(1638) Találkozom a társadalommal

Tibor bá’ online

 

~q191Bizony, amikor felülök az 1-es villamosra, vagy életemet kockáztatom a 3-as metrón, emberek vesznek körül, akik ragyogóan megfigyelhetők. Ezt a leskelődést nem tegnap kezdtem, már hatva éve is kedvenc szórakozásom volt. Kézenfekvő az összehasonlítás.

Amikor a 3-as villamossal minden reggel kizötyögtem Újpestre, én végig olvastam a lassú utat, tehettem, mert a Marx-téri végállomáson szálltam fel, le tudtam ülni. A többi ülő utas fele szintén olvasott, én a Time magazin heti számát (előfizettem rá), ők a Népsportot. Mostanában az utasok fele vagy zenét hallgat egy madzagon keresztül a zsebébe becsúsztatott izéből, ami elsősorban azért jó, mert tökéletesen megfeledkezhet a körülötte elterülő világról, nyugodtan átmehet rajta egy gőzhenger. A másik fele, pedig maga elé tart egy színesen világító izét, és böködi a hüvelyujjaival, aminek következtében a világító izén különböző színes képek futkosni kezdenek.

Régen az idegenek is szóba elegyedtek egymással, napjainkba az ismerősök se beszélgetnek, ülnek egymás mellett és mindenki bütyköli a saját világító izéjét.

Jaj, majd elfelejtettem. Van egy harmadik csoport is, a zavartalanul telefonálóké. Megyek az utcán, valaki megszólal mellettem, odakapom a fejem, de nem kellek neki, kiderül, valakivel beszélget hetedhét országon túl. Egy másik valaki nagyokat bénázik előttem az úton, gondolom kezdő vezető, de amikor leelőzöm kiderül, hogy á fenét, mobilozik. Nem szabályos, de megvan a funkciója, vezetésközben is kapcsolatba lehet vele lépni. De mi van akkor, ha bármilyen ügymenetnél megkérdezik a mobilszámomat. Otthon ülök egész nap, ahhoz nem kell mobil. Sajnálják, nekik a mobil szám kell. Például az OTP csak mobilszámra küld ki SMS-t. Amit különben is gyűlölök. Egy-egy miniatűr billentyű 3-4 betű. Külön művészet megtanulni a szöveg beírást, de kinek van ehhez türelme? Harminc alatt mindenkinek! Az emberekkel tényleg bármi lehet csinálni. Nincs az a marhaság, amit ne követnének szótlanul, kritika nélkül, megmondhatatlan és kitalálhatatlan okokból kifolyólag. Például valaki kitalálta azt a marhaságot, hogy „visszanyal a fagyi”, amit most már fű-fa alkalmaz, miközben fogalmam sincs, mit jelent, de az nyilvánvaló, hogy az alkalmazó meg van róla győződve, ő aztán kurvára trendy. Most például eszeveszetten trendy a „villantás”. Egyik nő a másik után mutat meg minél többet a csöcseiből úgy, hogy a bimbót ne lehessen látni. Nem könnyű, de a menő divattervezők megoldják a problémát. Így lett kerülő úton trendy a lógó csöcs, mert mire valaki menő lesz, már rég nem ropogós a húsa.

Az én időmben bizonyos szövegre azt mondták „ez nem telefon téma”, és nem voltak hajlandók beszélni róla, csak személyesen. Most boldog-boldogtalan naponta háromszor berohan a facebook oldalára és feltesz magáról az égvilágon mindent, szó szerint mindent, mert hogy ez nem kerül pénzbe. Ugyanis senkinek sincs elég pénze. Régen mindenkinek volt pénze, ennek ellenére csapvizet ittak, otthon étkeztek, dióbél helyett diót vettek és megtörték. Ma senki se iszik csapvizet, sőt vizet se nagyon. Már dióbelet se vásárolnak, minek, egyszerűbb megvenni a kész bejglit.

Annak idején a tévében Öveges prof. megszerettette a fizikát. Mostanában tök meztelen fiatal férfiak csapkodják a faszukat, amire a jelenlévő 4-5 nő oda se bagózik, unottan ásítoznak. Minek nézzék, ennél érdekesebbet kell kitalálni. Hopp, megvan. Hamarosan kihalunk, azt kellene élethűen eljátszani.

________________________________________________________
________________________________________________________
_____________________________________________

16 gondolat erről: „(1638) Találkozom a társadalommal

  1. És elég nehéz különcnek lenni a mai átlagban, mert minden áron be akarnak olvasztani a tömegbe.
    Én főleg csapvizet iszom, az alkoholt nem szeretem, a cukros izéktől meg csak még szomjasabb leszek. Nem azt mondom, hogy nem iszok ilyet néha, de nem vagyok oda érte. Na ezt általában nehezen viselik, mindenki valami lónyállal akar itatni.

    Nincs tévénk és mikrónk se. Kíválóan elvagyunk nélkülük. Amikor albérletbe mentünk a férjemmel mindenki tévét akart venni nekünk, meg mikrót. Mikor javasoltam, hogy esetleg főzőedényt, esetleg étkészletet kérnénk, netán könyveket, akkor volt nagy csodálkozás.

    A telefonom buta, és utálok róla sms-t küldeni, én se akarom megtanulni a bepötyögését.

    Nem használom a facebookot.

    A baromfitartás miatt is hülyének néznek, mert a többség szerint „nem éri meg, csak nagyban”.

    Szeretek nem trendi lenni! 🙂

  2. A világ mindig változik. Lehet ezen viccelődni, vagy bosszankodni, de megakadályozni nem lehet. 🙂

  3. Tetszett a poszt.
    Jobb lehetett villamoson utazni, mint ma a metrón.
    Nekem jobban tetszik a „tuja” ma is.
    A csattanóját kicsit úgy érzem már álmosan írtad (vagy unottan).

  4. Engem valahogy jobban érdekel a trendek mögötti tervezők tevékensége.

    Nekem nem egyértelmű, hogy „igény van” az okostelefonra… esetleg talán úgy ahogy a gyerekeknek van „igénye” a csokira…
    VALÓDI igény lenne gyógyító gyógyszerekre, 2 liter alatti fogyasztású autókra, egészséges élelmiszerekre, de azzal nem öntik nyakon a népet, pedig technikailag lehetséges lenne.

    A mobiltelefon iránti igény inkább a hatalom oldaláról érthető.
    Így már mindenki követhető, lehallgatható, zsarolható, statisztiák készíthetők a tömegek hangulatáról, érdeklődéséről és a politikai trükkök eredményességéről.
    Például hogy mennyivel jobb, ha a tömegek az ösztönvilág mesterséges bizergatásával egyás melleivel, tökeivel vannak elfoglalva, mint a sokkal bonyolultabb politikai szövevényben próbálnának kiigazodni.

  5. Mindegy mi a terv. Összeomlás lesz. Méghozzá nagyon hamar.

  6. „…Összeomlás lesz. Méghozzá nagyon hamar….”
    Tartós tejet már ne vegyek?
    Rettegjünk együtt…

  7. Az összeomlás már folyamatban van csak körül kell nézni…. nem kell messzire menni maradjunk csak határainkon belül:a vidéki Magyarország egyes részeire már megérkezett. Nem változás történt ami fejlődésnek nevezhető hanem pusztulás.Az állam ott már csak formálisan létezik, szerintem mindenki tudja ezt csak nem tudunk vele mit kezdeni, és azzal áltatjuk magunkat ez a fejlődés ára a mérleg másik serpenyőjében viszont mennyi minden rakható-nálunk ez nem igaz konkrétan.

  8. vasgyuszi
    Mindegy mit csinálunk. Ez a dolog egyik tragediája. Ha akarod örülj neki. Ahogy tetszik.

  9. Solouse

    „Mindegy mi a terv.”

    Nem mindegy.
    Ugyanis ha „terv” szerint haladunk a megsemmisülésbe, akkor még lehet változtatni.
    Nekem az az érzésem, hogy az elit úgy érzi, hogy 7 milliárd ember előlük éli fel a Föld forrásait és valahogy muszáj megszabadulni nagyrészüktől.
    A technológia adott, hogy pár millió rabszolgával meg kiszolgáló személyzettel akár a legszélsőségesebb körülmények között is pompásan megéljenek.

  10. „Ma senki se iszik csapvizet” Mert olyan klóros, mintha hipót innék és olyan meszes, hogy a habarcsba nem kell mellé mészhidrát. 🙂

    Minket meg az „öregek” a beatles-frizura, a csőnadrág, meg a trapéznadrág és általában a farmer miatt cikiztek. Meg amiért diszkóba mentünk, meg amiért rockzenét hallgattunk, meg hogy miért csak zenét hallgatunk egész nap stb. Aztán a legtöbbünk lediplomázott, van, aki nemzetközi cég vezetője lett, van, aki csak simán összeszedett néhány száz milliót, vannak egyetemi tanárok, sőt van nyugdíjasunk is már /pénzügyőr volt a szerencsefia/.
    Nem a külsőségek számítanak, hanem az, hogy kiből milyen ember lesz – lesz-e „ember” belőle…

  11. Én is túl vagyok már azon az életkoron, hogy minden új divatot, tömeghóbortot lelkesen fogadjak.
    Tibor bá’ -t zavarja, hogy az emberek az utcán Ipod -jaikat nyomkodják.
    És ?
    Engem nem zavar mit csinálnak és mit nem, a környezetemben csellengő idegenek.
    A tetoválás gyarló módon zavar,de tudom, hogy ez kizárólag az én gyengeségem hyper érzékenységem.
    Szónokolok a rasszizmus ellen, de magam számára megbocsájthatatlanul utálom a cigányokat, nem kicsit nagyon, pláne ha a tv ének iskolájában legalább ötszörösen túlreprezentáltak.
    A cigányok a zsidók biológiai fegyverei.

    🙂

  12. 12:
    Tökéletesen félreértesz Gábor! Engem nem zavar az Imicsoda használata, engem nem zavara tetkó se, engem semmi se zavar. Csupán meg van a véleményem és mélységesen lenézem őket. Nekem már akkor volt mobil telefonom, amikor a készülék fél kilót nyomott, és csak az 5-ös út mentén lehetett térerőt kapni. mert akkor meg volt neki a funkciója. Ma nekem olyan telefon „csomagom” van, amiből havi 5000 óra ingyenes telefonálás van. Nálam a mobilnak nincs funkciója. És ezt nem lehet elütni azzal, hogy a fiatalok divatját az idősek sose nézték jó szemmel, mert ez marhaság. Ha az állam megengedi, hogy egy TV adó a nagyobb profit érdekében főidőben meztelen férfiakat mutasson, amint játszanak a faszukkal, amit néhány nő egykedvűen néz. Akkor ez már a vég kezdete, nem pedig a mai fiatalság divatja. Az is abszurd, hogy valaki átlyukassza a nyelvét (három helyen) vagy a csiklóját, esetleg a fitymáját. Ez nem modernkodás, ez sima hülyeség.

  13. Tibor bá’

    Nem biztos, hogy akinek a fülében fülhallgató van az a Slágerrádiót hallgatja. Könyvtárnyi könyvet lehet „kiolvasni” ezzel a technikával akár munka közben is. Én a te írásaidat is így olvasom. Speak Boardnak hívják a programot és nagyon hasznos. Kinek van a mai világban annyi ideje, hogy a fotelban üldögélve vastag könyveket lapozgasson? Viszont digitalizált formában az interneten valódi kincsekre lehet bukkanni, még pénzbe sem kerül. Nagyon drágák a könyvek manapság, nem mindenki képes havonta többet megvenni. Aki olvasni szeret, nem tévét bámulni, vagy monoton, unalmas munkát végez, netán hosszú autóúton van, annak igazán áldás ez a módszer.

  14. 14:
    Időnként kiveszik a készüléket a zsebükből és állítanak rajta. Egészen biztos, hogy zenét hallgatnak, de semmi közöm hozzá, csak megjegyeztem. 😀

  15. Minden nap a Matrixban élünk.
    De hiába vettük be, a mi esetünkben a Piros Kapszula nem ad emberfeletti erőket a kezünkbe, maximum emberfeletti szellemi és lelki terhet.
    Ami aztán a testet is felemészti….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük