(1492) Az igazi ötvenhat

Tibor bá’ online

 

~q400Mára hatalmas ünneplésekkel akarnak bizonyos csoportok rátenni még néhány lapáttal az eddigiekre, de ténylegesen reális kiértékeléssel még nem találkoztam. Mindenről van szó, csak a valóságról nincs. Pótoljuk!

Ötvenhat nem a „szabadságról” szólt. Nem „szabadok” akartunk lenni, hanem jólakottak. Nem igaz az, hogy az oroszok ellen irányult a tiltakozás. Hanem, amikor az oroszok megindultak, kénytelenek voltunk felvenni velük a harcot. Nem igaz az, hogy a komcsik ellen léptünk fel. Nem igaz az, hogy nyugati kapitalizmust akartuk, de szerettünk volna néha húst látni az asztalunkon.

Nem az volt a baj az kommunista vezetéssel, hogy megszüntették az úri Magyarországot, hogy felszámolták a burzsuj középosztályt, stb. Ami kiverte a biztosítékot az a folyamatos, az egész nemzet részére kiterjedt, egyre fokozódó megszorítás, az életszínvonal hihetetlen zuhanása és a hazugságok áradatának a növekedése volt. Ha le akarom rövidíteni: hallatlan elszegényedéssel összekapcsolt minden képzeletet felülmúló hazugság áradat. Ezt akartuk megszüntetni, és bosszú azon testület felé terjedt, amely fenntartotta a rendszert (Államvédelmi hatóság), majd azokra irányult, akik ezt a kizsigerelő gárdát életben akarták tartani (orosz csapatok).

Erre azért és csak azért érdemes, vagy lenne érdemes emlékezni, mert ezek az idők kezdenek visszatérni. A társadalom egyre szegényebb, a nyomor növekszik, miközben egyre pofátlanabb hazugságokat vágnak hozzánk.

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
___________________________________

25 gondolat erről: „(1492) Az igazi ötvenhat

  1. Ott a pont!

    „A történelem ismétli önmagát.” Hiába, a rendszerszintű játékelmélet már csak ilyen…, igaz az akkori forradalom tevékeny magját képező értelmiségi fiatalság mai utódjai már rég „nyugaton robotolnak”…!

  2. Szia. Teljesen reális amit leírtál, mondhatnám abszolút élet szagú. Az éhség nagy úr. Mindenki éhes valamire, a sok kicsi ennivalóra (amiből egyre több a junk food) a kevés nagy pedig hatalomra és még több milliárdra. 2016, 2026…?? A hatalmasságok majd legfeljebb menekülnek hogy keletre vagy nyugatra az még kérdés,de pucolnak az biztos. Addig is a köznép kommunikációját, az eseményekre való rálátását pl. a netezést egyre jobban nehezítik, végtelen eszköztárral: további oldalak blokkolása még újabb adók? (Néhány tipp: Kábel adó, wifi adó,billentyűzet használatnál gombnyomásonként 2,50.-Ft adó) Lehetőségeik most még korlátlanok. De minél magasabbra mászik a karrierista hegymászó annál nagyobbat zuhanhat. És akkor a lehetőségek eltűntek.
    Újabb adó tippjeim hogy még szarabbul érezhessük magunkat: férfiaknak piszoár adó a wc-ben, (decinként fizetendő díjjal) kékestetői kirándulásnál tiszta levegő adó (percenként fizetendő, de gyereknek akár 50% kedvezmény) Kocsmákban tahó adó aki káromkodik fizet. Aki nem jelenti azonnal (antispicli adó)az is csenget… 1984 és vagy Szép új világ…
    De én nyugodt vagyok, mert napról napra jobban teljesítünk. A kizsigerelésben és porhintésben feltétlenül.

  3. Hálás köszönet azért az írásért Tibor bá’!!
    Már úgy hozzászoktunk a folyamatos hazugságáradathoz, nagy, üres szólamokhoz, agyoncsépelt szavakhoz és ahhoz, hogy folyamatosan manipulálni próbálnak. Ezek után jön egy ilyen egyszerű visszaemlékezés, amire végre felkapja az ember a fejét és arra gondol, hogy van még hál Istennek valaki aki ezt így leírja.
    Félelmetesen összecseng, szegény apai Nagyapám visszaemlékezéseivel…
    Rengeteget beszélgettem vele ezekről a dolgokról.
    Az ötvenes években a Ráday utcában laktak nagymamámmal, ott voltak végig, az élő szemtanúk. Máig a fülembe cseng a hangja, mikor a kilencvenes években elkezdődtek az ilyesfajta „56-os ünneplések”: „Nem igaz! Hidd el ennek amit itt összehordanak semmi köze ahhoz ami történt”…

  4. Tiborbá az összesítőd pontos. Egy-két megjegyzés. A leszegényedés háttere is fontos. A háború után USA felajánlotta magyaroknak is a Marshall tervet. Sztálin is felajánlotta tervét, hogy a pengő/forintot, szovjet ‘módra’, azaz, ha M-ország a komekon államok tagja lesz stabilizálni fogja. Természtesen, M-országon a sztálini bábok rábeszélték a kisgazdapárt – vezetőit az akkori kormányban, hogy szövekezzenek és fogadják el a sztalini formulát. Tudni kell azt is, hogy a Szövetségesek nyugati részének (USA, Anglia) hatalmasai cserben hagyták a magyarok vergődését a Szálasi féle rémuralomban. A szovjet csapatok nem vonultak be Ausztriába, de eltiporták M-országot. Szemelőtt tartva ezt, nem lehet csodálkozni, hogy a magyar egy ‘ látszólag megszelidült fenevad medvéhez társult. ’Hosszú sztori. Vissza a pengő/forinthoz. ‘47/48 elején egyik napról a másikrea a forint valóban jó volt. Az ország tele volt minden jóval. Még banán, narancs is kapható volt. A rákosiféle per (mokktárgyalás) sikeres kimenetelén élt és növekedett az u.n. szocializmus. A jólét, azonban, még egy évig sem tartott, amikor Rákosi nagy beszédében beszámolt és vádolta a nyugati szellemben élő népet és kijelentette!!, hogy megzabáltátuk a jövőnket. És az árak az egyik napról a másikra felemelkedtek 100/120%-al, míg a fizetések max. 21%-al. Egy szemtanú példa. Az 50-s ével eljén a Metró építeseknél dolgoztam mint tervfelbontó. 3-5 éves terveket dolgoztunk fel. Én akkor a Szabadságtér-I 11/a munkahelyen dolgoztam. Ahol ma a Pavilon van ott volt a lejáró zsilip. Hetenként többször jártam le a mélybe, sokszor az időelemzővel…stb. Tibotbá már tett egy-két megjegyzét a normásokról. Persze, nekem a tervezéshez adatok kellettek,úgy az építésvezetőktől, mind az IDÖELEMZŐTŐL. Itt most nagybetüvel írom, mert Ő volt a ‘to be or not to be’ meghatározója. Na most a tény. 1951-ben 1 km IV. osztályú agyagos fold kitermelése, 1.8 légkm nyomás alatt 128ft volt. 53-ra már a kitermelést 32ft-al kellett számolnom. A kánaán pokollá lett. Kezdetben a le és felszállás a zsipben 30 perc volt. A fial bikaerős melós ’53-ban 3-4 percalatt járt fel és le a keszonba. Persze a testben maradt légbuborékok, mintha késsel, fejtették volna le a gyenge csonthártyát. Sok fiatal impotens let, krippli. Szemtanúja voltam. Ez volt az egyik pont amiért résztvettem a szabadáság harcban. A 11/a mukahely titkos munkahely volt. És mégis, mint egy lekáderozott pártonkivüli ‘ NBI-ben megsérült élsportoló’ ott dolgoztam. Titkos hely még ma is. 2013 márciusában jártam arra és érdeklődtem. USA Követség vette meg a romokban heverő 11/a épületet, ahol doilgoztam.
    Nos, summa summarum. Hogy romba jussatok, válasszátok meg Gyurcsánt. Pompásan hazudik, mind az elődei. Soknak még 10Mb internet megvásárlására sem less elég pénze.

  5. 4:
    Lenne nálad mit pontosítanom, de csak két tétel: 1) A forint bevezetése (1946.08.01.) után se lehetett kapni banánt, narancsot Magyarországon. 2) Marshall terv és hasonló ábrándozások helyett az a lényeg, hogy országunkat a nagyhatalmak Jaltában oda adták Sztálinnak. A többi csak propaganda.

  6. Milyen igaz! Eddig nem tudatosult bennem, hogy (miről) erről szólt 56 valójában.
    Köszönöm a posztot

  7. „Nem az volt a baj az kommunista vezetéssel, hogy megszüntették az úri Magyarországot,”
    Nem bizony!
    Azért az „úri” Magyarországért még egy mogyoróvesszőt sem fogott volna a nép, nem hogy fegyvert.
    A bolsik talán egyetlen jótéteménye, hogy szétzavarták ezt a parazita réteget.
    Tudom, voltak kivételek, de mint köztudott, „a kivétel erősíti a szabályt”.

    Inkább talán a főok volt, csak az uralkodó réteg változik, a „módszer” ugyan az.
    Ezt ismerte föl Kádár, juttatni egy picit az alsóbb rétegeknek is és akkor csendben, nyugodtan marad.

  8. MArhák ! ( 🙂 ) MINDIG Úri Magyarország van!!! Csak az urakat néjha elvtársaknak hívják. A szocizmus egy darabig nivellált, de már a 70-es évekre nyilvánvaló volt, hogy új arisztokrácia épül és 45 után egyből budai villákba költöztek a főelvtársak.

  9. 8.
    Csak nem mindegy, hagyják élni az alsóbb rétegeket is, vagy megnyúvassztják, mint tette azt az „úri” Magyarország!
    Majd ment a nagy siránkozás Trianon miatt.

  10. #2 Nem tudom, hogy ki súg adóügyben Orbánnak de sejtem, hogy a Jud Süss.

  11. Off Mi van abban az adótörvényben/költségvetésben amit ezzel az internetadóval kell fedezni??? ON

  12. Rezsicsökkentés=délibáb. Rövid ideig látható majd szétfoszlik.
    Emberek!A választások véget értek. Ami most jön az lesz az eszelős szívatás!Feneketlen zsebek várják a milliárdokat. Nemcsak az űrben vannak fekete lyukak hanem itt a Földön s kis hazákban is.

  13. 8:
    Első munkahelyemen (1952) nekem roppant szimpatikus volt, hogy a Magyar Gyapjúfonó (ahol dolgoztam) igazgatója ugyanavval a HÉV-vel jött be a gyárba, mint amivel én, és ő is lóden kabátot hordott télen, mint én. Ja, és a fizetése mindössze duplája volt az enyémnek. Az Egyesült Izzóban (1965) háromszorosa. Kádár alatt a honvédelmi miniszternek a nyaralóját kiskatonák építették, ez volt a korrupció non plusz ultrája. Lehet, hogy én is marha vagyok, de a különböző úri Magyarországok között igen jelentős különbség érzékelhető.

  14. 11: cafeteria adóterheinek növelése, különféle termékadó mosószerekre szappanokra, irodai papírra, jegyzettömbökre. kivetik ezt a sápot valamennyi kozmetikai szerre, a dezodorokra és még a lakásillatosítókra is.

    Mintha gumicsont lenne az egész

  15. 9: A régi hazug propaganda. Horthy alatt nem nőtt az elnyomorodás, hanem csökkent. A statisztikák ellenőrizhetők. Természetesen 45 után sokkal nivelláltabb lett az életszínvonal, de azonnal megindult az új arisztokrácia kiépülése és 89 után a folyamat felhúzta a hétmérföldes csizmát.

  16. 14: Kálmi
    Kössz, sejteni lehetett, hogy itt gumicsontozásról van szó…..úgyhogy tényleg neki állnom a szappanfőzésnek.

  17. 15: „nem nőtt az elnyomorodás, hanem csökkent”

    Ezt talán a fiatalok elhiszik.
    Ugyan az volt, mint most. A gazdagok még gazdagabbak lettek, a szegények még szegényebbek.

    /Ugyebár mihez képest? I.vh., trianon, nagy gazdasági válság után persze beindult egy háborús konjunktúra, na de hova vezetett?/

  18. 17: Persze, én is a hadbalépésig értem, hogy nem nőtt a nyomor. A végső mérleg halálhörgés, siralom, romhalmaz volt.

  19. 18:
    Távol áll tőlem, hogy késhegyre menjek veled a Horthy rendszert illetően, de nekem volt egy eléggé kiterjedt családom, akiknek sorsát igen jól ismerem, illetve emlékszem rá. A Horthy rendszer nem törődött a munkásosztállyal és a paraszti rétegekkel, de területi igényeihez kellett az ágyútöltelék. Tehát épített ONCSA házakat, ingyen orvosi felügyeletet hozott létre az elemi iskolákban, ingyenes fogorvosi ellenőrzéseket szervezett, ingyen üdültette a véznábbakat és alul tápláltakat, illetve ingyenesen vehettek részt kvarcolási programban (akkor még azt hitték nem létezik bőrrák). A Tűzoltó utcában működött a Fehérkereszt (ma is gyermek kórház), ahol ingyen kezelték a szegény gyerekeket. Ez akkor jobb volt mint a svéd minta, de szigorúan csak a gyerekek számára létezett. Persze ez nagyon szép dolog, de a mögöttes szándék???

    Ami általános javulás volt, az a háború előtti konjunktúrának volt köszönhető, amire Observer nagyon helyesen rámutatott.

  20. 19: Köszönöm, hogy megcáfoltad magad! 🙂
    Horthy bűnös a vesztes és saját hibáik miatt is vesztes háborús katasztrófában, bűnös a vidéki zsidó honfitársak deportálásában, kb. felük halálba küldésében, de mindezt ő se direkt csinálta gonoszságból. (bár a zsidódeportálásnál persze erről lehetne vitatkozni) A békeidőben a rezsim teljesen egyértelműen igyekezett a társadalmat fejleszteni és a nyomort megszüntetni. Tessék egy statisztikákkal operáló rendes tanulmányt összerakni, persze vannak ilyenek.

  21. Fiatal vagyok, nem szállok vitába ’56-tal kapcsolatban. Ugyanakkor az az érzésem hogy minden lázadás, forradalom, szabadságharc esetében már jelenében sem egységes sôt olykor ellentmondásos lehet ki miért vagy mi ellen lázad, mik a céljai vagy akár eszközei. Látszólag egy oldalon álló vagy oda sorolt egyénnek, csoportoknak is lehetnek eltérô céljai. Ami a közös bennük az a jelenlegi hatalom megbuktatása, ami tulajdonképpen nem cél, hanem szükség.

  22. Na mi lesz akkor?Kezdődik a nyirkai jóslat? 🙂

  23. 21:
    Nézd, volt egy Horthy rendszer, ahol a melós és a paraszt nem számított, de annyit kapott, hogy az életét fenntarthatta és még utódokat is nevelhetett. A háború után mindenki tudta (aki élve maradt) hogy vesztettünk, és ennek ára van. A háború befejezése után jött az újjáépítés, amiből mindenki példásan kivette a részét. Három évvel később, amikor már funkcionált az ország és a termelő eszközöket újra beindították, Rákosi hatalomra került és mindent államosított. Joggal várhatták az emberek, hogy végre jobb idők várnak ránk. Jobb idők helyett egyre nagyobb méretű megszorítások jöttek, csak akkor másképpen működtek a dolgok (erre találták ki a sztahanov mozgalmat). Egyre több munkáért egyre kevesebbet fizettek (mert Pioker elvtár 1470 százalékra teljesítette a normát). Ráadásul a legkisebb félrelépésért börtön járt. Az ország nagy része rabgazdaságokban dolgozott, ahol a munkájáért valóban csak napi 3 étkezést kapott. Akkora volt a nyomor, hogy a leszerelt kiskatonák nagy része megtarthatta az egyenruhát (mínusz a jelvények és jelzések) mert amíg katona volt a családja eladta a ruháit, hogy enni tudjanak. Az emberek rádöbbentek, hogy ebben a szocializmust építő rendszerben sose érjük el a magasabb életszínvonalat, mert a rendszer nem működik. Ezért lázadtak fel, nem a „szabadság” miatt. A megalakult munkás tanácsok nem kapitalizmust akartak, hanem eredményesebb gazdálkodást, amiből nagyobb béreket lehet fizetni. Ez persze egybecsengett azzal, hogy a volt polgári réteg vissza akarta kapni az elrabolt javait.

  24. 11: Gergo55, most olvastam a Kiszamolo blog hozzászólásaiban, hogy olyan törvény is a csomagban van, hogy az önkormányzatok arra vethetnek ki adót, amire csak akarnak.
    Ijesztő

  25. Keleten és nyugaton az önmaga szintjéhez mérten egyaránt gyengülés figyelhető meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük