(1562) Putyin ráerősít

Tibor bá’ online

 

~q191A Reuters szerint, alig egy hete jelentette be Putyin, hogy Oroszországnak erősíteni kell a haderejét, hogy megőrizhesse szuverenitását, a Moszkvát veszélyeztető országok kihívásaival szemben. Ez azt jelenti, hogy Putyin elkötelezte magát egy igen drága program megvalósítása mellett, amit megerősített az orosz pénzügyminiszter: a gazdasági krízist követő költségvetési visszanyirbálások a fegyverkezésre nem fognak kihatni.

Más fórumokon hangzottak el olyan kijelentések, hogy az orosz nép nem csak képes elszenvedni komoly megszorításokat, de hazafias érzelmektől hajtva, hajlandóak is rá.

Putyin az orosz iparmágnások előtt kijelentette, hogy a hadsereg megerősítése modern, könnyen mobilizálható, jól felszerelt egységeket jelent, amelyek képesek hazánk biztonságát veszélyeztető erőket „neutralizálni”, ami – gondolom – a megsemmisítés szalonképes megfelelője.

Putyin a biztonságukat veszélyeztető erőket nem specifikálta, de az új katonai doktrína egyértelműen kijelenti, hogy a NATO előrenyomulás veszélyt jelent.

Putyin vádolta az Amerikai Egyesült Államokat azzal, hogy célba vették Oroszország legyűrését. Megnevezte a Nyugatot, hogy a Moszkva barát ukrán elnököt a múlt évben megdöntötte.

Putyin arra is kitért, hogy hozzájuk képest „ők” többszörösét költik fegyverkezésre. Majd hozzátette, nekünk módunk van, és kötelességünk erre a kihívásra megfelelően válaszolni.

Vagyis visszalépet a Világ az 1990 előtti állapotba, a féktelen fegyverkezési versenybe. Az igazi kérdés, hogy ezt a rengeteg új és modern fegyvert fel fogják-e használni, vagy hagyják, hogy elévüljenek?

________________________________________________________
________________________________________________________
___________________________________

148 gondolat erről: „(1562) Putyin ráerősít

  1. A hidegháborút elveszítették. Valószínűnek tartom, hogy kétszer ugyanebbe a hibába nem akarnak belefutni. Ebből pedig az következik, hogy a konvencionális háborút választják ha nincs más megoldás.

  2. – igaz hogy nagy túlélök az oroszok, bármi történik hamar rààllnak az önfenntartàsra. Területböl adódóan mindenkinek jut egy jókora vidék. Viszont földmüvelésböl nem lehet hadsereget modernizálni. Azért ott is létezik az „agràrolló”
    – jelenlegi 45 – 49 dolláros olajból sem sokat lehet modernizálni akármilyen hazafiasak is az oroszok, hacsak el nem hitetik a pópàk hogy az ortodox vallást kell megvédeni a nyugat ellen. Valahol Putyin egyik beszédében már a római birodalomhoz hasonlította a nyugatot, züllöttségüket tekintve szerinte beérték a hajdani birodalmat.
    – oroszorszàg gdp- je kB megegyezik az olasz gdp mértékével, eddig évente cseréltek helyet a ranglistàn, ebből nem sok mindent lehet modernizàlni.

  3. 1. Tévedés és a következtetés eleve rossz.
    Elborzadva látom, hogy szinte mindenki konvencionális háborút vízionál, persze szokás szerint véleményt tényként beállítva.
    Ha arra készülne, akkor nem csökkentették volna le 2014. január 1.-től ~2.000 darabra a hadrendben tartott harckocsik számát, azok is T-90-esek. (Érthetőbben: 2.000 az qurva kevés.)
    Amúgy az USA és Oroszország nem tud konvencionális háborút vívni, csak nukleárisat.

    Ceterum censeo:
    – tessenek mán megnézni, hány töltet volt 1991 előtt, hány van ma
    – tessenek mán megnézni, mi az a CEP (~találati pontosság) és mit változott, különös tekintettel, hogy ez hogyan és miért befolyásolta a töltetek hatóerejét
    – tessenek mán megnézni, mikor lép a gombafelhő a sztartoszférába (globálissá téve a szennyezést.
    – tessenek mán megnézni mi az a „no fallout HOB optimalization”.

    Aztán beszélni…

    Amúgy Oroszország 2011 óta fegyverkezik (Medvegyev beszéde novemberben, ő rendelte el; nyilván Putyin valójában.) és 2021-re a nukleáris erők valamennyi ága le lesz cserélve új eszközökre.

    2. GDP… ahhoz képest hidegháborús időket megszégyenítő gyorsasággal állnak hadrendbe az új SSBN-ek.

    Tessenek mán gondolkodni, miért 800kt (750kt) a legerősebb orosz töltet… nem azért, mert olyan szép „kerek” szám vagy hasonló.

    Ááá… én ebbe végleg belefáradtam, abban hisztek amiben akartok. Vannak tények és mindenkinek szíve joga azt hinni a véleményéről, meg a hitéről, hogy az is tény. Nem az… ezért is fogunk a levesbe menni.

  4. Kedves Jövőnk! Nagyra értékelem, és érdeklődéssel olvasom hozzászólásait, de nem hiszem, hogy az átlag embereknek (akik az emberiség zömét alkotják) értenie kellene a hideháborús haditechnikához, vagy szégyenkeznie kellene amiatt, hogy nem ismeri a „800kt (750kt) a legerősebb orosz töltet” – et.
    Még akkor sem, ha a jelenlévők nagy része műszakilag tanult férfiakból áll. A nőkről már ne is… 🙂
    Lehet belefáradni, de inkább a tájékoztatásnak kellene maradnia a fő tevékenységnek, nem a kioktatásnak. Több türelem hasznosabb lenne.
    Úgy viselkedik, mint egy durcás kisgyerek. Remélem nem bántottam meg, nem ez volt a szándékom.

  5. 4:
    Kedves Zsuzsa, mindenkinek van valamifajta vesszőparipája. Ezt a többinek el kell nézni, de aki mindig csak egy témát fúj (pl. Jövőnk, Arma, Extragalexis, Attila(PV), stb.) azt nem kell komolyan venni. a 800 kt azt jelenti, hogy olyan robbanó erővel bír a nukleáris eszköz, ami megfelel 800 ezer tonna TNT robbanóerejével. (k=kiló=ezer, t=tonna).

  6. 5: Ne feledjük ki Tibor bát a mániákusok klubjából: a vallás szóra belilul az agya… 🙂
    Üdv a klubban! 🙂

  7. 3:
    (Gyengébb idegzetűek ezt le olvassák el)
    Amíg csak proxy háborúkat vívnak, természetesen marad a konvencionális. Ehhez 2000 harckocsi elég. Hogy a végén nyúlnak-e az atomhoz, azt csak az isten tudná megmondani, aki nincs. 😀 Ha én lennék Putyin most azonnal mérném az első csapást az USA-ra. A tét olyan nagy, hogy nem várnám meg mire képesek a hülye amerikaiak. Te ott tévedsz, hogy tényként kezeled azt, amit legfeljebb sejteni lehet. De oly mindegy, az emberiségnek így is, úgy is annyi. Addig pedig az jár jobban, aki kevésbé hezitál (úgy értem relatív jobban), de jelenleg még mind a két fél akar néhány kellemes évet magának, aztán meg lesz, ami lesz.

  8. 6:
    Hogy belilul-e vagy sem, azt nehéz eldönteni, de egysíkúsággal nehezen vádolhatsz, mivel látszólag hasonló vehemenciával tálalom fel a klímahalált is, a többiről már nem is beszélve. Mert például sokak szerint Orbántól lilul be az agyam. Szóval barátom ugass csak tovább, a karavánom nyugodtan halad tovább. 😀

  9. Most hogy tàjékoztatva lettem a robbanóeröröl további tájékoztatást szeretnék kérni. Hogy lehet egy ilyen ellen védekezni? Ezt a kérdést az EU vezetői is feltehették egymásnak :). De lehet még is vàlaszolom…: valamelyik oldal mellé kell àllni, elhárító rendszert lehet építeni vagy akinek van ilyen azzal telepíteni. Bàr még a semlegességet is lehet eröltetni,vagy sikerül vagy nem.

  10. 1913 december 23-tól folyamatosan háború van, a Föld valamely szegletében folyamatosan felhasználják a fegyvereket, szerintem az atomfegyverek versenyének korlátozása pont azért van, volt és lesz, mert azokat nem lehet elpufogtatni, hagyományos fegyverre nincs korlátozó megállapodás, ki van ez találva, amikor meg fogynak az erőforrások, akkor ez az állati ösztönök által vezérelt emberiség nem is tud másra gondolni, mint hogy kiírtja a populáció egy részét, ilyen ez az ősember óta, és így is marad. Új verseny ven: mi írtjuk ki magunkat előbb, vagy az általunk okozott klímaváltozás irt ki minket ? Ez egy ilyen „civilizáció” (primitivizáció ?)

  11. El lehet játszadozni mindenféle atomcsapással, de háborúban gondolkozni teljesen felesleges, mert az úgyis a véget jelentené, ami senkinek sem érdeke. Ennél fontosabb kérdés lehet az, hogy mi Putyin stratégiája. A Krím annektálása tény, de más a helyzet Kelet-Ukrajnában, a Donyec-medencében, ahol a helyzet egyre jobban elmérgesedik. Az oroszok látszólag nem tesznek semmit, talán a NATO-csapatokra várnak… vajon mi lehet Putyin terve?

  12. 7-re
    Még jó, h nem te vagy Putyin, hátha marad még egypár aránylag szép évünk, ha már jó nem lehet.

  13. Tibor bá’ „nem kell komolyan venni”, már mint engem.
    Nagy luxus Tibor bá’ ez a hozzáállásod, de ez a Te bajod… mások komolyan veszik, és innentől én el is hallgattam, de nem durciból, hanem mert már szóltak.

    4 Zsuzsa: 1 megatonna esetén éri el a gombafelhő felső része a sztratoszférát, ha 0 méteren robban, ám ezzel sugárszennyezést okoz helyben (=local) és „globálisan”, s 1 megatonna felett jön a globális fallout (sugárszennyezés) és a nukleáris tél esélyének emelkedése.
    Ha nem akarunk fallout-ot 1 megatonna esetén, akkor a „no local fallout height of burst”, azaz a „helyi sugárszennyezés nélküli ideális robbantási magasság”: 869 méter (meteorológiai tényezők miatt egészen pontosan: 612-1000 méter között. De ezzel felmegyünk a sztratoszférába, igaz minimális fallout-al.
    800 kt esetén 795 méteres HOB-nál nincs se fallout, se sztartoszférába jutó cucc.

    EZÉRT (800kt). És ezt hazánkban kábé senki nem fogja fel, de úgy nemzetközileg se nagyon. Elég morbid.

    CEP (~találati pontosság) orosz ICBM-ek*:
    1965-ben: 3-5km
    1975-ben: 1-5km
    1985-ben: 0,25-1km
    1995-ben: 0,15-0,37km
    2015-ben: 0,15-0,25km, csökken az új ICBM-eknél.
    * Adott év valamennyi ICBM-jének szélső értékei

    ICBM db, töltet db és összhatóerő (zárójelben a legerősebb):
    1965: 220 – 220 – 1.300Mt (6Mt) mindegyik ICBM egy töltet
    1975: 1.470 – 2.150 – 8.500Mt (25Mt) MRV megjelennek, de mindegyik töltet egy célra
    1985. 1.326 – 6.618 – 4.200Mt (25Mt) MIRV elterjed, részben több célra
    1995: 789 – 3.403 – 2.640Mt (25Mt) ua. mint 1995
    2015: 305 – 1.166 – 750Mt (0,8Mt) MIRV és MaRV*
    *MIRV: a visszatérő egységben több töltet, önállóan indíthatóak
    MaRV: visszatérő egységben több önállóan indítható és manőverező (nagy sebességű) töltetek. MIRV és MaRV esetében csalik is. Pl. egy orosz 10 darabos darabonként 800kt MIRV 40 darab csalit hordoz. Ezt az amik nem fogják elfogni, főleg nem az új MaRV-okat. A kínai MaRV-ot tavaly nem hogy lelőni nem tudták volna, hanem még lokátorral is nehezen követték.

    A fentiekből az következik, hogy 2015-ben vagy 2020-ban SIMÁN megvívható egy atomháború… mi itt kis hazánkban megdöglünk majd, csak nem az atomtól, hanem egymást gyilkolászva. Aztán az elit 5-10 után szépen újrakezdi, amikorra pár milliárd emberrel kevesebb lesz. Ennyi.

    Tibor bá’ inkább hallgattál volna…

    Viszlát mindenkinek! Sok sikert a jövőhöz! (Nem durci, lépnem kell… ez még belefért.)
    „Embernek maradni lesz a legnehezebb… mert lehet valaki ember kinézetű, de ha a lelke nem az, akkor nem ember” Idézet: tőlem.

    UPDATED 11 órakor: Tibor bá’ azzal egyetértünk, hogy az oroszoknak MOST kellene lőniük… ha nem teszik és először lőnek az amerikaiak, akkor megy minden mindenkire. Én szintén lőnék, mert elkerülhetetlen lesz a lövöldözés, és jelenleg legfeljebb az oroszok képesek kiütni az amerikaiakat, fordítva ez nem igaz.

  14. 10.

    Atomfegyvereket nem lehet elpuffogatni? Mond ezt egy megrogzott ongyilkossagra kepes idiotanak aki esetleg megkaparint egy ilyet. Neki tok mindegy mi lesz az eredmeny ot mar csak a Paradicsomban ra varakozo 72 szuzleany erdekli.

  15. 9, az asztalos: „Hogy lehet egy ilyen ellen védekezni?”

    Ásunk egy mély gödröt és olyan szögben állunk mellé hogy pont belesodorjon a lökéshullám. A hantolás miatt nem kell aggódni, arról a lehulló radioaktív hamu gondoskodik. 😉

  16. 13:
    Az alapos hozzáértésedet egy másodpercig se vontam kétségbe, már csak azért se, mert pontosan értem, amit írsz. Az ok amiért nem kell téged komolyan venni (az átlagos laikusnak): Nem hiszem, hogy a háborúkkal kapcsolatban döntéshozó helyzetben lévőket érdekli egy-egy fegyver pusztító ereje. Nem ez lesz a döntéshozás szempontja. Miért? A történelmi tapasztalatok miatt írom. Te úgy képzeled el, hogy az elit úgy akarja kiirtani az emberiség 99 százalékát, hogy korlátozott erejű és hatású termonukleáris robbanó eszközöket használ csak, aztán várnak egy kicsit, és újra kezdik az életet a Földön. Na ja! Volt egy II. Világháború, ahol Sztálingrád után már minden épeszű számára világossá vált, hogy Németország vesztett. Letehette volna a fegyvert viszonylag kis vesztességgel, de ehelyett addig folytatták az elkeseredett védekezést, amíg a Vörös hadsereg el nem foglalta Hitler bunkerét. Az a néhány extra hónap Hitlernek megért 5 millió német életét és az ország teljes lerombolását. Mi ebből a tanulság? A harcoló felek csak 800 kiló tonnás eszközöket fognak felrobbantani 800 méter magasságban, az ELEJÉN. A vesztésre álló fél pedig válogatás nélkül mindent be fog dobni, ami még a rendelkezésére áll. És hidd el, nem semmisítették meg a sok megatonnás robbanófejeiket se. — Kyrának teljesen felesleges foglalkozni a pontosításaiddal, mert pont úgy nem fogja túlélni, mint ahogy te.

  17. 16. Csókacsalàd
    Köszi az útmutatást. Ha így àll a helyzet akkor még egy borospince is jobb ötlet 🙂

  18. 13.

    Hat hogy micsoda ko esett le szivemrol azt te el se tudod kepzelni. A te elkepeszto ¨ẗudomanyos”dolgokbani es latin nyelvben jaratossagod biztosan elkepesztett mindenkit csak Zsuzsat meg engem nem. Nem beszelve arrol hogy milyen jol tudsz divatos ¨magygolul¨. Nem ¨viszontlatasra¨, hanem ¨istenveled¨ lenne amit en mondanek neked. Orokre.

  19. Szerintem meg nem fognak lőni az oroszok.
    A lakosság nem tudná elfogadni a támadást. Putyinnak politikailag vége lenne. A globallizáció áldása, hogy a népek keverednek, és egy Washingtonra dobott NUKE elég sok orosz, kínai, indiai stb… áldozattal is járna. Aminek az otthon maradt rokonok valószínűleg nem örülnének.

  20. Miután Oroszországot lassan körbezárták, így valóban bekövetkezhet egy váratlan orosz támadás, de ez akkor nem tankokkal fog történni, hanem atomfegyverekkel.
    Néhány elgondolkodtató dolog, ami viszont alapjaiban írhat felül minden eszelős stratégiát:

    Az oroszok 15.500 harckocsiból egyetlen tollvonással csináltak 2.000 db-ot, ami hadrendben van – papíron! A valóságban több ezer szinte azonnal bevethető hk-t tettek félre, ezt anno M-zároltnak hívták. Ha baj van, akkor holnap sokszor kétezer tank indulhat meg valójában.

    A NATO Európában mintegy 4-600 db taktikai atomfegyverrel rendelkezik, Oroszország a múlt hétig 2400-2600 db-ról regélt, majd a minap megjelent infók szerint valójában közel 5.000 db harcászati töltetük van.

    Egy konvencionálisan induló háború esetén a felvonuló nyugati haderőt fél óra alatt képesek lennének szó szerint elpárologtatni, ami Kelet-Európa szempontjából roppant kellemetlen lenne, hiszen ez minimálisan is több száz egyidejűleg bevetett harcászati atomtöltetet jelentene, aminek a zöme a Baltikumban, Lengyelországban és Ukrajnában durranna fel. (5000 db harcászati atombombával az oroszok elviekben képesek arra, hogy akár egyszerre állítsanak meg egy NATO és egy kínai szárazföldi támadást úgy, hogy a hadászati/stratégiai atomarzenálhoz még hozzá sem kellett nyúlniuk.)

    Ha USA-Oroszország konfrontációról beszélünk, akkor mindkét fél a silókból, a tengeralattjárókról és a mobil járművekről tudnak indítani – gyakorlatilag negyed órán belül – alapból másfél ezer töltetet, ezek hatóereje nagyságrendekkel nagyobb, mint a harcászati robbanófejeké. Ezeket egészítené ki a második hullámban érkező stratégiai bombázókról indított robotrepülőgépek csapásai (H-55 és Tomahawk cirkálórakéták).

    A hordozókra szerelt – ergo azonnal bevethető – hadászati töltetek a START-III alapján gyakorlatilag 1500-1600 db mindkét oldalon. A tárolt, de bármikor felszerelhető robbanófejek számáról pontos adtok nincsenek, de az óvatos becslések is 5-10 ezer közé teszik az amerikai és orosz tárolt készleteket. Olyan sok van mindkettőnek, hogy az összes bevetésére egy globális atomháborúban sem ember, sem technika nem maradna. Meg értelme sem sok lenne az első pár ezer atombomba felrobbanása után.

    Ha az 1500 bombából csak a 25% érkezik célba (a valóságban inkább 70-80% lenne az arány), az is 375 atomrobbanást jelentene az USA területe felett, ahol a legkisebb töltet is kábé 40-szerese lenne a hirosimai bombának.

    Apró megjegyzés:
    Az EU importja tavaly akkora mértékben esett az oroszok elleni embargó miatt, mint amekkorával az USA import növekedett – Oroszországba! 😀
    http://www.napigazdasag.hu/cikk/33925/
    Mi van, ha az egész USA-orosz nagyhiszti csak figyelemelterelés arról, hogy valójában kiütik az EU-t és újra felosztják egymás között. Ha Fukuyamának hinni lehet (tartok tőle, hogy most kivételesen igen), akkor 2050 körül a világ fehér lakosságának az átlagéletkora 60 év lesz, szemben az ázsiai, közel-keleti, afrikai és dél-amerikai 25 évvel. Túl sok idő nem maradt a fehér civilizáció elitjének, hogy csináljon valamit, egyébként a történelem rövidesen lehúz minket a klotyón.

  21. 21:
    Hogy te mekkorát fejlődtél 10 év alatt!

  22. A franc se tudja már, ki kivel van éppen…
    Minden egyes nap után gyakorlatilag hálát lehet rebegni, hogy még élünk…
    Nem úgy, mint az általunk elpusztított napi 200 másik teljes faj.
    Viszont ha idén nyáron megtörténik, amitől félnek a klímatudósok, akkor már mindegy kinek mennyi és milyen atomfegyvere is van még raktáron.
    A másik: nagyon nincs már lerabolható szeglete a Földnek, az Antarktisz (Kína) meg az északi- sarki földgáz (metán)- készletek (Oroszország, Norvégia, Kína) megcsapolása azonnali klímakatasztrófával fog járni.
    Ezek már tényleg az utolsó utáni tartalékok lennének.

  23. 22: Köszönet!

    A helyzet az, hogy az írásom első fele nagyjából közelítheti a valós helyzetet, nyilván az adatok azért jelentős szórással lehetnek igazak, de talán mellélövés nem nagyságrendi. Bár konkrétan akad egy fenntartásom, ez pedig Kína hivatalos atompotenciálja. Figyelembe véve Kína gyártási/termelési kapacitását valamint pénzügyi és technológiai lehetőségeit igen nehezen hiszem el azt, hogy 240 db atomtöltete van, azaz alig több, mint a brit és alig kevesebb, mint a francia arzenál. Egy-két éve egy amerikai egyetemen feldobták kutatási témának a kérdést, ahol a kutatás végeredménye szerint inkább 2-3 ezer darab lesz az a 240-nek mondott szerény kínai atompotenciál.

    A második fele pedig inkább csak egy ötletelés/reménykedés abban, hogy talán elmarad az USA háborúja Oroszország ellen.

    Gorbacsov után ma Porosenko szólt a világhoz – szokja csak a jónép a gondolatot – hogy nagy balhé lesz a vége:
    http://mno.hu/hirtvkulfold/porosenko-kitorhet-a-harmadik-vilaghaboru-1270057
    Moszkvából is kemény üzenet érkezett a nemzetközi pénzügyi rendszerről (SWIFT) történő lekapcsolás esetére:
    http://www.napigazdasag.hu/cikk/34479/

    Az USA Kínával akar legvégül leszámolni, ehhez pedig a legideálisabb szkenárió az, ahol az EU keveredik háborúba Oroszország ellen. Az, hogy közben szétesik az EU és a NATO még akár kívánatos fejlemény is lehet végső soron amerikai szempontból, miközben Moszkva is kifekszik a buliban – valaha ez volt a reagan-i korlátozott európai atomháború lényege.

    Az USA kész beáldozni Európát, ha cserébe megőrizheti a világhatalmát, ez eddig sem volt kérdés soha. Ami viszont kérdés az az, hogy aki(k) a végső döntést meghozzák majd a világ sorsáról, azok mit és miben hisznek majd. Ha elhiszik azt, hogy a veszteség számukra elviselhető mértékű marad és végső soron meg lehet nyerni egy atomháborút, akkor megindítják. A legvégső döntéseket az ember inkább a hite semmint a tudása alapján hozza meg – de azt valójában nem tudjuk, hogy kik azok, akik kimondják majd az utolsó szót.

    Ettől a ponttól kezdve a lehetőségek tárháza szélesre nyílik: a tehetségtelen és idióta politikai elittől kezdve a nyilvánvalóan összeesküvő (spekuláns) bankárvilágon át a titokzatos illuminátusokon keresztül eljuthatunk egészen a földönkívüliekig is – ráadásul matematikai esély mindegyikre van, nyilván az arányokon lehetne vitázni, de minek. Mivel a felsoroltaknak teljesen eltérő a motivációja és az értékrendje, innentől kezdve esélytelen kisakkozni azt, hogy melyik esetben ki mit lépne.

    Szerintem igaziból csak egy kérdés maradt:
    Van-e és ha igen mekkora esély arra, hogy a jelenlegi világhelyzet világháború nélkül is feloldható, vagy ennek az esélye gyakorlatilag zéró. Ha túl sokan szavaznak majd az utóbbi mellett, akkor a döntést az emberiség meghozta.

    Mivel a nyugati világ lakossága és polgárai elkényelmesedtek és eszük ágában sincs seggbe rúgni a nyakukon ücsörgő lakájpolitikai kasztot sem pedig forradalmat nem hajlandóak csinálni, így kényelemből és lustaságból gyakorlatilag megengedik, hogy az elitjük a világot ellenvetés nélkül a háborúba taszítsa.

  24. 23.
    Épp tegnap volt a spektrumon a Klímalibikóka -A fagyott talaj vidéke c. dokfilm
    A metánról volt szó, csak a végét láttam, de méregették repülőról a koncentrációt, de a film alapján bizonytalanok voltak a tudósok (bár lehet nem mondhattak el mindent).Azért érdemes megnézni, mutatta alaszkát ahol 2000 óta „más” világ van…

    Nem tudom ki támad először majd . Elvileg 2020 -ig nagy valószínűséggel kiderül,de sokszor nehéz elhinni hogy lesz valami, sokszor az az érzésem, hogy lassú de biztos életszínvonal leolvadás lesz.

  25. Ouse M.D. szerint: off „elpusztított napi 200 másik teljes faj”
    Már egy évtizede biztosan hallom ezt a kipusztulási adatot.
    Ez 730 ezer faj eltünését jelenti tíz év alatt. Hol lehet utánanézni az eltünt állatok listájának? Nekem tulzónak tűnik a szám. Teljes faj?

  26. 26:
    Moszatokról, és mindenféle rovarokról, parazitákról, stb. van szó.

    24 – Montezuma:
    Ez a helyzet háború nélkül nem oldható fel. Amerika a kiváltságos helyzetét harc nélkül nem adja fel.

  27. 21: Montezuma

    „Az oroszok 15.500 harckocsiból egyetlen tollvonással csináltak 2.000 db-ot, ami hadrendben van – papíron”

    Hmm, vajon ezek közül mennyi, ami a szovjet időkből maradt és hasonlóan volt karban tartva, mint az ukrán tartalék egy része?
    Magyarul rohadt a szabad ég alatt?
    Lehet, hogy most közelítenek a számok a valósághoz?
    Valahol 2000 és 15500 között lehet a valós szám.Pontosan csak az oroszok tudhatják.

    „Az EU importja tavaly akkora mértékben esett az oroszok elleni embargó miatt, mint amekkorával az USA import növekedett – Oroszországba! 😀

    Talán figyelmesebben meg kéne nézni a beidézett linkben az adatokat és nem összekeverni a %-ot a tényleges import/export változással.

    Egyébként meg ezt a változást Oroszország főleg maga okozta magának, mert az egyoldalú élelmiszer szankciót az EU ellen maga vetette ki magára.
    Ilyen szankciókat az USA-ra nem alkalmaz.
    Érdekesek lehetnek ezek az EU élelmiszer export számok, ha a Fehérorosz irányba megnövekvő exportot is beleszámoljuk, mivel ez mostanában a kerülő út.
    A nyugati szankciók meg az EU és USA szinten közel kiegyenlítetten futnak, azaz ugyanazon dolgokat szankcionálják.

    „2050 körül a világ fehér lakosságának az átlagéletkora 60 év lesz, szemben az ázsiai, közel-keleti, afrikai és dél-amerikai 25 évvel. ”

    Ezt először meg is kéne érnie a világnak.
    Egyre kevesebb szerepe lesz az embernek, ajánlom figyelmedbe a robotika híreit.
    Japán, USA, a nyugati világban egyre gazdaságosabbá válik, a költség és hatékonyság görbe Moore törvényét követ.
    Vajon mit fognak tenni az ázsiai fejlődő országok a nyugati kereslet és outsourcing gyártás nélkül?
    Vajon mit fognak tenni a nyugati országok a kieső vásárlóerő nélkül?
    Érdekes kérdések…

  28. 25:

    „Elvileg 2020 -ig nagy valószínűséggel kiderül”

    Mi derül ki? Szerintem nem derül ki semmi. Nem tudom miért gondoljátok hogy 5 éven belül világégés lesz.

    Nem tudok elképzelni közvetlen usa-orosz háborút.

  29. 29:
    Drága Curix, az elmúlt 82 évben én oly sok mindent nem tudtam elképzelni, és mégis olyan simán bekövetkezett, hogy arról fogalmad se lehet. — Montezuma, Jövőnk, vagy bárki más felvetései lehetnek hibásak, vagy csak részben reálisak, akár tök rosszak, de legalább gondolkodnak, de te mindenre rávágod, nem tudod elképzelni. Nem képzelődni kell, hanem megmondani a te álláspontodat és aláhúzni valami értelmes indokkal.

  30. 25. nagyon is magabiztosak voltak az altalad emlitett tudosok a filmben. Fel celsius fok valaszt el minket az alaszkai talajban lekotott metan es szendioxid felolvadasatol. 1200 ppm -re mehet fel a legkori koncentracioja az uveghaz gazoknak. esetleg a polusok korul maradhat valamennyi emberi elet. Azonnal el kell kezdeni egy ottani elelmiszerraktar felallitasat.Aztan johet a tulelo lotto .

  31. Tibor bá köszi az írást, már vártam! 🙂

    Szia Monte!
    Remélem azért ez a nagy sakktáblán is meg fog jelenni. Hozzáfűznivalóm nem nagyon van. 😉 🙂

  32. 21, 28:
    Egyébkén az „Oroszország-EU28 kereskedelmi kapcsolatok (milliárd dollár)” táblázatban az import soron a számok biztosan nem stimmelnek.

  33. 7. Tibor bá’:
    Én is attól tartok, hogy Putyin emlékszik még arra, hogy a Szovjetúnió a hidegháborúba roppant bele és inkább másképp zárja rövidre a mostani krízist.
    A fegyverkezésre elköltött összegeket máshonnét kell elvonni.
    A cukor ára a háromszorosára emelkedett Oroszországban, sok más termékéhez hasonlóan.
    A családi pótlék havi összegéből egy (!!!) doboz bébi-tápszert lehet ma vásárolni.
    Putyin szerintem nem várja meg, amíg a nép elkezd elégedetlenkedni, inkább belekezd valami figyelem-elterelő háborúba. Ne feledjétek, hogy az oroszoknak „Oroszország-anyácska” szent…

  34. Üdv Pzuj!
    28: „Hmm, vajon ezek közül mennyi, ami a szovjet időkből maradt és hasonlóan volt karban tartva, mint az ukrán tartalék egy része?”

    Nem hinném, hogy a jelenlegi orosz haderőt bármilyen szinten is egy lapon lehetne említeni az ukrán erőkkel, legalábbis a közelmúlt eseményei nem ezt mutatják. A SZU széthullásakor több, mint 40 ezer hk volt, ebből közel 30 ezer maradt az oroszoknál – ehhez képest tavalyig ennek a mennyiségnek is csak a felét tartották hadrendben.
    Ráadásul pont a hk az, ami egy európai hadszíntéren hatalmas mennyiségben hatékonyan bevethető – ebben az esetben több ezer 3. generációs tank csúnyán nagy erőt jelent megspékelve némi tüzérségi támogatással, amiben szintén durván állnak a muszkák.

    2015-ben az elavult és működésképtelen orosz hadigépezet már csak egy mítosz, még 1998-ban ezzel vigasztalhatta magát a világ , de azóta eltelt 17 év.

  35. Utóirat: tavalyi cikk, de nem árt felidézni, ugyanis a következő esti mese a katonai költségvetések egy az egyben történő összevetése, ami a világ legnagyobb átverése, de az egyszeri kisember beveszi.
    http://www.napigazdasag.hu/cikk/14238/

  36. 17. Nem vagyok kurucolvaso/rajongo, de ezt a cikket erdekesnek talaltam. Alaposan szembemegy a Tiborba’ altal talalt fosodru tortenelemiras altal belenk sulykolt „igazsagokkal” ami a Sztalingrad csatat es az azt koveto keleti fronti esemenyeket illeti.

    https://kuruc.info/r/9/118935/

    Atomhaborut epeszu ember nem akarhat, sajnos a jelenlegi tarsadalmi, politikai rendszerek a pszichopatak es szociopatak hatalmi csucsokra kerulesenek kedveznek. Innentol kezdve, ahogy a nemet mondja; „all bets are off”… 🙁

  37. 38..

    ….azaz; az a nemet aki inkabb beszel angolul. 😀

  38. 38:
    A sztálingrádi csata elvesztése után a németek folyamatosan hátráltak, amit rugalmas elszakadásnak neveztek. Eközben természetesen lehettek, sőt voltak ellentámadások, taktikázások, de a háború sorsa eldőlt. Vagyis okosabb lett volna fegyverszünetet kötni, illetve befejezni a harcokat. Ez nem a fősodor, liberál bolsevista, stb. stb. nézet, hanem az én okoskodásom. És nem torzul megírt történelemkönyvekből veszem a bölcsességet, hanem emlékszem a háborús hangulatra, a felnőttek beszélgetéseire, és véleményeikre. Sztálingrád után pesti polgári-baráti társaságokban nyílt téma volt a háború elvesztése. — Különben tapasztalatból tudom, hogy utólag mindenki iparkodik kimagyarázni a rossz döntéseit. Utólag találnak korábban nem ismert logikus okokat. — Szóval a Kuruc infót nem olvasod, csak véletlenül valahogy eléd kerül egy érdekes cikk. Hát, ha ott érdekes cikkek vannak, akkor miért nem olvasod? Felénk ezt ambivalenciának hívják. 😀

  39. 38-40: A kuruc szerkesztőiambivalensek. Utáljk a zsidókat és Izraelt, de szeretik Hitlert, Izrael létrehozóját. Gyanús, hogy zs-propagandisták ezek, melyik tudva, melyik nem.

  40. Véleményem szerint nem lesz atomháború.
    Úgy látom sokan szeretnék a XXI. század egyik legnagyobb problémáját a túlnépesedést pikk-pakkra megoldani. Ebből nem lesz semmi, eddig sem volt.
    A mi viszont várható, az életszínvonal radikális csökkenése, hogy elvegye a kedvet a szaporodástól. Magyarán leépíti magát a populáció pár évtized alatt.
    Hogyan? Vak aki nem látja. Az olcsó olajnak vége, mert olyan rést ütnek most a pajzson a 45$-os olajjal, hogy 1év múlva 170$ lesz, brutális erős dollár árral, akár 350-400ftig! felmegy a dollár árfolyama. Magas szállítási árak, agonizáló gazdaságok, magas élelmiszer árak, éhséglázadások, és ami a lényeg szerintem rengeteg lokális kis háború, tehát nem fel hanem leépülés.
    Amíg a leépülési folyamat szervezett keretek közt zajlik nem lesz gond, de elszabadulhat a pokol, amennyiben kitér a sémából.
    Egyébként a sémán már sok éve dolgoznak, ezt is lehetett látni.
    Aki mást szeretne hallani, az kapcsolja be a tv-ét amiből megtudhatja, hogy Mari néni, miképp esett el a csúszós járdán…

  41. Az új szaudi uralkodó azt mondta, hogy nem fog az olajár felmenni, épp ma olvastam.

  42. 43.

    Hat akkor az mar halal biztos. Legalabb is addig amig a sugolyukbol egy bizonyos ¨valaki¨ nem sug neki mast…. 😀

  43. 43: Ez hosszútávon egy esetben reális: ha az olajat fogyasztó emberi civilizáció gyorsabban hanyatlik, mint ahogy az olaj fogy. Ki tudja…

  44. 37: Montezuma:
    „Utóirat: tavalyi cikk, de nem árt felidézni, ugyanis a következő esti mese a katonai költségvetések egy az egyben történő összevetése, ami a világ legnagyobb átverése, de az egyszeri kisember beveszi.”

    Világos, hogy mindenhol vannak rejtett források. AZ USA-ban is!
    Volt botrány a CIA, Pentagon burkolt támogatásáról a rájuk szabott költségvetésen kívül. ÉS ezek nem voltak titkosítva, csak elbujtatva, más tárcák költségvetésében.

    És akkor még nem beszéltünk az illegális finanszírozásról pl. a titkosszolgálatok kapcsán drogügyletekből.

    DE:
    Azért érdemes megnézni azokat az országos GDP számokat, amibe a magánszektor (oroszoknál állami szektor) is benne van.
    Azért azon túl nehezen elképzelhető a burkolt, titkos támogatás.
    A GDP arányok meg köztudottak, Oroszország Olaszország szintjén van.

    Viszont a cikkben ez is szerepelt:

    ” Baj van az államadósság számításával is. Hivatalosan ez csupán a GDP 11 százalékát teszi ki, ugyanakkor csak a 26 legnagyobb állami vállalaté a bruttó hazai termék 102 százalékának felel meg, vagyis közel tízszerese az állami adósság mértékének. Ugyanakkor ezen vállalatok vagyonával sem számol a büdzsé, holott értékük a GDP 381 százaléka, amelynek mintegy fele esik az olaj- és gázkészletekre.

    Problematikus a nyugdíjak fedezete, amelynek hiányát a földolaj- és gázexportból befolyó többletbevételből akarták a jövőben pótolni a Nemzeti Jóléti Alapon keresztül, annak pénzét azonban a legkülönbözőbb célokra, például az állami bankok feltőkésítésére kezdték felhasználni.”

    A cikk megjelenési idejéből meg az következik, hogy a rubelgyengüléssel és olajár eséssel nem számoltak az adatok közlésénél.

    Ez ugye megint minimum az orosz adósságszolgálat újraszámítására sarkalja az embert. A végeredmény meg a hivatalos adatoknál rosszabb lesz.
    Ha meg ez így van, a korábbi szép tervek a hadsereg fejlesztéséről minimum csúszást szenvednek.

    Az elmúlt hét termése:
    a.) Egy S&P leminősítés junkba
    b.) A rubel lassú további gyengülése
    c.) Az új orosz költségvetés bejelentése ( szép cáfolat azoknak, akik azt állították, hogy a rubel gyengülése majd kompenzál és nem lesznek orosz megszorítások)
    Mindenből lehúztak 10%-ot.
    A hadi költségvetéshez nem nyúltak, a nyugdíjakat emelik (valahonnan ismerős ez a hozzáállás).
    Lehet kezdeni élesben az orosz lakosság tűrőképességének a tesztelését.

  45. Érthető hogy eddig miért nem vették elő vagy most miért vették elő az ügyet.
    A sztori azonban határozottan érdekes.
    Már anno (2006) is Putyin volt a gyanúsított, meg is romlott a brit-orosz viszony.
    Időközben derül(nek)/tek ki újabb részletek.
    http://444.hu/2015/01/29/putyin-a-vadlottak-padjan/

  46. 30:

    Tibor bá akkor játssz el kicsit az ötlettel, hogy holnap hadat üzen Putyin Obamának!!!

    Aztán rájössz, hogy miért írom azt hogy nem tudom elképzelni. A mai modern információs digitális világban sokkal több lehetőség adott egy-egy ország manipulálására, mint azt atommal megszórni.
    Az atombomba elavult ócska haditechnikai eszköz, amivel elérni nem igazán lehet semmit sem, csak pusztítani.

    Ha nem történik „rendkívüli” esemény, akkor sokkal valószínűbb az a forgatókönyv, hogy a nyugat saját magát emészti fel 20-40 éven belül.
    Ahogy a magyarokkal fel lehet mosni a padlót, mert fel lehet Orbán megmutatta, úgy a többi nemzettel is, csak lassan elviselhető módon kell csinálni. A nyugati középréteg még iszonyatos tartalékokkal rendelkezik.
    Csak a németeknek van 5 ezer milliárd! Euro megtakarításuk. Röhögve kifizetnék az egész magyar államadósságot, sokszor.
    Rengeteg tartalék van még a rendszerben főleg Magyarországtól nyugatra.

  47. 48:
    Az 5.000 milliárd € semmit se ér, ha nincs mögötte valós érték. bemész as boltba és kérsz 5.000 milliárd €-ért húst, tejet, kenyeret. A boltos pedig azt mondja, hogy NINCS. Adósság/követelés! Nézd meg mi lesz Görögországban. A görögök nem fizetnek, viszont önellátóak. Senki se hal éhen. Mit csinál Németország az 5.000 milliárd €-val, ha senkinek sincs eladó élelme? Megeszi az Eurót?

  48. Nem tudom, hogy mit változtat a leányzó fekvésén, de komoly rés mutatkozik az EU orosz-ellenes politikáján, mióta a görögök bejelentették (egy csomó más szentségtörés mellett) hogy nem támogatják az orosz ellenes szankciókat…
    Namost erre rájön Putyin magyarországi látogatása, meg a 6600 kivételezett német cég, akkor kezd kialakulni egy olyan kép, hogy végülis nem lesz olyan könnyű leválasztani Európát Oroszországról.

    Elképzelhető, hogy az EU felébred, és rájön, hogy az USA végső célja Oroszország (és Kína) katonai térdrekényszerítése, és csak úgy akadályozható meg, ha az EU nem fordul szembe Ázsiával…

  49. (50) Attila:
    „Elképzelhető, hogy az EU felébred, és rájön, hogy az USA végső célja Oroszország (és Kína) katonai térdrekényszerítése, és csak úgy akadályozható meg, ha az EU nem fordul szembe Ázsiával…”

    Őszintén szólva azt azért megnézném, ahogy az öregedő Európa és az USA egyszerre kényszeríti térdre katonailag Oroszországot és Kínát.
    Elhiszem, hogy néhány hülyének ez a vágyálma, de akkor a komák nincsenek tisztában a realitásokkal.

    A legutóbbi líbiai háború során kiderült, hogy Nyugat-Európa katonai képességei papíron ugyan szépek, de a valóságban hasra estek a saját lábukban és hónapokig erőlködtek a nevetséges líbiai hadsereg ellen, miközben az összes okos bomba kifogyott a NATO raktáraiból. A líbiai hadjárat erősen kikezdte Nyugat-Európa valós katonai képességeibe vetet hitet.

    Hogyan akarnák ezek majd Kínát vagy Oroszországot térdre kényszeríteni katonailag – mégpedig egyszerre – amikor egy csak konvencionális háború esetén is napok alatt kifogynának minden high-tech cuccból és onnantól klasszikus anyagháború jönne – ebben viszont elég jól állnak az oroszok és a kínaiak, emiatt nem aggódom.

  50. Montezuma után szabadon:

    „Az Egyesült Államok már több mint egy éve próbálja azt a színjátékot eljátszani, melynek célja (1) megerősíteni az amerikai ellenőrzést Európa fölött, úgy hogy leblokkolja az EU – Oroszország kereskedelmi forgalmat, (2) kikényszeríteni Oroszországot csődjét, és (3) megszabadulni Vlagyimir Putyintól, helyére pedig a hajdani részeges figurára, Borisz Jelcinre hajazó amerikai bábot állítana.”

    „A Szovjetunióval fenntartott hosszú rivalizálás „hideg” volt: hála a „Biztosan Képesek vagyunk a Kölcsönös Megsemmisítésre” helyzetnek. Washington és Moszkva teljes mértékben tudatában volt annak, hogy egy „forró” háború olyan kölcsönös nukleáris csapásokat jelentene, ami az egész világ pusztulását okozná.
    Most az Egyesült Államok úgy gondolja, hogy már „megnyerték” a hidegháborút, és megrészegültek attól a meggyőződésüktől, hogy ismét képesek lennének győzni. Modernizálják nukleáris fegyverzetüket és „nukleáris pajzsot” építenek ki Oroszország határán, aminek egyetlen célja csak az lehet, hogy felruházza az Egyesült Államokat az első csapásmérés lehetőségével – azzal a képességgel, hogy megakadályozzák az orosz választ az USA atomtámadása esetére. Ez így nem fog menni, de ugyanakkor meggyengíti az elrettentés hatását.
    Valójában egy nyílt háború veszélye a két atomhatalom között ma sokkalta nagyobb, mint a hidegháború idején volt. Manapság egy jéghideg, egy lemerevedett háború féleségben vagyunk, tekintettel arra, hogy annak, amit az oroszok mondanak vagy csinálnak nincs semmi hatása.”
    http://www.transform.hu/index.php/elemzesek/elemzesek-kulfold/682-washington-jeghideg-haboruja-oroszorszag-ellen

  51. 51 Montezuma

    Lehet hogy megint pongyola voltam.
    Szerintem az EU az USA oldalán maximum golyófogónak lenne jó, és ezt a katonai vezetés is tudja.
    Ezért nincs más normális választás, mint ellenállni az USA nyomásának, hogy felhasználja az EU-t Oroszország és Kína ellen.

    Elképzelhetőnek tartom, hogy Merkel most azon dolgozik, hogy mielőtt nyíltan szembeszállna az USA-val orosz ügyben, kisérleti nyúlként bedobja a magyarokat és a görögöket, hogy lássa, hogy az USA mennyire eltökélt…
    A nyílt görög kiállás után valószínűleg előjönnek a homályból azok akiknek szintén fáj az orosz embargó…

  52. (52)
    Üdv Piton!
    Ezennel írásban felhatalmazlak arra, hogy az általam linkelt cikkeket vagy akár az általam leírt gondolatokat nyugodtan idézd forrásmegjelölés nélkül is – nem foglak beperelni! ;D
    Elég korrekt oldal igen színvonalas cikkekkel, csak ajánlani tudom mindenkinek – természetesen ez most nem reklám volt Tibor bá’ oldala ellen!!!

    (53)
    Üdv Attila!
    Pontosan erről van szó. Egy EU-orosz európai balhé egy magasabb szinten zajló USA-Kína kvázi proxiháború lehetne – de szerintem nem így lesz, mert nem hiszek a korlátozott európai atomháború modelljének az életképességében. Mi tartaná vissza például Moszkvát attól, hogy egy tucat NATO atombomba bekapása után ne közvetlenül az USA területét bombázza mindennel, amije csak van?

    Az USA „elitje” (szép kis elit egyébként…) teljesen eltökélt, mert miután ellopták a világ nemzeteinek aranytartalékát és azóta is parazitaként jól élnek mások munkájából, bizony közeledik a piramis játékuk bedugulása.
    Ezt pedig félő, hogy az ottani fő gengszterek nem akarják majd megvárni, hiszen akkor esetleg számon kérnék őket és ne adj isten lámpavasra húznák a FED meg a Wall Street összes nagy, közepes és kicsi lakáját.

    Egy új, zömében európai hadszíntéren zajló világháború kész megváltás lenne számukra, ráadásul Kína sem feltétlenül emelne vétót egy ilyen szkenárió ellen.

    Nagy kérdés:
    Putyin rendszere túlélheti-e ezt a masszív Nyugati nyomulást, illetve ha nem, akkor mit fog lépni: háború vagy kapituláció?
    A behátrálás nemcsak Putyin bukását, de Oroszország, mint egységes állam végét is jelentené.

  53. 54:
    Ugye nem mint reális esélyt említed meg Putyin behódolását? Különben erre már ő maga is megadta a választ. Mindenből lefarag, de a fegyverkezésen nem spórol.

  54. (55)
    Üdv Tibor bá’!

    Ha az amerikai és nemzetközi bankárvilág nem akar engedni a 21-ből, akkor ők a végsőkig el fognak menni abban, hogy Putyint és kormányát destabilizálják és megdöntsék. Putyin destabilizálhatatlan.
    Ha a Nyugat ezt sikerrel folytatja, akkor ez egy adott ponton Putyin számára válaszutat jelent: vagy behódol, vagy kitámad. Putyin ragyogóan manőverezik, amit jól lehet látni Ukrajnában. Nem hódol be és valószínűleg ő fogja mérni az első nukleáris csapást.
    Ha behódol, akkor sec perc alatt bukik a Putyin-vonal és mindenki, aki eddig mögötte állt – ez nyugati lakájkormányt jelent, ami egyben Oroszország tervszerű és végleges feldarabolásának a kezdete is lesz. Éppen ezért erről szó se lehet.
    A másik lehetőség, hogy a Nyugat stratégiája hozza az előzőek miatt lépéskényszerbe az orosz kormányt, nem marad más választásuk, mint egy támadó háborút indítani. Ez még nem jelent rögtön atomháborút, de egy kiterjedő európai kontinentális háború kezdetét igen. Így van, de bizony azonnal atomháborút jelent.
    Erre Kelet-Ukrajna tökéletes terület – onnantól kezdve pedig nyíltan Putyin az agresszor és semeddig nem tart már utána akár „false flag” műveleteket indítani Közép-Ázsiában, a Kaukázusban, de akár a Baltikumban is – ami viszont már közvetlenül érintené a NATO szervezetét és európai tagállamait, ergo megoldva Európa hadba léptetése is Oroszország ellen. Ha egyszer Moszkva támad, már nem számít a PR és nem számít a false flag (hamis zászló a magyarf kifejezés)

    Két dologtól függ ez a szkenárió: az egyik belső, a másik külső tényező. A belső tényezők elsősorban az orosz oligarhák, az orosz titkosszolgálatok és a hadsereg vezérkarának lojalitása. Honvédő háborúk során az orosz nép lojalitása abszolút. Különben már most sokan követelik Putyintól, hogy támadja meg Ukrajnát. a külső tényezők pedig azok a nemzetközi szereplők, akik nem feltétlenül érdekeltek Putyin és Oroszország bedőlésében – gondolok itt Indiára, Kínára de akár európai vagy távol-keleti államokra is.

    A Nyugat tovább szorongatja Putyint és amikor a tétek már kellően nagyok lesznek, akkor akarják teríteni a lapokat – Washington valószínűleg arra számol, hogy Putyin rendszerének belső gyengeségei kifektetik Moszkvát, illetve ha ez mégsem sikerül, addigra kellőképpen felfejlődnek a Baltikumban és Ukrajnában azok a nyugati támadó ékek, amelyek a határt átlépve akár pár óra alatt Szentpétervárnál és/vagy Moszkvánál lehetnek teljesen mindegy Washingtonban mire számítanak, azok az urak nem normálisak. – a két város alig 500-600 km-re van az ukrán illetve észt szárazföldi határoktól. A két centrum egyidejű kiütése az orosz állam végét jelentheti. Erre nem kerül sor, de ha igen, akkor Putyinnak 20.000 tankjával kellene számolni. + Amerika és a nyugatiak csak a high tech fegyverek terén jeleskednek. Közönséges, földi harctereken bénák. Nem így az oroszok.

    A nyugati gazdasági/politikai/szakciózgatós időhúzás olyan katonai helyzetet akar teremteni, amikor az orosz hadsereg már nem vetheti be taktikai atomarzenálját sem, hiszen egy ilyen szkenárióban a hadműveletek közvetlenül orosz területeken kezdődnek és folynak. Erre persze nem kerül sor, de a II. vh. alatt a visszavonuló Vörös hadsereg mindent felégetett. Ma ugyanezt tenné.

    (Szerettem volna egy képet is becsatolni, de nem sikerült.) Írd be a kép URL-jét.

  55. 55:
    ” Mindenből lefarag, de a fegyverkezésen nem spórol.”
    Azt azért nem árt, nem elfelejteni, hogy ez a szinten tartás is reál értékben csökkenés a gyengülő rubel mellett.

    Nehezen magyarázható az orosz jegybank mai lépése, ami 2%-al csökkentette az alapkamatot.
    Ugye a 17%-ra emelést azért lépték meg, mert meg akarták állítani a rubel gyengülést.
    Most meg ez már nem fontos cél?
    Utalások vannak arról, hogy a Kreml nyomására történt, mert a 17%-os gátolja a gazdasági növekedést.
    A 15% nem fogja?
    A mostani jegybanki döntés előtt május tájékára már 12-15 %-os inflációt vártak.
    Erre a mostani döntés rátesz egy lapáttal.

    Szerintem ez a második olyan orosz lépés (az első az EU élelmiszer embargó, ami az infláció egyik oka), amivel saját magukat szúrták t*kön.

    Nagyon látszik,. hogy Putyin környezetében kevés a gazdasági tanácsadó.
    Cikkeztek is arról, hogy a mostani helyzetben már csak a KGB-és haverjaira hallgat.
    Ez meg fogja bosszulni magát.
    Akár lojalitás vesztésben, akár tőkemenekítésben.

  56. Üdv Pzuj!
    Az egész pénzügyi/tőzsdei spekulációkról és előrejelzésektől/elemzésektől fázom.
    Eleve senki sem tudja, hogy valójában mennyi az orosz aranytartalék, mennyi a valós valutakészletük és ugyanígy fogalmunk sincsen arról, hogy például az USA széfjeiben mennyi arany van fizikailag. Számmisztika és szemfényvesztés az egész, manipulációra tökéletes.
    http://www.napigazdasag.hu/cikk/34746/
    A másik: különböző adatok szerint a Gazpromnak az Európának eladott földgáz utáni árbevétele az összesített éves bevételének mindössze a 4 -8%-a.

  57. Üdv Montezuma!

    58:
    „különböző adatok szerint a Gazpromnak az Európának eladott földgáz utáni árbevétele az összesített éves bevételének mindössze a 4 -8%-a.”

    Ez már korábban is előjött és egy kapitális baromság, már elnézést.
    Mondjuk kíváncsi lennék a forrásra, meg annak az adataira.

    Korábban , mikor ez előjött, Tibor bá’ egyik posztja kapcsán, akkor a Gazprom mérlegén keresztül ( mivel tőzsdei társaság, tehát nyilvános) bizonyítottam az ellenkezőjét.
    Mindenki maga is megnézheti, mert nyilvános adatokról van szó.
    http://www.gazprom.com/press/news/2015/january/article213692/

    „2014.09 jelentés

    Europe and other countries
    Net sales (net of customs duties) 1,227,090
    Average price, RUB/mcm (including customs duties) 12,509.8
    Volumes in bcm 122.5

    FSU (Former Soviet Union)
    Net sales (net of customs duties) 304,952
    Average price, RUB/mcm (including customs duties) 10,000.7
    Volumes in bcm 36.7

    Russian Federation
    Net sales (net of VAT) 552,362
    Average price, RUB/mcm (net of VAT) 3,498.6
    Volumes in bcm 157.9

    Vannak még más tételek jelentésben, amit nem sorolok fel

    Total sales (net of excise tax, VAT and customs duties) 4,007,522

    Ennek alapján 30,6%.

    Arra már nem emlékszem, hogy minden e témában írt hozzászólásom megjelent-e, mert jó pár a moderációra várás után az enyészeté lett, azaz nem jelent meg.
    A technika ördöge….

    Egyébként azt aláírom, hogy a gazdasági, tőzsdei adatok sok torzítást tartalmaznak, de amikor az ember valamiről megalapozottabban próbál/akar nyilatkozni , meg összehasonlításokat tenni, akkor sajnos csak a számok maradnak.

    Ugye a hadi kiadásokról és és a hadi képességekről is csak a publikus számok vannak, amik szintén erősen torzítottak lehetnek.
    De csak ez alapján lehet valami megállapítást tenni.

  58. 57: „reál értékben csökkenés a gyengülő rubel mellett”

    Miért, az oroszok hol szerzik be a haditechnikájukat? Nyugatról veszik, dollárért?

  59. 56 – Montezuma:
    Gyakorlatilag egyik állítással se értek egyet.

  60. 60. Observer:
    „Miért, az oroszok hol szerzik be a haditechnikájukat?”

    Bármennyire is meglepő, az orosz hadiipar nem 100%-ban önellátó.
    Tekintélyes alkatrészigényük van a Nyugattól és Kínától.
    Ezeknek meg az árában megjelenik a gyenge rubel.

    Lehet ráparancsolni a hadiipari vállalatokra, hogy ne emeljenek árat, de akkor ez a vállaltok nyereségének a rovásáéra megy.

    Meg nem tudom, hogy ilyen infláció mellett, az orosz bérek nem emelkednek-e?

    Ha nem akkor ez bérfeszültséget, lakossági elégedetlenséget okoz.

    Ha emelkednek, akkor meg költségtényező, amit a nyereséges érdekében részben/vagy teljesen a vállalatok át szoktak hárítani a fogyasztóikra.
    Ha ezt nem teszik, a nyereség látja kárát.

  61. (59)
    Pzuj:
    Én mindent elhiszek, mivel nem látok bele a háttér részletekbe, ráadásul nem is értek hozzá, így nem tudom, ki mit és milyen elvek alapján matekozik.
    Az infók arról szóltak, hogy a Gazprom az európai piacokon éves szinten 4-4,5 milliárd euro-t (5,2-5,8 milliárd Usd) bevételt produkált gázeladásból, miközben az éves összes forgalma ennek kábé a 20x-sa, azaz 80-90 milliárd euro (100-120 milliárd Usd).
    Ezt lehet megerősíteni vagy cáfolni, de egy tény – a Gazprom egyelőre nem feküdt ki, ellenben leállította a Déli áramlatot (helyette viszi a gázt majd a törököknek) és befagyasztotta az Északi Áramlat folytatását Angliáig, ami korábban tervezve volt.
    Szerintem Oroszország helyzete nem annyira drámaian vacak, mint ahogy a nyugati média beállítja és tartok tőle, hogy a Nyugat helyzete sem annyira tuti, mint amit igyekszik elhitetni velünk a médiájuk.

  62. (61)
    Nem gond Tibor bá’, viszont érdekelne, hogy szerinted hol hibádzik a logikám. Nyilván ezer és egy tényezőt figyelembe se vettem.

  63. 64:
    A logikáddal semmi baj, az emberismereted viszont nem tökéletes. nekem egyszerűbb, ha beírom a hozzászólásodba félkövérrel.

  64. Tibor bá’:
    Köszönet a véleményezést, mondjuk jobb kedvem nem lett tőle. 🙁

    Ellenben lenne egy újabb kérdésem egy esetlegesen bekövetkező orosz atomtámadás megindításával kapcsolatban arra vonatkozóan, hogy szerinted melyikre van nagyobb esély:

    1. Példa statuálás
    azaz Putyin valamelyik másodrangú NATO-tagon hajt végre valami brutális akciót, miközben kilövésre vár az összes többi rakétája, amiről természetesen még időben értesít mindenkit az ellenséges oldalon.
    Példának okáért agyoncsapja a lengyeleket, majd körülnéz, hogy az európai NATO államok és az USA erre mit lépnek. Miután csőre van töltve minden egyéb atomeszköze, így egy NATO megtorló csapás esetén azonnal visszavághat mindenével és a kérdés letudva.
    Viszont nem lehetetlen, hogy bár a világ felbolydul, de mindenki behátrál és senki sem vállal be egy atomháborút Putyinnal ( aki épp az előbb csinált parkolót az egyik kelet-európai országból).
    Ebben a pillanatban a NATO funkcionálisan is megszűnne létezni, a lengyel túlélők meg elkönyvelhetnék, hogy megint elsőként sikerült ráb..zniuk. (Bocsánatot kérek minden lengyeltől, de Zsirinovszkij is őket emlegette a minap – említésük csak példa!)

    2. Azonnal totális csapást indít, kizárva az előbb vázolt stratégiai lehetőséget.

    Nem tartom magam feltétlenül jó emberismerőnek, inkább egy örök idealista vagyok.

  65. Látom beindult a „csontdaráló”…! 🙂

    Hogy egy kontinentális háború atomháborút jelentene -e?! Pár hét, max. hónap után valószínűleg, mert az orosz gőzhenger tarolna, nagyon is tarolna, és megállíthatatlanul nyomulna előre.
    Az orosz medve nem fog hátrálni, hisz visszavonult a barlangjába, hogy képletesen fogalmazzak. Aztán lehet csesztetni a macit, de az mindig kiront a barlangból, lehet, hogy belepusztul, de közben nagy véráldozatot szed, ha nagy a túlerő. Ha viszont nincs túlerő, akkor tarol…!

    Tibor bá meglátásaival értek egyet.

  66. 67:
    Életkorodból adódóan nem tudsz elfogadni az életedet veszélyeztető szcenáriót. Módosítok, túl intelligens vagy ahhoz, hogy brutálisan nem fogad el, de megpróbálsz találni közbülső megoldást és reménykedsz, hogy az is benne van a kalapban. — Az első csapás lényege a meglepetés. Ha a másik fél is fel tud készülni, az nagyon sokba kerül a támadónak. Az első csapás lényege minél több nukleáris töltet megsemmisítése az ellenfélnél. Ehhez természetesen társul a rakéta elhárítás, mert azért fog jönni válasz csapás. A kérdés az, hogy ez miért elkerülhetetlen? Van egy olyan mondás, ha a színházi előadás első felvonásában a falon lóg egy vadászfegyver, akkor a harmadik felvonásban az el fog sülni. Ha egy birodalom haldoklik, és van termonukleáris fegyvere, azt fel fogja használni. Persze csak az utolsó felvonás, utolsó perceiben. Ezt kell Putyinnak megelőzni, mert akkor jön ki a legjobban az egészből. De ehhez ismerni kell az ellenfél döntéshozóit. Természetesen nem azonnal indítja az első csapást, hanem az optimális időpontban. Mikor van ez? Amikor öt a legkevésbé tudják elhárítani, ő viszont a maximálisan el tudja hárítani az ellencsapást. Aztán meglátjuk ki marad életben, és meddig?

  67. Pzuj!Csak azt nem tudom mért nem téged alkalmaz pénzügyminiszternek Putyin

  68. Igaza van Montezumának,az amerikaiak csak high techben nagyok,de ha megbénítod az elektronikájukat végük van.

  69. (68)
    Piton
    Én egyszerűen nem hiszek abban, hogy Putyin Oroszországa bántani akarná Európát, sokkal inkább szövetkezni akarna vele, legalábbis szerintem. Ha Putyin valóban egy megelőző atomtámadás mellett dönt, akkor a fő célpont az Egyesült Államok és London városa lesz.

    (69)
    Tibor bá’
    Értem és kénytelen vagyok egyetérteni – de ettől függetlenül az az egy lap mégiscsak ott van a pakliban. Mondom ezt annak ellenére, hogy tudom: az amerikai vagy orosz stratégák nem a mi vágyaink alapján hozzák meg a döntésüket.
    Azt írtad, hogy Putyin destabilizálhatatlan. Valóban az egekben van a népszerűsége (legalábbis a közvélemény kutatók adatai szerint), de Caesart is hátba szúrták végül, méghozzá a legbelső körből. Vagy lásd Kennedy. Ha ezt a helyzetet mi ezen az oldalon így látjuk, akkor jó eséllyel az amerikai stratégák is számításba vették ezt a lehetőséget – ergo nem zárható ki egy merényletkísérlet sem az orosz elnök ellen. Ez sem kisebb rizikó az USA-nak, mint egyből egy Putyin atomtámadását megelőző atomtámadást indítani Oroszország ellen. Bár valószínűleg az oroszok sem hülyék és meglehetősen vigyáznak Putyinra.

    (71)
    Melike00!
    Köszönet, de a vastagon kiemelt mondatok Tibor bá’ véleménye – egyébként nem tudom cáfolni.

  70. 53. Montezuma:
    „Az infók arról szóltak, hogy a Gazprom az európai piacokon éves szinten 4-4,5 milliárd euro-t (5,2-5,8 milliárd Usd) bevételt produkált gázeladásból, miközben az éves összes forgalma ennek kábé a 20x-sa, azaz 80-90 milliárd euro (100-120 milliárd Usd).”

    Mondom, szívesen látnám a hivatkozott forrást.

    „Ezt lehet megerősíteni vagy cáfolni, ”

    Nekem a Gazprom honlapján a Gazprom mérlege teljesen hiteles forrásnak tűnik.
    Szerintem nehéz ennél hitelesebbet találni.

    „de egy tény – a Gazprom egyelőre nem feküdt ki,”

    Ezt egy szóval se állítottam, de sorozatosan lehet találkozni ideológiai okokból torzított valótlan állításokkal.
    Ez a a „4-8%” versus 30.6% azok közé tartozik.

    Félre ne érts, ezzel nem téged hibáztatlak, hanem azt, aki ezt anno leírta és akitől ezt átvetted.
    Mert annak a szándékai minimum propagandisztikusak voltak.
    És ezzel nem az állítom, hogy a nyugat ne csinálna hasonlókat
    a jelenlegi propagandaháborúban.

    70.melike00:
    Életem során láttam már pár ilyen devizagyengülést és annak kezelését is.

    Szeretem a tényekkel, érvekkel való vitát.
    USDRUB pénteki záró: 70.3
    Most Te jössz…

  71. 73:
    Igen, a pakliban benne van, mert a jövő soha se 100 % biztos.
    Kennedy egy naiv fasz volt. Putyin KGB tiszt. Ez megmagyarázza az ellenvetésed gyengeségét.
    Az amerikai stratégák hibáznak, mert hisznek a mindenhatóságukban. Végül is, igazából még sohase veszítettek. És ellentétben Putyinnal, nem tudnak sakkozni. 😀

    De van remény: http://youtu.be/kbJcQYVtZMo

  72. 73:

    Monte, szerintem is szövetkezni akart valamilyen módon, de ugye egy Német-Orosz tengely.., khm! Volt akiknek még az ötlet szinten sem tetszett, nem hogy a megvalósulás első lépései tetszettek volna. Lásd a mai szankciós politika, igaz a nem tetszett az ötlet kiagyalója, köszöni szépen, kb. annyival növelte a külkereskedelmi egyenlegét az Orosz Födeációval, mint amennyivel az EU buktavárizott. Szóval jó ez a tökön szúrjuk önmagunkat, de amilyen „idióta” az európai politikai elit, a végén még ki is heréljük magunkat…!

    Ennek a nagy gazdasági és stratégiai közeledésnek szerintem mára lőttek, nem kicsit, nagyon, hogy egy „klasszikust” idézzek! 😉 😛 🙂
    Lásd az Európa Tanácsos heti történet…: Felfüggesztettek, jó akkor inkább kilépünk. Vagy nem kell a görögöknek az IMF+EU+EKB mentőcsomag, hé fiúk, mi szívesen adunk nektek, kedvezőbben, csak nekünk tetszően alakuljanak a dolgok.

    Támadás alatt azt értettem, ha a Medvét tovább szorongatják, akkor be kell menni a „nagyokosoknak” a Medve barlangjába is, no de akkor jaj mindenkinek, még azoknak is akik nem mentek be közvetlenül, mert ha a Maci egyszer onnét kitámad, akkor nem hiszem, hogy a korábbi (jelenlegi) állapotokkal elégedett lenne. Nagy eséllyel törekedne a ’91 előtti stratégiai állapotok visszaállítására.

    Jelenleg pedig gőzerővel szorítjuk a Medvét a barlangjába (mi a nyugat…) és nagyon úgy néz ki, hogy még a barlangba is bemennénk. Hát…!!!

  73. Van még egy nem is apró előnye Putyinnak az amerikaiakkal szemben. Neki töredéke azon gócpontok száma, amire katonailag koncentrálnia kell.
    A másik gondolatom, igen sok kényszerbarát fog Amerika ellen fordulni, ahogy egy kis gyengeséget éreznek a csendőr részéről.
    Ezt tudják ők is, és amint észlelik, hogy mi nem látjuk elég erősnek őket, lépniük kell egy nagyot. Hogy lássa mindenki, ki az úr még a házban. De mivel Putyin jó sakkjátékos, ezt ő is tudja. Nagy kő esne le az amerikaiak szívéről Putyin halálával. Nem tartom kizártnak, hogy néha az alteregóját látjuk. Végül is a világ legnagyobb hatalma szeretné holtan látni. A legutóbbi G20- ról meglepő gyorsasággal távozott. Tudom, sok mindennnel magyarázták, de gyanítom, ott nem ő volt jelen. Én nem mentem volna el, és nem jellemző, hogy a medve bemegy az oroszlán barlangjába.

  74. Cseszheti, ha megmérgezik és egy fél év múlva meghal! A flotta meg csak kering tovább.

  75. 77. Károly

    „A másik gondolatom, igen sok kényszerbarát fog Amerika ellen fordulni, ahogy egy kis gyengeséget éreznek a csendőr részéről.”

    A kényszerbarát túl kedves kifejezés…
    Az USA-nak nincsennek szövetségesei, csak olyanok, akik félelemből nem mernek ellentmondani neki.
    És abban teljesen igazad van, hogy a gyengeség jeleire rengetegen fognak hátat fordítani neki.

  76. 81:
    „Az USA-nak nincsennek szövetségesei, csak olyanok, akik félelemből nem mernek ellentmondani neki.
    És abban teljesen igazad van, hogy a gyengeség jeleire rengetegen fognak hátat fordítani neki.”

    A politikában csak érdekek vannak, ez nem újdonság.

    Ennek kapcsán, ezzel analóg módon, mi a vélemény az Eurázsiai Unió tagjainak szövetségesekről és azok kitartásáról Oroszország mellett?
    http://m.portfolio.hu/gazdasag/mennyire_fertozo_az_orosz_influenza.209555.html

    Esetleg Kína „önzetlen” támogatásáról?

  77. 74!
    Ezt minek írtad?A erején jóval mesterségesen felül értékelt dollárt.
    És oroszország államadóssága mennyi?Azt mért nem írtad?Az már nem fér ide?

  78. 85:
    Azt tudnod kell, hogy Pzuj-ban mélyen ülő antiruszki érzelmek dúlnak. Hihetetlen alapos, mindennek utánajár, de nem tud antiruszki érzelmeiről, azt hiszi magáról, hogy objektív. 😀

  79. 86!
    Kacsintani szerettem volna de a telefon nem akarta.

  80. 86!
    Kacsintani szerettem volna de a telefon nem nagyon akarja.

  81. 86. Tibor bá’:
    Nincsenek „antiruszki” érzelmeim, mint ahogyan más országok népeit se szeretem vagy gyűlölőm úgy általánosságban.
    Egyes tulajdonságokat, elkövetett tetteket nem szeretek, ez igaz. Ezeket szóvá is szoktam tenni.

    És igenis törekszem arra, hogy objektív legyek, bár más is így tenne, hogy alaposan utánajár a dolgoknak, mielőtt könnyelmű, propaganda ízű kijelentéseket tesz vagy idéz.

    Arra jó volt ez az ukrán válság, hogy sokkal jobban figyelek arra, hogy egyes média szereplők mennyire válnak a propaganda háború részeivé, az objektivitás rovására.
    Ez egy jó vízválasztó.

    Azért köszönettel tartozom ennek a honlapnak és egyes szereplőinek, hogy erősen hozzá segítettek ehhez a tudáshoz a maguk egyoldalúságával.
    Amit én magam módján próbálok kompenzálni, egyre csökkenő reménnyel arra, hogy másokat is próbálok a gondolkodó, sokoldalú nézőpontú megközelítésre inspirálni.

    Itt egy kis gyöngyszem, amit tegnap találtam.
    „http://whois.domaintools.com/zerohedge.com
    ” Registry Registrant ID:
    Registrant Name: Georgi Hristozov
    Registrant Organization: ABC Media Ltd
    Registrant Street: P.O. Box 3
    Registrant City: Sofia
    Registrant State/Province: Sofia
    Registrant Postal Code: 1784
    Registrant Country: BG
    Registrant Phone: +359.28753599
    Registrant Phone Ext:
    Registrant Fax:
    Registrant Fax Ext:
    Registrant Email: „”

    Félreértés elkerülése végett, a zerohedge.com-ot egy nagyon jó oldalnak tartom.
    De feltűnően kevés benne az Oroszország bírálat, sőt.
    Pedig nehezen elképzelhető, hogy Oroszországban minden tökéletesen működne.

  82. 89:
    Az emberek a saját „érzelmeikkel” rendszerint nincsenek tisztában. — Én nem vezetek naplót, nincsenek feljegyzéseim, de jól emlékszem, annak idején a nyakad kitörted a maláj gép ukrán lelövésével kapcsolatban, amire Washington 5 perc alatt rávágta, hogy az orosz szeparatisták műve, miközben ma már mindenki tudja, hogy Washington parancsára, hidegvérrel, politikai előnyökért öltek meg egy rakás ártatlan embert. Te annyira objektív voltál, hogy semmit se voltál hajlandó elfogadni, ami az ukrán vadászgépet helyezte fókuszba.

  83. Tibor bá! Olyan kár, hogy nincs nálad olyan opció, hogy „Tetszik”. Most megnyomtam volna.

  84. 90. Tibor bá’ :
    „miközben ma már mindenki tudja, hogy Washington parancsára, hidegvérrel, politikai előnyökért öltek meg egy rakás ártatlan embert.” 🙂

    Nyugodtan visszakeresheted, biztos, hogy valamelyik hozzászólásomban több alternatív verziót is felvázoltam.
    Mint ahogyan a Te legutolsó verziódban is találtam kétséges elemet.

    Az, hogy ezen hozzászólások nem mindegyike jelent meg, az nem rajtam múlt.

    Mivel teljesen bizonyos információ akkor még úgy se volt, mint most, a verziók menti döntés szubjektív súlyozáson alapul.
    Mint ahogyan a Tied is azon alapul, mivel 100% információ még most sincs a gép lezuhanásról.

    Tehát adott esetben a 100% tényeken alapuló objektivitás nem képzelhető el.

    Viszont jó pár esetben ez elképzelhető, de sokan nem élnek vele.

  85. 90: Vicces vagy, Tibor bá. Pontosan rádillik, amit Pzujhoz vágsz: az objektív, tisztán racionális tudósító szerepében tetszelegsz, és nem veszed észre, milyen mélyen befolyásolnak az észre sem vett érzelmeid, milyen részrehajló vagy bizonyos témákban.

    Az is vicces, hogy nincs naplód: ez a blog a legrészletesebb napló, amivel valaha dolgom volt.

    Ami a maláj gépet illeti: a minap hozták nyilvánosságra a vizsgálat eredményét, ami a szakadárokat teszi felelőssé. Nem mondom, hogy ezt készpénznek kell venni, könnyen lehet, hogy tényleg az ukránok vagy akár a CIA lőtte le, de erre nincs semmi bizonyíték, ugyanúgy lehet, hogy a szakadárok voltak.

  86. 93: „a minap hozták nyilvánosságra a vizsgálat eredményét” Linkeld már be ezt a forrást, nincs kedvem keresgetni… thx.

  87. 94: Nem találom. Az Indexen vagy az Origón volt, csak a címet meg az ajánlót olvastam el. Az is lehet, hogy elnéztem, és nem erről szólt.

  88. (95)
    Ábel
    Nincs semmiféle vizsgálati eredmény, csak propaganda feltételezések és népmesék terjesztése folyik, ami miatt az oroszokon túl már Malajzia is jelezte, hogy szeretné végre kézhez kapni a vizsgálati eredményeket.
    A Nyugat mélyen kussol – na vajon miért?

  89. Maradjunk annyiban, hogy a maláj gépről annyit lehet biztosan tudni, hogy valami rakétával szarrálőtték. Ezt úgy interpretálni, hogy „ma már mindenki tudja, hogy Washington parancsára” pontosan ugyanakkora részlehajlás, mint amit a mainstream médiában látunk, ami az oroszokra keni.

  90. A gond csak annyi, hogy mindent átadtak az európai illetékes elvtársaknak (roncsdarabok, fekete doboz) és azóta néma csend. Nagy csend.
    Ez a csend pedig ordít.
    Olyan ez, mint a hetente hatszor a határon átkelő orosz tankhadosztályok – láthatatlanok. A vizsgálati eredmény is az.

  91. „Francois Hollande francia elnök bejelentette, hogy Angela Merkel német kancellárral együtt csütörtök délután Kijevbe látogat, pénteken pedig Moszkvába utazik”
    Valami nagy gebasz van készülőben. És Merkel közvetlenül ez előtt vajon miért ide jött?

  92. 99: Vagy nagy gebasz, vagy rendet raknak végre. Igazából ezt egy fél évvel ezelőtt kellett volna megtenniük.

  93. Hát igaz, hogy erősek külön-külön is, de azért Putyin más súlycsoport. Kötve hiszem, hogy helyretenni mennek.

  94. 101: Hát szerinted? Hadat üzenni személyesen?

    Szerintem a cél, hogy közbenjárjanak a békéért. Én ilyen kis naiv optimista vagyok.

  95. A te dolgod milyen vagy, engem nem érdekel. Egyébként úgy gondolom rájöttek az EU-ban, hogy Putyin nem fog hátrálni, ha másért nem azért, mert egyszerűen, már nincs hova. Szerintem olyan ajánlatot tesznek, ami már neki is elfogadhatóbb.

  96. Nocsak ,nocsak
    Lassan ki fog derulni, hogy Merkel nem azert jott, hogy Orbannal uzenjen Putyinnak hanem pont forditva…?!

  97. 92:
    Neked „információ” kell. Én meg kiszaszerolom, ami manapság többet ér, mint a kvázi információ. Bezzeg Washingtonnak nem róttad fel, hogy információ nélkül egy nap alatt tudni vélték, hogy Moszkva a hunyó, amit az összes fősodrú média átvett. Te még mindig várod az információt. Nevetnem kell. A szakembernek 3 óra elég, hogy megmondja mi történt. Mit ülnek annyit rajta? Megmondom, azt várják, hogy már senkit se érdekeljen, mert a valóságot nem mondhatják meg. Nem vagy te véletlenül autista? Briliáns ész eggyel több kerékkel.

    93:
    Teista szájából vicces ezt hallani: ” milyen mélyen befolyásolnak az észre sem vett érzelmeid, milyen részrehajló vagy bizonyos témákban.” G9ndoooöm, ha elfogadnám isten (bizonyíték nélküli) létezését, akkor nem lennék részrehajló. Csakhogy akkor meg az ateisták vádolhatnának ugyanezzel és valamivel jogosabban, mint te.

    95:
    Blöffölni tetszett? – Az is lehet, hogy félrenézted? Azt hiszem kihúzlak a vitapartnerek listájáról.

    96:
    Azért hallgat, mert ez a taktika az ilyen információ váróknál kurvára bejön.

  98. 106: Én tisztában vagyok vele, hogy vannak érzelmeim, és hogy befolyásolnak. Ez több, mint ha nem tudnék róla. Vállalom például, hogy a kereszténység irányában elfogult vagyok. Te a kereszténység ellenében vagy elfogult, ami nem probléma, hogy ezt nem veszed észre, az már igen, de nem az enyém.

    Nem blöfföltem. Láttam egy címet, amit így értelmeztem, de nem érdekelt annyira, hogy el is olvassam. Lehet, hogy félreértettem, amire abból következtetek, hogy a cikket utólag nem találom. Szerintem az, hogy beismerem, hogy könnyen lehet, hogy tévedtem, sokkal komolyabb vitapartnerré tesz, mint ha körömszakadtáig ragaszkodnék a tévedésemhez, mint egyesek. De ha ki akarsz húzni, csak tessék.

  99. (99)
    Solouse:
    Igazad van, nagy a baj.

    A teljes orosz mobil ICBM rendszer ma reggel óta mozgásban van hadgyakorlat címén mind a 6 katonai régióban. Ez több száz interkontinentális atomrakéta egyidejű mozgatását jelenti, amiket nem tudsz pontosan lekövetni még a világűrből sem.
    http://www.ma.hu/kulfold/239609/Nagyszabasu_hadgyakorlatot_tartanak_az_orosz_hadaszati_raketaerok?place=srss
    Ilyen szintű orosz hadászati gyakorlatra emlékeim szerint még a hidegháború alatt sem volt példa.

  100. Még igazam lesz, hogy a valódi Putyinnal csak Oroszországban lehet találkozni. Ha valakinek fontos mondandója van, az elmegy hozzá.
    Két dolog közül az egyik lehet Merkel csomagjában. Háború vagy béke.
    Gazdasági háború kiszélesítése miatt nem kell neki oda utazni, ezt eddig is megoldották üzengetéssel.
    Amiért Merkel megy, az a béke. Ez viszont nem egyszerű, mert az amerikaiakat ki kell hagyni belőle. Meg kell beszélniük, hogy tudják a legkissebb kár elszenvedése mellett elhitetni az USA-al, hogy még mindig haragban vannak. Közben a laza szövetkezés beindul.
    Kizárt, ahogy itt kivétel nélkül mind feltételezitek, hogy ne lennének tisztában az eu országok vezetői, hogy USA két legyet akar ütni egy csapásra. Európát és az Oroszokat.
    Bekúszik a képbe az utasszállító lelövése, és, hogy még mindig nincs publikus vizsgálati anyag a lezuhanás okozójáról.
    Vannak dolgok amihez nem kell közvetlen bizonyíték.
    Ha leülsz harmad magaddal huszonegyezni és egyikőtök egymás után már harmincadik alkalommal huszonegyet csinál, bizonyíték nélkül is csalással fogod vádolni.
    Ilyen ez a lezuhanás vizsgálat is. Ha csak egy morzsányi tényadat szolna az oroszok elllen, arról már tudnánk.
    Merkel tudja az igazságot az amerikai, Ukrán koprodukciórol.
    Amerikának ezzel az utazással kezdődik a mélyrepülése.

  101. Egyetértek. Kérdés, hogy a lengyelek tényleg ennyire hülyék, vagy csak a misztikus múlt tartja őket fogva ? Ukrán nemzet soha nem létezett, ezt a pár évtizedet leszámítva. Nem életképes ez az egész ország. Csak a folyamatos megosztottságra jó, lehet, erre is lett kitalálva.

  102. (100) Ábel:
    „Vagy nagy gebasz, vagy rendet raknak végre. Igazából ezt egy fél évvel ezelőtt kellett volna megtenniük.”

    Oszt mesélje már el valaki, hogy a németek és a franciák hol és hogyan óhajtanak rendet rakni, ugyanis Moszkva ebből a szempontból nem kimondottan jó hely számukra – legalábbis eddig akárhányszor Moszkváig mentek, mindig bebukták a dolgot.

    Arról nem is beszélek, hogy az orosz csapásmérő erőkhöz képest a francia és német haderő a pár francia atombomba ellenére is hangyaf@sznyi erőt jelentenek.
    http://fas.org/issues/nuclear-weapons/status-world-nuclear-forces/
    Gondolok itt az orosz 8.000 db-os atomarzenál vs francia 300 db-os tételre. ;D

  103. Beindult a húsdaráló… Azaz Putyin démonizálása :

    Putyin autista… egyfajta Asperger szindrómás.

    Legalábbis egy Pentagon kutatói szerint…
    De gyönyörű az is, hogy bizonyítani azt nem tudják.
    Lényeg az, hogy bedobták a köztudatba.
    Pont ma, amikor Merkel és Hollande Kievbe látogat, holnap meg Moszkvába…
    Mert Kerry már ott van.
    Ez valamilyen verseny lehet.
    Lehet hogy Ábel gebasz teóriája kezd el testesülni.

  104. Jövőnk: thx

    Hollande és Merkel Kijevben – Süddeutsche Zeitung:
    „Petro Porosenko ukrán államfő számára a lap szerint egyértelművé akarják tenni, hogy ez az „utolsó esély” arra, hogy Ukrajnát megmentsék egy drámai katonai vereségtől és a gazdasági összeomlástól.”
    http://mno.hu/kulfold/beketerv-autonomiat-kaphatnak-a-szakadarok-1271532
    „A béketerv részleteit hivatalosan nem ismertették, s noha eredetileg tervbe vették, hogy a három vezető közös nyilatkozatot ad ki még az este folyamán Kijevben, ezt törölték.”

    Aggódom, hogy sok minden másra is ez az utolsó esély.
    Mit szólnak ehhez majd Obama főnökei?

  105. 114. Montezuma

    De arról egy vak hang sincs, hogy mit akar ott Kerry…
    Nekem van egy érzésem, hogy azért szaladtak utána, nehogy valami hülyeséget csináljon.

  106. 115: Attila, „De arról egy vak hang sincs, hogy mit akar ott Kerry…”

    Csak egyet akarhat – hogy az ukránok támadják meg a Krímet.

  107. (115)
    AttilaPV

    Az amerikai védelmi miniszter szerint a NATO felbomolhat:
    http://mno.hu/kulfold/eszak-es-del-hagel-szerint-szakadhat-a-nato-1271505

    … közben óránként ellentmondásos hírek jönnek arról is, hogy most szállít-e fegyvert Ukrajnába vagy sem, közben Kerry a békéről ment egyeztetni Kijevbe:
    http://www.oroszvilag.hu/?t1=posztszovjet_terseg_es_a_vilag&hid=5698

    Az ukrán kormány a teljes összeomlás szélén:
    http://www.atv.hu/belfold/20140910-putyin-zsido-porosenkot-megolik-kijevben-folytatnak-a-haborut-az-ukran-nacionalistak

    Merkel és Hollande szembe megy az amerikai politikával, nagyon úgy tűnik, hogy Putyin valóban komolyra vette az atomháborús készülődést:
    http://mno.hu/videok/118290

    Itt bizony nem Putyin rohangál össze-vissza, hanem a Nyugat vezetői.
    Valakik itt rendesen bekekszeltek, de nem Keleten.

    Holnap estére többet tudunk, hacsak nem lövik le útközben Merkel és Hollande repülőgépét is az amerikai/ukrán elvtársak.

  108. 111: Rendrakás alatt én nem inváziót értek, hanem, hogy leültetik egy asztalhoz az oroszokat és ukránokat, és meggyőzik őket, hogy hagyják már abba ezt a hülye háborúsdit. És hogy végre kibújnak az USA seggéből, és elkezdenek saját, felelős külpolitikát követni, a saját jól felfogott érkekükben, ami a béke.

  109. 118. Ábel

    Úgy tűnik, autonómiát ajánlanak kelet Ukrajnának a békéért cserébe.
    A kérdés az, hogy a maradék Ukrajna belép-e a NATO-ba és/az EU-ba…
    Ezen fog eldőlni a dolog.
    Putyin a tavalyi status quoval is kiegyezne, minusz a Krím…

    Ha Merkelnek sikerül ezt tető alá hoznia, akkor lehet hogy megérdemli, hogy vezesse az EU-t… pedig én igazán nem vagyok német barát.

    Viszont akkor nagyon össze kellene fognia az EU-nak, hogy ellen tudjon állni az USA nyomásának, és az összes ármánykodásnak a Mocskos Trükkök Könyvéből.

  110. 119:
    Szerinted az autonómia elfogadható 6000 ember meggyilkolása, szarrá rakétázás után? Azok a barmok háborúba akarták bevonni Putyint, és eszükbe se jutott, hogy kelet Ukrajnában élők is emberek.

  111. Szerintem csekély a béke esélye, jelen állás szerint. Ha azonban mégis béke lesz, akkor abból nem az következik, hogy a felek nem akarnak háborút, inkább az, hogy még nem készültek fel eléggé a háborúra.

  112. 120: Szerintem az autonómia sokkal inkább elfogadható, mint további, beláthatatlanul sok ember meggyilkolása.

  113. 120. Tibor bá’

    „Szerinted az autonómia elfogadható 6000 ember meggyilkolása, szarrá rakétázás után?”

    Szerintem a háború befejezése elfogadható. Legalábbis a túlnyomó többség számára.
    Végülis az USA-n kívül senkinek nem volt rá szüksége.

    Valószínűleg Merkel elmondhatja, hogy ha Ukrajna nem ad autonómiát a kissebbség(ek?)nek, akkor még egy különleges státuszt se kaphatnak az EU-ban…
    Mert ugye ez volt a mézesmadzag, amit az USA húzott az ukránok előtt: EU tagság, és ez alapján NATO rakéták az orosz határon.
    Merkel elsősorban ezzel tud operálni: valamilyen pozitív EU-s kapcsolat, de nem NATO tagságra jogosító státusz.

    Ezt az USA csak teljesen nyíltan tudja megtorpedózni, nem tudja elkerülni, hogy nyíltan váljon aggresszorrá. Viszont szemben találhatja magát a világ többi részével…

  114. 119: „a maradék Ukrajna belép-e a NATO-ba” Merkel azt nyilatkozta, hogy azt megvétózza…

    A béke megállapodás kulcskérdése a Krím, arról Putyin nem mond le és erővel nem is lehet elvenni tőle. A Krímet viszont a nyugat nem adhatja neki, mert az olyan precedenst teremtene, aminek nem lehet tudni, hol a vége /az erősebb büntetlenül elveheti a gyengébb ország területéből, ami tetszik…/.
    Önmagában az autonómia meg szart sem ér /láttuk a Vajdaságban, Erdélyben/, a szakadárok hülyék lennének, ha azzal megelégednének, miközben már kinyilvánították a függetlenségüket.
    Szerintem a legtöbb ami elérhető, a pillanatnyi status quo fenntartása, valódi béke nélkül.

  115. 124: Nagyon örülnék neki, ha Erdélyben megláthatnánk, mennyit ér az autonómia.

  116. 125: Ábel, már egyszer megláttuk, én erre gondoltam:

    „1952 szeptemberében alakult meg a Magyar Autonóm Tartomány. … És 1968-ban, a megyerendszer visszaállításakor megszűnt az akkor már Magyar Maros Autonóm Tartomány.”
    http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/az_autonomia_erdely_torteneteben_a_szuverenitas_valtozatai/

    A Vajdaság autonómiáját hasonlóan megszüntették. Vagyis egy „autonómiát” egy tollvonással fel lehet számolni, ergo szart se ér, ha vagy erős külső hatalom nem garantálja, vagy az autonómiában élők képesek /és akarják/ akár fegyverrel is megvédeni.

  117. 124: „az erősebb büntetlenül elveheti a gyengébb ország területéből, ami tetszik…”

    Amióta világ a világ…

  118. 127: „Amióta világ a világ…” igen és mégse. Vagyis nem mindig, esetleg attól függ… Van akinek akkor se kell, ha adnák, mint állítólag Antallnak Kárpátalja.

    Viszont ezért találták ki a szövetségi rendszereket, amelyek azért bizonyos ideig – többé kevésbé- képesek garantálni egy ország területi integritását.

  119. 124. Observer

    „az erősebb büntetlenül elveheti a gyengébb ország területéből, ami tetszik…”

    Nem egészen… Azért ott az oroszoknak volt egy kis igaza.
    A mesterségesen összetákolt országok egyébként is instabilak, a nemzetközi nyomás ellenére.
    És nem sok más olyan eset van ahol ez megismétlődhet.
    A NATO tagoknál ugye kizárt.
    A többi meg csak akkor számít, ha valamelyik nagyhatalomnak érdeke fűződik hozzá hogy kupleráj legyen, mint például Koszovónál.

    Viszont a Krímért cserébe lehet kérni valamit Putyintól… Neki úgy is ez a legfontosabb.

  120. 129: „az oroszoknak volt egy kis igaza” Lehet, hogy igaza volt, de joga nem… – persze megértem, ha NATO támaszpontot akartak létrehozni az orosz hadikikötő mellé a Krímben, Putyinnak muszáj volt lépni valamit, az már csak hab a tortán, hogy a krími lakosság nagyobb része orosz. Számomra egy percig sem kétséges, hogy szándékosan provokálták.
    Arra is van egy gyanúm, hogy Hollande és Merkel már azt is tudja, hogy ki lőtte le a maláj gépet (nem az oroszok/szakadárok), azért is lettek ennyire lelkes béketeremtők ilyen hirtelen.

  121. 106. Tibor bá’:
    „Neked “információ” kell. Én meg kiszaszerolom, ami manapság többet ér, mint a kvázi információ.”

    Sajnálom, én ilyen régimódi vagyok.

    Ellenben Te, TÖBBSZÖR, vagy semmibe vetted az adott témáról fellelhető információkat, vagy azokat torzítottad, hogy a saját szubjektív elméleted igazolni tudjad.

    Amikor erre többen felhívták erre a figyelmedet, akkor azok az érvelésük alátámasztására idézett, tudományos szaklapokban megjelent tények, nem voltak hitelesek, mert a gaz ellen lefizette őket.

    Ha másképpen nem ment, akkor törölted a témába való, tényekkel, érvekkel alátámasztott hozzászólásokat.

    Saját bevallásod(elszólásod?) szerint is, az „ismeretterjesztésben” jogos a tények egyoldalú tálalása, azok torzítása, hogy a könnyen megtéveszthető olvasóknál az általad kívánt és helyesnek vélt hatást elérjed.
    Lásd az alkoholos posztod kommentjeit.

    Felhívnám a figyelmedet, hogy ez nem tényeken alapuló ismeretterjesztés, hanem propaganda egy általad igaznak vélt szent ügy érdekében.

    És ez meg egy tudományos tényekkel jobban alátámasztható poszt.

    Ehhez képest a tényekkel nehezebben alátámasztható posztokban (politika, vallás, részben gazdaság) sokkal tág tere van a Te általad vélt vélemény, abszolút igazságként való előadására.

    Mert rögtön átlátod a helyzetet, és a korodból fakadó tapasztalok okán mindig megmondod a tutit, tévedés kizárva.

    Csak az a kár, hogy ebben a blogban is van erre jó pár ellenpélda.

  122. 130. Observer

    „Lehet, hogy igaza volt, de joga nem…”

    Hát ez a modern világ tragédiája… az igazságszolgáltatás helyett jogszolgáltatás…

    Az utolsó hírek szerint „konstruktív” volt az 5 órás Putyin, Merkel és Hollande tárgyalás.
    Szerintem nagyon izgi, hogy Kerry nem volt ott…
    Ebből már csak egy hamis zászlós operáció tud háborút csinálni.
    Lehet hogy Kerry éppen a Blackwater fiúkat igazítja el ?

  123. 131:
    Tudod miért nincs igazad? Mert a tegnap előtt lezuhant taiwani repülő fekete dobozának tartalmát tegnap nyilvánosságra hozták. Pontosan megállapították mi okozta a lezuhanást. A „vizsgálathoz” elég volt 24 óra.

  124. 133
    Pontosan.
    A NATO, a Pentagon illetve az orosz haderő pontosan tudja, hogy ki, hol és hogyan lőtte le a maláj gépet Ukrajna felett, miután mindkét oldal folyamatosan kontrollálja a légi forgalmat és a rádióforgalmazást az ukrán légtérben (is).

  125. 133:
    Érzek némi különbséget a két eset között, almát a körtével…

    Azt meg korábban is írták a téma kapcsán, hogy a fekete dobozból az, hogy ki lőtte le a gépet, nem derül ki.

    A vizsgálat a lelövésre is kiterjed, kicsit komplexebb lehet, mint egy egyszerű géplezuhanás fekete dobozának kielemzése.

    Ami, ha jól emlékszem, már kijelenthető szerintük is, hogy a gép nem szokványos műszaki vagy emberi hibából zuhant le.

    134:
    „A NATO, a Pentagon illetve az orosz haderő pontosan tudja, hogy ki, hol és hogyan lőtte le a maláj gépet Ukrajna felett, miután mindkét oldal folyamatosan kontrollálja a légi forgalmat és a rádióforgalmazást az ukrán légtérben (is).”

    Valószínűleg így van, aztán ha ezek rendelkezésükre állnak, akkor ezt vagy figyelembe veszik a vizsgálat során, mint bizonyítékot vagy nem.
    Mert ugye adatot hamisítani mindkét félnek érdekébe állhat.

  126. 136. Pzuj: „Mert ugye adatot hamisítani mindkét félnek érdekébe állhat.”
    Egy ország katonai vezetése saját emberei által szerzett adatait saját magának miért hamisítaná? Komolyan olyanok az érveid, hogy azokon csak mosolyogni lehet. Sok időd van ilyen álmagyarázatok gyártására. Ezért neked fizetnek?

  127. 37.Gloucester:
    Látom gyakorolni kell még a kombinációs képességedet…

    Akár az orosz, akár a nyugati félnek érdekében áll, hogy olyan adatokat adjon ki pl. a vizsgáló bizottságnak, ami a másik félre terhelö lehet.

    Ök maguk tudhatják a valós adataikat, a kérdés az, hogy ezt fogják-e közölni vagy ennek az ellenkezőjét vagy semmit se szólnak.

    Te a két fél között jelenleg is zajló propaganda háborúban mi alapján döntenéd el, hogy valamelyik fél valós adatokat szolgáltat?

  128. 138.
    „Te a két fél között jelenleg is zajló propaganda háborúban mi alapján döntenéd el, hogy valamelyik fél valós adatokat szolgáltat?”

    Iránymutatás lehet például a saját beismerés gondolom. Saját bevallásuk szerint az amcsik mintegy ötmilliárd dollárt költöttek Ukrajna destabilizálására. Ezt főként kormányellenes „civil” csoportok támogatására fordították. Pl. Jobboldali szektor!

  129. 39.solouse:
    Ha jól emlékszem a géplelövés elkövetője a téma.

  130. 140.
    A hozzászólásom a te propagandaháború tárgykörében feltett kérdésedre irányult. Bocsi, ha OFF.

  131. 141.solouse:
    A feltett kérdés 138-hoz és azok előzményéhez kapcsolódik.

    Rendben, ha a géplelövést valamelyik fél józanul magára vállalja, tudva annak minden terhét és következményét, akkor azt el lehet fogadni valósnak.

  132. Közvetlenül a lelövést követően egy ukrán
    Mig-pilóta magára vállalta …

  133. 143:pimpo:
    Közvetlen a lelövés után az egyik szakadár vezető az interneten eldicsekedett a gép lelövésével, amit később egy orosz tv adó hírműsora is átvett…

  134. Az olajáresés kapcsán egy érdekes magyarázat Szaúd-Arábia és Szíriával kapcsolatban.

    http://www.zerohedge.com/news/2015-02-03/another-conspiracy-theory-becomes-fact-entire-oil-collapse-all-about-crushing-russia

    Erről korábban is írtam, hogy Szaúd-Arábia (730 milliárd USD valuta tartalékon ülve) már önjáró entitás, nem amerikai báb.
    Korábban se mindig volt az, lásd az izraeli akcióra reagálva az olajárrobbanás előidézésben a szerepüket, amikor az egész nyugattal szembe mentek.

    Van benne még egy szál, ami a Szíriai rezsimváltástól függően valósulhat meg, katari, szaudi gáz szállítás Európába (Közép-Európába), ami kiválthatná az orosz szállítót, a Gazpromot. Ez egy plusz ok, amiért Putyin nem akarja elengedni Assad kezét.
    Milyen érdekes, Katar is támogatja az ISIS-t, mint Assad ellenzékét.

    Természetesen USA se ellenzi ezt, mert Putyinra is hat.
    Más kérdés, hogy ők is tökön szúrják a palaolaj iparukat, ami a legdinamikusabb szektoruk volt.

    Tehát nem annyira USA sugallat ez, hanem kőkemény gazdasági érdek.

    Érdekes cikk, érdemes elolvasni.

  135. „MOSCOW, December 18. /TASS/. Russian President Vladimir Putin does not rule out the possibility of a price conspiracy between Saudi Arabia and the US on the market of energy resources but says it is not possible to confirm the data.”

    „MOSCOW, February 5. /TASS/. Russia’s ambassador to Saudi Arabia has dismissed media speculation linking the plunging oil prices to alleged conspiracy between Riyadh and the United States.

    „Riyadh has repeatedly, including in public, and through its oil minister, rejected these allegations,” Ambassador Oleg Ozerov said in an interview with TASS, speaking about Saudi Arabia’s oil policy.”

    Forrás tass.ru

  136. Adósság, részben ide kapcsolódik, mert az orosz, kínai viszonylatot. gazdasági erőt is érintik.

    Montezuma 37-ben belinkelt cikkében van pár érdekes mondat:

    ” Baj van az államadósság számításával is. Hivatalosan ez csupán a GDP 11 százalékát teszi ki, ugyanakkor csak a 26 legnagyobb állami vállalaté a bruttó hazai termék 102 százalékának felel meg, vagyis közel tízszerese az állami adósság mértékének. Ugyanakkor ezen vállalatok vagyonával sem számol a büdzsé, holott értékük a GDP 381 százaléka, amelynek mintegy fele esik az olaj- és gázkészletekre.”

    Tehát az állami eladósodottság olyan államoknál csalóka, amelyek, jelentős állami szektorral is rendelkeznek a gazdaságban.
    Ez ugye nem számít bele az államadósságba.
    Ezt nálunk is eljátszotta a korábbi Orbán kormány, azt hiszem a mostani is.

    Szóval, Kína:

    „Thanks to real estate and shadow banking, debt in the world’s second-largest economy has quadrupled from $7 trillion in 2007 to $28 trillion in the middle of last year. At 282 percent of GDP, the debt burden is now larger than that of the U.S. or Germany. Especially worrisome to McKinsey is that half the loans are linked to the cooling property sector. ”

    http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-02-05/a-world-overflowing-with-debt

    ” The world economy is still built on debt.

    That’s the warning today from McKinsey & Co.’s research division which estimates that since 2007, the IOUs of governments, companies, households and financial firms in 47 countries has grown by $57 trillion to $199 trillion, a rise equivalent to 17 percentage points of gross domestic product.

    While not as big a gain as the 23 point surge in debt witnessed in the seven years before the financial crisis, the new data make a mockery of the hope that the turmoil and subsequent global recession would put the globe on a more sustainable path. Government debt alone has swelled by $25 trillion over the past seven years and developing economies are responsible for almost half of the overall gain.”

    2Q14 Total debt-to-GDP %
    China 282
    South Korea 286
    Australia 274
    United States 269
    Germany 258
    Canada 247

  137. 147:
    „BEIJING, February 4. /TASS/. The world economy may slip into a new global financial crisis in the next few years, China’s Dagong Rating Agency Head Guan Jianzhong said in an interview with TASS news agency on Wednesday.

    „I believe we’ll have to face a new world financial crisis in the next few years. It is difficult to give the exact time but all the signs are present, such as the growing volume of debts and the unsteady development of the economies of the US, the EU, China and some other developing countries,” he said, adding the situation is even worse than ahead of 2008.””

    http://tass.ru/en/economy/775374

    Ezt meg ugye a viszonylag új kínai hitelminősítő mondja, aki a Kínai adósságnövekedést se tagadja le.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük