(1729) Felkészülés

Tibor bá’ online

 

~q191Felkészülés? De mire? Mindegy, bármi következzen be, abban biztos lehetsz, hogy a jól megszervezett civilizációnak vége. Tudom, hogy a magatok módján megpróbáltok felkészülni rá. Viszont a hozzászólásokból azt szűrtem ki, hogy ez a felkészülés szinte csak az élelmiszer, fegyver, rejtőzés, későbbi önfenntartás területére korlátozódik. Ebben a posztban ezt a listát megkísérlem egy kicsit kitágítani. Hamarjában összekaptam egy listát, íme: fogászati panaszok, antibiotikumok, szemészeti panaszok, szemüveg, papír zsebkendő, szappan, tisztítószerek, gyarmatárú (babkávé, teafű, fűszerek) cigaretta, papír és írószerek, gyufa – tűzkeltő eszközök, gyógyszerek, gyógyászati eszközök, világító eszközök, ruházkodás. A lista nem teljes, nézzük tehát részletesen végig az eddigieket!

1) Ha kilyukad egy fogad, vagy valamelyik családtagod foga, azt be kell tömni. Ha nem tömeted be, akkor kirohad a szádból, ami rettenetes fájdalommal jár, amikor a szuvasodás eléri az idegcsatornát. Nyilvánvaló, hogy szükség van egy fogorvosra. És ha nincs? Vagy nem megfizethető?

2) Fertőzést bárki kaphat. 80 évvel ezelőtt egy fertőzést a szervezet immunrendszere vagy letudott győzni, vagy a halál. Nagy volt a halandóság. Ha ezt el akarod kerülni, akkor antibiotikumokat is be kell spájzolni.

3) Most jól látsz (vagy szemüveges vagy) de ez bármikor megváltozhat, az időskori messzelátás pedig mindenkinél bekövetkezik 40-50 év között. Szemüveg nélkül nem látsz közelre. Nem tudsz olvasni, vagy finomabb munkákat elvégezni, egyszerűen azért mert nem látsz. Sőt rád telepedhet a szürke hályog (katarakta) és akkor vagy megvakulsz, vagy találsz egy szemsebészt, aki elvégzi a műtétet és van neki (számodra megfelelő) műanyag lencséje. Ha nem rak be műanyag lencsét, akkor viszont kell kb. +16 dioptriás szemüveg. Mi van, ha nincs?

4) Megtalálod a szemészt, aki felír egy bizonyos dioptriát, de ilyen szemüveg lencsét természetesen nem fognak gyártani, és a raktáron lévőért vagyonokat fognak kérni. Erre hogyan készülsz fel?

5) Ma már mindenki papír zsebkendőt használ. Nem csak kényelmes, de higiénikus is. Ebből mennyit spájzolsz be, meddig lesz elég, és mi lesz utána? Textil zsebkendő. Spájzoltál textil zsebkendőt? Vagy majd felvágsz egy lepedőt? És van varrógéped, hogy beszegd? Természetesen lábbal hajtható varrógéped.

6) Szappan, tisztítószer. Ezek manapság filléres és természetes dolgok, de nem fogják őket gyártani. Bespájzolsz? Mennyit, és mi lesz, ha elfogy? Sulykolod a ruhát a patakban? Mi az a sulykolás?

7) Ha be is indul valamifajta hazai termelés, és lehetőség nyílik az áruk csereberéjére, gyarmatáru nem lesz. A banán, citrom, narancs nélkülözhető, de a kávé, tea és olyan fűszer, mint például a fekete bors, már egy keményebb dió. Tudom, meg lehet lenni kávé és tea nélkül is, de ezeknek a hiányába be kell születni. Aki hozzászoktak, nehezen mondanak le róla. Mi lesz a megoldásod?

8) A cigaretta egy külön téma. Ha nem dohányzol, az jó. De mi van akkor, ha dohányzol? Leszoksz róla? Jól teszed, de akkor szokj le róla most. Vagy inkább vetsz dohányt és megtermeled a saját szükségletedet? Van dohány magod? Tudod, hogyan kell termelni?

9) Papírra és írószerre gondoltál már? Mert nem fognak papírt gyártani. Természetesen meg lehet lenni papír nélkül, de néhanapján előfordulhat, hogy rettenetesen kellemetlen, ha nincs.

10) Néha tűzet kell gyújtani, amihez gyufa vagy öngyújtó kell. Most csak odanyúlsz, ahol tartjátok, és veszel ha elfogy, de ha nincs roppant kellemetlen. Az ősember nem hagyta kialudni a tűzet, olyan nagy nehézségbe ütközött a tűzgyújtás. Bespájzolsz belőle? Mennyit? És ha elfogy?

11) Gyógyászati eszköz! Például lázmérő. És ha eltörik. A digitális? 2-3 év alatt kimerül a gombakkumulátor és dobhatod a szemétbe. De ez nem minden, majd később folytatom.

12) Áram nem lesz. Hogy fogsz este, télen már délután is, világítani. Petróleumlámpa volt a villanyégők előtt, de ahhoz petróleum kell. Raktározol belőle? Mennyit? Vigyázz, a lámpához lámpabél is kell. Mi lesz, ha elfogy a petróleumod? Igen, marhafaggyúból lehet csinálni mécsest, jó büdös, de ég és világít. Lesz majd marhafaggyúd? Étolajjal is lehet világítani. Tudod, hogy kell?

13) Mi lesz, ha leszakad a lábadról az összes cipő, testedről az összes ruha? Tudsz varrni? Van varrógéped? Van anyagod? Tudsz cipőt készíteni? Van bőröd? Mi az elképzelésed ezekkel kapcsolatban? Majd valaki gyártani fog? Talán igen, talán nem. Talán meg tudod fizetni, talán nem.

De ezzel nem fejeztem be a dolgot. Manapság az emberek 80 évig is elélnek, ha nem viszi el őket a rák vagy infarktus 50 környékén. Te most 30-40 körüli vagy, esetleg 50 és egészségesnek érzed magad, mert az is vagy. Azonban 60 környékén jelentkeznek a „betegségek”. Azért tettem idézőjelbe, mert valójában nem betegségek, hanem az életkorral együtt járó dolgok. Nézzük csak:

a)  Nagy eséllyel a prosztatád meg fog nagyobbodni és elzárja a húgycsövet. Nehezen fogsz vizelni és gyakran fogsz kapni vesemedence gyulladást, mert a vizeleted pangani fog a húgyhólyagban. Ez még az egyszerűbb eset, mert ha van antibiotikumod, akkor meg vagy mentve. Ha nincs, akkor rámegy a veséd és vese nélkül nem lehet élni. Dialízis lenne a megoldás, ami viszont nem lesz. De ez még a jobbik eset. A húgycsöved teljesen el is záródhat. Ha van, aki ellát, akkor katéterezés a megoldás, de ehhez kell katéter (ha már van, aki behelyezi) ez pedig a korábban írt gyógyászati eszköz.

b) 60 környékén fellép az esszenciális magas vérnyomás, minek az okát az esetek 90 százalékában nem tudják az orvosok. Nem nagy ügy, mert ma már több gyógyszercsalád is van, melyekkel a vérnyomást elfogadható szinten lehet tartani. Ezek csak néhány évtizede léteznek, és nem fogják őket gyártani. Honnan szerzed be? Van alternatíva, nem fogod megérni a 70. születésnapodat. Válogathatsz a halálokok között, agyvérzés, szívelégtelenség, infarktus (ez legalább gyors), vérellátási zavar majd végtag üszkösödés majd amputálás vagy szepszis.

c) időskori cukorbetegség (kettes típusú). Enyhe fokban elég a diéta, később gyógyszer is kell, illetve inzulin. Inzulin és gyógyszer nem lesz, marad a lassú halál (megvakulás, végtag elhalás). A diétához viszont kell egy házi vércukorszínt mérő a tesztcsíkokkal. Ez ugye gyógyászati eszköz, ami nem lesz. A cukorbetegség nem gyilkol azonnal, de biztos halál, ha nem tudod kezelni.

d) Idősebb korban sok és különböző panaszod lehet, amik esetén csak egy orvos tud kiigazodni, de ehhez kell egy orvos, akinek meg vannak az eszközei, és kellenek gyógyszerek, amikkel meggyógyíthat, vagy szinten tarthat. Tudom, most tök egészséges vagy, de ez nem tart örökké. Jó hőszigetelt lesz a házad, lesz saját termesztésre fogott földed, de ott fogod hagyni a családodat, mert egy könnyen kezelhető betegség elkap és gyógyulás helyett temetés lesz a sorsod. Megúszhatod a fosztogatókat, az éhezést, a szomjazást, de az idős kort nem. Felkészültél rá? Ne mondj le az életedről, az egyszerű, de a családodnak szüksége lesz rád.

___________________________________________________
___________________________________________________
___________________________________________________

61 gondolat erről: „(1729) Felkészülés

  1. Remek összefoglaló!
    A 6. ponthoz: Ha fával fűtesz, a hamuból remek mosólúgot lehet csinálni (mosogatásra is jó). Ha szappanra vágysz, akkor a lúggal meg valami zsiradékkal azt is csinálhatsz.
    A lábbal hajtós varrógép is jó ötlet, egy ismerősöm most vett egyet 5000 Ft-ért.

  2. Remek poszt! Sajnos csak a problémaköröket veti fel, a megoldásokat nem. De az nyilván meghaladná egy poszt kereteit.

    A hamulúg jó dolog, de puszta kézzel használva azért elléggé tud marni, a bőrt szárítja. Gumikesztyűt is érdemes spájzolni.

    Ha szappant akarsz főzni belőle, akkor figyelni kell rá, hogy lágyvízben oldd a hamut, mert a kemény vízből nem lesz szappan. Az esővíz gyűjtését meg kell tehát oldani, úgy, hogy tiszta legyen. Nálam például gyűlik, de szűrés nélkül, és belefolyik a baromfitrágya is, így csak öntözésre alkalmas, szappanfőzésre nem.

    A vízre amúgy is szükség lesz. Tehát: TELESŐ rendszer, eautarcie.org

    A lázmérő tényleg problémás. A környékbeli patikákban már konkrétan nem lehet analóg lázmérőt kapni, csak elemeset.

    Nekem a szememmel van bajom. Az egy dolog, hogy rövidlátó vagyok, a szemüveg 10 évig is kitart, ha vigyázok rá. De glaukómám is van, arra naponta kell csöpögtetni, és egyszerre csak háromhavit írnak fel. Ha ez nem lesz, megszívtam. Nem igazán tudom, mit tehetnék.

    Orvos van a faluban, a gyógyszer már problémásabb lesz.

    Fogápolásra: a fogorvoshoz menést nyilván nem érdemes halogatni, de a még ki nem alakult bajon csak fogápolással tudok előre segíteni. Mádi zeolitból csinálnak fogport, mi abból spájzoltunk be jó sokat. Nincs benne semmi méreg.

    Olvastam, hogy faágak végét szétrágva lehet alkalmi fogkefét nyerni. Tudja valaki, hogy melyik fafélék alkalmasak erre?

  3. Én vagy 5 éve vettem egy nagy karton lidlis, EU zászlós gyufát, mert olcsó volt, és aránylag működőnek tűnt. Még a felénél se tartunk, de kb. az első félév óta elég ramatyul gyullad. Igyekeztem szárazon tartani, de az, hogy egy nem tökszáraz levegőjű helyiségben tároltam, elég volt arra, hogy azóta szenvedés a tűzgyújtás. Mondjuk, ha a csomagot használat előtt valami meleg helyre teszem száradni, sokat javul a helyzet, és ha hirtelen nem lesz gyufa sehol, még mindig jobban járunk, mint a szomszédok 🙂

  4. 3: Hárs van is a közelben, majd kipróbálom és beszámolok.

  5. 4: ezek gagyi gyufák, vegyél Korona márkájút, az párás helyen tartva is gyullad… ráadásul ha viaszt csöpögtetsz rá, nem fog átázni a foszfor 🙂

  6. 6: Vicces vagy…

    Egyébként létezik olyan gyufa ami tényleg bírja a nedvességet, gyakorlatilag víz alatt is meg lehet gyújtani. De ez k. drága, felhalmozni belőle nem érdemes.

  7. A 12. ponthoz:
    Régóta tervezem én is, hogy beszerzek egy petróleumlámpát, a múltkor ki is néztem egy gyönyörű darabot a Vaterán. De sajnos mire észbe kaptam elvitték az orrom elől. Ekkor arra gondoltam: vajon biztosan a petróleumlámpa a legjobb választás? Hiszen egyszer a petróleum is el fog fogyni és ki tudja lesz-e utánpótlás. Talán van már jobb, hatékonyabb, modernebb megoldás is. Akkor találtam rá erre:

    http://www.aliexpress.com/item/Hand-crank-camping-lantern-solar-60LED-camping-light-3-speed-switch-hand-lantern-camp-light-tent/1861177491.html

    Ez egy 60 ledes lámpa, nagyon erős fényt ad, és ami a legjobb benne, hogy 5 különböző módon lehet tölteni:

    1. hálózatról
    2. autós töltőről
    3. bele lehet rakni 3 db AAA elemet
    4. fel lehet kurblizni (2 perc kurblizás = 10 perc világítás)
    5. a tetején lévő napelemről (a napon 6 óra alatt teljesen feltölt)

    Van fent a youtube-on egy videó, amelyben egy amerikai prepper kiscsaj különböző napelemes lámpákat tesztel:

    https://www.youtube.com/watch?v=f8VUCVFFAE8

    Az utolsó letesztelt termék éppen ez a 60 ledes lámpa. A fényereje összehasonlítva a többivel elég meggyőző. A csaj szerint egyetlen feltöltéssel három teljes éjszakán át világított. Neki ez a kedvence. Csak úgy nevezi: a Big Daddy. 🙂

  8. A gyufa mellett érdemes próbálgatni egyéb tűzgyújtási módszereket is. Gyufánál megbízhatóbbak hosszabb távon a ferrocériumos tűzgyújtó rudak, amelynél azért kell egy kis gyakorlat a gyufával szemben, de pl. a száraz vattát azonnal meggyújtja.
    Ha már az sincs, meg lehet próbálkozni a súrlódásos módszerrel. Bár ez igen nehéz módja a tűzgyújtásnak, az íjas tűzfúró használatát a túlélési módszerekben kevésbé jártas emberek is el tudják sajátítani, csak gyakorlás kérdése.

  9. ‘Tűzfúró’, anyám borogass… 🙂

    Vegyetek két kiló öngyújtót, Sparban 60 Ft darabja (kínai piacon bizonyára még olcsóbban is lehet), még az unokáitok is azokkal gyújtanak majd tüzet…

  10. A cikk az jó.
    Elsőre azon kellene elgondolkodni , hogy a fenti dolgokat mi válthatja ki.
    1.Atomháború
    2.Olajválság által egekbe szökött árak (lassan vagy hirtelen)

    Amíg a pénz mozgatja a világot addig lesz is termelés és árut is tudunk venni,persze ha lesz miből.

    A kérdés persze költői , hogy mikor jutunk el ide???
    Ha a fenti dolgok nem lesznek akkor már nagy gebasz lesz véleményem szerint 50-80-90%-os munkanélküliségnél lennének ilyen állapotok.Egy filmben láttam hogy azért a II.Vh idején is ment az élet , a termelés.Nem hinném, hogy ez megszűnne pár éven belül.

    Max azt tudom elképzelni hogy elszállnak az árak és lecsökken az életszínvonal felére,negyedére,stb…Pl. egy tekercs wc papír a mai 50-100Ft helyett 300-500 Ft lesz és máris egyből áttérsz az újságpapírra amit 10x összegyűrsz hogy kipuhuljon 😀 Vagy nem papírzsepit veszel hanem a régi ruhákat vagdosod szét.Na hülye példa volt ,de van valóságalapja.
    Csak tényleg azt volna jó tudni hogy van még 20-30 év a fentiek eléréséig vagy sem? 😀

  11. 10. Azért nem kell ezt a módszert lenézni. Pont az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége és a könnyen fellelhető anyagokban. Egyrészt ott van Murphy törvénye a technikai eszközökről, másrészt pont akkor nincs nálad a pénzen vett nélkülözhetetlen szarság, mikor kellene. Én kipróbáltam, és működik. Persze nem első próbálkozásra, jól megszenved vele az ember, míg rutinosan sikerül ezzel tüzet gyújtani. Utána ad egyfajta függetlenség érzést, magabiztosságot.

  12. Egy fogtályog gebasz idején orvos nélkül tényleg halálos lehet.Bár lehet erre is van házi praktika hogy hogy lehet kiszúrni.

    Fertőzés ellen ezüstkolloid. Ezüst tárolás.Szódabikarbóna .Vegytiszta Nacl.

    Na és egy fegyver sem árt fejbetúrni magad, ha tényleg eljutunk a fenti állapotokhoz és mondjuk fogtályogod van és orvos sincs, vagy pl. a prosztatáddal nagy a gond és az összeomlott világban orvos sincs.
    —–

    Még egy: az egészség megőrzés egy alappillér lenne.
    Magas vérnyomás ellen lehet védekezni (tiszta víz ,tiszta só, stb…Egyes helyeken jó le van írva az ok-okozat)
    Cukorbetegség ellen is( erről jó lenne ha dobnál egy posztot egyszer , hogy hogyan táplálkozzunk cukorb. ellen)
    A mostani 20-30-as korosztály a réggebbi generációhoz képest rengeteg szemetet eszik, ezért a betegségek előbb fognak jönni..

  13. Véleményem szerint erősen ajánlott valami „végső megoldásra” is gondolni, valamire, amivel viszonylag könnyű és viszonylag fájdalommentes öngyilkosságot el lehet követni. Különösen ajánlott az öregeknek (neked is, Tibi bá) és a gyengéknek/betegeknek, de mindenki jobban teszi, ha gondol erre.

    Ha összeomlik az ipari civilizáció, bele se merek gondolni, milyen lesz, de szörnyű, az biztos. Nem csak annyi, hogy vissza a kőkorba (de legalábbis a kora-középkorba, feltéve, ha az akkori technikához elegendő faszén (kőszénről, vagy pláne olajról ne is álmodjunk) valahogy rendelkezésre áll), bár a modern embernek már az is elég szörnyű, de nem szabad elfelejteni, hogy a kőkorban legfeljebb pár tízmillió ember élt az egész Földön, mert csak annyit tudott eltartani, most meg közelíti a 8 milliárdot. Ez vissza fog csökkenni pármillióra, de azalatt ez a 8 milliárd éhező ember föl fog emészteni mindent maga körül, amivel csillapíthatja az éhségét, vagy meleget csinálhat. Sajnos a legvalószínűbb forgatókönyv egy igazi apokalipszis, és ha annak lesznek túlélői, egy végtelenül lecsupasztott, kifosztott bolygó marad rájuk.

  14. Nem koncentráltok a lényegre- mi lesz azokkal az emberekkel ,akiket öregkorukra magukra hagytak a gyerekeik ?Még a mai idilli életszínvonalon is sokaknak megerőltető,hogy tehetetlen vagy beteges szülei gondját viselje,-így becsapja az öregek otthonába,mint valami kutyát a menhelyre,vagy faképnél hagyja őket ,hogy „nyugodtan” belefeledkezhessen a nyugati stílusú egoista életmódjába. Most még elvannak valahogy a szerencsétlenek a szociális szolgáltatások létező hálójában,de ki add enni ,inni majd nekik,segíteni a mindennapokban ha mindez megszűnik és a pénzed nem ér semmit ??!De mindenkire ez a sors vár,sőt ennél rosszabb ,aki félvállról veszi a család szentségét,mert sokkal több rejlik ebben ,hogy felrúgva ezt ne visszafordithatatlan dráma és bűntudat keletkezne minden érintetnél,ami a pusztulásáig végigkiséri.

  15. Remek gondolatébresztő, gondolkodásra serkentő poszt. Gratulálok Tibor bá’ és köszönöm!

    Megjegyzés részemről:
    1. A fent felsoroltak a jéghegy csúcsa csupán (ez NEM KRITIKA!!!)
    2. Bár többféle gebasz forgatókönyv lehetséges, de ha a klíma, illetve a metánhidrát lesz a fő probléma, akkor be fogják vetni az atomot utolsó lehetőségként, lévén geoengineering megoldás nem nagyon van. Ez esetben – szintén kalkuláció és javallottan kalkulálandó! – viszont egyben „le lesz nullázva” a civilizáció, s majd a maradék pár száz millió túlélővel lesz minden újra elkezdve sok év után. (Ajánlom figyelembe az ipari CO2 stb kibocsátás nullára esését, 6 mrd ember éves CO2 kibocsátását stb., illetve a 2030-2040-es Nap-minimumot).
    A fentiekből következően lesz HEMP és emiatt nem lesz áram; ezzel is gyorsítva a tömeges pusztulást.
    3. A 2. pontból következően: egyéni, kiscsoportos túlélés nem igazán járható. Vagy van egy faluközösség, vagy Walkind Dead kolbászolás, ami lényegében lutri.

    Fegyverek: mindenkinek felhívnám a figyelmét, hogy óvatosan! CSAK LEGÁLISAN! Erre: vadász vagy sportlövészet. Utóbbinál megszntették a minap a gépkarabélyok engedélyezését. Aki eddig nem tette ez utóbbit meg, az már nehezen jut hozzá. (Becsuktak egy újabb kaput. És vitatkozhat velem akárki, a tökéletes önvédelmi fegyver egy gépkarabély, még akkot is, ha civil változat, sorozatlövés nélkül.)

  16. 15 és a többiek:

    Ne áltassuk magunkat. Csak az erős, edzett és egészségeseknek van esélyük. Ha ezek (szentimentális, családi okokból kifolyólag) nyakukba veszik az öregek, betegek segítését, akkor ők is elbuknak. Nézz ezzel szembe, és ne áltasd magad. Van idős férfi, akinek a tapasztalata, szakismerete van annyira értékes, hogy megéri a felvállalását, de ez a ritkább eset.

  17. Már gyerek koromban kiderült, hogy nem jól tájékozódok és a memóriám sem kimagasló. Ezért a térképek beszerzése számomra értelemszerű volt. Mikor egy cím keresésénél az érdeklődésemre, már az ötödik fordulót mesélik, és ott forduljon jobbra, és isten tudja hanyadik tereptárgyat jelölik meg, ekkorra már elfelejtem az összes lépést, merre is kéne mennem. Ha nincsenek vagy megbízhatatlanok az útjelző táblák, honnan tudod, hogy épp hol vagy?
    Emiatt, térképek és tájoló beszerzése nem volt kérdés.
    Szorult helyzetben az információ a legnagyobb kincs. A rádióamatőri ismeretek és felszerelés is kimagaslóan jól hasznosíthatóak döcögős időkben.
    Gondoljunk azokra a képekre, ahol tömegek gyülnek össze, hogy meghallgathassák a legfrissebb híreket.
    Fölművelést, állattartást segítő szakkönyvek.
    Tekerős rádió, elemlámpa. Meg kell dolgozni a hangért és fényért, de kéznél a segítség a feltöltésükhöz.
    Minuszos hálózsák, legalább a gyerekeknek. Mert, ha még nem próbáltál, három köbméter fát magad begyűjteni, addig nincs reális képed a folyamatról, kivágástól az aprításig.
    Ami még az összes háborús életképhez hozzátartozik, az a kézikocsi, talicska.

  18. Tibor bá,én nem hiszek a hirtelen összeomlásokban,csak a generáciokon átivelő lejtmenetben.

  19. 19:
    Ez így van. Néhány évtizedes abszolút biztos lejtmenet, HA NEM JÖN KÖZBE „VALAMI”. És ezt nem lehet kizárni.

  20. 2. Nem feltétlen érdemes azokhoz a megoldásokhoz ragaszkodni, amiket megszoktál. Fogtisztításra tökéletes az alma, a sárgarépa rágcsálása (de akár egy zsebkendő vagy rongydarab is tökéletesen leszedi a lepedéket), kiegészítve bármilyen faágból kihegyezett fogpiszkálóval. Szájhigiéniát meg megoldják az erősebb antimikrobiális gyógynövények, nyersen jól elrágcsálva, vagy alkoholban/ecetben oldva.

    Nagyon jó módszereket elsajátíthat bárki a magyar bozótmívesektől is, videókban tökéletesen bemutatják az alapvető technikákat. Ezek ismerete részben kiváltja a hatalmas készletezést.
    Amúgy életmóddal és növényterápiával nagyon sok betegség orvosolható akkor is, ha nincs egészségügyi ellátás, de szerintem ez veszett fejsze nyele. Aki odajuttatja magát, azt egy összeomlás sem fog meggyőzni arról, hogy – és most nagyon enyhén fogalmazok – kicsit tudatosabban kellene élnie. Különben háborúban sem a cigi meg a pia lenne az elsődleges csere-eszköz. 🙂

  21. Azt vettem észre, hogy amióta felkészülök egy esetleges rossz világra, sokkal jobban tudom értékelni mindazt, amink most van.
    Már ezért is megéri. Amúgy sem oldhatjuk meg a jövőbeli összes problémánkat ma. Csak javíthatunk az esélyeinken, nem?

    Én apró, hasznos fém tárgyakat gyűjtök, ezek biztos elállnak. Egy példa a horgász horog, ez filléres tétel, könnyen tárolható.

  22. Tibor bá’ által leírtakkal teljes mértékben egyetértek.
    Még ki lehetne egészíteni nagyon sok mindennel, de erre ez a fórum kevés lenne. Erről könyveket írtak már tele, mert nagyon szerteágazó
    dolog a felkészülés. Ezért nem is vágok most bele…
    De visszatérve az előzmény posztokhoz, a történelmi példák, és tapasztalatok azt mutatják, hogy ha az államrend összeomlik, akkor a közbiztonság is megszűnik létezni! És az erőszak járványszerűen kezd terjedni. Tehát az önvédelmi képesség az az abszolút prioritás kell hogy legyen! Minden csak utána való. Mert hiába vagy felkészült, fölhalmoztál minden szükségeset, megszereztél sok hasznos, békés tudást és képességet, de ha az első héten megölnek téged a fosztogatók, akkor hiába volt minden.
    Tehát legyen az alap szituáció, hogy betörnek hárman-négyen a házadba éjjel szúró, vágó, ütő eszközökkel. (Ezt ma öregezésnek hívják a bűnözők) Meg tudod e védeni magad, és a családodat?
    Képes vagy e rá fizikailag, mentálisan, eszközileg?
    Lehetőleg úgy, hogy közben te ne kapjál súlyos, vagy halálos sérülést. Mert ha nem, akkor felesleges felkészülni bármire is!
    És ez csak egy összeomlás utáni egyszerű alap szituáció.
    Sajnos ebben a mai erőszakos bűnözőknek nagy gyakorlatuk, és előnyük van. Nekik áll a zászló, sajnos…
    A krisnások a völgyben szinte teljesen önellátók, de ha fogadnom kellene, akkor egy forintot nem tennék az életükre! Mert jámborak a vallásukból kifolyólag.
    Véleményem szerint az összeomlás után 1 évvel, csak olyanok lesznek életben akik minimum egy, vagy több élethalál harcot túléltek már!
    Mindent ennek a függvényében kell végig gondolni.
    Persze a fentebb leírtak nagyon fontosak, de sokkal valószínűbb, hogy nem egy fogtályog fogja kioltani az életed, hanem pl.: egy machete!

  23. 25:
    Ez teljes mértékben igaz, de…..
    1) Legálisan nem tudsz fegyverhez jutni (sajnos)
    2) Hiába tudod magad és családodat megvédeni, ha egy héten belül belehalsz egy fogtályogba.

  24. 26.
    Már hogy ne lehetne legálisan fegyverhez jutni?
    Nekem legálisan van egy kispuskám, mivel vadász vagyok, és van hozzá fegyvertartásim.
    Nem olcsó, és nem 2 nap alatt van meg, de egy B kategóriás jogosítvány megszerzésének az összege és ideje kb., szóval csak annak nincs, aki ezt az időt és pénzt nem szánja rá.

    Amit nem lehet idehaza elintézni, kivéve ha csókos vagy, az a fegyverviselési engedély. Vagyis lőfegyvert nem viselhetsz az utcán.

  25. 27:
    Ez csak duma. Egy közönséges riasztó pisztoly is csak otthon tarthatok, még a gépkocsimba se tehetem be. Egy normális országban bemegyek egy szaküzletbe és veszek egy lőfegyvert, és kész.

  26. 28.
    De azért jobb a semminél! Idehaza valóban nem lehet nálad, de gondolom egy összeomlás esetén nem mindegy, hogy van odahaza a szekrényben egy fegyver, vagy csak ülsz bent a házadban és reménykedsz benne, hogy a rádtörőknél nem lesz.

  27. Igen, én is most intézem a vadász vizsgát!
    Akkor már lehet legálisan akár 10db. fegyvered és 1000 lőszered!
    Ha a rendőrségre bekötött riasztód van akkor több is.
    Persze most nem flangálhatsz vele az utcán, de egy összeomlás után
    már senki sem fogja ezt nézni!
    Meg kell találni az egészséges egyensúlyt, a képességek között.
    Általában mindenre készülni kell, de persze teljes 100%-os felkészültség sem létezik. Mint hogy nincs recept a tuti életben maradásra sem!

  28. Legálisan otthon tartható AK-47-es gépkarabély is, 2000 lőszerrel; természtesen sorozatlövésre nem alkalmas „sportlőfegyyer” változatban. Megvan a hivatalos menete, kb. fél év + rendőrségi ügymenet (2-3 hónap).

    Viszont alig lehet már beszerezni, pár hete beszigorítottak.

  29. Indexes… ennyi baromságot rég olvastam, különösen tetszik a Duna vízének ecsetelése. Tipikus belpesti libsi barom.

  30. Otthon védelemre: 2-kg-os halonnal oltó tűzoltókészülék bekészítve. Sok mindenre jó!!!

  31. Azért tegyük tisztába a dolgokat, más az otthonvédelem most, és más a gebasz után, akkor sem mindegy, hogy az állam még létezik-e vagy sem.

    A halonnal oltó valóban sok mindenre jó, ma.

    Gebasz után – állam nem létezik – úgy kb. semmi nem jó azokból az eszközökből, amit ma otthonvédelemre vesznek, ami marad az úgy kb. a gépkarabély (legálisan!) és pár egyéb tűzfegyver. Ismételm, állam nélküli összeomlott világról beszélek. (Azaz ma egy legálisan tartható gépkarabély NEM otthonvédelmi eszköz!)

  32. Én nem értek annyira hozzá, de szerintem nem csak a gépkarabély a legjobb. A kispuskát az olcsósága miatt vettem, mert ezzel könnyű gyakorolni a lövészetet. Sörétest meg a közeli brutális ölőereje miatt fogok, na meg vadászat miatt. Lesz egy másik golyós is, amit kifejezetten vadászatra fogok majd venni, lehetőleg olyan kaliberben, ami nem túl drága, és lesz hozzá mindig lőszer.
    Inkább megtanítom lőni a közeli rokonokat/barátokat (már elvittem őket a lőtérre párszor), mert geddon idején úgy is ide fognak jönni, és legyen több ismétlő puska a családban, több emberre, mint egy gépkarabély.

  33. Az óvatosság sosem árt de félni a jövőtől, annyi mint meghalni a mában! A monitoromból kezd csepegni a vér!:)

  34. 17: Ezzel teljes mértékben egyetértek. Akkor csak azt nem értem, hogy miért írsz annyit az esetleges öregkori nyavajákra való felkészülésről? Hullik a férgese és kész… Nem mondom, hogy ez jó, ezt akarom, de geddon esetén ez az egyetlen realitás.

    14: Van benne valami. Az, hogy magammal végezzek, még nem is olyan nagy dolog. Ami igazán kemény gondolat: ha jön az IS, hogy a lányokat szexrabszolgává, a fiúkat janicsárrá tegye, velük végezni, hogy elkerüljék ezt a szörnyűséget. Nem is nekem jutott eszembe, hanem a feleségemnek. Férfiként tudom a dolgom, de nehezen tudnám megtenni.

    27-30: Ti járatosabbak, felvilágosítanátok, hogy is van ez a fegyverviselési dolog? Nyilván nem csak otthon lehet, hiszen a vadászatra is viszi a vadász a puskáját. Ehhez nyilván előfordul, hogy az utcára is kimegy vele, autóba teszi, stb.

  35. 39 én csak a sportlövészetet tudom elmondani:
    tagság (kell és folyamatosan) – ehhez sportotvosi, pszichológiai (fél év alatt kétszer, ha otthon akarod tartani, amúgy egyszer), fegyvervizsga, minősítő lövészet, rendőrségi ügymenet (fegyverszekrény, ezt kimennek ellenőrizni), majd engedélyt kapsz a vásárláshoz.

    Tartás otthon fegyverszekrényben, vinni csak oda-vissza a lőtérre. Ha kolbászolsz az erdőben 8 év is lehet. Dettó seggberúgás, ha az udvaron hadonászol vele és a frászt hozod a szomszédra.

    A sportlövő fegyverrel, pl. egy AK-47-essel kizárólag a lőtéren lőhetsz!

  36. 39:
    Egyre inkább olyan érzésem van, hogy te omnipotensnek érzed magad. Megszabod, hogy mi a szörnyűség egy lány és egy fiú esetében. Eldöntöd, hogy ennél jobb a halál. Aztán úgy gondolod, hogy a te dolgod végrehajtani sajátos ítéletedet. 🙁

  37. 41: Nem én találtam ki. Se azt, hogy van, ami rosszabb a halálnál, se azt, hogy e téren nekem feladataim lehetnének.

  38. 39.
    Vadászat:
    – vadásztanfolyam 100.000 Ft (régen nem volt kötelező, ma már igen)
    – vadászvizsga 20.000 Ft
    – Pszichológiai vizsgálat (csak egyszer kell, mielőtt fegyvert vásárolnál)
    – orvosi vizsgálat, amit lehet egyben a jogosítvánnyal együtt, egy áráért, így plussz pénzbe se kerül, és a lejárati időpont is megegyezik
    – fegyvertartási engedély kérése a rendőrségen
    – fegyverszekrény, lőszer, fegyver és tisztítószerek és eszközök, hordtáska

    Hordani csak a lőtérre, vadászathoz és a fegyvermesterhez lehet. Ekkor ideiglenesen a zárt kocsiban is hagyhatod, ha nincs szem előtt. Most abban én sem vagyok biztos, de szerintem vadászként én is vehetek csak ismétlő AK-47-est, legfeljebb nem vadászhatok vele, csak a lőtéren gyakorolhatok. A 3 lőszernél több befogadására képes félautomata sörétessel is így van, mert pár éve ezt is betiltották vadászathoz. De lőtéren gyakorolhatok vele, így birtokolhatom is.

  39. 44

    Tudomásom szerint nem vehetsz AK-47-est, csak ha megvan a 2. pszichológiai vizsga, a sportorvosi, sport.löv.klub tagja vagy*, megcsinálod a minősítő lövészetet, a megyei elnök ajánló levelet ad.

    *a tagság megszűnése után a fegyvertől meg kell válni.

  40. Lehet, de csak ismétlőre átalakított Dragunovon már lehetne, ha lenne rá pénzem, meg lenne olyan hülye aki megválik tőle. Sajnos nincs belőle túl sok. És ezzel még vadászni is lehet.

  41. 46 Igen. A gépkarabélyok terén is problémás lesz, beszigorítottak. Két verziót hallottam, egyik szerint több nincs, másik szerint korlátozottan lesz. Venni mindenesetre már nem lehet, mert „újra” nem adnak fegyver vizsgát. Így csak a „forgalomban” lévők vehetőek. Már ha eladja a tulaj.

  42. 48:
    Érdekes írás, de már felesleges, mert nem vagyunk megmenthetők.

  43. 49.
    A pozitív energiákért szeretek idejárni, meg a bátorító szavakért! 🙂

    „Ott lesz az a híd!”

  44. És mi a helyzet az önkéntes tartalékos katonai szolgálattal? Gondolom, a tartalékos megtanul lőni, és kap is fegyvert, de tarthatja-e otthon?

  45. Svájcban igen nálunk nem. Egy időben engem is érdekelt a dolog, utánanéztem, de eléggé langyos víznek tűnk a kiképzési program is (bocs, ha tévednék, sőt őszintén örülnék, ha ezt valaki – aki végigcsinálta – megcáfolná)

  46. 53:
    Szerintem egy gyors kiképzésnek nincs sok értelme. Egy fegyver használatát egy átlagosan értelmes férfi 10 perc alatt meg tudja tanulni. A lényeg a lélektani háttér, amit csak minimum 6 hónap, vagy még több laktanya tud megteremteni.

  47. 54.

    Én is így gondolom. Annak volna értelme, ha egy alapképzés után rendszeresen tartanának gyakorlatokat, továbbképzéseket. Az AMD szétszedését/összerakását középiskolás koromban megtanultam, lőni ugyan nem lőttem vele, de azért a pár lövés kedvéért nem fogok belevágni egy ilyen képzésbe. A többit is nagyjából tanultuk anno, „honvédelmi napon”

  48. 54: Én nem értek hozzá és tapasztalatom sincs róla. Fogalmam sincs, mit csinál az emberrel 6 hónap, vagy akármennyi laktanya. De azt feltételezem, hogy pár nap éles bevetés többet ér akárhány hónap laktanyánál a lélektani hatást tekintve. És ha gond lesz, akkor nem lesz idő a laktanyában csücsülni kiképzés után.

  49. Ábel!

    Menj el paintball-ozni, vagy aisoft-ozni, abból többet tanulhatsz 🙂

  50. Többen írtátok, hogy /egy-két robbantás/ lesz. Ezért nem jönne ennyi gyílkos ide. Itt valami óriási nagy baj lesz. Csoportosan fognak ölni az élelemért és mindenért amid van. Ez nem olyan lesz,mint a török-idők. A fiatalok és erősek, készűljenek. Én öreg vagyok és keresztény, úgy-hogy egyből lelőnek remélem és nem kínoznak, de a hitemet nem tagadom meg. Tibor-bá? Ha eu. elesik, mint Szíria az ISIS szétlőtte. Orosz ország és Kína jönne -e segítségünkre? Vagy gyarmatosításra? Köszönöm, ha válaszolsz. z.

  51. 58:
    Amikor nagy gáz van, mindenki önmagáért. Ezt mondja az élettapasztalat. Magunkra maradunk, mint mindig.

  52. 58: „úgy-hogy egyből lelőnek remélem és nem kínoznak”

    Pont a kínzás a lényeg 😉

    De azért ne aggódj. A lakosság nagy része már minden országban kijózanodott, és egyre több jele van annak is, hogy a politikusok is – csak még keresik, hogy a korábbi lózungokból hogy lehetne kihátrálni arcvesztés nélkül.

    Terrorcselekményeknek viszont valóban van veszélye és Magyarország a határzár és a következetes migráns ellenes politika miatt biztosan fel is került a célpontok közé.
    Még szerencse, hogy a TEK kurva jól felkészült, dúskál a pénzben, így nem kétséges, hogy megvéd minket. 😉 Bár azért mostanában én inkább hanyagolni fogom azokat a rendezvényeket, ahol sok ember van egyidőben…

  53. Azért abban is van valami, amit a német terrorelhárítás mond arról, hogy nem a menekültek között kell keresni a terroristákat.

    Egyrészt a szíriában tomboló terroristák magja eleve EU állampolgár. Simán vesz egy jegyet, fogja az útlevelét és hazajön.

    Másrészt ha kiképeznek egy terroristát a közelkeleten, akkor biztosabb módja is van az idejuttatásának, mint hogy végigtalpalja azt a párezer km-t.

    Harmadrészt terrorakciót a helyi, közösségbe beágyazott, helyismerettel rendelkező muzulmán sokkal jobb eséllyel hajt végre sikeresen.

    Az más kérdés, hogy a most ideüldözöttekből és gyerekeikből pár év alatt príma utánpótlást kapnak az európai muszlimok és terrorista sejtjeik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük