(1602) A félelem szülte vásárlás (ne hidd, hogy te immúnis vagy)

Tibor bá’ online

 

A hirdető szakemberek (a manipuláló csibészek) pontosan tudják, hogy milyen kitűnően működik a félelem szülte vásárlás. Ha az embereket kellő mértékben meg tudod ijeszteni, akkor bármit eladhatsz nekik. A trükk egyszerű: találj ki egy problémát, ami valójában nem is létezik (pl. kerékpározás közben megsérülhet a könyököd, beverheted a fejed). A következő lépés, hogy megtámadod a tömegeket a nem létező probléma megoldásával. — Az emberek két okból kifolyólag vásárolnak. 1) Megszerezzék azt, amire szükségük van. 2) Elkerüljék azt, amitől tartanak. Ez utóbbira épül a félelem szülte vásárlás, aminek három tényezője van:

________________________________________________________

A poszt folytatását E-mailben küldöm el azoknak, akik évente legalább 5800 forint adománnyal hozzájárulnak a honlap fenntartásához. Útmutatás a donation/adomány lap alatt található. Az újonnan adakozók megkapják a visszamenő VIP fordításokat is. Kapcsolat: evatibor#t-online.hu

_________________________________________________________
_________________________________________________________
____________________________________

38 gondolat erről: „(1602) A félelem szülte vásárlás (ne hidd, hogy te immúnis vagy)

 1. A példa tökéletes!! Sajnos nem csak az egyszerű emberek vannak így manipulàlva hanem lehet a jogszabály alkotók is. Gondolok itt a közlekedési eszközökön kötelezővé tett passzív biztonsági tárgyakra. Autókban biztonsági öv, segédmotoron bukósisak, kerékpáron fényvisszaverő mellény. Lassan a bukósisak és könyökvédő is kötelező lesz a kerékpárosoknak… Aztàn sor kerül a gyalogosokra is. Szlovákiában màr kötelező a fényvisszaverő mellény gyalogosoknak korlátozott fényviszonyok mellett.

  Tibor tudom hogy nem nyilvános ez az írásod de legalább a jogszabály alkotóknak küldd el mielőtt megint kitalàlnak valamit.

 2. Ilyen a gyerekülés is, amit most már kötelező is használni, meg minden gondoskodó szülő meg is venne egyébként is.

  Bár itt azért ha belegondolok, hogy mivel a szüleim egyrészt a reptéren dolgoztak, és emiatt rentgeteg helyen voltunk a vilgában, meg egyébként is utazási mániások voltunk, így a fél életemet a kocsiban töltöttem nyaralás címén (a hátsó ülésen aludtam út közben elnyúlva, amikor már a testvéreim nem jöttek velünk), és szinte sose voltam bekötve, azt mondom, hogy ez részben marhaság. Mert ha a kocsi komolyan megsérül, akkor sajnos mindegy, hogy ki hogyan volt bekötve.

  Mivel nekünk 3 gyermekünk van, elég komoly probléma a papíron 5 személyes autóba belezsúfolni a gyereküléseket úgy, hogy beleférjünk öten. Akkor is, ha csak pár kilóméterre megyünk.

 3. 1 & 2:
  Igen, de ez csak az egyik aspektusa a félelem szülte vásárlásnak. Vannak itt még vitaminok, betörés elleni védelem, stb.

 4. A kívàncsisàg is szüli a vàsàrlàst. Lehet előfizetek a privát íràsaidra. Akik eddig előfizettek gondolom nem a félelem miatt tették, hanem kivàncsisàgból.
  Hihetetlen manipuláció kísérletekre tudnád hasznàlni ezt az oldalt Tibor bà. 🙂

  2. Chani. Bevàlalósabban vezet e az aki tudja hogy a „biztonsági ” gyerekülésben van a gyereke mint az aki látja hogy a hátsó ülésen elterülve alszik a gyereke? Lehet nagyobb kockàzat vàllalàsra sarkallja a sofőrt ha a gyerek oda van kötve az üléshez.

 5. 4:
  A vásárlást sok minden szüli, ez nem újság, de az a legaljasabb, amikor mesterségesen keltenek félelmet egy-egy termék értékesítésére.

 6. Félek, hogy lemaradok valami fontosról, hogy ez miatt hátrányban leszek azokhoz képest akik rendelkeznek az információval, ezért erősen elgondolkodtam azon, hogy befizetek az 5800HUF-os Tibor-bá féle emailekre 😉

 7. 6:
  Attól tartok, hogy a FÉLNI igét rosszul alkalmazod. Éjjel-nappal tömöd magadba az információkat, fenéket FÉLSZ a lemaradástól. Attól félhetsz, hogy madár influenzát kapsz és megvetetnek veled 3 db, @ 5800 forintos, totálisan használhatatlan TAMIFLU-.t. Ezt a 17.400 forintos költséget (és egy rakás más költséget is) megspórolhatsz, ha szánsz rám 5800 forintot. 😉

 8. A marketingesek régen rájöttek, hogy az érzelmekre, a tudatalattira jobban lehet hatni, mint az értelemre. És a félelem az egyik legjobban manipulálható érzelem… nem csoda, hogy nem hagyják k.

  A félelemkeltésnél talán az érzelmi zsarolás a mocskosabb trükk.
  A „kedvencem” az Evian víz reklámja, ami azt sugallja, hogy nem vagy jó anya, ha a terhességed alatt nem Eviant iszol.

 9. Félelem szülte vásárlás:

  Pl. egyes szakemberek szerint hamarosan bekövetkezik a gedon. Erre mások kiköltöznek falura, házat vesznek, állatokat, bevásárolnak Globus konzervekből, olaj cukor stb.

 10. 9:
  Talán jegyezzük meg, hogy a félelem lehet kétfajta: rád ijesztésből fakadó, és spontán bekövetkező. A gedonra senki se beszél rá, magadtól következtetsz.

 11. Üdv Tibor bá’,
  Milyen kis cseles vagy, ezúttal nem adtad meg a linket. 🙂
  (Ha nem fordítás, akkor nem mondtam semmit 🙂 )

 12. Na igen…. 🙂
  Például ha én haragban vagyok a szomszéddal és az vesz egy tankot, akkor én kénytelen vagyok páncéltörő rakétát vásárolni. Ez nyilvánvaló, ezt nem kell magyarázni….

 13. 7: Hűhh, most úgy megijedtem, hogy mingyá’ bevásárolok 5.8k-s előfizuból, nehogy elpatkoljak fluban 🙂

 14. 11. proton

  A címben minden benne van…

  Nem tudom, mikor jutunk el oda, hogy felismerjük, hogy a politikától a vásárlásig egyfajta „tudatmódosítást” alkalmaznak ami egy kicsit rémisztőbb kifejezés a manipulációra…
  Én azért alkalmazom ezt inkább, mert nagyon körmönfont és nagyon „övönaluli”.

 15. 11:
  Valóban, a linket nem adtam meg, és nem is fogom. Viszont a teljes angol cikket elküldöm a fordítással együtt. Miért? Mert a poszt kiválogatása is idő és munka. Kissé meguntam a Róbert bácsi szerepet. Csak ennyi. És még valami. Eddig is voltak adományozók, akiken a csendben lapulók kissé élősködtek. Ez most megszűnt. 😉

  13:
  Ha az emlékezetem nem hagy cserben, akkor te az évek folyamán untig elég információt zsebeltél be tőlem frankó és grátisz. Nem hiszem, hogy panaszkodhatsz. Ezen most egy kicsit lazítok. 🙁

 16. Olyanra is akad példa, mikor a terméktől kell félni. Cigarettásdobozokon lévő „A dohányzás halált okozhat” felirat. Ezt a félelmet az emberek legyűrik, majd megveszik a terméket. 😀

 17. 16:
  Ami kényelmetlen, azt az emberek egyszerűen nem veszik figyelembe.

 18. 1: Ott màr lakott területen kívül kerékpárosoknak kötelező a bukósisak és láthatósági mellény használata régen.Utóbbit, nappal a csomagtartóra kötöttem mindig, eddig még nem szóltak érte.

  9: Több éve olvasom Tibor bá bloggját, a gedonokról: így a falusi ház nem eladó ( mert nem az enyém), de több éves száraztészta, kővé dermedt só és cukor, ikrásodó halkonzerv, zsiszikes bab, avas zsír, olaj, az van bőven eladó nekem.Ja, és az origonál M-zárolt készletből való Geiger-Müller számláló műszerről se feledkezzek el (200k).
  Most fejlesztem a pirulát, amit megelőzőcsapást megelőzően fél órával kell bekapni és aki bekapja az úgy visszafújja a HEMP-et,EMP-et, fall-out-ot, mint Püff a bűvös sárkány.Pirula összetétele titkos, gyógynövényekből áll és poritott Peltier-elemből és fordítva bekötött fotoelektronsokszorozóból, így a fény és hőhatás ellen is jó.Ha beválik, a félelemből vásárlókból anyagilag Bill Gates fölé kerekedek.Kutyatartás segít a gedonban is( Ugye Tibor bá’?).Htka fórumon, donyecki videók alatt a háttérben nagyon sok kutyaugatást hallok.Erre egy kis OFF anekdota.:
  gyerek voltam amikor hallottam.Egy szomszéd aki beszédhibás volt, hebegősen,hadart, szinte érthetetlen volt beszédje.Meghívta szőlő-gyümölcsösébe lévő présházába barátait egy partiba.Főzött nekik, miközben állandóan hadarta:-Egetekkutak-egetekkutak-egetekkutak-egetekkutak!-.A vendégek nem értették mit akar a házigazda mondani.Némelyikük azt vélte felfedezni, hogy talán őket kutyának becézi.Aztán a vacsora után egyikük kiment a présház mögé a kisdolgát végezni és meglátta a kutyabundát.A többit nem írom, a történet folytatàsát a képzeletekre bízom.-:)))

  5: A linket bárki megtalálhatja Google segítségével, csak angol szótárprogrammal előtte le kell fordítani a félelemből vásárlás szavakat.

 19. 18:
  Szerinted mi a jobb, ha rád avasodik a szardínia konzerv, vagy ha éhen halsz a félig romba dőlt házadban? (Ha másfél kiló világító hamuvá válsz, akkor mindegy 😀 )

  A linket csak akkor tudod megtalálni, ha kitalálod az eredeti címet. Sok sikert! 😀 — Különben az a véleményem, hogy 8 éve ingyen tettem a dolgom, és hirdetéseket se vállaltam fel, hogy kényelmesebb legyen az olvasás. Most hogy elvárom munkám EGY TÖRT RÉSZÉNEK az anyagi honorálását, van aki ezt tudomásul veszi és adakozik. Van aki fel van háborodva, meg van sértve, és méltatlankodik. Hogy nekem is fizetnem kell például a NewScientist cikk elolvasásáért, az legyen az én magán ügyem? Hmm!

 20. 19: Tibor bá.
  Megtanulhattad volna már ezalatt a 8 év alatt: az internet olyan mint a svédasztal, ha nem ízlik az egyik menü, akkor odébbsétálok a másikhoz és telezabálom magam abból.
  Még magad sem tudod megmondani mit fogsz lefordítani 1 év múlva (talán még egy hónapra sem előre).5800 ft támogatás 52 hétre, az durván 111 ft hetente.Ha elárulod az elkövetkezendő 52 fordítás első bekezdéseit most, akkor ezekből kiválasztok majd 3 darabot ami engem érdekel, és küldöm érte a 333 ft támogatást.Ami nem érdekel azért miért fizessek?7
  Mi lenne ha március 15.-től Te is zárvatartanál vasármaponként?Megérdemelnél egy pihenőnapot, amikor nem kellene fordítanod és a hozzàszólásokat moderálnod.
  Khon és Grün a két szembelévő fűszeresek beszélgetnek.-Te miből élsz?Mert nem látok egy vevőt sem bemenni hozzád!Egész héten a veszteséget termeled!- Ja, kérlek abból hogy én a hétvégén zárvatartok!-.

 21. 20:
  Az elmúlt 25 év alatt a személyes szabadságunk napról napra csökkent, de azért maradt annyi, hogy ez esetben szabadon dönthetsz élsz-e az általam felkínált lehetőséggel. Ennyi. Az meg rajtam múlik, hogy az alkalmankénti 111 Ft-ot elfogadom-e, ami még az E-mailezés adminisztrációját se éri meg. Abban természetesen igazad van, hogy egy évvel előre semmi se biztos, de akinek eddig nem volt világos, annak most a bróker botrány után végre rá kell döbbennie, hogy a kapitalizmusban mindennek van bizonyos kockázata. Ami pedig a téma kiválasztást illeti, pontosan tudom, mik azok az információk, amik se az INDEX-ben, sem az ORIGÓ-ban, se sehol nem jelennek meg. Szóval, ha hazugságokat akarsz kifogni, akkor járj oda, ők is rajta vannak a svédasztalon. 😀

 22. 19 Tibor bá’

  „A linket csak akkor tudod megtalálni, ha kitalálod az eredeti címet. ”

  Igaz.
  Megint „okos” akartam lenni, pedig tudhatnám, hogy nekem ez nem megy… 😉
  Szóval elkezdtem keresgélni, és kiderült, hogy igen komoly irodalma van a témának, és igazi gyöngyszemeket is lehet találni. Hogy te melyikre bukkantál, az persze nyilván nem derült ki.
  Bár te tudod, hogy nekem régóta vesszőparipám a marketing, szóval valamennyire ismerem a témát…
  Szóval szerintem jó ötlet, hogy az embereket időnként emlékezteted, hogy mások is szeretnek az agyukban túrkálni.

 23. 22:
  Jelent ez neked valamit? Vince Packard – The Hidden Persuaders
  1957-ben jelent meg, 1962-ben olvastam el egymás után kétszer.
  Ha nem hallottál róla, olvasd el.

 24. Keoma76,

  Hogy miért fizetne valaki olyasmiért, amit ingyen is megkaphat?
  Nos, Tibor bá’ egy van. Tehát máshol biztos nincs.
  Fordult e már elő veled, hogy valaki a segítségét ingyen adta, de te valahogyan mégis meg akartad hálálni. Velem sokszor előfordult már. Legutóbb múlt héten történt egy utam során, hogy egy szerelő ingyen légtelenítette a váratlanul felpuhuló kuplungomat.
  Tehát, ha nekem valami fontos, számomra értéket jelent, akkor csere árut kínálok érte. Még, ha ingyen is hozzá juthatok. Miért? Mert ezzel magam felé jelzem, hogy fontos e az a valami a számomra.
  Akarsz 5800 forintot keresni? Írjál 10 posztot, amit Tibor bá’ megjelenésre érdemesnek tart, cserébe megkapod a fordításokat. Esetleg le tudod vele bartelezni.

  Vásárlási trükk, amit a reklámok ellen kitaláltam.
  Alap, hogy fejben összeállított listával megyek vásárolni.
  Ám kerül a kosárba sok minden más is amit meglátva fontosnak gondolok.
  Majd mielőtt a kasszához mennék, szépen visszateszek mindent a polcokra, amit eredetileg nem állt szándékomban megvenni.

 25. 23. Tibor bá’

  ” The Hidden Persuaders”

  Ismerem. De sajnos kevesen hallottak róla.
  Szerintem iskolában kellene tanítani.
  És gondolhatod, hogy azóta mennyit fejlődhetett a „meggyőzésnek” ez a módszere.
  Nagyon sokszor hivatkoztám már a „The Century of the Self” című filmre, ami ugyanezt dolgozza fel, hogy hogyan használták fel Freud munkáit a gazdasági és politikai marketing számára.

 26. 24. Károly

  „Alap, hogy fejben összeállított listával megyek vásárolni.”
  Az ötlet nem rosz, de hogy mi kerül a fejedbe, az már esetleg évek óta egy kitartó befolyásolás eredménye, TV, internet, utcai plakátok, szimpatikus emberek viselete, szokásai, satöbbi.
  Nyilván vannak akik jobban ellen tudnak állni a marketing nyomásnak, vannak akik kevésbé.
  Tibor bá’ arra akarta felhívni a figyelmet, hogy nem csak ott reklámoznak, ahol becsületesen oda van írva, hogy ez itt a reklám helye, hanem orvul az érzelmekre hatva, a tudatalattit befolyásolva olyan helyeken is, ahol nem számítasz rá.
  Ezek lehetnek filmek, hírek, események, sport, satöbbi.

 27. 26:
  Rosszul tudod. – Nem azóta mennyit fejlődhettek, hanem MÁR AKKOR IS TUDTÁK.
  Vedd ki könyvtárból, biztos megvan.

 28. Annakidején – 10 éve? – volt egy reklámfilm, melyben a ma is kapható, állítólag vitaminnal dúsított édességet (vertikális kihívással küzdő földönkívülicskék) ajánlgatták. A reklámban konkrétan elhangzott: gyerekek, mondjátok meg a szüleiteknek, hogy ha szeretnek benneteket, akkor vegyenek nektek… Mondanom sem kell, a kislányom ezekután a kis rondaságok nélkül nőtt fel. Szóval bennem ellentétes hatást váltott ki. Ugyanakkor valószínűleg másoknak is csíphette a szemét, mert EZ a reklám nem ment többet, noha magát a terméket tolták továbbra is.
  A legszemetebb dolgok egyikének tartom, ha a reklám célközönsége a gyerek, aki legtöbbször nem is tud különbséget tenni a marketing duma és az igazság között. Pedig nagyon sokszor láthatjuk! Ezért kellenek a torzszülöttek (pl. Barbie, moncsicsi), vagy okostelefon nyolcévesen (!!!), ami nem ritkán „almásteló”. Érdekes módon, a társadalmilag hasznos dolgok reklámértéke csekély. Nem láttam még reklámfilmet az idősekkel való törődésről, polgárőrség támogatásáról, közterületek virágosításáról, gondozásáról.
  De lehet, hogy bennem van a hiba. Lehet, hogy egyszerűen félreértek valamit a reklámokban :-p

 29. 27. Tibor bá’

  „MÁR AKKOR IS TUDTÁK.”

  Így is lehet nézni.
  Sőt. Amit ma tömegmanupulációnak hívunk, régen egyszerűen mágiának nevezték.
  A mágia az a tudomány, amiről a tömegek keveset tudnak.
  A szómágia például az ismétlés, a reklám.
  A tibetiek is az OUMMM mormogásával hozzák magukat más tudatállapotba.
  De hát ez az imádság is. Kérdés, hogy ki mire használja.
  Hipnózist, révületet a buddhizmus, hinduizmus és sámánizmus is használt, sőt a keresztények is „ördögűztek”.
  Bizonyos források szerint amikor Freud elmélyedt a Kabbalában, úgy kiáltott fel, hogy „Ez aranybánya !”… Es útjára indult a pszichoanalízis, az emberi tudatnak mostmár tudományos köntösben való manipulálása… (tegyük hozzá, sokszor pozitív eredménnyel)

 30. 28. Pipás

  „A legszemetebb dolgok egyikének tartom, ha a reklám célközönsége a gyerek,”

  Pedig ők is fő célcsoport.
  Engem is nagyon felháborít.
  Ha érdekel, írtam róla egy kis ismertetőt (sőt még Tibor bá is publikálta) :
  Írd be a gugliba : „Marketing oktatást az óvodákba ! „

 31. Attila (PV),

  Tudatában vagyok azzal, mint mindenki másra, úgy rám is hat a rejtett és nyílt reklám.
  Illatok, hangok, színek, hejzetbe hozás. Mikor boltom volt, „szórakoztam” is ezzel a rejtett reklámmal.
  Volt árú, amit direkt labilisra tornyoztam. Hozzáért a kedves vevő és már dőlt is össze. Zavarában mindjárt vett is belőle. Vagy, szemes kávét daráltam, az pedig az otthon hangulatát szimulálta. Vagy karamellizátam a cukrot. Vagy, a tolvajoknak olyan helyre raktam kávét, csokit, amiről azt hitték takarásban van. Közben pedig szemmel tartottuk. Mikor a kasszához ért azt mondtam, és, akkor volt még egy Omnia, akkor az annyi, mint. Szegény tolvaj nem mert tiltakozni. Valószinűleg ezeknél sokkal körmönfontabb és tudományosabb alapokon van a vevők manipulálása.

 32. 31. Károly

  „Valószinűleg ezeknél sokkal körmönfontabb és tudományosabb alapokon van a vevők manipulálása.”

  Nem valószínűleg. Bizonyosan. És nyilván nem csak a vevők, hanem a polgárok is manipuláció, „tudatmódosítás” hatása alatt vannak. Nyilván a politika nem hagyhatja ki a gazdaságban elért eredmények felhazsnálását.

  Magyarul is elérhető az interneten a Rábeszélőgép címmel egy igen jó írás.
  Ez rávilágít a pszichológiai háttérre is.

 33. 33:
  Apósom cukrász volt. 80 évvel ezelőtt kevéske vaníliás cukrot dobtak a sparheltre, hogy az utcára kieresztett illat becsalogassa a vevőket. – Nincs új a nap alatt!

 34. Attól félek, előbb utóbb bele tudnak a tudatalattiba komolyabban is piszkálni. Ott, olyan gondolatot, élményt elültetni amiről azt hiszem, hogy az enyém. Teszem azt, erős késztetést érzek a befolyásoltság alatt, hogy a vagyonomat, X, Y- nak adományozzam. Kimondja meg hol a határ a másik manipulálásában? A poszt témája messzebb mutat, mint egy gyümölcsös joghurt felesleges megvétele. A kereskedelem csak a jéghegy csúcsa.

  A katonának már nem kell tudnia merre menjen. Távolból lehet kanyarodásra bírni. Az egyensúly központot stimulálják, ezek után nincs dezertőr. A tűzvonalba is bemegy, ha oda irányítják. Nem kell itt robotokat gyártani. Az ember lesz a robot. Megoldják, hogy ne akadékoskodjunk annyit és itt a szép új világ.

 35. 35. Károly

  Tibor bá’ tudatlattijába nem képesek ilyen módon belepiszkálni. Ő olyannyira racionálisan gondolkodik, amiből az következik, hogy a tudat távirányítása közvetlen fizikai kapcsolat nélkül lehetetlen. Hogyan is lehetne ezt megtenni, amikor a tudat benne van az agyban és Tibor bá’ nem hagyja, hogy az ő agyába belekotorásszanak? 😀

 36. 36:
  Hogy jutottam az eszedbe? -Különben, természetesen rám is lehet hatni, de nem könnyű.

 37. 36. Kyra

  „Tibor bá’ tudatlattijába nem képesek ilyen módon belepiszkálni.”

  Ugyanis VAN védekezés.
  De csak aktív.
  Tibor bá rettentően kritikus és analitikus alkat, és ez megvédi.
  Hiába tudjuk, hogy most reklámot hallunk, és igyekszünk nem bedőlni, az sokszor kevés.
  Igyekezni kell megérteni a hatásmechanizmusukat, és akkor tudjuk, hogy mik azok a trükkök, amiknek célzottan ellen tudunk állni… A felszínen kell tartani a kritikai érzélet, és tudomásul venni, hogy a szemmamgasságban elhelyezett árukon van a legnagyobb haszon… persze nem nekünk…
  Tehát NEM IGNORÁLNI kell a reklámot, hanem megvizsgálni…
  milyen módszert alkalmaz, ki a célcsoportja, mit érhet el, mennyire igaz vagy hamis amit állít, (mert vannak jó, tájékoztató reklámok, amik valóban hasznos dolgokól tudósítanak), és egy idő után az ember rutinosan TUDATOS vásárlóvá válik, és valóban azt veszi meg, amire szüksége van…

  Ugyanis az ignorancia még beengedi a tudatba, és ha tetszik, ha nem, évek alatt kifejti hatását, mint egy vírus.
  Egy „burkot” kell köré építeni… tudom hogy itt van, tudom hogy mi a célja, és nem engedem, hogy elérje.
  Kicsit talán úgy, hogy ha tudom hogy valaki idegen ügynök, nem hozom olyan helyzetbe, hogy érzékeny infókat kaphasson.

  Szerintem a marketing olyan mint egy nyelv.
  Ha az ember megérti azt a nyelvet, amit a reklámszakemberek használnak, amikor a tudatalattinkkal kommunikálnak, akkor lassan immunissá válik a reklámokra, SŐŐŐŐT, a választásai is sokkal hatásosabbak lesznek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük