(1589) Hírek az atomreaktorok világából

Tibor bá’ online

 

~q191Már jó ideje nem hallani semmit Fukushimáról. Ez csak nem azt jelenti, hogy minden a legnagyobb rendben? Hát, nem! Csak röviden: Tokyo Electric Power Company (TEPCO) tulajdonát képező Fukushima Daiichi atomerőműben 2011 márciusában párhuzamosan 3 leolvadás történt. A szétrobbant reaktorokban deformálódott fűtőelemek a radioaktivitásuk mellett igen mérgezőek is. Ezeket megállás nélkül hűteni kell. A hűtésből kifolyólag folyamatosan keletkező iszonyatos mennyiségű radioaktív vizet tárolni kellett (volna). Tárolás helyett azonban az elmúlt 10 hónap folyamán a radioaktív vizet titokban, egyszerűen beeresztették a Csendes-óceánba. Pontosítva, 2014 április óta rendkívüli magas koncentrációjú Cézium és Sztrontium-90 tartalmú vizet juttatnak az óceánba, amiről se a japán kormányt, se a társadalmat nem tájékoztatták. Az iparilag rendkívül fejlett Japán gyakorlatilag bedobta a törülközőt.

 

Gondolkozunk együtt! Paks II. megépítéséhez 12.000 milliárd forintra van szükség, amit nekünk kell előteremteni, és ami – Orbán állítása szerint – rendkívül olcsó energiához fog minket juttatni. — Areva, francia nukleáris társaság iszonyatos vesztességeket volt kénytelen elszenvedni, és mivel 87 százalékban a francia állam a tulajdonos, a francia energiaügyi miniszter elrendelte a teljes kérdéskör áttekintését. Kiderült, hogy az Areva 2014-es vesztessége 4,9 milliárd euró, vagyis kb. 1500 milliárd forint egyetlen év alatt.

 

A Vermont Yankee atomerőmű már 40 éve üzemel. Az eddig használt kiégett fűtőelemeket az erőmű területén tárolják. Műszaki okok miatt az erőmű leállítása került szóba, amivel kapcsolatban a környéken lakók nagyon aggódnak. És akkor a számok. Az erőmű tulajdonosa az Entergy vállalkozás nem tudja garantálni a leállási költségek finanszírozását 60 év után, ha ennyi ideig tartana, mivel a „leálláshoz” hozzátartozik az elhasznált fűtőelemekről való gondoskodás is. Vagyis senkinek sincs semmi fogalma, mi fog történni 60 év után. A sugárzás minden esetre nem fog leállni.

 

Ezekhez az adatokhoz nem fűzök semmit, mert nem akarom befolyásolni az átgondolásaitokat, de kíváncsi vagyok, ki mit szűr le belőlük.

________________________________________________________
________________________________________________________
____________________________________

43 gondolat erről: „(1589) Hírek az atomreaktorok világából

  1. Az lepett csak meg, hogy vajon nálunk készültek-e és miért nem hozzák nyilvánosságra a megtérülést illetően készült tanulmányokat.

    Leginkább azt tartanám érdekesnek mennyi lakossal (áramfelhsználóval és adófizetővel) számolnak mondjuk 15 vagy akár 30 év múlva is.

  2. 1.
    Azért Bazs, mert Paks II. megépítésének egyetlen logikus célja van, az elit további lopásának a biztosítása. Mostanában dől el, hogy melyek azok a családok, akik gazdasági túlélők lesznek.

  3. Az atomenergia mintapéldánya az emberi mohóságnak.Rövidtávú előnyökért(profit) leszarjuk a hosszú távú hátrányokat(emberi léptékben kezelhetetlen hulladék)…

  4. Én úgy tudom, hogy a Duna az elkövetkezendő évtizedek során a vízhozamukat drasztikusan elvesztő folyók közé tartozik. Ha nincs víz, nincs atomerőmű hűtés. Lesz viszont másutt szép hozam. Azt hallottam hogy már megvan a PAKS II-ből „kiszivattyúzható” pénzösszeg: 600 Milliárd HUF, azaz 2 Mrd €. Ennyiből már jó néhány családtag lehet gazdasági túlélő. S mindezt MI fogjuk megfizetni.

  5. 4: Szerintem alulbecsülöd az összeget. Paks II soha nem lesz üzembe helyezve, majd ‘falból’ épül egy működésképtelen ‘Patyomkin’ erőmű „óccón”. Majd szerveznek egy társadalmi konzultációt, ahol a nép majd nem kér az atomenergiából… – (előtte esetleg lesz pár kisebb ‘baleset’ a régi erőműben) – így majd nem kell ‘beindítani’. /Ha egyáltalán épül bármi./

  6. Most gondoljunk bele:

    Milyen elmeállapot kell egyáltalán ahhoz, hogy az ember egy olyan folyamatból nyerjen energiát, ahol a káros végtermékek teljes eliminációja többmillió év?
    Aztán hogy ezt globálisan, gyakorlatilag mindenféle korlátok nélkül műveljük?
    (Japán szigeteken 90% az esély egy 9.0 erősségű földrengésre egy évtizedes távlatban)
    Fukushima esetén a „gond”, hogy 3 reaktor még sosem olvadt le egyszerre: nincs még kész az a technológia, amivel egyáltalán be tudják mérni őket.
    A robotok is kisülnek a helyszínen pár perc után.
    Aztán most úgy néz ki a Csendes- Óceáni mérésekből, hogy a magok valószínűleg szétszóródnak Földünk legnagyobb óceánjában. Nem kis problémát okozva a következő kb 225.000 évre.
    Na most ha egy kis földrengés így megrengette a fejlett Japánt, mi lesz, ha tényleg megvalósul az egy évtized alatt lezajló, abrupt, 5-6 C- fokos klímaváltozás?

    Olvasgattam tegnap éjszaka a 2038 kísérleti nukleáris robbantásról is.
    Ott is voltak érdekes kísérletek-
    pl Starfish Prime, amitől a legjobban lehidaltam:
    400 km-re fel a földi mágneses mezőbe termonukleáris rakéta:
    az elektronok/ pozitronok egy része szépen a mágneses erővonalaknak megfelelően áramlott, míg a többi egy külön elektromágneses övet hozott létre a Föld körül, ami 5 évig fennmaradt, kiégetve jópár alacsony műholdat.

    Az a csoda, hogy még egyáltalán élünk…

    Az első csoda, hogy az anyag különleges szerveződésbe rendeződve: él.
    A második pedig az intelligens életforma egyáltaláni létezése.
    Sztem már rég nem azon kell csodálkozni, hogy nemsokára végünk, hanem, hogy eddig kihúztuk egyáltalán.

  7. 12 ezer milliárd?
    Utánaszámolva ennyi pénzből minden magyar család kaphatna egy komplett napelemes rendszert.

  8. 7: Ki is fizettetik veled, csak éppen nem kapod meg. 🙁

  9. 6, Ouse MD

    „Sztem már rég nem azon kell csodálkozni, hogy nemsokára végünk, hanem, hogy eddig kihúztuk egyáltalán.”

    Pedig ez van.
    Az 1800-as évek végge felé a tudósok kiszámították, hogy „ha ez így megy tovább” akkor a konfliskocsik miatt Párizst 7 méter magasan fogja eltakarni a lószar a századfordulóra.

    A történelem során rengetegszer jósoltak már világvégét, de eddig egyik se jött be.
    (Hacsak nem számoljuk az Atlantiszt, meg a Mu-t, de ahhoz más koordinátarendszerben kellene gondolkodni.)

    De valahogy az „élet” mindig megúszta.

    Szerintem az a szerencse, hogy a „tudomány mai állása szerint” egy nagyon dinamikus koncepció…
    Biztos vagyok benne, hogy a francia tudósok számításai is teljesen korrektek voltak, csak ők a tudomány akkori állása szerint még nem vették számításba az autók elterjedését.

    A természetben van egy beépített „öngyógyító” képesség. Ha egy csont eltörik, az összeforr, egy vágott seb begyógyul, a vírusokat kiirtja az immunrendszer, satöbbi.
    Ez működik magasabb szinten is.

    Tibor bá’: Valóban nem jött be ez a demagóg „jóslat”, de bejött helyette a 400 ppm CO2. — Attila! ha nem hagysz fel ezzel a destruktív demagógiáddal, akkor beraklak a spam csapdába, és én se fogom látni a hozzászólásaidat. vagyis megkapod az örök enyészetet.

  10. Az első hsz-nél nem is a gazdasági túlélésre gondoltam vagyis a pénzügyi vagyon megmentésére (bár az is lényeges és benne van), hanem a kiürülő boltok miatti – városi – éhség miatti népességcsökkenésre .

    ON

    Tehát előbb lesz az MVM-nek negyedikként mobilszolgáltatója, minthogy Pask II megnyílhatna?

    Ha viszont a Duna alkalmatlanná válna az erőmű hűtésére, akkor még a Paks I-re se számíthatunk majd (hacsak nem melléjük települ a Szentkirályi ásványvízpalackozója)

  11. Még annyit PAKS II ügyében hogy a technológia egy részét gyártó cseh cégek tulajdonosi köréhez tartozik a ROSZATOM. Tehát az orosz kölcsön egy része azonnal visszafolyik. Mi, a gyermekeink, és további leszármazottaink pedig majd fizetünk. Már ha lesz még élő magyar ember néhány évtized múltán.

  12. A történet teljesen egyszerű. Paks II. veszteséges lesz, de termelni fog áramot akkor, amikor már máshonnan nem nagyon fognak előállítani. Az energiát egy szűk elit fogja felhasználni. 60 év után pedig senki sem fog gondoskodni a kiégett fűtőelemekről. Érdekesség, hogy Finnországban, Pyhäjokiban most épül az 5. atomerőmű. Egy évet csúszott, mert tiltakoztak a környezetvédők.

  13. Nemrég olvastam, hogy a Obrigheimnél lévő 2005-ben leállított atomerőmű 2 éve már a leszerelési fázisban van, félmilliárd euróba fog kerülni a leszerelése és körülbelül 10 évig (vagy annál is tovább) fog tartani.
    275ezer tonna hulladékot, amiből 2300 tonna rádioaktiv hulladákot (ex-fűtőamyagot) kell majd elszállítani és utóbbit hatástalanítani.
    Az 1997-ben leállított és szétbontani kezdett Würgassen melletti atomerőmű leszerelése 2014-ig tartott. Azzal már végeztek.

    A terület rekultivációja kb 40 év (ennek részleteit elképzelni se tudom, ami 40 évig tarthat)

  14. 13:

    Erről beszélek.
    Ha összeomlik a modern civilizáció (+ 2 °C), mi lesz
    -a reaktorokkal (440 db Fukushima)
    -és a rengeteg kiégett fűtőelemmel

    Hihetetlen mennyiségű víz, energia és fegyelmezett, szabályos gépi és emberi cselekvéssorozat kell mindezek biztonságos menedzseléséhez.
    Továbbá pár évtized, amíg biztonságosan el lehet a „föld alá ásni”.
    Csak egyet kiveszel az egyenletből és annyi.
    Úgy néz ki, mindegyik faktor csúnyán kapni fogja az ívet.
    És nem nagyon látjuk, hogy készülnének leszerelni legalább az óceánparti és földrengés- veszélyeztetett reaktorokat.

  15. Tibor bá’ 🙂 tudod miért kapcsoltuk le a weboldalt?

    Kb. ezért… (azon túl, ami az oldalon is szerepel, nevezetesen, hogy mentjük a családjainkat):

    „Olvasgattam tegnap éjszaka a 2038 kísérleti nukleáris robbantásról is.
    Ott is voltak érdekes kísérletek-
    pl Starfish Prime, amitől a legjobban lehidaltam:
    400 km-re fel a földi mágneses mezőbe termonukleáris rakéta:
    az elektronok/ pozitronok egy része szépen a mágneses erővonalaknak megfelelően áramlott, míg a többi egy külön elektromágneses övet hozott létre a Föld körül, ami 5 évig fennmaradt, kiégetve jópár alacsony műholdat.”

    1. 2056 darab, írtunk róla öt éven keresztül, ahogy a jód-131-ről, stroncium-90-ről etc. ezek felezési és biológiai felezési idejéről, de még a hormesis-ről is… foganatja, semmi.

    2. Starfish prime… HEMP, de ugye ez is szinte tabu vagy egymás vegzálása. Azt egyébként úgy hívták, hogy 3. Van Allen öv és nem az volt a lényege, hanem a Compton szórás miatti E1-HEMP hatás és a geomágneses indukált áram (GIC) az E3-HEMP által… de ugye ez mese volt részemről…

    Ebbe fáradt bele mindenki, legutoljára én. Az utolsó meg lekapcsolta a villanyt. 😀

    Ouse M.D. ne vedd magadra, nem bántó szándékkal írtam, de full látszik, hogy
    a.) csak a saját vesszőparipád irományait olvasod
    b.) a büdös életben nem néztél rá a jövönk.com-ra, különben a fenti idézett szöveg meg sem született volna.

    Nehogy jöjjön valaki a „mániámmal”, nagyon szívesen eldiskurálok bárkivel a biológiai fegyverekről, de lehet felőlem az ABC (WMD) C része is, alias vegyi fegyverek. Vagy csak a nemzetközi fegyverkereskedelem elmúlt évtizede.

    Bosszantó az egész. Na. 🙂
    De a villany leó alapvetően a mentjük a menthetőt alapon történt. Racionális döntés volt.

  16. 15:
    Én akkor se vagyok híve a törülköző bedobásnak. 🙁

  17. 15:

    Diskurálhatnánk az ember hatalmáról és játékszereiről;
    de amivel szemben állunk az még a dinoszauruszokat is legyűrte.
    Pedig azok aztán nem a boltban vették a kaját és nem specializálódtak milliónyi -önmagban az egyén szempontjából- teljesen felesleges feladatra, hogy egy fenntarthatatlan, hierarchikus és igazából emiatt virtuális rendszert létrehozzanak.
    Az intelligencia kb erre volt jó.
    Amire olyan büszke vagy az atomfegyverek terén.
    Nem nagyon számít már mihez kezdenénk a nagy hatalmunkkal.
    Hacsak azt nem mondod, hogy a 2056 kísérlet mind a mai helyzetre való felkészülést szolgálta.

  18. A 11 éve történt paksi üzemzavar el volt bagatellizálva.
    Évekkel később,mikor minden szakértő fellélegzett,-akkor ismerték be a hazai sajtóban hogy 3-as fokozatú üzemzavar volt.
    A legrosszabb hogy ez elől nem lehet elbújni.
    Igazából nem Paks aggaszt,hanem a japán erőművek sorsa.
    Egy klimaszakértő szerint a földkéreg egy nagyon precizen kiegyensúlyozott rendszer.
    Ha egyes területek jeget vesztenek, akkor emelkedni fognak és ez az egész felszint áttételesen érinteni fogja mert a földrengések száma és ereje ettől az egy októl is nőni fog.
    Szerencsére idehaza Viktor mindenre odafigyel és az események ütőerén tartja a kezét, igy nem lehet probléma.

  19. Tibor bá’ szó nincs törölköző bedobásról. Cselekszem (és cselekednek mások), még pedig maximum két éves céldátummal. Aztán, ha majd a projekt végével jut egy kis szabadidőm, akkor talán feléled az oldal.
    Félreértés elkerülése végett: ha egyedülálló lennék, az utolsó pillanatig pörögne a weboldal, úgy, hogy már csak egymagam vagyok mögötte. De két kisgyerekkel… nem. Most már nem.

    Ouse összefüggéstelenül írsz. Ja, jut eszembe, az EU agrár tilalmi biztonsági zóna 300km, a belső veszélyzóna – változó – 10-30km. Grafit nélkül talajvíz, onnan meg folyó. Mohi esetében ez Garam-Duna, Paks esetében Duna. Ha már annyira mániád a négyszázakrhány atomerőmű, akkor kicsit járj utána ezeknek, meg a még mindig hiányzó isotopic signiture-nek. De lehetőleg ne kezdj el Jodid-EP-t felhalmozni, mert majd fogsz róla olvasni, csak ha majd szükség esetén magadtól szeded, meghalsz tőle. Erről is írtunk, kutyát se érdekelt, igaz karácsonykor mindenki ezzel zaklatott, aztán felsült pár „szakember”, mert az agyuk azt nem fogta fel, hogy van ám jódmérgezés is és annak a tünetei egy „óvóhelyen” magára maradva halálosak. Csak szólok, mert az amerikai (és más) prepperek jelentős része ettől fog meghalni. Hazánkban meg ha beszerzed, az törvénytelen, lévén hatósági elrendelésre adható csak ki.

    Hídrobbantó úgy bizony. Nekem anno szóltak, hogy legyek menetkészre összecsomagolva. Szerencsére nem jött az a bizonyos hívás.

  20. Végre Japán… Mostanában igencsak foglalkoztat a téma, mert lehetőségem lenne meglátogatni egy barátom Ozsakában. A kérdésem véleményem szerint teljes objektivitással megválaszolhatatlan, de kérem, gondolkozzunk kicsit együtt: Mekkora kockázatot rejt ott eltölteni egy hetet turistaként? Nos, a hely szárazföldön elég messze van Fukushimától, de a lényeg a vízen van (eső, ivóvíz és főleg a tengeri étkek formájában). A szennyeződés emberi mértékkel már örökké tartani fog, nyilván az ott élők és oda látogatók be is kapnak belőle, azonban a hangsúly a mértéken van.

  21. Jövőnk- csak neked, most találtam, jó kis weboldal:

    http://thebulletin.org/what-would-happen-if-800-kiloton-nuclear-warhead-detonated-above-midtown-manhattan8023

    Hogy az EU, USA vagy az IAEA mit minősít biztonságosnak, arról hadd ne nyilatkozzam… Majd ha előttem esznek/ isznak belőle.

    20: Japán sztem felejtős, de egyszer élünk. Most ugye szenet meg gázt égetnek a kieső nukleáris energia (49 reaktor) pótlására- szóval lehet a levegő is picikét szennyezettebb.
    Bármikor jöhet egy újabb földrengés, cunami, tájfun.
    Bár állítólag már kipucolták a roskadozó 4-es reaktort- átvitték a cuccot (plutónium és kiégett fűtőanyag) a párszáz méterrel arrébb lévő 6-osba :DDD
    Na ennyit a nukleáris energia biztonságosságáról.
    Egyébként lehet mindent csinálni:
    ősmaradványokat égetni- olaj, szén, gáz/
    meg atommagokat hasítani
    – de mértékkel, tisztelve a természetes folyamatokat nem globális szinten, ipari méretekben belenyúlva, ahol csak tudunk és mindezt egy haszonmaximálás mindenek felett „gazdaságban”

  22. Ouse M.D. tévednek… 😀 látom, Neked még mindig nem esett le a tantusz… ember kapizsgálnád végre, hogy a fiúkat már réges régen cáfoltam?!! Ira Helfand (youtube) téved, ahogy ez a csapat is. Nem a részletekben feltétlenül, hanem néhány következtetésben. Megismétlem ezredszer: szinte alig lenne tűzvihar, mert ahhoz hiányzik a kritikus sűrűsége az éghető anyagoknak, valamint a statikus túlnyomás és a dinamikus nyomás sokat el is oltana, a visszaszívó szél is. Ezeknek a fiúknak meg faszfogalmuk sincs a HOB (=height of burst), azaz a robbantási magasságról, nevezetesen, hogy azzal lehet a különböző hatásokat maximalizálni-optimalizlni. Ez azt jelenti, hogy teljesen más „hatáskörök” rajzolódnak ki egy térképre vetítve, ha a maximális túlnyomást akarják elérni, vagy a 100psi (teljes rombolás) értéket maximális területlefedésre (a 100psi brutális és semmi, bővem van 5000psi-s sugár is), vagy éppen az optimális 25psi értéket maximlis területre, vagy éppen az 5psi-t. Ezeknek erről kanyi fogalmuk sincs, már ezerszer kibukott. Szokásos szakbarbárok; SAJNOS. Ahogy azt se nagyon értik, hogy „NO FALLOUT HOB” esetén NINCS semmilyen talajról felszívás és ezzel por-hamu kihullás. Pedig – igaz csak egyet találtam eddig – egy kibacarintott youtube videót kéne csak megtekinteni, s láthatnák az okostojások, hogy semmi nem történik (feltéve, ha 800-1000kt alatti). ÉS a no fallout magasság nem egyenlő a tűzgömb sugarával, amit néhány „eszesebb” tudós állít, még mindig „leülhet egyes szinten”. ÉS ez ám a nagy gebasz, hogy ennyit érnek a szakemberek, tudósok. Fossák a részleteket, de nuku szinergia a tudásban.

    De hogy ne érts félre: azzal, ahogy a világról vélekedsz, maximálisan egyetértek!

  23. Én inkább a filozófiai szépségét ragadnám meg a környezetszennyezésnek. Ha Japán nacionalista lennék, azt mondanám, hogy most visszaadjuk azt a sugárzást nektek amivel annak idején megajándékoztatok minket! Hát nem irónikus egy kicsit ez az egész?

  24. 24: Nem az az érdekes, hogy mi mennyire gazdaságos, hanem az, hogy mi a fenét csinál az emberiség a rádioaktív hulladékkal a következő pár ezer évben.

    Nálunk ugyanakkor Paks-I-et nem lehet a végtelenségig hosszabítgatni, Paks-II elsősorban nem a kapacitásbővülés miatt érdekes, hanem kiváltja a kieső Paks I-et. Ebben a kérdésben lehet ugyan szidni a kormányt, de mivel nem látni, hogy a Paks-I által termelt kieső energiát honnan pótoljuk, elvben ez egy szükséges beruházás /lenne, ha nem lopnák el az árát/.

    Magyarán eladjuk a lelkünket az ördögnek, 5 perc élvezetes kefélés öröméért – csak nem a feleségünket csaljuk meg, hanem a gyerekeinket és az unokáinkat.

  25. Bocsanat, ekezetek nelkuli a billentyuzet!

    19. Jövőnk

    Amikor meg mukodott, en az utolso szodig elolvastam az oldaladat. Megrendito volt. Benitolag hatott ram. Nem tudom cafolni amiket irsz, de ebben elni es gondolkodi egesz nap?!.. Hogy lehet igy elni, orulni, gyonyorkodni, jovot tervezni? Ugyanakkor ott van az a szorongas is, hogy mivel igen is benne van a pakliban, vhogy erre is „tervezni” kellene… De mit es hogyan adhatok ebbol tovabb az enyeimnek?…
    Szeretnelek megkerdezni rola, a te csaladod, feleseged, gyerekeid elfogadjak a jovokepedet? Sot talan most eppen egyutt epitetek egy atombiztos bunkert, ami az ehezo fosztogato hordaktol is megved? Vagy felszamolsz mindent, s koltozol egy tavoli orszagba amit biztonsagosabbnak velsz?
    Nekem 3 gyermekem van: A legnagyobb egy foiskolas legeny ,meresz almokkal,- aztan egy kozepiskolas szerelmes tinilany, akinek a jovokepe koszono viszonyban sincs az altalad sugalttal, – a kicsi pedig kiscsoportos ovis „nagylany”, aki meg imadnivaloan artatlan es johiszemu. Mit mondjak, mit mondhatok el ebbol nekik, hogy ne tegyem oket tonkre?!!!

  26. 26:
    A kubai válság 1962-ben volt, 29 éves voltam. lett feleségem, gyermekek, családom. Azóta tudom, hogy bármikkor felpörzsölődhet a világ, de soha se gondoltam rá, beszéltem róla, éltem, mintha a fenyegetés nem lenne. Nem tehetsz mást. Ez olyan, mint a rák, vagy az infarktus. Boldogan élsz, és nem gondolsz rá, de bármikor, bárkire lecsaphat.
    Az én vélemény az, hogy nem lehet kivédeni, kár ez ügyben erőlködni. Valamelyik nap felrakom a 800 kilotonna robbanás hatásának a fordítását. Aki azt túléli, megérdemli.

  27. 26, Fuszulyka: Ha valami hirtelen bekövetkező gebasz lesz, akkor az életbennmaradásod az első körben majdnem kizárólag a ‘véletlen’ műve lesz. Szerintem ezért ezen nem érdemes agyalni.
    Azon viszont annál inkább, hogy ha életben maradtál, akkor ez továbbra is úgy maradjon…

  28. 25!
    „Nálunk ugyanakkor Paks-I-et nem lehet a végtelenségig hosszabítgatni, Paks-II elsősorban nem a kapacitásbővülés miatt érdekes, hanem kiváltja a kieső Paks I-et. Ebben a kérdésben lehet ugyan szidni a kormányt, de mivel nem látni, hogy a Paks-I által termelt kieső energiát honnan pótoljuk, elvben ez egy szükséges beruházás /lenne, ha nem lopnák el az árát/.”

    Na végre .Olvastam valami normális értelmes hozzászólást is.

  29. Az emberiség történelmének legfontosabb 2 percese

  30. Szerintem ne fáradj Tibor bá’…
    mert a 800kt-át sokféleképpen lehet robbantani, s mindegyiknél más lesz a hatás, az alábbi két változat a példa „kedvéért”:

    – 25psi optimalizálás esetére (szükséges robbantási magasság: 1.550 méter)

    és

    – felszíni robbantás esetére (zárójelben lévő adatokkal, illetve a végén megadva azokat, amelyek a léginél nincsenek!)

    HATÁSOK
    – tűzgömb mérete 486-880m (641-1150), ezen belül MINDEN megsemmisül

    – 500rem sugárzási zóna 1,87km (2,43km – figyelem itt túlnyúlik a 25psi zónán!), ezen belül a kezdeti sugárzástól az emberek 50-90% halna meg. Feltételes mód, mert a túlnyomás miatt eleve kb. 99% úgyis meghal

    – 25psi statikus túlnyomás sugara 2,18km (1,85km – figyelem kisebb!)

    – 5psi statikus túlnyomás sugara 5,73km (4,25km – figyelem kisebb!)

    – 1,5psi statikus túlnyomás sugara 12,9km (9,08km)

    – 3. fokú égési sérülés (100%-os eséllyel fedezék nélkül) 11,3km (9,7km) távolságon belül, 11,2 kal/cm2

    – 3. fokú égési sérülés (50%-os eséllyel fedezék nélkül) 12,1km (10,4km) távolságon belül, 9,6 kal/cm2

    – 2. fokú égési sérülés (50%-os eséllyel fedezék nélkül) 14,9km (12,7km) távolságon belül, 6,2 kal/cm2

    Budapest esetében – csak a példa kedvéért – minimum 400.000-450.000 (250.000-300.000) halott és 600.000-700.000 (450.000-500.000) sebesült, nagyrészük (elsősorban az égési sérüléseket elszenvedők) meghalnak egy héten belül.

    CSAK A FELSZÍNI ESETÉN:

    – 5000psi túlnyomás 51 méteren

    – 1000psi túlnyomás 158 méteren

    – 200psi túlnyomás 750 méteren (totális pusztítási zóna)

    Sugárszennyezés (ÉK szélirányt feltételezve): Gyál-Nagykőrös vonalon kb. 830-850km2 1000rad/óra, Vecsés-Orosháza vonalon kb. 5500-6000km2 100rad/óra.

    Természetesen minden adat, különösen a hősugárzás és a sugárszennyezés NAGYON ERŐSEN FÜGG az időjárási-légköri tényezőktől. Így a hősugárzás hatása, illetve pontosabban a hatósugara drasztikusan nagyobb tiszta levegő, havas-jeges táj esetén, alacsony fehér, világos szürke réteg (sztrátusz) felhőzet esetén. Szakadó esőben, havazásban jelentősen csökken. A sugárszennyezés elsősorban a széliránytól és a szélsebességtől függ, de eső is befolyásolja. Előfordulhat „fekete eső” is, amely sokkal magasam rem értékeket adna.

    A psi értékről egy kicsit:
    – 0,5-1,5psi túlnyomás esetén az ablak üvegek betörnek
    – 2-3psi az álló embert fellöki
    – 5-7psi esetén az épületek egyre jobban sérülnek
    – 25psi nagyjából minden épület (kivéve hidak!) összedőlnek
    – 65psi halálos tüdősérülés
    – 100-200psi teljes pusztítás
    – 2000-2200psi Minuteman-III ICBM silók megsemmisülnek
    EZ a statikus túlnyomás, ami elsősorban az infrastruktúrára hat, az emberre „kevésbé”, legalábbi 3-4 psi értékig. Ellenben a statikus túlnyomást követi a dinamikus nyomás, azaz a szél, amely BRUTÁLIS erejű, ezekben a zónákban többszáz km/h. Majd egy visszafelé szívó szél, de az jelentősen kisebb erejű.

    A sugárszennyezésről…
    1000 rad (=10 Gy) feletti dózis halálos. 200 és 1000 rad közötti dózis súlyos sugárbetegséget okoz, egyre nagyobb halálozási eséllyel felfelé haladva az értékkel. Ez a kumulatív dózis, fent per óra!

    BUDAPEST csak példa, nem kapna 800kt-át. Eleve hazánk nem kapna egy orosz megelőző csapás esetén, legalábbis nem valószínű. Ellenben, ha az amerikaiak lőnek és Moszkva megsemmisül, akkor a „halott kéz” program keretén belül menne minden mindenhová… akkor Budapestre jutna egy 300kt-ás, lévén NATO tagok vagyunk, kis szerencsével lehet hogy 100kt-ra lenne „lecsavarva”.

    Nekünk nem az atomtól kell félnünk, hanem, ami utána szakad az északi féltekére.
    Nem véletlenül van Svájcban 306.300 atombunker, 114%-os kapacitással kb. 8 millió ember részére. Nem az atom miatt elsősorban, hanem, hogy megelőzzék a káoszt. A haderő feladata meg már ma is elsősorban a TÖMEGES menekült áradat feltartóztatása; vélhetőleg olaszhon felől… ahonnét a százezre „zombi seregek” érkeznének.

    ÉS egy mukkot sem ejtettem a SREMP-ről… rádiók és áram nuku, igaz nem túl nagy hatósugáron belül. A SREMP – ellenben a HEMP-el – függ az időjárási tényezőktől.

    A legelején kb. 4 másodpercig van a villanás, abba belenézni nem javallott. Megfelelő beeseési szög esetében tartós vakság, perifériás szögben ideiglenes vakság. Távolsági adat felesleges, mert éjszaka, tiszta időben akár 40km is lehet. Utána szinte azonnal a hősugárzás, majd kis késéssel a statikus, majd a dinamikus nyomás…

    Amire érdemes figyelni:
    – 25psi optimalizálás robbantási magassága 1.550 méter, míg a NULLA SUGÁRSZENNYEZÉS minimális magassága 612-1.000 méter, azaz a 25psi optimalizált robbantás SEM okoz sugárszennyezést.

  31. 26 Fuszulyka

    Hogy lehet élni ezzel?! Páran csúnyán kidőltek. Én nem. Nem ezzel kelek és fekszem, igaz sok időt vett igénybe. Tudni kell a normális életet ezzel (a felkészüléssel) ötvözni, ami valóban nem könnyű. Mit lehet tenni?! Lehet tenni azért, hogy ne 0% legyen az esély, vagy csak a vakszerencsén múljon az ember és főleg a családja élete. És a %-ot lehet elfogadható tartományba emelni. Annyit elárulok, hogy nem atombunkerrel teszem (bár sokan valami ilyesmivel cikiznek errefelé is).

  32. Apropo kubai rakéta válság…

    Csak röviden: a hidegháborúban az emberiség kipusztult volna. Egy órán belül százmilliók haltak volna meg, megszűnt volna az elektromos ellátórendszer… majd jött volna a nukleáris tél, azt pedig „koronázta” volna a nukleáris nyár (=ózónréteg nélküli világ, extrém UV sugárzás)…

    A legdurvább a nyolcvanas években lett volna, ahol a monstrum 20-25 megatonnás töltetek helyett pl. Londonra 8-12 darab 1 megás ment volna, amelynek a modellezése olyan, hogy még egy magamfajta is hányingert kap, mert SEMMI nem maradt volna a városból, miközben minden másodperccel elcsúszva történt volna, hol innen, hol onnan. ISMÉTLEM: a mai töltetekkel NINCS nukleáris tél, se ózónréteg „lelökés-felfalás”, se tűzvihar.

    Ennyi.

  33. 31:

    Csak, hogy előhúzzam az oroszok legnagyobb ászát- ami miatt egy Oroszország elleni csapás totális öngyilkosság- illetve Tibor bá’ óta- planetáris Omnicida:

    ‘ Amerikai „megelőző” csapás esetén „minden menne mindenhova” ‘-
    ahelyett Oroszországnak elég lenne kicsit besegíteni a szibériai metánhidrát- felszabadulásba. Az mindennél költséghatékonyabb, ha a teljes pusztításon agyalunk.
    Garantált kihalás a földi élet egészének- egysejtűeket nem számítva, ahol még a bunker sem segít.

    Azt mondjuk nemigazán értem, hogy a 25 psi kinyírja az épületeket, de tüdősérülést csak 65 psi okoz… Ennyire erős az emberi csontozat- durva!

  34. Három éve biztosan olvasom napi színten, jövök ide. Fuszulyka hozzászólása olyan, mintha én írtam volna: TÉNYLEG NINCS MEGOLDÁS? Köszönöm, Tibor bá’! Legfeljebb kérdezni fogok. Nagyon köszönöm a honlapot.

  35. 65psi értéknél ne akard tudni mi lesz a tüdővel… és a koponyával… a tengerfenéken 10km mélységben durván 1000bar nyomás van, ott a fej mandarin méretűre nyomódna össze, ha nem lenne 18+, amit le kellene írnom. 25psi-nél olyan szél van, hogy Isten tudja hol landol az áldozat és mi marad belőle.

    De… nem tudod véletlenül, hogy a Yamal félszigeti rejtélyes kráterek végülis mik? Metán kitörések?

  36. Oroszország túl fogja élni, despite a sok okostojás tanulmány ellenére. (Ha valaki Brezit, Fukuyama-t, Huntingdon-t olvasott… az rég rájött, hogy ezek nem normálisak. Ahogy durván durva, hogy Ira Helfand, vagy az American Nuclear Scientist csapatnak fogalma sincs arról, amiről fentebb írtam… erdőtől a fát, így szándékosan fordítva.)

  37. 35:

    Elég erős a gyanúm a metánra…
    Csak rá kell pillantani az északi- sarki hőtérképre. Meg a sarki jégtakaró rekord olvadására.
    Bár ha peer- reviewed tudományos szaklap- közlésre várunk az ügyben, akkor addigra már rég mindegy lesz.
    Ahogy eddig is, minden klímaváltozással kapcsolatos tudományos cikk esetén. Túl későn, túl kevés következtetés.

    https://robertscribbler.wordpress.com/2015/02/24/arctic-methane-monster-shows-growing-eruption-number-of-global-warming-induced-craters-now-estimated-at-20-30/

    Azok a rénszarvas- pásztor népek, akik rájuk bukkantak már évezredek óta azt a területet járják és elég jól ismerik.

    2 hete jöttem vissza a sarkkörön túlról és hát a -4- +1 Celsius eléggé mediterránnak számít arrafelé ilyenkor…

  38. 37:
    A kráterek kialakulásának mechanizmusa első pillantásra logikusnak tűnik, de azért nekem az ütött szöget a fejembe, hogy honnan lehet a föld alatt annyi oxigén, ami a robbanáshoz szükséges.
    Az rendben van, hogy a kráterek alján a mért metánkoncentráció eléri a 10%-ot, ami igen robbanásveszélyes elegy. De itt tulajdonképpen a nyitott kráterben keveredik ilyen arányban a levegő és a szivárgó metán, hogy ezt a robbanásveszélyes keveréket kialakítsa. Viszont honnan lehetett a robbanás előtt a mély rétegekben ennyi oxigén, hogy a robbanást lehetővé tegye? Mert ha már megvan a robbanó elegy, akkor az már nyilván könnyen berobbanhat külső hatásra, akár egy földmozgás során kövek között fellépő súrlódásra is.
    Erről eddig nem találtam semmit a témával foglalkozó cikkekben, csak a begyulladás kiváltó okaival foglalkoznak, de a robbanóelegy kialakulásával nem.
    Egyébként ha lent tényleg lehet felhalmozódott robbanóelegy, akkor ilyen területen tényleg életveszélyes lehet még egy egyszerű próbafúrás is, ez is kiválthatja a robbanást, levegőbe repítve a fúróállványt és környezetét…

  39. 40:
    Levegő mindenütt van, kitölt minden üreget. Ezért a 10 % metán mellett 90 % levegő van, azaz kb 19 % oxigén.

  40. 41:
    Csak azt nem értem, hogy a képek alapján is sok helyen a krátereket víz töltötte ki, ami arra utal, hogy magas talajvízszint lehet, ami elvileg kizárja a levegőt mélyebben, a kráterek viszont meglehetősen mélyek.
    A tény persze azt mutatja, hogy a robbanás megtörtént, tehát azt valami kiváltotta.
    Vajon nem lehetséges-e, hogy egyszerűen a felszabaduló és lassan felgyülemlő metán akkora nyomást hoz létre, hogy egyszerűen ez szakítsa át egy robbanással a felette lévő réteget égési folyamat nélkül?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük