(1812) Cigány vicc óh!

Tibor bá’ véleménye online

 

~q191Bizonyára hallottatok arról, hogy a Studium Generale, érettségi előkészítő, emelt szintű trigonometriai feladatai közé bekerült két cigány vicc is, amit óriási botrány követett. Hogy matematikai feladatok közé vicc kerül be, azt én is megmagyarázatlan hibának tartom. De a felháborodók nem ez ellen keltek ki, hanem a „cigány” minősítésen és rasszizmust kiáltottak. Oké, nézzük az egyik viccet! „Mi az a három szó, amit a legkevésbé akarsz hallani egy cigánytól? – Jó reggelt szomszéd.”

A vicc komikuma abból ered, hogy senki se szeretne cigány szomszédokat. Ugyanis, ez egy kellemetlen élethelyzet, és nem egyedül álló. Ugyanez van az USA-ban, csak ott cigány helyett néger a vicc lényege. De hol itt a rasszizmus. A tapasztalat azt mutatja, hogy ha veszek egy családi házat 30 millióért, ezt követve az egyik szomszédom eladja a saját házát egy cigány családnak, az én frissen vásárolt házam értéke azonnal a felére esik vissza. 15 millióért is nehezen fogok rá vevőt találni. Ez egy jól ismert tény, mondom tény. Jogos a feltételezés, hogy semmi kedvem egy cigány szomszédhoz.

De akkor miért kiabál a média rasszizmust? Nyilván mert ez PC. De ki a fene szabja meg, hogy mi PC és mi nem? Ez csak azért érdekel, mert a rasszista bélyeg lebegtetése egy igen erős presszionálás, egy súlyos zsarolás, mert ilyenkor jön a vizsgálat, a felfüggesztés, elbocsátás, stb. Szóval kinek van ekkora hatalma? Erre sokan azonnal előállnak a válasszal, a zsidóknak. A zsidók kiáltják, hogy rasszista. Nehéz elhinni, sőt lehetetlen. A zsidó állam nem csak arab vicceket csinál, hanem írtja őket. Lerombolja a házaikat, elveszik a földjeiket, még se mondja senki, hogy rasszisták.

De tökéletesen mindegy kik állnak a PC kódolás mögött, valami mindenképpen bűzlik, mert akik tiltakoznak a cigány viccek ellen, azok ide csalogatták a bevándorló arabokat, oda hatottak, hogy az arab atrocitások nem jelenhetnek meg a médiákban és oda hatnak, hogy a rendőrök nem a szexuálisan zaklató arabok, hanem az ellenük tüntető lakosság ellen lép fel. – Európaiak, ébresztő!

u.i.: Lenne egy ötletem. A PC bajnokok próbáljanak oda hatni, hogy a magyar lakosságnak változzon meg a véleménye a cigányokról, aminek első stációja nyilvánvalóan az lenne, hogy a cigányok változtassák meg életmódjukat. Persze, ha 400 év alatt nem sikerült….

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

30 gondolat erről: „(1812) Cigány vicc óh!

  1. „De hol itt a rasszizmus?” Nekem is pont ez jutott eszembe elsőre. Egyébként jó kis írás, köszönet!

  2. Asszem idevág, hogy egy cigány és egy magyar egymás mellett építkezik két egyenértékű telken, azonos házakat, de egyszer a cigány elkezd mérhetetlenül nevetni a magyaron, míg az nem bírja, és megkérdi:
    – Hát te meg min nevetsz annyira?
    – Azon, hogy az én házam kétszer annyit fog érni, mint a tiéd. -válaszolja a cigány.
    – Hát ezt meg miből gondolod, hiszen teljesen egyformák lesznek?
    – Na igen, de nekem nem cigány lesz a szomszédom.

    De komolyra fordítva, az a helyzet, hogy manapság ezekben a PC időkben intézményesített szinten értelmezik át a szavak jelentését. Ilyen például a sztereotípia, amit eredeti jelentésével ellentétben ma úgy értelmeznek a legtöbben, hogy megalapozatlan rosszindulatú hazugság, aminek soha semmilyen alapja nem volt. Így van ez a rasszizmussal is, hiába van szó tényekről, ha annak tárgya rassz alapú, akkor azt már rosszindulatú rasszista megnyilvánulásnak tekintik. És azt hiszik, hogy ha ezeket így kezeljük, akkor a tények megszűnnek ténynek lenni, és ténnyé válik az, amit ők akarnak.
    Arról nem beszélve, hogy attól, hogy valaki cigányviccet mesél, szerintem nem rasszista, ahogy az sem nőgyűlölő, aki nőkről mesél viccet, vagy ahogy nem anyósgyűlölő, aki anyósviccet mesél, stb.

    „Szóval kinek van ekkora hatalma? Erre sokan azonnal előállnak a válasszal, a zsidóknak. A zsidók kiáltják, hogy rasszista. Nehéz elhinni, sőt lehetetlen. A zsidó állam nem csak arab vicceket csinál, hanem írtja őket. Lerombolja a házaikat, elveszik a földjeiket, még se mondja senki, hogy rasszisták.”

    Nem mintha én azt jelenteném ki határozottan, hogy a zsidók állnak az egész mögött, de ez nem zárja azt ki. Hiszen miért ne lehetne úgy rasszista egy nemzet, hogy közben csak a mások rasszizmusát ítéli el? Elég azt megnéznünk, hogy a radikális zsidók hogyan tekintenek a gojokra, miközben az antiszemitizmus ellen lépnek fel keményen.

  3. A vörös-tengerész-gyalogosok nagyon szépen uszítgatják az emberi csoportokat egymás ellen, majd rendre hol az egyik, hol a másik oldalt támogatják, annak függvényében, hogy a szembenállás nehogy elcsituljon. Így ugye könnyebben jutnak el a sikerhez, győzelemhez, tér és befolyás nyeréshez, mint ha maguk lennének megosztatlan cél csoportjaik ellenségei. Nincs még egy nép a földön, amelynek tagjai olyan mértékben lennének szétszóródva, mint a zsidóság. Igazából kezdem nem érteni, hogy minek ragaszkodnak Izraelhez, hiszen az ottani tetteik adnak nyíltan okot az ő elítélésükre, a pénzügyi és protekcionista tetteik sokkal rejtettebbek, nyilván valóan nem is érzékelhetőek, kell hozzá némi elő képzettség, de a gyilkosságaikat a legképzetlenebbek (pénzügyileg) is élből érzékelik és elítélik. A békés társadalmakban neghezebb igazi szemben állásokat előidézni, hiszen nyugaton a politikusnak mindent szabad, igazából nem haragszunk meg sem a hazug, sem a tolvaj mivoltukon. Ha a cigányt sikerülne igazából szembe helyezni a Magyarral, akkor lehetne akár fegyveres konfliktus is, ahogy pár éve a cigány gyilkosságokkal megkísérelték civilizációnkba a „gyomot” beűltetni, szerencsére sikertelenül. Az is igaz, hogy stratégiailag mi Magyarok alkalmatlanok vagyunk már az össze zárásra, saját érdekeinkért való igazi kiállásra, van az a másik vicc a pokolban, üstökben fortyogó népekről, ahol minden üstöt őrizni kell, nehogy kimásszanak belőle a benne lévők, kivéve egyet, a Magyarokét, mert ahogy Lucifer meséli, ott ha egy ki akar emelkedni, a többi gyorsabban húzza vissza, mint, hogy külső beavatkozásra szükség lenne 😀

  4. Nem tudom, hogy miért van az, hogy a fenti vicceken jót tudok mosolyogni, annak ellenére, ismerek több tisztes cigánycsaládot.
    De! Az már nagyon bassza a csőrömet, amikor napi szinten jelennek meg nemi alapon rasszista cikkek a férfiak kárára.
    http://divany.hu/ego/2016/02/03/igy_ismerheti_fel_hogy_bantalmazo_kapcsolatban_el/
    A cikk számára egyértelmű,hogy csak férfi lehet bántalmazó, sőt egy korábbi cikk szerint a „verbális agresszióban” is a férfiak járnak elől..

  5. Általában már legyintek a rasszistás „hírekre”, annyira unalmasak, érdektelenek. De azért vannak jó pillanataik a „kirekesztés” ellen küzdőknek, pl. a fekete ragtapasz a niggáknak, az hiánypótló! 🙂 Viszont vannak a szörnyű, rémisztő antirasszista jövőt előre vetítő esetek is, mint a svéd buzik vs. muzulmánok esete.
    http://deansdale.blog.hu/2015/07/27/a_progresszivek_agyhalottak

    Ugye nálunk is azok pátyolgatták az új európaiakat, akik a buzifelvonulást is erőltetik. Filóztunk is rajta, hogy hogy lesz itt pride, ha bevezetik a sariát? Vajon erre mi a megoldás? Hát a svédek megadták a választ. 🙂

  6. 3:

    „a másik vicc a pokolban, üstökben fortyogó népekről, ahol minden üstöt őrizni kell, nehogy kimásszanak belőle a benne lévők, kivéve egyet, a Magyarokét, mert ahogy Lucifer meséli, ott ha egy ki akar emelkedni, a többi gyorsabban húzza vissza, mint, hogy külső beavatkozásra szükség lenne ?”

    Nem azért, de ez is inkább a cigányokra vonatkozik. Évről évre tapasztalni ezt a mi környékünkön. például simán választhattak volna cigány polgármestert, de alig szavaztak az egy cigány jelöltre. És valószínűleg azért is van ez így, mert a kiemelkedett cigány tud a legszemetebb lenni a többivel. És itt nem a tisztes szakmunkás cigányról beszélek, hanem a politikai, vagy uzsora úton felkapaszkodottakról.

    4:

    Attól, hogy tudjuk, hogy nem minden cigány, vagy rendőr olyan, mint ami viccekben szerepel, nyugodtan lehet szeretni ezeket a vicceket. Sőt, több rendőrt is ismerek, aki jókat kacag a rendőrvicceken.

    5:

    Azon sem véletlenül háborodott fel a közvélemény, hogy a feministák „elfelejtettek” kikelni a szilveszteri esetek ellen…

  7. Legutóbb a fekák tüntettek Hollywoodban, mert egyet sem jelöltek közülük Oscarra. Nem hoztak példákat, hogy pl. X.Y. megérdemelné, mert annyira jó rendőrfőnök/polgármester/Isten volt a Z. című filmben, stb. Nem, a teljesítmény nem számít, pusztán faji alapon, „cshákázéémer” ők négerek és ez nekik jár. Érdekes, senki nem háborgott a rasszista követelőzésen. (Na jó, asszem’ egy európai filmkritikus(?) szóba hozta.)
    Létre kéne hozni egy kategóriát az Oscaron belül, Legjobb kvótanéger néven. 😀

  8. Szerintem itt is Bogár László mondta meg a tutit.
    Szerinte a PC beszéd NEM a kissebbségek védelmében alakult ki, hanem hogy nehézzé tegye a valódi problémák megbeszélését, azaz a „beszédteret” szűkítse.
    Mert ha nyilvánosan tilos olyan szavakat kiejteni, mint zsidó, cigány, „kerítés”, néger, háttérhatalom, akkor az egyszerű ember nem tudja megfogalmazni azokat a dolgokat, amiket problémásnak lát.
    Így politikailag kiszolgáltatottá válik, azokkal a csoportosulásokkal együtt, akik programjukban ezeket a szsvakat is használnák.

    De úgy tűnik, ez az egész 70 év után kezd erodálódni.

    Már az antiszemitázás se annyira elrettentő, mert azért a másik oldal is védekezik : Régen az volt antiszemita, aki nem szerette a zsidókat. Ma az az antiszemita, akit a zsidók nem szeretnek.
    Szóval van remény.

  9. 6. Vasgerinc

    „Azon sem véletlenül háborodott fel a közvélemény, hogy a feministák “elfelejtettek” kikelni a szilveszteri esetek ellen…”

    A közvélemény felháborodott.
    A kézivezérlésű média hallgatott mint szar a fűben.
    Ez rettenetesen leleplezte a médiák hovatartozását.
    Ez viszont pozitív hozadéka a dolgoknak.

  10. „a cigányok változtassák meg életmódjukat”

    Ezzel könnyű egyetérteni, könnyű kijelenteni, könnyű megfogalmazni elvárásokat velük szemben.

    Vajon tömegesen lehetőségük van-e rá? Erre is rávágjuk, hogy igen, tanuljanak szakmát, dolgozzanak, mint más. Hiszen már a Kádár rendszerben, de a rendszerváltás után is mindenféle felzárkóztató programok voltak/vannak, rászorultsági alapon ingyenes oktatás, étkezés stb., csak tanulni kéne…

    Miközben 5-600 ezer magyar vándorolt nyugatra, mert itthon nem talált munkahelyet.
    Hol fog elhelyezkedni a szakmát tanuló cigány ezen a munkaerőpiacon?
    Jó, tanuljon nyelvet is, elég nagy az EU… Ahol láthatóan azon dolgoznak a kapitalisták, hogy a „drága” kelet-európai munkaerőt hogyan lehetne olcsóbb, közel-keletivel felváltani…

    Szóval minek is tanuljon, minek erőltesse az agyát, minek fektessen ebbe energiát, ha a végén jó eséllyel mégsem változik semmi?

    Ha lenne munkahely, ha erősödne a gazdaság, azzal meg csak még gyorsabban rohannánk az ökológiai katasztrófába…

    Ez egy olyan kérdés, amire nincs jó válasz – pontosabban egyáltalán nincs válasz. Tudunk-e pozitív jövőképet adni a hazai cigányságnak? Nem tudunk. Így hát maradnak a viccek…, a ‘megélhetési’ gyerekszülés, az ügyeskedés, meg a btk-ba ütköző cselekmények.
    Egyszerűen nincs hova beilleszkedni. Ma. Itt. Magyarországon. Még ha akarat volna is a cigányság részéről – de persze az sincs, és pozitív jövőkép nélkül nem is lehet.

    PS. Mielőtt felnégyeltek, azért gondolkodjatok el rajta… 🙂

  11. 10. Observer

    „Egyszerűen nincs hova beilleszkedni.”

    Jogos.
    A PC meg kulturális nyűgök miatt nehéz valójában megfogalmazni.
    Az Euoatlanti rendszer úgy ahogy van egy embertelen rendszer, ezer sebből vérzik, de az elitnek mindig volt elég pnze, hogy ragtapasszal fedje el a sebeket.
    Ehhez a rendszerhez nem akartak felzárkózni a cigányok.
    Végül is ők valahogy mindig látókörök kívül estek, amikor a parasztokat fosztották meg a földjeiktől, vagy a munkásokat zombisították…
    Szóval az ő agyuk nem lett „modernizálva”.

    Ezt már leírtam az bevándorlók okozta válságnál is:
    Érdemtelenül értékeljük fel az európai rendszert csak azért mert támadás éri.
    Pedig a támadás PONTOSAN azért éri Európát is meg a cigányok részéről Magyarországot is, mert alapvetően alkalmatlan megoldani a nem gazdasági típusú problémákat (amiket pénzszórással nem lehet szőnyeg alá söpörni).

    Ezt a frusztrációt jelzik a nem-PC viccek.

  12. 10-11:
    Fordítva ültök a lovon. A cigány nem azért nem változik, mert nincs jövőképe. Azért nem változik, mert szarik mindenre. Neki jó minden úgy, ahogy van.

  13. Amikor indult a műholdas Digi, vállaltam még antennaszerelést. Három címet kaptam Ráckevére, gondoltam egy menetben megcsinálom. Végeztem az elsővel, beírtam a következő címet a navigátorba, fordulj balra, fordulj jobbra és már bent is találtam magamat egy cigánytelep közepén. A kocsi tetején az alulétra és én egyedül benne. Ugyanazzal a lendülettel mentem is tovább, mire felocsúdtak, már kint is voltam. Szerencsém volt, hogy ők is meglepődtek, mert különben most nem írnám ezt. Ilyen helyre a rendőr is csak csapatostól mer bemenni, ha nagyon muszáj.
    Aki geddont akar gyakorolni, itt élesben teheti. Félelmetes állapotok vannak és már nem csak a telepen. Egy elöregedett faluban élők gyakorlatilag halálra vannak ítélve. A tapasztalatom az, hogy a sváb falvak azok, ahol még fel mernek lépni a portyázók ellen.
    Aki cigánymódra él, azzal csak a hasonló módon élők tudnak együtt élni. Sajnos, ehhez nem kell cigánynak születni, de ez jelentős előny.

    Annak a volt győri képviselőnek van igaza (akit ezért a kijelentéséért jól meg is hurcoltak), hogy vagy kiirtani, vagy eltartani lehet őket.
    Nagyon jó színészek, úgy tudnak hazudni, hogy az őket nem ismerő városiakat teljesen hülyére veszik. ezért könnyű a szegény, hátrányos helyzetű, sajnálni való képet kialakítani, ahelyett, hogy a gyereke potenciális gyilkosát látnák benne.

    Hogy ez kinek az érdeke? Miért nem mernek a problémához nyúlni? Miért csak elkenik a dolgokat, hogy nehogy valahol kitörjön (ami csak idő kérdése, annál nagyobbat szól majd). Az egyik oldal nyíltan támogatja ezt a veszélyt növelő folyamatot, a másik dumál, de azért érzi és óvatosan próbálja visszaszorítani (lásd: a CSOK esetében, a családi pótlék helyett adókedvezmény). Egyértelmű az időhúzásra törekvés.

  14. 13. Tibor bá’

    „Azért nem változik, mert szarik mindenre.”

    Azért voltak korok, amikor a cigányok elfogadottabbak voltak.
    A falu szélén a viskóikban meg voltak tűrve, mert valami hasznot azért hajtottak: fazekat foltoztak, fakanalat, taknőket készítettek a kidőlt fákból, újrahasznosították a mások által eldobott tárgyaikat, ismerték a gombákat és a gyógynövényeket.
    Ezért a falubeliek elviselték az időnként eltűnt tyúkokat is…

    A kérdést úgy is fel lehet tenni, hogy ha a társadalom egy része változni akar, vagy meghajlik az erőszakos változások előtt, akkor joga van-e kényszeríteni a többi részét is, hogy fogadja el, és változzon ő is ?

    Mert például a zsidók is sikeresen álltak ellen sokezer éves társadalmi nyomásoknak, lassan „kötelező” elfogadni az ő másságukat, pedig számszerűsítve nagyságrendekkel „többe vannak” a többségi társadalomnak, mint a cigányság.

  15. 15:
    Sok mindent nem tudsz. Például azt, hogy létezik szalonképes lopás és szalonképtelen lopás. 😀

  16. 14: A legsötétebb hajdúhadházi cigánytelepen már nem egy UPC és T-home műholdas antennát felszereltem. Azt hiszem, H-B. megyének nem nagyon van olyan cigánytelepe, amin még nem jártam antennát szerelni. (talán az egyetlen Hencidát kivéve, mert annak már Hadháznál is nagyobb híre van.) Soha semmi bajom nem volt. Igaz, egyszer megloptak idegen cigányok, de akiknek szereltem, azok összecsődítették a rokonságot és visszaszerezték az ellopott holmimat. Nagyon egyszerű: Ezek a retkek azt soha nem bántják, akitől _kapnak_ valamit. Én pedig éreztetem velük, hogy ha valami nem kerek, „beszólok” a központba, és akkor abba az utcába/faluba a büdös életbe soha senki nem jön többet antennát szerelni.

  17. Magyarországon az az antiszemita, aki a társadalmi konszenzusban elfogadottnál jobban utálja a zsidókat.

  18. 17.
    Így van, csak az erőből értenek, ezért kezelhetetlenek most. Akkor, ott én prédának mentem volna.
    A korosztály sem mindegy. A szomszéd városban az üzletkötő szórólapozó hölgynének raktam fel egy egyszerű földi antennát. Az áram az ablakon jött be a szomszédból, a a padláson nem mertem hova lépni, be ne szakadjon. A szobában a kályha fölött öklömnyi rés volt, arra nem voltak képesek, hogy betömjék. A negyvenes korú férfi segített, a létrát tartotta, a kábelt húzta. Látszott rajta, hogy valamikor még dolgozott. A kicsik szokás szerint ugráltak, viszont a 18 év körüli srác csak az ágyon döglött, a szemeivel szinte megölt volna, hogy a szülei szívélyesek. Azután zokon vette, hogy az apja rászólt és elment otthonról. Ő lesz a veszélyes.

  19. Írtok itt páran arról hogy szereltek fel T-home meg UPC antennákat a cigányoknak.Akkor ezek néznek Tévéket?Akkor tudnak fogni minden féle csatornát,ahol ugye kultúrált szocializálódott műsorok vannak.Akkor ezek mégsem hatnak rájuk?Akkor minek nézik?.Vagy mit néznek rajta?

  20. 13: „Neki jó minden úgy, ahogy van.” Ez a látszat. Mindegyik szeretne jobb életet, csak hát tenni ne kéne érte…
    Persze van a legalja, amire valóban igaz az állítás.

    20: „Vagy mit néznek rajta?” Győzikét, meg amíg volt, Mónika-sót. Meg a többi díszcigányt. 🙂

  21. 20: Muzsika TV-t, mulatni, a purdéknak mesecsatornát, meg pornót, gyerekcsináláshoz (megélhetés).

  22. Azért ma már egyre többen ezt a három szót sem akarják hallani a Fideszes szomszédtól: „Tetszik a céged!” és ez polkorrekt.

  23. Építőipari fővállalkozó cégnél a pályázatok gyengeáramú részének a kiértékelését végeztem. Egy, Pesttől keletre eső város iskolafelújításával kapcsolatban az egyik legtovább egyeztetett rész az osztályokban lévő hangszóró elhelyezése volt. Az igazgatónő szerint, ezek a gyerekek megőrülnek az ilyenekért. Ő mondta, hogy náluk még kasztrendszer van, magyarral lehet házasodni, de kaszton kívülivel nem. A legalsó kaszt az oláhcigány, ők szaporodnak a leggyorsabban és ővelük van a baj.

  24. 18. Én is benne maradnék a „társadalmi konszenzusban”, ha mondjuk a Knesszetben egy palesztin menekült túlélő is el tudná mondani ugyanezt 🙂

  25. Kötelező olvasmány: Pokol Béla: Európa végnapjai (2011). Csodálkozom, hogy Tibor bá még nem említette.

  26. 16 Tibor bá’

    „Sok mindent nem tudsz.”
    Miből gondolod, hogy nem tudom?
    A lopás az lopás. Persze időnként kényelmetlenebb rámutatni a „szalonképes” lopásra, ezért a szalonképtelenek körül nyüzsögnek.

    És nyilván szalonképeséknek őszinte érdeke, hogy mindenki a szalonképtelenekre figyeljen…
    Soros 100 milliárdokat sikkaszt, de egy percet se ült.
    Pedig, hej, de jólenne, ha arányosan büntetnék mondjuk egy tyúklopáshoz képest !!!!

    Szóval… Őszintén… Ez a cigányozás egy mesterséges gumicsont.
    Megint a tyúktolvajokkal van tele a média, miközben mások milliárdokat nyúlnak le.

  27. 27.
    Valóban gumicsont. Annak, akit nem érint. Míg az egyik a folyamatosan romló körülmények miatt megnehezíti meg az életedet, a másik a mindennapjaidat teszi élhetetlenné. Úgy élni, hogy a szomszédból jönnek át a patkányok, a szart átdobálják a kerítésen, a gyerekek a kertedben bóklásznak, folyamatos az üvöltözés, ami mozdítható, mindenedet elvisznek, éjjel bezárkózol és rettegsz, hogy mikor jönnek agyonverni, amikor mész hazafelé a munkából, szólnak, hogy jobb, ha nem mész még haza, mert éppen a házadat fosztják ki, annak ez a probléma, nem a szalonképesek. De előbb, utóbb ez mindenkit érinteni fog. Csak idő kérdése.
    Persze, a szalonképesek be tudnak költözni őrzött lakóparkba, de onnan időnként ki is kell jönni.
    26.
    Ő a demográfiai mutatókból vonta le a következtetéseket, a migráció okozta változásokat természetesen még nem tudta figyelembe venni. Így a környezetünkben még csak a népességcseréből adódó változásokkal számolt. Ebben szerepel az a megállapítás, ha jól emlékszem, hogy a cigányság 95 %-a mindenféle munkára alkalmatlan.
    Nem csak Európát figyeli, hanem például Izraelt is. Nekem újdonság volt a megállapítása, mert az arab lakosság gyorsabb szaporodásáról tudtam, de az ortodox zsidókéról és annak a következményeiről nem.

  28. 8. Attila (PV)
    Köszönöm, ilyen jó megfogalmazást még nem olvastam. Kár, hogy Tibor bá” -nál nem lehet like-ni

  29. 29. bogozy

    „Kár, hogy Tibor bá” -nál nem lehet like-ni”

    Nem baj… A piros pontot azért beírtam ! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük