(1566) Mire jó a hűtlenség? avagy a megcsalás hat kategóriája

Tibor bá’ online

 

Szerző: Douglas LaBier

~q191Változó időket élünk. Nem csak a körülöttünk lévő világ változik nap – mint nap, hanem az is, ami a fejünkben játszódik le. Magyarán az általánosan elfogadott társadalmi normák is. Ennek szép lassan beláthatatlan következményei lesznek. A celebek és félcelebek híreivel van tele a média. Ki kivel kit csalt meg, mikor, hol, hogyan. Már fel se kapjuk a fejünket az ilyetén hírek hallatán. Az, hogy a házasságtörés mindennapossá vált, már senkinek se tűnik fel. Ma inkább az számít csodabogárnak, ha valaki hű marad a partneréhez.

George azért fordult pszichológushoz, mert már nem tudta, hova tovább: a szeretőjével való viszonya nem várt logisztikai nehézségek elé állította. Pedig minden olyan romantikusan kezdődött: „Épp egy konferencián voltam, mikor megláttam, hogy a folyosó falának támaszkodva egy magányos nő kávét kortyolgat. Egymásra néztünk, és mindketten éreztük, hogy valami bizsereg a levegőben. Beszédbe elegyedtünk, és olyan volt, mintha már ezer éve ismernénk egymást. Csak sodródtuk az eseményekkel, semmire se figyeltünk. ” – meséli George.

Manapság mind a két nem a házasságtörést egyfajta házasság megmentő terápiának tekinti. Ha nem csalnák meg a partnerüket, hiányos lenne a házasságuk. Ha nem lenne szeretőjük, már rég elhagyták volna egymást. Ha kategorizáljuk a különböző megcsalási módokat, jobban megértjük, mi is a viszonyok valós mozgatórugója.

  1. A „csak a szex kell” viszony. Ez a legtipikusabb megcsalási módszer, ez csak a szexről szól. Amilyen gyorsan fellobban a láng, ugyanolyan gyorsan ki is alszik a kezdetben mindent elsöprő szenvedély. John így írja le Kimmel való viszonyát: „Egyszer csak az ágyban találtuk magunkat, aztán persze más helyeket is kipróbáltunk” – vigyorog nagy büszkén. „Azonban a szexen kívül semmi mást nem tudtunk nyújtani egymásnak, a végén megszakadt a kapcsolat.” Az ilyen kapcsolatot fenntartók, csak akkor élvezik szabadon a szexet, ha a szüleiket reprezentáló házastárs nem őrködik felettük.
  2. A „majd én megmutatom” viszony. Rachel esete tipikus példa arra, amikor az elhanyagolt, magát alárendelt szerepben érző feleség viszonyt kezd egy férfival. Csak hát, nem minden viszony végződik happy-enddel. Rachel szeretője ugyanúgy kihasználta őt, mint saját férje. Végül Rachel rájött, hogy a megbecsülést hiányolta. Ez a szükséglet még gyerekkorára vezethető vissza, amikor apja elhanyagolta őt, és az ebből származó traumát fel akarta oldani.
  3. A „testiség nélküli” viszony. Lehet, hogy ez tulajdonképpen nem sorolható a megcsalások közé, de közelebbről vizsgálva kiderül, egy lelki viszonyról van szó, ami a fejekben lejátszódó megcsalás. Paul és Linda esete kitűnően illusztrálja ezt: mindkettőjüknek volt társa, ennek ellenére munka után egyikük sem sietett haza. Mindig bennmaradtak még dumálni egy jót, megbeszélni az aznap történteket. Esténként alig várták, hogy reggel újra munkába mehessenek, mert tudták, hogy ott lelki társukkal találkozhatnak. Még hétvégenként is felhívták egymást, képesek voltak órákig csevegni egymással. Az ilyen testiség nélküli viszony azért jön létre, mert a felek házasságából hiányzik valami, és ezt a barátság határait messzemenően túllépő viszonnyal kompenzálják. Csak azért mert mindkét fél kerüli a szexet, a testiség nélküli viszony ugyanolyan káros lehet a társas kapcsolatra, mint bármelyik másik.
  4. A „családban marad” viszony. Bill már évek óta szemezett sógornőjével, míg végül tomboló viszony alakult ki közöttük. Abban a tévhitben voltak, hogy viszonyuk senkinek sem fog feltűnni. Aztán egy szenvedélyes email lebuktatta őket, és a harmonikus kapcsolatnak egyből lőttek. A pszichológus véleménye az, hogy egy ilyen viszony csak még mélyebbre ássa a család rejtett konfliktusait, de megoldást nem talál rájuk.
  5. A „majd egyszer elvesz engem” viszony. Ez a tipikus esete annak, amikor az egyik fél foglalt, a másik nem, és az utóbbi abba az édes álomban ringatja magát, hogy a szeretője egyszer úgyis otthagyja majd a feleségét. Általában a nők esnek bele ebbe a csapdába. Szerintük, ez nem is igazán viszony, hiszen a szeretőből előbb-utóbb férj lesz. A keserű igazság azonban az, hogy ez csak nagyon ritkán jön be.
  6. A „testi-lelki” viszony. Ez a fajta viszony a legveszélyesebb, hiszen minden igényt kielégít. Matt és Ellen közösen fordultak pszichológushoz. „Olyan ez, mintha egy előző életemben már találkoztam volna Ellennel. Annyira egyek vagyunk vele, valódi rokonlelkek, hogy nem tudom elképzelni az életemet nélküle” – meséli Matt. Az ilyen kategóriájú viszony általában véget vet a felek házasságának, bár ritkán olyan esetek is előfordulnak, amikor a kapcsolat átalakul testiség nélküli (3. típusú) viszonnyá. A válás viszont legtöbbször a viszony törvényesítéséhez vezet, ami tartósabbnak és szerencsésebbnek bizonyul az előzőnél. Azonban a többi viszonyhoz hasonlóan, ennek is vannak hátulütői – különösen, ha a partnereknek gyerekei is vannak.

Mit lehet tanulni a viszonyokból?

Az emberek általában azt hiszik, hogy egy félrelépés nem több egy elszigetelt élménynél, aminek semmi köze életük többi részéréhez. Ez nagy tévedés. Igenis beláthatatlan következménnyel járhat a házastárs megcsalása. Tehát, ha épp egy viszony kialakítása előtt állsz, és nem tudod, mitévő légy, mindenképpen fontold meg a következőket!

  • Vannak olyan esetek, amikor egy házasságon kívüli viszony ugródeszkaként szolgál, egy már végnapjait élő házasság felbontásához. Ebben az esetben jót tesz a megcsaló félnek az új viszony, hiszen bátorságot nyerhet, erőt gyűjthet belőle, és talpra állhat, egy kudarcot vallott házasság után. A baj csak az, hogy sokan inkább elhalasztják a döntő lépést, és minden marad a régiben.
  • Egy viszony segíthet abban, hogy rádöbbenj, valójában mi a valódi igényed a már meglévő kapcsolatodban. Amennyiben túl vagy ezen a ponton, a frissen szerzett „információ” a házasság felfrissítéséhez is vezethet.
  • Olyan nincs, hogy az ember csak úgy belekerül egy viszonyba, és egyszer csak, hipp – hopp az ágyban találja magát az új nőjével/pasijával. Egy viszony mögött olyan indítékok és problémák bújnak meg, amiket az eredeti kapcsolat (általában a házasság) nem tudott megoldani. Sokkal jobb lenne ilyenkor megoldani az eredeti problémát, és nem belerohanni egy viszonyba, ami aztán ugyanolyan kudarcba fulladhat, mint a házasság.

Ezeket az érveket figyelembe véve arra a következtetésre juthatunk, hogy bizony tudatos gondolkodással elkerülhetjük az elkerülhetetlent, vagyis saját életünk és a nekünk kedves emberek életének visszafordíthatatlan megkeserítését. A mindent megoldó viszony mindössze egy illúzió. Gondjainkra a megoldást, csak mi magunk találhatjuk meg. Nehogy aztán két szék közül a földre essünk, és visszasírjuk az elfecsérelt éveket! Az életet nem lehet újrakezdeni.

__________________________________________________________

Dr. Douglas LaBier Washington DC-ben praktizáló pszichiáter, a helyi Progresszív Fejődési Központ igazgatója. A fenti cikkében – noha csalóka a cím – érzékelhetően kiáll a házasság intézménye mellett, mert véleménye szerint egy meggondolatlan lépés beláthatatlan következményekkel járhat.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
_________________________________________

 

4 gondolat erről: „ (1566) Mire jó a hűtlenség? avagy a megcsalás hat kategóriája

  1. Milyen igaz, hogy a megcsalás a fejben dől el. Nem az ágyban elsődlegesen.

  2. Feltételezhető hogy az evolúció során az emberi faj nem a monogám kapcsolatot tartotta kifizetödönek. Az utóbbi pàr ezer év során még sikerült tökéletesen alkalmazkodni a monogàmiàhoz. Mindig voltak evolúciós ” visszaesök” bármilyen szigorúak is voltak a vallàsi,tàrsadalmi korlàtok.

  3. És aki már 20 éve várja,hogy beteljesüljön a kapcsolat és vérgre ő legyen az első és egyetlen.? Lehet, az illető egy bolond.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük