(1491) Oh, Dr. Alzheimer, minek köszönhetem a látogatást?

Tibor bá’ online

 

~q400A civilizáció hozott magával néhány betegséget. Például a koszorúér szűkületet, aminek vége az infarktus. A saját ésszerű sejtésem szerint ezt a margarin elterjedése hozta magával. A margarin gyártás során transzzsírsav keletkezik (ami a természetben nem létezik), ami első számú kiváltója az infarktusnak. Évtizedeken keresztül a margarin gyártók finanszírozásával született kutatási eredmények a telített zsírsavakat kiáltotta ki bűnösnek, miközben telített zsírsavból képtelenség transzzsírsavat előállítani véletlenül vagy akarattal. A másik civilizációs betegség az Alzheimer kór, ami az agyat támadja meg idősödő embereknél. Első jele a feltett kérdések folyamatos ismétlése, és mivel hatalmas esély van rá, hogy idősebb korodban te is áldozatává válsz, legjobb, ha megjegyzünk néhány tényt a kórról.

Az öregedés folyamatához az Alzheimer kór nem tartozik hozzá, de a kor előrehaladtával az esély rá egyre nagyobb. 40 év alatt gyakorlatilag nem létezik. 60 év alatt az esély rá 1:2500-hoz. De 65 éves korban már 1 százalék szenved a kórban, 68 éves korban ez már 2 %. 70 évesen pedig 3 %. Ezt követve az esély meredeken emelkedni kezd. 85 éves korban az előfordulás 50 százalékos (fordítás közben most esett ki a billentyűzet a kezemből 😀 )

Az Alzheimer kór gyógyíthatatlan. Állítólag meg lehet viszont előzni a szellemi és a fizikai aktivitás fenntartásával, de erre konkrét bizonyíték nincs. Ennek ellenére ajánlatos mindkettő fenntartása, mert baj belőle egészen biztos nem származik.

A rémhírekkel ellentétben nincs arra bizonyíték, hogy az Alzheimer kórt alumínium edény használata, aspartam (édesítőszer) fogyasztás, influenza vakcina, amalgámmal tömött fog okozná.

A légszennyezés hatását éppen tanulmányozzák. Viszont észlelték, hogy a benzodiazepin csoportba tartozó nyugtatók, mint például a Xanax, hosszútávú szedése (amire könnyű rászokni, és veszélyes a hirtelen abbahagyása) kiválthatja a kórt.

Mivel a kórban szenvedők beszéde értelmetlen, a gondozónak meg kell tanulni azok valós tartalmát. Néhány példa: Nem akarok meghalni = Rosszul érzem magam, biztos meg fogok halni. Te piszok disznó, elloptad a pénzemet = Régen nem szorultam mások anyagi támogatására, szörnyű, hogy eltartanak. Megmerevedett testtel azt ismételgeti, hogy „otthon” = szeretne visszamenni a múltba, amikor minden rendben volt. — Ebből is látszik, hogy a betegségben szenvedő családtag felügyelete elképesztő türelmet és megértést követel.

A kór folyamatos rosszabbodással jár. Általában a folyamat kábé kétharmad részéig a családok képesek vele együtt élni. Ezt követve a maximális igénybevétel erodálja szeretetet, ami a beteg részére intézményi elhelyezést jelent.

Alzheimer kór minden esetben halállal végződik.

___________________________________________________________________

Különbség a természetes öregedés és az Alzheimer kór között

Nem találod a kulcsodat – fontos tárgyakat állandóan rossz helyre teszel. Pl: kulcsokat a jégszekrénybe, pénztárcát a mosogatóba.

Egyes szavak nem jutnak az eszedbe – családtagok vagy mindennapos tárgyak nevére nem emlékszel, vagy egészen más szót használsz helyette.

Egy beszélgetés pontos részleteire nem emlékszel – teljes beszélgetések megtörténésére nem emlékszel.

Érzékenyebb vagy a hidegre – függetlenül az időjárástól, melegben több pulóvert, hidegben csak egy szál inget veszel fel.

Nem találod a vényedet – nem tudod követni a vénnyel kapcsolatos utasításokat.

Elfelejtesz befizetni egy csekket – nem érted meg az elszámolásokat, nem vagy képes számításokat végezni.

lemondasz baráti találkozót – nem érdeklődsz az emberi kapcsolatok iránt, órákat ülsz a TV előtt, többet alszol, mint kellene.

Néha szomorú vagy – gyors hangulatváltozásokon esel át, könnyekre fakadsz vagy dührohamot kapsz minden ok nélkül.

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_________________________________

13 gondolat erről: „(1491) Oh, Dr. Alzheimer, minek köszönhetem a látogatást?

 1. Tibor bá’, ami alul a felsorolásban van, az az öregedés vagy az Alzheimer jele? A fene se igazodik el rajta… 😀 😉

 2. 1:
  Ez eseteben nálad már beindult. 😀

 3. Ez tetszett Tibor bá’: az „Alzheimer kór minden esetben halállal végződik”
  miért, van valami olyasmi, ami nem végződik halállal? 🙂 lehet örökké élni? Én nagyon nem szeretnék.

 4. Én ápoltam több évig ilyen beteget.Senkinek nem kívánom.

  „Ebből is látszik, hogy a betegségben szenvedő családtag felügyelete elképesztő türelmet és megértést követel.”

  Így van Tibor bá..

 5. 5:
  Rengeteg dolog van, ami nem halállal végződik. Például a házasság. A legtöbb vége a válás. 😀

 6. Tudod Tiborbá a melódiák bolondja vagyok… és szórakozott! A napokban sietnem kellett a wc-re és annyira kellet sietnem, hogy megragadtam a gatyamadzagot és fütyörészve brunzoltam. A fenti szöveged elgondolkoztat.

 7. 9.
  Most jut eszembe, ha jól elékszem, kortársak vagyunk. Változtass témát Tiborbá…. köszi, a t. Tagok kisütik, hogy……

 8. Ezt találtam:

  Kurkuma – megoldás az Alzheimer gyógyítására?

  Indiában az idősebb emberek között szinte ismeretlen az Alzheimer-kór (100000 lakosra jut 3,24 megbetegedés) emiatt kezdték el vizsgálni a kutatók a körülményeket, illetve az étrendet, ahol a curry minden étkezésnél megtalálható az asztalon. Nemrég fejeződött be a kurkumin, mint az Alzheimer-kór lehetséges gyógyszerének klinikai kutatása. Bebizonyosodott, hogy a kurkuminnak erős ant-amyloid (keményítőszerű anyag) hatása van, tehát blokkolja a béta amyloid szenilis plakkok agykéregi felhalmozódását, ami más egyéb tényezőkkel egyetemben okozza az Alzheimer betegség jellemző patológiai elváltozásait.

  Az eddig publikált klinikai kutatások eredményeinek alapján a kurkumin hatékonyan érvényesülhetne többek közt a pszichiátriában is, mint antidementívum az Alzheimer-kór kezelésében, gyógyításában.
  http://antalvali.com/kurkuma/kurkuma_avagy_mit_tud_a_szent_por
  Még az is lehet, hogy igaz.

 9. Tibor bá az irás elején a margarinokról lenne néhány kérdésem.
  Minden margarin tartalmaz transz-zsírsvat? Mert van olyan amin nincs
  feltüntetve.
  A süteményreceptek többsége sajnos margarint ír a készítéshez. Ha vajjal akarom kiváltani, akkor pl 25dkg -nál 3-szor annyiba kerül.
  Van esetleg bármi amivel árban hasonlóan lehet kijönni, de nem tartalmaz Tr-zsírsavat?
  Mi a helyzet a főrőtejszínnel, étolajjal? Ezek is tartalmaznak transz-zsírsavat?
  Ezek a kérdések merültek fel, mikor az átállásról beszélgettünk a párommal. Sokat segítene a döntésben, ha ismerném a válaszokat…

 10. 12:
  Minden margarin káros, még az is, amelyik úgy hirdeti magát, hogy „szívbarát”. Ugyanis, amikor telítetlen zsírsavakat „keményítenek (olajból margarin lesz) akkor egyes telítetlen zsírsav molekula átváltozik transz-ra. De átváltozni csak a telítetlen tud, a telített NEM. Ezért jó a közönséges disznózsír, és a vaj. És pont a telítettség miatt üldözték.

  Hogy a vaj drágább azon nem lehet segíteni, de margarin helyett lehet használni sertészsírt a hájas pogácsában, stb. (megszokás dolga), aminek csak 600 forint kilója.

  A keresőbe írd be „transzzsírsav” elég jól megmagyarázza a poszt.

  A főzőtejszín OK, csak drága. Az étolajat kerülni kell, mert nagyon sok benne az omega-6.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük