(1635) A globális klímaváltozás feltartóztathatatlanul nyomul előre

Tibor bá’ online

 

~q1912015 áprilisa az első hónap, amikor a havi CO2 átlag meghaladta a 400 ppm értéket. A május 6.-i mérés 404,1 ppm értéket adott, ami minden idők eddigi rekordja.

A metán koncentráció napi csúcsértékének átlaga 2015.01.01. és 2015.04.22. között 2371 ppb volt. Viszont április 25-én egy soha nem látott 2845 ppb csúcsértéket mértek.

Az Ausztrál Meteorológiai Hivatal jövő kedden be fogja jelenteni, hogy El Nino eset felé tartunk, ami ez alkalommal meg fogja haladni az átlagot, ami a globális hőmérsékletet 0,1…0,2 °C-al fogja megdobni.

~q124

Az Északi-sark jégmezőinek az olvadása alaposan beindult. Jelenleg kb. 578.000 km2-el kisebb területen van jég (12.776.000) mint 2012-ben volt ezen a napon, ami az eddigi rekordnak számított. Ha így folytatódik (és miért ne), akkor néhány éven belül valóban az összes jég el fog tűnni.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
______________________________________________

49 gondolat erről: „(1635) A globális klímaváltozás feltartóztathatatlanul nyomul előre

  1. A belinkelt műhold- felvételeket megnézted?
    Egyébként nem kell az összesnek elolvadni, 1 M km2 alatt, gyakorlatilag olyan, mintha nem is lenne- akkor az isten se lassítja le a CH4- et…

  2. 3: Hol van már a tavaly(előtti)i hó, illetve jég… 🙂

  3. Bejött egy kis meleghullám, hát már alig vártam hogy „szubjektívTibor bá” berakjon egy globális felmelegedés posztot.Húsvétkor kellett volna a poszt, amikor éjszaka mínusz 7C fok volt a kertben.Vagy május elsején hajnalban nulla fok.Szenzációhajhászásnak jók ezek a felmelegedés posztok, mert amúgy éppen eljegesedési korszak egy melegedő hullámán vagyunk időben.:

    http://mek.oszk.hu/12200/12230/12230.pdf

    Ott van a bevezetőben leírva.Ha már ott a szénmezőkről van szó, megemlíteném hogy errefelé többszáz négyzetkilométeren, 4 réteg szénmező van egymás fölött, a legvastagabb átlagosan 1,5-2 méter vastag.Ellehet képzelni milyen trópusi időjárás viszonyok voltak, hogy akkor növényzet alakult ki, amiből többszáz tonna fölöttelévő földréteg nyomása alatt ilyen vastagságú szénréteg alakult ki.Többször megismétlődve.
    Aki aggódik a felmelegedés miatt az ne leheljen ki levegőt, mert az is széndioxidot tartalmaz!:-)))

  4. Az viszont erdekes, hogy iden eddig nem volt igazi meleg pedig mar majus kozepe van. A megfutas majd kiderul a co2 es metan adatokbol 1-2 ev mulva.

  5. 4:

    1- 2 év múlva már mindegy lesz… Sajnos már most is az.

    https://robertscribbler.wordpress.com/2015/05/14/from-siberia-to-british-columbia-arctic-wildfires-begin-an-ominous-ignition/

    2008 óta új paradoxonnal bővült a szótár: északi- sarki erdőtüzek…
    A Sarkkörön túl nyáron is hidegnek kéne lennie… Ehelyett lángol- már áprilisban megkezdődtek idén…

    5:
    A mínusz fokok a sarki hideg levegő beáramlásból származnak- a futóáramlat már az Egyenlítő fölé is majdnemhogy bekukucskál…
    Aki konyít valamit a fizikához, érti ez mit jelent.
    Aki meg a biológiához, az tudja mit jelent ez a növényeknek (mezőgazdaság) és rajtuk keresztül az állatoknak. Meg az embereknek.
    A felmelegedés és CO2- kibocsátás még sose történt ilyen gyorsan, az elmúlt 250 millió évben. 70 év alatt elégettük a könnyen hozzáférhető fosszilisek kb 50%- át. A gépeink nagyon jól fűtenek 7 milliárd ember szolgálatában.
    A Pinatubo lóf*** hozzánk képest.

    Valószínűleg a világ vezető politikusai és pénzügyi vezetői is mind az északi- sarki híreket figyelik minden nap.
    Amint összeomlik a jégtakaró, a pénzügyi rendszer és az egész ipari civilizáció megy a levesbe.

  6. 5:
    Mielőtt ilyen okosakat beírsz, győződj meg róla, hogy tudod mi a különbség az időjárás és a klíma között. Aztán olvasd el, mit mondott Freud a „védekező mechanizmus”-ról. Saját érdekedben, valóban érdemes. — na, jó! Bemásolom neked: „A védekező mechanizmus egy pszichés stratégia, amit a tudatalatti azért hoz be a képbe, hogy a valóságot eltorzítsa, manipuláljon vele, vagy éppen tagadja annak érdekében, hogy védelmet adjon a szorongással és/vagy az elfogadhatatlan impulzusokkal szemben.”

  7. Egy pillanatig nem vonom kétségbe az emberi civilizáció közeli – 10 – 25 év – klímakatasztrófával terhes aggályos hatását.Ez a blog volt az, amivel Tibor bá’ meggyőzött néhány év alatt.
    Az emberiségre leselkedő fenyegetettség igen jelentős.
    Nem tréfa, amit el lehetne bagatellizálni.
    Azt is feltételezem ,hogy az ember megjelenése óta,
    tehát a legutóbbi cirka 200 000 évben volt néhány,
    a jelenleginél nagyobb hőmérsékleti anomália is, éppen csak azokat nem a széndioxid kibocsájtás, hanem más tényezők okozták.
    De ettől még a veszély veszély marad, a holnapunk ablakán kopogtató klímakatasztrófa sem lesz kevésbé drámai és pusztítóan végzetes.

  8. Mindent értek, csak azt nem, mi az a proxi, jégdugó és szediment.

  9. 11:
    a google a barátod- no, meg a középiskolás földrajztanár/ könyv…
    Ha rajtam múlna mindenkinek paleoklímából kéne érettségiznie, nem verselemzésből meg emberi jogokból és hasonló felesleges f@szságokból.
    Amúgy mostanában esett le, hogy milyen jól altattak az iskolában- még a ’90-es években is 0,03%-os CO2- szintről írtak a könyvek, miközben 1950- ben már átléptük a 0,035% -os szintet.
    A fosszilis lobby mindenütt ott van. De sajnos nem is lehet megkerülni, ahogy a Mad Max- ben, valószínűleg mi is egymást fogjuk gyilkolni az utolsó csepp fosszilisig.
    Az orosz hírszerzés is azzal számol, hogy az USA 2030- 40- ig mindenképp a fosszilisre alapozza gazdaságát- akármit is talál ki a Tesla-s dadogó gyerek.
    Ennek fényében érthető az USA/ NATO aggresszív nyomulása Oroszország ellen.
    Nehogymár a MI olajunkat/ gázunkat eladják a kínaiaknak meg Indiának…
    Vagy az EU- nak pénzért.
    A sok nagyonokos elfelejti, hogy ha Putyin elzárja a gázcsapot az egész NATO azonnal összeomlik.

    Szóval tömören: a helyzet reménytelen, de legalább nagyon sz@r.

    Aki kételkedik benne, hogy ember képes ekkora változásokat okozni:

    7,3 milliárd ember a gépeivel (900 millió autó, napi 20.000 repülőjárat, töbtízezres konténerforgalom, ipari mezőgazdaság, 3 milliárdnak földgázfűtés, elektromos áram, stb) igenis képes

  10. 13:
    Ez is egy érdekes időutazás.
    Az emberiség ún. civilizált része mindig is időutazni akart.
    Meg is kapjuk.
    Csak a tér- idő kontinuum helyett a klíma- idő kontinuumban repülünk vissza pár évtized alatt a Paleocénba…. Plusz hozzátehetjük ezekhez a nukleáris reaktorok és kiégett fütőanyag tároló- medencék problémáját. És hogy nukleáris fegyverek is vannak a kezünkben.
    Az is egy pikantériája, hogy az egészet a Jövő felélésével és az Őseink maradványainak eszeveszett elégetésével hozzuk össze.
    Einsteini Relativitás a Klíma- Idő kontinuumban.

  11. 13.
    1990-2013 Dubai
    Emlékszem 1990-ben még 6 éves voltam, és alig volt elektronika körülöttünk.Dubai egy kopár sivatag volt, és akkor még a globalizáció nem volt jelen.
    Talán most(ezekben ez években) értük el a csúcsot? Vajon hogy fog kinézni Dubai és a világ 15 év múlva?

  12. 11:
    A „szediment” rákérdezés jogos, a másik kettő nem. A szediment használata indokolatlan, mert van jó magyar megfelelő: Üledék.

  13. 1,5 milliárdos mezőgazdasági kár Szegváron jégverés után, egy erdő teljesen letarolva…
    Így veszítjük el szép lassan (villámgyorsan) az életteret.
    A Húsvét- Szigetek sorsára jutunk

  14. 4:

    Jó lenne – ha lenne – 1-2 fokos globális felmelegedés, illetve most már a lokális is elég lenne, mert egy kicsit hűvös ez az április–május 🙂

  15. Ma esti hiradó: 40-41 fok spanyoloknál és Portugáloknál. erdőtüz is tombol. irigylem az optimistákat 🙂

  16. Ezek nem optimisták, hanem valóság tagadók. Lásd Freud tézisei.

  17. 19.
    Ezek szerint vannak klímaoptimisták (akik fáznak), és hivatalos klímahívők, más opció nem létezik 🙂 Emlékszem, hogy tavaly is eléggé hűvös és csapadékos volt a nyár eleje.

  18. Itt nyar van. Februar-marciusban volt tavasz , azota nyar van angliaban. Csak mi lesz itt Juliusban, ha most 22-25 fok van.
    ..

  19. 18:

    Ne légy türelmetlen.
    Ha értenél a fizikához, akkor tudnád, hogy mit is jelent, hogy a Futóáramlat bekukucskál az Egyenlítő fölé.
    Magyarul: olyan „mélyen” találkoznak a (még) hideg sarki és a meleg egyenlítői légtömegek- ez okozza a hatalmas viharokat.
    Hosszabb távon pedig a Futóáramlás ilyen viselkedése azt okozza, hogy szépen kiegyenlítődik a hőmérséklet a Sarkok és az Egyenlítő között.
    Most még éppen az északi- sarki (többmillió éves) hűtő kinyitásának fázisában vagyunk- de a termodinamika főtételeit ismerve világos, nem a meleg helyen lesz hidegebb, hanem az egykori hideg helyen melegebb. Mivel a Föld elég nagy, ez nem 2 nap alatt megy végbe, de geológiai idősíkon még mindig iszonyatosan gyorsan. Amint elolvad az északi- sarki jég, az isten se fogja megállítani a kiegyenlítődést, ami a mainál 10x durvább extrém hideg- meleg frontok találkozását eredményezi- egészen egy uniform északi- féltekei hőmérsékleti ekvilibrium eléréséig. Onnantól kezdve lesz folyamatosan meleg. De addigra nem sok életforma fogja túlélni a várható hatalmas ingadozásokat…
    Kicsit több odafigyelés a középiskolában fizika órán nem ártott volna az egódnak.
    A biológián meg, hogy a kettővel fentebbi videót felfogd.
    És egy csepp logika, hogy a kettőt összekapcsold.
    Tbor bá’: Elnézést!

  20. 24:
    A korábban oly óvatos klimatológusok érezhetően be vannak szarva. McPhersonnak igaza lesz.

  21. 25:

    Köszi.
    Nagyon úgy néz ki, de még ő is lehet túl optimista volt a 2030- cal…
    A szibériai metán- szakértő/ megfigyelő Shakhova is eltűnt.
    Michael Mann szerint pedig az egyetlen esélyünk, ha tovább égetjük a fosszilist- hogy vele együtt juttatjuk a fényvisszaverő szulfátokat az atmoszférába.

    Hova is illünk mi, a Fermi – paradoxonban:

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Fermi-paradoxon

    „Az intelligens élet hajlamos önmaga elpusztítására”
    Ha még csak önmagunkról lenne szó

  22. 26:
    Az intelligens élet hordozói nem csak hajlamosak, de törvényszerűen ki is irtják önmagukat. Az egyén fékezhetetlen önzése az evolúciós folyamatban pozitív tényező. Minél önzőbb, minél kegyetlenebb egy faj egyede, annál jobbak a kilátásai az utódnemzésre. Ennek a végeredménye, hogy bizonyos technológiai szint elérése után az egyedek bár belátják viselkedésük önkioltás végeredményét, ezt megakadályozni képtelenek, mert a hatalmat ténylegesen birtoklók önzése a kollektív védekezést megakadályozza.

  23. A klímaváltozáshoz kapcsolódna a kérdésem. Vannak vélemények, hogy a Föld forgástengelye elmozdult a 23 fok körüli dőlésszög értékről, és elment kb 30 fokig. Az én földrajzi stb tanulmányaim alapján ez igen komoly elmozdulás. Amire sokan felfigyeltünk, hogy korábban kel a Nap, és később megy le…. május közepe van, de délben már NAGYON magasan jár már a Nap stb.
    Szóval ti mit tudtok erről a dologról?

  24. 28. Ennek hubab a szakértője, majd ő pontosít, de én úgy tudom, hogy a 23°-tól másfél fokot szokott elmozdulni mindkét irányba, abban az intervallumban ingadozik, azt is 40 ezer évente. 7° már nagyon sok lenne, főleg ilyen rövid idő alatt. Ha igen, akkor nagy baj van, közeleg a Nibiru. 😀 Meg hát ez nem is vélemény kérdése, egy szextánssal megmérhető a delelő Nap magassága.

  25. 28:
    Hát szakértő nem vagyok, de ez egy óriási kacsa.
    Ha ennek csak egy töredéke is igaz lenne, ezzel lenne tele a média.
    Meg hát a fizikát szerencsére nem lehet manipulálni. Egy ilyen tömegű rendszer, mint a föld rendkívül stabil mozgású, a lengései is teljesen szabályosak, ha van változás, az is igen lassú és egyenletes. (nap hossza, hold keringési ideje, föld-hold távolság)

  26. 29:
    A Föld forgástengelyének dőlésszöge jelenleg 23,5 °, ez 40.000 éves ciklusidővel 22,1° és 24,5 ° között változik. Minél nagyobb, annál szélsőségesebbek az évszakok, de más hatása nincs. A Föld átlaghőmérsékletére nem hat ki.

  27. 29:
    nekem sajnos épp nincs a polcon szextánsom, mert kölcsönadtam valakinek a múlt században 🙂
    Most komolyan: hogy lehet ezt egyszerű eszközökkel megmérni? Mi a mérési elrendezés? Én szivesen teszek egy próbát, és az eredményt elmondom nektek, mert hogy valami változott a Nappal kapcsolatban, az hétszentség.

  28. 32.
    Fogsz egy állványos távcsövet, este ráállítod a sarkcsillagra és időnként megnézed, hogy elmozdul-e. Ha nem mozdul, akkor még mindig 23,5 ° a dőlésszög. Ha elmozdul, akkor a két szélső értékből kiszámolható a változás mértéke.

  29. Az viszont érdekes hogy idén eddig nem volt 30° C feletti meleg. Valószínű május már kimegy így 20-25° C -al. Itt lesz még júni és júli és vége is lesz a nyárnak , úgy néz ki nem lesznek pokoli meglegek, bár még van bő 2 hónap.Augusztus már nyárutó.Olyan mintha nem is lenne nyár.
    Vélemény hogy ez mitől lehet? Jet stremam vagy mi?

  30. Bocs, Tibor bá, de most éppen annyira kirúgtam magam alól a sámlit, hogy még ide is benéztem lazulásként, és mivel épp a napokban írtam erről, belinkelem a blogszféra perifériájáról: http://hajnalvilag.blogspot.hu/2015/05/a-vilag-ura.html

    Emitt pedig látható egy példa, hogy az ember nem csak ártani tud, és egy-egy bölcs lépéssel megdöbbentő pozitív változásláncot indíthat el:
    https://youtu.be/KTowuvk2f9Y

    Szóval a helyzet tényleg kétségbeejtő – de az igazán nagy baj az, hogy fel is adjuk a reményt, illetve hogy nyilvánvalóan értelmetlen módon „keresünk megoldást”.

  31. Kedves kedves Loránd!
    Köszöntelek. A második belinkelésed igen tanulságos.

  32. 35. Kedves Loránd
    Azon vagyok, hogy a te definíciód szerint Úr legyek. Teszem a dolgom, mintha nem az összeomlást tartanám a legvalószínűbbnek. Ha száz évvel ezelőtt szaporodtak volna el az Urak, akkor simán elkerülhettük volna a most már a nyakunkban lihegő katasztrófákat. A reményt én személyesen már nehezen értelmezem, nekem ez a szó a gyerekkoromhoz tartozik.

    A farkasos kisfilm jó, bár szerintem az itteni olvasóknak nem sok újat mond. Engem kicsit zavart a pátosszal teli hangsúlyozás, meg a fordítás igénytelensége. Az ötlet jó, csak elég kevés olyan terület van, mint a Yellowstone, ahol lehet kísérletezni a viszonylag ép élővilág rendbehozatalával. Még ott is emberek ellenállásával kellett megküzdeni, hogy visszatelepítsék őket, hát még emberek által lakott területek közelében milyen konfliktusokat generálna.

  33. 37: A kisfilmről ugyanez a véleményem, nagyon leegyszerűsíti a dolgot, példabeszédnek jó… Az még hagyján, hogy a szegény szarvasokat következetesen leőzezi a fordítás (fordítva még elfogadhatóbb lenne, mert az őz is a szarvasfélékhez tartozik), de az is naiv megállapítás, hogy az állatok létszámát nem vadászattal kell szabályozni, hanem hagyni kell, hogy a természet tegye dolgát. Arra már nem gondol, hogy a természet első körben úgy tenné dolgát, hogy a túlszaporodó vadak lelegelnék az összes kultúrnövényt, igaz, a ragadozók is sokan és jól tápláltak lennének, mi meg éhenhalnánk. 🙁
    Habár ez is egy megoldás…

  34. Pugacsov… én is felkaptam a fejem a cikkre, s nagyjából ue. gondoltam. Az sem volt semmi, amikor pár hete a Lánchíd rádióban nyíltan kvartyogtak az atomháború reális lehetőségéről.

  35. Jövönk.

    Az atomháboru kivégezné az emberiséget meg az ökoszisztémát is..min uralkodnának egy halott bolygon?

  36. Apofis… ez egy általánosan elterjedt tévedés. Már ezerszer kifejtettem, miért nem. Megteszem 1001.-szer is:

    Hidegháború: 1-25 megás töltetek, több ezer, tízezres tartományban + HEMP (+ bio fegyverek ICBM-el). Eredmény: globális nukleáris szennyezés, nukleáris tél kb. egy évtizedig, utána nukleáris nyár (ózon réteg nélküli világ). Nagyjából mindenki és minden elpusztult volna.

    Ma: 0,1-0,8 megás töltetek, durván 2000-2000 darab (+ HEMP). Eredmény: összeomlik a civilizáció („madmax-es világ”, elit röhögve túléli), se nukleáris tél, nyár, korlátozott nukleáris szennyezés, az is lokális, lévén 1 mega alatt a troposzférában marad a cucc, HA felszíni a robbantás.

  37. Jövőnk! Tedd ezt vágólapra és ha ilyen kérdést kapsz újra, akkor csak másold be. 😀

    Ne haragudj az új kérdezőkre, mert nem olvas el mindenki minden sort (rajtam kívül…). Egy újszülöttnek meg minden vicc új!

  38. 44: Nem értek hozzá, de biztos, hogy minden atomhatalom ezzel a logikával fejleszti nukleáris fegyvereit?
    Végülis a hidegháború alatt jól működött a kölcsönös elrettentés, senki nem akart kollektív öngyilkosságot elkövetni. Ha valakinek nincsenek támadó szándékai, csupán az ellenséget akarja elrettenteni a támadástól, miért ne tarthatna ma is ilyen szuper bombákat. Igaz, ehhez ezt még határozottan kommunikálni is kellene, itt kivételesen nem a titkos fejlesztés lenne a célszerű, hanem a másik visszarettentése…

  39. Kyra & Jövőnk!
    vágólap ötlet csapnivaló, mert ily módon nem lehet semmit se tárolni aq következő használaton túl.

  40. hubab… biztos.

    Az elsődleges ok: javult a tallati pontosság (CEP), így nem volt szükség a 5-25 megás töltetekre, amelyről tudták – egyszerű fizika és meteorológia -, hogy felszíni robbanás esetén több tíz kilóméter magasra megy a cucc (= fallout, azaz sugárszennyezés globális és kiszámíthatatlan), légi robbantás esetén meg sérül az ózon réteg, meg jöttek a több töltetes visszatérőegységek (MRV, MIRV, MaRV). Az oroszok 2009-ben vonták ki az aktív állományból az utolsó 20-40 Satan-M5-öt, amely 20 megás volt, igaz elsődlegesen HEMP csapásra. Kína ma még rendelkezik 3,3 és 5 megással, de cseréli (szvsz nem, jó lesz HEMP-re). Izrael kérdőjel, talán 1 megás, de nem valószínű (Jericho ICBM). MINDEN más töltet 0,1-0,8 mega közötti és itt a STRATÉGIAI töltetekről van szó, és azok is zömmel 0,1-0,4 közöttiek, az oroszoké 0,8, de állítható (valszeg lefelé).

    A folyamat logikus volt… csak közben elérte az a szintet, hogy nem okozna akkora gebaszt egy atomháború. Szar ügy. Meg jól jön az elitnek. Nagyon röviden.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük