(1604) Paul Craig Roberts-et interjúvolja The Saker

Tibor bá’ online

 

(Tibor bá’ szerkesztett fordítása)

The Saker: Majd minden gondokozó ember számára nyilvánvalóvá vált, hogy az USA se nem demokrácia, se nem köztársaság, hanem plutokrácia, amit egy kisszámú elit vezet. Ezért az első kérdésem Önhöz: Lenne szíves a következőkben felsorolt csoportok hatalmát és befolyásolását kiértékelni?

Federal Reserve
Big Banking
Bilderberg
Council on Foreign Relations
Skull & Bones
CIA
Goldman Sachs and top banks
“Top 100 families” (Rothschild, Rockefeller, Dutch Royal Family, British Royal Family, etc.)
Israel Lobby
Freemasons and their lodges
Big Business: Big Oil, Military Industrial Complex, etc.

Paul Craig Roberts: Amerikát magánérdekeltségi csoportok vezeti a neokonzervatív ideológia mentén, mivel a Történelem Amerikát választotta ki, mint egy „kivételezett és megkerülhetetlen” országot, amelynek joga és kötelessége akaratát ráerőszakolni az egész Világra. Véleményem szerint a legerősebb magánérdekeltségi csoportok (csökkenő sorrendben) a következők:

Katonai/ipari komplexum

4-5 legnagyobb bank és Wall Street

Az izraeli lobby

Agrárium

Erőforrásokat kinyerő ipar (olaj, bányászat, fakitermelés)

Ezen csoportok érdeke egybe esik a neokonzervatívok érdekeivel. A neokonzervatív ideológia támogatja az amerikai financiális és katonai-politikai imperialista hegemóniát. Amerikában nem létezik független nyomtatott vagy elektronikus média. A Clinton adminisztráció utolsó évében a nyomtatott és az elektronikus média 90 százaléka 6 vállalkozás kezében volt. A Bush rezsim alatt a Nemzeti közrádió elvesztette függetlenségét. Így aztán az amerikai média felvette a Propaganda minisztérium funkcióját.

Mind a két politikai párt, a Republikánus és a Demokrata ugyanattól a magánérdekeltségű csoportok választási támogatásától függenek. Tehát mind a két párt úgy táncol, ahogy egy és ugyanaz a mester fütyül nekik. A munkahelyek határon túli áthelyezése tönkretette az ipari szakszervezeteket, így a Demokratapártot a szakszervezetek nem tudják anyagilag támogatni. Abban az időkben a Demokrata párt a munkásosztályt képviselte, míg a Republikánus párt a tőkéseket.

A Federal Reserve (FED) a nagy bankokat hozza helyzetbe. A Federal Reservet eleve azért hozták létre, hogy a nagy bankok rendelkezésére álljon, ha tömeges betét visszavonására kerülne sor (bank pánik). A FED utolsó három elnöke zsidó volt, a jelenlegi elnök helyettes pedig az izraeli központi banknak volt korábban a vezetője. A financiális szektor teli van zsidókkal, például a Goldman Sachs. A korábbi években a pénzügyminiszterek, és a financiális szabályozó ügynökség vezetői főleg bankvezetők voltak, akiknek ellenőrizni kellett volna a csalásokat és a szélsőséges kölcsön kihelyezéseket, amik berobbantották az utolsó financiális krízist (2008).

A XXI. században a FED és az államkincstár kizárólag a nagy bankok érdekeit szolgálták, aminek az árát a nemzetgazdaság és a társadalom fizette meg. Példának okáért a nyugdíjasok 8 éve nem kapnak kamatot a megtakarításaikra azért, hogy a fináncoligarchák nulla kamatra vehessenek fel kölcsönt, amin aztán nagyot kaszálhatnak.

Mindegy, hogy egy család mennyire gazdag, nem versenyezhetnek az olyan érdekcsoportokkal, mint a katonai komplexus, vagy a Wall Streer, és a bankok. A múltban megszerzett vagyon sikeresen ügyel az érdekeire, mint például a Rockefellerek, akik kéz a kézben működhetnek együtt például a Nemzeti Alapítvány a Demokráciáért, hogy pénzelhessenek amerikai, de nem a kormányhoz kapcsolható (non-governmental organization) szervezeteket olyan országokban, amelyekre Washington szemet vetett, és ahol rezsimváltás akarnak létrehozni, mint például Ukrajnában. A non-governmental organizations (NGO) lényegében Amerika ötödik hadteste, akik hivatalosan olyan célokért küzdenek, mint „emberi jogok”, „demokrácia”, stb. Egy kínai professzortól tudom, hogy a Rockefeller Alap létrehozott egy amerikai egyetemet Kínában és ez a rezsim ellenző kínaiak beszervezésének a központja. Egy időben legalább 1000 német és amerikai pénzen fenntartott NGO működött Oroszországban.

Fogalmam sincs, hogy a Bilderbergék hasonlóan járnak-e el. Valószínűleg ők csak igen gazdag emberek, akiknek meg vannak a pártfogói a kormányban, akik az ő érdekeit képviselik. Sose érzékeltem jelét annak, hogy a Bilderbergek, Mansonsok vagy a Rothchildek bármilyen kongresszusi vagy kormánydöntést befolyásoltak volna.

Másfelől viszont az Idegen kapcsolatok Tanácsa befolyásolható. A tanácsba volt kormány tisztviselők és külpolitikával és külügyi ügyekkel foglalkozó akadémikusok ülnek. A tanács kiadványa a Foreign Affairs az elsődleges külpolitikai fórum, aminek néhány újságíró is a tagja. Amikor a 80-as években be akartam lépni közéjük, néhányat kigolyóztak.

A Skull & Bones (halálfej és lábszárcsont) a Yale Egyetem titkos egyesülete. Ilyen titkos egyesülete több egyetemnek is van. Például a Virginiai Egyetemnek, a Georgiai Egyetemnek. Ezeknek az egyesületeknek nincsenek titkos kormány kapcsolatai, befolyásuk mindössze annyi, amennyi a tagok személyes kapcsolataiból ered, de ezek a tagok elit családok fiai. Véleményem szerint ezeknek az egyesületeknek fő funkciója a tagok elit státuszának a biztosítása. Működési funkciójuk nincs.

The Saker: Mi a helyzet az egyénekkel? Véleménye szerint kik Amerikában a legnagyobb hatalommal bíró emberek? Ki hozza meg a végső, legfelsőbb szintű döntést?

_________________________________________________________

The Saker további 10 kérdését, valamint Paul Craig Robert válaszait (és a korábbi VIP posztokat) E-mailben elküldöm azoknak, aki egy évre minimum 5800 Ft adománnyal járulnak hozzá a honlap fenntartásához.

Kapcsolat: evatibor#t-online.hu

________________________________________________________
________________________________________________________
_______________________________________

35 gondolat erről: „(1604) Paul Craig Roberts-et interjúvolja The Saker

  1. Csak hogy rontsam az üzleted:

    http://kingworldnews.com/dr-paul-craig-roberts-12-20-14/

    PCR: „A Nyugat (pénzrendszer) bármelyik pillanatban összeomolhat.
    Gyakorlatilag egy kártyavár. Semmiféle gazdasági alapja nincs, az egész puszta piaci manipulációra épül”

    Aztán beszél a Putyin kezében lévő több nagy ászról is (gázcsap, alacsony rubel- árfolyam és a rengeteg dollárkötvény, hatalmas ásványkincs- vagyon)
    Én még hozzátenném a Halott Kéz vagy ahogy ma hívják Perimeter (automatikus) nukleáris válaszcsapásmérő rendszert.
    És persze a legeslegnagyobb: a szibériai metán és metánhidrát.

  2. 1. Ouse MD

    Nem kell egyetérteni Tibor bá’ üzletpolitikájával, de nem elegáns dolog ellene dolgozni.
    Aki ért angolul, és ki tudja guglizni, annak nyilván nem éri meg a szerkesztett fordításért fizeni.
    De legalább küzdjön meg érte. Én is eldicsekedtem már, hogy megtaláltam a forrást de valahogy nem éreztem hogy vagány dolog belinkelni…

    Ami meg a háttérhatalmat illeti, szerintem mindenkinek olyan véleménye van róla, amilyen szögből látja.
    Kicsit olyan „Isten” státuszú… sokan tagadják a létezését, mások mag azt mondják, hogy nélküle semmi sem történik…
    Szerintem a legtöbben a lényegtelen részleteket kutatják.

    Inkább az kellene kispekulálni, hogy ha elfogadjuk a háttérhatalom létezését, ami vagy már megszerezte a korlátlan hatalmat, vagy elég közel van hozzá, akkor az eddigi tendenciák szerint mit várhatunk tőle?
    Ránk küldi az özönvizet, vagy csak Szodoma és Gomorra vár a legelszántabb ellenzőkre ?

  3. 1 & 2:
    Már rég a kutya se veszi figyelemben kint az ÉLETBEN, hogy mi elegáns és mi nem, de hogy néhány „ingyenélő” itt is követi ezt a gyakorlatot, ráadásul hibásan, az meglep (hogy eszed ágában sincs lefordítani – az neme lep meg). A belinkelt URL egy múlt év decemberi poszt. A mai világban 3 hónap késés „végzetes”. Az én fordításom erre támaszkodik ez: http://thesaker.is/the-saker-interviews-paul-craig-roberts/ és 5 napja jelent meg. A fordítás 9 és fél oldal. A mai árak mellett 47.500 Ft értékű. És végül talán inkább a tartalommal kellene foglalkoznunk. Eléggé vészjósló. 🙁
    Ami pedig az üzlet rontásomat illeti. Oldalanként néhány száz forint jön össze, ami minden csak nem üzlet, de már mindenütt vagy pénzt kérnek, vagy adományokért könyörögnek + teli vannak zavaró, ugráló hirdetésekkel. Mondjátok már meg, miért kéne nekem életem végéig baleknak maradnom?

  4. @3: nem vagy balek, hanem az apánk. Amúgy ennyire borúsan látod a helyzetet, hogy ezt ma publikáltad, vagy elfogytak a csajaid? 😀

  5. 4:
    A csajokat is megkaptátok. 😀 — Különben nyugi, van még elég, kitart karácsonyig.

    Roberts helyettes pénzügyminiszter volt a Clinton adminisztráció alatt. Nála senki se ismeri jobban Washingtont. És én ezt csak fordítottam. Ezek Roberts gondolatai. Arra pedig én magam is kötnék fogadás, hogy előbb vagy utóbb lesz egy termonukleáris háború. Az lenne a meglepő, ha nem.

  6. Ezeket már Drábiknál elolvastam.(Bocs Tibor bá)

  7. 6: Én meg magamtól is tudtam… 😉
    3: Nem igazán akarok belefolyni, de szerintem az, hogy ki fizet és ki nem fizet, csak nagyon kis mértékben függ attól, hogy megadod-e a cikk forrását vagy sem, tud-e az illető angolul vagy sem. Aki akar és tud támogatni, az ettől függetlenül is fog szvsz.

  8. 3: Tibor bá
    „de hogy néhány “ingyenélő” itt is követi ezt a ”

    Utóbbi hetek újsághíreit olvasva, szerintem most a szomszéd (konkurens) állattartó legelőjére tévedt magyar szürkemarha gyapjasbirkák visszaterelése folyik az Állatpapír nevű karámba.Pár hónap/1év kell amíg visszaterelődnek, addig a gyapjuk is nő közben, utána kezdődik a nagy birkanyíràsi szezon.Na’,akkor lesz nagy visítás…!
    A FED ott (USA) is csak a nagy bankok mögött áll, itt a kisbefektetőket a legkisebb takarékszövetkezet csődjénél is kártalanítja az OBA.Ott is mennek csődbe kis bankok, bukják a pénzüket.Nem csak kockázatos részvénytulajdonosok.(igazából minden befektetés kockázatos, ennek csak mértékéről érdemes vitatkozni).
    Szinte bármelyik bank csődbe megy, ha valamiért a betétesek egyszerre kezdik kivenni, követelni a pénzüket.Hiszen azok valahol le vannak kötve, ingatlanba fektetve, vagy visszatérülő beruházásokban, vsgy lakossagi hitelekben.Ezért tilja többek közt a törvény a rémhírterjesztést.

  9. Köszönet Tibor bá’. Nagyon megéri az előfizetés.

  10. 10:
    Legszívesebben töröltelek volna. Az isten se mossa le rólam az öntömjénezést. — Uraim, az ilyesmit E-mailben, please.

  11. 12:
    Hatalmas találmány! Olvasol is néha, vagy csak írogatni tudsz? Próbáld meg elolvasni a 3. hozzászólást. Meg fogsz lepődni. 😀

  12. 3:

    Hát nem tudom… a fordítás sok munka, idő meg minden, de eddig is az volt. Miért lenne balek az, aki ezt a köz érdekében teszi? Ha kötelezően fizetni kell érte, akkor már nem vitafórum, hanem üzleti vállalkozás, akárhogy is csűrjük-csavarjuk. Nem hiszem, hogy ‘ingyenélők’ lennének a nem fizetők; a nagy többség valószínűleg abból indul ki, hogy ellenkező esetben ő sem kérne perselypénzt a ‘szolgáltatásokért’.

  13. 14:
    Ha éppenséggel csűrjük-csavarjuk akkor érdekes részletek jöhetnek elő. Rámegyek a NewScientist honlapjára, ahol meglátok egy érdekes cikket: Should you eat wheat? The great gluten debate [Ehetünk búzát? Miről szól a glutén eszmecsere?] – Hű ez érdekes! Nézzük! – A staple food for millennia, wheat is now accused of causing everything from gut ailments to mental disorders. Linda Geddes separates the facts from the chaff [Alapvető élelmiszer több ezer éven át, és most a búzát azzal vádolják, hogy bélbántalmaktól kezdve mentális zavarokig mindent okozhat. Most Linda Geddes szétválasztja a tényeket a pelyvától.] De nem tudom végigolvasni, mert nincs tovább: — To continue reading this article, subscribe to receive access ….. [Ha tovább akarod olvasni a cikket, fizess elő, hogy hozzáférj…….] Mennyiért? 30 napra 49 $, azaz kb. 12.000 forint. Egy évre kb. 150.000 Ft. —– Szerinted vállaljak fel évi 150.000 forint költséget, plusz fordítsam le a cikket, hogy te fórumozhassál? Megtud, hogy mi az igazság glutén ügyben? De tényleg. Már csak a vita kedvéért is.

  14. 15.
    Egyetértek. Nem kell ezt túlragozni. Eddig el voltunk kényeztetve, amit ezúton is köszönök, mostantól nem. Ebben semmi különös nincsen. Én már gyűjtöm a pénzt. 🙂

  15. 15.
    Értem, hogy van ahol pénzbe kerül az információ, de más oldalakon meg olyan hirdetési konstrukció van, hogy nem. Csupán azt a véleményemet mondtam el, hogy egy közösségi fórum piacosítása nem biztos hogy a helyes irányba tett lépés… de most már befogom a számat, mert tényleg nem érdemes túlragozni 🙂

  16. Roberts azt állítja, hogy ha az oroszoknak lenne elég esze, és megfinanszíroznák a görögöket, az olaszokat meg a spanyolokat, cserébe azért, hogy ezek az országok elhagyják az euro-zónát, az az (amerikai) birodalom számára végzetes lenne.

    Nagyrészt egyetértek azzal, amit ír, de ezt a részt nem tudom megemészteni – miért döntené be az EU-t (és rajta keresztül az USÁt), ha az oroszok kivonnák az egyenletből a legnagyobb pénznyelő országokat?

  17. 17:
    Semmi gond, ezt is megbeszélhetjük. Miért itt nem lehetne vélemény különbség. Személy szeriont engem annyira idegesít az előugró hirdetések, takarások, erőszakos figyelem felkeltések, hogy olyan portálokat egyszerűen nem látogatok. És még valami, a hirdetők beleszólnak a tartalomba, ami nekem abszolút elfogadhatatlan.

  18. 18 Bockó

    „miért döntené be az EU-t (és rajta keresztül az USÁt), ha az oroszok kivonnák az egyenletből a legnagyobb pénznyelő országokat?”

    A bedöntés talán túlzás, de mindenestől több hasznot hoznak ezek az országok, mint amibe kerülnek. Végülis a multik számára piacok. És ugye, azt se felejtsük el, hogy a haszon mindig privát, az adósság meg állami.
    Tehát amíg ezek a pénznyelők nyelték a pénzt, az azt jelentette, hogy vásárolták a Coca Colát, a német autókat, nézték az amerikai filmeket, satöbbi…

    Az orosz érdekeltséggel megjelennének az orosz titkosszolgálatok, üzleti érdeke, satöbbi… Nyilván nagyban gyengítenék az egyébként is rogyadozó EU potenciálját, meg az USA befolyását.

  19. Tisztelt Tibor bäh,

    arról kegyetlenül elfeledkezel, hogy ezeket a cikkeket illegálisan hozod nyilvánosságra, fordítod le a saját honlapodon, ez már magában büntetendő, de az még inkább, hogy pénzt kérsz a fordításokért.

    Más munkájának a lefordításáért.

    Persze ki az, aki egy szegény, vidéki nyugdíjast perelget majd, csak figyelmeztetni akartalak, hogy más tartalmának lopása (akár lefordítva is) szerzői jogokba ütközik és a nyugati országokban keményen üldözik ezt.

    János

  20. 21.
    Azért ez túlzás… nyugaton (és keleten is) max. a szerzői jogvédőknek álcázott gajmós orrú ügyvédek üldözik az ilyenfajta „lopásokat”.

  21. Kedves Jänos!
    Kegyetlenül köszönöm a figyelmességedet, és a besorolásomat (szegény, vidéki nyugdíjas), de szerintem hatalmas tévedésben vagy. Kezdem azzal, hogy az elmúlt 8 évben a posztjaimból jó néhányat átvettek magyar website-ok és legjobb esetben megadták a forrást. A fordításaimat olyan portáloktól veszem át, akik maguk is tallózás után közölnek cikkeket. Ők úgy vélik, aki valamit feltesz az Internetre, az onnantól kezdve mindenkié.
    Különben a fordítás (szellemi) munka. Nevetséges azt elvárni, hogy ingyen dolgozzak. Különben nem kérek pénzt a fordításaimért, hanem technikailag HÁLÁBÓL elküldöm a fordításaimat azoknak, akik hozzájárulnak a honlap költségeihez. A honlapom látogatása továbbra is ingyenes, csak úgy mint a hozzászólások beírása. Te pedig tanuld meg, hogy a kapitalizmusban nincs ingyen vacsora. Szokj le róla, itt van az ideje. 😀

  22. 21. Jänos: Ezt frankón elnézted és legalább a jogot megtanulhatnád rendesen, nem csak úgy ímmel-ámmal. A plagizálás a büntetendő, mint amit ma magyarul szlengesesen smittelésnek is szoktak nevezni. Érted? Tudod mi a plagizálás? Forrás nélküli írás, tehát saját szerzeménynek történő beállítás. De itt olyat nem olvashatsz, nagyokos. A donate szintúgy nem törvénybe ütköző, oktondi.

  23. Reflexió

    Laikus – nem kérdés hogy én is maximum az vagyok, abszolút – közönségnek szánt gyújtóbomba hatású,lázító gyűlöletet szító, ellenségképen alapuló, figyelemfelkeltő Amerika ellenes cikk.
    Pedig még mindig ez a kvázidemokrácia és következésképpen a terjeszkedése is sokkal jobb mint a
    – Chavez – Fidel… és Raul Castro – Putyin – Irán – típusú társadalomvezetési megoldások.
    Mi a cikk célja? Az hoogy jó sokan olvassák és beszéljenek róla.
    – ugye belátjuk semmi sem fog ettől még megváltozni – a cikk másik célja, hogy hírnevet rangot szerezzen az írójának.
    Néhány valóban fontos tény, rendesen megfejelve egy joggal vitatható vélemény jellegű kerettel. (frame) Az Usa nem a világ jótevője, de ezt még az óvodások sem gondolják ,de talán ismerjük el,tiszteljük annyira a realitást a józan mértéktartást és a tényeket, hogy nem is maga a Sátán.

  24. 26. B.G.

    Nem maga a Sátán? Miért, te minek nevezed azt, aki létrehozta az ISIS-t, létrehozta az Alkaidát, rárobbantotta 3000 amerikaira a tornyokat, folyamatosan háborúba taszítja a világ országait. Fel tudnád sorolni azokat az országokat egy A4-es oldalra, ahova „elvitte a demokráciát?”

    Már nehogy teljesen hülyének nézzetek mindenkit, csak azért, mert vakok vagytok? (A többes szám annak szól, hogy nagyjából be lehet célozni, honnan jött ez az „objektív” és tájékozott hozzászólás…)

    Jobb lenne már szembenézni az igazsággal. Gyalogolj csak végig a különböző blogok hozzászólásain a szélső jobbtól a szélső balig. Nagyítóval sem fogsz találni olyant, ahol hozzád hasonlóan a Sátánt azzal mentegetnék, mintha egyetlen bűne az lenne, hogy nem a „világ jótevője”. Ki volt az az őrült, aki azt hitte?

  25. Tibor bá’

    Úgy tűnik Paul Craig Roberts fordítása életveszélyes, szinte özönlenek ide kétes alakok. Tudod milyen jól fizetnek újabban az internet megfigyeléséért? Ne reszkírozz.

    Fordíts inkább Mein Kampfot, mert azt szabad. A külföldi ismeretterjesztő csatornákon naponta legalább 2-3 Hitlerről szóló filmet adnak. Már mindent tudunk róla. A náci Németországban soha nem szónokolt annyit, mint mostanában a tévékben amit még vagy 10-szer meg is ismételnek.

    Paul Craig Roberts tilos… 😀

  26. 28:
    Szerintem B.G.-nek fogalma sincs arról, hogy alaposan beszopta a fősodrású médiát.

    Kedves Kyra, ha attól félsz, hogy elvágom a saját torkomat, akkor nézd meg a következő posztot, ami ma este 10-kor már olvasható lesz. 😀

  27. 30:
    „Franciaország felelős a pár nappal ezelőtti gép lelövéséért”
    Olvasd el egy kicsit figyelmesebben a cikket, szerintem egyáltalán nem azt mondja.
    De amúgy megjelentek már a konteók, egyesek szerint amerikai lézer (HELLADS) okozta.

  28. Hozzászólnék, de nincs nagyon mit. Viszont megosztom az alábbi magyar nyelvre lefordított, eredetileg orosz írást:

    Az ukrán válság ugyanis sokkal súlyosabb csapást mért az Európai Unióra, mint azt az európaiak előzőleg feltételezték. Már 2014 őszének végére, telének elejére világossá vált, hogy Ukrajna tönkremenésének és megsemmisülésének folyamata olyannyira előrehaladt, hogy ez már nem egyszerűen veszélyezteti az EU jólétét, de egyenesen megkérdőjelezi annak puszta létét is. Európa elbizonytalanodott. Arra, hogy feltétel nélkül haladjanak az amerikai politika uszályában, egyedül a lengyelek voltak hajlandók (nem tudni persze, hogy majd meddig) – no meg a baltiak (akik amúgy sem osztanak, se nem szoroznak).
    Még Nagy-Britannia is – amely látszólag rendületlenül lojális egykori gyarmata iránt – folytatja saját játszmáját, ami nem mindig tetszik az Egyesült Államoknak. Mi több, az EU-n belül egyre bővül azon államok köre, amelyek szeretnék átorientálni az európai politikát az Oroszországhoz való közeledés irányában. Csehországot, Magyarországot, Szlovákiát, Görögországot, Olaszországot egyenként persze lehet figyelmen kívül hagyni. Ám amikor közösen lépnek fel, és mások is elkezdenek csatlakozni hozzájuk, akkor az Unió oroszellenes mechanizmusai lebénulnak. Végül már Németország és Franciaország is elkezdte keresni annak a módját, hogyan tudnának leválni a horogról úgy, hogy – biztos, ami biztos – ne vesszenek össze Washingtonnal. Ám az idő múltával egyre világosabbá válik, hogy az összeveszést nem lehet megúszni. Csak kellőképpen hozzá kell szokni ehhez a gondolathoz.

    Egészében véve, az Egyesült Államok – azzal, hogy hatalomra segített Kijevben egy bábrezsimet – az eltelt egy évben, Oroszország viszonylatában nem ért el semmit, viszont elvesztette Európát. Éppen hogy elvesztette – hiszen az EU-n belüli folyamatok tovább zajlanak. E folyamatok még távolról sem értek véget, még lehetnek különböző ingadozások, visszatáncolások. Egy dolog azonban mára mindenképpen világossá lett: az EU megszűnt monolit amerikai szövetségesnek lenni, és a belátható jövőn belül nem is lesz újra azzá. Ez pedig megkérdőjelezi a NATO egységét és hatékonyságát.

    Az Egyesült Államok, láthatóan, megértette a helyzetet. Az utóbbi néhány hónap során ugyanis Washington megpróbálta aktivizálni, éppenséggel, a NATO-n belüli mechanizmusokat – úgy az ukrajnai helyzettel összefüggésben, mint az euro-atlanti egység jegyében. A Lengyelországban és a Baltikumban lévő hadseregcsoportok megerősítését az orosz agresszió veszélyével indokolták. Erősödik a NATO katonai aktivitása a déli szárnyakon is. A Fekete-tengeren. Romániát pedig a Dnyeszter-melléki (befagyott) konfliktus „felolvasztásának” irányában terelik.6 Washington ezért egyszerre mindjárt két problémát igyekszik megoldani. Először is, az „orosz agresszió” jegyében igyekszik tömöríteni az európaiakat – megakadályozva egyben azt, hogy az EU kicsússzon az ellenőrzése alól. Másodszor pedig az Oroszországra gyakorolt politikai nyomást katonaival igyekszik kiegészíteni – demonstrálva egyben: a NATO készen áll a konfrontációra.

    És történt meg az, hogy – a mostani válság idején másodízben – Oroszország sikerrel emelte a játszmában a téteket. Moszkva nem egyszerűen megmutatta, hogy kész felvállalni a katonai konfrontáció képében jelentkező kihívást. Oroszország megmutatta: készen áll a NATO-val megvívandó teljes értékű háborúra is.

    Ha most eltekintünk a diplomáciai madárnyelv használatától, úgy az Északi Flottánál megkezdődött, majd Oroszország fegyveres erőire teljességgel kiterjedő „váratlan ellenőrzés” fedőtörténete valójában az volt: az USA-val és európai szövetségeseivel hagyományos fegyverzetekkel megvívandó háború kezdődött, melynek során Oroszország bármelyik pillanatban kész bevetni nukleáris fegyvereket is.7

    Tulajdonképpen, magukat ezeket a hadgyakorlatokat is tekinthetjük úgy, mint a haderőknek a hadműveletek kezdete előtti – hadgyakorlat ürügyén történő – felvonultatását a leendő hadszíntérre. Valami hasonló történt 2014-ben is, ám akkor az orosz fegyveres erők hadmozdulatai akkor az ukrán válsághoz kötődtek.8 A legfőbbről Putyin nem is beszélt interjújában9 – arról, tudniillik, hogy félreérthetetlenül „barátaink és partnereink” tudomására hozta: adott esetben Oroszország semmilyen körülmények között sem fog meghátrálni és harcolni fog (az adott esetben a Krímről volt szó, de, gondolom, mindenki számára világos volt, hogy valójában miről is van szó), mégpedig úgy fog harcolni, hogy nem fogja megtartóztatni magát a rendelkezésére álló fegyverzetek bevetésében.

    http://www.transform.hu/index.php/elemzesek/elemzesek-kulfold/727-a-megelozo-lepes

  29. 32:
    Elolvastam az eredeti cikket, nem kacsáról, hanem szatíráról van szó.
    A cikk írója tulajdonképpen azon élcelődik, hogy a maláj gép lelövése után az egész világ vizsgálat nélkül azonnal felhördült, és Putyint vádolta. A cikkben eljátssza ezt a forgatókönyvet Hollande és a franciák számlájára.

    Egy kis részletet lefordítok:

    „Na, kell még több bizonyíték? Miért kellene még várnunk egy vizsgálattal az okra vonatkozóan? Feketedobozokat elemezni puszta időpocsékolás. Az átkozott békazabálók voltak, bosszúvágyból lelőttek egy német utasszállítógépet. Amúgy sem lehet bízni bennük, és a németeket mindig is a megalázó „Boche” kifejezéssel illették.
    Ugyanazt az érvelést alkalmazom, mint annakidején Oroszország ellen. Franciák építették a katonai repülőket, amelyek a jetet eltalálták. Franciák szállították a lövedéket. A lelövés francia terület fölött történt, amely Párizs ellenőrzése alatt áll.
    Egyértelmű, hogy Hollande és katonái a tettesek. ”
    🙂

  30. 34:
    Jézusom! Ekkora baklövést!
    Különben kilóg a lóláb. Most 2 nap alatt ki tudták értékelni a fekete dobozt, ott egy év is kevés hozzá. Persze a nép mindent bevesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük