(1706) Paleo-diéta

VIP.34.

 

A paleo-diéta csak akkor fogadható el, ha nem ismered az emberi evolúciót, mert maga a diéta lényege egy rakás féltudományos blablán nyugszik.

Akkor kezdjük a paleo-diéta kulcsmondataival: Őseink nem ezeket az ételeket fogyasztották, tehát nekünk se lenne szabad ezeket enni. Részletezve, őseink évmilliókon át az evolúció alatt nem szokhattak hozzá a gabonákhoz, tejhez, sajtokhoz, finomliszthez, kávéhoz, alkoholhoz, mert ezeket nem ették, nem fogyasztották. Ezek az ételek csak a mezőgazdálkodás bevezetése után láttak napvilágot. Tízezer év túl rövid idő ahhoz, hogy adaptálódhassunk, mert a génjeinknek sok tízezer évre van szükségük a változások bekövetkezéséhez. Tehát kövessük paleolitikus őseink étrendjét, és akkor megszűnik minden problémánk.

Ez természetesen roppant logikusnak hangzik, de a tények egészen más mutatnak. Ugyanis adaptáltuk magunkat a megváltozott étrendhez. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy az emberiség sokkal gyorsabban adaptálta magát a megváltozott környezethez és étkezéshez. a Nature-ben megjelent tanulmány kimutatta, hogy génjeinkben főbb változások is létre jöhetnek mindössze néhány ezer év alatt.

A kutatók 101 bronzkorból származó csontváznál vizsgálták a DNS-ek mutációját Hollandiától Oroszországig. Ezek az emberek 3000 éve éltek, és vándoroltak Európa szerte, terjesztve génjeiket. A kutatók egy bizonyos kulcsfontosságú gént vizsgáltak, azt amelyik a tej emésztéséhez szükséges enzim termeléséért felelős a harmadik életév után. A mai európai ember háromnegyed része rendelkezik ezzel a génnel, ami lehetővé teszi, hogy egy pohár tej megivása után ne legyenek gyomortáji panaszaik. Azt találták, hogy a mutációs ráta északon magas (kb. 90 %), délen viszont kevesebb (50 % körüli).

Korábban úgy gondolták, hogy ez a gén-mutáció 7000-10.000 évvel ezelőtt kezdett elterjedni az emberek között, a mezőgazdaság és állattenyésztés beindulásával. Meglepő volt tehát, amikor azt tapasztalták, hogy 3000 évvel ezelőtt mindössze 5 %-os volt ennek a génnek az elterjedése. Mit jelent ez? Hogy a tejemésztési képesség sokkal később indult be, és igen gyors tempóban terjedt. Vagyis az új táplálkozási alapanyagokhoz való adaptáció sokkal gyorsabb volt, mint azt korábban feltételezték. Szó sincs 100.000 évekről. Ez azonban nem a teljes sztori.

__________________________________________________

Az eredeti cikk teljes VIP fordítását E-mailben küldöm el azoknak, akik adományaikkal hozzájárulnak a honlap fenntartásához. Kapcsolat: evatibor#t-online.hu.
__________________________________________________
__________________________________________________
_______________________________

46 gondolat erről: „(1706) Paleo-diéta

  1. Tibor bá!
    Alapvető tévedés ez a gondolatmenet. Születéskor minden emberben megvan a tej emésztési képesség. Tehát ez nem indul be, mint írod:
    „Mit jelent ez? Hogy a tejemésztési képesség sokkal később indult be. és igen gyors tempóban terjedt”
    Minden újszülött kis gyermek simán emészti a tejet, majd a szoptatás befejeztével a tejemésztési képesség elsorvad. HA NEM FOGYASZT TOVÁBBRA IS TEJET! Nyilvánvaló, hogy azokban a személyekben, akik az anyatejes szoptatás befejeztével, továbbra is rendszeresen fogyasztanak tejet, a tej emésztési képesség fennmarad, akár életük végéig.
    Az állattenyésztés elterjedtével könnyen és rendszeresen hozzájutottak a tejhez, szoptatás után is itták az állati eredetű tejet.
    A paleolitikus étrend a legtermészetesebb, és legegészségesebb táplálkozás, a gyakorlati tapasztalatok és kísérletek alapján.
    VISZONT ennek elterjedése igen húsbavágó, a könnyen megszerezhető profitban érdekelt élelmiszer ipari és gyógyszeripari cégeknek.
    Az emberiség képes igen gyorsan alkalmazkodni a megváltozott étrendhez, mivel a génkészlete igen változatos.
    Viszont ez a gyors alkalmazkodás gyakorlati megvalósulása azt jelenti, hogy akik pl. glutén érzékenyek, megbetegednek, belehalnak a gluténérzékenység okozta kórságokba. Kiszelektálódnak.
    A glutén emésztését elviselő génkészlettel rendelkezők viszont elszaporodnak.
    Erősen javasolnám a glutén érzékenyeknek, és más újdonság élelmiszerekre intoleráns embereknek, hogy térjenek át paleolitikus étrendre, mielőtt kiszelektálnák magukat!

    Valahogy a természetes élelmiszereken nincs akkora haszon, ami a kapzsi élelmiszerüzem tulajdonosokat kielégítené. Antibiotikumozzák az állatokat, vágott csirkékbe vizet injektálnak egy kis halál utáni súlygyarapodást elérve. Stb.
    Gyógyszeripar nagy hasznot arat a helytelen táplálkozás okozta betegségek kezelésén, az orvosokkal karöltve. Hiszen nem az a lényeg, (nem az hajt hasznot) hogy egészségünket megőrizzük, hanem a betegségeink „szakszerű” kezelése.
    Erre van kihegyezve a hivatalos orvoslás.
    Tíz rákos beteg orvoshoz fordul, „szakszerű” kezelést kap, 6-an túlélik, 4-en belehalnak.
    Orvos ipar azt mondja, mindent lehetségest megtettünk a kor színvonalán, „szakszerűen”. Négy beteget lehetetlen volt megmenteni.
    Ha (elsőre) természetgyógyászhoz fordul ugyanezen 10 rákos beteg, és öt év múlva 8 életben, kettő elhalt, akkor a természetgyógyászt lecsukják kuruzslásért, a két halálesetért.
    Sajnos a természetgyógyászathoz rendszerint azok az emberek fordulnak akik a „szakszerű” orvosi kezelés ellenére, (vagy hatására) igen rossz állapotba kerültek már.
    Összefoglalva, a paleolitikus táplálkozás ellenében érdekelt az orvos társadalom a gyógyszeripar, az élelmiszeripar. Ezen érdekeltségek hatalmasak, befolyásosak, a tudatipar (sajtó, tv) a kezükben van, iszonyú tőkeerősek.
    Nem csodálom, hogy Tibor bá’t is meg tudják vezetni.

  2. jellegzetes kuruzsló érvelés: „későn jött, hamarabb kellett volna, én akkor még tudtam volna segíteni”, igaz, bogozy?

    ütném őket akác szőlőkaróval, amíg mozognak

  3. 1:
    Az anyatejben lévő cukor és a tehéntejben lévő cukor nem ugyanaz. Arról nem beszélve, hogy te egy cikk első felét olvastad csak el. Ennek alapján nem jogos a kritizálás, mert hiányos ismeretekre támaszkodik. 🙁

  4. 1: „a szoptatás befejeztével a tejemésztési képesség elsorvad. HA NEM FOGYASZT TOVÁBBRA IS TEJET!”

    Ez nem ettől függ. Két lányom tejcukor érzékeny /drága anyósomtól örökölték 🙁 /, – attól függetlenül, hogy még két éves koruk után is egy darabig anyatejes táplálást is kaptak és az anyatejtől és egy darabig a tehéntejtől sem volt semmi bajuk.

    A gének kapcsolják, hogy melyik fejlődési szakaszban milyen enzimek termelése kapcsoljon ki vagy be. Ha az van a programban, hogy a laktáz enzim termelés x hónap után lekapcsol /saccom szerint kb. 3 éves korban/, akkor így lesz. Te meg azt veszed észre, hogy korábban ihattad a tejet, és semmi bajod nem volt, most meg gyomorgörcsöd van tőle.

  5. 1:

    Egy ideig engem is foglalkoztatott a paleo diéta, elsősorban súlycsökkentési szándékkal, amire meg is felelt. Ugyanakkor már annyira elharapódzott ez a paleo kultúra is, hogy jókora túlzásokba esnek.
    Szó sincs paleo elleni összefogásról, egyszerűen nem ajánlott általánosságban, de tapasztaltam, hogy például cukorbetegeknek az orvosok is javasolják, sőt általuk propagált ismeretanyagban is szerepel, hogy cukorbetegeknek javallt.

  6. 2. Gyágya Szláva

    „Jellegzetes kuruzsló érvelés”
    Bocsánat a félreértésért, csak röviden mert nem akarok egyedül ráülni Tibor bá’ blogjára, de nyilvánvaló, hogy a természetgyógyászok és az orvosok közt is vannak kuruzslók. Akik tudományos, vagy tapasztalati úton megszerzett tudás nélkül gyógyítanak. Barátom vérnyomáscsökkentő gyógyszerét a doktornő újra cserélte, ami a mellékhatás tájékoztató szerint szívbetegeknek nem alkalmas (barátom az) és komoly vesekárosodást okoz. A szerencsétlen most vesebetegséget is szerzett, hátha nem volt elég az eddigi nyavalyák. De azért nem mondom minden orvosra, hogy kuruzsló.
    A paleolitikus étrend célja elsősorban az egészség fenntartása. Egészségtelen táplálkozással összeszedett betegségek esetében nem csodaszer.

    4.Observer

    Bizony tej és tej között különbség van.
    Az európai tehén tejében van kazein, viszont az ázsiai tehén tejében nincs. A kecske tej nagyon hasonló az emberi anyatejhez. Tehát nem mindegy milyen állat tejét isszuk.
    Régen nem volt jelentős gluténérzékenység, bár a kenyér alapélelmiszer volt. Most meg elterjedt, mert a gabonafélék nemesítése során a magas glutén tartalmú fajták magasabb terméshozama az ügydöntő. Ez hoz nagyobb profitot, egészségesség nem nyom a latba semmit. Kis hülyítés, egyél teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut, de a teljes kiőrlésű lisztet is a magas glutén tartalmú gabonából állítják elő.
    Most olvastam, a természettől fogva glutén mentes rizsből őrölt lisztben glutént találtak. Ne gondolj génmanipulációra, paranormális jelenségre, egyszerűen egy kis gluténes lisztet kevertek bele, mert az sokkal olcsóbb, mint az originál rizsliszt. Nagyobb haszon !!!

    5.Vasgerinc

    Igen, a kapzsi emberek mindenre rátelepszenek, és a paleo étkezési rendszert is felhigítják, a paleo név alatt próbálják átverni az embereket, eladni a bóvlit.
    Magam is olvastam, a „paleo étrend szerint, húst-hússal kell enni” ez őrületes lejárató hazugság. A paleo étrend alapja az alacsony GI és GL indexű élelem fogyasztása, ennek forrása elsősorban a növényekben és a tojásban van, majd jönnek a halak, szárnyasok, aztán az egyéb húsfélék mérsékelt mennyiségű fogyasztása.

    Érdekesen írod, hogy „a paleo egyszerűen nem ajánlott”, majd három sorral lejjebb, „cukorbetegeknek javallt”.
    Jellemzően ez a mai általános állásfoglalás. Amíg az egészség működik paleo nem ajánlott, mikor a cukorbetegség kifejlődött a paleo javallt. Nem lenne egyszerűbb már eleve elkerülni a cukorbetegséget ésszerű paleolitikus alapú étkezéssel, mint szopni a cukorbetegséggel, és paleós diétázással küszködni ellene?

  7. 5-re
    Súlyt csökkenteni csak egyféle módon lehet: kalóriadeficittel

  8. A paleo-diéta valóban teljesen téves, áltudományos alapokon épül, de azért lehet ilyen sikeres, mert „véletlenül” pont egy olyan jellegű étrendet ad, ami a legtöbb, rosszemésztésű embernek jót tesz.

    Most olvassuk Dr. Natasha Campbell-McBride GAP Szindróma c. könyvét, nagyon jó, tudom ajánlani, orvos-tudományi szempontból megalapozott. Az derül ki, hogy nagyon sok betegség, autizmus, skizofrénia, stb. a rossz bélflóra miatt van. Megfelelő diétával és probiotikumokkal a dolog kezelhető, és ez a diéta nagyon hasonlíta paleo-ra.

    Pl. a tejcukor, a kazein és a glutén lebontásában is kulcsszerepük van a bélbaktériumoknak, akinél egészséges a rendzser, az meg tudja emészteni, akinél sérült, az nem.

  9. 9. Ábel

    Egy szónak is száz a vége: Az EGÉSZSÉGES étrend.

    De valójában mi az?
    Nyilván sokszor alkati vagy genetikai kérdés (vércsoportbeli??) hogy kinek milyen fajta étrend a megfelelő.
    De ezen belül hatalmas a szórás, hogy E számokkal telezsúfolt ipari hulladékot töm magába az ember vagy ellenőrzött, alapvetően természetes táplálékot.

    Amióta az emberek városba költöztek, és „lemondtak” arról, hogy maguknak állítsák elő a mindennapi betevőt, az élelmiszerellátás hatalmas profitorientált vállalkozás lett, és ez határozza meg, hogy valójában mi kerül abba amit az áruházak polcain találunk.

    Egyszerű példa, hogy a legkiválóbb éttermekben sem főznek azt és úgy, mint a „nagymama”…
    A nagymama nem akar profitot, és van ideje…
    Tehát alapból más a családi és az üzleti hozzáállás.

    Ez igaz az egész iparra.

    Mert sok esetben nem a tejjel/hússal lehet a baj, hanem azzal, hogy a sok kezelés során mi kerül ki belőle, és mi kerül bele…

    Szóval… gondoljunk bele: Tesco-gazdaságos paleo-diéta…
    Ebből soha nem fogjuk megtudni, hogy hatékony-e

  10. Egészséges étrend?
    Már bocsánat, de már nagymami sem a tápmentes bio malac zsírjával főz, hanem tecsó gazdaságos margarinnal…
    De továbbmegyek, telente rákényszerülünk, hogy takarmányt vásároljunk a kecskéknek. Legjobb a báránytáp. Fele annyi kell belőle mint kukoricából, es nem pocsékolják, hanem az utolsó szemig befalják. Ráneztem az összetevőire:
    „Genetikailag módosított szervezeteket tartalmazhat” – Bábolnai takarmány volt.
    Jó kis saját egészséges kecsketej…ja.
    Olyan szinten észnél kell lenni, hogy minden ilyet elkerülj, hogy az hihetetlen. És persze soha ne egyél vendégségben, étteremben.
    Én belefárádtam. Inkább alkalmazkodok. Már ha sikerül.

  11. 11: A legtöbb tápban van szója, és Magyarországon csak és kizárólag génmódosított szóját lehet kapni. Azt a keveset, ami megterem bio szójából a déli országrészben, viszik ki exportra Ny-Eu-ba. Mi meg kapjuk az olcsó amerikai génpiszkált szart. Ez van.

    De mért nem veszel nekik szénát?

  12. 6:

    Az írtam egyszerűen nem ajánlott ÁLTALÁNOSSÁGBAN. Tehát az orvosok szerint önmagában nem jelent megoldást általában a betegségek megelőzésére. A 2-es típusú cukorbetegek esetén igen, de az 1-esnél ez sem segít.

    „A paleo étrend alapja az alacsony GI és GL indexű élelem fogyasztása, ennek forrása elsősorban a növényekben”

    Biztosan így akartad ezt írni? A gabonafélék nem növények?
    Aztán azt tudod-e, hogy például a szőlőnek az egyik legnagyobb a glikémiás indexe? Meg hogy a például a banánnak is marha magas? De a paleolitikus ember sok mézet is fogyaszthatott, aminek szintén nagyon magas az indexe.

    7:

    Igen, csakhogy ezt nem olyan egyszerűen kell értelmezni, hogy kevesebb kalóriát kell bevinni, mint amit elhasználok, ugyanis nem emésztődik meg minden abból, amit beviszünk, ahogy az sem mindegy, mennyit töltenek ezek a tápanyagok a szervezetünkben.
    Ettől függetlenül a plaeo viszonylag kalóriaszegény, hiszen a húsok, zöldségek, halak, tojás, stb. jellemzően nem jelentenek túl nagy energiabevitelt. Ha az ember a cukrot és a gabonaféléket minimálisra szorítja vissza, akkor már elég jó az esélye a fogyásra.

    12:

    Még csak venni se nagyon kell, ha nincs is saját föld az önkormányzat szerintem szívesen veszi, ha valahol egy területen átvállalja kaszálást.

  13. 13.

    „Ha az ember a cukrot és a gabonaféléket minimálisra szorítja vissza…”

    A gabonafélékkel és gyümölcsökkel semmi probléma, ellenben a tojással, hússal és tejtermékekkel igen, ugyanis ezek okoznak cukorbetegséget.

    https://www.youtube.com/watch?v=ktQzM2IA-qU

    Ajánlom ezt a videót a cukorbetegség megértéséhez.

  14. Amúgy meg hiteles egy olyan diéta (paleo), amelynek a feltalálója és népszerűsítő mind dagadékok és betegek.

  15. 11. szilvas

    „a báránytáp a legjobb, az utolsó szemig befalják”
    Igen ez a lényeg, állati és emberi élelmiszernél egyaránt, olyan ízesítést hoznak létre, természetes és mesterséges ízfokozókkal, amely finommá teszi az ételt, takarmányt.
    Az egy külön, másodlagos kérdés, hogy a takarmány alapanyaga miből van, egészséges -e, vagy hosszú távon mellékhatásokat okoz? Találgatást és fejtörést megelőzendő, a rendelkezésre álló legolcsóbb matériát használják leginkább.

    13, Vasgerinc

    Az orvosok, mármint a hivatalos irányvonalhoz (kezelési protokoll) kötődő orvosok véleménye részrehajló.

    Alacsony GI és GL indexxel rendelkező élelmiszerek elsősorban növények, de nyilvánvalóan különböző fajtájú növények között vannak különbségek.
    Paleolitikus étrend nem kizárólagosan szőlő és banán fogyasztásra épül. De a természetes gyümölcsök gyümölcscukor tartalma másképpen szívódik fel mint a kristály cukoré. A cukor helyettesítőnek alkalmazott olcsó (kukoricából előállított) fruktóz erősen indukálja az inzulin intoleranciát.

    14. Tücsöktávlat

    Tojást mint cukorbetegség okozó?
    A tojás körüli őrületes hülyeségeket a koleszterin elmélet kiagyalói hirdették meg. Bizonyítottan és teljesen egyedülállóan, minden szükséges tápanyag megvan a tojásban, ami egy élő szervezetnek szükséges.

    15. Tücsöktávlat

    Személyeskedésnek értelmes emberek beszélgetésében, vitájában nincs helye. Önnönmagáról állít ki bizonyítványt a személyeskedő.
    Mellesleg, bizonyos, hogy azok az emberek a legérdekeltebbek egy probléma megoldásában akik maguk is abban szenvednek.

  16. 14:

    Ezt a fogyással kapcsolatosan említettem meg.
    A videót nem tudom megnézni, de kétlem, hogy azok lennének a felelősek, amit felsorolsz, ugyanis ez nem adna magyarázatot arra, hogy miért a 20. század közepe óta emelkedik meredeken a cukorbetegek aránya, de azt sem, hogy az ezredforduló óta megduplázódott a számuk Magyarországon.
    Ha pedig a zsírra gondolsz, akkor azt is figyelembe kell venni, hogy a zsír nem csak a vérből való felszívódást gátolja, hanem a vérbe való bekerülést is ugyanúgy lassítja. Persze sok még a találgatás e téren.

    16:

    Hogy jön az ide, hogy kinek a véleménye milyen irányba részrehajló? Családomban sajnos van 1-es típusú cukorbeteg, így aztán nagyon pontosan látom, hogy mi milyen gyorsan veri fel a vércukorszintet, vagy mennyi ideig van jelen a szervezetben.
    Nyilván nem szőlőn és banánon alapul a paleo, de ezek is gyümölcsök, amiket te említettél.

  17. 17, Vasgerinc

    a 20.század közepétől kezdődött el a nagy mennyiségeket termelő élelmiszeripar térnyerése, a hagyományos élelmiszer feldolgozási módszerek kiszorulása. Az élelmiszer ipar mottója pedig, olcsó alapanyagokból a legjobban eladható (legjobb ízű) termékek készítése.
    Az USA jóval előttünk jár ezen a téren. 1980-ban ebédre voltam hivatalos, semmi főzőcske, a New Jersey háziasszony, zacskókat, dobozokat kapott elő a hűtőből, be a mikróba 10 perc múlva tálalva….:)
    Persze az amerikaiak a legelhízottabbak.
    Az emberi szervezet képessége a zsír emésztése, másféle szénhidrátokétól teljesen eltérő metabolizációja. Míg a glukóz alapú energia utánpótlás táplálja a ráksejteket, a zsír alapú energia utánpótlás nem táplálja a ráksejteket.

    Az orvosi részrehajlás úgy jön létre, hogy a gyógyszeripartól jutalékot kapnak. Az élelmiszer ipar is támogatja az orvosipart, kutatás finanszírozás, stb. által

  18. 18:
    Ez a nem túl koherens mondat: „Az emberi szervezet képessége a zsír emésztése, másféle szénhidrátokétól teljesen eltérő metabolizációja.” az én értelmezésem szerint azt jelenti, hogy a zsír az egy fajta szénhidrát. Szóval jó lenne, ha értelmeznéd ezt a mondatot.

    És akkor ez a mondatod: „De a természetes gyümölcsök gyümölcscukor tartalma másképpen szívódik fel mint a kristály cukoré.” Szóval kevered a fazont a faszommal, de nagyon.

    Öntsünk tiszta vizet a pohárba. A szervezet kizárólag a glükózt (szőlőcukor) használja fel, de minden más cukrot (sőt keményítőket is) átalakít glükózzá. Egy gyümölcs felszívási, cukor tartalmának átalakítási sebessége adja a glikémiás indexet.

    A jóvágású orvos előadásának a belinkelésére közlöm: ZSÍR. Ha mint cukorbeteg nem ehetek szénhidrátot, (mivel meg akarok gyógyulni) nem ehetek zsírokat, akkor mit ehetek? Fehérjét? (mert más nem marad) Nahiszen, mit szól ehhez a vesém?

  19. 16.

    Amikor közszereplőkre irányul a kritika (nevezetesen, hogy ha dagadt és beteg vagy a diétád miatt, akkor ne írj könyvet az egészséges diétáról), akkor az nem személyeskedés.

    „Tojást mint cukorbetegség okozó?”

    A magas zsír, és alacsony szénhidrát tartalmú diéta (paleo diéta) egyenes út a cukorbetegséghez (és a túlsúlyhoz).

  20. tücsöktávlat

    Akkó a zeszkimóknak má rég ki kölött volna halniuk a cukorbetegségtű.

  21. 19.

    „A jóvágású orvos előadásának a belinkelésére közlöm: ZSÍR.”

    Tibor bá, az előadásban éppen arról van szó, hogy magas szénhidrát, és alacson zsírtartalmú diétát ajánl a cukorbetegeknek, pont azért, mert a sejtekben felhalmozódó „zsírrészecskék” blokkolja a glükóz bejutását.

  22. 22. malleusorbis

    Egyetértek, itt van a gond, hogy sok fennen hirdetett elmélet köszönő viszonyban sincs a valósággal.
    Külön dolog, a tekintélyalapú szájtépés, félreértéses és hamisításos elméletesdi, és egy másik külön dolog a szervezet valóságos működése, a különböző tényezők bonyolult kölcsönhatása.

  23. „A magas zsír, és alacsony szénhidrát tartalmú diéta (paleo diéta) egyenes út a cukorbetegséghez (és a túlsúlyhoz).” – bocs, nem személyeskedésnek szánom, de ez nettó hülyeség. Pont az ellekezője az igaz.

    Mellesleg megjegyzem, egy 1-típusú cukorbeteg barátom egy jó diéta hatására folyamatosan csökkenteni tudja az inzulinadagját, kb. fél éve. Nem tudom a diéta pontos részleteit, de nagy vonalakban: 0 cukor, 0 gabona, 0 feldolgozott élelmiszer, hús alig, csak saját tartású bio. Leginkább zöldség, gyümölcs, olajosmagok, amit esznek.

  24. 19. Tibor bá’

    Szerinted a szervezet csak kizárólag a glükózt használja fel a sejtek táplálására, és minden szénhidrátot glükózzá alakít.
    Ez csak félig igaz. A leggyorsabb üzemanyag felvétel és szállítás a glükózokból és szintetizált glükóz révén valósul meg.

    A szervezet azonban képes zsíron is eléldegélni, glükóz szintetizáció nélkül, úgynevezett ketogén üzemmódban. Zsírsav üzemanyagon. Sőt a természetes zsír rendkívüli fontosságát jelzi,hogy sok vitamin csak zsírban oldható. Tehát a sok félrevezetett „semmi zsírt ne fogyasszon” diétázó kinyírja magát.

    25.Ábel
    köszönöm az okoskodók helyretevését.

  25. 22.

    A genetikai és az életmód (rengeteg mozgás, alacsony stressz) nagyban módosítja a rossz diétának a következményét.

    Viszont ha érdekel, itt van egy 2002-es tanulmány:

    http://care.diabetesjournals.org/content/25/10/1766.long

    Konkúzió: az eszkimók (inuitok) körében nagyon magas a cukorbetegség előfordulási aránya (9.7%). Ami magasabb mint a 2012-es USA átlag (9.3%).

  26. 27. tücsöktávlat

    Ez a teljes dezinformáció, és félrevezetés.
    Azon eszkimók, vagy akár ausztrál őslakosok, vagy bármely más a modern civilizációtól elszigetelt nép, amely a természetes táplálékait fogyasztotta, a nyugati civilizációval kapcsolatba kerülve, a nyugati civilizáció ételeit fogyasztva sokkal nagyobb arányban válik cukorbeteggé, mint az ezekhez az új élelmiszerekhez már hozzászokott, (kiszelektálódott) nyugati népesség.
    Pont ezen felfedezés alapján jött létre a paleolitikus táplálkozás és a nyugati civilizációs étrend hatásásainak felismerése. 🙂

  27. 25.

    „bocs, nem személyeskedésnek szánom, de ez nettó hülyeség. Pont az ellekezője az igaz.”

    Tudsz esetleg valamilyen tanulmányt, ami azt mutatja, hogy sok állati zsír és kevés szénhidrát fogyasztás hosszú távon egészséges?

    „Leginkább zöldség, gyümölcs, olajosmagok, amit esznek.”

    Bocs, az állati eredetű zsírokat értettem, hogy azok károsak. Magvakból, mogyorókból nem tudsz folyamatosan nagy adagokat fogyasztani, tehát ez vegán étrend, amin a barátod él (az alkalmi húsfogyasztástól eltekintve). Ráadsául a sok gyümölcs neked alacsony-szénhidrát étrend?

  28. 29: A GAP-szindróma c. könyv, amit fentebb ajánlottam, pontosan ezt írja: a természetes állati eredetű zsírok nagyon hasznosak. Tudományos kutatások alapján.

    A cukorbeteg barátom nem pont ezt a könyvet követi. De megfigyelésem szerint a látszólagos ellentét ellenére a vegánnak és a paleonak van egy nagy közös metszete: elveti a cukrot, a tejtermékeket, a gabonákat és a feldolgozott, adalékozott ipari élelmiszereket.
    A GAP megmutatja, hogy a gluténes gabonák és a tejtermékek újra behozhatók az étrendbe, ha helyreállt a bélflóra, de a cukrot és a feldolgozott élelmiszereket továbbra is tiltólistán hagyja. Ez az, amit én tényleg értelmesnek látok.

    Nekem a korábbi eszmecserékből az jött le, hogy a metabolikus szindrómát elsősorban a túl sok szénhidrát okozza, amit súlyosbíthat ha a sok szénhidrát mellett sok zsír is van. De ha csak sok zsír van, kevés szénhidráttal, az nem tud cukorbetegséget okozni. De ez egy egyszerűsítő kép, nem veszi figyelembe a bélflóra állapotát, ami mindennek a kulcsa.

    Az élőflóra magyarázza azt is, hogy a gyümölcsök és a méz mért tud egészséges lenni annak ellenére, hogy sok bennük a cukor. Mert ott van bennük más is, ami kell a cukor jó lebontásához: savak, vitaminok, és élőflóra.

  29. 26:

    Eddig csak a cukorról volt szó, ezért nem tértem ki a ketogén üzemmódra.

    Tekintve, hogy több mint 10 éve vagyok inzulin rezisztens, tudok néhány dolgot, és magamon ki is kísérleteztem. Hogy a zsír káros az nettó marhaság. Ennél csak az nagyobb marhaság (ezt nem neked írom) hogy szénhidrátot cukorbetegség ellen. Ha ezt a hülye tanácsot fogadnám meg, akkor a vércukrom felmenne a picsába, ami nagyon gyorsan totális impotenciához, alsó végtag kifekélyesedéshez, amputáláshoz, megvakuláshoz és vese elégtelenséghez vezetne. — Egyes gyümölcsök azért nem ártanak, mert lassan alakul át a fruktóz, és lassan szívódik fel. De egyél meg egy fürt szőlőt és néz meg mi lesz a vércukroddal. — ja igen, és a ketogén üzemmód csak akkor működik, ha termelsz még inzulint. — Szerintem az inzulin rezisztencia kialakulásának okát NEM ISMERIK. Azt viszont igen, hogyan lehet alacsonyan tartani a vércukrot. Az én Hg A1c értékem 5,8 %. Vagyis tudom, miről beszélek.

  30. 30.

    „Nekem a korábbi eszmecserékből az jött le, hogy a metabolikus szindrómát elsősorban a túl sok szénhidrát okozza”

    Érdekelne, hogy honnan jön ez a következtetés, van-e esetleg bármilyen tanulmány, ami erre enged következtetni.

    Amit én kritizálok egészségügyi szempontból, az a rengeteg állati zsírt, állati fehérjét, és kevés szénhidrátot (pl.: gyümölcs, rizs, lencse) tartalmazó étrend, függetlenül attól, hogy minek nevezzük.

    Beleolvastam a könyvbe, amiről röviden a véleményem:

    1. Transzzsíroknál minden jobb, de ettől még nem lesz egészséges a sütés disznó- és kacsazsírral, de a kutatások szerint kókuszolajjal sem, amit szintén ajánl a szerző. Esetleg keress rá a ‘The China Study’-ra. Miért kell mindenáron zsírba áztatni az ételeket? – nem értem.

    2. Mag és diófélék olajkeveréke helyett miért ne csak magvakat és dióféléket együnk? – szintén nem értem.

    (Megj.: a vegán étrend csak annyit jelent, hogy nem eszel állati eredetű terméket, tehát hozzátartoznak a gabonafélék, és élhetsz kizárólag kólán és csipszen, ha vagy olyan hülye.)

    32.

    Az általam linkelt anyagban az előadó nem azt mondja, hogy aki cukorbeteg, egyszerre egyen rengeteg állati zsírt és még mellé rengeteg szénhidrátot. Nyilván, ez hülyeség, és ahhoz vezet, amit írsz, ezt senki nem javasolta.

    http://nutritionfacts.org/video/how-to-treat-diabetes/

    Ajánlom ezt megnézni, illetve a videóhoz mellékelt tanulmányokat, amikre hivatkozik a szerző.

    De én nem akarok senkit rábeszélni semmire, csak gondoltam megosztok veletek egy másik álláspontot is a cukorbetegséggel kapcsolatban. Aki akar, az innentől utána tud olvasni.

  31. 18:

    Tudom, hogy vannak ilyen összeesküvés elméletek, amelyekre még vevő is voltam egészen addig, amíg személyesen nem lettem érintett. Látható, hogy orvos és orvos véleménye között is eltérés van, van sok bizonytalan pont, viszont a bizonyított dolgokban egyetértés van, bizonyítékok, és most már saját tapasztalat is. Korántsem tökéletes az orvostudomány, voltak, vannak és biztos lesznek is tévedések, de nevetséges, hogy az élelmiszer ipar pénzeli az orvosokat, stb.

    20:

    „A magas zsír, és alacsony szénhidrát tartalmú diéta (paleo diéta) egyenes út a cukorbetegséghez (és a túlsúlyhoz).”

    Nem ártana végre alátámasztani ezt valamivel (nem vega oldalról), már legalábbis a cukorbetegséges részét, mert az elhízásról hozhatsz nekem bármilyen bizonyítékot, ha én épp az ellenkezőjén estem túl…

    25:

    Az 1-es típusú cukorbetegnél az inzulinadag mérete túlnyomórészt attól függ, hogy mennyi szénhidrátot visz be a szervezetébe, hiszen amit bevisz, azt fel kell dolgoztatni a szervezettel, különben lerakódik és érelzáródásokat okoz. Persze a szervezet (máj) egyéb forrásból is tud glükózt előállítani, csak ez egy lassú, és nem tökéletesen szabályzott folyamat, így csak ehhez nem lehet igazítani az inzulin mennyiségét. Az inzulinmennyiséget így értelemszerűen a bevitt szénhidráthoz kell igazítani (árnyalva saját tapasztalatokkal életmódtól is függően), ehhez az inzulinmennyiséghez viszont muszáj elfogyasztani azt a szénhidrát mennyiséget, amit kitapasztalt, különben hipoglikémia léphet fel, ami akár eszméletvesztéssel is járhat.

    33:

    „De én nem akarok senkit rábeszélni semmire,”

    Hát cukorbetegeket, vagy azzal közvetlen kapcsolatban lévőket ilyesmivel biztosan nem is fogsz tudni…

  32. 34.

    Ajánlom először a vastagon kijelöltet elvolasni (sajnos magyar nyelvű források nincsenek):

    S. Tonstad, T. Butler, R. Yan, and G. E . Fraser. Type of vegetarian diet, body weight, and prevalence of type 2 diabetes. Diabetes Care, 32(5):791-796, 2009.

    Expert Opin Drug Saf. 2008 Sep;7(5):579-85. The safety of rosiglitazone in the treatment of type 2 diabetes. Singh S, Loke YK.

    N. D. Barnard, H. I. Katcher, D. J. A. Jenkins, J. Cohen, and G. Turner-McGrievy. Vegetarian and vegan diets in type 2 diabetes management. Nutr. Rev., 67(5):255-263, 2009.

    N. D. Barnard, J. Cohen, D. J. A. Jenkins, G. Turner-McGrievy, L. Gloede, A. Green, and H. Fer-dowsian. A low-fat vegan diet and a conventional diabetes diet in the treatment of type 2 diabetes: A randomized, controlled, 74-wk clinical trial. Am. J. Clin. Nutr., 89(5):1588-1596, 2009.

    http://nutritionfacts.org/video/why-is-meat-a-risk-factor-for-diabetes/

    Videóhoz tartozó források:

    H Vlassara, W Cai, J Crandal, T Goldberg, R Oberstein, V Dardaine, M Peppa, EJ Rayfield. Inflammatory mediators are induced by dietary glycotoxins, a major risk factor for diabetic angiopathy. Proc Natl Acad Sci U S A. 2002 Nov 26;99(24):15596-601.

    InterAct Consortium, B Bendinelli, D Palli, G Masala, SJ Sharp, MB Schulze, M Guevara, AD van der, F Sera, P Amiano, B Balkau, A Barricarte, H Boeing, FL Crowe, CC Dahm, G Dalmeijer, B de Lauzon-Guillain, R Egeberg, G Fagherazzi, PW Franks, V Krogh, JM Huerta, P Jakszyn, KT Khaw, K Li, A Mattiello, PM Nilsson, K Overvad, F Ricceri, O Rolandsson, MJ Sánchez, N Slimani, I Sluijs, AM Spijkerman, B Teucher, A Tjonneland, R Tumino, SW van den Berg, NG Forouh, C Langeberg, EJ Feskens, E Riboli, NJ Wareham. Association between dietary meat consumption and incident type 2 diabetes: the EPIC-InterAct study. Diabetologia. 2013 Jan;56(1):47-59

    R Zoncu, A Efeyan, DM Sabatin. mTOR: from growth signal integration to cancer, diabetes and ageing. Nat Rev Mol Cell Biol. 2011 Jan;12(1):21-35

    EJ Feskens, D Sluik, GJ van Woudenbergh. Meat consumption, diabetes, and its complications. Curr Diab Rep. 2013 Apr;13(2):298-306

    MA Hyman MA. Environmental toxins, obesity, and diabetes: an emerging risk factor. Altern Ther Health Med. 2010 Mar-Apr;16(2):56-8

    M Peppa, T Goldberg, W Cai, E Rayfield, H Vlassara. Glycotoxins: a missing link in the „relationship of dietary fat and meat intake in relation to risk of type 2 diabetes in men”. Diabetes Care. 2002 Oct;25(10):1898-9

    BC Melnik. Leucine signaling in the pathogenesis of type 2 diabetes and obesity. World J Diabetes. 2012 Mar 15;3(3):38-53

    T Koschinsky, CJ He, T Mitsuhash, R Bucala, C Liu, C Buenting, K Heitmann, H Vlassara. Orally absorbed reactive glycation products (glycotoxins): an environmental risk factor in diabetic nephropathy. Proc Natl Acad Sci U S A. 1997 Jun 10;94(12):6474-9

    DJ Magliano, VH Loh, JL Harding, J Botton, JE Shaw. Persistent organic pollutants and diabetes: a review of the epidemiological evidence. Diabetes Metab. 2014 Feb;40(1):1-14

  33. 35:

    Egy olyan beszélgetésben, amiben a cukorbetegséghez vezető út a téma, hogy jön képbe egy olyan kutatás, ahol elhízott, már cukorbeteg embereken különböző diéták során méréseket végeznek?

    36:

    Én egyetértek azzal, hogy ilyen módon a 2-es típusú cukorbetegség
    „gyógyítható”, de azért ez a Szendi igencsak hatásvadász, amit jókor csúsztatások segítségével ér el. Ugyanis az inzulinkezelés ma olyan szinten áll, hogy szövődmények nagyon ritkán jönnek elő. és ha előjön, és időben észreveszik (ezért vannak a rendszeres szűrővizsgálatok), akkor semmi gond nem lesz ezekből. Több olyan középkorú-idős embert ismerek, akik 1-es típusú cukorbetegek gyerekkoruktól és egészségesek, pedig évtizedekkel ezelőtt még korántsem volt ilyen „jó” az inzulinkezelés.
    Az inzulinos kezelés korántsem hízókúra, és korántsem az orvosok állítják be az egészet. Nyilván az induláskor ők adnak tanácsot, de hangsúlyozzák, hogy ezt a cukorbetegnek magának kell később szabályozni, ahogy rutint szerez ebben, és nem szabad elhízni. Az én családomban sajnos két 1-es típusú cukorbeteg is van, egyikük inkább a sovány, a másikuk meg normál testalkatú, és egyik sem éhezik.

  34. 35. Vasgerinc

    Cukorbetegségeket illetően a jelenlegi irányzat a kezelés, melynek során az elszánt és a diétát következetesen betartó (intelligens) cukorbetegek jól elélnek hosszú ideig. Nagyon sok az olyan cukorbeteg aki nem akarja, vagy értelmi képessége miatt nem képes betartani a jelen kezelés és diéta módszert.
    Sajnos a cukorbetegség megelőzése, vagy végleges meggyógyítása nem áll az orvos, sem a gyógyszeripar érdekében.
    Átütő eredményt értek el több mint tíz évvel ezelőtt a hasnyálmirigy és az agy közötti idegpálya blokkolásával. Az orvosipar szerint halott hasnyálmirigy egyszerre elkezdte termelni az inzulint. Érthetetlen módon nem álltak neki, ezen megdöbbentő és ígéretes kutatási eredmény továbbfejlesztésének.

  35. 31. Malleusorbis

    Köszönöm a linket.
    Fényes és megcáfolhatatlan bizonyíték a paleolitikus étrend mellett. Megerősíti a változó étrendhez alkalmazkodás szelekciós menetrendjét is. A civilizált emberek 50-100 év során szenvedték el az étrend változást, fokozatosan.
    A bennszülöttek (korábban a civilizációtól érintetlen) népek 5-10 év alatt, ugrás szerűen. Ezen ugrást csak a legkiválóbb génkészletű egyedek képesek egészségesen túlélni.
    Persze a bennszülöttek sorsa nem olyan érdekes a vezető orvostudósok számára, sem a fejlett államok egészségügyi vezetőinek. Az élelmiszer ipar meg tojik rá.

  36. 40:

    Elárulnád nekem, hogy 31. alatt belinkelt: „Kihalás fenyegeti a bennszülötteket” cikk miért „fényes és megcáfolhatatlan bizonyíték a paleolitikus étrend mellett”? — Hogy a francban lehet pufogtatni ilyen véleményeket alap nélkül. A cikkben a szó „Paleo” még csak nem is szerepel. De ez téged nem érdekel, áradozol a ráérzéseidről. 🙁

    Étrend változás természetesen volt. Pl. vaj helyett margarin és benne a transzzsírsav („halálos” méreg). Vagy a rengeteg tartósítószer és egyéb E-vel jelölt adalékok. A kukorica sziruppal ízesítés elterjedése, ha kell, ha nem. stb. De hol van a paleo hiányból származó károsodás?

  37. Tibor bá’!

    Elárulom, a bennszülöttek a hagyományos étrendjét teljes joggal nevezhetünk nevezhetjük paleolitikusnak, hiszen százezer éveken keresztül eddegélték a környezetükben fellelhető élelmet. Bizonyosan nem ehettek a mai kor ipari technikájával feldolgozott élelmiszereket, hiszen akkoriban nem is voltak ezek még kitalálva.
    Nem a „paleo” szó határozza meg a „paleolitikus étrendet”, hanem a gyakorlati megvalósulása.

    Károsodás szép számmal történt a természeti népek egészségében, amikor szinte egyik napról a másikra a nyugati étrendre átálltak. Ezt nem is kellett erőszakolni, hiszen az iparilag előállított élelmiszerek raffinált módon kivegyészkedett ízvilága nagyon kellemes.

    Csodálatos világ a föld. Az emberiség egyik része a holdra is eljutott, az információ a másodperc tört része alatt bárhova elér. Mindeközben a föld jó néhány szegletében ugyanúgy élnek, mint százezer, vagy millió évvel ezelőtt. Nem kell találgatni, régészkedni, miképpen éltek őseink, hiszen kortársaink.

  38. 42:

    Hol találsz ma bennszülötteket?

    1962-ben jártam Bali-szigetén, ahol a nők félmeztelenül jártak az utcán, és fillérekért adtak el művészi fafaragásokat. Viskójuk ablakában ott virított egy vízzel teli Coca-colás palack, benne egy szál virággal. És ugye, ez több mint 50 éve volt.

  39. 43.

    Na ez most mire bizonyíték? Maximum arra, hogy 62-ben tapasztaltál valamit valahol (állításod szerint). Teljesen irreleváns. (Finoman szólva is, jobban alátámasztott érveket szoktál megkövetelni.)

  40. 43. Tibor bá!

    1962-es élményed Balin jól alátámasztja a hozzászólásomat. Villámgyorsan áttérnek a modern és „finom” ételekre, italokra a bennszülöttek.
    Afrika, Amazónia, Szibéria, Ausztrália elszigetelt részein ma is élnek ősi életkörülmények közt. Persze egyre csökkenő számban.
    Jeremij Ajpin, Hamvadó tűznél című könyvében pontosan és hitelesen leírja a Hanti nép ősi életstílusát, és az olajfúrással együtt betört életmódváltozás hatásait. Azok részére, akinek nincs idejük olvasni, mondom a lényeget: hullottak mint a legyek, az életmód váltástól.

    44. Malleusorbis

    Köszönöm a tárgyilagos hozzászólást 🙂

  41. 1962-ben Bali eléggé kiesett a civilizációból. Repülőjárat nem létezett, hajó havonta egyszer kötött ki. Ennek ellenére ismerték a Coca-colát, ami még Nyugaton is eléggé felesleges dolog. Hogy ez nekem mit bizonyít? Azt, hogy 2015-ben gyakorlatilag sehol a világon nincsenek „bennszülöttek”. Livingston idejében igen, ma már nem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük