(1797) Shiita szunita konfrontáció

Tibor bá’ online

 

~q191Forrás: Zero Hedge – Mi az igazi oka annak, hogy olyan szunnita kormányok, mint például Szád-Arábia háborúznak a shiitákkal?

Bár a két nevetséges vallási frakció jóval több, mint ezer éve verseng egymással, valójában békésen éltek egymás mellett. Az, hogy több országban is háborúznak egymással, annak egyetlen egy valós oka van, a föld mélyén lapuló szénhidrogének, vagyis nyersolaj és földgáz.

A sors fintora, hogy amíg a shiiták számszerűen kisebbségben vannak, a szénhidrogén lelőhelyek főleg shiiták által lakott területeken van. Ez még Szád Arábiára is érvényes, ahol a legtöbb olaj a kisebbségi shiiták lába alatt lapul. Az csak természetes, hogy az uralkodó ház legnagyobb lázálma a shiiták kiválása a királyság kötelékéből.

Az alábbi térkép világossá teszi a konfliktus okát.

~q061

A sötétzöld területeken főleg shiiták laknak, a világoszöld területeken főleg szunniták. A lila területeken wahhabik laknak, akik a szunniták egy alcsoportja. A fekete foltok nyersolaj, a vörös foltok földgáz lelőhelyeket jeleznek.

________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________

3 gondolat erről: „(1797) Shiita szunita konfrontáció

  1. …könnyen elképzelhető, hogy ha a feszültségek oda vezetnének, hogy elkezdik lőni egymást – akkor a világ valaha volt legdurvább olajkínálat-kiesése következne be.

  2. 1:
    Jemenben, Irakban, Szíriában, Libanonban, Líbiában már lövik egymást, de arra vigyáznak, hogy az olajnak ne essen baja.

  3. Fűszerben nem lehet hiány…, akartam mondani, olajban nem lehet hiány! 😉 😛 🙂

    Frank Herbert – Dűne után szabadon…!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük