(1801) A Big Herba egy elszabadult hajóágyú

Tibor bá’ online

 

~q191Miért lehetnek veszélyesek a vitaminok, az ásványi anyagok és a gyógynövények? — Az étrend kiegészítő iparnak a körmére kellene nézni.

Ha ezt a posztot nem lapoztad át, akkor valószínűleg neked is van kedvenc étrend kiegészítőd. Persze nekem is van, és úgy tűnik, hogy elérem vele a célomat, ráadásul a jelek szerint a klinikai próbánál is megállta a helyét. De a rablókapitalizmus étrend kiegészítő alrendszerénél biztos lehetsz-e abban, hogy amit drága pénzen megvettél, az meg fogja teremteni az ígért hatást, illetve az van-e benne, ami rá van írva a felragasztott cetlikre? De a legfontosabb, nem fog-e ártani a szedése? A válasz: egyáltalán nem lehetsz biztos egyikben sem. A Big Herba = Big Business, és amikor profitról van szó, okosabb, ha a vevő alaposan kinyitja a szemét.

[Mielőtt folytatnám a fordítást, felhívom a figyelmeteket, hogy a Magyarországon forgalmazott étrend kiegészítők nagy részben az USA-ból származnak, nem egyszer eredeti csomagolásban és feliratokkal.]

Az elmúlt héten (tehát február elején) a new yorki ügyészség több hipermarketet felszólított, hogy vegyenek le a polcaikról több saját márkanév alatt árusított étkezés kiegészítőt, mert a vizsgálatok szerint más van a tégelyekben, mint ami rá van írva. Például a Gingko Biloba tégelyben egyáltalán nem gingko biloba volt. A legtöbb termékben olcsó töltőanyag van, legtöbbször valami növény származék, például búzaliszt, ami súlyos allergiát válthat ki azokból a gyanútlan felhasználók körében, akik allergiásak a gluténre.

Ez azonban csak a legutóbbi botrány. A becsapós, és potenciálisan veszélyes étrend kiegészítőkről szóló jelentések évek óta gyűlnek. 2012-ben az USA Egészségügyi minisztériumához tartozó Ellenőrzési Hivatal jelentése szerint a fogalomban lévő étrend kiegészítők 20 százalékánál komoly súlycsökkenés fedezhető fel, és egyszerűen hiányzanak azok az adalék vitaminok, amiket hirdetnek. Mintavétel után kiderül, hogy az étrend kiegészítők nagyobb része egyszerűen nem tartja be az FDA (Élelmiszer és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság) ajánlásokat.

2013-ban a New York Times közzétett egy cikket amiben több problémát is felvetettek különböző termékekkel kapcsolatban. A vevők rendszeresen át vannak verve. Az amerikaiak évente 5 milliárd dollárt (1500 milliárd forint) költenek olyan ellenőrizetlen étrend kiegészítőkre amelyek ígérnek megfázás megelőzéstől kezdve, memória felfrissítésig mindent, ami belefér. Az is kiderült, hogy a gyógyfüvek nagy része nem más, mint rizspor és közönséges szárított fű.

Ugyanebben az évben harvardi kutatók kimutatták, hogy 2004 és 2012 között 237 olyan étrend kiegészítőt vontak ki a forgalomból, melyek nagy valószínűséggel súlyosan egészségkárosítók, sőt akár halált okozók is lehettek volna.

A New York Times arra is kitért,

hogy étrend kiegészítőktől bizonyítottan járvány tört ki, például 2013-ban 72 személy kapott hepatitiszt, amit sikerül visszavezetni egy bizonyos szennyezett termékhez. A 72 beteg közül egy meghalt, kettő pedig májátültetésen esett át. Egy másik esetben egy haldokló csecsemő került kórházba, mint a nyomozás kiderítette a neki beadott vitaminkészítményben, oda nem való élesztő volt.

Egy fogyasztó védelmi jelentés szerint 54.000 étrend kiegészítőnek mindössze egy harmadának van tudományos bizonylata a biztonságossággal kapcsolatban. A jelentés felhívja a figyelmet az előfordulható szív, máj és vese megbetegedésekre az olyan szennyeződések miatt, mint például nehéz fémek, vagy Kínából származó fertőző anyagok, ahol a biztonságra senki se ügyel.

A helyzet az, hogy ellentétben a gyógyszerekkel az étrend kiegészítők nem tartoznak az FDA alá, vagyis a gyártók szigorú ellenőrzés nélkül azt tesznek, amit akarnak. Különben az FDA-t 1906-ban állították fel, mert hatalmas mértékben terjedt a „csoda gyógyszerek” árusítása, amikben titkos alkotórészek voltak. Viszont az étrend kiegészítő ipar és a törvényhozás között kialakult szoros kapcsolat következtében 1994-ben Orrin Hatch szenátor bábáskodása mellett megszületett az Étrend Kiegészítő, Egészség és Oktatási törvény, ami lehetővé tette az értrend kiegészítők laza kezelését. Például a címkén nem kell feltüntetni az esetleges mellékhatásokat. Olyan esetben, amikor a termék egyértelműen egészségkárosító az FDA nehéz helyzetben van. Vegyük például a ephedra súlycsökkentőt, amiben bizonyítottan egészségkárosító volt, néhány halálesettel. A 2004-es betiltást a gyártó bíróságon támadta meg, és nyert. Két év kellett hozzá, hogy a legfelső bíróság visszaállítsa a tilalmat.

Be kell ismerni, hogy van néhány kisebb cég, akik lelkiismeretesen járnak el, de ezek csak apró részét képezik az évi 23 milliárd dolláros piac ellátóknak. Sajnos azonban ezek kiszűrése az átlag állampolgár részére problematikus.

https://oig.hhs.gov/oei/reports/oei-01-11-00210.asp

http://www.nytimes.com/2013/11/05/science/herbal-supplements-are-often-not-what-they-seem.html?_r=2&

http://topics.nytimes.com/top/news/health/diseasesconditionsandhealthtopics/dietarysupplementsandherbalremedies/index.html?inline=nyt-classifier

http://well.blogs.nytimes.com/2015/02/03/new-york-attorney-general-targets-supplements-at-major-retailers/?_r=0

http://www.consumerreports.org/cro/2012/05/dangerous-supplements/index.htm

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

25 gondolat erről: „(1801) A Big Herba egy elszabadult hajóágyú

  1. Azt a leborult cudar életbe!
    Az most jó, hogy sikerült besz@ratnod! 🙂 De honnan tudhatom meg, hogy amit én használok az biztonságos e, vagy sem?

  2. 1: Vegyél magyar terméket. Ha bajod lesz tőle, legalább be tudod perelni… 🙂

  3. Kb az megy sot ettol kacifantosabb dolgok is amit Tiborba ir. Vannak ellenpeldak pl amikor olyanert buntettek amikor egy etrendkiegeszitoben tobb hatoanyag volt mint abban ami gyogyszernek van minositve. Ezt nemkozlik termeszetesen.Hogy egy termek mitol gyogyszer etrendkieg vagy spec tapanyag az csak egy papiron mulik. Es tenyleg belekerulhet szinte barmi. A magyartermekek alapanyaga is sokszor azsiai v ismeretlen forrasbol szarmazik. Ezeken a teruleteken dolgozom sajat szememmel latom mi megy a gyartas kereskedelem es engedelyeztetes teren. Tobbet nem mondhatok 😉

    Par tipp:
    Vitaminbol erdemes brand markat valasztani. Ahogy irtak legalabb perelheted oket.
    Amin nincs oeti szam azt nemszabad megvenni! Az valoszinu szurkeimport.

    Csodagyogyszerekkel erdemes szkeptikusan szembenezni. Sajnos a butasag a dezinformalas es vegsosoron az elvakult hit tobb kart okoz mint sok kamu gyogyszer.legalabb Gugliban nezz utana mielott barmilyen szert kiprobalnal de javasolt tobb orvos megkeresese forumokon nyomozni a termek utan. Akar kulfoldin is. Ne dolj be a marketingnek!

    Gyogyszerek: ha tudod a generikumokat keruld el. (Igaz ezek az olcsobbak de neha egyarban van az eredeti is. Az orvos azt irja fel ami utan jutalekot kap es nem azt ami neked a legjobb! Tisztelet a kiveteleknek.) Erdemes utanajarni mibol mi az eredeti. Pl antibiotikumoknal igenis szamit. Csaladon belul is volt tapasztalat erre.

    Informalodj kerdezz kutass es legyen szerencsed!

  4. 2.
    Magyar seggbe, magyar lóf@szt, jeligére? 🙂

  5. 3: Nem feltétlenül.
    Az amerikai ‘szabályozás’ lényege, hogy minden szart el lehet adni, aztán ha valami baj van, akkor a károsultak beperlik a céget és ha elmarasztaló az ítélet, akkor /esetleg/ léphet a hatóság.

    Bár az idevonatkozó (táplálékkiegészítők engedélyezése) magyar szabályozást nem ismerem,
    https://www.adma.hu/etrendkieg.html
    de általában a magyar ellenőrzési rendszer nem /volt/ rossz, bár az eu-s fellazítás itt is jelen lehet. (Jellemzően a magyar szabványok, határértékek stb. mind szigorúbbak /voltak/, mint az uniós. De még az is fényévekkel jobb, mint az amerikai. Pont ezért is tiltakozik minden – értelmes – ember a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) létrehozása ellen.)

  6. 3: sajnos valoban mindent el lehet adni. Ezert jonnek egyre masra a kulonfele kategoriak. Ami az egyiken nemmegy at az jolesz maskategoriaba.

    Fda: az amiknal gyorsabban belehet nyomni a forgalomba a cuccokat. Ha van a termekedre fda jovahagyas onnantol nmnagyon baszogatnak. Idehaza szigorubb volt de lazul.

    Ttip iszonyu szopoalarc lesz. Pedig vmilyen formaban rankhuzzak.

    Off: Bezzeg ha az eu pattog mindjart kokit adnak. Lasd apple ado botrany… Errol az ado bizniszrol Tiborba irhatna valami tenyfeltarot.

  7. Az étrendkiegészítők valóban nagy biznisz.Viszont van egy pár ami nem átbaszás és mindenkinek kellene szednie.
    -multivitamin (kelátos azaz szerves kötésű)
    -C vitamin vagy aszkorvinsav (3000mg /nap)
    -Probioflora vagy achidopilus (bélflórának)
    -spirulina és chorella alga (szerves jódforás is!)
    -Omega 3
    -szelén
    -manézium

    Ez basic kellene hogy legyen mindenkinek.Én a vitamnstation márkát szoktam venni, nem reklámból írom ide , de elég megbízható.
    A mai táplálékokban vitamin és ásványianyag tartalom alig van , így ezeket minden nap ajánlott szedni.
    A fentieket nem lehet elcseszni.A többi táplálékkiegészítő valóban pénzcsalás nagyvonalakban….

    Pl szeves jód az algán kívül másban alig van(vezetünk is a pajzsmirigy megbetegedésben magyarok).A növény a semmiből nem tudja előállítani a jódot. A szervezet a semmiből szintén nem tudja előállítani, éppen ezért kell szedni ezeket.a szervezet működéséhez pedig kellenek ezek.Vagy pl. közép európa talaja szelénben szegény.Van egy öreg néni aki 100 felett van és egészséges. Kérdezték mi a titka: az egyik az hogy tabletta fomájában minden nap visz be szelént vagy 50 éve..ez csak 1 példa volt)

  8. Egyik ismerősöm munkahelyen elment vagy 3 hétre(kb.30 éves) , majd visszajött +5kg-al. Mondom mi a fene , hogy híztál ennyit? Erre ő: hát a pajzsmirigyem…. Másik ismerősöm (2x éves) szintén a palyzmirigyével volt gondban (daganat vagy mi ,de kikezelték..).
    És lehetne folytatni hogy mennyi megbetegedés van fiatalok körében is,melyben nagymértékben közrejátszik a vitamin és ásványianyag hiány,mert hát ugye a szervezet szarból várat nem tud építeni.

    Amikor meg beveszem a tablettáimat akkor hülyének néznek sokan, hogy ugyis kipisilem.Csak akik hülyének néznek lövésük sincs arról hogy mi kell a szervezetnek, vagy alapismeretük a tápanyagokról (mire kell a szelén,omega3, C vitamin a szervezetnek stb….) ,utána meg 2x,30x évesen jönnek a betegségek és csodálkoznak.
    Kollégámnak is mondom hogy a pajzsmirigyre egyen algát orrba szájba 6 hétig, de inkább dokihoz megy aki az izraeli gyógyszergyárak csodatermékeivel inkább félrekezelteti magát vagy függővé teszi magát a „pajzsmirigy ” gyógyszerekkel,mert ugye nekik ez a céljuk….

  9. Másik ismerősöm (kb 25 éves) és magas vérnyomása van.
    Mondom egyen tiszta sót (NaCL) tiszta vizet igyom,napi 3000mg C vitamin alapból(röviden..+ még 1-2 dolog).Meg ne igyon naponta e-italt. Erre ő: hát ő nem , nem vérnyomáscsökkentőt szed.
    Mondnom neki hogy a tiszta só szedése csökkenti a vér káliumtartalmát , mert valószínű emiatt sűrű a vére ( meg szennyezet a rengeteg junk foodtól) és a sűrű vért nagyobb nyomással kell átpréselni, hát ezért is magas a vérnyomása.
    Nem nem ő szedi a gyógyszert.Hát mondom akkor szedjed egy életen át , gratulálok mekkora ökör vagy.Legalább jól jár veled a gyógyszeripar.Ez egy példa volt.

    Én sajnos még nem találkoztam olyan emberrel aki tényleg képben lenne legalább alapszintem a táplálékiegészítőkkel kapcsolatban….Sajnos nagyon alul vagyunk ebben magyarok ,de a szív érrendszer és daganatban pedig vezetünk…..Hát ez a baj.

    A legjobb pesze a biokaja lenne táplálékkiegészítők nélkül, de a nagyobbik rosszat választod ha a fentieket nem fogyasztod…..
    Pl.ha jól emlékeszem a mai almákból 3 kg-ot kellene h megyegyek azért hogy bevigyek 3000mg C vitamint.

  10. 9: „Másik ismerősöm (kb 25 éves) és magas vérnyomása van.”

    Ott valami szervi bajnak is kell lenni. Ennyi idősen még a junk food nem okozhatja.

  11. A fokhagymában van szelén.

    A C-vitaminból meg mért is kéne 3000 mg? 1000 mg már lórúgásnak számít.

  12. 11.
    Linus Pauling, a kétszeres Nobel díjas kémikus orvos, aki a C-vitamint kutatta rájött, hogy korai őseink nagyjából 3-10 gramm C-vitamint fogyasztottak a főleg növényi alapú táplálkozásuk során. Ez 25-100 szorosa a mai kormányjavaslatnak…

    Egyik természetgyógyász ismerősöm napi 10-15000 mg-ot fogyaszt évek óta és semmi baja,sőt ennyi kellene(pl. szörpben aszkorbinsav eloszlatva inni) .Neten keress rá: Dr Weixl Várhehyi László….
    Én tablettával napi 2000 mg-ot viszek be, de 5-10000 mg ot is nyugodtan be lehet(sőt kell is, mert van elektroszmog is ) , tervezem is majd szörpbe keverve….
    Vagy Lenkei:https://www.youtube.com/watch?v=xEHvnuYip70

    A médiában ajánlott 500-1000 mg az népbutítás,mivel el kell adni a gyógyszereket.Ha mindenki bevinne napi 5-10000mg(ezer!)-ot , akkor nem lehetne eladni az izraeli gyártmányú neo citránt és társait:D Na meg egy sor egyéb járulékos betegség sem lenne az embereknek.Hidd el azért ajánlják hogy nehogy egészséges légy.
    Ugyanígy a desztilált vizet is tiltja a mainstream.Én két évig ittam , semmi bajom nem lett (most RO szűrőre álltam át takarékosságból).Na meg a vallásos zsidók is csak desztillált vizet isznak egész véletlen, de az általuk pénzelt hírportálokon meg azt mondják hogy az nem egészséges.Ugye milyen érdekes…

    Szóval hogy miért is kell 3000 mg :azért hogy a szervezet több 100 biokémiai folyamatát összehangolja.
    Megyek is egy kicsit még enni: tegyetek egy késhegynyit a nyelvetekre majd igyatok rá tisztított vizet , finom.

  13. és még 2 másik ember véleménye a nagy adagú C vitaminról:
    1.
    Amióta szedem, nem lettem tőle veseköves, vas problémám sincs, duma, hogy akadályozza más tápanyagok, ásványianyagok, vitaminok felszívódását.Évente többször járok laborvizsgálatra, mindig megdícsértek, hogy milyen jó és kiegyensúlyozott a szervezetem ásványianyag stb. tartalma.Az igaz, hogy egy jó része a lefolyóba kerülhet, mert vízben oldódó, ezért kell elosztani az adagot, és nem egyszerre kell beszedni. A 80 mg adag egy vicc.A másik vicc a természetes anyagokból kell magunhoz venni a C vitamint.A kényszer érlelt gyümölcsökből, zöldségekből? Semmi hatóanyag nincs bennük, ezért kell pótólni mesterséges vitaminokkal.Ezt a 80 mg-ot valóban a náci Németországban találták ki a fronton harcoló alakulatok számára.
    Egyébként Szentgyörgyi bizonyos időszakokban hosszú időn keresztül 10-12 000 mg C vitamint is beszedett naponta.Lássuk be a gyógyszergyáraknak nem érdeke az egészséges ember, ki fogja megvásárolni a drága gyógyszereket, ha mindenki egészséges.Amerikában lebukott egy kutatólabor, ahol a vitaminok és egyéb ásványi anyagok káros hatásairól hoztak nyílvánosságra tanulmányt.Aztán kiderült , hogy egy nagy gyógyszergyártó cég rendelte meg a kutatási „eredményt”.
    Amióta szedem a C vitamint influlenzás nem voltam, ritkán enyhébb nátha, enyhe tünetekkel, nagyon rövid lefolyási idővel.Enyhültek az allergiás tüneteim is. Igaz évek óta „nehéz” sportot űzök lehet, hogy ezért tolerálom jobban a C vitamint.

    2.
    Jómagam mát két évtizede szedem a Nobel-díjas Dr. Linus Pauling-féle dózist, amely napi 20.000 mg. Úgy szedem, hogy napközben, egyenlő időközönként beszedek 4 db C-1000-est, valamint reggel egy liter desztilláltvízbe teszek 16.000 mg aszkorbinsavat és kevés csipkebogyó szörpöt, vagy feketeribizke szörpöt, s ezt az italt reggeltől estig apró kortyokban, megfelelő időközönként megiszom. Így mindíg van bennem elegendő C-vitamin az elektroszmog kivédésére, valamint az esetleges fertőzések elkerülésére. Van bennem természetes C-vitamin, valamint természetes alapanyagokból készült, nyújtott felszívódású C-1000-es (Vitamin Station), és patikai aszkorbinsav. Inkább legyen bennem a vízben oldódó vitaminokból egy kis többlet, mint hiány! B-Complex vitaminból is mega dózisokat szedek, mert ez is vízben oldódó (Cali Vita Mega B-Complex) és este lefekvés előtt fél órával veszem be, hogy a felesleg csak reggel távozzon a szervezetmből és éjszaka, amikor a szervezetünkben a regenráció és a megújulás zajlik, akkor minden sejtünk megkaphassa az éppen szükséges B-vitamint a B1-től a B17-ig! Este még Melatonint is szedek, mert ez is szükséges a regenerációhoz, ha nem a tyúkokkal fekszünk le. De szükséges a szelén és a Chlorella is, mert olyan anyagok, amely nincs a magyar talajban. így a magyar táplálékban sem! Ezért kell az Omega-3-at is szedni mindenkinek, mert kevesen esznek busát, vagy olajos tengeri halakat. Ma már a táplálékaink, gyümölcseink, zöldségeink nem tartalmaznak annyi szükséges vitamint és ásványi anyagokat, nyomelemeket, amennyi a szervezet számára szükséges az óriási környezetterhelés kivédéshez (elektroszmog, mobilszmog,mikrohullámú sütő,radar-sugárzás, FM és AM, valamnint digitális és szatellites frekvenciák ezrei!!!)
    Nem is voltam beteg 22 éve, amióta vegetáriánus is vagyok a vércsoportom szerint!
    Az állam, függetlenül a kormányoktól nem vigyáz ránk, csak szóban, de cselekvésben már nem, mert akkor a közétkeztésben, különösen a gyermek étkeztetésben jobban odafigyelnének a szükséges vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok, eszenciális zsírsavak, stb. bevitelére.A dietetikus és orvosképzés sincs szinkronban a szükségletekkel, s „ókori” dózisokat tanítanak nekik, s ők ezt el is hiszik! Az államnak legjobb nyugdíjas a halott nyugdíjas és még job, ha valaki meg sem éri a nyugdíj korhatárt! A fogyasztói táradalom szlogenje: Fogyassz és fordulj fel! Mielőtt felfordulnál legyél sokáig beteg, hogy virágozzon a gyógyszerüzlet!!
    ——–

    Na ja, gondoljunk bele , hogy 1-2 lefizetett műkutatás és annak az eredményének a publikálása a mainsteramba a Pfeizernek mondjuk X Ft, ezt elhiszik az emberek és a bevétel pedig 1000 000X vagy több. Félelemben kell tartani az embereket hogy vesekövet okoz meg nem szívódik fel a vas ha sokat eszel,ja hát persze kedves Pfeizer és társai…..

  14. Kell a sok C-vitamin, egyetértek 🙂

    Én Lenkeit szedek, nekem bevált (szedés előtt évi 1-2 torokgyulladás, nyakamnál nyirokcsomók duzzadtak voltak, utóhatásként 1 hónapig köhögés, viszont szedés után 3 év alatt 2db 1 napos megfázás összesen)…

    Tavaly november végén 1 hónapra átálltam Scitec-re -gondoltam ne csak a Lenkeitől „függjek”-, kb. ugyanaz az ár, összetevőket nézve fele az egyikben, másik fele a másikban volt több. Pl. lenkei (klasszikus alap) C-vitamin 1000mg, Scitec (multi pro plus) 1500mg, stb.

    Sajnos scitec-el nem bírtam a terhelést (tegnap is bringáztam, decemberben is még jó idő volt, szóval mentem majdnem minden nap munkába is (2x45perc) )

    Dec. elejére (Sctiec-et kb. 2-3 hete szedtem ekkor) elég csúnyán megfáztam, újra álmos, fáradékony lettem. Nem fogyott el az egész havi adag de már vissza is álltam a Lenkeire 🙂

    Sajnos, vagy szerencsére, kell 2-3 hét hogy a bevitt vitamint felhasználja a szervezet. Sajnos, mert ennyit kell várni hogy hatása legyen, szerencsére mert pl. egy bél, vagy gyomorfertőzésnél van 1-2 heted felépülni, van raktáron mindenből a szervezetben.

    Részben szánalmas, de egyszerűen a hatása miatt „muszáj” szedni. 1 órával kevesebb alvás, koffein teljes elhagyása, ebéd után nem leszek álmos, ilyesmit lehet várni egy normális étrend kiegészítőtől.

    Baji Béla példája se rossz, ő különböző vulkáni kőzeteket old pl. szénsavas vízzel :), és azzal viszi be a szervezetébe ami kell (előtte Béres cseppet szedett ha jól emlékszem, de a napi adag 2-3 szorosát)

    Viszont itt pláne nem tudja ellenőrizni a bevitt anyagokat…

    Még annyi jutott eszembe, ha nem érzitek a pozitív hatását, akkor nem szedtek eleget 🙂

    De mondhatnám a porcerősítőt is, szedés után 2 hónappal tűnt fel, hogy amíg régebben ha a sok állástól, sétától, túrától fáradtnak éreztem az izületeim, azt 1 nap alatt nem tudtam kipihenni, másnap is még fáradt volt. Kellet 2-3 nap a teljes regenerálódáshoz. Ez porcerősítővel 1 napra redukálódott.

    Igaz, nekem az emésztésem béna, tejre meg búzára is érzékeny vagyok, lehet hogy a normál kajákból nem tud elég vitamin, nyomelem felszívódni emiatt, és ezért van ennyire látványos hatása az „étrend kiegészítőnek”.

  15. Te jó Isten, tényleg big ez a herba! Mindenki ennyiféle táplálékkiegészítőt szed, vagy csak azok szóltak hozzá a cikkhez, akik ilyeneket használnak?

  16. 15: „akik ilyeneket használnak”

    Azoknak van /pozitív/ tapasztalata 😉 . Viszont problémát látok abban, hogy itt is a „hit” kezd dominálni /emberekben, szerekben…/.

    Az teljes mértékben igaz, hogy bizonyos nyomelemek (pl. jód, szelén) hiányoznak az itthon termelt növényekből és ezt pótolni kell valahogy. Viszont – meglepő módon – a globális gazdaság ebből a szempontból hasznos, egy csomó olyan zöldséget-gyümölcsöt is fogyasztunk/fogyaszthatunk, ami teljesen más talajokon termett, illetve fogyaszthatunk tengeri herkentyűket is. /Feltéve, hogy nem a vietnamiak tenyésztik azokat valami pocsolyában./. Ezek persze elég drágák, másrészt nyomelemek szempontjából a talajok másutt is kimerülnek, nem csak nálunk. A hiányzó nyomelemek pótlásának így a legolcsóbb módja ezeknek a készítmények a fogyasztása, amit havi 2-3 ezer Ft-ból meg is tudsz oldani /Ha nem esel túlzásba/.

    Vitaminok esetében más a helyzet, pl. olyan drasztikus mennyiségű C-vitamin fogyasztásának nem sok értelme van (amit itt feljebb is írnak), amíg ténylegesen nem tudjuk, hogy ez milyen arányban hasznosul /illetve mennyit kell valójában elfogyasztani, hogy hozzájuss a ténylegesen szükséges mennyiséghez/. Kicsit olyan a fílingje a dolognak, mint amikor a tetőről lezuhanó ember minden emeletnél elmondja, hogy eddig minden OK. 🙂
    Apámnak pl. tényleg veseköve lett a nagy mennyiségű C-vitamintól, amikor szemproblémája miatt szednie kellett. /Pedig újabban „kimutatták”, hogy nem is okoz ilyet… 🙂 / Szóval vigyázni kell az ex katedra kinyilatkoztatásoktól, ami az egyik embernek a saját táplálkozási, ivási szokásai, életmódja mellett beválik, másnak esetleg kárt okozhat.
    Vitamintúladagolástól kialakuló „betegség”-ek vannak, főleg a zsírban oldódó vitaminok esetén, amelyeket a szervezet jobban képes ‘raktározni’.
    A lényeg – minden ember más, ezért mindenki kénytelen saját magán kísérletezni, hogy neki mi a jó. /Orvosok ebben nem fognak irányt mutatni./

  17. Nem vonom kétségbe, hogy használ, csak csodálkozom, hogy ennyi embernek van rá szüksége (vagy ennyi ember gondolja azt, hogy szüksége van rá). Mindenképpen nagy üzlet.
    Jó, én is iszom hársfa- vagy mentateát, ha meg vagyok fázva, és C vitamint is szoktam tenni teába, de többre még sohasem éreztem késztetést.

  18. „Linus Pauling, a kétszeres Nobel díjas kémikus orvos, aki a C-vitamint kutatta rájött, hogy korai őseink nagyjából 3-10 gramm C-vitamint fogyasztottak a főleg növényi alapú táplálkozásuk során.” – Ez legalább olyan önkényes feltételezés, mint hogy a paleolit ősember húst evett hússal és gyümölccsel.

  19. Az én véleményem egyszerű. Ha a Dr. Lenkei-féle emberek zsebét tömi valaki, az olyan, mint ha a gyógyszergyártókét. Mindkettőnél a profitról és nem rólad szól a dolog.
    Érdekes, hogy én sem voltam évek óta beteg, pedig csak „szánalmas” 200 mg-ot eszek naponta a téli időszakban. De van, hogy még az is kimarad. Nem eszek algát, meg omega3-at, de a vérképem köszöni jól van. Zsírral főzök és telente magam vágom azt a 2 disznót, amit aztán el is fogyasztok, mégis a vérzsír és koleszterinszintem extrém alacsony így 40hez közeledve. Sok összetevős ez a játék és mindenki sötétben tapogatózik.
    A szervezeted mindig megmondja, ha figyelmesen hallgatsz rá, hogy mire van szükséged és mi az amit nem kellene enned/szedned. Ez a legbiztosabb fogódzó a mai kaotikus táplálkozástudományi állapotokban.

  20. 19. Veled értek egyet 100%-ban!
    Persze mindenki-na, jó az okosabbja!-igyekszik tájékozódni és tenni az egészségéért, de ez a sok kiegészítő már vicc!
    De én is teszek azért hozzá- jó drága dolgokat:)-
    1.mozgás
    2.böjt
    3.jó kedély
    4.réz viselése
    Orvos csak akkor lát, ha gyógyszert kiíratni megyek – 91 éves anyámnak!

  21. 19 & 20:
    Ne essetek át a ló másik oldalára. 50 éve a földeket műtrágyázzák, állati trágya ma már nem létezik. A műtrágyának van 3 komponense. A talaj ki van lúgozva. A terményekből hiányoznak a nyomelemek, ásványi sók, stb. Néhány dolog pótlása indokolt.

  22. Nem jellemző rám. Sőt az arany középutat követem, amiben csak tudom. Ennek része az is, hogy nem eszek pl. 20 gramm C-vitamint.

    Saját trágyával trágyázok és nem használok vegyszereket. Nem mondom, hogy ez a tuti, de lényegesen jobb minőségű, ízű, amit megeszek, mint a nagyipari. Mondhatnám ennyit tehetek az ügyben. A környezeti hatásokat nem lehet teljesen kizárni.

    Tavasztól őszig pedig igen sok zöldséget, gyümölcsöt megeszek és az majdnem kitart tél végéig. Pláne, hogy 8 féle lekvárt tettem el, amiből lehet valamicskét utána pótolni. Most már kezdem érezni, hogy fogynak a tartalékok, de hamarosan itt a tavasz.:)

  23. Még annyit, hogy az ember megnézeti a vérképet és látja, hogy van-e hiánya valamiből. Én rendben vagyok. Erre az állapotra rászedni valamit pluszban? Felesleges. Én kétszer ugrottam neki a centrum tablettának, de mindkétszer rosszul voltam tőle. Szóval, mint említettem a szervezet jelez, csak figyelni kell rá.

  24. 23:
    A vérkép nem mutat ki minden hiányt, csak az Na, K, és Fe hiányokat.

  25. Hát…a lista ennél bővebb, de tény, hogy nem mindent mutat.
    Én hiszek abban, hogy a szervezet jelzi, ha valamiből kevés van, vagy éppen túl sok. A héten rákattantam az ananászra. A múlt héten pedig ugyanez volt a tejtermékekkel. Gondolom éppen valami hiányzott, ami bennük volt. Ezzel párhuzamosan két hete nem kívánom a szalonnát, kolbászt. Előtte viszont azt ettem 1 hónapig minden nap valamilyen formában vagy reggel, vagy este biztosan.
    Több száz kiegészítő kering a neten és mind indokoltnak tűnik a leírások alapján. Mi alapján válogatja ki az ember, hogy mire van tényleg szüksége, ha nem a szervezete jelzései alapján?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük