(1511) Repríze 1914

Tibor bá’ online

 

 

~q191Nekem nincs semmi kétségem afelől, hogy 1914-es stílusban a nagyhatalmak (és a nem túl nagyhatalmak is) lázas tempóban készülődnek a nagy összecsapásra és keresnek hozzá szövetségeseket, valamint nyíltan fenyegetik egymást. A száz éve tapasztalt önbizalmak is jelen vannak. Mindenki azt hiszi ez a háború (is) megnyerhető, és „karácsonyra a katonák már otthon lehetnek” – amennyiben a tömegsírokat otthonnak lehet nevezni.

Még nincs két napja, hogy Obama a Queenslandi egyetemen kifejtette a G20 vezetőinek, hogy Amerika nem adja át a Csendes-óceán Sárga-tengeri része feletti dominanciáját Kínának, ha kell akár háború árán se. [Ez kábé olyan, mintha azt akarná megszabni, hogy a Balatonon mi magyarok milyen és hány csónakot használhatunk.] Majd megtoldotta azzal, hogy az utóbbi időben micsoda csodás szövetségeket hozott létre, illetve erősítette meg a meglévőt Japánnal, Dél Koreával, a Fülöp-szigetekkel, Ausztráliával, Szingapúrral, Vietnámmal, Malájziával és Burmával. Ezt megtoldotta azzal, hogy Kínának is be kell tartani azokat a szabályokat, amiket mások betartanak. Értsd ez alatt, hogy ugyanúgy meg kell hajolniuk az USA előtt, ahogy ezt mások teszik (kár, hogy Orbán nem volt ott).

De az is nyilvánvaló, hogy Washington felkészül arra a napra, amikor az európai imperialista államokkal (mondjuk Franciaország, Németország) fennálló csendes szembeállás nyíltan a felszínre lép. Bár nem tudni, hogyan képzeli el az oroszok elleni mérkőzést NATO segítség nélkül.

A tegnapi posztból már kiderült, hogy Putyin is készülődik a nagy leszámolásra, amit nem ő talált ki, és nem ő forszíroz. Ennek keretein belül fűz egyre szorosabbra gazdasági, és most már katonai kapcsolatokat Kínával, és persze Iránnal is. Kínának S-400 elfogó rakéta rendszereket szállít (légi támadás ellen), míg Kína a föld-hadihajó közi rakéta rendszereket korszerűsítette. Állításuk szerint több száz kilométeres körzetben az összes amerikai hajót képesek órák alatt elsüllyeszteni (na, majd meglátjuk). Ami pedig az S-300 rendszereket illeti, Irán sutyiban már rég megkapta.

Papírforma szerint az erőviszonyok kb. ki vannak egyenlítve, csak úgy, ahogy 1914-ben volt. A többi majd kiderül a csetepaté lebonyolítása közben.

___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________

17 gondolat erről: „(1511) Repríze 1914

  1. Jó írás! 🙂
    Köszönjük Tibor bá.

    Itt egy európai geopolitikai szál, ami hazánkat is érinti:
    http://tenytar.blog.hu/2014/11/18/elzarhatjak_a_brusszeli_penzcsapokat_a_deli_aramlat_miatt

    „Kínának S-400 elfogó rakéta rendszereket szállít (légi támadás ellen), míg Kína a föld-hadihajó közi rakéta rendszereket korszerűsítette.”

    Így szakmaibb lenne ez a mondat:
    Kínának Sz-400 -as légvédelmi rakétakomplexumokat szállít, míg Kína a földi telepítésű hajók elleni rakétarendszereit korszerűsítette.

    Minden kötözködés nélkül. 😉 🙂

  2. 1:
    Jó korrekció! 😀
    Köszönet Piton. 😀

  3. Vagy elfásultatok, vagy fogalmatok sincs miről szól ez a poszt. Arról, hogy 1914-ben a Monarchia olyan ultimátumot adott Szerbiának, ami teljesíthetetlen volt. Tehát kitört a háború.

    2014-ben az USA olyan követeléssel állt elő, amit Kína nem teljesíthet. Tehát ki fog törni a háború.

    Ti pedig elolvassátok, majd kimentek a konyhába önteni egy kis tejet a macskának.

  4. 3. Attól legalább az összefoss@ magát. 😀

    Talán elérkeztek az emberek az elfogadás fázisába. Jöjjön már, aminek jönnie kell.

  5. 3:

    „Vagy elfásultatok….”

    Többiek nevében én nem tudok nyilatkozni, de én igen, ebben a témában legalább is egészen biztosan.

    Nevezze ezt mindenki ahogy akarja, közönynek, elfogadásnak bárminek, de azért gondolkodj Tibor bá egy kicsit 38 éves aggyal.
    Mit csinálnál most pl. az én helyzetemben ennyi idősen úgy, hogy nagyjából semmi vagyonod?
    Már régóta tervezem a külföldi munkát, egyre közelebb kerülök hozzá, hogy induljak is.

    Tibor bá nem hagyom teljesen figyelmen kívül, amit írsz, ezt én elraktározom oda, ahol annak lennie kell, de ez a világvége várás nekem most nem fér bele, én erre nem tudok energiát pazarolni.
    Ha elsők közt leszek aki elfüstöl egy atomtámadásba, akkor így jártam, leszarom, de tényleg.

    Ha az ember jól belegondol minden korszakban volt valami olyan esemény sorozat, láncolat, ami miatt bekövetkezhetett volna a világvége.

    Továbbra sem hiszek az atomháborúban és nem akarok történelmi vitába se belemenni, mert nem vagyok jó benne, de a hasonlóságok mellett nagyon sok a különbség is a 100 évvel ezelőtthöz képest. Felépítettünk egy olyan civilizációt, amit igazából senki nem akar elveszíteni.
    Megváltoztak az emberek, minden megváltozott időközben.
    Magyarország egyébként ellenben 1914-el most jelentéktelen ország, csak tanúi, elszenvedői lehetünk háborúnak.
    Ma már a tömeges besorozás sem működne, nézzetek már körül, főleg amerikában, hogy hány embar alkalmas katonai feladatok ellátására???
    Legtöbbjüknek még egy parkolóautomata kezelése is kihívást jelent.

    Értem a figyelmeztetést, értem, hogy baj felé sodródunk, de én nem tudok vele mit kezdeni. Most nem.

  6. 2: Nincs mit. 🙂

    5: Felépítettünk egy világot, ami az olcsó olajra épül. Jó, most épp 85 USD egy hordó Brent nyersolaj, de az olcsó olaj korszakának, így az arra épülő rendszernek és civilizációnak is vége. Csak ugye ez lépésről lépésre zajlik le, egyre több konfliktussal, megszorítással, energia-, gazdasági-, társadalmi válsággal, és bizony katonai konfrontációkkal.
    És mivel mára egy globális világot hoztunk létre mi, az emberi civilizáció, így előbb utóbb magába a rendszerbe van kódolva egyfajta anomália megoldóként az a bizonyos nagy háború, ami jó eséllyel közeleg, ha nyitott szemmel figyeljük az egyre keményebb retorikát, és a gazdasági viszonyok alakulását.
    Ne lepődj meg azon, hogy itthon szar, szépen lassan máshol is szar lesz majd, csak nem mindegy milyen magas polcról indulsz meg a béka segge alá.

    A valutaháború 6-8 éve tart, idén beléptünk a kereskedelmi háború periódusába. Innét nem nagyon szokott visszaút lenni, innentől kb. 3-6 év, és jön maga a tényleges fegyveres konfliktus.
    Mivel a főbb szereplők globális „játékosok” így maga az eljövendő fegyveres konfrontáció is globális léptékű lesz.

  7. 5:
    Természetesen megértem az álláspontodat, és nincs is ellenvetésem, de én csak egy ember vagyok, nem láthatok mindig, mindent tárgyszerűen. Ki lehetne fejteni például azt, hogy a döntéshozókban nincs hajlam az öngyilkosságra, nekik is vannak gyerekeik, lehet hogy Amerika csak blöfföl, elvégre ott népi játék a póker, stb. stb. Azt azért nem lehet elvárni tőlem, hogy önmagammal vitázzak. — Különben én nem várom, hogy elfüstöljek, hanem élek amíg lehet. Például valahogy elmegyek Pécsre, ami állítólag csuda szép lett. Várom a havat, hogy sétálhassak bokáig érő porhóban. Tervezem, hogy frissítem fel a ház karácsonyi kivilágítását……

    6:
    Erre írja Curix, hogy világvég várás, pedig csak reálisnak tűnő okfejtés.

  8. 5 re

    Curix, aki eddig nem tudott sok pénzt keresni, az nagy valószínűséggel már nem is fog. Aki egy virágzó gazdaságban nem lett több, az egy szűkülőben még kisebb esélyekkel indul. S ha valaki az összes erőforrását egy rossz vállalkozásba fekteti, na úgy lesz kevesebbje a semminél. Azt látom, h napról napra záródnak a kapuk érzékelhető sebességgel, s ha ezeket nem vagyunk hajlandóak figyelembe venni, az csak a kockázatokat növeli.
    Nem kritika volt inkább vélemény.

  9. 3: Igazad van, most nem a macska a legfontosabb, tehát magamhoz veszek egy konyhakést és elindulok megkeresni Obamát! 🙂

  10. 8:

    Tudom Feco én is érzem a folyamatot, de azért még messze nem olyan katasztrófális a helyzet, mint ahogy felfestitek.

    Nem tudom mi neked a sok pénz ez mindenkinek más jelent, de nem akarok 10 vagy 100 milliókat. Reális célokat tűztem ki, aztán ha egy atomháború közbeszól… na és? Így jártam.

    Két lehetőségem van. Maradok itthon és elkezdem feltölteni az éléskamrát havi 10ezer forinttal, vagy utolsó utáni időben még kimegyek külföldre és a remélt pénzösszeg mellé még tapasztalatot élményeket és nyelvtudást is gyűjthetek.

    Egyelőre még Jövőnktől sem látok olyan meggyőző érvelést, ami miatt világvégére kellene készülnöm. Az, hogy 2018-ig nagy eséllyel történik valami… pff oké. Az eurónak is már be kellett volna dőlni.
    A klíma olyan amilyen, rövidtávon nem tud változni.
    A gazdaság kiszámíthatatlan.
    Az atomháború meg nem érdekel, én azzal nem tudok mit kezdeni.
    A tetőt nem tudom felújítani pénzhiány miatt majd elkezdek pincét ásni? Persze.

  11. Szia Tibor bá’, szia mindenki!

    Első hozzászólásom ezen az oldalon (,de nem is lesz sok, mert nem vagyok az a nagy fórumozós típus). Hanem ez a téma már egyre jobban aggaszt. Alapvetően Curix véleményét osztom, nem igazán tudok ekkora fenyegetéssel mit kezdeni. Igazából egy kérdésem lenne hozzád, illetve a tisztelt társasághoz: ha tényleg elejön a Nagy háború, maradna vajon olyan hely ezen az emberverte bolygón, ahová érdemes lenne elidulni, hogy biztosítva legyen a családunk túlélése? Beleszámítva a klímaváltozással járó körülményeket is. Nem hiszem, hogy az ezen az oldalon felvázolt forgatókönyvek megvalósulása esetén van értelme idehaza bunkerteket építgeni meg élelmiszert felhalmozni. Legfeljebb néhány hónapra lenne csak megoldás. Szóval, hol lenne a „tuti” biztos?

  12. 10:
    Ezzel kezdesz: „még messze nem olyan katasztrófális a helyzet, mint ahogy felfestitek.” — Nem festünk fel semmit, iparkodunk a tényeket közzétenni, amiből mindenki (én is) leszűrhetjük a valóságot.

    11:
    Svédország legészakibb része.

  13. 5. Curix:
    „nézzetek már körül, főleg amerikában, hogy hány embar alkalmas katonai feladatok ellátására???
    Legtöbbjüknek még egy parkolóautomata kezelése is kihívást jelent.”
    Ennél ideálisabb jelöltet el sem lehet képzelni.

  14. 15:
    Ez azt jelenti, hogy kb. 100 millió viszont alkalmas.

  15. 12:

    A magyarok jó része az angliai időjárást is nehezen tolerálja akkor mi lenne Svédország északi részén? Nem kéne atom a véghez…

    13,14:

    a durva az, hogy egyszerre jelen van a fizikai és mentális probléma.
    Németország szorosan a nyomukba jár ebben biztos vagyok.
    Ez pedig nem ideális jelölt, ezek potenciálisan még önmagukra is veszélyesek, nemhogy egy háborúban. Szóval kényszersorozás ma már nem lehetséges, vagy ha úgy jobban tetszik értelme nincs, max ha az állam ki akarja végezni a lakosait.

    A globalizmusnak egyébként megvan az a hátránya hogy legyengítette a nacionalista érzelmeket is. Ezek nélkül pedig nehéz hagyományos értelemben vett háborúról beszélni, hiszen ki harcol ki ellen?
    Régen angol harcolt német ellen.
    Most angliai magyar fog török ellen? 😀
    Szívás ez a multikulti, de előnye is van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük