(1509) Tudtad-e?

Tibor bá’ online

 

~q208Becslések szerint Magyarországon több mint egy millió kutya él (és persze eszik), nagy részük egy gazdi mellett. Soha ennyi kutyát nem tartottak az emberek, aminek az okát valakik kideríthetnék, mert én nem fogok találgatásokba belemenni. Viszont a kutya tartás megkövetel némi ismeretet is, amire akkor döbbenünk rá, amikor a hírekben arról értesülünk, hogy egy kutya minden előzmény nélkül leharapta egy csecsemő, vagy kisfiú fél arcát. Ki a hibás? Természetesen a gazdi, mert minden kutya olyan, amilyenre nevelődik a gazdi mellett. De nem ez a lényeg, mert a kutya populáció mérete mellett a „balesetek” száma viszonylag alacsony. Amit tudni kellene minden gazdinak az, hogy a kutya nem ehet mindent, amit az ember eszik. Van néhány dolog, ami a kutyák számára kifejezetten méreg.

  • Újabban kezd divatba jönni a nyírfacukor, vagy xilit (illetve xukor), mert édes, de kalória mentes, és ebben az elhízottak világában sokan szeretnének lefogyni. Ezen kívül egyre több a cukorbeteg is, akik cukor helyett fogyasztják. Igen ám, de a kutyák számára a xilit halálos méreg. Ugyanis a xilittől a kutyák inzulin kiválasztása az egekbe száll, ami súlyos vércukorszínt süllyedést vált ki, és persze halált.
  • A csokoládéról tudott (már akik), hogy kutyának nem való. Ugyanis a csokoládéban metilszantín van, amitől a kutya hiperaktív lesz, és piszokul szomjas, ami abnormális szívműködéssel jár. Nagyobb adag esetén a dolog vége a kutya elhalálozása.
  • Nem nagyon valószínű, hogy a 200 Ft/db avokádóból a kutyádat akarod megetetni, de azért jobb ha tudod. Az avokádóban perszin van (gomba toxin), ami az emberre ártalmatlan, de a kutyáról ez nem mondható el.
  • Szőlő és mazsola: A szőlőről viszonylag közismert, hogy nem való kutyának, mert számára mérgező. Elsősorban a veséjüket teszi tönkre.
  • Élesztő, vagy élesztő maradvány (pl. félig nyersre sütött kenyér, vagy erjedt étel) a kutya gyomrában szaporodásnak indul. Az így keletkezett nagy mennyiségű bélgáz bélrepedést okozhat, ami nagyon fájdalmas halálhoz vezet.
  • Hagyma, foghagyma: A hagymában található tioszulfát a kutya vérében okoz változást (oxidálja a hemoglobint), a vér oxigénszállítás készsége végzetes mértékben megromolhat.

Nem feltételezem, hogy bárki fagyállóval itatná a kutyáját, de esetleg hanyagságból kifolyólag a kutya hozzáférhet, és ha hozzáfér, fel is fogja lefetyelni, mert ízleni fog neki. A fagyálló természetesen mind az ember, mind pedig a kutya számára méreg. Ugyanez elmondható a rágcsálóknak kitett méregről, ami belső vérzést okozva pusztítja el az állatot. Ennek alapanyaga gabona, ami nem kifejezetten kutya étek, de mit lehet tudni, esetleg megeszi ha más miatt nem, kíváncsiságból.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
______________________________________

5 gondolat erről: „(1509) Tudtad-e?

  1. Köszönöm Tibor bá a hasznos információkat.
    Saját szememmel láttam, egy sovány kutya lekerekedett élű krumplikockákat produkált.
    Kérdésemre, mivel szokta etetni, főttkrumplival, volt a válsz.
    Ha nem változtat a kajáján, mondom neki, jóllakottan fog éhendögleni a kutyája.

  2. Köszönöm, Tibor bá, a hasznos posztot. A szőlő kifejezetten meglepett, mert a kutyám sajnos szereti. Kezdettől fogva tiltom neki, ha látom, hogy eszi – eddig nem a kutya miatt, hanem mert sajnáltam a szőlőt. De ahogy ismerem, ha meg is tanulja, hogy nem szabad, csak akkor nem eszi, amikor tudja, hogy a közelben vagyok. A nap nagyrészét egyedül tölti a kertben, ahol bizony van szőlő is. Mit lehet ilyenkor csinálni?

    Mondjuk, már négy éve él ebben a kertben, ha eddig túlélt, valószínűleg kibírja még egy darabig.

  3. 2:
    A mi Dezső kutyánk is ette a szőlőt, és nem halt bele, de nem etettük. Úgy látszik némi szőlő elviselhető a kutyák részére.

  4. Tíbor bá!
    Én is köszönöm a hasznos infókat!
    A mi kutyánk: „szereti” a szőlőt az almát , valamint a cseresznyét is !
    Nem fogyasztja el a fügét!
    Kiássa a kertből a sárgarépát, ” lelegeli” a piros, fehér és fekete ribizlit.

    ( most akkor én kutyagyilkos vagyok?)

  5. A kutya olyan, mint a disznó. Igazából mindenevő, csak nem veri nagydobra, mert szereti a kolbászt is 🙂

    A kutya mindent megeszik, szerintem ez alapvetően túlreagálás. Még csokoládét is lehet neki adni, persze nem sokat, csak hogy az ízét érezze.

    Amiben különbözik tőlünk: nekik nincs olyan színlátásuk, tapintásuk, mint nekünk, igaz van nagyon jó szaglásuk. De, szóval ezt nyilván a legtöbb kutyás tudja: a kutya nagyon könnyen hány. Ha mérget zabál fel, vagy bármit a szervezete egy picit is méregnek ítél, ki fogja hányni.

    Szőlőt, gyümölcsöket minden további nélkül lehet adni a kutyának. Ha ez mind igaz lenne, a kutyafaj már rég kihalt volna. A vadonban nincs mellettük ember, aki megmondja, mit ehet és mit nem, mégse halnak ki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük