(1730) A nyamvadt generáció elbukásra van ítélve

VIP.40.

 

Már többször adtam hangot annak, hogy naponta borít ki, amikor a TV-ben hallom: „Figyelem, egyesek részére megrázó felvételek következnek”, ami után nem látni semmit. Illetve egy kitakart pacnit, ami valószínűleg egy „megkínzott” kutyát takar. És mi van ez mögött? Amerika már nyilatkozott, felnövekvőben van a WIMP generáció (amit jobb híján „nyamvadt”-ra fordítottam).

~q073Hol vannak már a maszkulin férfiak, amit egy generációval ezelőtt kitöltötték a Marlboro hirdetést? Hol lennének, megöregedtek, ha még élnek, és nem lépett helyébe senki. A mai középgeneráció és az alattiak…… de hadd adjam át a szót egy olyan újságírónak, aki katonáknak szánt magazinokba ír cikkeket, már csak azért is, mert ez a trend felfedezhető a magyar társadalomban is.

The Wimp Generation

Barátaimtól sorban kapom a leveleket, amiben olyan eseteket írnak le, amelyek az Amerikai Egyesült Államokban egy különös társadalmi átalakulásra mutatnak rá. A levelekhez általában tragikomikus eseteket leíró URL-eket csatolnak be. Például: a Harvard-on – ami valamikor egyetem volt – kérik a hallgatókat, hogy álljanak elő olyan személyes névmásokat helyettesítő megoldásokkal, amelyek célozzák a férfi-nő egyenrangúságot, mivel a „he” és a „she” a nők elnyomásából fakad.

A Harvard-on tanító egyik barátom azt írta, hogy „ez már régen nem vicces”. Azok a dolgok, amelyekkel a siralmas állapotban lévő neurotikusoknál elvétve találkozhatunk, ma már szinte általános és a nemzeti karakter megváltozására utal. Ez már hátborzongató, valami egészen furcsa dolog történik.

Ma milyen a nemzeti karakter? Milyen országgá váltunk mára? A kemény emberek hona? A független és önmagában bízók nemzete? Nézzük az eseményeket!

„Halloween jelmezt viselő diákok miatt lezárták az iskolát.” A Pueblo járás középiskolájában egy diák katonai zubbonyt és gázmaszkot viselt, amiért letartóztatták.

Pánik söpört végig az iskolán, mert az egyik fiú „gum”-ra (rágógumi) kérdezett rá.” De a másik fiú „gun”-t hallott (lőfegyver).” Erre az egész iskolát lezárták, és mindent átkutattak, de lőfegyvert nem találtak. Miközben az iskolát lezárták és senki se engedtek se ki, se be.

Kemény legények? Még csak meg se közelítik a keménységet. Az elhízás olyan nagyméretű, hogy a honvédség képtelen újoncokat találni. A professzorok panaszkodnak a fiatalok érzelmi törékenysége miatt: Egy kollégista kihívta a rendőrséget, segítséget kért, mert látott egy egeret. Vagy, az egyik hallgató sírva fakadt, mert nem egyes kapott.

A pszichológusok észrevételezése, hogy a fiatal egyetemi hallgatók egyre inkább nárcisztikusak, akiknek szükségük van egy „biztonságos helyre” ahol semmi olyat nem hallhatnak, ami felkavarja őket.

Amerika a gyenge, agyon babusgatott, könnyen beijedő, gyámoltalan emberek hazája lett, akik sose fogtak egy halat, sütöttek el a puskát, vágtak fel egy fahasábot, vágták el egy csirke nyakát, gyalogoltak néhány kilométert, vagy verekedtek az iskolában. Amikor kimúlik a kedvenc macskájuk, elmennek egy bánatűző terapeutához. Az amerikaiakat bármi megijeszti.

Az iskolák beszüntetik az üldözéses játékokat, hogy a diákok fizikai és pszichikai biztonságát megóvják.

Függetlenek lennének? Szó sincs róla. Amerika a főnökétől rettegő alkalmazottak országa, akiket rettegésben tart a nyugdíjrendszer, idegeskednek, hogyha elveszítik az állásukat, nem találnak egy másikat. Állandó függésben vannak. Folyik a vécé tartály? Ki kell hívni a szerelőt. A gépkocsinak furcsa hangja van? Gyerünk a szerelőhöz. Valaki éjjel mászkál a házkörül? Ki kell hívni az rendőröket. Nem ég a veranda lámpája? Jöjjön ki a villanyszerelő. Láttál egy egeret? Fel kell keresni egy pszichiátert. Hogy megvédenéd magad? Úristen szó se lehet róla, az macsós lenne.

__________________________________________________

Folytatáshoz kapcsolat: evatibor#t-online.hu

__________________________________________________
__________________________________________________
__________________________________________________

46 gondolat erről: „(1730) A nyamvadt generáció elbukásra van ítélve

  1. Szerintem a folyamatos ingerküszöb emelés elérte az emberi idegrendszer tűréshatárát, másképpen: telítésbe vitték az állandó stimulálással és borul.

  2. 1:
    Szerintem tök félreértetted a dolgot. Pont arról van szó, hogy az ingerküszöb leesett a béka seggére. A társadalom elnyápicolódása folyik.

  3. Szerintem:
    1., „Fejlett nyugati világban” hosszan tartó béke van-> nem találkozunk a halállal
    2., A halál ma tabu, nem beszélünk róla, nem akarunk vele találkozni.
    3., Elszakadtunk a természettől, mű világban élünk, aminek nem szerves része a halál, szemben a való világgal.
    4., Be vannak szarva az emberek a haláltól, mert a végtelen konzumidiotizmus/anyagiak hajszolása a halál után nem működik.
    5., Mivel a vallásosság erősen háttérbe van szorítva, ezért a lelki egyensúlya az embereknek felborult, még esélye sincs nyugodtan meghalni a túlvilág nemléte miatt(ezt sugallja ma a világ), ergo úgy halnak meg az emberek hogy a kukacok rágják majd ki a szemüket(legalább is ezt gondolja sok ember)… 🙂
    6., Nyugati ember nem utolsó sorban nem akar meghalni, mert akkor mi lesz az egójával, és a Bently Continentaljával… 🙂

    Lehet ostorozni bigott vallásos embereket, de legalább a túlvilágban való hitükkel nyugodtan állnak szembe a halállal, és nem ragaszkodnak köröm szakadtáig a porhüvelyükhöz…

  4. 2. Tibor bá’

    Ingerküszöb…

    Szerintem csak rosszul használta…
    Nem ingerküszöbről van szó, hanem inger dömpingről… Ebben az esetben igaza lehet Gergo55-nek, hogy túl vagyunk telítve rettenetesen sok felelsleges információval, behatással, és ha valamelyik kicsit erősebb, elszakad a cérna.

    Őrületes mennyiségű információt kell az agyunknak feldolgoznia, és ez nem mindenkinek megy.
    Jelszavak, PIN kódok, adószámok, banki átutalások, biztosítás, hol, mennyiért vásároljunk, mit (ne)nézzen a gyerek, klíma, háborúk, migránsok, meg ugye a kéretlen reklámok a TV-ben, plakátokon, satöbbi.
    Ez olyan mesterséges nyomás az emberek agyán, amire az nem lett felkészítve, és csak kevesek bírják a strapát, bár kérdés, hogy hosszú távon rájuk is hogyan hat…

    Egyébként a filmekből ismerős „igazi hősök” is mind olyanok, akik nem merülnek el a könnyű élet habjaiban, hanem valahol kemény életet éltek „ingerszegény” környezetbetben tehát koncentrálni tudtak az „egészséges” gondolkodásra…

  5. Egyetértünk Tibor bátyám! 🙂

    Nem is tudom mi lenne velem, ha az erdőben kerékpározva defektet kapok? 😛 😉 Kihívom a szerelőt?! Ugyan már!!! Célszerszám elő, kerék levesz, tartalék belső betesz, kézi pumpával felfúj…! És akkor ez egy példa volt. Nem, nem tarom magam macsónak, sőt…, én is egy „városi puhány” vagyok, szerintem, de azért igyekszik az ember visszatalálni a gyökerekhez! 🙂
    Na meg biztos az is sokat hozzátesz, hogy én még annak a generációnak a szülötte vagyok, akik közül még kb. a fele volt sorkatona, köztük én is.

    Tény viszont, hogy az én generációm is már elkényelmesedett, de elnézem a mai huszonéveseket, hát ott kérem szépen egyenesen egy társadalmi szintű katasztrófát látok. A többségük azon kívül, hogy nemileg férfi, bizony nem férfi, hanem egy kis nyálas nyápic. Már bocsánat az előbbiért, PC megfogalmazással élve: nyámnyila!!! Nem kicsit, nagyon! Szóval a mai társadalom hímnemű többsége max. pasi, de semmiként sem férfi. Komoly bajok lesznek még ebből, főleg abból kiindulva, hogy ami előttünk áll, az igen, igen szelektáló és nem megszokott kihívásokban bővelkedő folyamatok hada lesz.

  6. Azzal alapvetően egyetértek, hogy a vallásos emberek esetén a halál nem olyan nagy gond, mint a tisztán materialistáknál, de azért nagyon összemosódnak itt a dolgok.
    Egyrészt szerintem a természettől való elszakadás és a halál között szerintem nincs szoros összefüggés (valamilyen mértékű hatása persze nyilván van rá). Én most is vidéken élek, járom az erdőt, mocsaras területeket, állataim vannak, de valamiért én sem tudnék leölni egy csirkét, vagy nyulat sem.
    Másrészt szerintem a nyugati ember nem az egója, a státuszszimbólumok, vagy az anyagiak miatt fél az ember, hanem pusztán attól a gondolattól, hogy a halál után nem leszünk, gondolataink sem lesznek, az élet pozitív dolgai oda lesznek, és ez még akkor is zavarja őket, ha tudják, hogy akkor már nem lesz ez érdekes. Én is hasonlóan érzem, bár én nem azt mondom, hogy a halálom után nem lesz semmi, csak hát azt végképp nem mondhatom biztosra, hogy lesz (jelenleg adnék neki talán 1%-ot, de ez is valami, mert 5 évvel ezelőtt ez biztosan 0% volt).
    A fő gond viszont nem is a halállal van, hanem az élettel, mert amiket Tibor bá idéz, azok inkább erre utalnak.

  7. 6.

    „A fő gond viszont nem is a halállal van, hanem az élettel, mert amiket Tibor bá idéz, azok inkább erre utalnak.”

    A helyzet az, hogy mivel sokak szerint nincs túlvilág, ebből a nyavajás életből kell kisajtolni a maximumot… nyilván anyagilag és kényelemben, és persze, FELELŐSSÉG NÉLKÜL.

    A másik dolog, hogy, hála a filmek tömegének, a halál leginkább borzalmas… háborúk, zombi-harapások, szitává lövések, esetleg látványosan fájdalmas betegségek képét égették be az emberek agyába.
    Az a „békés elalvás” ami még pár száz évvel ezelőtt családi körben történt, már átváltozott sípoló hideg gépek közötti magányos testi és lelki vergődéssé…

    Nem csoda, ha az emberek nem szeretnek magukra vonatkoztatva ezekről elmélkedni.

  8. 5. Egyetértek és ide illő:
    Mikor a férfiből pasi lett,
    A nőknek is „annyi lett!”

  9. 7:

    Az életben inkább a boldogság kellene, hogy cél legyen, nem? Vagy ez sokaknál ennyire az anyagiaktól, és a kényelemtől függ? Azért szerintem elég sokan vagyunk, akik az egyéni anyagi hátrányunk ellenére nem megyünk máshová dolgozni-lakni, vagy egyáltalán vállalunk gyereket.

    Igen, nyilván azt kívánná szerintem magának az ember, hogy békésen otthon haljon meg, de ma ha hosszú egészséges életet él is az ember, a fiatalok számára nyűggé válik, és egy rideg kórházban hal meg. Ráadásul ahogy eddigi szűkös tapasztalataim mutatják, legtöbbször ők is elfogadják ezt, mert nem akarnak teher lenni a fiataloknak. Ráadásul ebben a rohanó világban már mindenki dolgozik, vagy ha éppen nem, akkor valami „dolga” van, így persze, hogy nincs aki ápolja az öregeket otthon.

  10. Elnézést, hogy nemfizető potyalesőként belepofázom egy fizetős VIP posztba. Azért teszem, mert az egóm abba a nevetséges tévképzetbe ringat, hogy a következő meglátásaim esetleg relevánsak és érdekesek lehetnek.

    1. A jelenség valós, és félelmetes. Sajnos el kell ismernem, hogy részben engem is érint, bár küzdök ellene amennyire tudok.
    2. Az egyik lényeges ok az említetteken kívül az is lehet, hogy a családok az utóbbi évtizedekben szétestek, sok gyerek nőtt fel gyakorlatilag apa nélkül, és sok esetben a gyerekével együttélő apák sem tudtak/tudnak úgy együttlenni a gyerekeikkel, hogy a vagányságot, a bütykölést át tudják adni a gyerekeiknek. Korunk társadalmából tragikusan hiányoznak az apák, ez nem tegnap kezdődött, de egyre rosszabb.
    3. Azért van egy fogadásom arra, hogy ez a hitvány, elpuhult nemzedék is villámgyorsan össze tudja szedni magát, ha megfelelő trauma megérteti vele, hogy hogyan kell „férfiként” viselkedni. Jellemzően több van az emberben, mint amit mutat.

  11. 5:

    ezt a nyámnyila generációt az állítólagosan még nőhöz férfihez tartozó generáció nevelte fel. akkor ki a hibás?
    a korképpel egyetértek egyébként

  12. 11: A nyápicság és a homoszexualitás nem feltétlenül jár együtt. Valószínűleg nagy a korreláció, de a nyámnyilaság jóval elterjedtebb.

  13. ha az amerikaiakról beszélünk semmiképp sem igaz,hogy ‘nem sütöttek el egy puskát sosem’. épp az a baj ,hogy túlságosan is fegyverimádók! ezek a kis nyápic gyerekek nem csak a pc előtt lövöldöznek. jó pár videó van fent ,ahol gépkarabélyokkal portyáznak különböző farmokon! meg víz alatt próbálgatják az ak-47 et. könnyedén hozzájutnak.
    amerika amúgy is egy fos társadalom. kevert szarok.. 🙂

  14. Ábel, ebben nagyon igazad van.
    Ha nincs Apa, és az Anya neveli fel egyedül a fiú gyereket, akkor ne csodálkozzunk ha elnőiesednek a férfiak…

    Ezért kapok idegzsábát, mikor a gender nevelés kerül szóba…

  15. 13. dajtás

    „Ha nincs Apa, és az Anya neveli fel egyedül a fiú gyereket,”

    De azt is vedd számításba, hogy Apa és Anya mellé szép csendesen belopódzott a TV, majd az internet…

    Szóval, ha összeadod hogy 0-ról hány órára emelkedett a fizikailag családon belüli, de érzelmileg, intelletuálisan a képernyő előtt töltött idő, akkor rádöbbenhetsz, hogy mi változtatta meg az újabb generációkat.

    50 évvel ezelőtt még azt tanultuk apánktól a világról, amit ő tudott… Később hirtelen óduvatúvá vált, és abban se halgatott a szüleire az új generáció, amiben pedig igaza lett volna.
    Ma már „idegenek” által elősütött információkból tanulják az „életet” a fiatalok, és nem azoktól, akik még természetes módon jutottak hozzá.

    A TV a legsikeresebb fekete mágia, mert hatalmas sikereket ért el tömegek tudatának módosításában.

    És nem legyenek illúzióink… A mozgófilm feltalálása óta minden hatalom TUDTA hogy milyen hatalmas hatása van az emberekre, és szinte mindig propaganda célokra lett felhasználva.
    Tehát elmondhatjuk, hogy a mostani nyámnyila tömegek rendelésre lettek leszállítva, miközben párhuzamosan folynak kisérletek génpiszkált katonák kitenyésztésére, akiknak megvannak a fizikai képességeik, de intellektuálisan képtelenek szembefordulni parancsnokaikkal.

  16. A különböző TV-műsorok, mozifilmek, videojátékok és persze az internet is mind stimulálják az agyat. A gyerek agya fogékony, és mivel nem saját bőrén tapasztalja meg a veszélyt, hanem egy virtuális világot lát, ezért nem érzi át annak valódiságát. Nem fogja fel a halál valódi értelmét, a valódi problémákkal nem tud mit kezdeni. Az agy átalakulóban van, nem élethelyzetekkel találkozik, hanem álomvilággal, és ebben fejlődik (vissza).

  17. 16. Dan

    Azt hiszem, tökéletesen megfogtad a lényeget.
    Az ember (gyerek) abban az időben, mit normálisan tanulással kellene tölteni, virtuális valóságot tanul, aminek a normális életben semmi hasznát nem veszi, és felnőtt korában is folytatja… Ezzel lassan kiszelektálja magát a teremtésből.
    Mert hát nem pompás dolog, hogy valami zombi killer játékban 1000 óra után eljut a 489. szintre ahol három arany bónusz csillagot kap, aztán még megnézi a 8 kedvenc sorozatának a következő epizódjait, ahol messterséges mitológiákkal zsibbasztják az agyát, de már egy rántottát se nagyon képes összeütni magának…

  18. 15:

    A TV-vel kapcsolatos szándékos félreneveléssel nem értek egyet. A TV-ben is lehet rengeteg hasznos, értelmes dolgot látni, sőt normális gyerekcsatornák is vannak. Az, hogy a többség nem ezeket nézi, az a TV-zők „hibája”. A TV-sek megtalálják azt, hogy mire a vágyik „ösztönösen” a hülye a tömeg, és olyan műsort készítenek, nem szól ez többről.

  19. Majd terjunk vissza a temara akkor is ha sokadik nekifutas utan tenyleg lesz fogyasztoi VR technologia elterjedve (oculus rift) na majd az okoz rendes pusztitast… Ha valaki jaratos a temaban akkor megerti miert irtam ezt.

  20. A jövő generációjáról ez a film jutott eszembe.

  21. 18: Én biztos vagyok benne, hogy a sok szemét, ami a TV-ben van, nem véletlen, és nem az nép igényét tükrözi. A szocializmusban is néztünk TV-t, amikor nem ez az agyatlan, agyonszexualizált és agresszív szenny ömlött belőle. Természetesen akkor is az ideológiai manipuláció eszköze volt a TV, de legalább lehetett tudni, hogy melyik ideológiáé.

    Én kb. 15 éve nem nézek TV-t, de elhiszem neked, hogy akadnak hasznos műsorok is benne. De abban is biztos vagyok, hogy a napi 1-2 óra tévézésnél, még ha hasznos, értelmes műsorokat nézünk is, sokkal hasznosabb a gyerekeknek és nekünk is, ha kimegyünk a kertbe, ugrálunk, bukfencezünk a fűben, fát ültetünk, veteményezünk, elmegyünk túrázni, megtanítom őket tüzet gyújtani, stb.

  22. 21:

    A szocializmusban nem volt választék, akkor valóban csak azt nézhetted, amit adtak. Ma viszont nem ez a helyzet, nézhetsz sportot, dokumentumfilmet (ezerféle van), hírműsort, humorcsatornát, rajzfilmeket, vagy épp a tömegcsatornákat. Tehát a mai nézettségi adatok sajnos igenis az igényeinket fejezik ki. Ha az emberek igénye inkább a gazdasági hírekre, vagy épp a zebrák párzási szokásaira lenne, akkor azok az adók lennének nézettebbek, és ilyen műsorokat adnának más csatornák is. Sajnos azonban az emberek igénye a Barátok Köztre, Győzikére és a valóság showkra terjed ki leginkább.
    Számomra is megdöbbentő ez, de még inkább az, amit mostanában szoktam látni ajánlóban, amikor amatőr színészek borzasztó alacsony színvonalon, alacsony színvonalú műsorban játszanak, és ha megyünk valahová, azt kérdezgetik, hogy láttuk-e.
    Elszomorító, de szerintem az emberek többségének sajnos erre van igénye.

    Persze a normális TV műsorok helyett is vannak hasznos tevékenységek, de egymás mellett is simán megférnek, hiszen nem lehet bármikor kint tevékenykedni, na meg a mai világban mi sem érünk rá állandóan a gyerekekkel játszani bent sem. Inkább ez az, ami mögött sejthető valami, hiszen a szülők helyett egyre inkább a média és a pedagógiai rendszer neveli a gyerekeket, főleg ha nem figyelünk oda. Ma sajnos csak tudatos védekezéssel lehet jól gyereket nevelni.

  23. 22: Az egy dolog, hogy milyen témájúak, műfajúak a műsorok, és egy másik kérdés, hogy mi az a direkt és rejtett tartalom, üzenet, amit átadnak.

    Az elég természetes szerintem, hogy az emberi viszonyokkal, szerelemmel, intrikákkal, konfliktusokkal, érzelmekkel foglalkozó műsorok a keresettek, mert erre vagyunk legerősebben behuzalozva. De ezeket a sorozatokat is meg lehetne csinálni úgy, hogy a szappanopera „mellesleg” bemutatna egy sor jellegzetes emberi nyomort, és hogy hogyan lehet azokat leküzdeni, kikerülni belőlük – realisztikus, követhető módon. Ez történik? Kétlem.

    A gazdasági hírek egy szűk kört érdekelnek, de ha nem a Földet tönkretevő mainstream paradigmát nyomnák szakzsargonban, hanem érdekes, izgalmas módon mutatnák be, hogy működik a gazdaság és mit kezdhet vele az átlagember, akkor szerintem még azt is néznék.

    Amikor látok egy-egy műsort hébe-hóba, azt tapasztalom, hogy még ha a téma érdekel is, annyira felszínesen dolgozzák fel, a szenzációhajhász nagyotmondás mellett annyira nem kapok semmi érdemleges információt, hogy a hajamat tépem tőle. Ez főleg az amerikai-típusú doku- és természetfilmekre vonatkozik.

  24. A tv-ről:
    én csak azt az ismeretlen nézőt sajnálom akinek 2x annyit kell ülnie a tv előtt helyettem (’93 óta), hogy kijöjjön a 3,5óra/nap/fő átlag! 🙂

  25. 18. Vasgerinc

    ” sőt normális gyerekcsatornák is vannak.”
    Aranyos.
    Ez a szülők beetetésre van.
    A „normális” gyerekcsatornák is tele vannak hülye reklámokkal, és olyan idióta betétekkel, hogy még az értelmesebb műsorokat is lehúzzák.

    A helyzet az, hogy a TV műsorok készítése NAGYON drága mulatság, és komoly a verseny a politikai vagy a gazdasági propaganda/reklám bevonzásáért. Tehát a reklámügynökségek, vagy politikai véleményhatalmak határozzák meg, hogy milyen műsorok vonzzák be a kívánt közönséget a szünetben sugárzott reklámra.

    Pár éve a francia TV 1-es csatorna igazgatója élő adásban mondta, hogy neki az a munkája, hogy mire a Coca-Cola reklám elkezdődik, a nézők agya a maximális befogadó állapotba kerüljön.
    És ez érvényes a rajzfilmektől a hírműsorokig mindenre.

    Amikor az ember azt hiszi, hogy a meccset nézi a TV-ben, nem a labda, hanem a körben a palánkon futó reklámok égnek bele az agyába, különösen akkor, amikor gólt rúgnak… Azt hiszi, észre sem veszi, de felfokozott érzelmi állapotban EZEK a képek rögzülnek, és pozitív hangulattal tárlódik a memóriában.
    EZÉRT nagy pénz a foci.
    Hidd el…
    A fekete mágiát még Hitler „fedezte fel” újra a modern világ részére (naggyűlések vizuális elrendezése, mozgófilm), de a rockzenétől a sporton keresztül a sikerfilmekig mindenütt alkalmazzák.

    Amit én fekete mágiának nevezek, az azoknak a pszichológiai trükköknek a gyűjteménye, amit évezredek óta alkalmaznak azok, akik jobban értik az emberi lélek működését, mint a nagy többség.
    A „szó mágia”, az ismétlés, normálisan a tanulás alapja…
    De ma már a reklám is használja, és ugye, milyen sikeresen.
    És mindig hiszel a szemednek?
    A filmek tele vannak rejtett üzenetekkel amit a tudatod nem csak a tudatalattid dolgoz fel…
    És persze a zene… Ugye milyen jól tudja a hangulatot befolyásolni?
    Villogó fényekkel kombinálva blokkolja a homloklebenyt, ahol az erkölcsi döntések születnek… Akkor most már azt is tudjuk, hogy mire való a diszkó, ugye?
    Ezek egyáltalán nem olyan ártatlan dolgok,, mint amilyennek első látásra tűnnek…

  26. 22. Vasgerinc

    „Elszomorító, de szerintem az emberek többségének sajnos erre van igénye.”

    Az az elszomorító, hogy sokan így látják.
    Pedig ez egy csapda.

    Van egy érdekes kisérlet, hogy „hogyan kell majmot fogni”.

    Az ember fúr egy lyukat egy fába, nagyjából akkorát hogy a majom keze beleférjen, majd belül kiöblösíti.
    Aztán látványosan beletesz valamit, hogy a távolból figyelő kiváncsi majom lássa.
    Aztán elmegy távolabbra, és megvárja, hogy a kíváncsi majom odajöjjön. Az benyúl a lyukba, és megfogja azt a valamit. de az ökölbe szorított keze már nem fér ki a szűk lyukon. Szóval oda lehet menni és megfogni a majmot…

    Ezzel azt akarom mondani, hogy valamilyen természetes tulajdonságot az embernél is ki lehet használni arra, hogy csapdába csalják őket… És nem kell hozzá más csak az emberi viselkedés átlagosnál kifinomultabb ismerete.

    Ebben a témában nagyon ajánlom a Century of the Self című filmet, ami azt meséli el hogy hogyan használták ki rögtön Freud pszichoanalízisét a reklámoktól a politikai manipulációkon keresztül a nők dohányzásra való rászoktatására.

  27. 26

    „A “normális” gyerekcsatornák is tele vannak hülye reklámokkal, és olyan idióta betétekkel, hogy még az értelmesebb műsorokat is lehúzzák.”

    Ezt sajnos látom a saját gyerekeimen. Tévét otthon nem néznek (csak DVD-ről és netről nézünk filmeket, reklám nélkül) de a nagyanyjuknál mesecsatornát néznek, így az összes hülye játékot ismerik, ami csak kapható. És ők még kezelhető korban vannak, csak azt nézik, amit megengedünk…

  28. 29. hargi

    Az a baj, hogy sok szülő azt hiszi, hogy a gyerek csatornán gyerekekenek való műsorok mennek.
    Ha tudnák, hogy mekkorát tévednek !
    Ott kezdődik, a még ellenállni képtelen agyak megdolgozása…
    Igen… vannak kedves állatos műsorok is… a szülő meg örül, hogy esetleg tanul a gyerek… De az igazság az, hogy a „hasznos” műsort seperc alatt elfelejti, de a reklámokat nem, és karácsonyra, szülinapra a szülő agyára megy hogy neki az kell, amit a TV-ben látott…

    Hát ezért nincs nálunk se TV… De van a nagyinál, meg a barátoknál, és döbbenet, hogy ez is elég, hogy befolyásolja a gyerek izlését.

  29. 29: Úgy látszik, ez nagyszülői tulajdonság… Mi is csak DVD-n és youtube-on jól megválogatott tartalmat engedünk nekik nézni, de a nagyszülők nagyon gyorsan bedobják a törülközőt, és odaültetik a gép, TV elé. Már maguk a mesék is feldolgozhatatlanok a gyereknek, a reklámokról nem is beszélve. Nemigen tudok normális csatornát.

  30. 31. Ábel

    NINCS normális csatorna.
    A TV pénzbe kerül, és a reklám meg a politikai akarat hozza a pénzt.
    Ami nem a nyálacsorgó konzumidióta irányába fejleszti a gyereket, arra nem ad pénzt senki.
    A fizetős csatornák is csak rejtettebben – ezért veszélyesebben – hülyítenek.

    A nagyszülők meg azt hiszik hogy csak ők nem értik, és nyilván a gyerekeknek szeretnének kedvezni…

  31. 32: Nem is tudom, hol olvastam, tán a 9gag-en: az ingyenes csatornákkal, tartalommal kapcsolatban: képzeld el, ahogy a házidisznó magyarázza a vaddisznónak, hogy milyen jó ez az ember-hotel: ingyen szállás, ingyen kaja, minden van ami kell. Tudd: ha nem fizetsz, Te vagy a termék!

  32. 33. „Ha nem fizetsz, Te vagy a termék!” Kivéve Tibor bá oldalát. 😛
    Attila (PV),
    Sok igazság van gondolataidban, de egyre még nem adtál választ. Ha valóban minden felelősség áthárítható, az okos és igen művelt tömegről, miközben teli vannak a tömegmanipulációs eszközök oktatásáról szóló előadótermek, akkor mi az egyén felelőssége?

  33. 34:

    A 33. alatti szöveget 6 szmájlival jutalmaztad, miközben én nem értem a lényeget. Elmagyaráznád nekem!

  34. 36: Ha egy szolgáltatásért nem fizetsz, akkor Te vagy a termék. Mert minden szolgáltató pénzt akar keresni, ha nem Te fizetsz, az azt jelenti, hogy Téged adnak el: a fogyasztásodat, a figyelmedet, az adataidat stb. Nem mondom, hogy minden egyes esetben igaz, de nagyon jellemző a mai világra.

  35. 37:
    Te itt terméknek érzed magad? Tudtommal egy fillért se fizetsz, akkor mi hasznom van belőled? Szerintem neked van hasznod a szolgáltatásomból, mert alaposan kiszórakozod magad, és némi, számodra új információhoz jutsz. És ez Attilára még inkább érvényes. 🙁

  36. 39. Tibor bá’

    Miből gondolod, hogy téged is a nagy médiasodorba számítunk ?
    Itt egyáltalán nem erről a blogról van szó.
    Legalábbis nekem az az érzésem, hogy nem akarsz eladni nekünk semmit.
    Ábel nevében nem tudok nyilatkozni, de én azért járok ide, mert kiváncsi vagyok, hogy ki mit gondol bizonyos dolgokról, amit felvetsz, és időnként én is hozzáfűzök ezt-azt, hogy a saját nézőpontomat teszteljem.

    És nem értem, hogy ezért miért kellene fizetnem.
    Ha a hétvégén kimegyek a természetbe, és jól érzem magam a madárfüttytől, meg a napfénytől, nem érzem, hogy a természetnek „fizetség” járna azért, mert „szórakozom”, azon felül, hogy tisztelem, és nem szennyezem…

    Persze, időnként elmegyek állatkertbe, növénykertbe, ahol valódi ritkaságokat lehet látni, azért fizetek, de ritkán…

  37. 40:
    Nem kell fizetned, hiszen itt vagy és nem fizettél egy penny-t se. De a hasonlatod sántít. A természet adott, ide születtünk. A természetben élés mindenkinek születés adta joga. Ez a honlap nem adott, ezért dolgozni kell, ráadásul a fenntartása pénzbe kerül, amit átvállalok helyetted. és a tudásomat és időmet adom neked ingyen. De sebaj, a világot igencsak ferdén látod, miért látnád pont itt megfelelően.
    És tudod mi az érdekes. A legaktívabb „okoskodók” úgy gondolják, hogy ez (a szórakozás) nekik jár. A csendben olvasgatók pedig adakoznak, mindenki képességei szerint, és persze helyetted is.

  38. 28:

    Amit te most itt megmagyaráztál az az, hogy a népszerű műsorok felhasználásával lehet befolyásolni az embereket. De ez nem magát a népszerűséget vonja kétségbe, nem nézetté tesz olyan műsorokat, ami az embereket nem érdekli, hanem olyan műsort készítenek, amelyre az emberek kaphatóak, majd ezt felhasználja.

    29-32:

    Nem tudom, nálam a gyerek 1 csatornán néz nagyon jó és hasznos meséket, és ezen az adón nincsenek reklámok. Nem is értettem, hogy hogyan üzemel ez a csatorna, csak feltételezéseim vannak.

  39. 39: A Te honlapodra ezt nem gondolom érvényesnek. Azt gondolom, hogy itt mindenkinek van valami haszna, mert különben nem csinálná.

    Nekem a hasznom – valóban – a szórakozás. Éppen elnézésedet is akartam kérni, hogy a frusztrációimat itt, gyakran Rajtad vezettem le mostanában. Bocsánatot kérek, igyekszem ezt a viselkedést befejezni.
    Mellesleg megjegyzem, bár hasznom van a blogodból, a károm nagyobb, mert a munka, amit ehelyett végeznem kellene, fontosabb. Csak nem bírom abbahagyni, mert függő vagyok, mint az alkoholista, aki tudja, hogy árt, de ez nem elég arra, hogy letegye a poharat.

    Ugyanakkor azt gondolom, hogy ezzel a bloggal Neked is van hasznod – ha nem is konkrétan belőlem – úgy általában abból, ami itt folyik. Nem anyagi haszonra gondolok, hanem azokra a lelki, szellemi előnyökre, amiket ebből szerzel. Egyrészt kiírhatod magadból, ami benned van, ez önmagában is terápiás. Aztán a bölcs szerepében láthatod magad, aki nagy tudásával segít a tapasztatlan fiatalok tömkelegének. Ez bizonyára nagyon kellemes érzés. Ezen felül itt intellektuális eszmecserék alakulnak ki, amik tornáztatják az agyadat, ezzel izgalmas időtöltést adnak, és megóvnak a szenilitástól.
    Mindezt megérdemled, megdolgozol érte, a legkevésbé sem sajnálom tőled. Csak arra akarok rámutatni, hogy itt nem kizárólag az olvasóknak van haszna. Ha nem így lenne, már rég fizetős lenne az egész, vagy rámennél a reklámbevételekre.

  40. 43:
    Mást se teszek egész nap, mint rávilágítok a helytelen eszmefuttatásokra: „bár hasznom van a blogodból, a károm nagyobb” Ezt a kettőt nem állíthatod párhuzamba, mert a hasznodat én okozom, a károdat pedig te.
    Ami az én hasznomat illeti, nem érdemes részletezni, de azt meg lehet állapítani nagy vonalakban, hogy mindenki azért dolgozik, hogy legyen belőle „haszna”. Amire én kitértem az ennek pont az ellenkezője. A „munka”=pénz nélküli haszon. Már többen kifejtették, hogy „miért, itt minden ingyen van?” ami – mint tudjuk – nem igaz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük