(1665) Háború és adósság kéz a kézben jár

Tibor bá’ online

 

~q191A görög dráma már évek óta tart, és persze rengeteget olvashattunk róla. A mainstream médiának pedig volt rá dolga, hogy azt gondoljuk, amit ők akarnak. A görögök lusták, túl magasak a nyugdíjak, hatalmas a korrupció, kölcsönpénzből dőzsölnek. Nem kell tehát csodálkozni, hogy Merkel asszony nem hajlandó további kölcsönöket folyósítani, nem hajlandó a német adófizetők pénzét kidobni az ablakon.

Csakhogy a történetnek van háttere is, amiről korábban még én magam se hallottam. Kezdjük azzal, hogy Görögország és Törökország az emberi történelem kezdete óta utalja egymást, aminek ordító példája a ciprusi helyzet. Így aztán az unióba történő belépést követően nem kellett sokat beszélni a görög kormánynak, hogy turbózza fel a honvédséget. A korrupt német fegyver gyártók mindent eladtak, ami eladható volt a korrupt görög politikusoknak tengeralattjárótól kezdve a Leopard tankig. Természetesen hitelbe, amire a német bankok kölcsönözték a pénzt. Most pedig a német kancellárasszony követeli a megszorításokat. A görög nép izzadja ki a többnyire német fegyverek árát, plusz kamatok.

Különben ezt a felfegyverkezést az EU többé-kevésbé el is várta. 1980-ban például a görög GDP 6,2 százalékát tette ki a „védelmi” költekezés, miközben az európai átlag 2,9 %. Nálunk meg gyakorlatilag semmi (bár ez semmit se segít rajtunk).

Az igazság kedvéért meg kell jegyezni, hogy nem csak a németek használták ki a görög helyzetet, és a görög adósság folyamatos növekedéséhez több tényező is közrejátszott.

Hozomra vették őket
Hozomra vették őket

Viszont az is igaz, hogy a sztereotípia, miszerint a németek kemény dolgoznak és takarékosak, a görögök viszont lusták, nem állja meg a helyét. A II. világháború után a németeknek meg volt tiltva a fegyverkezés, nyilvánvaló okok miatt, de ezzel a tilalommal kifejezetten jól jártak. Ez is hozzájárult a gazdasági csodájukhoz. Joseph Stiglitz, Nobel-díjas közgazdász szerint „A globális financiális krízis oka nagyrészt az USA hallatlan költséges háborúi.”

És még egy érdekes adat. Anglia az I. világháborús adósságainak utolsó részletét, 1,9 milliárd Ł-ot most fizette vissza. Ha jól számolok, pont 100 évvel később.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
___________________________

25 gondolat erről: „(1665) Háború és adósság kéz a kézben jár

  1. Itt már régóta nem szakmailag megalapozott megoldásról, hanem gyökeresen átszabott „kétsebességű” Európa megteremtéséről van szó, amiben a vicinálison döcögők szerepe a gyorsvonaton robogók világgazdasági versenyképességének fenntartása az olcsó bérmunka biztosításával, ahol a periféria – mi is – az erős magországok belső gyarmatává válik.

    „A lényeg az, hogy vége az európai álomnak, hogy győzött az önzés, hogy egy évszázad leforgása alatt Németország harmadszorra szakítja szét Európát, harmadszorra hiszi el magáról, hogy felsőbbrendű erényessége őt Európa urává predesztinálja, akinek joga a leszakadókat az út szélén hagyni.”
    http://mno.hu/velemeny/europa-es-a-nemet-zeusz-1294295

  2. Ez egy rendszerszintü játék, aminek a célja a német középréteg kivéreztetése.Ebben a játékban a görögök szerepe csak eszköz.Igaz fájdalmas eszköz,de csak eszköz.
    A cél….az távolabbi.Versailles II. Az a cél.

  3. Nagy meccs ez, nagy geopolitikai meccs! A többség meg csak bulizik, mert itt a nyár, vagy nyomkodja az „okostelefon” -ját. Nagy meglepetések és pofonok lesznek még ebből 3-5 éves (közép) távon, és a végén még Róna Péternek is igaza lesz, mert ezek a folyamatok nagyon szépen megágyaznak egy újabb európai háborúnak. Egyszerre láthatóak az I. és a II. vh előtti folyamatokra hasonlítók a világban. Gyerekek, nem lesz ennek jó vége, nagyon nem!!!

    A görög krízisben már jóval több forog kockán, mint az eurómilliárdok, amit a görögök feléltek, vagy akár a csőd. Ez lehet az első ország, amellyel elkezdődik az egységes Európa felbomlása, mégpedig a Ciprasz-kormány hatékony közreműködésével, ami mögött számos ponton Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlen befolyása gyanítható.
    http://hvg.hu/gazdasag/20150710_gorog_osszeomlas_putyin

  4. Piton,

    „gyökeresen átszabott „kétsebességű” Európa megteremtéséről ”

    Nevezzük nevén a gyermeket: Gyarmatosítás.
    A Római Birodalom feltámasztása.

    Bár itt azért összetettek a dolgok.
    Sok törésvonal szslsd keresztül Európán.
    Az EU-s elit abban reménykedett, hogy az EU-val az USA fejére tud nőlni.
    Nem tudott… És most azzal próbálja túlélését biztosítani, hogy a gyarmatokat zsigereli az utolsó csepp vérig. Ha ez megvan, akkor meg behódol az USA-nak.

    Itt a kérdés, hogy a „németek” (azért teszem idézőjelbe, mert két Németország van: az USA csatlós, és az, amelyik szeretne önállósulni) mit akarnak… Saját gyarmatbirodalmat, vagy amerikai gyarmattá válni…
    Mi meg választhatunk, hogy német gyarmat leszünk, vagy amerikai.

  5. „A többség meg csak bulizik, mert itt a nyár…”

    Zseniálisan jó! A tücskök… meghalnak (majd). Jó sokan. Sajnos a hangyák közül is, lévén azokból alig van.

  6. GREXIT !!! Minnél előbb, és vissza a drachmához!
    Vége az ingyenebédnek.

  7. Attila PV
    „Mi meg választhatunk, hogy német gyarmat leszünk, vagy amerikai.”

    Mind a két lehetőség jó. Az orbán gyarmatnál(diktatúránál) mindenképpen jobb lenne.
    Csak nehogy orosz gyarmat legyünk ÚJRA. Abból elég volt 45 évig.

  8. Kínában a magyar éves GDP 18 szorosa illant el „egyetlen nap” alatt a tőzsdéről. Szám szerint 2700 milliàrd dollárnyi értékapírt adtak el. Ez azért durvább mint a görög válság.

  9. 8:
    Nem. A kínai tőzsdén jegyzett részvények értéke ennyivel csökkent. Nem egy olyan nagy durranás. Nem lesz neki semmi következménye, azon kívül, hogy egy rakás tőzsdéző ki fog ugrani az ablakon, mert kölcsönvett pénzzel spekulált.

  10. Amerikai vezérkarielnök-jelölt: Moszkva a legfőbb fenyegetés:
    Oroszországot jelölte meg az Egyesült Államok biztonságát fenyegető legfőbb veszélyként, egyúttal pedig katonai szempontból indokoltnak nevezte, hogy halált okozó fegyvereket szállítsanak az ukrán biztonsági erőknek az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöki posztjára jelölt Joseph Dunford tábornok szenátusi bizottsági meghallgatásán csütörtökön.
    Az amerikai tengerészgyalogosok vezetője a fegyveres erők bizottsága előtt azt mondta: Oroszország atomfegyvereivel egzisztenciális veszélyt jelenthet az Egyesült Államokra nézve, Moszkva magatartása pedig nyugtalanító.
    Dunford az Ukrajnának való fegyverszállításokkal kapcsolatban kijelentette, hogy ezen támogatás nélkül az ukrán erők nem tudják megvédeni magukat „az orosz agressziótól”.
    Napokkal korábban Ashton Carter védelmi miniszter ugyanezen szenátusi bizottságban szintén azt mondta, támogatja, hogy az amerikai hadsereg halált okozó fegyvereket szállítson Ukrajnának, de azt is aláhúzta, hogy erről még nem született kormányzati döntés.
    http://www.atv.hu/kulfold/20150709-amerikai-vezerkarielnok-jelolt-moszkva-a-legfobb-fenyegetes

  11. Egyesek állítása szerint 2007-2009-es időszakban az amerikaiak átpasszoltak az európai bankoknak ~5000 milliárd € „mérgező papírt”, amit a 2008-2012-es időszakban kifizettettek az európai államokkal bankmentés címén. Ennek nyoma ebben a dokumentumban a 34. oldalon található (2008-2011-ig 4506,47 milliárd €-val segítették ki a bankokat):
    http://ec.europa.eu/competition/state_aid/studies_reports/archive/2011_autumn_working_paper_en.pdf

    Ebből a szép kis összegből 2011-ig Görögország 108,47 milliárd €-val vette ki a részét (Magyarország 10,33 milliárddal, tán erre kellett az az IMF hitel akkoriban olyan sürgősen). Talán ez is kis „apró” is hozzájárult a görög csődhöz a túlzott katonai kiadások mellett, csak ezt a dolgot nem nagyon szellőzteti a média. Inkább mindenféle jelzők hangoztatásával hangolja az embereket egymás ellen.
    Ez a média hatalma: a lényeget elhallgatni, a hazugságot addig sulykolni, amíg a tömeg el nem hiszi.
    Göbbels mosolyog le rájuk a túlvilágról. 😉

  12. 10:
    Ez egy színjáték a tömegek részére. A szenátusi bizottság pontosan tudja a valóságot.

    11:
    Nem csak az energia, a pénz se vész el. Ezekből a „mérgezett” (fedezet nélküli) papírokból kinyert pénz hol van? Kiknek a zsebébe landolt? De a legfontosabb, az európai bankok miért vették meg?

  13. @12. Tibor bá’: Ezek nagyon jó kérdések, de tartok tőle a válaszokat nem kívánják nyilvánosságra hozni. Az ezekre adott igaz válasz erős felindulást keltene a tömegben. Így inkább bölcsen hallgatnak róla, és inkább terelnek és hazudoznak folyamatosan.

    Pedig 5000 milliárd € komoly összeg, és inkább erről kellene beszélni, nem a görögök lustaságáról hazudozni.

  14. Milyen pénz az, amelynek nincs fedezete és hol kellene keresni azt, ami a számítógépeken beírt kód csak, valamint színes papírcsíkok, amit kinyomtat egy gép egy magánbankban, majd teherautókra pakolják és attól a naptól kezdve kamatokat írnak hozzá egy számítógépen a magánbank tulajdonosa részére. Az állam ezeket a kamatokat a ténylegesen dolgozó emberek adójából küldi a bankárnak a színes papircsíkokért.

    Akkor most hol is kellene keresni azt a pénzt, amit nem költöttek el, csak azután kellene a kamatokat fizetnie a görögöknek (is), akik ténylegesen dolgoznak pincérként, buszvezetőként, kőmüvesként, útépítőként….?

  15. Érdekes dolgokat mond…:

    Szubjektív – 2015.07.09. – Vendég: Nógrádi György

  16. 15:
    Nógrádi néhány hete ugyanazt mondja újra és újra. Persze igaza van.

  17. Róna Péter – A görög probléma

    Miért vált Görögország fizetésképtelenné? Most is, mint mindig, egy ilyen gazdasági állapot kialakulásának számos, egymástól elválasztható, ha egymástól nem is független tényező az okozója, de ebben az esetben a magyarázat meglepően egyszerű: az euró szerkezete komoly hátrányt jelent a gyengébb gazdaságok számára. Persze vannak olyan országok, mint például a baltiak vagy a finnek, amelyek a szerkezetben rejlő veszélyt időben felismerték, és képesek voltak, legalábbis ideig-óráig, azt kivédeni, miközben másoknak, mint a mediterrán országoknak, ez kevésbé sikerült. Mi ez a hátrány?

    A leértékelés persze csak az euró elhagyásával lehetséges. A jelenlegi szabályok szerint az euró kivezetése az alapszerződés megszegését, és nemcsak az euróövezetből, hanem magából az unióból való távozást is jelenti. Közgazdasági szempontból nézve, a „megoldás” elég világos:
    1. Görögországnak ki kell lépnie az euróövezetből;
    2. az övezeti és az uniós tagság közötti összekötést fel kell oldani;
    3. a hitelezőknek le kell mondani a görög államadósság legalább feléről, és a hátralévő részre egy legalább tízéves moratóriumot adni;
    4. mintegy 60 milliárd eurót kell biztosítani megfelelő ütemezéssel az elkövetkező 3–5 év alatt, amelynek folyósítását össze kell kötni a szükséges reformokkal.
    E lépések politikai következményei kétségtelenül súlyosak, de a kielégítő megoldás hiánya még súlyosabb következményekkel járhat. Ha az Európai Unió nem képes egy, az unió GDP-je két százalékát érintő feladatot megoldani, szellemi és erkölcsi hitelessége válik kérdésessé. Ez pedig már magának az uniónak a létét veszélyezteti.
    http://nol.hu/velemeny/a-gorog-problema-1550917

  18. Csak azt nem tudom,hogy ezeket tudták 5 meg 10 évvel ezelőtt is.Akkor ezt a végjátékot mért kellett megvárni? 😮
    (2010-ben is ment a cirkusz ugyanígy)

  19. Most is próbálják halasztani a döntést, mert még mindig azt hiszik, hogy a görögökkel tudják megfizettetni a rendcsinálás teljes költségét. Érdekes módon még az alternatív sajtóban sem látom, hogy leírták volna, hogy az OXI győzelme után Victoria Nuland azonnal meglátogatta Cipraszt… Csak hogy tudja hány óra! 😀

    http://russian.rt.com/article/102625

    És azt sem olvasom, csak a Privátbankárban, hogy azért a görögöknek is van 4 feltétele. Az egyik az, hogy az IMF szálljon ki a buliból, a másik, hogy mondjanak le az 50 milliárdos privatizációról. Nagyon fenik a fogukat a szigetekre.

    Vicces az is, hogy végül, mielőtt egy centet is fizetnének a görögök, először Merkeléknek kell pénzt tenni a görög bankokba…. Ezt kell úgy előadni a „hölgynek”, hogy ők győztek, nehogy más EU-s ország is kövesse a görögök taktikáját, pedig ez nem is taktika volt. Könnyű úgy taktikázni, hogy nincs pénz, amikor tényleg nincs. 😀

  20. Tibor bá’!

    Nem tudok hozzászólni a mai, óriási posztodhoz, csak meg szeretném köszönni.
    Remélem azért a padlásfeljáró elkészült? 😀

  21. 21:
    Köszönöm. A padlás feljáró már funkciónál, de még nincs teljesen kész (festés, stb.) Sokkal nagyobb baj volt, hogy a WP kifingott. Nem tudtam képet felrakni a posztra és nem működött a vágólapról szöveg áthelyezés, csak a bepötyögés működött. Végül a sablont újra insztalláltam (még jó, hogy eszembe jutott), ami megoldotta a dolgot.

  22. 1. Piton

    Róna P. írásához:

    “Miért várt Hans-Werner Sinn, a legnagyobb német gazdasági kutatóintézetnek számító IFO elnöke ugyanennek a felismerésnek a nyilvánosságra hozatalával az elmúlt hét elejéig (Die griechische Tragödie), ha évek óta tudja mindezt?”

    Hans-Werner Sinn legkésőbb 2011 óta a drachma visszavezetését szorgalmazza, és folyamatosan elutasította a meghozott válságkezelő intézkedéseket, tehát Róna P. szándékosan félrevezeti az olvasókat. Mellesleg a hivatkozott írás is 2011-ben jelent meg, még a dátum is ott van.

    „A lényeg az, hogy vége az európai álomnak, hogy győzött az önzés, hogy egy évszázad leforgása alatt Németország harmadszorra szakítja szét Európát, harmadszorra hiszi el magáról, hogy felsőbbrendű erényessége őt Európa urává predesztinálja, akinek joga a leszakadókat az út szélén hagyni.”

    Magyarul geci németek. Nem értem minek fáradozni ilyen körmondatokkal, a szerző gondolatai így is átjönnek. A Németországban élő embereknek semmi közük a görög válsághoz, mivel semmi beleszólásuk a monetáris rendszer működésébe. Egy közgazdásznak viszont értenie kellene ezt, így Róna P. vagy ostoba, vagy szándékosan hergeli a közvéleményt, vagy mindkettő.

  23. Tücsöktávlat!
    Érti is Róna Péter.Hogyne értené.Mivel hogy a németeket kell lassítani,meg lerogyasztani.A németek egyedül letarolnák az egész világot.Világgazdasági nagyhatalom lennének egyedül..De ezt amerika nem engedheti.Ezt jól belesulykolták a New Yorki bankház élén Róna Péterbe.Lassan azt gondolom hogy Amerika nem is az Oroszokat akarja leteríteni hanem a németeket.Ezért rakták a nyakába a keletieket,meg európát,most ukrajnát meg a görögöket,meg az eurót,hogy az mind lassítsa őket.Most meg a szankciókat.
    Ami igaz talán,hogy az erősségéből és verseny előnyéből nem akar engedni a kisebbek javára az unióban.Ő önmagát akarja erősíteni azáltal hogy a kisebb gyengébb országok a keze alá dolgoznak..

  24. Róna Péter nagyon is jól érti amit tesz. Egy transzatlantista kesztyü, Soros György magyar hangja.

    Soros meg a keleti part megkreálták az ami ingatlan-buborékot, az erre felépitett CDS-ket, a szemét papirokat meg eladták Europának, jópofin megterhelték ezzel a német Landesbank-rendszert, megcsinálták az angol font sztorit, megrázták a kis tigriseket kelet-Ázsiában 97/98ban, s összetákolták az €-t, ahol a garanciális kötöttségek végülis a németeknél fog maradni.

    Ahogy Mitterand mondta, az euro egy háboru nélküli Versailles. Hála az égnek, hogy mi nem vagyunk benne…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük