(1783) Gonorrhoea

Tibor bá’ online

 

~q191Apámék korosztályának rettegett nemi betegsége. Egyetlen jó tulajdonsága a rövid, néhány napos lappangási ideje volt. A vicc szerint az egy éjszakás kaland után a kissé cinikus baka azzal búcsúzott az alkalmi ismerőstől, hogy amit 9 hónap után kapsz, az nevezd majd Jankónak. Amire a nő azt válaszolta, amit te kapsz 5 nap után azt nevezd majd kankónak. A penicillin felfedezése után a gyógyítása gyerekjátékká vált. Gyakorlatilag Magyarországon ki is irtódott a múlt század ötvenes éveiben a szigorú rendelkezések miatt. Vagyis az orvosnak kötelessége volt kifaggatni a beteget kivel közösült, és az illetőt hatósági szigorral beidézték a Nemi beteg gondozóba. A diszkréció felrúgásának volt csodás az eredménye. A szigor lazítása után a kankó kismértékben visszaszivárgott a közéletbe, így ma is lehet vele találkozni.

Most azonban rémisztő hírek érkeznek Angliából. A helyi ÁNTSZ igazgató, Sally Davies jelezte, hogy a gonorrhoea gyógyíthatatlanná kezd válni Angliában. Ezért körlevelet írt a háziorvosoknak és a patikusoknak, hogy a megfelelő gyógyszert írják fel, ugyanis a kórokozónak megjelent új antibiotikumokra is rezisztens változata Anglia északi területein. A helyzet komoly. Március óta 16 esetet regisztráltak, ahol a kórokozó a legújabb antibiotikumra, az azitromicin-re is rezisztens. A kórokozó egyszerűen kiirthatatlan. A fertőzés minden esetben heteroszexuális kapcsolatból eredt.

Kezelés nélkül a gonorrhoea hosszútávon komoly problémákat okozhat. Nők esetében terméketlenség, az életet veszélyeztető medencegyulladást. Terhes nő esetében az újszülött vakon jöhet a világra.

Angliában évente 25.000 új esetet regisztrálnak, és naná hogy majd mind 25 év alatti, nem mert többet cserélgetik a partnereiket, hanem mert egyszerűen felelőtlenek. A betegség velejárója a vizelés közben érzett csípős, égető érzés. De ez elmaradhat a férfiak 10 százalékánál, a nőknek pedig 35 százaléknál. A tünet elmaradása, tehát senkit se nyugtathat meg.

Félő, hogy ha a tájékozatlan háziorvos nem a megfelelő antibiotikumot alkalmazza, a rezisztens törzsek elterjedése fokozódhat. Például a ciprofloxacin alkalmazását 2005 óta nem javasolják, ennek ellenére a háziorvosok 42 százaléka még mindig azt írta fel 2007-ben, 2011-ben pedig 20 százalék. Ezeknél az orvosoknál úgy látszik megállt az idő.

Devies közölte, hogy az egyén jelentősen csökkentheti a veszélyt, ha kondomot használ, és időnként vizsgálatnak veti magát alá. Az viszont érdekes, hogy ezt külön az emberek lelkére kell kötni.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

3 gondolat erről: „(1783) Gonorrhoea

  1. Tisztelt Antalffy Tibor! Szeretnem tajekoztatni Ont, hogy a kanko, gonorrhoea felismereset es kezeleset Magyarorssagon keves kiveteltol eltekintve nem a haziorvosok, hanem a borgyogyaszok vegzik,kezelese pedig manapsag mar nem fluorokinolonnal tortenik (pl ciprofloxacin) ezert nem korrekt a haziorvosokat, vagy a borgyogyaszokat tudatlansaggal es tajekozatlansaggal illetni. Valaki felreinformalta Ont, vagy rossz web lapokban bongeszet. Udvozlettel: dr szam kristof

  2. 1:
    Kedves hozzászóló! Köszönöm az első, kissé hosszúra sikeredett mondat első felében rejlő információt. Legalább tudjuk, mi a magyarországi helyzet. Ami a háziorvosok és bőrgyógyászok védelembe vételét illeti, a felszólítás rossz helyre érkezett. U.i. a kissé elmarasztaló statisztika Sally Davies-től ered és nyilván az angol háziorvosokra és bőrgyógyászokra gondolt. Ami pedig az informáltságomat illeti, hát bevallom nem tökéletes, de „rossz” weblapokat azért el szoktam kerülni. Ez alkalommal a figyelmemet ez keltette fel: http://www.theguardian.com/society/2015/dec/27/gonorrhoea-could-become-untreatable-chief-medic-sally-davies és ugye az angol Guardian nehezen nevezhető „rossz”-nak. Már, ha kiismered magad az angol sajtótermékek között.

  3. 2: Az ékezetek mellett a szövegértés is elkopott… 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük