(1807) Kivizsgálás

Tibor bá’ online

 

~q191Vannak a világban látszólag érthetetlen dolgok, amelyek alig keltik fel az emberek figyelmét. Ezeknek egyike a kivizsgálás. Körülöttünk állandóan történnek események, amiket a média le is jelent, de pontos értesülést lehetetlen kapni, mert a dolog kivizsgálás alatt van, és ameddig a vizsgálat folyik, senki se nyilatkozik, illetve, aki tehetné, annak meg nem szabad. Ez úgy ahogy még érthető lenne, de ezek a vizsgálatok hónapokat vesznek igénybe, ami az én felfogásom szerint teljességgel érthetetlen. Vegyük a legutóbbi esetet Galambos Lajossal, aki az eddigi ismeretek szerint vizet, gázt és elektromos áramot vételezett illegálisan, köznapi nyelven lopott. A dolog azonban jogilag nem egészen azonos, mert szó sincs klasszikus lopásról. Lopás az, amikor valamit a tulajdonos tudta nélkül eltulajdonítok. Ebben az esetben a tulajdonos, vagyis a közművek tudnak arról, hogy a gyanúsított „vételez” csak azt nem tudja, hogy cseles módon többet, mint amennyiről a közmű tudomást szerez. De nem ez a lényeg.

A lényeg az, hogy a víz (Galambos szerint) be se volt kötve a hálózatról, mert a lakóparknak saját vízműve volt. Igaz vagy nem, felejtsük el. Marad a gáz és az áram. Az elmúlt években a média többször is foglalkozott az „áramlopással” és fel is tártak néhány ötletet, például az utcai távvezetékre való ideiglenes rácsatlakozást, ami különben elég látványos, de gyorsan meg lehet szüntetni. Ne foglalkozzunk ezzel se. Nade a gáz! A gáz leágazáshoz vascső kell, amit nem csak kiépíteni kell, de szigetelni a szivárgás ellen, és ha egy ilyet leágaznak a fővezetékről a mérőóra előtt, azt csak a hülye nem veszi észre, pontosan egy perc alatt. Egyszerűen nem lehet nem észrevenni. És akkor nézzük, mi történt.

Valaki vagy észrevette az illegális vételezést, vagy eleve tudott róla és úgy döntött, hogy feljelentést tesz. Egy sima feljelentés alapján nem illik valakit vizsgálati fogságba vágni, ezért a rendőrségről valaki kiszállt és megnézte, jé tényleg itt egy colos cső, ami leágazik a mérőóra előtt, ezen történik az illegális vételezés. Na, akkor letartoztatjuk és börtönbe dugjuk a tulajdonost. Miért is? Hogy nem tudja megváltoztatni a nyomokat, hogy ne tudjon bűnt ismételni, azaz tovább lopni a gázt. Képtelenség. Mindössze el kell zárni a főcsapot. Ehelyett telnek a hónapok, egyik a másik után. Pedig csak le kellene fényképezni az illegális vételezést, kellene készíteni egy jegyzőkönyvet, Lajossal aláíratni és már ki is lehet tűzni a tárgyalást. De nem tűzik ki, hanem kivizsgálják. Hónapokon át vizsgálják azt, amihez mindössze 5 percre lenne szükség.

Lehet, hogy ezt egy elfogadott nemzetközi gyakorlat, vagy mit tudom én, de ez madártávlatból nagyon úgy néz kik, hogy egy nagykutya megharagudott Galambosra, vagy éppen keresztezte az üzleti érdekeit, és „el tudta intézni”, hogy Lajcsi 4 hónapon keresztül zavartalanul át tudja gondolni a dolgokat. Ez természetesen nem tény, csak spekulálás, de éppen azért, mert spekulációra ad okot, ezeket a kivizsgálásokat nem kellene természetellenes mértékben a végtelenségig elhúzni.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

23 gondolat erről: „(1807) Kivizsgálás

  1. Azt mondják bennfentesek, hogy Tasnádi nevezetű (gengszter) úr ellenvetett valami ügyben valami Pintér nevezetű úrnak, és ezért összekuszálódott az élete, és ráfeküdt az igazság (jog) szolgáltatás.
    Tibor’bá gondolod hasonló jelen esetben?

  2. Mindenesetre elgondolkoztató, hogy Lajcsink mint vagyontalan ember nem rendelkezett lefoglalható vagyontárggyal. Ez a gondos előrelátás minden magyar vállalkozó számára elvárható gondosság.
    Ugyanakkor arról frissen nyilatkozott hogy „visszautasíthatatlan” ajánlatot kapott egy befektetési célú ingatlanára amit „elfogadott” mélyen érték alatt, mert világosan érezte, hogy éppen két vállra van terítve.
    Céget vagyon vagy strómanokon vagy külföldi érdekeltségen keresztül üzemeltess, pénz csak olyan bankban tarts aminek fiókja sincs itthon, ha nagyra nősz akkor a fiúk megkeresnek és komoly, elgondolkoztató ajánlatot tesznek rá.
    Kb ez az üzenete a storynak.

  3. „az ügyészség nem fogadja el azt a döntést, hogy Galambos Lajos vasárnap hazamehetett az előzetes letartóztatásból és fellebbeznek. Azaz azt akarják, hogy Lajcsi visszakerüljön előzetes letartóztatásba.”
    http://tenyek.hu/belfold/201073_vissza-akarjak-kuldeni-lajcsit-a-bortonbe.html

    Polt Péter vezette ügyészség kifogástalan munkát végez. Aki mást állít, az hazudik. Biztos vagyok benne, hogy az ügyészség megkapta a kellő információkat, ami miatt G. Lajosnak előzetesben kellene maradni. 😉

  4. Ezek az elhúzódó vizsgálatok és perek nagyon érdekes dolgok. Amikor valakit nagy veszteség ér, van egy pszichológiai folyamat, ahogyan mentálisan végig halad a dolog feldolgozásának útján, ez a következő (egy konkrét elemzés e témáben itt: http://www.lelkititkaink.hu/halal_fazisai.html):

    1. Elutasítás
    2. Düh
    3. alkudozás, önmagunk hibáztatása
    4. depresszió
    5. belenyugvás

    Az első két lépés kifelé fordulás, főleg a második, amikor revansot akarunk venni. Én magam is átéltem ilyet, valóban így zajlik a folyamat. A vizsgálatok és bírósági perek, ahol befolyásolni kívánják a végkifejletet oly módon, hogy az kedvező legyen arra nézve, aki a vádlottak padján ül, nincs más teendő, mint az első 4 fázishoz szükséges időt meg várni. Amikor a döntés az 5. belenyugvási szakaszban történik, akár fel is menthető a gyilkos is. Az első két fázis kivárása szerintem a tárgyilagos döntés lehetőségét teremti meg, az 5. egyértelműen a megúszáshoz vezető út. Mindenki tudja, ha pl. balesetben elveszít közelli rokont, az elfogadás után nem is akarja fel szakítani a sebeket, már nem kíván foglalkozni a felelősökkel sem, mert nagyobb fájdalom az ügy felelevenítése, hiszen itt már belátta az ember, hogy vissza úgysem kaphatja szeretettjét. I Pereknél, vizsgálatoknál természetesen nem egy bizonyos egyénre vonatkozik ez az 5 lépcsős folyamat, hanem a közhangulatra, ugyanis az pont ugyanígy működik. De jól megfigyelhető volt a vörös iszap ügyben is ez a szándékos idő húzás, hogy közeli példát mondjak.

  5. Az egész rendőrségünk és jogszolgáltatásunk így működik. A feljelentések bemennek egy fekete dobozba, ami aztán láthatatlan módon hosszú-hosszú ideig nem csinál vele semmit. Aztán a végén két lehetőség van:
    -Ha nincs benne érdekeltsége valami nagykutyának, akkor ejtik az ügyet,
    -Ha van megrendelő, akkor kijön valami irat, amiben elítélnek valakit, teljesen függetlenül attól, mi is történt valójában.

  6. 4.
    Csak hallomásból ismerem, hogy valamelyik arab országban gyilkosság esetén 5 év börtönben töltött év után kérheti a gyászoló család az elkövető kivégzését, de előtte nem. Gondolom itt is időhúzásra játszanak, hogy a rokonság már nem akar majd bosszút állni.

  7. 2: a külföldi bankszámlát illetően: az egyik számlám az Unicredit Banknál van, a minap az alábbi levelet találtam tőlük a postafiókban:

    „Tisztelt Ügyfelünk!

    Az Országgyűlés 2016.01.01-i hatállyal bevezette a Közös Jelentéstételi Előírás (Common Reporting Standards, CRS) szabályozását, amely a pénzügyi számlákkal kapcsolatos információk automatikus cseréjéről szól. A szabályozás elsődleges célja, hogy a résztvevő államok adóhatóságai információt kapjanak az országukban illetőséggel rendelkező személyek bankszámláiról.

    A CRS szabályozás betartása érdekében bankunknak vizsgálatot kell végeznie ügyfeleink adózási illetőségének megállapítására. Számlanyitás előtt ezért a bankunknak meg kell vizsgálnia, hogy leendő ügyfelünk hol rendelkezik illetőséggel adózási szempontból. Ha az illetősége a CRS-szabályozás által érintett államok valamelyikében van, úgy az ügyfél által nyitott számla a CRS-szabályozás értelmében Jelentendő Számlának minősül (a továbbiakban: Jelentendő Számla).

    A Jelentendő Számla esetében a CRS-szabályozás szerint a banknak jelentenie kell a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére többek között a számlatulajdonos adatait (például a nevét, címét, adóazonosítóját), a számla számát, valamint egyenlegét / értékét. Majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az adatokat a CRS-szabályozás alapján továbbítja az illetékes államok adóhatóságai felé. ”

    Ennyit erről…

  8. Mivel a jelzett szemely Mocsa melletti uradalmatol kb 10km-re lakom,valamicske ralatasom van.
    Lajcsi mint a hazai ciganysag ugy altalaban Fasi Adam stb… stabil balos, liberalis,komunista erzelmu, szavazo.
    Nagyra Orban elott nottek.
    A magyarok regtol fogva nagyon szerettek a notazast.
    Tul eros hatasu tud lenni egy nagy kozossegben,mediaban elhangzo Kalasz,vagy hasonlo nemzeti temaju magyar-nota.
    A Kadar idokben Acel elvtars nagy figyelmet fordított arra hogy kigyomlalja a magyar erzelmu enekeseket.
    Ezt a mai napig vegzik… a mai Aczel az Tarnai Kiss Laszlo vegzi hasonlo magyartalanito szellemisegben.A lekvar mehet a komolyabb notaknak es eloadoknak marad a furdokad.
    Ezert tettek meg Tarnait a Danko radioba fonoknek.
    Hogy miert engedtek el az ilyen tipusu szinvonal alatti lagzis szorakoztatast az is megerne egy posztot, de jelenleg nem ez.
    vissza Lajcsihoz
    Lajcsit az ilyen un. „nemzeti” idoszakok megviselik.
    O a szoci idoszakokban erzi elemebe magat.
    Ott tudott nagyokat biznicelni.
    Ha ide irnam milyen ugyekben penzelt, es hogy cserelte le az elozo nejet mint mas egy rossz biciglit, jarkalhatnek a birosagra.
    Mondjuk egy kicsiket tuldimenzionalta onmagat,es ezert bukott meg.
    Gondolj arra, 1 m3 vizet telen mennyi energiaval lehet 20 fokra felmelegiteni. Es 150m3 az mennyi lehet.
    Ez meg csak a furdomedence es jakuzzi…Boldogpusztan akkora van hogy ralipalyat lehet benne epiteni.
    Hogy a Lajoska miert bukott meg?
    Azert mert eltunt mogule a politikai vedelem,a hatszel.
    Ha nagy vagyonba ulsz,
    + nem tudod titokba tartani,
    + gyenge vagy,
    + nem tudod megvedeni magad,
    Az a leheto legrosszabb leosztas ami veled tortenhet.
    Hogy vizsgalodnak… es nem talalnak semmi rendelleneset,
    holott Lajosom kulon rejettt szobat epittetett az aram lopasara, az azert van mert minden felnek ez felel meg.

  9. 8. Xander

    Ha jól értem, Lajcsi mögül kifogyott a balos hátszél, és nincs aki tovább védje ügyeskedéseit, ezért remek célpont vált belőle a jelenlegi kormány számára?
    Orbán meg hülye lenne kihagyi a ziccert…

  10. 8:
    Ez mind szép, de a lényeg: lopott vagy nem lopott. Ennek az eldöntéséhez nem kell 4 hónap, elég 4 perc. — Kinek az érdeke, hogy Magyarországból Sziciliát csináljanak?

  11. Szerintem nagy hibat csinalt Lajoska,
    az illegalis vetelezessel,mintegy felkinalta a hatsojat az aktusra.
    Aki ilyen nagy hazat tart mindenki valami modon ugyeskedik.
    A politikusok hazanal, hogy miert nem is ertem… :Dx
    nem kopogtat se aram komando se gazos kommando.
    Lajosom ott tevedett,hogy a celebseget osszekeverte a politikussal.Lasd fennebb, onmagat tulertekelte.
    Most fidesz modra megkopasztjak a fiatalok,
    es raadasul ezt neki le kell nyelnie.
    Ha sokat okoskodik baleset erheti.
    Csak az a bizonytalan meg,h mennyit hagynak meg neki.
    Lajosnak most le kell mennie kutyaba
    es o ezt,mivel okos ember,
    es megerti hogy tobb is veszhet,
    egy szo nelkul letolja a nadragjat.
    Nem sokat fogsz hallani errol, a birosagon van erre egy kulon szo amikor is elfektetik az ugyet es mindenki elfeledkezik rola.
    Orban ezekkel a semmi ugyekkel nem foglalkozik.
    Az ilyen vagyontalanito ugyekre megvannak a Cegen beluli dedikalt szemelyek.

  12. 11:
    Lajcsi túlságosan celeb ahhoz, hogy ne figyelje 10 millió. Ha lopott tárják fel hitet érdemlő módon. Ha nem lopott, akkor másképp kellett volna elintézni. Ez így kontra produktív.

  13. 12: soha nem fogjak ez az ugy csendben el fog sunnyadni.Ami tortenik azt csak a beavatottak fogjak megismerni.
    En nem allitok olyat hogy lopott,
    de
    1.az aramra kulon lefalazott, rejtett szobat tartott fenn, amibe egyedul O jutott be.
    Ott kapcsolgatta szemelyesen ide-oda a drotokat

    -(ami nem mellesleg szamara is egy folyamatos Eletveszely volt egyben) szoval meglehet igy jobban jart mint ha kilowattoktol veletlenul lefo a hus a csontjairol…
    -Arra azert ugyelt h.legyen valami rendszeres fogyasztasa.
    Eleg primitiv elgondolas,de jelzi, az intellektus teljes hianyat.
    Na ha masert nem, de ezert erdemes tovabb tanulni…
    Gondolom ezt regebben elgereblyezte, de jelek szerint mar nem tudta.
    A nagymenok Gyurcsany stb ugy oldjak meg, hogy kulon tarifat alkudnak ki a szolgaltatokkal. Es azzal minden le van zsirozva.
    Neki is ezt kellett vna tennie es nyugodtan fujhatna tovabb a trombitajat.
    Ja kerem… az zsebbenyulos jatek, es meg vedett szemelynek is kell legyen az illeto.
    De nem O ugy gondolta jobb a lopikazas.
    Tudod tezsvirkem oldjuk meg okosba…
    Annyira titokba probalta tartani, hogy a kiszallo elektromos kollegak megdobbentek a primitiv kokanyolt szerelesen
    ami a szag-ertelem teljes hianyara utalt.
    2.Meg nem tudom erositeni,szval nem en mondom,
    de
    A gaz vetelezest ugy oldodott meg, hogy a Tatai lakoparkja es Boldogpuszta elotti fonyomo agra reakotott a szereles idejen egy meretlen vezeteket.
    Hat ezt felenk gazlopasnak nevezik de majd erre is kitalalnak egy uj szot mint specialis eset.
    3. A vizet azt csak az irodaba vezette be,hogy legyen valami szamla,a tobbit a welnesst sajat furott kutrol oldotta meg. Ami minimum de bejelentesi kotelezettseggel jarna, mert igy illegalis viz-kiemelest vegzett.
    ennyi a tortenet.
    Dedikalt szerzodest kellett volna kosson, mint kiemelt nagyfogyaszto.
    maskepp gondolta…
    hat ennyi

  14. 10. Tibor bá’

    „Ennek az eldöntéséhez nem kell 4 hónap, elég 4 perc. ”

    Igaz.
    De kit érdekel, hogy Lajcsi lopott-e. Seperc alatt le lehet ülteni, meg vagyonelkobzás… Aprópénz.
    Sokkal érdekesebb az őt támogató háttér, és azt feltérképezni idő kell.
    Lajcsi egyszerűen egy betekintést nyújtott a jelenlegi kormány ballib ellenzékének a struktúrájába, és felfedett egy csomó sebezhetőséget. Most ezeket göngyölítik.
    Hogy a többi szereplővel alku lesz kötve, vagy mennek ők is a levesbe, azt is az idő, meg a „tárgyalási készség” dönti el.
    Erre kell a 4 hónap, vagy akár még több is.

  15. Nem lehet, hogy Lajcsi csak az aktuális gumicsont, aki be lett dobva, hogy addig se a fontos dolgokkal törődjön a nép?

  16. 15. Abel

    Azért Lajcsi nem ANNYIRA fontos, hogy sok embert lekössön mint elterelő hadművelet.
    Akiknek fontos, azok meg veszik az adást.

  17. 13 – Xander:
    Köszönjük az információt. Tényleg érdekes. De akkor miért köti az ebet a karóhoz? Amit nem értek. Ezeknek az embereknek annyi a pénze, mint égen a csillag. Mi a fenének kell nekik lopni? A másik: nincs az a tökéletes elrendezés, amit a végtelenségig fenn lehet tartani. Ezt nem tudják?

  18. Sose értettem, hogy ha ennyi pénz fölött diszponálnak a gazdagok, akkor egy kis plusz ráfordítással megoldhatta volna lopás helyett pl napelemmel az áramot, napkollektorral/hőszivattyúval a meleg vizet/fűtést,nem kell MW-os teljesítményű kazán a lakóparkba csak 5cm szigetelés helyett 15cm szigetelés kellene a homlokzatra,stb,stb…

    Ha valaki gazdag, akkor különösen megengedhetné magának az alternatív, de teljesen legális megoldásokat.
    Ehelyett a barma inkább lopja a villanyt, mer az ingyé van.

    Tavaly év végén beszéltem rá egy villa tulajdonost, hogy gázkazán helyett inkább rakjon be egy levegő/víz hőszipkát és napelemet, plusz ne a magyar energetikai előírások szerint építkezzen, mert 5 év múlva gatyája rá fog menni a gázszámlára, plusz eladhatatlan lesz háza, mert vagyonokba kerül a rezsije. Csak megjegyzem 300m2 2 szintes házat 15-20kW-al ki lehet fűteni.

  19. 18. ” Mi a fenének kell nekik lopni?”
    Mindig van, aki gazdagabb! Ez elviselhetetlen!!!!

  20. 18. Tibor bá’

    „A másik: nincs az a tökéletes elrendezés, amit a végtelenségig fenn lehet tartani. Ezt nem tudják?”

    Nem az eszéért szeretik a Lajcsit se…
    De egy csomóan (tanácsadók?) jól élnek belőle…

  21. A kapzsiság határtalan és minél nagyobb már a vagyon annál erősebb, gátlástalanabb a vágyakozás a gyarapításra.
    Jómagam is gondolkodtam, miért nyomakodnak annyira a kőgazdagok a hatalom közelébe. Egyszerű a válasz: mivel az üzleteik többsége illegális, fél legális, muszáj ott lenni folyamatosan a törvényhozás közelében, blokkolni, elterelni azt a saját „biznisztől”

  22. Tegnapi hír, hogy a MAL Zrt vádlottait egy okos veszprémi bírónő felmentette, azzal indokolta ostoba döntését, hogy „személyek felelősségét vizsgáltam, de a MAL Zrt nem ült a vádlottak padján”. Ennek az agy nélkül gondolkodó tyúknak el kellene olvasnia David Kortentől a Tőkés társaságok világuralma c. könyvet, hogy megtudja, miért kaptak jogi személyiséget a cégek, akkor nem hozna ilyen ostoba döntést és nem indokolná ilyen tudatlanul. 2010 októberében történt az emberi mulasztások sora okozta tragédia, vártak 5 évet és mindenkit felmentettek. Van-e kérdés, hogy miért tart csak a vizsgálat (ami valóban egy 1 órás műszaki felmérés kérdése, ráadásul minél hamarabb a gyanú felmerülése után, nehogy átépítsék a csatlakozásokat) hónapokig ? Tegnap a 4. sz kommentben említettem meg a vörös iszap katasztrófát, s mit ad Isten, tegnap este hallottam a hírt az autóban ülve (olyankor hallgatok híreket)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük