(1772) Játszunk el a gondolattal

Tibor bá’ online

 

~q191Tegyük fel, hogy holnap kitör a III. világháború. Ha ez 30-40 évvel ezelőtt történik, akkor várhattuk volna az amerikai rakéták becsapódását, mert Magyarország a Varsói Szerződés szerint orosz bázis volt, lett volna mit lebombázni, de most más a helyzet. Most NATO tagok vagyunk, és az oroszoktól kell rettegnünk. Azt kell tehát kitalálnunk, hogy mekkora szálka vagyunk az oroszok szemében.

Szerencsére nem balliberális a miniszterelnökünk, akik már rég meghívták volna az amerikai rakétaelhárítás telepítését magyar földre, mert azt biztosra lehet venni, hogy azokat Moszkva elsőnek fogja felszámolni. Ez az öröm, most a románoké lesz. De mi történik utána?

Ha stratégiailag nem fontos minket megszórni néhány atomtöltettel, akkor mi várható? Az semmiképpen nem, hogy a felesleges töltetekkel minden NATO országot telenyomnak, mert nem létezik felesleges töltet. Elsősorban az ellenfél kilövéseit kell megakadályozni, ami nem csak szárazföldről, de a tengerekről is érkezhet, tengeralattjárókról, rombolókról és talán anyahajókról is kilőve. Ezen kívül a végtelen észak amerikai területekről. Ha ezeket mind teleszórják, a biztonság kedvéért jobban mint szükséges lenne, akkor felesleg nem marad a magyar lakosság számára. Viszonylag biztonságban érezhetjük magunkat, de…..

Ha minden igaz, és minden fél mindent kilő, akkor 5-6000 robbanásra lehet számítani világszerte. A következő kérdés, hogy ennyi nukleáris robbantás hogyan hat az emberi létre? Lesz-e lehetőség arra, hogy szürke átlagemberek életben maradjanak, vagy csak az atombunkerekbe elbújtak érik meg a támadások utáni másnapot? Jövőnk szerint igen, én viszont inkább a nem felé hajlok. Ugyanis Putyin nem tud arról, hogy 750 kT a felső határ. A Sátán NATO kódnevű orosz SS-18 interkontinentális rakétának 10 töltete 750 kT-ás töltete van, vagy 20 MT-ás, ami egymaga egész Magyarországra elég.

Az se teljesen kizárt, hogy kölcsönösen ledobnak egy-egy hidrogénbombát New-Yorkra és Szentpétervárra. Aztán 50 évre békét kötnek. Mi ezzel járnák a legjobban.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

108 gondolat erről: „(1772) Játszunk el a gondolattal

  1. Csak nagyon röviden és kizárólag az ICBM-ekre szűkítve (de természetesen az SLBM /=tengeralattjróról indított int.bal.rak./ és ALCM /str.bombéázókról indított/ is számít, ahogy nem elég csak az amerikai és orosz atomfegyvereket számításba venni, mert a kínai ICBM töltetek száma szépen lassan közelít az oroszhoz, az indiai ICBM-ek száma szépen nő, amelyek az USA ellen készülnek.

    Orosz elsőcsapás
    Cél: az ellenfél str.nukleáris fegyvereinek kiiktatása, illetve a C4I alapján a vezetés-irányítás. Azaz a 450 Minuteman-III siló stb. Ezeket felszíni robbantással kell megsemmisíteni, mert csak így érhető el a maximális psi statikus túlnyomás. MASSZÍV (de „lokális” a 800kt alatti hatóerő miatt) FALLOUT.
    Az egészet megelőzné egy HEMP csapás.

    Orosz válaszcsapás
    Mivel a silók üresek már… így cél: az ellenfél városai (C4I-vel együtt). A városokat optimálisan 25psi statikus túlnyomásra optimalizált robbantással lehet elpusztítani, ennek a magassága pedig a no fallout magassága felett van. Azaz nincs fallout. HEMP szintén menne.

    Orosz „halott kéz” (Perimeter)
    Cél: mindent elpusztítani. HEMP menne.

    Az első esetében hazánk megúszhatja, tán még Európa is (HEMP-et nem hinném). Második esetében hazánk kap és a HEMP-ből is rendesen. Harmadik esetében hazánk kap, HEMP-et is, és tán még a biofegyverből is jutna (pl. Ebola-Pox, tán Rabies-Pox).

    Anyway… HEMP = nincs elektromos áram = TOTÁLIS KÁOSZ és összeomlik a civilizáció. És pontosan ezt a folyamatot nem érti meg senki, azaz hogy mivel jár, hogy zajlik le az első hét stb.

    20 megás @Tibor bá’: hadrendből kivonva, eleve HEMP feladatkörű volt bő fele. Töltet persze megvan (használni is fogják), maga az ICBM szétszedve, civil célra lett volna felhasználva, de az ukrán buli miatt mégsem.

  2. Tibor bá’ miért vagyok moderálás alatt? Hiszen semmi link nincs, a kötelező mezők rendesen kitöltve… cak nem ellenőrizni szeretnéd, mit írok? 😀

  3. 2:
    Fogalmam sincs. Valamelyik szó a szövegedben nem tetszik a rendszernek, én meg 3/4 8-kor kelek fel. 😀

  4. Ha javasolhatnám, akkor Szentpétervárt ki kellene hagyni a buliból, ahhoz túl szép város, akad ennél megfelelőbb célpont is az orosz sztyeppén. A Nagy Kazár Almáért nem kár, egy csomó buzival lenne csak kevesebb, az mehet a levesbe. 😀

  5. Tibor bá!
    Miért írsz 50 évekről, ha a klíma úgyis kivégez minket? Ezek után az atomháború is teljesen felesleges. Sosem gondoltam volna, hogy már szinte reményként kell emlegetni egy atomháborút, egy megmaradt kis létszámú csoport számára a sarkkör közelében valahol. Bár mindjárt jön Ouse aztán jól megmondja, hogy ott is 60C fok lesz 50 év múlva. De tényleg, így mi értelme van bárminek is? És most ne hivatkozz a diófás mondatodra!

  6. Az atomháború és klímakatasztrófa folyamatos tematizálása, a tömeghisztéria keltése, a szuicid hajlam vissza-vissza térő megnyilvánulása… vagy azt látjuk, hogy hogyan próbálja a félelem megkeresni a félelem okát?
    A katasztrófától való rettegés a múltban sok esetben önbeteljesítő próféciává vált, nem csak individuális, hanem társadalmi szinten is.
    Nem tudjátok, hogy mivel játszotok.

  7. 6:

    17 Nobel- díjas is nyilván szuicid és pszichopata:

    http://thebulletin.org/clock/2015

    5:

    Nem, inkább orvosi hasonlattal jövök:

    végstádiumú agytumoros beteg azt hiszi, a fejlövés segíthet az agytumor eltüntetésében- igaz, hogy már áttétei is vannak, de azért mindent megpróbál…
    Borítékolható a kísérlet kimenetele.

    A „játsszunk!” felszólító módban két sz- szel!

  8. 7:
    Ádám almája című film!
    Pont ez a vége, kilövi a saját agytumorát a fejéből, amikor öngyilkos akar lenni.
    Aki nem látta a filmet, azonnal nézze meg, be fogtok sírni rajta, garantálom, ez egy igazi beteg dán alkotás. 😀 😀 😀

    „Ha már úgy is el kell menni, menjünk el vigyorogva!” – Joker

  9. Nekem végülis tök mindegy… a korlátozott nukleáris tél (NEM olyan, mint a hidegháborúban, valamint NUKU nukleáris nyár, azaz ózonréteg szépen megmarad), a nulla ipari CO2 egy éven belül, a -6mrd ember, ami az ipari CO2 10%-a kilégzésben, s majd a 2030 utáni tízéves Nap-minimum, meg fogja állítani a klímát. Ouse tessenek már számolgatni közös ismerősünkkel.

    Az elit nem hülye, különben nem lenne elit.

  10. 9:

    Technológiai optimizmus…
    Kaja honnan lesz?
    Élővilág nem jön vissza a kihalásból.
    Az óceánok továbbra is savasodnak.

    A légkör csak egy része az élőhelynek- HA meg is lehetne „javítani” ezzel a húzással.
    Meg, ha olyan tutibiztos „gyógymód” lenne, már meglépték volna

  11. 9.
    Ha a civilizáció a bolygó CO2-kibocsájtásának 3%-áért felelős, és az emberiség ennek a 10%-át lélegzi ki, akkor 6 milliárd ember kipusztítása csak 0,3%-os CO2-emisszió csökkenést jelent.
    Ennek a hatására a CO2-szint feltehetően még ennél is kisebb arányban csökken, mert a kibocsájtás csökkenése egyben a CO2-elnyelést is csökkenteni fogja. Tehát a CO2-szint összesen 0.2–0.3%-os(!) csökkentését okozza 6 milliárd ember kiirtása.
    Ha a civilizációt TELJESEN kipusztítjuk a Földön, akkor is megmarad a CO2-kibocsájtás 97%-a, mert ennek semmi köze a civilizációhoz.

  12. 5:
    Miért írok 50 évről? Szamár kérdés. Miért adnak és miért vesznek fel sok milliós kölcsönt 30 évre? Egy 30-50 évre szóló elrendezés egyáltalán nem garantálja, hogy az érdekeltek el is élnek ennyi ideig, csak jóhiszeműen feltételezik. Különben a klíma egészen biztos kinyírja az emberiséget, de az időpont egyáltalán nincs garantálva. Minden folyamatosan egyre szarabb, és persze mindent megteszünk a kivédésre, az alkalmazkodásra, de a siker egyáltalán nincs garantálva. Ezért kell diófásan gondolkodni. De ez eddig is megvolt. Van, akit 22 évesen eltapos egy kamion, van, aki 40 évesen kap infarktust, és van, aki 82 évesen diófákat ültet 😀 . Senki se tudja meddig él, ezért kell úgy élni, mintha örökké tartana.
    9:
    Felejtsd el, hogy a felmelegedést bármi is meg fogja állítani.

  13. 10.
    Nem kell rá válaszolni, de hogyan bírsz ilyen, vagyis semmilyen jövőképpel élni? Ehhez képest Jövőnk világképe egy „felüdülés”. Technológiai optimizmus, mindig ezt mantrázod, de pl. miért is őriznek a génbankokban vetőmagokat a jövő számára, és még ezernyi példát lehetne mondani, + még amiről nem tudunk. (tudom, biztos én is mérnök vagyok, és tényleg :))
    „Az elit nem hülye, különben nem lenne elit.” +1 like

    Félreértés ne essék, én is azon a véleményen vagyok, hogy a mai rendszerünk mehet a levesbe, de ami megmarad valahol az egy szebb világ lesz, és talán tanulunk a múltból, ha meg nem, akkor kezdődik ismét.

  14. 11- 13:

    Mérnökök, már megint :DDDDDDDD
    Vége a sztorinak ezt kell felfogni. Finito.

    Az utolsó dodó vajon mit érzett, amikor legyilkoltuk? Nem tudta, hogy vége és ő az utolsó példány.

    Ugyanígy az utolsó ember se fogja tudni, hogy ő volt az utolsó.
    A génbank mit ér kimerített, radioaktív talajjal?
    Létfontosságú élőlények- pl földigiliszta- nélkül?
    Ha nincs már olaj a „mindent megmentő” technológia működtetéséhez, honnan lesz fenntartva a poszt- apokaliptikus technológiai optimizmus?

    Élő rendszert nem lehet mérnöki megoldásokkal létrehozni.
    Annál fenntarthatóbb pedig nincs.

    És egyetértek Tibor bával:
    400.000 hiroshimányi (15 kt) atombomba hője megy a klímába naponta- ezt nincs az a technológiai optimista, aki eltünteti

  15. 8: „Ádám almája című film!
    Pont ez a vége, kilövi a saját agytumorát a fejéből, amikor öngyilkos akar lenni.”
    Nem öngyilkos akar lenni, hanem dulakodás közben lövik ki neki … amúgy tényleg jó.

  16. 14. Ouse M.D.,

    6.-ban írtam, hogy miért tartom életveszélyesnek az apokaliptikus víziók állandó sulykolását. Akinek igénye van a félelemre, az előbb vagy utóbb meg fogja találni azt is, hogy mitől féljen.
    Nyilvánvaló, hogy léteznek valós veszélyek is, amivel foglalkozni kell, de amiket írsz, azok csak jelszavak… ráadásul sok embert félrevezetnek.

    Ezt a mérnökfóbiát még sohasem hallottam. 🙂

    17. Agitprop

  17. Akkor a gyengébbek kedvéért, ideteszem az egész szöveget:

    http://thebulletin.org/clock/2015

    THE BULLETIN OF THE ATOMIC SCIENTISTS- 2015:
    IT IS 3 MINUTES TO MIDNIGHT

    „Unchecked climate change, global nuclear weapons modernizations, and outsized nuclear weapons arsenals pose extraordinary and undeniable threats to the continued existence of humanity, and world leaders have failed to act with the speed or on the scale required to protect citizens from potential catastrophe. These failures of political leadership endanger every person on Earth.” Despite some modestly positive developments in the climate change arena, current efforts are entirely insufficient to prevent a catastrophic warming of Earth. Meanwhile, the United States and Russia have embarked on massive programs to modernize their nuclear triads—thereby undermining existing nuclear weapons treaties. „The clock ticks now at just three minutes to midnight because international leaders are failing to perform their most important duty—ensuring and preserving the health and vitality of human civilization.”

    ABOUT THE BULLETIN OF THE ATOMIC SCIENTISTS

    Founded in 1945 by University of Chicago scientists who had helped develop the first atomic weapons in the Manhattan Project, the Bulletin of the Atomic Scientists subsequently created the Doomsday Clock in 1947 using the imagery of apocalypse (midnight) and the contemporary idiom of nuclear explosion (countdown to zero), to convey threats to humanity and the planet.The decision to move the minute hand of the Doomsday Clock is made by the Bulletin’s Board of Directors in consultation with its Board of Sponsors, which includes 17 Nobel Laureates. The Clock has become a universally recognized indicator of the world’s vulnerability to catastrophe from nuclear weapons, climate change, and emerging technologies in the life sciences.

  18. 17:
    Ezzel sokan semmit se érnek.

    Az ítéletnapjának órája
    Az atomkorszak legismertebb szimbóluma a BULLETIN [A folyóiratot, The Bulletin of the Atomic Age, a II. világháború végén alapították olyan fizikusok, akik részt vettek az amerikai atombombát előállító Manhattan Projektumban (amit később Hirosimára és Nagaszakira ledobtak), és úgy gondolták, hogy a bombát nem lett volna szabad életre kelteni.] 1947. júniusi számának címlapján először megjelenő „az ítéletnapjának órája” volt. Az órán a kismutató a 12-esen állt, a nagymutató pedig 17 perccel éjfél előtt. A metafora szerint az emberiség utolsó órájából 17 perc volt még hátra ahhoz, hogy „megjöjjön az eszünk”. A BULLETIN főszerkesztője, Eugene Rabinowitch ezt így fogalmazta meg: „Az óra állása azon vezetők elmeállapotát tükrözi, akiknek nem lenne szabad elfelejteni, hogy életük, gyermekeik élete, az ország biztonsága és az emberi civilizáció fennmaradása felett mindaddig ott fog lógni a bárd, amíg az atomháború rémét fel nem számolják.”
    A BULLETIN órája – az ítéletnapjának órája ahogy a közvélemény nevezte – a nukleáris megsemmisülés szinonimájává vált, állandó jelleggel figyelmeztetve az USA és az SzU vezetőit a vész elkerülésének fontosságára.

  19. 18:
    Egy újabb VIP- fordítás? :DDDDDDDD

    Tényleg, ezt hogy hagyhattad ki év elején??!!

    Magyar villamos művek kilencese:

    nyilván 17 Nobel- díjasnak (nem Obamáról és Kertészről meg Kissingerről van szó) nyilván nincs jobb dolga, mint agitációs propagandázni

    Ébresztőőőőőőőőőőőő!

  20. 9. Jövőnk.
    És hogy állítják meg a népesség csökkenését 1 milliárdnál?

  21. 20:

    Majd a technológia megoldja 😀

    Eddig is mindent megoldottunk vele, nem?

    18:
    De a teljes szöveget fordítsd le, mert ma már nemcsak az atomkor veszélyeivel foglalkoznak+ klíma, biológiai/ vegyi fegyverek, stb.

  22. 20. Sehogy. A 6mrd csak egy becsült szám, lehet hogy több, vagy kevesebb. De talán arra gondoltál, hogy a túlélők fogyását x idő után hogyan állítják meg… nos, „előjönnek” és lészen kánaán. Zöld civilizáció. Úgy.

    Ouse M.D. Neked tényleg mániád a radioaktivitáás, csak kár, hogy nem értesz hozzá.

  23. 18. Ouse M.D.
    „Vége a sztorinak ezt kell felfogni.”
    Nekem tökmindegy, hogy vége vagy sem.
    Természetesen szeretnék élni, de – annak ellenére, hogy nem hiszek a másvilágban – nem félek a haláltól sem.
    Nem leszel meggyőzőbb, ha folyton ismételgeted ugyanazt.
    Tényként állítod be a prognózisaidat, pedig nem vagy próféta, bennfentes pedig végképp nem lehetsz (másképp nem írogatnál ide), csak összeolvasol mindent.

  24. 14.
    „Ha nincs már olaj a “mindent megmentő” technológia működtetéséhez… ”

    Azért ennek a témának kicsit jobban olvass utána…, és látogass meg pár renewable fórumot is.
    De még1x mondom, abban egyetértünk, hogy véges rendszerben, nincsen végtelen növekedés, és túl sokan vagyunk a Földön, stb, de ez az utolsó szálig kipusztulunk ideológia…

  25. 21:
    Fordítsd le te.
    22:
    Előfordulhat, hogy jobban ért a radioaktivitáshoz mint te.

  26. 18, 21 Ouse M.D.
    Sokadjára fikázod a mérnököket, de fogadok, hogy fogalmad nincs arról, hogyan is mennek a dolgok mérnöki berkekben.
    Az utóbbi 9 évben bejártam a világot Uruguaytól Indián keresztül Japánig, és mindenhol ugyanaz a szabály:
    MÉRNÖK TERVEZ, TULAJ VÉGEZ.
    Minden mérnök tökéleteset akar alkotni, de mindig szorít a határidő és a költségvetés, ezeket pedig a pénzemberek határozzák el egymás között egy hangulatos vacsora mellett.
    De sepregessünk egy kicsit az általad nagyrabecsült porták előtt is:
    Orvosok felelősek a túlnépesedésért, valamint testi degenerálódásért, mert beavatkoztak a természetes szelekcióba.
    És hogy lásd, mennyire elfogulatlan vagyok, elárulom, hogy császármetszéssel születtem.
    Továbbá:
    Biológusok felelősek a szupervírusokért.
    Geológusok fedezik fel az olaj-, földgáz- és szénlelőhelyeket.
    Azt hiszem, ennyi elég is lesz.

  27. Minek rémisztgeted a fiatalokat, egy sem fog elsülni. 🙂

  28. 25:

    Nem a radioaktivitás a lényeg, hanem az élő rendszerek működése 😀

    26:

    Egy intenzívesnek kicsit több tapasztalata van élő rendszerek téren, mint a fizikusoknak, mérnököknek, önjelölt szakértőknek.
    Ha egy élő rendszer túllendül bizonyos billenőpontokon- akkor annyi.
    És ezen már túl vagyunk.
    Nemcsak klíma terén. Biodiverzitás, szennyezés, populációszám.

    Nem lehet atomháborúval resetelni.
    Ez nem számítógép.

  29. 26:
    Egészítsük ki:
    Az átlagember felelős a mikrobák antibiotikum rezisztenciáért, mert minden kis vacakra bevesznek két marékkal (orvosi tiltás ellenére).
    Már 2000 éve is élve maradtál volna, csak az édesanyád halt volna bele. Ezért a nem kellően táguló pelvis nem tud kiszelektálódni.

  30. 29:

    De elegáns volt, Tibor bá!
    Na ezt bírom a Te generációdban-
    ilyen frappánsan nem jutott volna eszembe.

    Ez az, amit fel kéne fogni:

    mind részesei vagyunk a sztorinak.
    Nem lehet az elitre vagy a politikusokra fogni.
    Egy evolúciós zsákutca: az ipari civilizációé-
    ja hogy 10 éves korunktól azt verték az iskolában a fejedbe, hogy az jó dolog volt?
    Na és, önállóan kell gondolkodni, megítélni- dönteni róla!
    Önként vállaltuk be a kényelmességet.

    Kíváncsi vagyok, hány hasonló beszélgetés zajlik most párhuzamos univerzumokban, hasonló világokon.
    És megnyugtat arra gondolni, hogy hány és hány olyan bolygó lehet, ahol most épp virágzik az élet- mindenféle gépek, szennyezés, technológiai pusztítás nélkül.

  31. 29. Tibor bá
    „Már 2000 éve is élve maradtál volna”
    Oké, akkor meghaltam volna 8 évesen tüdőgyulladásban. 🙂

  32. 30.
    Ez nagyon igaz: „mind részesei vagyunk a sztorinak”
    Azért ha megengeded, mi mérnökök szeretnénk megoldani még ezt azt ezen a szétkúrt bolygón a megmaradóknak. Nincsen más lehetőség. Tudod, diófa. A párhuzamos univerzumokat pedig egyelőre meghagyom a Star Wars rajongóknak. 🙂

  33. 30. Ouse M.D.
    „Önként vállaltuk be a kényelmességet”
    Nem önként, hanem kényszerítve. Én szeretem a földet, 10 hektár van belőle falun. Nagyapám esete volt az elrettentő példa számomra, aki szintén jól tanult, de saját maga ura akart lenni, ezért maradt a földművelésnél. Néhány év múlva mindenét elvették a kommunisták. Soha nem volt kényelmes, most sem az, idén 89 éves és minden nap mozog, kicsoszog fát aprítani, tyúkot etetni.

  34. 32:

    Ha nyersanyag, technológia és energia (hő) kell hozzá- akkor inkább hagyjuk :DDD

    Pl: több mint 100 éve ugyanaz a technológia (energiaforrás) hajtja az autókat- de ha egy újabb csepp alakú karbonvázat ráhúznak kétévente- mindenki azt hiszi most már tényleg itt a Star Trek világ meg a repülő autók

  35. 29.
    „Az átlagember felelős a mikrobák antibiotikum rezisztenciáért”

    Már megint a bűntudat keltése… és nem is teljesen igaz.

    Személyes tapasztalat a környezetemből: Számtalan esetben ír fel az orvos „influenzaszerű” tünetekre (értsd: köhögés, hőemelkedés, nátha) erős antibiotikumot. Nem vagyok orvos, de általában egy egyszerű megfázásra nemhogy antibiotikum, de még aszpirin sem mindig szokott kelleni.
    Antibiotikumokat csak súlyos, szövődményes fertőzéseknél lenne (lett volna) indokolt adni, kizárólag orvosi felügyelet mellett. És főleg nem össze-vissza, mert így a keresztrezisztenciák kialakulása miatt olyan szuperbaktérium-törzsek jöttek létre, amik ellen már nagyon nehéz védekezni
    Nyilvánvaló, hogy ebben a gyógyszeripar meg ellenérdekelt, mert nem tudna ekkora mennyiségben újabb és újabb antibiotikumokat rásózni a betegekre (és az orvosokra).

    34.
    Azért jók a régi motorok, mert irdatlan mennyiségben fogyasztanak benzint/gázolajat, ami pl. az Exxon vagy a Chevron profitjaként, vagy áttételesen globális dollárlikviditásként jelenik meg.

  36. 15 Berko

    Jogos, már régen láttam a filmet és valamiért ez ugrott be.

    Biztosan az atomháború miatt. 🙁

    Na mindegy, no para, MINDENKÉPPEN MEGHAL MINDENKI akkor is, ha minden tuti fasza frankó lesz a jövőben.
    Igaza van Tibor bának abban, hogy úgy kell élni, mintha örökké tartana, de sokkal fontosabb, hogy önmagad életét éld! Ha nem éled a saját életed, akkor 100 év is csak kuka!

    1. Ha igaza van az ateistáknak, akkor az egyén számára 100 év élet a végén ugyanaz, mint 1000 év élet, ergo az életünk önmagunk számára végtelen, mert utána úgysem tudjuk, hogy vége.
    2. Ha pedig az ateisták ezt benézték, akkor meg nincs is miről beszélni.
    Én speciel félek az atomháborútól, a haláltól és legfőképpen a szeretteim halálától.
    De ezt legalább NYUGODTAN tehetem, ergo nyugodtan félni = nyugodtnak lenni.

  37. Nincs amúgy bajom a mérnökökkel,
    csak beismerhetnék már, amire 250 éve vállalkoznak- az lehetetlenség:
    mégpedig
    végre egy olyan gépet építeni, ami a Termodinamika 2. Főtételét megkerüli.

    Mert ebbe irdatlan mennyiségű energiát, nyersanyagot és időt öltünk- és pont a főtétel állítása miatt rengeteg hőt és entrópiát- termeltünk vele.

    Az orvos- jó esetben- megmondja, amikor már akkora az entrópia, hogy nem érdemes több energiát belefeccelni az életfunkciók fenntartásába.
    De persze ezt nehéz objektíven számszerűsíteni.

  38. 37 Ouse

    Ezt a mérnök kollégáim nevében is köszönöm, igazán megtisztelő.

    Nem hinném, hogy a mérnökök perpetum mobile-t akarnának építeni, legalábbis ilyet még nem hallottam.
    Minél optimálisabbat igen, de az optimális nem minden esetben jelent egyben hatékonyat is, mármint műszaki értelemben. Magyarul: gazdasági szempontok szerint (költséghatékonyan) kell a legjobb műszaki dolgot kihozni a legtöbb esetben, kivétel az a terület, ahol a pénz-ékszer nem számít.
    A világ mérnökeinek döntő része nem ilyen területen dolgozik, ráadásul a mérnök általában csak egy alkalmazott „tudós”, így nem hinném, hogy az ő dolguk lenne egyedül a világ megváltása.
    Probléma analízis és megoldás – ez a mérnöki gyakorlat feladata.

    Szerintem a kutatókra kellene mutogatni, akik kutatnak, előrejeleznek és mindenféle statisztikai adattal bombáznak minket.
    Márpedig tudjuk a sorrendet:
    1. hazugság
    2. aljas hazugság
    3. statisztika

  39. 37.
    Nem töltöttünk elég időt értelmesen, hogy az entrópia folyamatát teljes valójában értelmezhessük megfelelő időintervallumban.
    A technikai civilizácó jelenlegi fejlettségi maximumáról sem sokat tudunk, csak amennyit láttatni engednek.
    Tudunk valamit az idegen civilizációk és kormányok kapcsolatáról, a tértechnológiáról, az idő szerkezetéről(ami a kulcs)?
    Nem tudunk még lófaszt sem.
    Az élő rendszerek átbillentek, ezt minden gondolkodó elme felfogta, a többi vitatkozik.
    Még az élővilág felépítését sem ismerjük teljesen. A rendszer részeiként próbáljuk befolyásolni magát a rendszert, nagyon veszélyes és felelőtlen hozzáállás ez, ez igaz. De Mvm9-nek igaza van abban, hogy az elkerülhetetlen halál mantrázása is igen veszélyes és felelőtlen, csak nem látjuk a kapcsolatot.
    A baj ott kezdődik, hogy van az „egyén és a világ” szemlélet.
    Azt gondoljuk-tévesen- hogy a világi folyamatok tőlünk függetlenül zajlanak, mintegy elszenvedjük a történéseket. És most itt nem az egyértelmű ok-okozati viszonyokról beszélek(mint a CO2 emisszió és klímaváltozás illetve az ebből (is) bekövetkező biodiverzitási hanyatlás mely csúcspontján állva mindenképpen annyi nekünk).
    Sok minden nincs a köztudatban és egyáltalán nagyon elfelejtett téma, talán nem véletlenül.
    Pedig az emberi tudat, az idő mint anyag, a transzcendens(mint emberi gondolkodás, érzelmek stb.) stb.dolgokat ha kihagyjuk a számításból
    akkor ugyanúgy tévedünk mint akárki más, csak pár szinttel feljebb, kicsit több összefüggést értve meg.

    Azt csak hiszük, hogy teljes a világképünk, neked is csak legfeljebb fejlettebb mint embertársaid 99 %-nak, de ez távolról sem a teljes kép.

    Valószínűsíthető, hogy kipusztul az emberi faj, kirúgja maga alól a sámlit. De csak nagyon valószínűsíthető, nem tuti.
    Én máshonnan érzékelem ezt, nem a mindig aktuális geopolitikai és klímahelyzetből, bár tudom, hogy igazatok van ezen a téren, elég ránézni a fejleményekre, megy minden a maga útján- ahogy ez várható is.

    Talán még mindig képesek lennénk megváltoztatni, de ekkora tudatváltás önmagunkból önmagunktól igen nehezen abszolválható. Egyenlőre game overnek néz ki, de most mulcsuztam a kertben, nagyon jó kis munka volt.
    Higgyétek el ha a halál kérdéskörével is annyit foglalkoznánk mint a meghalást kiváltó tényezőkkel(hisz tutira elkerülhetetlennek látják néhányan), sokkal nyugodtabbak lennénk.
    A nagypapám 88 éves és haldoklik a másik szobában, 2-3 hete nem eszik miután csúnyán összetörte magát. Meggyógyult, de végelgyengül (ha van ilyen ige), elég érdekes látni ahogy a két világ kapujában ténfereg, mert tudatilag ritkán van itt. Én is félek ahogy Montezuma, de ez már más félelem. Ha így félnénk nem jutnánk ide, mármint az emberiség. Mert nem lenne benne az a fajta halálfélelem mely minden oktalan cslekedetének indikátora pl. mint a mások kárára történő felhalmozás (amiben a pénznek mint a materiális dolgok felhalmozását lehetővé tévő esszenciának óriási szerepe van).
    Tehát nem a pénz, nem a klíma, nem a háború a saját vesztünk, még csak nem is mi magunk, hanem a kevés ismeret.

  40. 39:

    Ezt a földönkívüli- kormányok összeesküvést szerintem felejtsük el nagyon gyorsan…

    Az ismerethiányról meg annyit:
    mára már nyilvánvaló, hogy entrópia szintjén szupernóvákkal, aszteroidákkal és szupervulkánokkal felérő hatással vetekszik az anthropogén tevékenység a Földön- sőt még időarányosan levetítve sokkal durvább.
    Szerintem nem kell több időt eltölteni, azzal, hogy lássuk milyen irányba is megy.
    Minden fent van az interneten.
    Bármilyen információt lehívhatsz fél perc alatt az Univerzumról.
    Szerintem tudunk eleget.
    A fenntarthatósághoz meg ezeknek az információknak 99%-a amúgy is teljesen felesleges.
    Szóval a több „tudás” nem feltétlenül jelent fejlődést. Hacsak nem a Fermi- paradoxon ezen pontja is a „fejlődés” normális része, hogy egy bizonyos technológiai szint felett az intelligencia elpusztítja magát (is).

  41. 25 Tibor bá’ előfordulhat természetesen, de hogy a nukleáris hadviselés terén nem ért jobban a sugárszennyezéshez az szinte biztos. Néha csípem ám 😀 ahogy uriasan „elsiklunk” egy téma felett, mintha nem lenne.

    Megismétlem: a városokat optimálisan légi robbantással lehet elpusztítani, azoknál NINCS sugárszennyezés, illetve ami van az MINIMÁLIS (lásd hormózis). Azaz lásd legelső hsz-em.

    Anyway egyesek szerint minden hülyeség, mások szerint mind meghalunk rövidesen. Szerintem meg lesz túlélő. Nekem ez szimpatikusabb.

    De hogy szakmai legyen az egész: klíma nem a szakterületem, azaz tököm tudja emiatt meghalunk-e mind, de hogy az atomháborútól nem, az biztos. (Olaj hasonló, mint a klíma, attól viszont dettó nem halunk meg mind.)
    Mivel a klímát NEM TUDJÁTOK bizonyítani, azaz, hogy MEGÁLLÍTHATATLAN, így én (mi) abból indulok ki, hogy atommal próbálkoznak, mert a geoengineeringre semmi ráutalót nem látok. Ha meg atom, akkor pokoli káosz, arra meg kidolgozható, a HOGYAN.

    Ouse… azért a közös ismerősünket ne „mérnöközd” már le 🙂 ő pedig mást se csinál, mint számol és dolgozik, s a véleménye, mely igen csak megalapozott, közelebb áll az enyémhez, mint a tiédhez. Most akkor egy csónakban evezünk vagy nem? 😉

  42. Én meg írtam:

    az élő rendszerekhez értek.
    Nincs már elég biodiverzitás, sem egyedszám egy élhető környezethez.
    És ezt még megatomozzák, Rabies és egyebek- ugye nem kizárólag emberekre hatnak
    utána mekkora biodiverzitás meg egyedszám marad?

    Túlélni, hogy a nagy semminek „örülhessek”- nincs túl sok kedvem.

  43. 40.
    Tehát mi vagyunk a legfejlettebb faj az univerzumban?
    Nem mondtam összeesküvést, kapcsolatot mondtam. Az egyéni hit kérdése teljesen irreleváns ezügyben. Közös ismerősötök, -ha ugyanarra gondolunk a hzsólás alapján- vallásos hite is befolyásolja véleményalkotó képességét. De adottságai és képességei kiemelkedőek, ezt nem vitatom.
    Nyilván mindent tudsz a mars terraformálására irányuló szándékokról is bizonyára. Azt hiszük tudunk valamit is az elit látókörérről? Fantazmagória! Persze, tudom én, csak a youtubról tudom amit. „Több van égen s földön Horatio, mintsem bölcselmetek álmodni képes”.

    Egyébként nem elhanyagolható ezeknek az információknak a 99%-a, csak egyszerűen nem ismerjük. Amivel többet megtudtam mint amiről itt állandóan szó van, az azt bizonyítja számomra, hogy nem sokat tudunk, te sem.
    Az hogy milyen entrópiát okozna egy méretes aszteroida becsapódása a földbe, hát hm. Az nyilvánvalóan nem hasonlítható össze a CO2 kibocsájtással.
    Csak kb. úgy ahogy az azonnali szökőárral járó pusztulás a végelgyengüléssel.
    Szeretném ha megválaszolná végre valaki hogy egy elektron honnan nyeri a dinamikus forgásához szükséges energiáját.
    Ja el is felejtettem, hogy ezek nem is fontosak ahhoz, hogy megértsük miért is halunk ki. Senki nem vitatja a biodiverzitás hanyatlását alapvető szükségessége ellenére. De a klíma és a fajgazdagság témaköre nem az egyedüli, még ha anyagi létformánk fenntartói is, ennél többről van szó, ezt meg hadd tudjam én, vagy legalábbis hadd ringassam magam ebben a hitben. Vagy hadd beszéljek zöldeket legalább.

  44. Ez lehet az egyik nagy túlélő.
    „Ízeltlábú, páncéllal fedett testű apró – 0,2 – 1 mm hosszú élőlény. Hús- és növényevő. Ellenáll a mérgek hatásának, a forrásban lévő alkoholban sem pusztul el, képes akár 100 évig meglenni víz nélkül, és „feltámad”, amikor éltetőjéhez hozzájut. Az emberek által elviselhető 500 Röntgen sugárral ellenében ez az apró élőlény 570000-es adagot is elvisel. Anyagcserét képes teljesen leállítani.” -150C° és +200C° között életképes marad. A világűr vákum hatása sem pusztítja el. Ez a megveállatka.

  45. Ezt egy másik oldalon találtam, a kérdésem az lenne, hogy – valaki hozzáértő – képes lenne véleményt formálni a dologról? Nekem csak annyi jött át elsőre, hogy a klímaváltozás ember nélkül is bekövetkezik, mert ennél kicsit komolyabb szinten dől el a buli. Ez természetesen nem javít a helyzeten.
    Előre is köszönet!

    … és a hivatkozott idézet:

    „1. Napéjegyenlőségi évi 365.2421922 nap. Önök évente hozzáadnak 1 napot (Szökőév) 4X5.7976 óra egész jó fényszög. Helyre áll.
    2. A bolygók rotációs pályán haladnak (az Ellipszis elfordul a NAP körül). 1 rotációs év= 365.39229 nap, ekkor záródik a Nagytengelyen az új pálya!
    3. A rotációs töredéknap = 0.39229 nap= 9.3907 óra! Eltérés a fényszögévvel= 3.5931 óra ÉVENTE! A bolygó rotációs pályát teljesíti!
    4. Attól, hogy négyévente hozzáadnak egy napot, csak a Fényszög év áll a helyére, de a BOLYGÓ nem kezd el TOLATNI a saját Pályáján. (Nem vették észre az elmúlt évezredekben?) A Föld sebessége=29.856765 km/s, 1 napi útja=2.572978 millió km.
    5. A két különböző év között az eltérés 12936 sec. A Földpálya nagytengelye évente kb. 386227 km-rel ELFORDUL!! Ez azt jelenti, hogy kb. 2600 év alatt a pálya is körbe fordul!
    6. Ebből következik, hogy hiába korrigáljátok a Fényszöget 4 évente, a ROTÁCIÓ miatt évi 3.5931 óra MEGMARAD! A pályán. Ennek következménye: GERGELY pápa óta, durván év= 400X3.5931 óra=1437 óra a Pálya idő eltérés= 59,874 nap! A Fényszög év korrekciókkal a helyén maradt DE ennek az ára AZ ÉVSZAKOK, LASSAN, DE KIBALLAGnak ALÓLATOK!? A FÖLD tengelye egy GIROSZKÓP! AZ NEM FORDUL EL!”

    Nos?

  46. 43:

    „Az hogy milyen entrópiát okozna egy méretes aszteroida becsapódása a földbe, hát hm. Az nyilvánvalóan nem hasonlítható össze a CO2 kibocsájtással.
    Csak kb. úgy ahogy az azonnali szökőárral járó pusztulás a végelgyengüléssel.”

    Te tényleg ennyire hülye vagy??!!
    A CO2- kibocsátáson kívül kívül párszáz (ezer) károsat is csinálunk még:
    -freongázok, szulfátok a légkörbe
    -erdőirtás
    -állatok legyilkolása
    -hidraulikus palarepesztés
    -nukleáris hulladék termelése
    -egyéb hulladék globális termelése (műanyag, vegyszerek, stb)

    Látszik, hogy élő rendszerekre képtelen vagy a termodinamikát alkalmazni…
    Ahogy a mérnökök/ fizikusok többsége is

  47. 47.
    te írtad, én rákérdeztem? Kurvára nem vagyok mérnök.
    Azt hogy mennyire értek az élő rendszerekhez nem tudhatod.
    Nem nagyon egyébként. De eleve rendszerelméletben sem vagyok túl jó.
    Semmihez nem értek csak a kecskeb@száshoz.
    Ezért járok ide, hogy téged olvassalak és szívjam magamba a tudást!
    Mindenesetre a végben egyetérthetünk, legalábbis ezen beszélgetés végében és a mérnökök halálában.
    Moldova György Abortusz szigetek című könyve jutott eszembe rólad: Halál a fogorvosokra!-helyett halál a mérnökökre!

  48. 46:
    Első nekifutásra Bullshit.
    48:
    Ha tényleg tanulni jársz ide, akkor túl hosszúak a szövegeid. 😀

  49. 2007-2008 körül nagyon rá voltam kattanva a peak oil témára, sokat olvastam róla, azóta érdekel a fenntartható fejlődés téma. Ha akkor kiköltözök a tanyára, mert „mindmeghalunk, nincsolaj”, most verhetném a fejem a falba. Most a geddonisták vs nemgeddonisták közül az utóbbiak jogosan röhöghetnek az előbbieken, mégha nekik sincs igazuk. Inkább a Bogár László féle (vagy Bibó?) hamis realisták vs túlfeszített lényeglátók leírás jobban stimmelne a kétféle szélsőséges megközelítésre.

    Ez az atomháborús riogatás szerintem átment abszurdba. Kicsit kezd ilyen öngyilkos kommentszekta kialakulni, nem is értem, miért nem öli meg magát mindenki, mint mondjuk Jim Jonesék 1978-ban Guyanában. Lehetne egy blogtali, aztán közösen bevesz mindenki valami mérget. Egyetértek, hogy súlyos problémák vannak és lesznek, de itt már néhány szerencsétlen kommentelő az életét, életmódját, a terveit akarja látatlanban felszámolni, kizárólag más kommentelők miatt.

    Szeretem a blogot a felvetett témák miatt, de most úgy érzem, Tibor bá bloggazda az életkora miatt drukkol a pusztulásnak. Dögöljön meg mindenki, mert én öreg vagyok. Nem akarok bántó lenni, szeretnék ilyen idősen ilyen friss lenni szellemileg, de akkor is ezt érzem mostanában.

  50. 50.Egyetértek és igyekszem nem olvasni az ehhez hasonló Tibor bá posztokat, de sajnos úgy érzem már függő lettem mert beetetett a többi érdekes, jó humorral megírt poszttal… Segítség!!! 🙂

  51. gab van egy rossz hírem, meg egy jó, mellikkel kezdjem?

    Rossz: nagyjából már eldöntötted, hogy meghalsz.

    Jó: fogalmad sincs miért, mikor és hogyan fog bekövetkezni.

    Elmész Te a picsába, hogy itt másokat egy szekta baromhoz hasonlítasz. Faszfej.

  52. 46 Montezuma
    Egy biztos, a szöveg írója képtelen precízen megfogalmazni a mondani valóját. Számomra az sem derült ki, hogy mire akar kilyukadni, de olyan csillagászati jelenségek bukkannak fel a szövegben, amelyek valóban léteznek, de ezeknek semmi kihatása a klímára.
    Mondjuk a keringési pálya lassú elfordulása annyit okoz, hogy az éjszakai égbolton lassan elmásznak a csillagképek korábbi pozíciójukból évezredek alatt, de ez a föld naphoz viszonyított helyzetén nem változtat.
    A giroszkóp hatás miatti stabil tengelyirány is csak rövid távon érvényesül, egyébként meg imbolyog, mint egy oldalbalökött búgócsiga. 🙂
    Arra meg tudomásom szerint semmi nem utal, hogy az évszakok kiballagnának alólunk, a legrövidebb és a leghosszabb nap mindig ugyanarra a dátumra esik…

  53. Jövőnk: tudnál valami olyan anyagot küldeni melyből én laikusként is megérthetem a HEMP mechanizmusát? Érdekel a téma. Köszönettel!

  54. 50:
    Te vagy a tizedik aki így érzi mostanában és hangot is ad neki. A kérdés, hogy igazad van-e? Hogy én minek drukkolok, az bizonyíthatatlan, de a III.vh. már bizonyítható. Nem veszed észre, hogy már a magyar médiai is egyre gyakrabban cikkez a III.vh lehetőségéről. Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja. 10 éve a kutya se emlegette a III.vh. lehetőségét. Inkább arról van szó, hogy nem mindenki mer szembe nézni a valósággal. Öngyilkosság? Eszünkbe se jut, de ha kapok mondjuk 1000 Röngenes sugárfertőzést és néhány órán belül hányok mint Murányi kutyája, akkor azért megfontolás tárgyává fogom tenni.
    52:
    Jövőnk! fogd vissza az agarakat!

  55. 54- 55:
    Senki sem olvasta január 18- án a
    Bulletin of the Atomic Scientists – et…
    Biztos a Super Bowl érdekesebb volt

  56. A rettegésről. Azt is jó lenne meghatározni, ki, mit ért alatta.
    Félni egészséges, félni jó, olyan bizsergető. Gondoljunk csak az izgalmas filmekre, könyvekre. Ha nem félsz semmitől, nagyon hamar meghalsz.
    Ismertem olyat, aki a galamboktól rettegett. Biztosak lehetünk abban, galamb még senkit soha sehol semmikor nem sebesített meg.
    Egy másik ismerősöm nem száll be a liftbe. Inkább gyalog megy fel a tizedikre is. Liftek sem zuhannak le olyan sűrűn.
    Mások a bezártságtól rettegnek, és vannak akik a tömegtől.
    Egy volt katonatársam évekig nem ment ki az utcára attól való félelmében, hogy útközben beszarik. Az egerektől, pókoktól, kígyóktól való, zömében alaptalan rettegés is ismert jelenség.
    A kutyáktól való félelem úgyszintén általában saját tapasztalat nélküli félelem. Én meg azoktól félek, akik élnek bele a világba és annyi fáradságot sem vesznek, hogy elgondolkodjanak a gazdaságban, társadalmakban, természetben zajló változásokon. Ugyanis, ők fognak elsőként másokra támadni.

    Igen, lehet, hogy úgy érezzük, vannak akik nekünk túl korán sikítanak, mikor bennünk még nem állt össze a kép. Ők viszont egy isten tudja milyen képességből fakadóan, másoknál előbb rakják ki az összeomlásra utaló részleteket.
    Elfogadjuk, hogy vannak, akik nálunk jobban látnak, jobban hallanak, jobban számolnak. De nem elfogadni, hogy vannak, akikben hamarabb áll össze a jövőkép, mint a nagyátlagban az érthetetlen.

    Ellenükben észérveket várnék.
    Induljunk kishazánkból. Egymillió ember elhagyta az országot. Ki, mikor, hogyan állítja meg a zömében mesteremberek távozását? Szerintetek mi történik, ha tovább tart a felsőfokú végzettségűek elvándorlása?
    Szerintetek, ha tovább szorongatják oroszországot, mi fog történni?
    Szíria és észak afrika. Hogy képzeljük el a megbékélési folyamatot?
    Dollár hegemónia. Oroszok, kínaiak, indiaiak, brazilok próbálkozása a dollár gyengítésére kifullad és hagyják az egészet, hazamennek a legények?
    Ritka földfémek fogyóban.
    Népvándorlások. Mi a leg valószinűbb. A népek otthon maradnak, beletörődve sursukba, vagy még többen nekiindulnak a vakvilágnak? Ez csak apróbb módosulást okoz az európai társadalmak szekezetében vagy polgárháborúk lehetnek belőle?

  57. 57:
    +1

    És- ismét termodinamika –
    mindenütt:
    élővilág
    klíma
    társadalom
    gazdaság durvul az entrópia.
    Ha valahol csökentik- iszonyatos energiabevitellel- az máshol ugyanennyit növekszik.
    A Föld pedig mégiscsak inkább zárt rendszer.
    És mivel globális rendszerben növeljük az entrópiát a hatások is globálisak.

    Van ugyanis 7,4 milliárd lény viszonylag kis entrópiával- és az ökoszisztéma többi része- ahol mindez kiegyenlítődik.
    És ez ránk is visszahat.
    Egyre több energia kell a fenntartásához, egyre mocskosabb módszerekkel.

  58. 1. Jovonk, ha az oroszok sikeres megelozo csapast mernek is, mindenkeppen szamolniuk kell az usa tengeralattjarokrol elinditott valasszal? Vagy van tuti technikajuk ezeket kivedeni?
    Ha nincs, akkor a megelozo csapas elott intezkedni fognak hogy a tengeralattjarorokrol varhato ellencsapas elol biztonsagba helyezzenek bizonyos dolgokat/embereket…
    Vajon van-e olyan esemeny amibol kovetkeztethetunk arra hogy ez a mentesi folyamat beindult?

  59. 59 SI68

    Elvileg lehetséges egy sikeres orosz (-kínai-indiai) első csapás.

    Kizárólag az amerikai és orosz nukleáris erők vannak folyamatosan harckészültségben. (High Alert – Launch Ready)
    És kizárólag ők vannak „tüzelési” üzemmódban. (LOW = Launch On Warning, azaz riasztás esetén válaszcsapás)

    Most miközben ezt írom, azaz az év minden percében, 4 amerikai és 4 orosz SSBN tengeralattjáró van éles bevetésen, azaz alámerülve, titkos helyen, útvonalon, bármikor tüzelve, ha nem kapnak jelet. Korábban erre az amerikaiak a 76Hz frekvenciát, az oroszok a 82Hz-et használták (kizáárólag hívó jel, ami lehatol a mélybe, de mivel nagyon kevés „bit” tartalmú, így a felszín közelébe kellett menni, hogy ott vegyék az adást bójával, vagy kidugott antennával, kicsit mgasabb frekvencián.) Ma már mind az amcsik, mind az oroszok lekpacsolták ezeket az adókat; műhold helyettesít.

    Értelemszerűen mindegyikre „vadászik” a másik fél. Ahogy Ouse írta, az oroszoknak megvan a kavitációs „minta”, az amerikaiaknak valszeg még nincs meg az új Borej SSBN osztályé.

    HA… akkor kábé egyszerre kell megsemmisíteni a 4 SSBN-t, közben a hazatérő és a bevetésre induló 2-2 SSBN-t. Ezzel majdnem egyidejűleg HEMP-elni az USA és Európa felett, ami megoldható civil teherhordozó rakétával is, lévén az USA területi lefedéséhez ~400-500km-es magasság kell (ISS ~420km magasan kering). Eleve van egy azonosítatlan műholdjuk, amit nem jelenetettek be tavaly és csak véletlenül jött rá a NORAD, hogy az műhold.

    Utána a saját tengeralattjáróik partközelből lesorozza az USA-t (Minuteman silók, C4I célpontok stb.), majd tömeges ICBM csapás.

    Van esélye. Különösen a következő két évben és Kínával közösen.
    (NEM VÉLETLEN, hogy az 5. egységtől már Borej-II osztályúak az egységek, garantáltan új kavitációs zajjal; így 2020-ig is fenáll a lehetőség, tovább erősödve Kínával ÉS indiával /Surya-II ICBM, ami kvázi Sátán, azaz 10 töltetes, de a DF-41-es is, ráadásul tehergépkocsira telepített és a töltet MaRV).

    Amúgy pontosítanm Tibor bá’ adatát, a Satan-M6 típus nem 10 töltetes, csak annyit hordoz a Start egyezmény miatt. Azaz amíg betartják a Start egyezményt az oroszok, addig 10 töltet (15F175) és 40 csali… ha nem… akkor messze több 800kt-ás mint tíz darab per ICBM. (A 20 megás 15F173-as töltet raktáron /Satan-M5/, és biztos sutyiba megy majd bele az első Sarmat ICBM-be, amely váltja a Sátánokat hamarosan).

    Nem lesz előjele.

    HA elmegy az áram és a mobil… akkor kezdődik.

  60. A veszély időben történő felismerése egy értékes tulajdonság, de be kell látni, hogy nem mindenki rendelkezik ezzel a képességgel.
    A konzumidióta nyugati ember különösen elvesztette ezt a képességét. Eszembe jut erről egy 2003-as Usa beli diszkótűz, úgyis olyan aktuálisak most a diszkótüzek. Érdemes megfigyelni az operatőr reakcióját a lángok fellobbanásakor és azokét is, akik úgy hiszik, hogy ez része a bulinak. Ők fognak a leghamarabb és a legerőszakosabban elhullani. Az eredmény száz halott percek alatt. Megrázó, de tanulságos videó.

  61. 62 Pugacsov elvtárs

    „A veszély időben történő felismerése egy értékes tulajdonság, de be kell látni, hogy nem mindenki rendelkezik ezzel a képességgel.
    A konzumidióta nyugati ember különösen elvesztette ezt a képességét.”

    +1 BIG LIKE
    (Múltkor is írtál valami nagyon jót, de nem reagltam időben és elfelejtettem azóta 😀 hogy mi volt az.)

  62. 61.
    Huh,koszi Jovonk! Szerintem is egy orosz megelozo csapas lehet a legsanszosabb…szoval akkor „ki koran kel aranyat (eletet) lel”…☺

  63. JÖVŐNK! 54-RE NINCS VÁLASZ? Pedig bíztam benned.

  64. Imy66, elnézést, átsiklottam felette.

    Google: mindegyik után „pdf”-et is írd be
    The Early-Time (E1) HEMP
    The Late-Time (E3) HEMP
    Electromagnetic Pulse (EMP) Attack 2004
    A2473-EMP_Comission

    Általános keresés a google-n: HEMP, SREMP (a SrEMP mindegy nukleáris robbanáskor fellépő speciális EMP, teljesen más, mint a HEMP)

  65. 64 SI68… valahogy úgy. Más alternatíva nincs, amerikai első csapás esetén, még ha sikeres is… mjortvaja ruka /Perimeter/, azaz halott kéz… és mindenkinek annyi.

    Sokan nem értik meg ezt a brutális különbséget, nevezetesen, hogy az USA nukleáris triádja ELAVULT koncepción alapszik, mert az összes ICBM-je silóba telepített, míg az orosz, kínai, indiai ICBM-ek nagy része tehergépjárműre (és vasútra) telepített, azaz NEM LEHET MEGSEMMISÍTENI első csapással, se válaszcsapással, mert egyszerűen arrébb menne és ezek a mai töltetek kutyafingok a maguk 100-475 kt értékükkel (=USA). Nyilván egy 25 megás hidegháborús amerikai töltetnél a ~60km hősugárzás (3.fokú) elől nem tudott volna elmenni…

  66. 68. Az oroszok akkor fognak megelozo csapast alkalmazni ha nem hagynak nekik mas valasztast…tehat meg fogja elozni valami komoly „esemeny” amire ezzel valaszolnak.
    Mit kell vajon tenni/mit kepes tenni a nyugat ahhoz, hogy Putyinek lepjenek?

  67. És az USA arra játszik, hogy kiprovokálja az első csapást. Mert számít majd – utólag -, hogy ki lőtt elsőnek. A „CNN” mindent élőben közvetít majd az utolsó pillanatig.

  68. Nem.
    „Sikeres” és megsemmisítő erejű első orosz csapás esetén csak az USA és a NATO kap.
    Talán ezzel is járnánk a legjobban.
    Akkor pedig lesz semmilyen CNN- közvetítés, mert azonnal annyi nekik.
    Szerinted majd a TV- ben fogjuk nézni a III. Vh-t????

    De mindegy, mert ez csak előrébb hozza a pusztulatot.

    Fejlövés az agytumorra.

  69. 60.Olyan helyen elek a csaladommal egyutt ami nem tul optimalis egy atom ceco eseten.
    Egyeb problemak eseten nem vagyok annyira rossz helyzetben, sot….van tagas videki hazunk kis faluban, ami szukseg eseten faval is futheto, foldek, kisallatok, szakerto rokonok, eszkozok, csuzlik stb ami gyalog is max 1 nap…ennel tobbet nem tehetek az ugy erdekeben, a tobbi mar szerencsere van bizva. De egyelore nem tudunk ott ELNI.
    Ezert szamomra egy esetleges atom csapasrol valo idobeni ertesules a legfontosabb. HEMP – 30 perc mar boven jo.

  70. Végeztem egy kísérletet, közöltem a feleségemmel Jövőnk 61. hozzászólásában leírtakat, a reakció a következő volt:
    Na és, eddig sem lőtték ki a rakétákat.

    Szóval az emberek 99%-a így áll hozzá, nem hogy nem ismeri fel a veszélyt, de nem is foglalkozik vele.
    Ettől függetlenül nekünk azért nem kell egymásnak esni.

    Köszönjük mindkét oldal információit, jó ha ezekből minél több van, a tanulságot mindenki vonja le, és a cselekvési tervet pedig mindenki készítse el magának.

  71. 54:
    A nagyon tömör lényeg minden elektromágneses impulzus keltése esetén, így a nukleáris fegyverek esetén is, hogy a földi vezetőkben a elektromágneses tér rendkívül gyors és erős változása olyan hatalmas feszültséget, majd ebből kifolyóan áramot generál, hogy a feszültségtől azonnal átüt minden szigetelő, az áramtól meg elég, megolvad minden vezető, tehát minden elektromos berendezés egy pillanat alatt tönkremegy.
    A konkrét hatás és következmények nagyon különbözőek lehetnek a konkrét körülményeknek megfelelően, ha tudsz angolul, akkor a Jövőnk által javasolt módon óriási irodalma van, magyarul nagyon szegényes források vannak…

  72. SI68:

    én is pont ilyen helyzetben vagyok.

    Az orosz katonai akciókat szerintem masszív orosz gazdasági visszaeséstől való félelem fogja indítani. Egyszer már megverték őket gazdasági téren, másodjára nem biztos, hogy hagyják. Tehát ha összeomlófélben van a rubel, a pénzmonopólium kiszorítja őket a nemzetközi hitelpiacról, a nyersanyagárfolyamok alacsonyak, tehát nem tudják újrafinanszírozni a lejáró hiteleiket, nem tudják eltartani a lakosságukat / hadseregüket, akkor elkezdhetsz gondolkozni…

    Figyeld az orosz országkockázati felár (credit default swap), vagy a rubel árfolyamának alakulását.

    A bicikli HEMP rezisztens 🙂

  73. Talán arról is lehetne tenni említést, hogy a fontos berendezéseket le lehet árnyékolni.

  74. 7,5-8 milliárd élőlénnyel egy fajon belül semmi probléma nincsen. A probléma az életvitelével, táplálkozási szokásaival van, és mivel csúcsragadozó és öntudattal rendelkezik, a teljes föld felett rendkívül abszurd és erőszakos módon uralkodik. Szerintem az öntudat eme kialakulása (mert azért más élőlény is rendelkezik öntudattal) az agyméret, és a megfelelő, szabaddá vált végtagok egy szintén evolúciós zsákutcát eredményeztek. Ennek a lénynek a jelenlegi ellensége önmaga. A röhej, hogy ami természetes módon kordában tarthatná, arra van ellenszere. Egyetlen dologgal nem tud még megküzdeni, a halállal. Borzasztó lenne, ha ez a faj képes lenne önerőből 200 évig élni, és rájönne hogyan tudna más lakható bolygót extrém rövid idő alatt elérni. Kiirtaná az élhető bolygók élőlényeit is, és addig használná a bolygót amíg tönkre nem tenné. A világegyetem célja nem lehet egy mindent elpusztító élőlény kialakulása, ezért vagy így , vagy úgy de vége lesz az ember vesszőfutásának.

  75. 78:

    Olyan ez, mint a tőzsde:

    minél több van belőle, annál értéktelenebb az emberi élet is.
    Csak egy szám.
    Viszont termodinamikailag qrva nagy, globális, exponenciális entrópia- forrás.

  76. 78:
    Gondolom azt tudod, hogy akinek a sorsa kevésbé volt göröngyös, az ennyire nem utálja saját fajtáját.

  77. Tibor-bá, igen, lehet. Viszont az is lehet hogy reálisabban látja a fajtáját, nem elfogultan és egoistán.

  78. 79. Igen, értéktelenebb, de nem a létszám miatt, hanem mert a társadalmaknak más és más egyénekre van szüksége, és a technológia fejlődésével ez a kör egyre csak szűkül. Minél kevesebb helyen van emberi fizikai erőre szükség annál több válik értéktelenné. Elvégzik a munkájukat a robotok. Viszont nem lehet mindenki programozó matematikus. Ma az aratást GPS-koordináták alapján irányítják, önvezető kombájnokkal aratnak. NEM kell hozzá ember. Nem CSAK azért felesleges az emberiség több mint háromnegyede, mert környezetszennyező, hanem mert értelmetlen fenntartani az egynegyed hátrányára.

  79. 76.
    Jo otlet koszi. Bar szerintem most maskeppen lesz. De ez csak egy noi megerzes…

  80. 71.
    Lehet hogy igazad van, de akkor nagyon biznak magukban…vagy van „valamijuk” amit jol titkolnak.

  81. Árnyékolás: itt nem elég a „szimpla” Faraday-ketrec pl. fémháló, hanem FULL ZÁRT fémdoboz kell.

    Ouse abban egyetértünk, hogy az orosz első csapás lenne a „jó”, de sanda gyanúm, hogy az valóban nem elég a klíma szempontjából. Kérdezz csak rá a közös ismerősünknél. 😉

  82. 74.
    Mashol is kb igy megy ez a csaladban..☺ , szepen aprankent azert lehet haladni.
    Nekem pl magamnak kellett megkeresni es letesztelni az egyetlen lehetseges menekuloutat a varosbol a celtelepulesig ami egy foldut/osveny csak de minden kis patakocska felett van hidja…aztan elvittem egy „extrem bicikliturara” a csapatot. Hehe.

  83. 61: Jövőnk
    „HA elmegy az áram és a mobil… akkor kezdődik.”

    Így jártam ezelőtt egy pár nappal: Felébredek hajnalban, sötétség, nincs áram. Kitapogatom a mobilom, semmi: halott, nem indul. Egyből ez jutott eszembe: baszki kezdődik, kaptunk egy HEMP-et s kitudja, hol tart már a buli. 2 perc elmélkedés, mihez kezdjek most? Aztán mire egy kicsit jobban felébredtem eszembe jutott, hogy a tegnap a fiam leverte a telefonom s meg se néztem, úgy tokostól tettem le: halvány fénysugár: lehet, hogy mégis minden rendben. Gyertyafény mellett, hátlap le, akksi ki-be: indul! Na ok, akkor csak áramszünet. Elindul a telefon: nincs szolgáltatás, térerő zéró. Lehet, hogy mégis baj van? Ekkor megadták az áramot és a SIM-kártya ki-be után a mobil is működött, ahogy kell.

  84. 90 természetesen, ha mindezek ellenére nincs áram, se térerő, akkor. (És sanszos, hogy elektromos tüzed lesz. Amúgy rádió bekapcs /faraday-dobozból/ és ha KATTOG, akkopr HEMP.)

    NEM MONDTAM, hogy félni vagy megijedni kell.

  85. (Megint blokkolva vagyok… Tibor bá’ szerintem a „hemp” szóra gerjed a rendszer, mert az ugye – ha nem tévedek – a fű és nem csak a high altitude emp. 😀 )

  86. 91: Igen, az én hozzászólásom is elpihent egy darabig. A kender itt valószínűleg illegális szitokszó! 🙂

  87. 80 Tibor bá’
    Sajnos Dan a 78-as hozzászólásában teljesen helyesen írja le az embert. Annyira rövidlátóak az emberek, hogy csekély extra profit érdekében képesen szinte bármikor óriási környezeti károkozásra. Még arra sincsenek tekintettel, hogy saját gyermekének, unokájának az életét is megnehezíti.

  88. 92-93: Utánanézek.
    94:
    Nem állítottam, hogy nincs igaza.

  89. 78. Dan írásához: A világegyetem célja…?

    „A „Mi az élet értelme?” ősi kérdésre a materialista világkép igen tömör feleletet ad: semmi.

    A materialista világkép szerint az ember egy közönséges tárgy; nincs szerepe a létezésben; minden, ami létezik véletlenül jött létre és véletlenül lett olyan, amilyen; az élet semmi; a halál is semmi; az életnek nincs értelme, mert nincs célja; és nincs jó, és nincs rossz.

    Ez a felsorolás nem a materializmus kisarkítása vagy leegyszerűsítése. Ténylegesen ez az, amiről szól. Ha megfosztjuk az ideológiától, nincs más, ami marad, csak ez a néhány tétel.
    Bár a materializmus alapgondolata az ókorig nyúlik vissza, ideológiává bővülése és elterjedése alig száz éves.

    Ez alatt a száz év alatt az embereknek gyökeresen megváltozott az önmagukról, a világegyetemről, és magáról az életről alkotott felfogása. Az élet értékéről vallott elképzelés is megváltozott.

    Ez az alig száz év olyan tragédiákba sodorta az emberiséget, amelyekre nincs példa a történelemben.

    Lezajlott két világháború, egy hidegháború és több tucat helyi háború; a bűnözés, az őrület olyan mértékben vált részévé életünknek, amilyet korábban elképzelni sem tudtunk. Minden valószínűség szerint az elmúlt egyetlenegy évszázadban több ember halt erőszakos halált, mint valamennyi évszázadban együttesen.

    A XX. század a materializmus kora. Az emberi faj kipusztulásának réme még soha ezelőtt nem fenyegetett. Hátborzongató módon, rengeteg ember gondolja úgy, hogy az emberiség végül kipusztul. És ez a „végül” azt jelenti, hogy mindössze néhány évtized vagy néhány év alatt….” (Julian Assange)

  90. 96:
    Nincs arra semmi bizonyíték, hogy a materialista világnézet okozója a nyugati társadalom eldurvulásának. Az USA társadalma kifejezetten vallásos és az eldurvulás onnan ered. Az se igaz, hogy a materializmus 100 éves. Ami pedig a szörnyű háborúkat illeti, mindkét oldalon papok áldották meg a fegyvereket, gondolom a mindenható isten nevében.

  91. 97. Igen Tibor bá’, nincs bizonyíték, és nem száz év…

    …az „USA kifejezetten vallásos” társadalmát megelőző időkre gondolva jellemzően nagy vonalakban elmondható, hogy a kontinens törzsi vallásaiban mindig központi szerephez jutott a természet vallásos tisztelete, amely a föld és táj elmélyült szeretete mellett megnyilvánult az állatok, növények és egyéb, a környezetben fellelt jelenségek kultikus tiszteletében egyaránt. Ez magját képezi – számomra is – e NEM materialista világnézetnek….

    …és ezzel együtt, ha újra vének tanácsa:) igazgatná az adott társadalmat, közösséget bizonyára az életet tisztelő és megújítani képes Emberiséggel lenne dolgunk… Poénnak szántam, de komolyan gondolom…

  92. preppero:
    Miért éppen csak az embernél kéred számon a létének értelmét és célját? és ugyan mi értelme van a tarajos sül, vagy a papucsállatka létezésének? Mi értelme volt a dinoszauruszok és a miliónyi eltűnt lény létezésének, és kipusztulásának? A fekete lyukak létrejöttének, a maghasadásnak meg a fene tudja még minek?
    És milyen alapon jogosabb éppen a saját létünk mögé értelmet és célt képzelni, mint a világ többi jelenségéé mögé?
    Az ősi kultúrákba sem jogos egy sokkal emberségesebb hozzáállást képzelni, nekik inkább csak nem volt hatalmuk a természet felett, csak azért nem éltek vissza vele. Embertársaikat viszont nagy buzgalommal irtották, igaz, olyan tudománytalan eszközökkel, mint a tomahawk, egy kis skalpolással megspékelve. És ugyanezen módon nem volt népességrobbanás sem, a fölösleget folyamatosan eltüntették a törzsi hadjáratokban, amelyek ugyanúgy az élettérért folytak. Viszont ez kétségtelenül fenntartható társadalom volt, hasonlóan az állati populációkhoz, a külső feltételek változásait rövid úton lereagálta a népességszám, persze nem kellemes módon, éhhalál és harci ténykedések útján.
    Azért ha egy mai embernek ezt kínálnák fel alternatív életformának, nem sokan választanák.
    Nehéz az emberiségnek a szemére vetni, hogy ahol kiutat látott valami technikai megoldással kibújni a korábbi élet nyomása alól, azt boldogan elfogadta.
    Persze nincs ingyen vacsora, a számlát később nyújtotta be az élet, mert a keretek egy darabig bővíthetők, de újabb ellentmondásokat termelnek ki, és ezek koncentráltan jelentkeznek, a kis csetepaték helyett ritkább, de nagy tömegeket pusztító háborúk formájában.

  93. 99. hubab: Tibor bá’e bejegyzésében írtakhoz igyekszem igazodni…és dan „A világegyetem célja nem lehet egy mindent elpusztító élőlény kialakulása” gondolatára reagálva kérem számon csak az ember létének értelmét és célját…nyilván a teljesség igénye nélkül.

    Az emberi faj kipusztulásának réme fenyeget…és bizony én is azok közé a szürke átlagemberek közé tartozom akik Tibor bá’ szerint sem biztos hogy életben maradnak az általa vázolt nukleáris robbantást követően…bár igyekszem felkészülni.

    Ide jutottunk…

    Ennek tudatában bizony bevállalnám azt a bizonyos alternatív életformát, ahol központi szerepe lenne a természet vallásos tiszteletének…:)

    Ezzel együtt értem amit írtál…

  94. 100. Peppero

    Jeremij Ajpin, A hamvadó tűznél című könyvében pontosan leírja a természetben élés valóságos megvalósítását vallásos tiszteletben keretben. MEK:OSZK-ról ingyen letölthető

  95. 101. bogozy

    Letöltöttem, most olvasom….Az élet nagyszerűsége épp abban rejlik, hogy egyetlen ember, egyetlen nép sem hisz saját halálában, kitart az utolsó percig.

    Köszönöm:)

  96. Kapcsolódó cikk az indexen!
    http://index.hu/tudomany/tortenelem/2015/12/23/kifejezetten_civilekre_dobott_volna_atomot_az_usa/
    A titkosítás alól kikerült dokumentumokból kiderül hogy Magyarországon
    mely városok, és egyéb települések kaptak volna atomot!
    A PDF dokumentum letölthető! Érdekes olvasmány.
    A magyar célpontok amiket én kiszúrtam:
    -Berettyóújfalu (Azt meg minek?)
    -Budapest
    -Tököl
    -Debrecen
    -Ferihegy, Vecsés
    -Foktő (ott mi a fene van?)
    -Kecskemét
    -Kiskunlacháza
    -Pápa
    -Sármellék
    -Székesfehérvár
    -Szolnok
    -Szombathely
    -Taszár
    -Veszprém
    Persze ez a lista még az interkontinentális rakéták korszaka előttről származik. Ezért ez minden csak nem naprakész információ.
    De azért érdemes megnézni hogy mit tartottak célpontnak akkoriban!

  97. 103
    Foktőről:
    ’80-ban jártam oda Orifont javítani az őrtornyokban. Láttam:
    készre szerelt síneken guruló pontonhidAKAT,
    és áttekinthetetlen mennyiségű lőszerraktárat. Tehát hds. szintű átkelési és vételezési pont lehetett.

  98. 102 Preppero

    Eljutottál már odáig, hogy a „fehér” cári időkben sokkal jobb életük volt a Hantiknak mint a „vörös cárok” (kommunisták) idején?
    Óriási ellentmondás a kommunisták elvei és a gyakorlat között.
    Népirtást végeztek, teljesen ártatlan nép soraiban !

  99. Kilúgoztak bennünket.
    A fenti egy bohócnóta.
    Ahogy a csávók beállnak, az viszont nagyon niggeres.

  100. Atomban az oroszokra kell hallgatnunk, mert ők vannak közelebb, mondhatni atomtestvérek vagyunk.
    (Az csak grátisz, hogy anno menekülés közben Kijevet hódoltattuk)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük