(1614) Mire jó a krisna-tudat?

Tibor bá’ online

 

Szombaton kora ~q191délután rádöbbentünk, hogy holnap nem lesznek nyitva a plázák, és menten pánikba estünk. Gyorsan-gyorsan, mire lehet holnap szükségünk. Mondjuk szenteltvízre egészen biztos nem, minden mást viszont a hipermarketben lehet beszerezni. Nyomás!

Egy órával később vidáman nyomtuk kifelé a bevásárló kocsit, teli csupa olyasmivel, amire egészen biztos nem lesz szükségünk, de így már nyugodtan nézhetünk a vasárnapi sütésfőzés elébe. Ekkor az egyik oszlop előzékeny árnyékából nekünk startolt egy fiatal férfi, akiről messziről sugárzott az együgyű, ám békés nyugalom. Igen, egy krisnásnak kerültünk a célkeresztjébe, aki udvariasan megkérdezte, hogy nem zavar-e, és van-e számára két percünk. Hát persze, ma már más fontos dolgunk nincs. Miről van szó? – tettem fel az ártatlannak álcázott kérdés, de nem adtam időt a válaszadásra, hanem folytattam. Figyeljen, mi mind a ketten kutyává fogunk reinkarnálni, és ettől nem lehet mindent eltéríteni. A fiatal pasi vette a lapot, de úgy gondolta, majd ő megtérít bennünket. Ajánlotta, hogy lehetünk ember is a reinkarnáció után, pont erről szól a küldetése.

Éva ismer engem, pontosan tudta, hogy szórakozni van kedvem, ezért beállt hallgató állásba. Mi meg váltogattuk a pengét. Na jó – így a pasi, aki akkorra már fél tucat potenciális járó-kelőt szalasztott el – akkor legalább adakozzunk néhány forintot, hogy tudjanak etetni rászorulókat. Az oké, ezek nem lopják el a pénzt, mert láttam már őket lacikonyhából osztogatni főtt ételt. Ami van apró a zsebembe, azt odaadom, ami rendszerint néhány száz forint szokott lenni, és a kocsiban gyűjtöm parkoló-pénznek. Ezzel már mentünk is volna tovább, de a krisnás nem engedett. Ő is akart adni valamit, mert ez így tisztességes. Ne adjon – tiltakoztam, mert úgyse olvasom el, és az is pénzbe kerül. De csak vigyük el, neki megmondták a központba, hogy ne vigyen vissza könyvet, adja oda őket bárkinek. – Ja, az más, bárkinek én is megfelelek. Hát így jutottunk egy krisnás kiadványhoz, amit ma délután azért mégiscsak átfutottam. Érdekelt, milyen primitív szöveget zabálnak be a megtértek?

A könyv számban menő pamflet címe: Születésen és halálon túl. Ez eleve nem nyerte el a tetszésemet, hiszen a „születésen túl” az , amiben éppen vagyunk, és ugye én nem tartom titokzatosnak. Sokkal ütősebb lenne: A születésen innen és a halálon túl. Ez az a terület, ami sok más mellett Kyra birodalma is. De, hogy lehet ide eljutni? Na, ez egyszerű. Négy dolgot kell betartani:

  • Tilos enni húst, halat, tojást.
  • Tilos fogyasztani alkoholt, kábítószert, teát, kávét, dohány terméket.
  • Tilos szerencsejátékban részt venni.
  • Tilos a szex házasságon kívül, de belül is, hacsak nem akarunk gyereket.

Véleményem szerint nincs egészséges ember a földön, aki ezt mind betartja, kivéve a krisna gyülekezet tagjait. Most már értem, hogy külső megjelenésük szerint miért néznek ki olyan elkeserítően reménytelennek. Aki nem találja helyét a társadalomban, mert olyan eszeveszetten átlag alatti az összes paramétere, az elmegy a krinásokhoz, ahol csupa ilyen sorstárssal találkozhat. Majd együtt alig várják, hogy reinkarnáljanak, mert úgy gondolják, hogy ennél rosszabb testet teljesen kizárt, hogy kapjanak. – Ételt pedig azért osztanak (az adakozók pénzéből), hogy bizonyítsák maguk felé, léteznek még náluk is szerencsétlenebbek.

Ezt az egészet az 1896-ban született Ő Isteni Kegyelme A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupáda találta ki, aki ezért az istentől kapott 81 évet. Határozottan jobban járt, mint a mi Jézusunk, akinek mindössze 33 év adatott meg, igaz utána felment a mennyekbe és nem reinkarnált mondjuk belém, aminek nagyon nem örültem volna. 😀

________________________________________________________
________________________________________________________
___________________________________

32 gondolat erről: „(1614) Mire jó a krisna-tudat?

  1. Kedves Tibor bá’

    Lényegében inkább egyetértek, mint nem.

    Ezt azzal egészíteném ki, hogy mindent lehetséges a fonákjáról nézni és mindent le lehetséges értékelni és mindent cinikusan ki lehet gúnyolni.
    MINDENT !
    A kérdés csupán az, hogy létezik e ember a földön, aki ne lenne nyakon csíphető azon, hogy ápol, tisztel valamilyen értéket, ami az ő számára „szent” „összetartja” az életét,
    a lelkét.
    Számomra a krisnások az összes gyengeelméjű baromságukkal egyetemben, messze szimpatikusabb népség, mint azok a gátlástalan gazemberek, nagymenők, akik a pénzt tették meg imádatuk legeslegfőbb tárgyává.

  2. A négy tiltás közül ezt az egyet tudom betartani: ” Tilos szerencsejátékban részt venni. ”
    Egyébként a lopást nem tiltják? 🙂

  3. 2:
    Félre értetted. Ez a 4 szükséges az üdvözöléshez, a lopást meg lehet gyónni. Gondolom így átfordítva r.k.-ra érthetőbb.

  4. Tibor bá’

    Megkérdezhetnélek, hogy te mit láttál azon a fiatalemberen? Boldogtalannak látszott?

  5. Kedves Tibor bá!
    Ma a naptár szerint Tibor napja van .
    Ha ma tartod a névnapodat, akkor most hadd köszöntselek. 🙂
    Isten éltessen! 🙂

  6. 4:
    Minden kétséget kizárva az együgyű boldogságot láttam rajta. — És ha arra szottyanna kedved, hogy megkérdezd tőlem irigylem-e a túlvilágban hívőket, akkor azt válaszolnám, hogy KURVÁRA. Csak tudod 150 IQ-val, amivel megvert engem az Isten, ( 😀 ) ez nem megy.

    5:
    Az igazság az, hogy egyáltalán nem tartom a névnapomat. Sose tartottam. Viszont minden jó kivánságot megköszönök.

  7. 4.–6.
    Relative magas IQ ellenére sem nevezném boldognak azokat, akik mindig attól rettegnek, hogy melyik pillanatban omlik össze a világ. (Ez persze csak az attitűdre vonatkozik, nem arra, hogy valóban mit hoz a jövő.)

  8. Csak összejött az a beléd reinkarnálódás, Tibor bá. Persze nem Jézusé. Júdás? Lucifer? Belzebub??? 🙂

  9. Már megint olyasmit gúnyolsz ki, kritizálsz, amiről semmit nem tudsz. Voltál már Somogyvámoson, a Krisna völgyben? Ha nem, menj el, nézd meg miből élnek, mit csinálnak. Ne aggódj, nem kell krisnásnak lenned egy látogatástól. Közel nem együgyűek, nagyon is értelmes emberek lakják, vezetik a farmot.

    Picit mulatságos, ahogy a 150-es IQ-dat emlegeted meglehetősen gyakran. A cselekedeteidben, a gondolataidban kellene hogy megnyilvánuljon az a fene magas IQ, de nem teszi. Vegyék észre mások, hogy intelligens vagy, nem neked kellene folyton mondogatni. Sokkal nyitottabbnak kellene lenned a világra, nem ilyen szemellenzősnek. Talán a kor teszi (de nem mindenkinél).

    Egyébként 150-es IQ-val az elsők között kellene lenned, akik hisznek abban, hogy a lélek örök. Hogy nem azért tanultál meg ennyi mindent, hogy az enyészeté legyen. De van még mit tanulnod, talán ezért adatik meg neked a hosszú élet. Hogy az IQ-dnak megfelelően használd ki.

  10. 9: Tibor bá csak a konkurenciát szidja a Jézus- és Krisna-egyházakban. Ő az IQ-tudatúak Egyházának Guruja! 🙂

  11. 9. Tara
    Függetlenül a lélek örökkévalóságától, nem is kell 150-es IQ a felismeréshez, hogy ezek a krisnások olyan (közösségi) élményt kapnak, amit máshol nem élhetnének át; ez is a dolog vonzereje. Ugyanúgy, ahogy a Németh Sándor vidám vasárnapjain agonizálók, vagy más közösségek tagjai. Minden ehhez hasonló beszervezés esetében az a kérdés, hogy milyen cél érdekében történik. Ebből a szempontból nekem a krisnások kevésbé problémásnak tűnnek, mint pl. a hit gyülekezete vagy a szcientológus-szekta.

  12. Arma:) igaz.

    Mvm9: a közösségi élmény nagyon fontos. Bármilyen is legyen az:)

  13. 9:
    Mi lenne, ha odafigyelnél, mit válaszolsz mire? Én csak reflektáltam Kyra kérdésére. Nem kritizáltam, hanem észrevételeket közöltem. Nem voltam Somogyvámoson, bár már van meghívóm, de nem megyek. Erre tényleg nincs időm. Hogy kik lakják, azt nem tudom, én csak arról nyilatkoztam, akivel személyesen találkoztam.
    Az IQ-mat sokkal ritkábban emlegetem, mint egyesek az életkoromat, pedig mindkettő kb. azonos mértékben meghatározó, de talán az IQ inkább. Véleményeimnél bizony figyelembe kell venni nem csak az egyiket, de a másikat is, amit te is megtettél az életkorom viszonylatában. Te inkább alkalmat találsz arra, hogy támadj vele. Imádsz személyeskedni. Most az egész hozzászólásod az.
    Azt pedig egyenesen nevetségesnek találom, hogy szemellenzősnek tartasz. Persze a véleményedhez jogod van, csak szörnyen szubjektív, ezért nem sokat ér.
    Azt pedig honnan az ördögből veszed, hogy minél intelligensebb valaki, annál inkább kell hinnie a lélekben? Ennél csak az a véleményed nevetségesebb, hogy akármennyit tudok, az neked nem elég, ha nem az a véleményem, mint amiben te hiszel.

  14. Egyáltalán ez az IQ érdekes. Aki felmérte a 150-es IQ-t annak mennyi lehet?Hol helyezkedik el ezen a skálán ,pl Einstein? Vagy csak egy önértékelés volt? Mennyivel kisebb ez a mérték annál ,aki csak szereti az állatokat,vagy csak szép mázas kancsókat készit? Mi a fenének kell egy okossági skálán kategorizálni a személyeket? Ha a csimpánz valahol a hetven körül van,hol kezdődik az ember? Hol a felső határ, ahol az ember tovább már nem juthat?

  15. 13: Kyra nyilván úgy gondolja, minél intelligensebb valaki, annál jobban kell sajnálnia, hogy ez a kimagasló intelligencia magasabb cél nélkül jött létre, és az enyészet martalékává válik, megsemmisül, tehát jobban kellene ragaszkodnia a halhatatlan lélek eszméjéhez.
    De hát ezt nem lehet érdekeltségi alapon vizsgálni. 🙂

  16. 15:
    Nagy hiba összekeverni a vágyakat a valósággal.

    14:
    Kedves Sándor, járj utána mi is az IQ, mire jó, stb. és ha már tudsz néhány dolgot, akkor kérdezz.

  17. 14:
    A fizikai teljesítőképességeket szabad mérni, minősíteni, csak a szellemit nem?
    A magas IQ nem függ attól, mivel foglalkozik az illető, de valószínűleg tükröződni fog az alkotásán, a munkáján. Van aki a játékban éli ki. A színészek között is számontartanak sok kimagasló intelligenciájú személyt.

  18. 14. Sándor
    Szerintem az IQ nem az okosságot, és egyáltalán nem a lexikális tudást méri, hanem sokkal inkább a kombinatív és asszociatív képességeket. Nem véletlen, hogy a legtöbb IQ-teszt logikai feladatok gyűjteménye. Ráadásul változhat is; nekem, amikor először megcsináltam 145 volt, most 149; egy kis gyakorlattal rá lehet érezni a megoldásokra, és egyre intelligensebbek leszünk… 😀

  19. Ki tudja…
    Ha az emberiség „értelmesebb” része nem a felvilágosodást választja, hanem beáll Krishnásnak, akkor most nem totóznák azon, hogy az atomvillanással járnánk-e jobban, vagy az utolsó élelemtartalékok feletti harccal…

  20. 9: Taráé az év (talán az elmúlt 6-7 mióta írsz már Tiborbá? ) kommentje. 🙂

  21. 19:
    Lehet így is nézni a dolgot, mindenesetre ez olyan dolog, mint egy szellemi kondom. 🙂
    Az emberi ész és találékonyság egy veszélyes közeg, és nem kellett hozzá felvilágosodás, hogy bajt okozzon, már a biblia írói is felfedezték ezt, lásd az evés a tiltott fa gyümölcséből…
    Ezt csak úgy lehetett volna megakadályozni, ha az ember nem lép ki az állatvilágból. Akkor az etológiai viselkedésminták szorítanák az embert korlátok közé, nem tudna nagy bajt okozni.
    De hol az a határ, amit egy értelmes lénynek nem szabadna átlépni? Ez lehetett volna akár az első kőszerszám elkészítése, az első tűz meggyújtása is. Már egy ókori ember is mérhetetlen eszköztárral rendelkezett az állatokhoz képest, és ezek mind mind egyes kreatív emberek találmányai voltak, amit aztán „rászabadítottak” a többiekre.
    Aztán eljön az a pont, amikor a mennyiség átcsap „minőségbe”, ezt nem lehet megakadályozni.
    Az egész emberi kultúránk nem más, mint névtelen vagy neves kreatív emberek hagyatékainak összessége. Aztán egy ponton meg mondd azt, hogy eddig, és ne tovább a tudás útján?

  22. ” És ha arra szottyanna kedved, hogy megkérdezd tőlem irigylem-e a túlvilágban hívőket, akkor azt válaszolnám, hogy KURVÁRA”

    Mi a véleményed a felhő alapú tudatról? Vagyis a dolog arról szólna, hogy az evolúció nem dobná el az életedben összeszedett tudást, hanem hasznosítaná egy közös tudatban (Isten). (ennek a modellje a Google, ha tönkre is megy a számítógéped, a „tudását” a hálózat megtartja)

  23. 22:
    Mi lenne a mechanizmusa ennek az evolúciós összeszedésnek?

  24. Közbeszúrom gyorsan: azért hozakodom elő a koroddal, mert 80 évesen az embernek már bölcsnek, türelmesnek, szeretettel telinek, megértőnek és végtelenül jóindulatúnak illene lennie. Különösen 150-es IQ-val. Egyébként meg: mi is az IQ? Az, hogy különféle hülyébbnél hülyébb ábrákat meg tudsz fejteni? Vagy az, hogyan tudsz alkalmazkodni az élet bármilyen kori mindennapjaihoz. Szerintem az utóbbi. Te nem tudsz alkalmazkodni, senkihez és semmihez, mert akkor nem hülyéznéd le a krisnásokat, meghallgatnád mások véleményét és senkit nem üldöznél el a blogodból, mert más véleményen van, mint te. Abszolút igazság nincs, már Márai is megmondta: annyi igazság van, ahány ember.

  25. 21. hubab

    „De hol az a határ, amit egy értelmes lénynek nem szabadna átlépni? Ez lehetett volna akár az első kőszerszám elkészítése…”

    Erre találták ki az erkölcsöt.
    Nem a kőszerszámmal van a gond, hanem annak felhasználásával.
    Aki már „feltalálta” úgy érzi, több joga van, mint aki még csak gondolkodik rajta.
    És ezt a jogot korlátlanul használja.

    Ezt nevezik intellektuális fasizmusnak…
    EZÉRT óv minden vallás és hagyományos kultúra a „beavatás nélküli” tudások megszerzésétől, mert kódolva van bennük a „lusta bűvészinas” effektus.
    Erkölcs nélkül nem lehet korlátozni az intellektuális előnyöknek a többséggel szemben való felhasználását, ami végül a világ végveszélybe való sodrását jelenti.

    Mint említettem, ha a krisnások felé megy a világ, lehet hogy be kellene érnünk buzilokátoros iPhone nélküli élettel, de nem „állnának rendelkezésre” az életet lassan és gyorsan tönkretevő high-tech eszközök, az E-számoktól a kipufogógázokon keresztül az atombombáig.
    És nem egyszerűen azért, mert butábbak lettek volna, hanem mert a kapcsolódó erkölcsi elvárások nem kényszerítették volna ki a folyamatos növekedést és az ezt szolgáló folyamatos ötletelést.

  26. Na,én itt kiszállok a hintából. Az angol nyelvű IQ teszttet végigjártam és csak 112 lett az eredmény. Tessék mondani nem lesz ebből nekem bajom?

  27. 26: „nem lesz ebből nekem bajom”
    Hát, ha 2 éve még 140 volt… 😀

  28. 24:
    Kedves Tara! Téged hogy tudnálak elüldözni? Türelmetlenül várom a választ. 😀

  29. 28. Tibor bá’ : na látod, ezért jövök mindig és mindig, újra és újra:) mert szeretem a humorod, az ugyanis van. Meg tanulok is tőletek:) Nem kell elüldöznöd, ha kidobsz az ajtón, bejövök az ablakon 🙂 Amit írok, ahhoz mindig képzelj egy kacsintást, egy félmosolyt. Szeretlek én, még ha nem is úgy látszik:)

  30. 29:
    Én is szeretlek, pont úgy, ahogy az anyósom. Ő is mindig a nyakamba akar ülni, mert nem csak jobban tud nálam mindent, de fejébe vette, hogy irányítani fog. 😀

  31. Egy cikk egy tősgyökeres materialistától, aki valószínű nem hallott még a Védikus tudásról, és filozófiáról. Nem kívánok sokat írni, inkább ajánlom a Bhagavad Gítát (természetesen Prabhupada magyarázataival)elolvasásra. Miután minimálisan megértette, (ehhez kb 2 elolvasás kell), mégis miről szól a Krisnások filozófiája, ill, missziójuk, amit csinálnak, talán megérti majd, hogy egy kissé másról szól, mint amiről Ön ír. Továbbá lesz egy minimális fogalma arról is, hogy a materialista életfilozófia „egyszer élünk, életcélunk nincs, romboljunk le mindent, csakhogy jól érezzük magunkat, nem számít kit teszünk tönkre ennek érdekében” filozófiája az, ami a világot a háborúkba, kizsákmányolásba, erőszakba, saját gyermekünk megölésébe, egy szóval totális romlásba viszi. A lényeg, hogy egy elég magas filozófia áll mind emögött 🙂 Ha teheti, kérem csak az említett könyv elolvasása, majd megértése (!) után véleményezze tevékenységüket ill. filozófiájukat.

  32. 31:
    Kedves Jeffike!
    Nem tudom pontosan mit jelent tősgyökeres materialistának lenni. Tényleg nem tudom. Valamennyien az anyagi világban élünk, és nem is tudunk róla, hogy lenne más világ is. Akik ilyesmi létezését állítják eddig még semmiféle bizonyítékkal nem álltak elő. Tehát a dolgok mai állása szerint ilyen NINCS.

    A jelzett életfilozófia, ami szerint egyszer élünk (igaz), életcélunk nincs (ez nem igaz), romboljunk le mindent (ez se igaz) jól akarjuk érezni magunkat (ez igaz), nem számít kit teszünk tönkre (nem igaz), nem kenhető rá mindenkire, Így rám se.

    Az ajánlott művet nem olvasom el, mert felesleges időpocsékolásnak tartom. Én jól érzem magam a bőrömben, és mindig is jól éreztem. Nekem nincs szükségem se pótcselekvésre, se hinni olyan dolgokban, ami nyugalmat biztosít, mert különben se vagyok nyugtalan.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük