(1705) Bashar al-Assad, Szíria vezetője

VIP.33.

Az ukrajnai puccs nem hozta meg a várt eredményt, Putyin jóval keményebb diónak bizonyult, mint azt Washingtonban várták. A következő világesemény Szíriával lehet kapcsolatos. Éppen ezért érdemes elolvasni The Saker beszámolóját, ami szeptember 17-én jelent meg:

Egy órán keresztül hallgattam Bashar al-Assaddal készített orosz interjút. Meg kell, hogy mondjam, nagy hatással volt rám. De mielőtt rátérek a részletekre, meg szeretném jegyezni, hogy mindig is erős kritikával éltem a szekuláris arab vezetőkkel szemben. Nem csak a néhai Saddam Husseint kritizáltam (ami nem jelenti azt, hogy ne helytelenítettem volna legyilkolását), de szembe helyezkedtem Hafez al-Assad-dak is, korrupt rendszere, titkos rendőrsége, és Assadot körülvevő kövér „macskák” nomenklatúrája miatt is.

___________________________________________________

Az eredeti cikk teljes VIP fordítását E-mailben küldöm el azoknak, akik adományaikkal hozzájárulnak a honlap fenntartásához. Kapcsolat: evatibor#t-online.hu.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________

23 gondolat erről: „(1705) Bashar al-Assad, Szíria vezetője

  1. „Nem az a baj, hogy Európa nem akar befogadni minden menekültet, hanem az, hogy nem akarja abbahagyni a terroristák (ISIS) támogatását. Ez a krízis lényege. Ez a bevándorlás teljes képe. … Nem képesek belátni, hogy mi vagyunk az egyetlenek akik tényleg harcolunk az ISIS ellen.”

    A szíriai elnök megszólal! Fontos üzenet! (magyar felirat)

  2. A cikk jó példa arra, hogy Oroszországot már nem lehet megkerülni, és ezt egyre magasabb szinten is elismerik.

    Plusz… Még amerika szövetségesei (bocs… megzsarolt gyarmatai) is világosan látják, hogy NINCS szükség még egy Líbiára vagy Irakra…

    Az viszont érdekes lesz, ha kiderül, hogy valóban átjött-e 4000 terrorista a migránsokkal… És hogy VALÓJÁBAN ki képezte ki őket.

  3. A „partizán” Syriangirl a nyugat intervencionalista politikáját kritizálja, ami a polgárháború és a menekültáradat okozója. 2007-óta támogatja a NATO és az USA a radikális iszlám szervezeteket Szíriában, hogy az Aszad-kormányt megbuktassák.

  4. Ezt már ide rakom be:
    Cutting Through Hungary’s Razor Wire Fence: Breaking Borders (Dispatch 6)

  5. 4. Piton

    A 7. perc körül a srác mondja, hogy támogatta az Assad elleni forradalmat, zért kellett eljönnie…

  6. Kérdés hogy milyen nagyságú esemény várható a jelenlegi információk alapján Szíria miatt?
    Mert baszakodás évtizedek óta megy, hol Irak ,hol ez hol az.
    Az ukrán események kapcsán is említettük hogy lehet belőle nagyobb gebasz, háború de nem lett (eddig)
    Én arra leszek kíváncsi mikor lesz nagyobb gebasz/háború/gazdasági válság.
    A helyzet már így is elég rossz gazdaságilag az átlagemberek részére.

  7. 5: Ezen nem lepődök meg! De itt jön a nagy kérdés: Milyen formában támogatta, és melyik ellenfél esetében (Al-Nuszra, Daesh (IS), SZSZH, SZNT, Iszlám Front, stb.) vett ebben részt?!

  8. 7. Piton

    A srác még nem tudja, hogy Asszad már nem a soros ördög, hanem sokak szerint a megoldás kulcsa Szíriában.
    Ha megin sikerülne a németeknek (európának) az oroszokkal egy oldalra kerülnie, akkor lehet, hogy lesz megoldás…
    De ez nem zárja ki, hogy az USA-báb ISIS ne robbantson fel pár metrót Európában.

  9. 6-ra Tamás!
    Hát nem érzik, hogy Szíria kulcskérdés? Itt lehet az orosz és amerikai összefeszülés csúcsa. Halkan jegyzem meg szerintem itt Putyin hibázik, mert egy USa-val háborúhoz nem elég erős.

  10. 8-ra Attila!
    Ha megin sikerülne a németeknek (európának) az oroszokkal egy oldalra kerülnie, akkor lehet, hogy lesz megoldás…
    Merkel viselkedéséből úgy látod, hogy ez lehetséges???

  11. Folyamatosan megy a mellébeszélés. Itt van a maradék erőforrásokért vívott háború. Egyik oldalról szervezetten (Afganisztán, Irak, Líbia, Tunézia, Egyiptom, Szíria, Jemen, Szudán, Nigéria) megy a NATO/ USA részéről.
    Ez a népvándorlás pedig részben szervezett. De mi lesz majd több 100 millió klímamenekülttel?
    Oda a gyoda meg a yoda kevés lesz- főleg, hogy a magát istennek képzelő ember nyilván meg fogja próbálni a legnagyobb őrültséget is, hogy megállítsa / enyhítse. És itt jön a képbe az orosz- amerikai atomfegyverkezés… Meg egy első körben valószínűleg limitált atomháború.

  12. 11-re
    Ouse, lehet igazad van! De a megoldhatatlanról minek beszélni? vagy most kössük fel magunk mindannyian??? Lehet a muszlimok átbasznának he-he…

  13. 11: Ott a pont…!
    Én csak annyit kérdezek, vajon Szíra kapcsán lesz -e USA – Oroszo. „szövetség”, hogy akkor lenyomjuk az IS -t?
    Vagy előbb utóbb szépen egymásba gabalyodnak és azt vesszük észre, hogy basszus, a két atomhatalom egymást lövi…!

  14. Ha ezt tudnám…
    Mindenesetre egy globális atomháború elindításához azért remélem ennél nagyobb geb@sz kell, minthogy Szíriában konvencionális fegyverekkel esetleg eltrafálhatják egymást. Viszont a „limitált” nukleáris háború- na az egy másik kérdés..
    Közben a minket derekasan leb@szó ENSZ- főtitkár kussol, hogy az emberi jogokat kézzel- lábbal puskával tipró Sz- Arábia lesz az Emberi Jogi Bizottság soros elnöke. Ennyi erővel Asszad is lehetne:
    http://m.sputniknews.com/politics/20150921/1027305482.html

  15. 1. Ouse

    Ez is egy lehetséges forgatókönyv: “limitált” nukleáris háború-. Nem feltétlenül lesz globális Szíria miatt.
    Limitált nuk. háború dráguló olajjal,energiával,(erősen)csökkenő életszinvonallal lehetséges forgatókönyv.
    Bár sokszor azt mondom inkább hirtelen lenne vége ennek a profitközpontú, facebookos reteknek , de telnek az évek és úgy látszik hogy a lassú megfőzés esete játszódik le (legalábbis eddig). Az ukrán eseményekből sem lett vh. , szerintem Szíriában is csak eljátszanak. A neten persze(nem Tiborbá blogjára gondolok :D) sok helyen mindenbe beleszövik, hogy na majd most lesz vh. az éppen aktuális események miatt, de igazából ezt senki sem tudja…..

  16. 13. Piton

    Az USA egyedül is le tudná nyomni az ISIS-t ha olyan nagyon akarná…
    De olyan nagyon nem akarja.

    A kérdés, hogy az USA elfogadná-e hogy Asszad hatalmon maradjon, mint az egyetlen élhető megoldást. Ehhez szembe kellene köpnie a felkelőket, akiket eddig támogatott… Igaz… Az iraki háborúban a kurdokat is szembe köpte… kétszer.

    És ugyan legitimálná-e Oroszországot, mint komoly világhatalmi tényezőt, ami tervei megváltoztatására kényszeríti?

  17. 16: bármikor szembemehet bármilyen nagyhatalom addigi irányvonalával, remndszeresen meg is teszik. Gyanús a mostani Netanjahu-Putyin haverkodás.

  18. 18:
    Haverkodásnak nem nevezném, inkább Netanjahu-féle zsarolásnak. Nem csoda, volt már sikere (lásd S-300). Különben Putyin is megéri a pénzét, ha Líbiában a sarkára áll, most kisebb lenne a gondja.

  19. 19: Putyin elvtárs egyezkedik, egész héten a térség vezetőivel találkozik. Netanjahu a moszkvai látogatása előtt állítólag egyeztetett mindenben Washingtonnal. (Ezt megértem, csak most nem tudom, hogy ki csóvál kit USA – Izrael viszonylatban, a jelen szituációban?!)

    Vlagyimir Vlagyimirovics az orosz verebek csiripelése szerint egy antiterrorista koalíciót akar létrehozni Szíria kapcsán, és nem csak az IS ellen, hanem minden a térségben lévő, nem a mi (Oroszo., Irán) szövetségesünknek számító szélsőséges szervezet ellen, és ezt jövőhéten New York -ban az ENSZ -ben jelentené be, ha összejön. Ezért mennek ezek a nagy tárgyalások. Szóval biztos, hogy Netanjahu megkötötte a maga üzletét is, de most nagyon beindultak az oroszok, és ez szerintem nem független Ukrajnától, a szankciós dolgoktól sem. Putyin nagy sakkjátékos, ezt egyre jobban láthatják azok is, akik csak egy szimpla diktátornak tartották eddig.

    Ha mindezek nem sikerülnek, akkor szimplán bejelentik, hogy a terror elleni háború jegyében telepítenek csapatokat Szíriába, és lépnek fel úgy, mint korábban az USA Irakban, Afganisztánban tette. Legalább is a verebek ezeket csiripelik.

    Aztán hétvégére már kb. 1700 orosz tengerészgyalogos tartózkodott Szíriában, és a korábban látott 4db Szu-30 SzM mellett megjelent 12db Szu-24, és 12db Szu-25 repülőgép is. És tovább dübörög a „Szíria Expressz”, öntik a hadianyagot az oroszok a szíreknek. Szárazföldi beavatkozást nem vállalnak egyenlőre, de felfegyverzik, kiképzik a szír egységeket, viszont az eddig meglévő felderítési támogatáson túl, az odatelepült légi kontingens összetétele egyértelműen utal arra, hogy masszív légi támogatásra készül az Orosz Haderő.

    https://www.stratfor.com/analysis/russian-fighter-aircraft-arrive-syria

  20. 20. Piton

    Az USA is látja, hogy az általa támogatott felkelők képtelenek kormányalakításra, de ha képesek is lennének, abban se lenne köszönet, mrt alapvetően nem jobbak mint az ISIS…

  21. Szóval ezentúl Oroszország mondaná meg hol, mikor ki a terrorista, természetesen teljesen függetlenül attól, hogy az adott terroristák mennyi olaj, szén, földgáz vagy uránium esetleg egyéb ércek vagy netalán víz felett csücsülnek…
    Aztán felosztják a NATO/ USA duettel egymás közt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük