(1655) Az „elszigetelt” Putyin

Tibor bá’ online

 

Szerző: Maurizio Blondet

A szaúdi király az örökösét küldte el, hogy meghívja Putyint.

Mohannad bin Salman Al Saud
Mohannad bin Salman Al Saud

A múlt héten Szentpéterváron volt egy nemzetközi fórum (agyonhallgatva a magyar sajtó részéről), amivel kapcsolatban Washington parancsa az volt, hogy csökkenteni kell a jelentőségét, legyen belőle orosz kudarc, hanyagolja el a nyugati sajtó. Nem mehetnek magas rangú politikusok, üzletemberek. a média nem számolhat be róla, így mindenki megérti majd, hogy Moszkva el van szigetelve, Putyin semmi se számít, sőt az egész Oroszország se számít. Ahogy az várható volt, az európaiak engedelmeskedtek, az újságok, és a tévék figyelmen kívül hagyták ezt a jelentős eseményt.

Aztán jött a meglepetés, anélkül hogy előre bejelentették volna, a Fórumon megjelent a szaúdi trónörökös herceg, Mohannad bin Salman Al Saud, aki egyben a védelmi miniszter is, – a király kedvenc fia 33 éves. A szaúdi herceg az orosz elnöknek a következőket mondta: „Az a megtiszteltetés ért, hogy meghívjam Önt a Szaúdi Királyság meglátogatására, mivel Oroszországot a jelenkori világ egyik legfontosabb tényezőjének tekintjük, és mert a mi kapcsolataink a múltban gyökereznek”. A fiatal herceget két fajsúlyos személy kísérte el, a külügyminiszter, és a még hatalmasabb olajügyi miniszter, aki gyakorlatilag a második ember a király után. A küldöttség ott azonnal aláírt az oroszokkal „hat új együttműködési szerződést, melyek közt nukleáris és katonai jellegű is van”.

Naimi, az olajügyi miniszter még határozottabban azt mondta: „Optimista vagyok az olajpiac jövőjét illetően, mivel a következő hónapokban javulni fog a globális kereslet, és a tartalékok alacsony szintje miatt az árak emelkedését várjuk”.

Ez természetesen két nyilvánvaló valótlanság, hiszen mélyülő gazdasági válság miatt a kereslet nem nő a világban, és a stratégiai készletek az alacsony árak miatt olyan magasan vannak, hogy már több olajt nem tudnak hova tenni. Azonban ez a nyilatkozat amiatt érdekes, mert mindenki azt gondolta, hogy Szaúd Arábia az olajpiac tönkretételével, az árak lenyomásával akart ártani Oroszországnak.

Aztán még nyilvánvalóbban Naimi elkezdte dicsérni az „intenzívebb kétoldalú együttműködést” ami „a két ország között elvisz egy olajipari szövetséghez a nemzetközi piac és a két termelő ország javára”. Hogy is van ez? Mi történik itt? A szaúdiak Moszkva ellen vannak mindenben: Szíria, Jemen, Irán… és most berobban, hogy egy „olajipari szövetséget”-et óhajtanak?

Mindenesetre ez egy nagyon jelentős változás 2013-hoz képest, amikor Bandar Bin Sultan, “Bandar Bush”, herceg a szaúdi titkosszolgálatok feje „felajánlotta Putyinnak, hogy együtt ellenőrizzék a világ energetikai piacát, cserébe azért hogy az orosz elnök magára hagyja Asszadot, különben…

Különben mi történik? „Biztosíthatom az oroszokat, hogy megvédjük a Szocsiban tartandó téli olimpiát” a csecsen terroristáktól, akiket mi ellenőrzünk”  Egy visszautasíthatatlan ajánlat, ahogy a maffiózók mondják….

Putyinnak ezt vissza kellett utasítania. A kőolaj akkoriban 112 dollár volt hordónként az orosz bevételek magasan száguldottak. Aztán az olajár gyorsan megfeleződött. mivel a szaúdiak még többet kezdtek el kitermelni.

De Bandar kegyvesztett lett, eltűnt. Most új király van, aki számos változást indított el. A szaúdiak egyre jobban belegabalyodnak a jemeni háborúba, ami számukra nem jól alakul, félnek az USA-Irán megállapodástól, és az alacsony olajárak immár nekik is gondot jelentenek, a jelentős bevétel kiesés miatt.

Az eredmény? Nem csekély közeledés Moszkvához, ami azt is jelzi, hogy a Király számára Putyin egyáltalán nincs elszigetelve, sőt…

Mi lesz a folytatás? Kiegyezés a geopolitikai vitákban? Még korai bármit mondani. Azonban az biztos, hogy ez a meglepő látogatás a Közel-Keleti fejleményekben drámai fordulatot jelez.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_______________________________________

12 gondolat erről: „(1655) Az „elszigetelt” Putyin

  1. Néhány tévedés:
    Szaúd Arábia sosem akart ártani Oroszországnak az olajpiac tönkretételével, az árak lenyomásával. Ilyen akcióval saját maguknak ártanának leginkább, hiszen a Szaúdiaknak szinte az olajexport az egyetlen számottevő jövedelme.
    Az olaj ára nem azért feleződött meg, mert a Szaúdiak még többet kezdtek kitermelni.
    Az Egyesült Államok próbált nyomást gyakorolni Oroszországra, az olajárak spekulatív manipulálásával, lecsökkentendő az orosz export bevételeket.
    Az olajtermelők termelésbővítése az olajárcsökkenés hatását célozta kiegyenlíteni.

  2. Az araboknál hazugabb népség nem sok van(egy biztosan akad a közvetlen közelükben) a világban. Hátha még politikusnak képzelik magukat. Eszük ágában sincs betartani amit igérnek, vagy ajánlatként megfogalmaznak.
    Nem lehet(tartósan) számítani rájuk.
    Putyin biztosan tudja ezt.

  3. Az alacsony olajár, az „oil peak” egyre érzékelhetőbb hatásai, a jemeni beavatkozás, ami nem az a dicsőséges és gyors siker lett, amire számítottak, sőt…, ezek a huszi „lázadók” még a szaudi határ egyes térségeit is megtámadták. Nem mondom, hogy lehengerlő ellentámadás, hisz nem egyenlő erelyű reguláris felek küzdelme ez, de érnek el sikereket, és a szaudi veszteségek nagyobbak az előre vártaknál. Hiába, ez a szaudi-iráni geopolitikai, vallási „háború” már csak ilyen, főleg, hogy végén a nyugat még tényleg kieggyezik Iránnal…!

  4. Véletlen, hogy az oroszok elkezdték USA pszihológiai megdolgozását?
    Az ikertornyok kapcsán az összedőlés sztori cáfolatának hangot adtak.
    A holdraszállással kapcsolatos kérdőjeleket nyílvánosan megfogalmazták. /mindegy, igaz e vagy sem/

    Fenntartom, az oroszok és még sokan mások rájöttek, ha nem tudják az olajon és BRICS-en keresztül meggyengíteni az amerikaiakat, akkor az amcsik egyesével levadásszák őket.
    Szaúdiak megérezve az idők szelét, közelednek Oroszországhoz. Hiába van olajuk, pénzük, egyedül gyengék.
    Görögök is Putyinnál jártak! Nagy a mozgás Putyin táján.
    Azt is el tudom képzelni, az európai vezetők Görögország elengedésével kezdik meg a közeledést az oroszokhoz és egyben távolodnak amerikától.
    „a képzelőerő fontosabb, mint a tudás”

  5. 4:
    A képzelő erő fontosabb? Na, de ekkora! 😀

  6. Újabb mese gyenge elméjűeknek. Ez a nyilvánosságnak szóló nyilatkozat semmit sem jelent. Az üzletben nincsenek barátok vagy ellenfelek, csak érdekek.

    Irán sem azért fogja beengedni a nyugati olajcégeket, mert már nem barátja az oroszoknak (nem is volt), hanem azért, mert a stratégiai érdekei, legfőképpen az Izraellel szembeni pozíciói ezt követelik meg.

  7. Az Egyesült Államok növeli katonai jelenlétét Kelet-Európában. Az Egyesült Államok tankokat, tüzérségi fegyvereket és más katonai felszerelést fog ideiglenesen áthelyezni kelet- és közép-európai országokba – jelentette be Ashton Carter amerikai védelmi miniszter kedden Tallinnban.
    http://www.atv.hu/kulfold/20150623-az-egyesult-allamok-noveli-katonai-jelenletet-kelet-europaban

    Plusz már arról szól a fáma, hogy 40.000 fős legyen a NATO keleti területein állomásozó gyors reagálású erő.

  8. Ördögvilla

    Putyin is ördögvillázott –
    mi gondja lehet Szíriára?
    Néhány arasznyit ő is ásott:
    mennyi a blöffje síri ára?

    Mennyi vas és gyilkos ösztön –
    csak gyűlik ott a partok előtt…
    Ki szól majd így a köszöntőn:
    dicsőt tettem – én lőttem előbb!

    Árvalányhaj leng a szélben:
    megőszül a Föld is hirtelen.
    Állnak a harangok tétlen,
    ha majd beszakad a szír verem.

    Megfordul a Hold is háttal,
    feketelyuk lesz a csillagunk –
    kezet fogunk a Halállal
    és leszegett fejjel ballagunk…

    2013. 09. 06. Csorba Tibor

  9. Megosztottam a fészen.De nem csak én Tibor bá.Rengeteg helyen láttam megosztva.És ez jó.. 😉

    Piton!
    Az EU még nem ment ebbe bele.Azt mondták nem leszünk Amerika ugródeszkája az oroszok felé.

  10. melike00: Miért kéne az EU -nak beleegyeznie. NATO van, az kb. 98% -ban az USA érdekei szerint cselekszik, hisz a „főnök” dönt. A maradék 2% -on osztozik Nagy-Britannia, Németország, Franciaország, meg a Törökök. A többiek a futottak még kategória. Na jó, még ott vannak a Norvégok, Olaszok, Görögök, meg a Spanyolok, de ennyi.

    Tegnapi hír, és ehhez nem kell EU beleegyezés, majd talán a később átdobandó technikához kell valamiféle konszenzus, de azért a Washingtoni-szerződésben van pár olyan cikkely, amelyekre rá lehet húzni, hogy az alapján történik a további technika és emberanyag telepítése. Háborúra kevés, ellensúlynak kevés, még a 40.000 fős elképzelés is, de provokációnak, az esetleges geopolitikai helyzet eszkalálására pontosan elégséges, sőt…!

    Ashton Carter amerikai védelmi miniszter keddi, tallini látogatása során úgy nyilatkozott, hogy több kelet-közép-európai állam is beleegyezett abba, hogy ideiglenes jelleggel amerikai nehézfegyverzet települjön területére. Az amerikai védelmi miniszter által elmondottak alapján a Balti országokon felül Lengyelország, Románia és Bulgária jelezte, hogy század, vagy zászlóalj méretű amerikai erők érkezzenek területére.
    http://htka.hu/2015/06/24/amerikai-nehezfegyverzetet-telepitenek-kelet-kozep-europaba/

  11. Mindig jövök részben a klímával, meg az olajcsúccsal, és azok hatásaival. Most megtaláltam a Durva ébredés – Az olaj alkonya c. 2006 -os igen szókimondó dokumentumfilm szinkronosan feltöltött változatát. Azóta ezek a dolgok csak fokozódtak, súlyosbodtak. Ezek az olajcsúcsos dolgok alapjaiban határozzák meg a szemünk előtt zajló geopolitikai és migrációs folyamatokat, más tényezőkkel egyetemben. De ez a fogy az olajunk, és lehet újra kéne osztani a lapokat a világban nézőpont, már nem is annyira nézőpont, hanem a realitás maga…! Szerintem a szaúdi-orosz közeledés kérdésében azért erőteljesen ott van a top5 ok között az olajcsúcs, és annak következményei.

    Aki esetleg még nem látta…, a lényeget jól összefoglalják benne, nem épp átlagos szereplők, hanem igazi bennfentesek, szakemberek:

  12. Jól van Piton.Ami késik nem múlik.Csak biztatom magam 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük