közvetve egy képzeletbeli figura képzelt tanain vitatkozó vallási fanatisták gyűlölködése. Ami nekem gáz.. ők meg esetleg még üdvözlik is, mert vár rájuk allah meg a paradise.
    És jó, tudom, hogy ez a vallási maszlagon és a belőle fakadó ellenségeskedésen kívül van ép elég emberiséget fenyegető dolog és ellentét a világban, és mindez az emberi természetből adódik, de akkor is.. ha már választhatnék pusztuljunk ki inkább a klímaváltozás miatt, mint hogy vallási fanatisták borítsák a bilit és hozzanak nukleáris telet.
    Tényleg azon múlik a dolog, hogy kinek a kezében van a döntés egy nukleáris válasz vagy megelőző csapáshoz.. elég ha egyik oldalon van egy őrült.. (és például elnézve a jelenlegi Amerikai elnökválasztás befutóit csak még jobban aggódok..)

  59. 67-re: egyetertek, tragikomikus a dolog…

  60. Az RT jelenti:
    „Washington has made it clear to Ankara that “you guys are on your own and if you are stupid enough to send your forces into Syria and you get hit by the Russians, don’t expect NATO to come to the rescue,”
    Fordítás: Washington egyértelműen közölte Ankarával, srácok, ha vagytok olyan hülyék és katonákat küldtök Szíriába, ahol az oroszok elhúzzák a nótátokat, ne várjátok el, hogy a NATO kihúzzon benneteket a szarból.
    Tehát fel lehet tenni a túlélő csomagot a padlásra, a világháború bizonytalan időre el van halasztva. 😀

  61. A görögöknél viszont nagyon nő a feszültség, ki tudja már hány tízezren gyűltek máris fel, akiket nem engednek tovább a macedón határnál.

    Pár nap múlva akár 100 ezren is lehetnek, hogy tartják vissza őket? Valszeg betörnek és egyszerre beömlenek majd Macedóniába, Szerbiába, Horvátországba… Nem véletlen mozgósítanak minden erőt a szerbek, horvátok, szlovének.

    Na ott mi lesz?

    A csomagot ne tegyétek el túlzottan.

  62. 71.
    Igen, most jön a durva dolog.
    És azért bizonyos szempontból érthető, miért nem akarta nyugat ezt a befékezést eredetileg, hiszen ez várhatóan olyan eszkalációhoz fog vezetni, hogy a végén lehet, hogy már lőni fognak a határokon.
    A magyar megoldás a kerítéssel hasznos volt számunkra, mint egyedi megoldás, de látszik, hogy ha ezt mindenki alkalmazza, akkor a dolog robbanáshoz vezet, és nem úszható meg a dolog durva, embertelennek is titulálható események nélkül.
    A mi megoldásunk annyiból volt taktikus, hogy a migráns útvonalat más irányba terelte, így a most várható robbanások, amelyek nálunk is történhettek volna, máshol történnek.
    Habár ha elszabadul a pokol, még mi is újra ostrom alá kerülhetünk, de legalább már komoly kerítésügyi tapasztalatok birtokában.

  63. 71 & 72:
    Merkel asszony igen nagy hibát követett el, mert a még be nem áramoltak előtt ott van a példa, hogy egy milliónak már sikerült. Ha az elején nem engedik őket, és itt-ott lőttek volna, tized annyi se jönne. És a lövéstől nem kell hisztizni. Ezek az emberek csak a szélsőséges erőszakból értenek.

  64. 70:

    Én nyugodt vagyok, hisz Obama már béna kacsa, az USA az őszi elnökválasztásra koncentrál. Na majd az új adminisztráció jövő tavaszi felállása utáni héja elnökkel (Trump v. Hilery) jön el egy sokkal másabb, konfrontatívabb, birodalmibb amerikai magatartás. Na majd akkor elkezdhetünk aggódni, addig Putyin jól sütögetheti az Orosz Föderáció érdekeinek érvényesítését. Pl, ez is itt van a levegőben:

    Magyarország vissza akarja szerezni az elvesztett területeit, ezzel magyarázható Orbán Viktor oroszbarát politikája. A gondolat abban az interjúban fogalmazódik meg, amelyet Robert D. Kaplan amerikai elemző, a Stratfor magán hírszerző és elemző cég főmunkatársa adott a jobboldali Romania Libera című lapnak.
    http://nol.hu/kulfold/orban-erdely-visszaszerzese-miatt-baratkozik-putyinnal-1603207

    Merkel asszonyság meg lehet, hogy eltaktikázta magát, vagy az USA destabilizációs érdekeinek kiszolgálója. Ezt innét nem tudjuk eldönteni, de azért az USA 1 év alatt átszállított a tengerentúlról 5000 tonna lőszert németországi lerakatokba, meg 2 év alatt kb. 16.000 fős Tengerészgyalogos Expedíciós erőt, és az ellátásukhoz szükséges kb. 6500-6800 db technikai eszközt (MBT, IFV, APC, MRAP, terepjáró, tüzérség, stb.) Norvégiába. Amelyeket a barlangrendszerben lévő bunkerekben őriznek (ugye a norvégiai fjordokból nyíló mesterséges barlangrendszerek elég jó védelmet nyújtanak akár az atomtámadások ellen is), meg most lesz egy USA Tengerészgyalogság + Norvég Hadsereg közös hadgyakorlat. Azért ezek nem épp defenzív lépések, de még nem is offenzívak, csak zajlik a csapatok és a technika telepítése Európába, miközben mindenki a migránsokkal van elfoglalva. Brzsezsinszki-doktrína modernebb formátumú megvalósulása, aztán nekem nagyon úgy tűnik, hogy az USA megint a feláldozható gyalog szerepét osztotta Európára, mint a Hideg Háborúban, aztán rágcsálja csak a tömegek 98% -a a migrációs hullám okozta egyre fokozódó társadalmi, politikai, majd előbb-utóbb gazdasági válságot. Miközben a háttérben egész más, stratégiai folyamatok játszódnak le az USA, Kína és az Orosz Föderáció háromszögében a geopolitikai sakktáblán.
    No majd meglátjuk, hogy…?! 😛 😉

  65. Nem szívesen teszem fel, de elmondani hosszú lenne. VNTV-s anyag de nem a hülyeségek.

    „Közzététel: 2016. febr. 4.
    Jalta óta eltelt egy új emberöltő, amikor is eldöntötték a Földön élő emberek jövőjét. Általában még nem voltak olyan óriási szereplők, mint Kína, Brazília, India, amely a világ komoly jelentőségét képviselik.

    A környezetvédelem csak egy dolog volt a konferencián, komoly határozatot nem hoztak, ugyanakkor a háttérben a csapatgyűlés résztvevői újból felosztották maguk között a világot…

    Ki-kivel tart, a hanyatló birodalom utolsó csatlósaiként, vagy bíznak egy új világrendben, amit a Brics országok képviselnek napjainkban?
    Hova fogunk mi kerülni?

    A Brzezinski féle elv, hogy a két óriási nagy gyarmatosító között legyen egy köztes tér, egy semleges sáv, valószínűleg ez a magyarságnak és a Visegrádi Négyek közül 5-6-unknak menekülési útvonal.

    Nagyon fontos, hogy ezek az országok megtalálják azt a közös rendező elvet, ami alapján békében, szeretetben tudnak élni a következő pár száz évben.

    A környezetvédelem is nagyon fontos. Ja, arról is volt szó, Párizsban.”

    Ez talán magyarázatot ad arra, hogy miért nőtt meg a mozgásterünk, az osztrákok hirtelen miért váltottak irányt.

  66. 70: Ez egy fontos hír. Jó tudni, köszönjük.

  67. Putyin nagyobb várakozással, Obama visszafogottabban nyilatkozott a szíriai fegyvernyugvásról, amelynek nem részesei a terrorszervezetek. Az is kérdés, hogyan viselkednek a zsarolási pozícióba került NATO-tag Törökország új oszmanista vezetői, akiknek családjai dollár milliárdokat kerestek a háborúval, a fegyver- és kőolajcsempészettel.
    http://bekialtas.blog.hu/2016/02/26/tuzszunet_lesz_haboruval

  68. Nagyméretű államközi háborúra készítik fel az amerikai szárazföldi haderőt
    Mark A. Milley vezérezredes, az amerikai szárazföldi haderő vezérkari főnöke február 24-én egy szenátusi meghallgatás során arról nyilatkozott, hogy szükségesnek véli a haderőnem személyi állományának – a korábban tervezett lészámcsökkentéshez képest történő – növelését, amennyiben ez megfelelő források hozzárendelésével, illetve magas készenléti szinttel párosul.
    http://biztonsagpolitika.hu/cikkek/nagymeretu-allamkozi-haborura-keszitik-fel-az-amerikai-szarazfoldi-haderot

  69. A jelenlegi tűzszünet igen korlátos, az oroszok véleménye szerint áprilisban véget érhet.
    Úgy értékelik, hogy az Asszad-ellenes erők egyszerűen erőátcsoportosításra használják ki a tűzszünetet. Szerintük ez azt jelenti, hogy az ISIS állományából egyre jelentősebb erők kerülnek a mérsékelt ellenzéknek minősített csoportokhoz, amelyeknek ráadásul nő a száma.
    Ezek túl gyengék egyenként, hogy ütőképesek legyenek, ezért erős a motivációjuk, hogy feltöltsék soraikat az iszlám állam katonáival, amelyek az oroszok értékelése szerint is jó harcosok.
    Szóval csak erőgyűjtés folyik, aztán jöhet a következő menet!
    http://svpressa.ru/war21/article/143505/

    Ebben az a szomorú, hogy a térség egyre élhetetlenebb lesz, szóval a migráns dráma is csak erősödni fog, ráadásul nagyhatalmi játszmák miatt, szóval Európa is benne van az okokban.
    Lehet, hogy Merkelnek lelkiismeretfurdalása is van, ezért ilyen befogadó…

  70. Érdekes egy cikk, Tamás Gáspár Miklós nyilatkozik, ahol a migránsügy is szóba kerül:
    http://magyarnarancs.hu/villamnarancs/tamas-gaspar-miklos-elengedte-a-fule-mellett-orban-kavemeghivasat-98485

    TGM nyilatkozatai általában nem e-világiak, valami ködös homályban él, ami a hétköznapi halandó számára ritkán követhető, de most valami olyanról is írt, ami már nekem is megfordult a fejemben.
    Habár Orbán menekültügyi politikája nagy támogatottságot élvez a lakosság körében, de azért már én is elgondolkodtam rajta, hogy miért vállal be olyan kemény szembenállást az Unió irányvonalával, amit kevés ország vállal be.
    Kockáztatja a retorziókat, Magyarország megítélését, és felvállalva olyan szélsőséges bevándorlásellenességet, hogy nem hajlandó még csak látszatból sem befogadni bármilyen kevés menekültet sem, amennyit biztosan le tudna kezelni az ország kockázatmentesen.
    Sőt, politikája abba az irányba mutat, hogy még a nyugat felé történő migrációt is igyekszik megtörni balkáni politikájával, amit szerintem még kevésbé néznek nyugaton jószemmel, mint a minket illető fejleményeket.
    Itt nem zárom ki az olyan motivációkat sem, hogy a nyugatra özönlő migránsok hosszú távon a magyar- és egyéb munkavállalókat is kiszoríthatják az ottani munkaerőpiacról, és visszakényszeríthetik őket Magyarországra, ahol viszont Viktor nem tudna nekik értelmes munkahelyeket biztosítani. Ezért Viktornak az európai migráció is veszélyes, még úgy is, ha Magyarország ebből közvetlenül kimarad.
    Egyébként a bevándorlással kapcsolatban vannak olyan jóslatok, hogy ha sikerül a migránsok beillesztése a munkaerőpiacba, akkor az az európai munkavállalók bérét is lejjebb fogja vinni, a munkanélküliséget meg fogja növelni, és ha a folyamatnak lesz haszonélvezője, az csak a multiknál lesz…

  71. 83. Károly a post 2014/03/03-i A Krímet lenyelte Putyin, és mégsem kérte ki aranyban Kína az államkötvényeit…

  72. 84, Arany Sakál
    Csak a Kínai alattvalóknak dobtak ezzel egy csontot.? Vajon mi történne, ha tényleg kérnék az aranyukat? Németország már kérte, nem kapták, következménye nincs.

  73. a Kínai jegybank növeli legdinamikusabban az aranytartalékát. Tudomásom szerint egy g-t sem felügyel ebből az USA. Németország valóban hazai viszi tartalékai jó részét ami jellemzően Párizsban Londonban és az USA ban van. Inkább jelképes mint gyakorlati lépés.

    inkább azok voltak halálra ítélt kísérletek amikor Kadhafi és Ssaddam akarta olajdollárokat „arany dinárral” helyettesíteni.Ismereteim szerint a z Iráni embargó alatt Kína volt a legjelentősebb olaj vásárlója Iránnak és ott dominált az arany mint az üzleti fedezet.
    Azt hogy az USA mennyi nemesfémen csücsül talán soha nem fogjuk megtudni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük