(1513) Út a III. világháború felé

Tibor bá’ online

 

~q191Néhány hónappal ezelőtt volt itt egy poszt, amiben kifejtettem miért kellett Szaddamnak, Gaddafinak meghalni. Mert megpróbálták kőolajuk eladásánál kikerülni a dollárt. Ez mára már minden gondolkodó ember előtt világos. Ennek ellenére érdemes lépésről-lépésre végigmenni az eseményeken, ami nem más, mint az út a III. világháború felé. Miért olyan fontos ez az amerikaiaknak? Mert zöld színnel nyomtatott papír fecnikért valós értékeket kapnak immáron több mint 40 éve. Az amerikai jólét alapja az egész világ piszkos kizsákmányolása. A különböző országok jegybankjainál felhalmozott sok százmilliárd dollárért valamikor javakat vagy szolgáltatásokat kaptak, és ami még rosszabb, ezekért a dollárokért Amerika soha se fog semmit adni, soha se fogja őket visszaváltani bármire.

Van azonban még egy indokom, a különböző magyarországi blogposztok hozzászólásaiból világosan kitűnik, hogy a mélyen beágyazott orosz-ellenesség sugallta vélemények uralják a terepet, és még mindig jócskán vannak usa-barát emberek. Ezek táptalajt képeznek az amerikai propagandának (plusz a magyar média is) és úgy tudják, hogy az agresszív Oroszország támadja Ukrajnát, fenyegeti katonai megszállással a volt szocialista tábor országait. És hogy teljes legyen a káosz, Orbán orosz-barátkozása is negatív tényező. Aki utálja Orbánt, annak törvényszerűen utalni kell Putyint is, mivel újabban Orbán barátja. Erre az egyértelmű utálatra bizonyítékokat lehet találni a legújabb tüntetési hullámban. Itt van tehát az ideje, hogy helyére tegyük a dolgokat.

A petrodollár rendszert, vagyis olajat, csak dollárért, 2000 szeptemberéig senki se kérdőjelezte meg. Ekkor Saddam Hussein bejelentette, hogy az iraki olajat ezentúl dollár helyett euróért adja. Ez a döntés volt az év geopolitikailag legfontosabb eseménye, ennek ellenére a nyugati média közöl mindössze egy tett róla említést. Egy hónap se telt el a “The Project for a New American Century” nevű szerveződés, amely hasonló a CŐF-höz, és amelynek véletlenül Dick Cheney az egyik oszlopos tagja, közzé tett egy esszét. “REBUILDING AMERICA’S DEFENSES – Strategy, Forces and Resources For a New Century” cím alatt. (Az amerikai védelmi rendszer felélesztése – az új évszázad stratégiája, hadi ereje és erőforrásai.) Az esszé kitért arra, hogy ezen célok eléréséhez bizonyára szükség lesz valami katasztrófára, ami katalizálni tudja az eseményeket, ahogy ezt például Pearl Harbor tette. – Egy év kellett hozzá, hogy ez meglegyen a WTC ikertornyok lerombolásával, amit az arab terroristákra fogtak, miközben a beavatottak szerint egy neokon-cionista mestermunka volt.

A 9/11 esemény által begyújtott érzelmeket meglovagolva a Bush adminisztráció megtámadta Afganisztánt és Irakot, miután a Patriot act (lex hazafiság) ellenállás nélkül átment a törvényhozáson.

A letámadások ürügye a nem létező tömegpusztító fegyverekre való hidegvérű hivatkozás volt, pontos tudatában annak, hogy milyen káoszt fog kiváltani az adott országokban. Aztán az olajmezők elfoglalása után az iraki olajat újra dollárért adták.

Nem sokkal Irak lerohanása után a Bush adminisztráció ki akarta terjeszteni a háborút Iránra is, mert az iráni kormány nukleáris fegyvereket készül előállítani.

Washington szavahihetősége azonban a nulla felé tartott, a világ közvéleménye ellenállt, ráadásul a CIA és Mossad nyilvánosságra került jelentései szerint Irán még el se határozta az atombomba megteremtését. Ez azonban nem zavarta Washingtont abban, hogy Iránt demonizálja, amit az Obama adminisztrácio mind a mai napig fenntart. Kérdés, hogy miért? Talán azért mert Irán 2004 óta szorgalmasan dolgozik azon, hogy saját olajpiacot hozzon létre, ahol a dollárnak nem lenne kiemelt szerepe. Iránnak 7 év kellett ahhoz, hogy 2011 júliusában az első olyan szállítmány elinduljon útjára, amelyről itt alkudtak meg.

Miután Washington nem tudta beindítani a háborút Irán ellen, felhasználta az ENSZ-et, hogy Irán ellen szankciót mondjanak ki. A szankció célja az iráni rezsim megbuktatása volt. Bár a szankciók okoztak károkat az iráni gazdaságban, de az ország destabilizálását nem érték el vele, aminek legfőbb oka az orosz segítség volt, amivel   meg tudták kerülni az amerikai bankrendszert.

Közben 2009 februárjában Muammar Gaddafit megválasztották az Afrikai Unió elnökének, akinek első dolga volt, hogy javasoljon egy összevont országot egyetlen közös valutával. Ez a közös, aranyfedezetű valuta, ami nagyon nem volt dollár, okozta a halálát.

A lebonyolítás egyszerű volt. 2011-ben a CIA elkezdte különböző katonai csoportok támogatását, akiknek célja Gaddafi megdöntése volt. A siker érdekében (a mélyen alvó Oroszország mellett) az USA és a NATO elérte, hogy az ENSZ kimondja Líbia felett a „nofly-zone” minősítést, ami lehetővé tette a masszív amerikai légi beavatkozást. Hogy Gaddafi ellen az Al-Kaida szélsőségesei harcoltak, az Washington egyáltalán nem érdekelte, teljes erőbedobással segítette azokat, akik szerintük lerombolták a WTC tornyokat.

[Hogy a vétójoggal rendelkező Oroszország és Kína miért nem akadályozta meg a líbiai katasztrófát, azt nem lehet tudni. Ennyire amatőrök nem lehetnek. Nagy valószínűséggel valamifajta háttér alku történt, amit Putyin utólag kurvára megbánt.]

A NATO líbiai beavatkozásának volt egy kellemes hozadéka. Gaddafi nehézfegyverei Törökországon keresztül el lettek juttatva a szír felkelőknek, akik Assad megdöntéséért harcoltak, és úgy mellesleg szuper terroristák, viszont itt hasznosnak bizonyultak (a kezdetben). Mivel a fundamentalista muszlimok nem a falvédőről jöttek le, a hasznos terroristákból alakult meg az ISIS, azt is mondhatjuk, hogy U.S. segítséggel.

Ezek a szíriai lázadók 2013-ban két szarin gázos támadást is bevetettek, amivel Assadot akarták vádolni, és ami alkalmas lett volna arra, hogy „nemzetközi” beavatkozást váltson ki. Szerencsére az ENSZ és orosz vizsgálók feltárták a valóságot, aminek következtében a légi beavatkozás lehetősége megszűnt. Ezt követve az oroszok előálltak egy diplomáciai megoldással.

Végül is megállapítható, hogy Líbia és Szíria esetében a tervezett rezsim csere ürügye az „emberi jogok” voltak, amire különben Amerika nagy ívben tesz – bizonyíték rá az egymilliónál is több iraki áldozat.

2009-ben Katarnak volt egy javaslata, hogy fektessenek le gázvezetéket Szírián és Törökországon keresztül Európába. Ezt azonban Assad ellenezte, majd 2011-ben egyezséget kötött Iránnal, hogy egy másik gázvezetékkel zárják ki Katart és Szaúd Arábiát a hozzáférésből. Nem kell tehát csodálkozni, hogy Assad megbuktatásánál e két ország plusz Törökország olyan nagyon lelkes. De, miért ez a lelkes ellenszenv? Ennek három oka is van.

  • Ez az új gázvezeték jelentősen megerősítené Irán helyzetét, mert lehetővé tenné számukra a gáz közvetlen exportálását anélkül, hogy Washington szövetségeseinek a területén keresztül kellene haladnia.
  • Szíria szoros szövetségese Iránnak. Szíria összeomlása természetszerűen gyengítené Iránt is.
  • Iránnak és Szíriának van egy kölcsönös védelmi egyezménye. Tehát, amennyiben Amerika beavatkozik Szíriába, az megnyithatja az utat egy konfliktus kialakítása felé Iránnal.

2014 februárjában ez a globális sakkjátszma új fejezetet nyitott Ukrajnában, ahol az igazi célpont maga Oroszország volt, és nem véletlenül. Oroszország ugyanis a világ második legnagyobb olaj exportálója, ami önmagában is bosszantó lehet Amerikának, de az oroszok 2008-ban létrehoztak egy energia börzét, ahol rubelért és aranyért lehet vásárolni. Ráadásul az oroszok összefogva a Kínaiakkal az egymás közötti kereskedelemből kiirtották a dollárt. És ha ez nem lenne elég, akkor megemlíthetjük, hogy Oroszország szorgalmasan tevékenykedik egy Eurázsiai Gazdasági Unió létrehozásán, aminek keretein belül létre akarnak hozni egy közös valutát, és ahol létezne egy független energia piac.

Eljött tehát az idő, amikor Ukrajnának döntenie kellett, vagy csatlakozik az Európai, vagy az Eurázsiai Unióhoz. Az EU szerint Ukrajna nem csatalakozhat mind a kettőhöz, míg Putyin szerint semmi akadálya, hogy mind a kettőhöz csatlakozzanak. Janukovics elnök elhatározta, hogy Oroszországot választja.

Janukovics döntésére Amerika azt tette, amihez a legjobban ért. Megdöntötték az elnököt, akinek a helyére beültettek egy bábkormányt. A puccs elég szennyes volt. Bizonyítékok szerint CIA mesterlövészek több embert is megöltek mind a két oldalon, hogy a másik oldal azt higgye, az ellentábor nyúlt először lőfegyverekhez. Washington piszkos játékát elég élethűen írta meg az angol The Guardian.

A puccs azonban nem volt túl sikeres, ugyanis Amerika hamarosan elveszítette az irányítást. A krími referendumban az emberek hatalmas százaléka el kívánt szakadni Ukrajnától és egyesülni akart Oroszországgal. Az átállás simán rendben lezajlott, emberáldozat nélkül. Ennek ellenére Washington azonnal orosz agresszióról kezdett beszélni, amit a nyugati sajtó hűségesen átvett és a mai napig bőségesen tálal olvasóinak, miközben „elfelejtik” hozzátenni, hogy a Krím-félsziget emberemlékezet óta Oroszországhoz tartozott.

Mindeközben Washington azon mesterkedik, hogy Ukrajna belépjen a NATO-ba. Ha ez bekövetkezne, akkor az amerikai haderő közvetlenül az oroszországi határig terjeszkedhetne. Erre azonban jelenleg aligha kerül sor. És mit tesz Washington, ha jobb nem jut eszébe? Szankciót erőszakol ki, demonizálja az ellenfelét, hamis zászlós trükköt dob be, és közben hangosan csörgeti a kardokat. Ez azonban Oroszországgal szemben nem túl sikeres stratégia. A szankciók visszafelé sültek el, Kínát belekergette Oroszország karjaiba, vagy fordítva, és arra késztette Oroszországot, hogy felgyorsítsa de-dollarizációját.

Ezen kívül a nyugati állításokkal szemben Oroszország nem szigetelődött el. OK, A NATO „elszigetelődött” Oroszországtól, de a világ többi része nem (lásd a BRICS országokat).

Nem nagyon tévedek, ha az állítom, hogy ez nem egy második hidegháború, ez a harmadik világháború felvezetése, mert kialakulnak a szövetségek, és elkezdődnek a fegyveres konfliktusok, és csak idő kérdése, hogy a nagykutyák közvetlenül szembe kerüljenek egymással.

Végül nézzük a néhány napja befejeződött G-20 találkozót, ahol volt pofája Obamának közölni Putyinnal, hogy „nem szokás letiporni a szomszédos országokat”, miközben Amerika az elmúlt két évtizedben féltucat országot rohant le. A kanadai, az ausztrál miniszterelnök, de még a német kancellár is megjátszotta a hülyét, és nyomták négyszemközt Putyinnak a tömegeknek szánt propagandát az orosz agresszióról. Micsoda hülye játék a világhatalmak vezetői részéről, miközben az amerikai külügyminiszter helyettes államtitkára egyértelműen bejelentette, hogy 5 milliárd dollárjukba került a kijevi puccs.

_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
________________________________________

148 gondolat erről: „(1513) Út a III. világháború felé

  1. `Oroszország szorgalmasan tevékenykedik egy Eurázsiai Gazdasági Unió létrehozásán, aminek keretein belül létre akarnak hozni egy közös valutát, és ahol létezne egy független energia piac`

    Na ettol mentsen meg minket a Joisten! Ez Orbannal egyutt vegleg betenne az orszagnak.

    `…hogy a Krím-félsziget emberemlékezet óta Oroszországhoz tartozott`

    Erdekes vilagban elnenk, ha mindenki `emberemlekezet` alapjan formalna jogot teruleti igenyeire.

    `Bizonyítékok szerint CIA mesterlövészek több embert is megöltek mind a két oldalon, hogy a másik oldal azt higgye, az ellentábor nyúlt először lőfegyverekhez.`

    Ezt meg melyik agyament talalta ki. Forras?

  2. 1:
    Olvasd el még háromszor, hátha megérted:

    „Van azonban még egy indokom, a különböző magyarországi blogposztok hozzászólásaiból világosan kitűnik, hogy a mélyen beágyazott orosz-ellenesség sugallta vélemények uralják a terepet, és még mindig jócskán vannak usa-barát emberek. Ezek táptalajt képeznek az amerikai propagandának (plusz a magyar média is) és úgy tudják, hogy az agresszív Oroszország támadja Ukrajnát, fenyegeti katonai megszállással a volt szocialista tábor országait.”

  3. Nem tudom valós információ lehet e, de Putyin Szocsiban, egy új nagy háború eljöveteléről is beszélt.
    Az USA nagy boszorkánykonyhája volt már régebben is a konspirátoroknak.
    A Pearl Harbour-i támadásnál is tudtak a japánok szándékáról de sunyin hallgattak.
    A japán nagykövet a támadás előtti órában át akarta adni a hadüzenetet,de órákon át várakoztatták, nehogy bejusson az elnökhöz.
    Ráadásul előző nap már 2 japán kémkedő mini-tengeralattjárót elsüllyesztettek Harbour közelében.
    3000 amerikai tengerész élete nekik mit sem számított.
    Ma is ez megy csak a jószándékú átlagember egyszerűen nem tudja feltételezni pl obamáról ezt a fajta érzéketlenséget.

  4. Tibor bá!
    Bocs a szőrszálhasogatásért, tisztellek, becsüllek, nagyra értékelem a blogodat, amit rendszeresen olvasok, de egy dolgot nem értek. Muammar Kadhafi nevét minden magyar forrás Kadhafinak írja de sehol másutt, csak nálad láttam Gadhafinak írva. Miért ez az eltérés? (G helyett K -ra gondolok.) Angol nyelvű forrásaidban G-vel írják? Ha jól tudom, az arab nyelvben a magánhangzók latin betűs átírása némileg bizonytalan, tekintve, hogy írásukban csak korlátozottan jelölnek magánhangzót, de szerintem a mássalhangzók egyértelműek.

  5. 3: Talán nem tűnt fel, de az USA kormányáénál sokkal nagyobb hazaárulást követett el a japán kormény Pearl Harbour ügyben. Az egész háborúba úgy ugrasztották bele Japánt, hogy csak veszíthettek. Egy nagy megkoreografált pokoli szjnjáték volt a nagy háború.

  6. 1: Rolldog

    Ne az Indexet és Origót olvasd! (A fősodratú médiát)
    Az alternatív média tele van vele.
    De azt úgysem hinnéd el, mert: „Nem megbízható, kis oldalak” meg „Összeesküvés elmélet” stb…
    Te simán bekajálod azt amit a Tv mond! Az orrodnál fogva vezetnek téged is.
    Van erre egy mondás: „A hír az amit elhallgatnak. A többi csak hirdetés!”

  7. „ezekért a dollárokért Amerika soha se fog semmit adni, soha se fogja őket visszaváltani bármire”

    Amerika talán nem, de amíg a világ nagyobb része hajlandó elfogadni, addig működik a rendszer, és egyelőre valóban működik.
    Ja, és még én is elfogadom, ha esetleg valaki szabadulna tőle… 😀

  8. 4:
    „Megegyeztünk” évekkel ezelőtt, hogy csak a tartalommal foglalkozunk, helyesírással, stílussal, stb. nem. Arma például minden i betű helyett j betűt ír. Van, aki állandóan roszat ír rossz helyett. A lényeg, hogy tud kiről van szó.

    6:
    Rolldog az USA déli államaiban él, és minden valószínűség szerint a FOX news-t nézi. A környezetében mindenki beszopja az amerikai propagandát. Nem ő az egyetlen ember a földön, aki képtelen önállóan gondolkodni. 😀

    9: Szellemes, de mit tesz hozzá az alaptémához? A „talán nem”-et? Talán? Lenne rá egy fogadásom. 😀

  9. 5.De most az USA szerepét boncolgatjuk.
    Természetesen jelzésértékű hogy Hirohito ágyban párnák közt halt meg,nem pedig a sitten.
    A nankingi vérengzés és társai ellenére..

  10. Most hirtelen csak egy kérdésem lenne. Mi történt azzal a rengeteg Rubellel, amiért Oroszország dollárt vett?
    Mert ugye a dollár nem csak úgy bekerül a gazdaságba, azt meg kell venni.

  11. A pénzrendszer úgy általában a bizalomról és a hatalomról szól, minden pénzrendszer. Nemcsak a dollárdominanciájú. Se dollárt, se aranyat nem lehet enni.

  12. 12:

    Cruix, az Orosz Föderáció nem rubelért veszi az US Dollárt -t és az Eurot. A főbb exporttermékeit (nyersanyagok, energiahordozók, fegyverek, fegyverrendszerek, stb.) a vásárlói felé (A BIRC országok esetében már rubel, jüan alapú részleges pénzügyi elszámolás működik.) kemény valutáért értékesítette. Aztán ezekből a bevételekből részben valutatartalékot képzett, és Kína, India után szabadon, a valutabevételek egy tetemes hányadából elég méretes aranytartalékot halmozott föl.

  13. 12.

    Neked van rubeled meg mellette olajad, földgázod, különböző ásványkincsed.
    Megkapod a zöld fecniket(dollárt) és odaadod érte az olajat, nyersanyagokat, késztermékeket.

    Amerika nyomtatja a dollárt és a világ ezért odaadja neki az igazi értékeket. A kínaiaknak kitudja már hány ezermilliárd dollárjuk van, amivel előbb-utóbb semmit sem tudnak majd kezdeni.
    Megpróbálták egy részét elkölteni Amerikában, vállalatokat akartak venni, de nem adtak nekik. Ha kínai vagy orosz vagy például, nem vehetsz komolyabb értéket Amerikában, hiába van akármennyi dollárod.

  14. Rohadtul sok dollár van már kint a világban, amiért semmi értéket nem lehet majd venni és amely pénzmennyiség napról napra kevesebbet ér. A csúszó leértékelés, elinflálás miatt azonban még Amerika egy darabig tovább tudja játszani a világ lerablását a redvás dollárjának további kibocsátásával.

    Sokszor azon tűnődöm, hogy tűrte el ezt a dolláros rablójátszmát eddig az egész világ!?

  15. Meg kell dönteni az USA kormányzatát és a FED-től visszavenni a dollárnyomtatás jogát. Ideje helyreállítani az amerikai köztársaságot – ezt csak belülről oldható meg, így drukkoljunk a fekáknak meg a latinoknak! Ők az ötödik hadoszlop a Népek Nagy Olvasztótégelyében! 😀

  16. 12. Curix

    Szerintem Oroszország nem rubelt adott dollárért, hanem gázt, olajat, fegyvert meg hasonlókat.

  17. Rolldog: „Ezt meg melyik agyament talalta ki. Forras?”
    Válasz a felhívásra:
    http://hvg.hu/vilag/20140306_Kiderult_honnan_tuzeltek_a_orvloveszek_Ki/
    http://www.atv.hu/kulfold/20140305-kiszivargott-ashton-telefonbeszelgetes-a-majdan-vezetoi-is-lovettek-a-tuntetokre/hirkereso
    http://hvg.hu/vilag/20140414_Kijevben_jart_a_CIA_igazgatoja/

    Egyébként milyen forrást szeretnél? Esetleg az amerikai/nyugati mesemédiát? Vagy várod, hogy a CIA és a többi hárombetűs amerikai bűnszervezet adjon fel a hírlapokban egy nyílt levelet? 😀
    Hiába erőlteted az USA ánusz polírozását, a világ nagyobb része nem vak és nem hülye. A kisebb rész meg egyre kevésbé számít. Elég fárasztó lehet manapság amerikai szerecsen mosdatónak lenni és ahogy látom, egyre több dolgotok lesz.

  18. Rolldognak:

    Sebaj, ahogy fogynak a seggnyalók, úgy tud egyre jobban odaférni a maradék.

    Hajrá! 🙂

  19. Szegény Rolldog… megkapta rendesen. 🙂

    Rolldog amerikában él, de ott sem mindenki szopja már be a májsztrém propagandát. Elég sokan ébredeznek arrafelé is és rájönnek hogyan is néz ki országuk vezetésének igazi arca. Amerika világuralmi terveit talán legjobban polgárainak ébredése akadályozza és mivel ez együtt van az ottani életszínvonal csökkenésével, így még az is könnyen lehet, hogy amerika világhódítását saját polgárai, a belső konfliktusai, belülről induló összeomlása állítja meg.

    Az internetes blogokon pedig – itthon és külföldön – szinte mindenhol már hülyét csinál magából a Rolldog féle fősodor propagandát képviselő kommentelő.

  20. Szóval ha az ukrán puccs 5 milliárd dollár volt, akkor a magyar szerintem jóval olcsóbb lenne, mégsem kell olyan szintű fegyveres beavatkozás, meg minden.
    Szóval szerintem 1 milliárból megvan. Vazze dobjuk már össze, én elindítom a gyűjtést, csak valaki puccsolja már meg rendesen Orbánt. 😀

  21. Én arra leszek kíváncsi , hogy meddig lehet még az időt húzni?
    Vajon mi lesz a következő nagyobb esemény ukrajna után?Vagy marad a fókusz ukrajnában csak kiszéleesedika harc?

  22. 25. Curix

    „n elindítom a gyűjtést, csak valaki puccsolja már meg rendesen Orbánt. 😀 ”

    Azt hittem, ezen már túl vagyunk.
    Nem Orbánt megbuktatni a kunszt…
    De ki legyen helyette?

    Az összes lehető, de a lehetetlen alternatíva is csúfosan leszerepelt…
    Vagy az még belefér, hogy az Academy, lánykori nevén Blackwater 5000 katonája tartson rendet, ha valamelyik Soros csemetét próbálják megtenni helytartónak?

    Mert az ugye nem kérdés, itt Orbán után az USA szájíze szerint lesz berendezve az ország, úgy mint Afganisztán, Irak, Líbia…

  23. 27:

    Nem vagyunk túl semmin…
    Attila ha nincs is kedved elolvasni, csak nézd meg a grafikonokat. Tudom, hogy elfogult újság, de az is borzalom, ha fele igaz, annyi pedig biztosan igaz:

    http://index.hu/chart/2014/11/20/elkeseritoek_a_szegenyseg_legujabb_adatai/

    Ha ez Orbán kiskirálysága alatt így megy tovább, egyáltalán nem lesz szükségünk III világháborúra.
    Míg az EU-ban egy viszonylag lassú hanyatlás jelei mutatkoznak, addig mi kis hazánk Bulgáriával és Romániával versenyezik és szépen élhetetlenné válik, mert az előző két ország legalább hozzáedződött a szegénységhez, de mi nem. Ehhez a mértékhez nem!
    Ennek semmi köze az USA-hoz, semmi köze az Oroszokhoz, ez egy übermagyar folyamat.

    Tudom én is, hogy miről akar szólni az internetadós tüntetés, de aki hülyézi és csürhézi a tüntetőket, azok esküszöm nem normális emberek és Orbán mellé tették voksukat.
    Ki kell zökkenteni ebből az apátiából az országot, és csak azt tudom mondani, hogy szinte mindegy ki jön, de Orbánnak mennie kell. Kivérezteti Magyarországot és pár év múlva nem lesz miről beszélgetni.

    Mi egy EU-s ország vagyunk európa közepén, olaj nélkül. Szóval nem célszerű minket összehasonlítani az említett országokkal.

  24. „Ha az USA szájíze szerint lesz berendezve az ország”, akkor a lakosság döntő többsége meg fog halni. Lengyelország és Románia már ezen az úton halad (rak.véd.program).

    26 tamas: legfeljebb Irán. (De kérdés, hogy a.) lehet-e Irán ellen megfelelően védeni a Ras Tanuf-i olajterminált, illetve az ukránoktól vett kb. féltucat Kh-55SM nukleáris töltetű-e. Utóbbi elég esélyes a beszerzés költségét tekintve, illetve hogy Szaud-Arábia gőzerővel kíván nukleáris töltetet beszerezni Pakisztántól, mely vagy megtörtént már, vagy hamarosan meg fog.)

    Sok nincs már hátra. Orosz forrásból 2 évet hallani.

  25. 29:

    „akkor a lakosság döntő többsége meg fog halni.”

    Jövőnk szinte az egész EU amerika szája íze szerint működik, a NATO berkein belül te most itt miről beszélsz?

    „Sok nincs már hátra. Orosz forrásból 2 évet hallani.”

    Várjuk a végítéletet… komolyan…

    http://index.hu/kulfold/saudi0918/

    Jövőnk olvasd el a cikk dátumát!! Ez neked a gőzerő?
    Néha kilépsz a józan ész tartományából és a vészmadár szerepét húzod magadra.

  26. 30 őszinte leszek: nem érdekel a vélemlényed.

    Többiek részére:
    Tartom a kijelentésem. Azt is megmondtam már vagy százszor: NEM ÍRHATOK LE MINDENT!

    A szaúdi fegyverkezési adatok pedig nem az indexen jelennek meg.

  27. Nagyon logikus, tényekkel alátámasztott elemzés, köszönet érte! A petrodollár dominanciájának fenntartásáért vivott küzdelem jó vezérfonal az események értelmezéséhez.

  28. Nagyon jó cikk. Tibor Bá-nak, teljesen igaza van. Ugyanaz a felállás, mint az I. világháború előtt. Amerika feltérképezi a szövetségeseit Oroszországgal szemben. Sajnos földrajzilag már megint rossz helyen vagyunk. Ezt tudja Orbán is, ezért ez a nagy orosz barátság. Az észtek, lettek, finnek be vannak szarva. Jogos félelmük, hogy az oroszok megszállják, amire persze Amerika rá is játszik. Ebben az a szép, hogy két malomban nem célszerű egyszerre őrölni, mert történelmi példa is bizonyítja, hogy nem megy.

  29. Sokan hozzák összefüggésbe a jövő eseményeit a New Order kormánnyal. De valójában az új világkormányról valamit lehetne tudni, szervezetei, honlapok, egyéb?
    Nyilván a célja, hogy „save the world”, de milyen áron ez a kérdés.

  30. Szaúd-Arábia – közel egy évtizede – kínai gyártmányú (DF-10 típusú, ha jól emlékszem) közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákkal rendelkezik. Ezek hatótávolsága az egész Közel-Keletet lefedi, talán még Európa déli részét is.
    Ha Rijád arról dalol, hogy atombombát fog venni, akkor már megvette.

  31. Nagyon jó poszt Tibor bá.Imádtam.
    Nagyon jól leírtál mindent.(Bár mindig is úgy szoktál)

    A G20 találkozón ledöbbentem azért azon,hogy ezek a „felelős világ vezetők” úgy viselkedtek mint az óvodában.Mint mikor az ovodásokat ki engedik az udvarra.Klikkekbe rendeződtek odakint,Putyinkát kiközösítették,és egymásnak sutyorogtak.Puytinka egyedül falatozott egy tányérból magának egy asztalnál. 🙂 Az eszem megállt komolyan.

    Cameron úr kiabál,hogy nem ad font milliókat az EU-ba ilyet ne is képzeljenek.Fenyegetőzik hogy kilép az EU-ból,de az EU csak szankciózzon tovább..Rohamjai vannak a bevándorlóktól.Még ők igázták le a világot,meg nekik voltak gyarmatai,addig az nem volt baj.Most hogy már neki kellene befizetni,meg őket árasztják el a népek,az már nem tetszik 🙂 Az eszem megáll..

    Porosjankó törölgeti a homlokát,nem győz annyit inni ,hogy elfelejtse hol is van..Az amerikai kongresszusi beszéde után megtapsolták,és milyen jó hangulat volt,megígértek neki mindent.Az amcsik világbajnokok a cirkusz meg a hangulat keltésben,no meg az átverésben.Azóta csak hiteleket kap,(amit majd jól visszakérnek hogy megemlegeti)meg ígérgetéseket..Állítólag rákészült a nagy háborúra az oroszokkal..De semmije nincs,fizetni nem tud,és kér az oroszoktól áramot 🙂 Az eszem megáll..

    Az Eu összes vezetője rájött hogy az amcsik átverték őket.Mindenki otthagyta annak idején az oroszokat,és most kiderült hogy hülyeséget csináltak.Mindenki hagyta magát összeugrasztani egymással, Amerika nyomására,de mára lassacskán minden EU vezető rájön hogy hiba volt,és átverte őket Amerika..

  32. Szerintetek az usa, történelmében először kapni fog a pofájára a saját földjén is, vagy majd jól szarrá bombázzák-lövik a világ többi részét szokás szerint, mialatt szmisszék meg ájdahóban legfeljebb némi megszorítást fognak érzékelni a III. vh-ból?
    Csak mert akkor lassan néznünk kéne egy lepukkant terciát miszter és miszisz szmissz szomszédságában.

  33. 38:
    öt percig törtem a fejem, hogy mi ez a „szmisszék”, Vajon melyik betűt ütötted el? Nem tudtam megfejteni, tovább olvastam. Na még egyszer „szmissz szomszédsága”. Na akkor beugrott. Volt itt már holivud, meg nyüjork, meg amit akarsz. Én se szpellölök jól, de ilyen közismert szavakat nem ártana angolul leírni, elvégre ez nem dzsigszó. 😀

  34. 38.

    Állítólag nagyon készülnek az zusa szervek a belső összeomlásra, többszázezres belső rendfenntartó szervezetet(a rendőrség mellett, ill. attól függetlenül) hoztak létre és képeznek ki (pl. polgárok elleni harcra), ezen alkalmazottak családjait összeköltöztetik védett helyekre stb… VEgyük hozzá, hogy többszáz millió fegyver van a lakosságnál amerikában és nem csak kis kaliberű pisztolyok, hanem erős katonai fegyverek is rengeteg. Rossz belegondolni, mi lesz ott, ha egyszer tényleg komolyan megbomlik a rend.

    Szóval nem biztos, hogy jó ötlet most Mr.Smith-ék mellé kiköltözni. Még ha könnyen beengednének oda, akkor sem. (Lásd Hol legyünk összeomláskor c. posztot és hozzászólásait is).

  35. Tibor bá, majdnem öt percig röhögtem a szmissz beszóláson ill. a válaszon. Köszönöm. Végre! 🙂
    Mert nincs nagyon min nevetgélni, inkább sírni lehetne a hírek hallatán.
    Melike bárcsak a próféta szólna belőled, hogy „Az Eu összes vezetője rájött hogy az amcsik átverték őket.” Ámen!

  36. 41:
    Az EU összes vezetője az első pillanattól kezdve mindent tud, de nem tudják mi a helyes magatartás saját egyéni érdekük szempontjából.

  37. 42.
    Szerintem be vannak fenyítve vagy zsarolva valahogyan. Más magyarázatot én nem találok arra, hogy miért hajlandóak az EU országok hatalmas veszteségeket csinálni saját maguknak a szankciósdival, miért hajlandóak finanszírorni Ukrajna gázfogyasztását több milliárd euróval (persze tudom, kölcsön, de mindenki sejti, hogy soha nem fogják visszafizetni az ukránok).

    Döbbenet, hogy Amerika(vagy inkább a pénzhatalmi elit) a saját aljas, kapzsi, világhódító terveit a civilizált és felvilágosult(állítólag) Európával fizetteti meg. És meg tudja csinálni.

  38. 40. Fantomas

    Tegnap a libanoni gyerekem apja beszélgetés közben elővette a mobilját, rám nézett, s azt mondta. Tudod Márta én otthon voltam augusztusban s vettem egy lakást apámtól nem messze. S mutatta a képeket. Kérdezem. Vissza akarsz költözni? Nem. Amíg nem muszáj nem megyek vissza, de úgy látom, nem sokáig lesz itt már jó világ, s elsőnek a bevándorlókat fogják elzavarni, vagy a bevándorlók egymásnak esnek, annyi itt a náció, aki csak itt van meg békében a másikkal, de csak addig, míg megkapja mind a bidragját. (segély)
    Négy éve kérdeztem tőle,mikor már elfogadott mint fehér és nőt, végleg gondoltad, hogy itt maradsz? Akkoriban kezdtünk beszélgetni nem csak a gyerekről, hanem a világ dolgairól, hogy látja ő és hogy én. Akkor még tele volt reményekkel, pékséget akart nyitni, neki is látott, bérelt helyiséget, bérelt gépeket, aztán egyszer csak mondta vége, visszament alkalmazottnak. Tavaly megszületett negyedik gyermeke, s egészséges kisfiú. Megint boldog volt, aztán idén tavasszal bekapta a bal kezét a dagasztógép, most az ujjai alig mozognak, s fáj a keze, még egy műtétre vár, s visszament 50%-ba dolgozni, mert nem akar otthon lenni betegállományban. Ő is látja a hanyatlást, s építi ki a visszautat, ha bedől a jóléti ország, mert mint mondta, otthon a család majd túléli a következő periódust. Pénzt keres addig, míg lehet, a rosszabb napokra.

    Meglepett az őszinte megnyilvánulásával, igaz már régóta bírom a barátságát, azt mondta, egyedül rám bízná a fiát az „itteni” nők közül, a házába is bemehetek bármikor.
    Így itt a híres befogadó nagyon jó gazdasági helyzetet mutató országban is hasonlóan gondolkodnak már páran. Akkor milyen közel lehet már a következő krach.

    Tibor’bá írta, hogy Svédország legészakibb részére kell menni, ha a „gombafertőzést” el akarja valaki kerülni. 🙂
    Igen, Kirunában remek járatok vannak a föld alatt, mivel ez az utolsó város, igen északon van, s hatalmas bányája van. De akkor most el kell kezdeni edzeni a zuzmó és moha emésztésére, mert ott nem lesz más az tuti. Nem hiszem, hogy az ICA-ban telt polcok lesznek. 🙂

  39. 45:
    Hosszú távon Svédország északi része a nyerő a klímaváltozás miatt, de másért is, oda nem éri meg ledobni atomot, nincs ott stratégiailag semmi.

  40. Az oroszok is tisztában vannak, hogy merre vezet az út, és önbizalom is van bennük a kilátásaikat tekintve. Ma futottam bele egy orosz cikkbe, ahol visszaköszönnek azok a dolgok, amelyekről Tibor bá írt.

    http://rusvesna.su/recent_opinions/1412237882

    A nyers fordításban lévő szakszerűtlenségekért elnézést kérek, nem ismerem a pontos terminológiát, de a lényeg látszik:

    Неизбежность войны: политэкономическая природа конфликта США и России
    A háború elkerülhetetlensége: Az USA és Oroszország konfliktusának gazdaságpolitikai természete

    Barack Obama fellépése az ENSZ-ben, ahol valójában felhívást tett egy globális kereszteshadjáratra Oroszország ellen, történelmi eseménynek tekinthető. Az USA-ban szintén értik a globális konfliktusba keveredés elkerülhetetlenségét.
    A jövő történelemkönyveiben ezt a beszédet minden valószínűség szerint a globális háború felé vezető út kiindulópontjának tekintik. Utalhatunk a republikánus gazdaságpolitikus, Paul Craigh Roberts cikkére. A központi gondolat: Oroszország és Kína a végsőkig nem érti meg, hogy az egyenes katonai konfliktusok útján vezetik őket, és amennyiben nem jutnak el eddig a felismerésig, akkor elkerülhetetlen a nukleáris háború – mint végső feltartó tényező.
    Oroszország integrációs közeledése Kína és délkelet-Ázsia felé érvet szolgáltatott az USA számára, hogy megcélozza a globális háborút. Konkurrenseink még megbékéltek volna a világ azon modelljével, amelyben Oroszország a világ készletraktára, Kína pedig a világ műhelye. A kitermelt készletek és az előállított termékek csak a globális közvetítő, a VTO közreműködésével kerülhetnek a világpiacra, ahol amerikai dollárokra cserélődnek, és Oroszországba és Kínába adóslevélként térnek vissza.
    Azonban a nyersanyagkitermelő Oroszország és a termékelőállító Kína integrációja fenyegetést jelent a nemzetközi kereskedelem rendszerére, amely az utóbbi 50 évben az USA és Nagybritannia banktőkéjének érdekében működött.
    A tőkék konfliktusa
    A világ globális pénzügyi tőkéje mély válságban van. A részvényekkel történő spekulációk és a kontrol nélküli kibocsátás posztindusztriális modellje kimerült.
    Oroszország viszont az ipari tőke országa. Igen, többségében nyersanyagokra épülő. Azonban, ahogy a Roszoboronexport (központi állami kereskedelmi szervezet) munkatapasztalatai mutatják, Oroszország műszaki tőkéje főleg nem magánkézben lévő gazdasági ágazatokban van.
    Ma a pénzügyi tőke nem lát más kiutat, mint bevonni a hatalmas országot ipari tőkéjével a maga fejlődési paradigmájába. Vagyis spekulációs módszerekkel szétrombolni a reálgazdaság likviditását, hogy aztán nyomott áron eladják a legértékesebb aktívákat. Innen az olaj és gáz árak lenyomásának fixa ideája, hogy a Gazprom virtuális részvényei a reálszféra vállalkozásainak virtuális tőzsdéjén 50%-kal lejjebb menjenek.
    De ez a séma csak abban az esetben működik, ha az ipari tőke országa kész a tőzsdei törvények alapján játszani. Oroszország esetében a kibocsátó központot lassanként kizárják a tranzakciókból. Mi több, az ipari tőke a részvények árának esésekor maga kivásárolja azokat, kiszorítva a külföldi ügynököket, részvénytulajdonosokat.
    Végbemegy az orosz ipari tőke koncentrációja a belorusz és kínai tőkével. Ezért nyugtalanítja annyira a State Department-et az eurázsiai integráció – mivel az ipari tőke magas koncentrációja a kontinens keretein belül fenyegetést jelent a pénzügyi tőke dominanciájának globális rendszerére.
    Ezért a pénzügyi tőke arra a következtetésre jutott, hogy az ipari tőke a háborún kívül más úton nem kényszeríthető kompromisszumra. És nem csupán az orosz. A szankciók módszerével most egyidejűleg a német ipari tőkét is veszélyeztetik, amely természetes úton Oroszország ipari tőkéjéhez fog gravitálódni.

    A fejlettség hiánya, mint előny

    A soronlévő világválsághoz Oroszország ismét nem kifejlett tőkével érkezett. Mint ahogy száz évvel korábban olyan osztálytársadalommal érkezett, amely nem formálta ki a vezető tőkés osztályt, és ipari tőkét, aminek a következménye egy euromajdan lett Péterváron – és ez el is vitte őket.
    Most Oroszország új válságba érkezik, amely nagy valószínűséggel világháborúval végződik, de kedvezőbb feltételekkel. Oroszország gazdasága strukturálisan egészségesebb. Minél kevésbé van fenyegetve az ország gazdasága a tőzsdei deriváltak eszközei által – ahol nem tudható, hogy ki birtokolja őket, és ki mit irányít, – annál nagyobb annak az esélye, hogy győztesként kerül ki ebből a háborúból.
    Számításba véve, hogy Kínában a pénzügyi tőke nem elég fejlett az ipari tőkéhez viszonyítva kimondható, hogy az esélyek egy kontinentális gazdasági unióra igen magasak. Valójában Eurázsia közös gazdaságának megalapításáról van szó, amely képes ellátni magát forrásokkal, technológiákkal, hitellel és piaccal. Oroszország és Kína gazdasági uniója értelmetlenné teszi a fennálló világkereskedelmi rendszert.
    A VTO az egyedüli globális eszköz, amely lehetővé teszi az USA-nak, hogy valamiképpen szabályozza a saját fogyasztását és korlátlanul kibocsásson bankjegyeket.
    Egy közös gazdaság megalapítása Eurázsiában példává válhat más kontinensek számára is. A sikeres eurázsiai integráció lehetővé teszi hasonló közös gazdaság megalapítását Dél-Amerikában és Afrikában. Ez már nem csak az USA-nak, de minden pénzügyi elitnek fenyegetést jelent, mivel a világkereskedelem összeomlása a pénzügyi tőkét alárendelt helyzetbe hozná az ipari tőkével szemben.
    Tulajdonképpen ezért hívja Obama háborúba az egész világot Oroszországgal szemben. Az USA elnöke teljesen őszinte pátoszában – a világháborún kívül semmiféle más út az azt szervező elit számára nincs. Azért, mert a pénzügyi tőke az ipar teljes megsemmisítésére törekszik az egész világon, különösen pedig Eurázsiában. A háború az egyetlen eszköz, hogy megszabaduljanak a nem likvid aktíváktól, és likvidekbe fektessenek.
    Ezért az irány a közvetlen katonai konfliktus felé az USA és Oroszország-Kína között nem elkerülhető. Akárcsak 100 évvel ezelőtt ez két rendszer, a gazdaság ipari és tőzsdei megközelítésének konfliktusa. Csupán az a kérdés, milyen szinten sikerül redukálni a fenyegetést az USA részéről – megállni a gazdasági csatánál, vagy mégis eljutni a nukleáris háborúig.

  41. 47:
    Ne haragudj hubab, ez nem szakszerűtlen, ez érthetetlen zagyvaság.
    Fordítani csak úgy lehet, ha a fordító ÉRTI a fordítandó szöveget. Ezért a gépfordítás soha a büdös életben nem lesz jó. Ha a fordító ember, ismeri az eredeti szöveg szavait, és azokat lefordítja, de nem érti a szöveget, akkor se lesz jó a fordítás, mert nem lesz benne értelem.

    Ettől függetlenül, köszönet a fáradozásodért.

  42. 47.Köszönet a fordításért Hubab! Nekem teljesen érthető volt.

  43. Tibor bá’,
    A feleségem most jött haza Oroszországból, mondja, hogy gőzerővel folyik az elmék háborúra való felkészítése. Az ÖSSZES tévécsatorna szinte kizárólag az ukrán háborúról szól. Az egyszerűbb, csak a tévé-adásokból tájékozódó tömegek nem is tudják, hogy Európában _még_ béke van…
    Szegény anyósom is összeaggódta magát, hogy mi van a lányával meg az unokáival itt a háborúban.
    Pár hét múlva lehet, hogy megyek megint ki melózni, majd küldök egy „hangulat-jelentést”

  44. 48: Elnézést Tibor bá’, én is érzem, hogy biceg a szöveg, de szó sincs gépi fordításról.
    Az utóbbi időben nekifeküdtem az orosz tanulásnak, mert bosszant, hogy ezt tanultam egykor a leghosszabb ideig, és pont ebből nincs semmiféle néven nevezhető nyelvvizsgám. Az ismeretlen szavakat a PONS orosz-angol és orosz-német online szótár segítségével keresgéltem ki.
    Tulajdonképpen gyakorlásként fordítottam, de aztán rájöttem, hogy pont beleillik a poszt témájába, és bátorkodtam betenni, mert annyira rímelt arra, amit írtál. Úgy látszik, még túl korai volt. 🙁

  45. 50: Akkor az oroszok sokkal illúziómentesebb módon közelítik a helyzetet. Nálunk viszont a média inkább altat, tulajdonképpen helyi csetepaténak tűnik innen az ukrán konfliktus, ami soha nem érhet ide.
    Ha a helyzet töréspontra jut, nálunk csak kapkodni fogják a fejüket az emberek, hogy derült égből villámcsapás…
    Szóval az orosz anyaföld hátországában a civilek közt is háborús a hangulat, nem csak az elszakadt területeken?
    Az általam betett cikk ugyanis az elszakadt területek, azaz Novorosszia hivatalos újságjából van. Az ő hangulatukon nem lepődök meg, ott folyamatosan dörögnek a fegyverek, számukra a háború a napi valóság.

  46. 51:
    Ugyan, nekem kell elnézést kérnem. Tudod 50 éve fordítok, ebből éltem 40 éven át. Ez lett a mániám, meg a vesszőparipám.

    50:
    Előre is köszönjük. De végül is ők már háborúban vannak, hiszen egy rakás „önkéntes” van Ukrajna keleti részében.

  47. Az orosz cikk írója elfelejti, hogy Kínát az amerikai székhelyű spekulatív finánctőke tette a világ műhelyévé, azzal, hogy kivonta a működőtőkét pl. az USA iparából, azt leépítve.

  48. Olajár.
    Érdemel egy kis figyelmet ez az 58dolláros olajár.
    Na most, vagy eddig megvezették az olajszakmához értőket a kitermelhető olaj mennyiségét illetően, és a kitermelés árát is brutál módon felülárazták, ami nem tűnt fel ugyan ezen szakembereknek, és itt jön a második vagy, valakik felakarják pörgetni az olajfogyasztást.
    A kérdés, miért??
    Van egy sejtésem, spekulációm erről a jelenségről. Persze az is előfordulhat, túlontúl nagy jelentőséget tulajdonítok ennek az olajalapú társadalmak mindegyikét érintő kérdésnek. Nekem semmi sem jó?

    A kisember szemével. Ez én lennék.
    Miért tesznek velem ekkora jót? Ez minden ész érvemnek ellene megy.
    Nem fedeztek fel hatalmas új olajmezőket, amik olcsón kitermelhetők.
    Nem változott a tőke szerepe.
    Nem hiszem, hogy emberi tulajdonságukban történt pozitív fordulat.
    Hogy egy irreális, de pozitív kisember gondolata is itt álljon.
    Lehetséges, hogy rátaláltak egy korlátlanul csapolható, szuperolcsó energiaforrásra és ezt mielőbb szeretnék bevezetni. De mielőtt ez megtörténik, még szeretnék kipréselni a földben lévő olajat.
    Ezért gyorsítják, illetve nem fogják vissza a kitermelést.

    Összeesküvés elmélet következik.
    Tudom, sokan libabőrösek az ilyen gondolatoktól.
    Ha egy munkahelyen hárman dolgoznak és a főnök közli velük külön, külön, hogy egyiküknek hamarosan fel kell mondania, kizárt, ne tegyenek lépéseket a maradásuk érdekében. Ketten szövetkeznek, összeesküsznek a harmadik ellen.
    Ha ez az összeesküvés ilyen kis lépésben megvalósul, nem tartom reálisnak, hogy azok, akik országokat döntenek be, emelnek fel, kényük, kedvük szerint, a világon mindent megengedhetnek maguknak, akiknek a szemében, ne álltassuk magunkat, biorobotok vagyunk, pont ők ne élnének az összeesküvéssel?
    Visszakanyarodva szorosan a témához.
    Az ok, hogy 58dolláron áll most az olaj, az az, hogy tönkretegyék az olajalapú társadalmakat. Akkora visszapattanás lesz ebből az 58dollárból, hogy meg sem áll 200 dollárnál az olajár és kezdődik a tánc.

    Az Ő fejükkel gondolkodva.
    Ezek a mindenhatók sem fiatalodnak, és már 30-40-50 éve, ki tudja pontosan mióta, ezen a világuralmon spekulálnak.
    Kifutnak az idejükből. Nem azért küzdöttek, hogy majd az unokái legyenek a világ urai, hölgyei. Legalábbis, én, ha látnám, közelebb a vége, mint a kezdete az életemnek, begyorsítanám a folyamatokat. Szeretném megélni a világuralmamat.

    Azt mondanám, vágjunk bele.
    Mi hajtja a világot? Az olaj! Akkor most korlátlanul kiöntöm az értetlenkedő biorobotjaimnak, nesztek. Kisember meg pattan is a verdába és tövig nyomja a gázpedált. Csúcsra járatja a fogyasztást. Pont, ahogy ők akarták.
    Mikor már hozzászoktunk a jóhoz, akkor jön az Emberünk és elzár annyi olajcsapot amennyit akar.
    Az történik, hogy kilökdös a szaunából hiányos öltözetben a -10C°-s hidegbe.
    Pár percig még elműködök, de hamarosan rettenetesen hideg lesz. 110 dolláros olajárnál fent volt a kabátunk.
    De most pucéran állunk majd a hidegben és, ha sikerül is a télikabátot nehézkesen felvenni, az kevés lesz már a 200dolláros hideghez.
    Ha nem ezért. akkor miért 58dollár az olaj hordónként ára?

  49. 55: Károly
    Ilyen hosszú értekezés…..
    A válasz az 58$ árra egy szó: Oroszország

  50. Ami félelmetes az egészben, az az, hogy a mai hatalmi elit ilyen durva mértékben képes befolyásolni az egész globális gazdaságot.
    Ez azt érzékelteti, hogy egy viszonylagos kisebbség rá tudja kényszeríteni az akaratát a világ jelentős részére, még azokat is, akiknek ez közvetlen gazdasági érdekeivel szembe megy.
    Hiszen az olajterelők mind veszítenek az ügyön. Persze félő, hogy a végén majd vissza akarják szerezni az elveszített profitot, de úgy, hogy abban az orosz állam már ne részesedhessen.

  51. 55,56,57-re
    Én arra gondolok(ne legyen igazam), h ez már inkább a közel-kelet teljes kiéheztetése, majd a tönkrement országok gyűlöletének Oroszországra való uszítása a cél…
    Egy merész húzással el lenne intézve Oroszország, az olajat adó közel kelet, jó esetben Európa egy jó része, s máris kezdhetné a jótékony USA(ahol megint nem történt pusztítás) a mentőöveket dobálni, persze nem ingyen…

  52. 56. Gergo55:
    Kétlem. Ugyanis, ha az olajár féket kiengedik, nem gondolom, hogy majd 110dollárnál megfogják. Nem azért nyomták le az árat, hogy legyen egy gazdaságilag legyengült Oroszország, ahol tényleg kiszámíthatatlan döntések születhetnének. Csurig atombombával és Amerika partjainál cirkáló tengeralattjárókkal. Ez így nem stimmel.
    Mivel a folyamatokat mozgatók nem egy lepusztult bolygót szeretnének, hanem egy behódoltat, akár tized ennyi droiddal. Ezért az Orosz szál egy járulékos plusz.
    Nem csak az olaj árának felszökésére számítok, hanem nagyon sok tőzsdén lévő cég tönkre fog menni. De mert a piac nem tudja pontosan kik lesznek ezek, olyanoknak is zuhanni kezd a részvényük, akiknél nem lenne indokolt.
    Nagyon röviden.
    Egyszerre akarják megrángatni az olajpiacot és a pénzpiacot. Dőljön halomba minden.

    58. Feco:
    Ha a pénzpiac az olajjal együtt agonizál, akkor az amerikai polgárnak sem nyerő ez a felállás.
    Mert, ha Európa, Oroszország, Közel-Kelet legyengül, mégis , hogy ment meg minket USA? Ebből háború lenne.
    Nagy felfordulás nagy háború nélkül. Ezt látom ki az 58dolláros olajár következményeiből.

  53. 55-58:
    Szerintem az ügy sokkal egyszerűbb. Az olaj kitermelő országok kurvára hozzászoktak a munka nélküli bevételhez. Az olajár csökkenésére kitermelés fokozással válaszoltak, mert akkor a btto bevételük nem csökken. A folyamatos és egyre nővekvő többlet kínálat az ármechanizmus miatt árzuhanást eredményez, amire tovább fokozzák a kitermelést. Ha például Oroszországnak lenne tartaléka, leállíthatná a kitermelést, vagy legalább az értékesítést, nagyon gyorsan felmennének az árak.

  54. 60. Tibor bá:
    Mostanra, néhány kivételtől eltekintve, többért termelik ki, mint amennyit kapnak érte. Itt a hiba a jelenleg is tartó zuhanásban. Arról beszélgettetek nem egyszer, hogy a kitermelés olyan drága lett, hogy nem adhatják 80- 100dollár alatt az olajat, mert ráfizetéses lenne. Itt senkinek nem kell magyarázni ez mit jelent. Vesztesége van minden hordón és még viszi le az árat? A piac megtartása megér ennyit? A visszapattanása az árnak, függetlenül a kiváltó októl, valós veszély. Ha a zuhanást nem tudják kontrol alatt tartani, akkor az árrobbanást sem tudják majd megfogni.

  55. 59-re
    Károly! Én nem az amerikai polgárra gondolok, hanem az amerikai háttérhatalomra, akinek annyi dollárkája van amennyit nyomtat magának, és ebből azt finanszíroz amit akar.

  56. 60-ra
    Valahol azt olvastam, h a közismerten USA párti szaudiak generálják az árcsökkenést ezért nem gondolom, h szimplán piaci árkompenzációról van szó. De ha ez árkompenzáció akkor mikor jut eszükbe tenni valamit??? Valami büdös…

  57. Valószínű az oroszok kivéreztetése van a dologban, és tartósan nem marad 60$-on az olaj.A globál fogyasztás most biztos nőni fog.
    Hogy mi lesz a vége nem tudni,talán előbb fulladnak ki a csúcsra járatott kutak.

    Ha lenne olcsó új energiaforrás akkor is nagy szarban lennénk, mert a motorolajat, műanyagokat,autógumit,aszfaltot stb… miből állítanánk elő?

    Illetve nem tudom, de elvileg nem mindenki anyniért veszi az olajat amennyi most az opciós szerződések miatt.

  58. 61:
    Ez a drága kitermelés se az oroszokra, se Iránra nem vonatkozik. Még 58 $/hordónál is van bőven profitjuk. Arról nem beszélve, hogy a beruházás már megtörtént (ami a kalkulációban benne van).

  59. Michael C. Ruppert 2008-as szavai jutnak eszembe(nem szó szerint): Szent meggyőződésem, hogy az olaj ára le fog esni. Majd határ a csillagos ég lesz(200$/hordó), és ez lesz az ipari civilizáció utolsó lélegzetvétele.

    Ahogy látom, a halott még felült az ágyban. Mindenki azt hiszi, hogy minden rendben, még helyrejöhet az öreg. De az öreg világ megfáradt.

    Kérdés, hogy az oroszok most a kakában nem fognak e megelőző csapást produkálni? Mert ha ez így megy még fél évig, akkor igen érdekes lesz a helyzet egy év múlva.
    Nehéz rajtuk fogást találni, tehát szaudi összeesküvéssel most hátulról mellbe komolyan odapakolnak az oroszoknak.
    Aztán lehet, hogy több év múlva is megy a huzavona.
    Én nem hiszem, hogy a szankciókkal is sújtott orosz gazdaságnak mindegy, hogy mennyiért termelik ki becses készletüket.
    Hiszen jó pár olajipari beruházás elmaradt már évekkel(5) ezelőtt az alacsony ár miatt. Magam is hajlok afelé, hogy ez
    provokáció valaminek az előkészítése, nem pusztán a szabad piac természetes mozgása. Brutál lépés.

  60. 61.

    „Itt a hiba a jelenleg is tartó zuhanásban.”

    Szerintem világos, hogy az olajárak évtizedek óta nem a piac hanem a politka törvényszerűségei alapján alakülnak.

    Most Oroszországot akarják megroppantani, és akár évekig képesek lesznek levinni az árakat.
    És ezzel ráadásul kifogják a szelet a megújuló energiák kutatásából.
    Pénz meg van.
    Végülis hol lenne az a pénz, amit olajdollárokkal, örökös kamatokkal, a „mi mindig jól járunk” üzletekkel összegyűjtöttek?
    Most ez a pénz segíti ki az olajlobbi utolsó nagy húzását.
    Ha Oroszországot sikerül térdre kényszeríteni, akkor utána már csak Kína marad… aztán indulhat az „Új Amerikai Évszázad”…

  61. 66. Balázs

    Szerintem a kulcs az, hogy az oroszok és a kínaiak milyen gyorsan találnak egymásra.

    Kína bármennyi energiát átvesz, és pénze is van hozzá.
    Ráadásul fogyasztási cikkekel is el tudja árasztani Oroszországot.
    Ha hozzávesszük Indiát, akkor egy olyan erőközpont alakul ki, amibe beletörhet az USA bicskája.

    Európának meg el kellene gondolkodni, hogy végül hova akar tartozni.
    Egy Eurázsiai únióban még lehet befolyása, de az Euroatlanti szövetségben csak gyarmat lehet.

  62. 66:
    Az oroszokat nehéz kiéheztetni, ott a tömegek száraz kenyéren is elvannak éveken át. A háborút 20 millió orosz élete árán nyerték meg, és kurvára hazafiak, amiről Amerika valahogy nem szerez tudomást.

  63. ..és majdnem kinevettetek mikor azt mondtam, hogy a nyugat igenis van még olyan erős, hogy képes Oroszországnak komoly károkat okozni háború nélkül is.
    A szankciók és az olajár együttesen nagyon nehéz helyzetbe fogja hozni az oroszokat. 96 dollárral tervezték a 2015-ös költségvetést, de most 60 dolláron áll és hozzáértők szerint sem fog huzamosabb ideig 80 dollár fölé menni.

    Hogy most lehet e hinni a valós magyarázatnak, hogy a globális gazdasági növekedés lassul, kereslet nem nő elég gyorsan, a kitermelés pedig problémamentes… ki tudja, ez is lehet igaz és akkor nem az oroszok elleni célzott támadásról van szó.

    Megint más kérdés, hogy mit reagál erre Putyin. Mindig van ellenlépése.

    69:
    Tibor bá azért ez a száraz kenyér dolog a mai Oroszországban annyira nem lenne népszerű, de tény, hogy sokkal életképesebb nép, mint bármelyik Európában.

    64:

    Tamás tök felesleges még több problémát vinni a képletbe, mint amennyi már van. Magyarország a kőolaj 95%-át elautózza, ergo az általad említett tételek jelentéktelenek a közlekedés mellett.

    /////// OFF

    másnak is borzalmasan lassú az oldal betöltése, vagy csak nálam?
    Nem az internettel van baj az biztos. Kint is itthon is lassú.

  64. 70: Betöltés:
    Pár hete én is azt vettem észre, hogy lényegesen lassabban töltődnek be a dolgok innen.
    Még a honlap nem is annyira, de ha a hozzászólásokat akarom előhívni, rengeteget kell várni.
    Ez régebben nem volt ilyen kínos. Én is azt hittem, a gépemmel van a baj, de egyéb helyeken, fórumokon ezt nem tapasztalom…

  65. 71:

    Máshol én sem, csak Tibor bánál és ugyanaz a hibajelenség, mint nálad.

  66. Akkor átmegyek egy másik sablonra. Nézzük, úgy hogyan megy.

  67. Azt gondoltam, hogy nálam van gond, de most lett kipucolva, tuningolva a gép de néha 15-20 másodpercig is eltart, míg betölti az oldalt. Kb. 1-1
    ,5 hete ilyen nálam.

  68. A másik sablon nem oldott meg semmit, de jelszó rögzítési probléma volt. Most mintha jobba lenne a betöltés.

  69. Az OPEC a jelenlegi ,-37 millió hordó/nap kitermelését, 2030-ra fogja felvinni a 45 millió hordó/napi szintre.
    A nem OPEC országok pedig szintén képesek a napi 48millio hordós termelésüket 53 millio hordó/napi szintre emelni ,szintén 2030-ra.
    A kereslet közben csak szerény mértékben bővül majd az egyre súlyosbodó gazdasági válságnak köszönhetően.
    Rövid távon nincs olajgond,bár 15 év nagyon hamar elrepül az emberiség történetében.
    Itthon örül a paraszt az áresésnek.Önfeledt autózásban leledzik a középosztály (még létezik)

  70. egy,
    ebből kifolyólag a csökkenő üzemanyagárak miatt ismét elindul az autóvásárlási kedv…
    kettő,
    az oroszoknál még mindig nagy divat a „dácsa” úgy tudnak kitartani kenyéren és vízen, hogy millióknak van hétvégi zöldségeskertjük…a magyaroknak meg okostelefonjuk van.

  71. 77.
    A fenti infoid honnan szarmaznak?Van forrasod?
    Ez ellentmond a par even belul bekovetkezo olajcsucs dologak.
    Olajpala kb. 2017(8) befuccsol+ a konvencionalismezok 4% -os kiurulesi rata kb. 2018+romlo eroei arany. Akkor most mi az igaz?

  72. Akartam írni, hogy sokaknak kissé egyoldalú, egytényezős a világképe. De nagyjából a beidézett gurolhordos link összefoglalja a lényeget.

    „With oil prices remaining at that level until the end of 2017, gross domestic product will probably shrink 4.5 percent to 4.7 percent in 2015 and 0.9 percent to 1.1 percent in 2016, the Bank of Russia said in a report issued today. The ruble extended its decline after the release, tumbling more than 10 percent percent against the dollar. ”

    „Inflation may quicken to 10.1 percent from a year earlier this month and reach 11.5 percent next quarter before it begins to decelerate, according to the central bank’s base case.”

    Rubel 65 USD felett, Brent olaj 60 USD-nél erre

    „The central bank increased the key rate to 17 percent from 10.5 percent effective today, it said in a statement on its website. Policy makers gathered for an unscheduled meeting after a one-point increase on Dec. 11. ”

    Bloomberg

    Érhető, hogy miért nem akartak emelni, de az adott helyzetben az 1 %-os emelés nem segít.
    Sok példa van erre a közelmúlt történelmében, akár magyar is.

    Bár, mint a gurolohordos link is felsorolja, több tényezős a dolog, ami az olajárra hat, de a rubel esésében azért a szankciók és esetleg az USA keze is benne lehet.
    Azt azért említsük meg, hogy az olajár esése az USA-nak is fog fákni. Jó pár csőd néz ki az USA shale olaj iparban, a ponzi finanszírozásnak köszönhetően.

    Tehát ha a az orosz medve nem játék, akkor a amerikai sas se az!

    Egyébként meg az egész simán beleillik a Peak-oil képbe.
    Már a 2009-es válság során is említettem ( nem csak én), hogy egy recesszió elnyújthatja az agóniát.
    Jelenleg USa mutat gazdasági növekedést a QE1,2 hatására, EU, Japán, Kína lassulgat, recesszióba fordul. Ez az általános nyersanyag esés betesz a fejlődőknek is, bár a nagy importőrök (pl. India) jobban jönnek ki a dologból.
    Ergo az USA marad, de azt a többi esésé vissza fogja húzni.

    80: Azért egy grafikonra sok mindent lehet rajzolni, az semmibe se kerül.Én azért ezeket az adatokat erősen fenntartással kezelném.
    Úgy ahogyan, jó pár évvel ezelőtt az arab tartalékok egyik napra a másikra markánsan megnőttek (OPEC kvótaelosztás volt a háttérben).

  73. Szaúd-Arábia:

    Mielőtt mindenki az USA bábjának tartaná, észre kéne venni, hogy a nagy vagyona és fegyverkezése okán kezd önjáró lenni, képviselve a saját érdekeit.

    Ugye elég feszült a viszonya Iránnal ( felekezeti eltérés meg térségi dominancia okán).
    Szíria események kezdetekor, járták párszor Moszkvában, az oroszok szír segítsége okán. Kb. leszarták őket.

    Aztán mikor az olajár el kezdett csökkenni, még a novemberi OPEC meeting előtt, az oroszok keresték fel Rijadot az olajár megtárgyalása végett (ekkor már a szankciók kezdték éreztetni a hatásukat). Körülbelül azt kapták, amit korábban a szaudiak Moszkvában.

    Szóval simán van egy személyes törlesztési szál is a dologban.

    Korábban a Peak-oil elmélet kapcsán írták ( Chris Martenson A Crash course-ban meg mások is), hogy a csúcsnál simán lehetnek szélsőséges árkilengések.

    A magas olajár betesz a gazdaságnak, recesszió, lassulás, csökken a kereslet, zuhan az olaj és nyersanyagár, ettől erőre kap a gazdaság ( az nyersanyagár esés, a fogyasztóknál több elkölthető jövedelmet azaz adócsökkentést jelenthet) és kezdődik az egész elölről.
    Itt van ez Ugo Bardi tollából.

    http://www.theoildrum.com/files/TOD_whales_bardi_fig2.gif

  74. A fenti cikk kommetjeinél is van egy érdekes ábra az infláció korrigált olajárról:

    http://www.inflationdata.com/inflation/images/charts/Oil/Inflation_Adj_Oil_Prices_Chart.jpg.

    Azaz az 1980-es olajárrobbanás ekvivalens kb. a 2008-as csúccsal.

    A mostani nyári olajár esése is 120 USD-tól kezdődött.
    Persze azóta sok minden változott mind jó, mind rossz irányban a társadalom tűrőképessége kapcsán.
    Ha feltételezzük, hogy ezek hatása kioltja egymást, akkor 120 USD olajárnál a világ gazdasága recesszióba fordul.

  75. Viszont feltételezve, hogy az USA nem csak a félelmet akarja kelteni ( vagy valami aljas törvényt elfogadást alapozza meg), a fejlődők (Orosz (USA, Török olajvezeték felrobbanása), Kína(ipari, diplomáciai kémkedés dögivel), Irán(Las Vegas kaszinó zsidó tulajdonosa ellen, aki irán ellen szólalt fel), Észak-Korea (SONY !!!!) sokkal jobbak a cyber hadviselés terén.

    Szegény ember fegyvere, de úgy néz ki hatásos.

    Bár az USA-Izraeli Stuxx iráni atomcentrifugák elleni bevetése se volt kutya!!!

  76. Csak halkan jegyzem meg, hogy az USD erősődik, a tőke menekül hozzájuk, így nehéz lesz a dollár rendszert leváltani az oroszoknak.
    Illetve , most lesz ennél fontosabb dolguk is.
    Valószínűleg Irán is készségesebb lesz, Venezuela nagy eséllyel bedől (magas az egyensúlyi olajáruk.)

    http://static.origos.hu/s/img/i/1412/2014121047.jpg?w=640

    Mondjuk az igazság kedvéért azt el kell ismerni, hogy általános fejlődő piaci valutagyengülés van.
    Még a török líra, az indiai rúpiai is esik, bár kisebb mértékben mint pl. a rubel, pedig ezek a nyersanyagok (olaj) olcsóbbá válása miatt haszonélvezői az olajáresésnek.

  77. ” Az alapvetően olajbevételekből finanszírozott Venezuela fővárosában, Caracasban áramkimaradások jelentkeztek az utóbbi időben
    Irakban kénytelenek visszavágni a 2015-ös költségvetést
    Egyre több a zavargás Nigériában, hiszen a költségvetést itt is nagyban érinti a csökkenő olajár
    Líbia sem tud lábra állni, idén például harmadára estek a költségvetési bevételek tavalyhoz képest

    Ennek ellenére a szaúdiak egyelőre hátradőltek karosszékükben, pedig az olaj árfolyama egyre alacsonyabban található. Erre meg is van az okuk, hiszen az Egyesült Államok olajtermelése több évtizedes csúcson van a palaolaj mezőknek köszönhetően. Ilyen alacsony olajár mellett azonban könnyen fordulhat a kocka, hiszen ahogyan arra korábban is felhívtuk a figyelmet , a palaolaj termelők így már nem tudják gazdaságosan üzemeltetni a kutakat, amely egyes esetekben akár csőddel is járhat. Ugyanakkor Szaúd-Arábia hosszú ideig is képes lehet finanszírozni a veszteségeket, amiért cserébe a versenytársak elhullása kárpótolhatja.

    A szaúdiak törekvését ráadásul olyan öböl-menti országok is támogathatják, mint Katar, Kuvait, vagy az Egyesült Arab Emírségek, melyek jóval alacsonyabb fedezeti ponttal rendelkeznek, mint a korábban említett Irak, Nigéria, vagy Venezuela.

    http://m.origo.hu/24/20141210-vege-az-olajkartellnek.html

  78. Egy kis áttekintés, az orosz állami üzletek elosztásáról a szigorodó körülmények, szankciók kapcsán:

    http://www.bloomberg.com/news/2014-12-10/putin-s-friends-reap-billions-in-deals-as-economy-teeters.html

    Nem látom a nagy különbséget ahhoz képest, amikor Dick Cheney osztogatta a saját cégének Irakban az USA hadsereg megrendeléseit vagy amikor Orbán stafírozza ki Simicskát, Nyergest vagy Mészáros Lörincet zsíros állami megrendelésekkel.

  79. Az azért már tényleg gáz, hogy a rubel a 17%-os kamatnál tovább esik.
    Ezt azért nem vártam volna. Mondjuk az olaj is benézett 60 USD alá…

  80. 87. PZuj:
    „a palaolaj termelők így már nem tudják gazdaságosan üzemeltetni a kutakat, amely egyes esetekben akár csőddel is járhat.”
    Bizony ez is benne lehet a pakliban. Szaúdiak megérezték a vér szagát. A tragédia az emelkedéskor lesz. Szóljatok meg, de szerintem élesben nyílik az ajtó a Csudavilágra.

  81. „A nagy árupiaci felfutást követõen (70-es évek, amikor az olaj 3-ról 30 dollárra ment, ennek analógiája a 2000-es évek, amikor az olaj 10-20 dollárról 150-ig emelkedett) a 80-as években gazdasági növekedés kezdõdött, miután az infláció démonát leküzdötték a jegybankok. A magas olajárak számtalan „nem-konvencionális” termelõt hoztak be a piacra, ekkor volt az Északi-tengeri olajboom (most ennek analógiája az amerikai palaolaj/gáz-boom). Ám egy idõ után Szaúd-Arábia megelégelte, hogy piaci részesedést veszt, és elhatározta, hogy kiszorítja drágán termelõ vetélytársait a piacról (most is). Az olaj ára pár hónap alatt 25 dollárról 10 dollárig szakadt, gyakorlatilag megállíthatatlanul, korrekció nélkül (most is). Ezek után új sávba állt be, 10-20 dollár között mozgott 15 éven át! (most is?)”

    http://www.privatvagyonkezeles.hu/alapblog/16-citadella/6323-

    Mondjuk nekem vannak kétségeim a tartósan alacsony olajárral kapcsolatban.

    Ez egy esetben lehetséges szerintem:

    Ha ez az árupiaci felfordulás, annyira hazavágja a fejlődőket ( a világ GDP-nek tekintélyes részét adják), ami a világban is tartós gazdasági visszaesést okoz.
    Kínából egyre érdekesebb hírek jönnek.

  82. Azért ebben az Eurázsiai unióban vannak gyenge láncszemek:

    „Emellett azonnal a jegybank bevezette azt is, amire Moszkvában még csak készülnek: kötelezte az exportáló cégeket keményvaluta-bevételük 50 százalékának az államnál történő beváltására. A likviditási műveletek kamatját 50 százalékra emelte, és utasította a bankokat, hogy február 1-ig szüneteltessék a helyi valutában történő hitelnyújtást.”

    „A belarusz valuta ezen a héten értékének 7,9 százalékát vesztette el a dollárral szemben. Ez a 30 százalékos pénzváltási adóval együtt komoly aggodalmakat kelt a lakosságban, amelynek emlékezetében még élénken él 2011, amikor – mint a BelTA hírügynökség megjegyezte – a belarusz rubel értékének 65 százalékát vesztette el.”

    http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/oriasi_leertekeles_europa_utolso_diktaturajaban.591286.html

    Arról nem is beszélve, hogy Belorusszia szépen nyerészkedik a nála átcsomagolt, a szankciókat így kikerülő EU-s élelmiszer reexportból.

  83. „Az orosz rubel értékvesztése súlyos veszteséget okoz Belarusznak, amely exportjának 40 százalékát Oroszországban értékesíti, ezért Alekszandr Lukasenko államfő közölte: utasította a kormányt – amelyet bírált azért, hogy ezt korábban nem tette meg -, hogy a kétoldalú kereskedelemben álljanak át a dollárra vagy az euróra. Mint mondta, ezt már rég meg kellett volna tenni, mivel például az importált villanyáramért dollárban kell fizetniük – idézte a BelTA fehérorosz hírügynökség.”

    Hmmm, ez érdekes, hogy az oroszok mégis dollár kérnek…

    http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/hu_szovetsegese_tamadta_hatba_putyint.591255.html

    Na itt mutatkozik meg a szövetségi hűség, meg a rubel elszámolás árnyoldalai.

  84. „A Gazprom lemondott arról a követeléséről, hogy az Északi Áramlat német szárazföldi szakaszát, az OPALT felmentsék az unió harmadik energetikai csomagjának hatálya alól – ami a Déli Áramlatot is meghiúsította. Az uniós szabály értelmében az építő nem formálhat kizárólagos jogot vezetékének használatára, kapacitásának felét át kell engedje más szállítóknak. Eddig ezt az oroszok sehol sem voltak hajlandók elfogadni, így a mostani döntés áttörést jelenthet. A hírt a Prime orosz hírügynökség jelentette, és a varsói Rzeczpospolita ismertette.”

    http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/oroszorszag_engedett_az_europai_unionak.591304.html

    Ugye, hogy nem ördögtől való az EU követelése?
    És a világ sem dőlt össze.

  85. A Déli-áramlat sztori is egyre érdekesebb:

    A Novinite szófiai hírügynökség beszámója szerint Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter pénteken sürgette Bulgáriát, hogy adják ki az engedélyeket – az általuk felmondott projekthez. Bolgár partnere telefonon biztosította, hogy már folyamatban van az engedélyek elkészítése. Novak közölte, hogy készek újra tárgyalni a tenger alatti vezetékhez csatlakozó várnai gázelosztó építéséről, ha hivatalos javaslatot kapnak erre az Európai Bizottságtól – tájékoztatott a szófiai energiaügyi minisztérium közleménye.”

    http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/megis_lesz_deli_aramlat.591279.html

    Kíváncsian várom, hogy lesz Gazprom bele megy abba, amibe az OPAL-nál már belement.

  86. Kezdenek felgyorsulni az események, megy az energiafegyverrel való sakkozás rendesen:

    „Egy új, Lengyelországot Ukrajnával összekötő gázvezeték építésének az előkészítéséről írt alá megállapodást a Gaz-System lengyel gázvezeték-üzemeltető és a Ukrtransgaz ukrán gázforgalmazó.

    Ezzel kapcsolatban a UNIAN ukrán hírügynökség idézte Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnököt, aki azt mondta, hogy a várhatóan már 2016-ban működő vezeték megépítéséhez ukrán részről az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) kérnek pénzügyi segítséget. Az új vezetékkel napi 80 millió köbméterre bővülhet Ukrajna gázimportja Lengyelország felől, ami gyakorlatilag teljesen kiválthatja az orosz importot.”

    http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/uj_gazvezetek_epitenek_ukrajna_fele.591287.html

  87. Pzuj:
    És a lengyeleknek honnan lesz gázuk?

  88. Tiborbá:
    Skandinávok, LNG (Jól szállítható, arab országok, USA stb. Itt piaci viszonyok vannak, mert könnyen lecserélhető az eladó.), X.

    Az, a tudat, hogy az eladó nincs monopól helyzetben, csodákra képes.
    Lásd pl. a Gazprom esetét valamelyik Balti állammal.
    Mikor megcsinálták az LNG termináljukat, hirtelen kaptak kedvezményt a Gazpromtól.

    Hogy mik vannak?
    Rájöttek, hogy nem lehet politikai alapon árazni, ezután piaci áron kell adni a gázt.
    De legalább is a konkurencia alatti áron.

    Ennek következtében a politikai zsarolás (energiafegyver) lehetősége is lecsökken.

  89. „”Ahogy korábban mondtam: ha bármire szükséged van Fehéroroszországtól, mondd, és mi egy nap alatt teljesítjük a kérésedet. Bármit, amit az ukrán elnök kért, mi mindig megtettük, és ez így marad a jövőben is. Nemcsak a kereskedelmünk miatt, hanem mert szomszédok és rokonnépek vagyunk – idézte Lukasenka szavait az UNIAN ukrán hírügynökség a BELTA hivatalos fehérorosz hírügynökség jelentésére hivatkozva.”

    http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/tavolabb_tancol_moszkvatol_belarusz.591309.html

    Mondjuk erre már korábban is voltak jelek.

  90. Pzuj azért azt is le kellene írni,hogy nem az olajár esés ingatta meg 3 nap alatt az orosz valutát..Hát a FED által létrehozott és pénzzel bőven kitapétázott sokezernyi különféle alap, befektetési alap, értékpapír és biztosítási cég, amely afféle pénzügyi nehéztüzérségként nekiesett a rubelnek. Shortolgatással és sok más monetáris módszerrel „véletlenül” mindegyikük tevékenysége az orosz valuta alatt fűrészelte a fát…
    Csupán a véletlen és a spontán bekövetkező folyamatok eredményezték azt, hogy mind a 43 ezer alap egy időben ugyanazt csinálta. És bankárék ezt rezzenéstelen arccal bele merik mondani a világ szemébe. És meg kell hajolnunk színészi kvalitásaik előtt, mert nem röhögik el magukat közben. ..
    ?Akkor miért nem ingott meg a szaúdi, a kuvaiti, az emírségbeli és a venezuelai? Hiszen az ő gazdaságuk még az orosz gazdaságnál is sokkal egyoldalúbb..
    . Az oroszoknál azért van egy kis mezőgazdaság, gépipar, fegyvergyártás, miegymás. Ezeknél pedig csak az olaj van, meg 500 köbkilométer homok és két tucat teve.
    Na ezt tudja csinálni a dollár hitelpénzrendszer ha nem azt csinálod amit mondanak.itt van előttünk..

  91. Kíváncsi voltam a legutóbbi Kövér-féle nyilatkozat kapcsán, van-e valami visszhangja a magyar-USA kapcsolatok romlásának határon túl, és az alábbi cikkbe botlottam:
    http://www.globalresearch.ca/u-s-war-against-russia-is-now-against-hungary-too/5421643
    A szerző is eljutott odáig, hogy az EU-ban foszladozik az egyetértés Obama oroszellenes politikája kapcsán, és hogy fennáll a veszélye, hogy egy atomháború felé menetelünk, amit meg kellene akadályozni.
    Mondjuk felmerült bennem is, hogy vajon Orbánék maguktól ilyen bátrak, vagy esetleg biztatást kapnak titkos csatornákon befolyásosabb európai erőktől, és őket használják kísérleti nyúlnak az USA tesztelésére? Csak az a baj, hogy elsőnek a mi fejünket verhetik be… 🙁

  92. hubab 2014. december 28. vasárnap – 05:36

    Hiba ekkora észt felktételezni Orbán fejében. Egyszerűen hülye és nem ismer határokat.

  93. Lehet, hogy igazad van Tibor bá’, de akkor tényleg nagy a baj. Mintha Viktor úgy gondolná, hogy folytatni kell azt a büszke ősi hagyományt, hogy a fejünket beveri az aktuális hatalom, mi viszont hősökként bekerülünk a történelmi panteonba, mint a szabadság egyetemes bajnokai, kerül amibe kerül… Vagy mit remélhet ezen kívül?
    Viszont a minap beleszaladtam az Echo TV-n a Háttér-kép legfrissebb adásába, és ott ragadtam.
    Bayerék ideológiai háttere nem áll közel hozzám, de ezt érdemes végignézni, Bogár László és Boros Imre igen jól kivesézik az itt is tárgyalt események hátterét és mozgatórugóit a maguk stílusában:
    http://www.echotv.hu/hatter-kep-2014-12-25-hatter-kep-1-resz
    A második részt csúsztatom, hogy ne akadjon fel a szűrőn.

  94. Az utóbbiban Bogár úgy a 15 perc tájékán azt taglalgatja, hogy több évszázados tapasztalat szerint minden globális békeszerződés mintegy 70 év alatt elveszíti aktualitását, mert a pillérek, amikre épül elavulnak, új szereplők, új erőviszonyok alakulnak ki, amelyek szétfeszítik az előző békeszerződések alapjait. Ez általában háborúkat hozott, amelyek nyomán az új viszonyok érvényesültek, ettől fél, nehogy most is ebbe az irányba menjenek a dolgok.

  95. hubab szerint:
    A videóban azt mondja , hogy elvileg USA 10 év múlva a repesztéses eljárással önellátó lehet. Hát ezt nem hinném, szerintem nincs ezzel képben Bogár László.
    Vagy most mi a franc van?

  96. Tamas szerint
    Bogár természetesen nem ért a műszaki dolgokhoz, mert mindenhez azért nem érthet. 🙂
    Az angolja sem lehet valami magas szinten, azt állítja, a shale szónak semmi köze a palához, az egy technológia neve, és csak azért nevezik palagáznak a terméket, mert főleg palakőzetekből nyerik. Márpedig a shale egyértelműen palát jelent!
    A repesztéses technikáról pedig ellentmondásosak a hírek, sokak szerint piramisjátékként működik, és be fog dőlni, majd meglátjuk.
    Abban viszont biztos igaza van Bogárnak, hogy az alacsony olajár hazavágja a jelen termelést is, gondolom az amerikaiak abban bíznak, hogy az oroszok addig beadják a kulcsot, aztán minden mehet újra.

  97. hubab 2014. december 28. vasárnap – 14:33

    Ezek semmi olyat nem mondanak, amit ne tudtunk volna eddig is. Legfeljebb stílusuk csapnivaló. Különben a „hírzárlat” igaz. Az Index beszámolt az idén 3 maláj gép lezuhanásáról, a másodikat egyértelműen úgy jelentette be, hogy a szakadárok lelőtték.

  98. 2014. december 28. vasárnap – 17:13
    Ebben igazad van Tibor bá’, csak éppen a média beszél mindig egész másról.
    A műsornak éppen ez adja az egyedüli vonzerejét, hogy azokat a dolgokat teregeti, amelyek egyébként politikai tabunak számítanak, csak a sorok között lehet megfejteni őket.
    Nekem egyébként bejön Boros laza stílusa.
    Egyetemi emlékeimben az ilyen stílusú előadók voltak nagyon népszerűek a diákok között, mert mellőzték a fapofa szigorú szakzsargon használatát, nem formális előadást tartottak, hanem találó hasonlatokkal, irodalmi idézetekkel és viccekkel és diákos fordulatokkal fűszerezték azt.
    Kb. ezt a stílust használja a műsorban és az interjúk során is, elég formabontó…

  99. Na ez az Melike, itt a lényeg az utolsó mondatodban.
    Ha „dollár hitelpénzrendszernek” lesz egy lélegzetvételnyi ideje, már megy is a Forint a bányászbéka segge alá.

  100. hubab szerint:
    2014. december 28. vasárnap – 16:52
    „A repesztéses technikáról pedig ellentmondásosak a hírek, sokak szerint piramisjátékként működik, és be fog dőlni, majd meglátjuk.”
    Én is ezt tartom valószínűnek.Több milliárd $ befektetés ellenére a hozamnövekedés elenyésző volt elvileg.Biztos sok palamező van, de volumenben szerintem meg sem közelítik a hagyományos olajmező hozamokat.Ez inkább olyan van még pár szem cseresznye a fa legtetején szedjük le történet lehet.

  101. melike00:

    Mint korábban is írtam,
    ” Akartam írni, hogy sokaknak kissé egyoldalú, egytényezős a világképe. De nagyjából a beidézett gurolhordos link összefoglalja a lényeget.”
    De hivatkozhatnék Occam borotvájára is, de hívőkkel szemben felesleges.

    Itt egy ábra az általad idézett valutákról:
    https://www.google.com/finance?chdnp=1&chdd=1&chds=1&chdv=1&chvs=Linear&chdeh=0&chfdeh=0&chdet=1419891783516&chddm=207306&cmpto=CURRENCY:USDRUB;CURRENCY:USDNGN;CURRENCY:USDKWD;CURRENCY:USDAED&cmptdms=0;0;0;0&q=CURRENCY:USDSAR&ntsp=0&ei=JNShVMiXGtS-wQP0q4CwBA

    SAR és KWD USD-hez van rögzítve, KWD egy valutakosárhoz, így nincs nagy mozgás.
    Ez nagyon hasznos tud lenni, mert nem kell a valuta védelmére költeni, bár a valutatartalék így is csökkenthet, ha a befektetők a lábukkal szavaznak.
    Az arab (pl. Szaudi) valuta tartalékok az oroszok nagyságrendjébe esnek.

    NGN és a RUB nincs az USD-hez kötve, ezért tud jobban mozogni.
    Venezuela meg külön történet, az olajár esés előtt is a csőd szélén állt, most nagy valószínűséggel bele is esik. Elvileg fix a valutaárfolyam, de erről az ottani fekete piacon másképpen vélekednek.

    Az oroszoknál meg vedd figyelembe a szankciók hatását is.
    Ezek meg az olajár gazdasági lassulást, recessziót okoz, amire egy devizapiac gyengüléssel reagál.
    Ha megnézed, amikor az olajár még magas volt, a rubel gyengülés már megkezdődött a szankciók, az ukrán feszült helyzet hatására.
    Ha nyugati befektető lennék én is aggódnék, mert a helyzetből adódóan egy tőkekorlátozás sosincs kizárva, bár ezt az oroszok többször cáfolták mostanában.

    Ha már összehasonlítunk, akkor esetleg a termelési költséget is meg lehetne említeni.
    Szerinted az az orosz vagy az arab olajnak kisebb a termelési költsége?
    Mert ez sokat számít abban, hogy mennyire lehet nyereséges a kitermelés.

    Esetleg néz meg egy USDRUB és egy Brent olaj árfolyam grafikont és próbálj meg összefüggést találni.

    Rakás cikk foglalkozik azzal, hogy sok olajtermelő ország költségvetése felborul az olajáresés hatására. Az oroszok ezt próbálták meg többé-kevésbé kivédeni, az rubel elengedésével.
    Ingyen ebéd azonban nincs, az ár a lakosság elszegényedése, infláció, és magas kamatköltségek.

    Kína helyében és is segítenék az oroszoknak, ilyen kamatszint mellett.
    A több tízmilliárd dolláros swap ügylet keretében, amit ajánlgatnak, a magas orosz kamatokból húznak hasznot az „önzetlen” szövetségesek.
    A gáztárgyalásokon is látszott, hogy Kína főleg üzletként tekint az egészre.

  102. http://fundman.postr.hu/nem-vennek-valo-videk-a-hosszucombu-lanyok-es-a-felrobbano-dev

    Azt csak csendben jegyzem meg, hogy nem tudom hallottál-e az orosz oligarchákról meg az off-shore üzleteikről?

    Eléggé tekintélyes nagyságrend, nemhiába akarja Putyin (úgy mint Orbán) visszacsábítgatni őket.
    Csak hát a biztonság nagy úr….
    Szóval, a nagy rubel eladásokban ezek a pénzek is ott lehetnek.

    A hazafias „nemzeti” tőke.
    Úgy mint kis hazánk off-shore nemzeti nagy tőkései.

  103. „Az orosz elit konzervatív szárnya előállt egy ötlettel, egy új ipari befektetési javaslattal. A kezdeményezést felkarolta Medvegyev és Szurkov is. A terv úgy szólt, hogy létrehoznak egy orosz Szilícium-völgyet, egy technológiai-innovációs központot Moszkvától nem messze, Szkolkovo környékén. A 2012-ben indult projekt eredménye végül alig lett több egy Potemkin-falunál. Putyin a születő iparágak gondozásánál, az új technológiák meghonosításánál és a kezdő vállalkozások támogatásánál többre tartotta az olyan brutális gyorsasággal kibontakozó politikai-katonai játszmák lehetséges hozadékát, mint amilyen a szíriai polgárháború vagy a ukrán válság.

    Elragadott bennünket az örvény, és azt hiszem, ez nem véletlen, mivel bizonyos fokig mi kavartunk fel a vihart magunk körül – fejtegette Alekszej Uljukajev a Vedomosztyinak nyilatkozva a héten. Még Putyin is elismerte, hogy az elmúlt 20 évben nem sokat valósítottak meg azokból a tervekből, amelyek segítségével diverzifikálhatták volna az orosz gazdaságot.

    http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/mindent_tudtak_az_oroszok_megis_elszurtak.591250.html

  104. 116:
    A világháló teli van posztokkal, hogy Putyin a sakkjátékos milyen kurva jól átbaszta az amcsikat. Pl. direkt nem sietett a rubel segítségére, zuhantak a részvény árak, majd olcsón visszavásárolta az orosz részvényeket.

  105. 117:
    A diverzifikáció elmaradása tény, a nagy részvényfelvásárlás meg feltételezés.

    Mondjuk az, hogy általában a döntően nyersanyagtermelő országok így reagálnak, annak könyvtárnyi irodalma van.
    Pont ezért vita folyik arról hogy mennyire áldás vagy átok egy nagy nyersanyag forrás felfedezése egy adott ország számára közép és hosszú távon.

    No de nézzük a nagy sakkjátékos Putyin nyugatiak átbaszását közelebbről.

    Ha megnézed az orosz részvény indexet rubelben denominálva (Bloomberg kód: INDEXCF:IND ) az gyakorlatilag stagnál.
    Ha a USD-ben denominált indexet nézed ( Bloomberg kód: RTSI$:IND ), az esik, a USDRUB változásának megfelelően.

    Ebből ugye levonható az, hogy rubelben vásárolva a részvényvásárlás nem olyan nagy üzlet.
    USD-ben nézve, USD-t váltva Rubelre már jobb bolt, mert az egy évihez képest több részvényt vehetsz.
    Az más kérdés, hogy a részvények rövidtávú kilátásai drasztikusan romlottak, ami gondolom részben beárazásra került.
    Itt csak utalnék pártunk és kormányunk csodás MOL befektetésére, ami közel lefeleződött a vásárlás óta.

    Az a probléma még ezzel a nagy nyugati átbaszással, hogy ezt a nyugati USD tulajdonosoknak is legalább annyit hoz a konyhára, ha most vesznek részvényt.

    De azt is simán megcsinálhatták azt, hogy korábban eladták a részvényeiket, váltottak USD-ra, majd most megint váltottak rubelre és több részvényt vehettek ugyanazon összegből.
    Arra már nem is merek gondolni, hogy ugyanezt az orosz részvény tulajdonosok is megjátszhatták.
    Arra meg pláne nem, hogy egyes orosz oligarcha offshore részvény tulajdonosok még rá is játszhattak a helyzetre nyilatkozatokkal, hogy az üzlet minél jövedelmezőbb legyen.

    De majd az aktualizált részvénykönyvekből kiderül, hogy nőtt-e az orosz részvény tulajdonosok száma.
    Bár lehet, hogy csak offshore tulajdonosok száma nőtt, ami az oroszoknál nem meglepő.

    „direkt nem sietett a rubel segítségére”
    Ezzel meg a saját lakosságot szívatta meg nagyobb infláció és kamat környezet formájában. Valóban hazafias cselekedet.

    Ezekhez még annyit, hogy a fentiek tükrében nehezen lehet értelmezni Putyin burkolt bírálatát az orosz jegybank felé, pont a késlekedése miatt, valamint azokat a híreket, hogy állami vállalatok kisebbségi részesedésének eladását tervezik, pont a deviza tartalék vészes csökkenése miatt.

    Tehát összességében a hír a nagy sakkjátékos Putyin zseniális nyugati átbaszásáról kb. a http://www.hidfo.net.ru színvonalán van.
    Csodálom, hogy Te aki, annyit hivatkozol, hogy a Te forrásaid mennyire megbízhatóak, ilyeneknek felülsz.

    Ami még tény, a 2013 végi 500 milliárd USD feletti orosz devizatartalék 2014 végére 390 milliárd köré csökkent.
    Ennek egy része nem likvid, nehéz mozgósítani.
    Más részéből meg állami vállatok, bankok megtámogatására megy/ment el.

    Egyes siteokon jönnek a hírek, hogy milyen nagy ászok az oroszok, mert folytonosan veszik az aranyat.
    Legutóbb hírek szerint viszont pont a devizatartalékok szintje miatt arany eladását is tervezik.

    Szóval akárhogy is csűrjük, csavarjuk, ez nem egy nagy sikertörténet.

    Ha én nekem gazdasági középhatalomként nagyhatalmi álmaim lennének, akkor Németországot vagy nagy testvér Kínát tekinteném példaképnek.
    Amikor beütött a válság akkor rögtön eszükbe jutott, hogy mit kellett volna tenni korában.
    Egy nagy sakkjátékostól az ember nem ezt várná…

    Ez meg ugye a jelenleginél még több lépéses előre gondolkodást kívánt volna meg a nagy sakkjátékos Putyintól is.

  106. 118: Köszönet a linkért, ez egy végre megint egy sokoldalú megközelítés, amit én annyira hiányolok mostanában.

    Még a komlomédia cikkei között is kiemelkedő, mert ők is hajlanak az egytényezős leegyszerűsítésekre.
    Mondjuk 20USD-s olajárban én se hiszek, vagy ha igen, akkor csak múló árleütés lesz, nem sokáig fog olyan lent maradni az ár.

  107. 119-re
    Azt gondolom, korai pálcát törni bárki feje felett, ez a játszma szinte még csak most kezdődött, a matt meg még remélem arrébb van.

  108. 124
    És 97 százalékuk már vesztességes.

  109. 124, 125:
    Erre már korábban is utaltam.
    Ebből is látszik, hogy a szemét amerikaik nyomták le az olajárat, hogy az oroszokat szívassák, arra nem is gondoltak, hogy tökön szúrják magukat. Mert olyan hülyék…

    126: Lásd 119.

  110. 127, 119: Az lehet, hogy a hidfő nem egy komoly hírforrás, de azt be kell látni, hogy a ruszkik:
    1. (rubelben számolva) olcsón vettek anno $-t (vagy kaptak nyersanyagért)
    2. most amikor elszállt a rubel akkor pedig jó áron értékesítették a $-t.
    Az összeg pedig nem kevesebb mint kb a magyar államadósság. Ez még a nagy macinak sem kis összeg, főleg ilyen rövid idő alatt.

  111. 128: Először is a hír megerősítésre szorulna:
    A hidfo.net(.ru domain, a hiteles forrás!!!) az alapcikk ( a forrás!!) az Inserbia hírügynökségre utal.
    http://www.hidfo.net.ru/2014/12/31/putyin-csak-mosolygott-es-fillerekert-visszavasarolta-az-orosz-gazdasagot
    Csak olvasni kell az oldal cikkeit, amikor szemellenzősen, sajátos, egyoldalú szemszögből próbálja magyarázni az eseményeket. Jó pár cikkét , jó néhány állítását cáfoltam már ezen az oldalon is. Cáfolni folyamatosan lehetne, de engem nem fizetnek meg az oroszok. Méltó társa a balrad-nak.

    a.) Ha a hír igaz, akkor részleges veszteségcsökkentésre talán jó lehet.

    b.) Mi a garancia arra, hogy a vállalatok érnek e annyit rubelben, mint amennyiért megvették? Azaz az árfolyam innentől rubelben csak felfelé vezethet?
    Az egész valutagyengülés, olajárcsökkenés nagyon gyorsan történt, a járulékos hatások most fognak jelentkeznek majd. Ezt nagyon nehéz megbecsülni.
    Itt csak utalnék pl. a MOL állami bevásárlás esetére.

    c.) De ha már a számolásnál tartunk, az arányokat is nézni kéne:
    Kiszámoltad-e azt, hogy mennyibe többe kerül a deviza adósságtörlesztés ezen a rubel árfolyamon?

    d.) Milyen járulékos költségek vannak az inflációból, a dráguló importból kifolyólag?

    e.) Milyen járulékos költsége van a 17%-os kamatnak? Ez hogyan hat a hitelezésre, a hitel törlesztésekre stb?

    Persze pl. az „önzetlen” „Kína segíthet, a nagy gáz és olajcégek ellen nincsenek nyugati szankciók, ők vehetnek fel hitelt, de a kérdés milyen áron?
    Hétvégi hír, hogy leminősítették Oroszországot.

    Olyan hírekről is lehet hallani, hogy az oroszok csúcsra járatták nemrégen az olajtermelésüket. Egyrészt érthető, kell a deviza, de másrészt plusz kínálatot jelent, ami az olaj ár emelkedése ellen hat.

    Ezekhez meg vedd hozzá, hogy egyes állami cégek kisebbségi részesedését és aranyat akarnak eladni, hogy devizához jussanak.
    Előző nap vesznek, a következő nap meg eladást terveznek?
    Nekem ez kissé furcsának tűnik.
    Ehhez kapcsolódik, hogy a csúszó árelve miatt, a gázár bevételek csak most kezdenek majd el csökkenni. Ez mind a gázexportáló vállaltoknak, mint az államnak érvágás lesz.
    Arra, meg hogy ao orosz energia vállalatok miért adósódtak el és miért kell hitelből fejleszteniük, egy korábbi cikkből az idézet:

    „Az is kérdés, hogy egy olyan ország, aminek a külső egyensúlya többletes, hogyan és miért adósodik el ilyen brutálisan? Mire megy a pénz? Két ok miatt: egyrészt az exportorientált vállalati szektor (ez ugye az energetika) jövedelmét elvonja az állam, ezért fejlesztéseknek is idegen forrásból kell megvalósulniuk; másrészt a pénz talán nem is fejlesztésekre, hanem londoni ingatlanokra, jachtokra, foci és kosárcsapatokra megy.

    Persze lehetne és kell is az adott helyzetben a szükségből erényt kovácsolni, de ezt a hazai ipar fejlesztésében kéne megtalálni.
    Ez már régi adósságuk (diverzifikáció), és nem csak szóban, hanem tettekben.
    Az meg az adott helyzetben eléggé nehezen fog menni, hogy az orosz költségvetés kiadási oldala kb. 30% a hadi fejlesztésekre, a másik 30% szociális kiadásokra megy el.

  112. 129:
    KONTRA

    Russia and China: The Dawning of a New Monetary System?
    By Peter Koenig – January 10, 2015 – The statement by Chinese Foreign Minister Wang Yi on 22 December 2014: “If the Russian side needs it, we will provide necessary assistance within our capacity” – is a clear testimony that Russia and China have entered into an economic alliance which will be stronger than the incessant ruble and petrol devaluation manipulations by Washington, aided by the European puppets.

    China, leading member of the BRICS, is lining up the bloc of the BRICS and that of the SCO – and their currencies – to support Russia in need. Currency swaps between Russia (ruble) and China (yuan) for an initial US$ 25 billion equivalent have already been implemented, to allow direct transactions between the two countries. Similar swaps are under way between China and Russia with other countries, primarily the BRICS and the SCO (Shanghai Cooperation Organization) members – including the soon to become new members – Iran, Pakistan, India (also a BRICS member) and Mongolia – and possibly in some not too distant future also strategically located NATO member Turkey.

    In other words, a large junk of hydrocarbons will as of immediately no longer be traded in US (petro) dollars, but in rubles and yuans and their partners respective local currencies. This will reduce worldwide demand for the petro dollar.

    The US is able to maintain pressure on other currencies, currently the ruble, only as long as the petro dollar remains the major world reserve currency. This is the main reason why Washington gets away with a seven-fold indebted dollar (i.e. total outstanding and uncovered commitments are currently more than 7 times higher than the US GDP (US$ 17.6 trillion, 2014 est. – vs. US$ 128 trillion of unmet obligations); making the US worldwide the most indebted country – by far.

    Once the demand for the (petro) dollar fades – as hydrocarbons are no longer dealt in dollars – the value of the dollar will decline and at worst may result in hyperinflation in the dollar economies, including those closely linked to the US economy.

    In the meantime, Russia has nothing to fear, since the ruble is really not traded anywhere, except sold by western central banks to go along with Washington’s criminal scheme of attempting to destroy the Russian economy by flooding an imaginary ‘market’ with the Russian currency – which they will not achieve.

    The Russian central bank is basically not interfering. Why? – Because Russia eventually will need rubles for its new trading alliance – and will buy the rubles back from the flooded market at rock-bottom prices, for artificially boosted dollars and euros and other western linked currencies. In a future Russia-China based monetary system these currencies would at least initially be of secondary or tertiary importance.

    Letting the ruble ‘collapse’ is a superb strategy by the Maestro Chess player, Vladimir Putin. Western investors in Russian shares, mainly but not exclusively of hydrocarbon corporations, dropped also. Western investors became afraid and released their shares on the market – Russia’s treasury bought them back at low market prices, increasing their value instantly and – and on top of it Russia reaped the dividends of the newly Russian owned shares. According to a Spiegel Online article, Russia made at least 20 billion dollars’ worth of profit with this little gambit alone, plus she repatriated about 30% of foreign-held Russian petroleum shares.

    Russia has foreign exchange reserves of close to half a trillion dollars equivalent, more than two times the rubles in circulation. Russia’s economy shows a pristine balance sheet with only about 15% debt to GDP, whereas the EU’s debt-GDP ratio is close to 100%.

    Here comes the link to the US-Saudi manipulated oil price. It just fell to below US$ 50 / barrel, less than half of what it was in June 2014 (US$ 105 – WTI Crude). This criminal act of attempting to destroy sovereign nations’ economies is foremost directed at Russia, but is also meant to ‘punishes’ other non-aligned oil producers, like Venezuela and Iran. ‘Aligned’ oil producers’ suffering might be written off by the empire as collateral damage.

    But not only. That’s perhaps where Obama miscalculated by shooting his own foot. At these prices domestic unemployment will soar especially in petrol producing states, like Texas and North Dakota. Hardest hit will be Texas. Last week, JPMorgan Chief Economist Michael Feroli, predicted, “We think Texas will, at the least, have a rough 2015 ahead, and is at risk of slipping into a regional recession.”

    According to Zero Hedge, the US hydrocarbon industry and its nationwide ramification produce almost US$ 1.2 trillion of GDP (7%) and generates more than 9.3 million well-paying permanent jobs throughout the nation. Most affected by the free fall of petrol prices will be the higher cost shale production – the new source that gave the impetus to the oil renaissance 5 years ago. Texas and North Dakota will be the main losers, in terms of job losses and recession. But repercussions will be felt countrywide, as almost all industries are linked to hydrocarbon energy.

    Obama may feel that the hike in unemployment may be a small collateral price to pay for ruining other economies around the world. Besides, overall the US economy may profit from lower prices – letting the rich get richer and the poor – well, we know that.

    However, there is another element that Obama’s and his cronies’ shortsightedness did not foresee. The petro-dollar is highly dependent on trading hydrocarbons in dollars – following the 40-year old agreement with the Saudis as head of OPEC in turn for US military security and protection. This alone, the constant demand for US dollars by all nations who needed to trade hydrocarbons, propelled the dollar into a ‘permanent’ reserve currency – allowing Washington to print dollars at will and to become a financial hegemon.

    No longer. These times are gone. Washington’s evil attempt to destroy all those who ‘are not with us’, catalyzed the transition. More than a year ago, Russia started selling her hydrocarbons in rubles and local currencies of her trading partners, like China and other BRICS countries. Today Russia is selling her hydrocarbon in gold – yes, in physical gold. The west did not count with the quick analytical thinking of Mr. Putin’s. He will accept artificially inflated dollars and then immediately exchange them for gold, thereby increasing Russia’s gold reserves dramatically. Already today, the ruble is backed by gold – a reality the west with its casino currencies is quiet about.

    By artificially boosting the value of the dollar against the Euro and lowering the price of gold, the FED and its Wall Street mobsters intend to make the dollar more attractive, say, as the euro which, after all its MSM propagated economic mediocrity, is backed by a much more solid and stable economy than is that of the United States; especially in view of its huge potential to be able to deal with the east – Russia and the Xi Jinping’s announced new economic Silk Road, all the way from Frankfurt to Shanghai. – But this would be Europe’s call; a sovereign call by a sovereign union and by new leaders with backbone and common sense.

    This is still an open decision. Although, it looks like – or should logically appear – that Europe is waking up. Even the most stubborn stooges of Washington are gradually seeing the light. Hungary and Poland, historically not great friends of Russia, are wondering whether they might not be better off with the east, rather than licking Obama’s boots. German business is angry about Merkel’s obsessiveness with Washington imposed ‘sanctions’. They see Russia as the trading partner of the future, as it has been until Washington didn’t succeed in Ukraine – today an almost hopeless but still murderous basket case – and wanted to crush Vladimir Putin and his country. Even the spine and brainless Hollande is responding to France’s business – ‘sanctions’ – enough is enough.

    Where does that leave Washington? – One move away from checkmate. Washington’s criminal attempt to destroy Russia’s economy has been largely irrelevant and self-destructive. In the meantime and as Russia’s gold reserves increase, Russia has established an alternative SWIFT system. It is currently being tested internally but could go global within a few months – so that any country wanting to avoid the corrupt dollar casino scheme could use the new system for international monetary exchanges.

    That combined with ever more countries willing and daring to trade their hydrocarbons in their own currencies or currencies other than the dollar, will further lower demand on the petro-dollar. In addition, under their economic alliance, Russia and China may soon launch a new currency, a basket of currencies that could be joined by other nations ready and willing to abandon the fraudulent western fiat scheme. Immediate candidates would be the other BRICS and the countries of the SCO.

    The system could function in the same way as did the Euro at the beginning – as a basket of currencies each valued according to some key indicators of its national economy. – Initially the new monetary system might be gold based – as opposed to the current fiat money with no backing whatsoever. In the long run, however, gold is not a stable or sustainable back-up for any currency. The intrinsic value of gold is only its industrial worth, currently less than 20% of its use. The combined economic output of the nations behind the joint currency – to a lesser degree the numerical growth oriented GDP, but rather social indicators such as public health, standard of education and environmental concerns, capacity of conflict resolution, of living in peace and harmony – might be more indicative of the strength of a sovereign’s currency than just gold or a straight GDP.

    Such a new monetary system may soon cover 25% to one third of the world economy, thereby becoming fully autonomous. The petro-dollar would further lose its stature as world reserve. Ten years ago 90% of world reserves consisted of dollar-nominated securities. Today that ratio has shrunk to a mere 60%, as currencies like the Yuan is rapidly gaining ground as reserve money, especially in Asia. Even Australia has recently declared it will increase its Yuan holding.

    The drop of the dollar as the world’s major reserve currency is Washington’s biggest nightmare, and has been for the last 15-20 years, when first Iran and then Iraq (Iraq’s oil for food program) and Venezuela threatened to sell their hydrocarbon in Euros. At that time this economically strategic move was not so much meant as an affront to the US, but rather a measure of security for their own economies, as worldwide trust in the US dollar was waning then and now.

    This is considered one of the major reasons for the 2003 US invasion of Iraq – securing the petro dollar as trading currency – and the ensuing war, to take over all of Iraq’s hydrocarbon wells – and privatize them. It was also the key reason for Washington’s false flag accusation of Iran’s plans for manufacturing nuclear weapons. In the meantime this has been proven umpteen times as a lie, including by the 16 major US intelligent agencies.

    Washington’s relentless aggression on Russia is of course part of the PNAC (Plan for a New American Century), to achieve full world hegemony, but at the same time Washington is desperate not to lose its dollar supremacy. The US is in a terminal quagmire. There is no way out. Washington is acting like a wild beast in its last throbs of live. The empire may be capable of destroying the world – including itself – just so that nobody may survive outside of the self-appointed Masters of the Universe.

    The emergence of a new ‘eastern’, dollar detached monetary scheme is therefore becoming increasingly urgent. One might ask, why hasn’t it happened before?

    The reasons’ might be manifold. The key players’ – Russia and China – banking and exchange infrastructure might not have been ready. But more likely, to reduce to the extent possible the collateral economic damage a new monetary system may entail to the rest of the world. After all, fair trading among sovereign nations is a noble objective for global peace.

    Peter Koenig is an economist and geopolitical analyst. He is also a former World Bank staff and worked extensively around the world in the fields of environment and water resources. He writes regularly for Global Research, ICH, RT, Sputnik News, the Voice of Russia / Ria Novosti, TeleSur, The Vineyard of The Saker Blog, and other internet sites. He is the author of Implosion – An Economic Thriller about War, Environmental Destruction and Corporate Greed – fiction based on facts and on 30 years of World Bank experience around the globe.

  113. 130. Olvasom.

    Pár megjegyzés közben:

    A címhez:
    Lássuk a medvét. Ne csak szavakban hanem tettekben is.
    Már hosszú ideje az USD halálhírét keltik, lehet, hogy hosszú életű lesz?
    Félreértés ne essék, vannak komoly, valós okok az USD világpénz megszűnés mellett.
    No ennek ellenére egyelőre még mindig él és virul…

    Az elejéről:
    A bevezetőben utalás van a Kínai swap ügylet felajánlásra 20-20 milliárd USD értékben.
    Már korábban is írtam, ennek ára van.
    17% kamaton én is boldogan hiteleznék az oroszoknak, főleg, ha valami biztosítékot is letesznek az asztalra.
    Egyébként tudod mi az a swap ügylet?

    Egyébként meg szép, hogy csökkenteni próbálják a nyugati valutarendszertől a függésüket.
    Már csak a nem egymás közötti export/import-ot kéne nem nyugati valutára terelni.
    Ami jelenleg a domináns hányadot jelenti a külkereskedelmükben.
    Ahhoz meg a potenciális vevőnek/eladónak is lesz egy két szava.

    Meg a devizatartalékot kéne leépíteni veszteség nélkül.
    Kína esetében ez eléggé nehezen fog menni(csuka fogta róka), az Oroszoknál ezt a jelenlegi helyzet lehet, hogy magától megteszi.

    Szép ez az egymásra utaltság, részben érthető is.
    Oroszok részéről inkább kényszer.
    Gondolom a hosszabb távú következményekkel nem számolnak, amikor a jelen ennyire nehéz.

    Vajon ki lesz a domináns ebben ez együttműködésben a lakosság, gazdasági erő és ipari kapacitás tekintve?
    Vajon Kínának nem ugyanaz az érdeke az oroszokkal szemben, mint a nyugatnak?
    Biztos az jobb lesz, amikor az együttműködést még kulturális különbségek is tetézik?
    Csak meg kell nézni a több éves gáz ár alkudozásukat, amire csak a mostani orosz kényszer miatt került fel a pont.

    A végéről:
    „He writes regularly for Global Research, ICH, RT, Sputnik News, the Voice of Russia / Ria Novosti, TeleSur, The Vineyard of The Saker Blog, and other internet sites. ”

    Azért ez a publikáció hely felsorolás magáért beszél.
    Neked nem tűnt fel?

  114. „petrol devaluation manipulations by Washington”

    Azt hiszem ezt a szemellenzős, egyoldalú nézőpontot korábban már kitárgyaltam, továbbiakban már nem kommentálom, mert magáért beszél.

    „In other words, a large junk of hydrocarbons will as of immediately no longer be traded in US (petro) dollars, but in rubles and yuans and their partners respective local currencies. ”

    Majd ha, ha a főbb import/export partnerek ezt elfogadják, akkor lehet győzelemről beszélni, addig nem.

    „except sold by western central banks to go along with Washington’s criminal scheme of attempting to destroy the Russian economy by flooding an imaginary ‘market’ with the Russian currency”

    Ollé, azért esik a rubel, mert adják a Washingtonnal bűnözői szövetségben lévő központi bankok?
    Normális?

    Talán azért mert a nyugati és az orosz tőke menekül a gyengülő rubeltől, és próbál rubelnél értékálló formát keresni magának.
    Ez az adott esetben lehet nyugati deviza, a lakosság esetében meg még lehet tartós, nyugati import fogyasztási cikk, ami a rubel gyengülése miatt folyamatosan többe kerül.
    Azt is a nyugati központi bankok intézik?

    „Because Russia eventually will need rubles for its new trading alliance – and will buy the rubles back from the flooded market at rock-bottom prices”

    Na ne szórakozzunk egymással!
    Egy orosz központi banknak ez a fő forrása, hogy több rubelje legyen???
    Nem egyszerűbb ingyen pénzt teremtenie, hitelt nyújtania a rubelt használó kereskedelmi partnereknek?
    Nem azért adja a nyugati valutát és veszi a rubelt, hogy azt erősítse azt és a zuhanását megállítsa?
    Ezt hívják devizapiaci intervenciónak, ha a cikk szerzője nem tudná.
    Ez egy gyönyörű példa a szerecsenmosdatásra.

    „According to a Spiegel Online article, Russia made at least 20 billion dollars’ worth of profit with this little gambit alone, plus she repatriated about 30% of foreign-held Russian petroleum shares.”

    Na ez az első más forrású közlés erről.
    A Spiegel forrására azért kíváncsi lennék, meg arra, hogy hogyan tudja külön választani az adott esetben a nyugati(nem orosz) meg az orosz részvény vételeket.
    Mert a részvénykönyvek aktualizálásának is van egy átfutási ideje, meg nem is minden tulajdonszerzést kell bejelenteni.
    Mint korábban is írtam, a kevesebb nyugati devizáért való rubelben jegyzett részvény visszavásárlás minden nyugati valutával rendelkező szereplőnek adott.
    Így bármilyen nyugati szereplőnek(pl. az USA-nak), Kínának, a ronda Sorosnak is…
    Főleg úgy, hogy a legnagyobb orosz cégeket a londoni tőzsdén is jegyzik.

    „Russia has foreign exchange reserves of close to half a trillion dollars equivalent, more than two times the rubles in circulation.”

    No nézd, már hazudik is a cikk szerzője.
    500 milliárd felett az orosz devizatartalék kb. 1-1.5 éve volt.
    Azóta lecsökkent az rubel védelme meg a valutamenekítés miatt 390 milliárdra.
    Bocsánat el is felejtettem, „Because Russia eventually will need rubles for its new trading alliance” ez a valós ok! 🙂

    „That’s perhaps where Obama miscalculated by shooting his own foot. At these prices domestic unemployment will soar especially in petrol producing states, like Texas and North Dakota. ”

    Ja, ja az USA teljesen hülye. Szemben a zseniális sakkjátékos oroszokkal.
    Lenyomja az olajárat és erre nem is gondol, hogy neki is árt.
    Az esti meséből már kinőttem.
    Egy cseppet inkonzisztens ez így együtt.

    Pár bekezdéssel lejjebb már a cikk szerzője önmagának is ellentmond:
    „Obama may feel that the hike in unemployment may be a small collateral price to pay for ruining other economies around the world.”
    Szóval korábban tudatlanságában „miscalculated” most meg „small collateral price to pay”.

    „Today Russia is selling her hydrocarbon in gold – yes, in physical gold. The west did not count with the quick analytical thinking of Mr. Putin’s. He will accept artificially inflated dollars and then immediately exchange them for gold, ”

    Szóval az első mondat állítása, hogy Puytin aranyért adja az olajat és a gázt, később meg arról ír, hogy az ellenértékért kapott dollárt átváltja aranyra. Tehát nem aranyat kap, de a kapott dollárból aranyat vesz.
    Ezt nevezem csúsztatásnak.

    „a basket of currencies that could be joined by other nations ready and willing to abandon the fraudulent western fiat scheme.”

    Valamiről úgy látszik lemaradtam. Mintha Kínában és Oroszországban is ez a fiat pénzrendszer lenne.
    Majd ha garantálják az arany fedezetet a pénzük mögött, akkor beszélhetünk arról, hogy ők más pénzrendszert használnak.

    „Initially the new monetary system might be gold based – as opposed to the current fiat money with no backing whatsoever. In the long run, however, gold is not a stable or sustainable back-up for any currency. The intrinsic value of gold is only its industrial worth, currently less than 20% of its use. The combined economic output of the nations behind the joint currency ”

    Oh, nem fiat pénzrendszer, hanem arany fedezetű. OK.
    Aztán később az arany se jó, de majd a pénz mögötti gazdasági erő lesz a fedezet.
    Ez miben is különbözik a fiat pénzrendszertől és a USD jelenlegi domináns szerepének az okaitól?

    „to a lesser degree the numerical growth oriented GDP, but rather social indicators such as public health, standard of education and environmental concerns, capacity of conflict resolution, of living in peace and harmony ”

    Ez nagyon szép jövőképp szóban. ÉS mi a jelenlegi kínai és orosz gyakorlat?

    „One might ask, why hasn’t it happened before?

    The reasons’ might be manifold. The key players’ – Russia and China – banking and exchange infrastructure might not have been ready.”

    Semmi jónak nem vagyok az elrontója, de ha most már készen vannak, akkor lássuk az eredményeket.

  115. 129: PZuj :
    Mint mondtam, hagyjuk ki a hidfo-t, egyszerűen a különböző árfolyamon számolt adok-veszekről írtam:
    1. (rubelben számolva) olcsón vettek anno $-t (vagy kaptak nyersanyagért)
    2. most amikor elszállt a rubel akkor pedig jó áron értékesítették a $-t.

    a, Nem a hírrel kell foglalkozni, hanem az árfolyam- és tőzsdeindex-változás TÉNYÉVEL. Ebből indultam ki.
    b, Tőzsdén a vállalatok jövőbeni értéke számít nem a jelenlegi. Ha a nyugat tényleg menekült belőlük akkor irreálisan alacsonyra estek le az árak. Ha az oroszok tudták, hogy BRICS segítséggel nem fogják őket a földbe döngölni akkor megérte nekik venni. Egyelőre nekik let igazuk, de ahogy írtad még jönnek később is ennek hatásai, úgyhogy majd meglátjuk.
    c, Az orosz államadósság a GDP 15%-a ahogy nézem, nem hiszem hogy olyan rettenet sok lenne a deviza adósság. Az pedig a törelsztés ütemétől is függ, ugyanis csak akkor kell nekik fizetnia kamatot. Amit megtehetnek a még megmaradt devizatartalékukból is.
    d, Oroszország közel kétszer annyit exportál mint importál, ezért ami egyik oldalon fáj az a másik oldalon még jobbaan kedvezhet. (persze hiánycikkek előjöttek ami nagyban érintette a lakosságot)
    e, Mint írtam ilyen alacsony államadósságnál nem számottevő. Nézd meg pl a görögöket, közel a GDP 170%-ával tartoznak most, hogy el lett engedve egy része a tartozásuknak és évekig volt a kamat 20% fölött. Persze nem állnak valami fényesen de nem is ez a 20%-os kamat tett be nekik.

    Ebből az egészből Kína jött ki nevető harmadikként.
    Amire még számítok, hogy most az oroszok kína felé ezerrel építik a gázvezetéket és 2-3 éven belül arrafelé fog menni a gázexport nagy része mi meg le leszünk sajnálva. Pontosabba nmajd mehet a nagy eu alkudozni a törökökhöz gázügyben, még a végén fel kell venni őket az únióba, hogy legyen télen fűtés 😀

  116. 129:

    1,2:
    Értem, a kérdés, hogy mekkora az orosz vétel aránya. Erős a gyanúm, hogy egyszerű matematikai számítás áll az állított 20 milliárdos érték mögött, ami cseppet se törődik, a tényleges tulajdonosokkal, a tényleges vevőkkel.

    b.) „Tőzsdén a vállalatok jövőbeni értéke számít nem a jelenlegi. ”
    Aha, szerinted miért esnek az energia részvények, az olaj áresésével párhuzamosan?
    Mert a nyugat manipulál?
    Látsz a jövőbe, hogy az alacsony olajár meddig fog tartani és ez mennyire csökkenti a nyereségességet?
    Próbálja a piac beárazni.
    Lásd a legutóbbi szaúdi nyilatkozatot.

    c.) „Az orosz államadósság a GDP 15%” -a VOLT.
    Esetleg számold újra gyenge rubel mellett. Nyugati adósság konstans (mert devizában van, GDP meg összement mert alapvetően rubelből kell átszámolni USD-be.
    Kis segítség a 123-as link. Jelenleg közel a duplája, az összes orosz adósság a GDP 64%. Van ennél vészesebb is, igaz, de vannak pluszban szankciók és késleltetett hatások is.

    d.) „Oroszország közel kétszer annyit exportál mint importál, ezért ami egyik oldalon fáj az a másik oldalon még jobbaan kedvezhet.”

    Rubelben számolva igazad is lehet, de USD-ben már kérdéses.
    Az export összeg csökken, mert esik az olaj és a gázár.
    Az import is csökkenthet, mert az drágul.
    A kettő eredője akár növekedhet is, pont a drága import visszaesés hatására.
    Nálunk is ez volt a válság hatása.
    Minden import (technológia!) és hitelfelvétel és adósságszolgálat megdrágult.

    e.) A göröget ma 2% körül finanszírozza az EU és az IMF.
    Most kezdenek alkudozni jobb kondíciókért.
    Az oroszokat kifogja ennyiért finanszírozni?
    Mindennek ára lesz.
    Ha nem az IMF-nek, akkor ezt majd Kínának fizetik majd.

    „Amire még számítok, hogy most az oroszok kína felé ezerrel építik a gázvezetéket és 2-3 éven belül arrafelé fog menni a gázexport nagy része mi meg le leszünk sajnálva. ”

    Hm, az a 2-3 év kissé több lesz.
    Ott kezdődik, hogy a Kína felé a kapacitás csak az EU 25-30%-a.
    Az ár nagyon titkos, de az eddig tudottak alapján, nagyobb haszon nem lesz rajta, mint az EU exporton.
    Eléggé sokáig alkudoztak róla, Kína eléggé jól képviselte a saját érdekeit, kihasználva az adott helyzetben az oroszok rászorultságát.

    Ugye kínaikkal nem tudtak megállapodni a finanszírozásról (az önzetlen BRICS szövetséges), így úgy döntöttek, hogy maguk fogják finanszírozni.
    Ez még a nagy rubel esés előtt volt május tájékán.

    A feltételek azóta drámaian romlottak (finanszírozás költsége, olajár).

    Szerinted ilyen feltételek mellett tudják tartani a határidőket és az előzetesen kalkulált gazdaságossági mutatókat?

    A mi paksi szerződésünk is szintén érdekes lesz.

    „Pontosabba nmajd mehet a nagy eu alkudozni a törökökhöz gázügyben, még a végén fel kell venni őket az únióba, hogy legyen télen fűtés”

    Ugye a Déli-Áramlat, majd annak helyettesítésére az az új Kék-Áramlat 2. nem a jelenlegi igényeket elégíti ki, ha nem a feltételezett jövőbelieket.

    Ennek is jó pár év átfutása lesz, mint a Déli-áramlatnak is lett volna.
    Várjuk ki a végét, az EU adaptációját az új helyzethez.

  117. A megbízható szállító:

    http://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/elzarna_az_ukran_gazcsapot_a_gazprom.592125.html

    Idézet egy kommentből:

    ” Ez megint az a blöff kategória, amit nem is értek, kinek szánnak? Egy ilyen vezeték kiépítése a döntéstől a nyomás alá helyezésig minimum 5 év, de szerintem inkább több… Ha meg hozzátesszük, hogy közben az oroszoknak is el kell jutni a gázvezetékkel xar pénzügyi helyzetben (sokmilliárd EURr költség nekik) Törökországig, akkor már közelítünk a vicc kategóriához. Majdnem akkora blöff, mint a Kína felé menő vezeték megépítése.
    Az oroszoknak minden fillérre (EUR centre) szükségük van az eladott gáz után. Nagyon-nagyon messze vannak attól, hogy elzárják az ukrán gázcsapot. Nem véletlen, hogy a szeparatisták és az ukránok is tabuként tekintenek a gázvezetékre, mindenre lőnek, de ezt nem bántják.”

  118. „Oroszország nyílt javaslatot tett az Unió felé, hogy az Egyesült Államokat (és a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerséghez (TTIP) történő csatlakozás lehetőségét) faképnél hagyva inkább az Eurázsiai Gazdasági Unióhoz csatlakozzon.”

    https://komlomedia.wordpress.com/2015/01/13/orosz-amerikai-harc-az-europai-unioert/

    Na ez viszont nagyon érdekes és erősen el kéne rajta gondolkozni.
    A szinergizmus talán nagyobb lenne, mint az USA-val való szabad kereskedelmi egyezménnyel.

    Kérdés, hogy ezt az oroszok mennyire gondolják komolyan, vagy mennyire az USA-EU orosz elleni szövetség megbontásának a része.
    Mert a konkrétumokról sokáig lehet tárgyalni, és az idő az oroszoknak is dolgozik.

  119. ” A civil oldal által vitatott befektetővédelmi előírások miatt kétséges a megegyezés az Európai Unió és az Egyesült Államok között folyó szabadkereskedelmi tárgyalásokon (TTIP) – derül ki az EUObserver uniós ügyekkel foglalkozó portál cikkéből.

    A portál idézi Cecilia Malmström kereskedelmi biztost, aki elismerte, hogy a vitatott rendelkezések miatt „jelentős kétségek” merültek fel megegyezéssel kapcsolatban és a befeketővédelmi előírások „rendkívül sok európai állampolgárnak jelentőséggel bírnak”.

    http://komlomedia.hu/hir.php?hir=5208

    Picit talán lehet reménykedni?

  120. 136:
    „A tekintélyes politikai-gazdasági napilap azt írta, hogy energetikai szakértők blöffnek tartják Alekszej Millernek, a Gazprom vezérigazgatójának „fenyegetőzését”, miszerint a cég más piacokra tereli át az orosz gázt. Ezt azzal indokolják, hogy az állami energetikai cég tavaly a legkevesebb gázt termelte ki egész létezése alatt, s éppen azért, mert nem tudott többet eladni az energiahordozóból. A Gazprom évi 150 milliárd köbméternyi szabad kapacitása lehetővé teszi, hogy bármely más irányba szállítson gázt, így Kínába is, de nincs lehetősége arra, hogy az Ukrajnán keresztül Európába továbbított 40 milliárd köbmétert más piacon adja el. Alekszej Miller szavaiból ugyanakkor az következik, hogy a Gazprom elvileg kész évi több mint 10 milliárd dollárnyi hasznot elveszíteni a Török Áramlat kedvéért.

    „Az Európai Unió (EU) aligha érdekelt abban, hogy pénzt költsön új gázvezetékekre azért, hogy ugyanazt a gázt megkapja, ami egyébként Ukrajnán keresztül eljut hozzá” – vélte Andrej Poliscsuk, a Raiffeisen bank elemzője. Szerinte az EU az ukrajnai tranzit megtartásában érdekelt politikai okokból is.

    http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/csak_bloffolhetett_a_gazprom.592167.html

    Hát ez így eléggé kétségbeesett vagdalkozásnak tűnik.

  121. 140.
    Ez érdekes , mert ha a palaolaj be fog fuccsolni nemsokára(mivel ezt mi tudjuk , akkor gondolom ők az USA-ban is tudják) akkor vajon miért adnak el az olajválság előtt ?
    Ha én lennék az USA elnöke és tudnám hogy jön az olajválság pár éven belül akkor nem adnám el hanem tartalékolnám a föld alatt.
    Esetleg az magyarázza hogy bonyolult az egész birtoklási rendszer ennek az egésznek (meg a hitelezés) és a pillanatnyi profit számít csak. Mert épp ésszel nem lehet felfogni másképp hogy olajválság előtt árulják az olajat….

  122. Idonkent felroppennek hirek, hogy orosz katonak behatoltak az Ukran teruletekre.
    Itt van peldanak okaert egy „orosz” katona eros brit akcentussal ,kalasnyikovval.
    Lasd:0.40 perc.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük