(1482) Washington elpusztítja a világot

Tibor bá’ fordítása online

~q207Washington Is Destroying The WorldPaul Craig Roberts írásának (2014.10.07.) teljes fordítása. — Aki nem hallott volna róla. – Ki ez a Paul Craig Roberts? Az amerikai kormány pénzügyminiszterének volt a helyettese, és mint ilyen igen jól ismeri a washingtoni viszonyokat. Egy időben a Wall Street Journal segéd szerkesztője volt, és számtalan egyetemen tartott előadásokat. Több könyv szerzője, amelyekben kritizálja a rabló kapitalizmust. Ha többet akarsz tudni róla: http://www.paulcraigroberts.org/

A washingtoni háborús uszítok Oroszországgal és Kínával szemben tanúsított agresszív és esztelen hozzáállása szétzúzta Gorbacsov és Reagan megállapodását, akik leállították a hidegháborút és megszüntették a nukleáris világégés veszélyét. Most viszont a neokonzervatívok, az amerikai adófizetőktől függő amerikai katonai/biztonsági komplexumok, és az általuk pénzelt amerikai politikusok feltámasztották a nukleáris fenyegetést.

A korrupt és kétszínű Clinton rezsim felbontotta azt a megállapodást, amit H.W.Buch adminisztrációja Moszkvával kötött 1990-ben. Moszkva hozzájárult az egyesített Németország NATO tagságához, cserébe Washington megígérte, hogy a NATO nem fog kelet felé terjeszkedni. Gorbacsov, James Baker amerikai külügyminiszter, Jack Matlock Amerika moszkvai nagykövete, a titkosítás alól feloldott dokumentumok bizonyítékai szerint Moszkvát biztosították arról, hogy a NATO nem fog Kelet Európa felé terjeszkedni. 1999-ben Bill Clinton adminisztrációja megszegte H.W.Bush elnök adminisztrációjának a szavát. A korrupt Clinton beléptette a NATO-ba Lengyelországot, Magyarországot és az éppen megszületett Cseh Köztársaságot. George W. Bush elnök szintén megszegte apjának, H.W.Bushnak, valamint a részeges James Bakers „Dubya” szavát, és 2004-ben beléptette a NATO-ba Észtországot, Lettországot, Litvániát, Szlovéniát, Bulgáriát és Romániát. Végül a korrupt és reménytelen Obama adminisztráció 2009-ben hozzáadta Albániát és Horvátországot is. Más szavakkal, 21 év alatt az amerikai elnökök megtanították Moszkvával azt, hogy az amerikai kormány szava nem ér egy fityinget se.

Mára Oroszországot az amerikai és a NATO bázisok körbeölelik, amihez most hozzájönne az évszázadokon át Oroszországhoz tartozó Ukrajna és Grúzia (Sztálin szülőföldje), illetve Montenegró, Macedónia, Bosznia-Hercegovina és talán még Azerbajdzsán is. Vagyis egy hatalmas terület, ami valamikor a volt Szovjetunióhoz tartozott, most a washingtoni birodalom részévé vált. A „demokrácia megteremtése” csupán csak gazdacserét jelent.

Washington szokása beültetni egy bábút a NATO főtitkári székbe. A legutolsó főtitkár a volt norvég miniszterelnök Jens Stoltenberg, aki Washington parancsára felbosszantotta Moszkvát azzal a kijelentéssel, ami szerint a NATO félelmetes hadseregének rendfenntartó szerepe van a világban, és mint ilyen Washington kívánságának megfelelően bárhová bevethető. Ez természetesen totálisan ellenkezik a NATO alapszabályával és szerepvállalásával. Stoltenbergnek, Washington bábjának válaszolt Igor Korocsenko az orosz védelmi minisztérium szóvivője: „Az ilyen kijelentések lerombolják a nemzetközi biztonságot, és mivel a NATO védelmi szövetség veszélyezteti Oroszországot, megfelelő válaszlépéseket vált ki.” – Ez a válaszlépés pontosan az, ami várható volt: Akkora nukleáris arzenál létrehozása, ami az Egyesült Államokat és Európát egymásután többször is le tudja söpörni a térképről.

Ezek az arrogáns, washingtoni őrültek saját önhittségükben fetrengve a „megkerülhetetlen nemzet” kifejezéssel provokálták Moszkvát addig, amíg el nem érték, hogy Oroszországnak ma már több nukleáris töltete van, mint Amerikának. Mivel Washington megszegte a szavát és rakétaelhárító rendszereket telepít Oroszország határai mentén, Moszkva kénytelen volt olyan szuperszonikus ICBM-eket kifejleszteni, amelyek folyamatos pályamódosításuk miatt a mai ABM rendszerekkel megsemmisíthetetlenek. Persze a Washingtonból sok milliárd dollár hasznot húzó amerikai ABM gyártók ezt cáfolják.

Az olyan országok, mint például Lengyelország, amelynek a kormánya elég balga ahhoz, hogy beleegyezzen az ABM-ek telepítésébe, meg lesznek semmisítve még mielőtt az ABM telepítés befejeződne. A a III. világháború legvalószínűbb okozója a kilóra megvett kelet európai kormányok szélsőséges hülyeségből származó bizalma Washington iránt. Az új Armageddon boldog résztvevői az amerikai katonai/biztonsági komplexus. Ezek a kapzsi szemetek, „magáncégek”, akiknek jövedelme kizárólag állami megrendelésekből származnak, egyre nagyobb haszonra vágynak teljesen függetlenül az emberi áldozatok számától. Az amerikai szenátus szóvivője, Jim Inhofe, a szenátus honvédelmi albizottságának tagja, feltámasztotta a 60 évvel ezelőtt elsütött argumentumot, miszerint Amerika lemarad a fegyverkezési versenyben, ami alapvető fontosságú a szenátorokat pénzelő amerikai katonai/biztonsági komplexus profit maximalizáláshoz.

A washingtoni örültek nem csak az orosz stratégiai nukleáris erőket aktivizálták miután felébresztették álmaiból, de a kínait is. A múlt évben Kína közzétett egy képekkel illusztrált leírást arról, hogyan tudná Kína nukleáris fegyverekkel elpusztítani Amerikát. Ez volt Kína válasza Washington esztelen tervére, ami szerint légi és tengeri bázisokat építene a Fülöp-szigetektől egészen Vietnamig annak érdekében, hogy ellenőrizni tudja az erőforrások hajóztatását a Dél-kínai tengeren. Milyen hülyéknek kell ülni az amerikai kormányban, hogy feltételezzék Kína szemet fog hunyni érdekszférájának ilyen fokú megsértése felett? – Kína most kiegészítette nukleáris fegyverzetét egy teljesen újfajta mobil ICBM egységgel, amiről Washington semmit se tud, mert a CIA el van foglalva a hong-kong-i tiltakozók szervezésével.

Mind Oroszország, mind pedig Kína meg volt elégedve, hogy részese lehet a világgazdaságnak, javíthatja állampolgárainak az életét, valamint az ország gazdaságát. De akkor jöttek az újkonzervatívok, arrogáns pszichopaták gyülekezete, akik kijelentették, hogy Washington nem fogja senkinek megengedni, még Oroszországnak, és Kínának se, hogy céljainak nem megfelelő, független külpolitika folytatásához szükséges szintre emelkedjen.

Az atomháború visszajött a képbe. Elsőre Washington kezdte el fenyegetni azokat, akik szerinte riválisok. Majd, amikor a feltételezett rivális nem hódol be, akkor Washington démonizálja.

A washingtoni udvari történészek által írt történelem szerint a modern idők leggonoszabb démonai a II. világháború japán és német kormányai, valamint a II. világháborút követően, Sztálin orosz kormánya. Ugyanis ezek az udvari történészek simán átlépnek a tényeken. Washington Japánt bele kényszerítette a háborúba azzal, hogy lehetetlenné tette Japán erőforrásokhoz való hozzáférését, majd ledobott rá két atombombát, amikkor a japán kormány a megadást fontolgatta.

Woodrow Wilson amerikai elnök megígérte a németeknek, ha befejezik az I. világháborút, nem lesz területi vesztességük és velük szembeni kárigény. Ezt az ígéretet megszegték. Németországot feldarabolták, majd egyes területeket Franciaországhoz, Lengyelországhoz és Csehszlovákiához csatoltak, de kapott apró területeket Belgium, Litvánia és Dánia is. Az ígéret ellenére a Versaillesi békeszerződés értelmében Németországnak lehetetlenül nagy jóvátételt kellett fizetnie. Az előrelátó John Maynard Keynes kijelentette, hogy a jóvátétel miatt ki fog törni egy II. világháború. Egy szorgalmas és erős nép ilyen fokú megalázása, amelynek hadserege az I. világháború végén idegen területeket tartott ellenőrzése alatt, hűen bemutatja az úgynevezett „nyugati hatalmak” kétszínűségét. Hitler hatalomra jutását a franciák, angolok és az amerikaiak segítették. 1935-re Hitlernek kellő önbizalma volt ahhoz, hogy felmondja a versailles-i Szerződést. Ha Hitler ellenáll az önhittségének, és nem küldi a hadseregét Oroszország ellen, ahol gyakorlatilag megsemmisült, utódai mai is uralnák Európát.

A valódi történelem köszönő viszonyban sincs azzal, amit Washington állít és amire az amerikaiakat tanítják. Az amerikaiak többsége vakon elfogadja Washington háborúját a világgal. Ha az Ebola és globális felmelegedés nem írtja ki az emberiséget, akkor az amerikai nép tudatlansága és Washington harca a világ hegemóniájáért egészen biztos ki fogja irtani.

______________________________________________________________
______________________________________________________________
_____________________________________

61 gondolat erről: „(1482) Washington elpusztítja a világot

  1. Én már sosem fogom megtudni a valós történelmi eseményeket.
    Egy jó ismerősöm mesélte, hogy amikor gyerekkorában az apjától kért segítséget a történelemtanulásban, mivel az részt vett a II. világháborúban, csak annyi választ kapott, hogy „Tanuld meg azt, amit a könyvben írnak, mert ha azt feleled, amit tőlem hallasz, megbuksz.”
    Persze ez még a Kádár-rendszerben volt, de mutatja a történelem politikai átszőttségét.
    Tehát nem hiszem, hogy úgy történt, ahogy azt a Kádár-rendszerben tanították, vagy ahogy most tanítják, de azért a te verziód is elég hajmeresztő.

  2. Ez a leírás így kerek, ahogy van. Ráadásul az USA egy „szar alak”, mindig próbál „szövetségesek” mögé bújni /ahogy most az ukrán helyzet kapcsán is teszi/, és élvezettel rángatja bele az európai országokat a saját maga által kiprovokált konfliktusokba. Egész pontosan, azokkal eteti fel a szart.

  3. 1:
    Nincs abszolút precízen visszaadott valóság, de azért az én válogatásommal nem jársz rosszul. 😀

  4. De Paul Craig Robert is csak addig jut el, hogy az USA kormányát szidja.

    De hát ez nem új, legalább a vietnámi háború óta tudjuk, hogy egy pofozózsáknak van odatéve.
    A következő választáson majd jól a republikánusokra szavaz a nép, és négy évre le van tudva, lehet pofozni az új pofozózsákot.

    Tibor’bá, jó lenne olyan amerikait taláni, aki egy kicsit magasabbra tudja tenni keresőjét, mint például itthon Drábik.
    Ezekkel a „leleplezésekkel” évtizedek óta nem megyünk semmire.
    Azt ismétlik, amit úgyis tudunk.
    Hiába tudja a világ, hogy Washington tele van gazemberekkel, de valahogy nem lehet elmozdítani őket onnan.

    9-11 óta ami mocskot el lehetett mondani az USA vezetőiről, az el lett mondva, és azt is tudjuk, hogy a valóság még mocskosabb, de ennél nem jut tovább senki.

    Szerintem ez egy nagyon ügyes trükk, hogy leadjuk az energiáinkat a pofozózsákon, és már nem jutunk el azokhoz, akik a madzagot rángatják.

  5. 5:
    Megtaláltam: Billy Graham – neked ez biztos megfelel. 😀

  6. 5.
    Hát azért nem kell messze menni, és lám akikre te gondolsz őket is szidják épp elegen. És? Akkor mi van? Mit ér a harag hatalom nélkül?

  7. 7. solouse

    „és lám akikre te gondolsz őket is szidják épp elegen.”

    Talán nem éppen elegen.
    A túlnyomó többség Orbánon, Gyurcsányon, a republikánusokon, demokratákon, vagy az éppen divatos gumicsontokon tölti ki haragját, és amikor kicsit magasabbra néz, látja hogy túl bonyolultak a szálak, és vissza zuttyan a homokozóba és inkább rágja tovább a gumicsontot, amiről tudja hogy gumicsont, de legalább „érti”…

  8. 8.
    Én tökéletesen értem, mégis b…hatom! Nem a megértéssel van a baj.

  9. 8:
    Attila, megint kurvára unalmassá váltál a sajátos hittérítéseddel. Már senkinek sincs kedve válaszolni a hülye felvetéseidre.

  10. 5. „Tibor’bá, jó lenne olyan amerikait taláni, aki egy kicsit magasabbra tudja tenni keresőjét, mint például itthon Drábik.”

    OOO, lehetne Drabiknal picit magasabbra is? 🙂

    Ha nem is amerikai, de van egy kanadai srac, akire nagyon erdemes odafigyelni. Ove a vilag legnepszerubb online filozofia-musora, a youtube-on, sajat weboldala blogjan tul van a 70 millio letoltesen. En 2011-ben kezdtem kovetni a podcast-jait, de meg a negyeden sem jutottam tul, tehat elkepesztoen termekeny a srac. Ha valaki belekezd, a dolog magaval rant es nem ereszt, jo ertelemben.
    Stefan Molyneux-nak hivjak, blogja a https://freedomainradio.com/

    Ha roviden akarnam osszefoglalni a mondanivalojat (ami persze lehetetelen), van remeny;
    A valaszt onmagunkban kell keresni, hosszu evek kemeny munkajaval fel kell dolgozni a bennunket ert traumakat (csaladi, vallasi, politikai, barati, szemelyes), pszihoanalizist is alkalmazva, onmagunkat igazan megismerve ralephetunk az eroszakmentesseg elve (o a non-aggression principle kifejezest alkalmazza) altal kijelolt utra. Csak ez a megoldas a hosszutavu jovot illetoen, nem marol holnapra megoldhato, tobbszoros generaciovaltast igenyel. A kovetkezo lepest peaceful parenting-nek nevezi, vagyis bekes gyermeknevelesnek.

    Ha az ember a filozofiajaval nem is ert egyet (ami persze a dolgot alaposan megismerve lehetetlen), akkor is erdemes meghallgatni egyeni tortenelemszemleletet, egyedi meglatasait napi es „tortenelmi” politikai, gazdasagi es tarsadalomtudomanyi ugyekben. Remek pl. a youtube-on az „igazsag errol arrol amarrol” sorozata (the truth about).

    https://www.youtube.com/user/stefbot

    Aztan vannak meg nagy formatumu gondolkodok amerikaban is:
    Chris Martenson (Peakprosperity.com)
    James Howard Kunstler (clusterfuck nation, kuntsler.com)
    Az arma altal tobbszor is idezett John Michael Greer (the archdruid report)
    Dmitry Orlov (cluborlov.blogspot.com) igaz o orosz 🙂

    Elnezest, ha kicsit off volt, de talan megsem annyira…

  11. Észak-Amerika téli időjárása meglehetősen hideg, nyáron meglehetősen meleg, nyitottságából fakadóan, tehát energiaigényes. Szó volt róla peak oil van, ezért kényszerlépés van, mert a $ fűtőértéke nem túl magas, a szénhidrogéné annál jobb.
    A jövő: harc a CH-ért, ennyi, a többi csak körítés.

  12. Tibor bá’: Köszönet a fordításért. Engedélyeddel átvenném ezt a posztodat.

  13. És még mi lesz ha a sátánista vén k..va kerül Obama helyére.. 😮

  14. 13.

    uhh, ez azert igy eleg durva gyulolkodes foleg egy `holgytol`. Mi rosszat tett neked az a joasszony? Vagy csak irigykedsz? Kulonosen sajnalatos, hogy itthon a noket a politika kozelebe sem engedik a himsovinisztak, pedig nagy szukseg lenne rajuk.

    11.

    az olaj 2 eves melyponton van: $83.75. Pontosan nem tudom, de az orosz koltsegvetes $100 folotti olajarra lett alapozva. Nem kell itt harcolni senkivel, a piac majd elrendezi a dolgokat, mint eddig mindig.

  15. 15: Én is abban bízok, hogy az USA nem háborúra játszik. Valahogy nem tudom elfogadni, hogy valóban olyan őrült játszmába kezdenének, amely a saját életüket is kockára tenné, sőt, nagy valószínűséggel el is pusztítaná.
    Inkább gondolom hasonló játszmának, mint a csillagháborús terv volt, amivel az oroszokat belehajszolták olyan versenybe, amit nem nyerhettek meg.
    Az oroszok kénytelenek válaszolni a másik fél agressziójára, mivel nem tudhatják biztosra, hogy az blöff, vagy valódi katonai fenyegetés. Kénytelenek lesznek olyan katonai költségvetést bevállalni, amely erősen megterheli az orosz gazdaságot. Ehhez hozzájön az embargó, a zuhanó olajár.
    A veszélyt abban látom, hogy az amerikai fél számára éppúgy megjósolhatatlan az orosz reakció, mint ahogy az oroszok sem tudják pontosan a másik oldal stratégiáját.
    Ettől viszont akár el is szabadulhat a pokol, még ha nem is ez volt a kiinduló szándék.

  16. 16.
    Hát Ahhoz képest, hogy az USA nem háborúra játszik, az utóbbi 50 évben többet háborúzott, mint bárki a világban. Katonai költségvetése nagyobb, mint az utána következő tíz legnagyobb haderő katonai kiadása együttvéve. Csak példaként az Oroszok 83 Mrd dollárra növelik katonai kiadásaikat és mindenki óbégat, hogy az Oroszok háborúzni akarnak. Akkor az hogy van, hogy az USA katonai kiadásai 475 Mrd dollár körüliek és nem akar háborút? A NATO, mint Orosz ellenes katonai tömb, megállás nélkül bővül, katonai kiadásai nőnek. A NATO összesített katonai költségvetése nagyobb, mint a rajta kivűli világ összes katonai kiadása együttvéve és most akarják növelni. Akkor kérdem mégis mivégre?

  17. 17:
    Rolldog és Huban csak nyugtatgatja magát és ezért szemet hunynak az üvöltő tények felett. Ismert jelenség.

  18. Nem csak konkrétan a poszthoz szólnék hozzá. Egy rövid összegzést írnék a helyzetről, minél egyszerűbben.

    Nyilvánvaló, hogy Amerika nem fog kiegyezni a felemelkedő hatalmakkal, mert ez a világhegemóniáról való lemondással járna. Ha erről lemond, nem tartható fent a petrodollár rendszer, ami a mai hihetetlen jólétüknek az alapja. Ebbe így még az amerikai kisember sem menne bele, nemhogy a szélsőséges mentalitású elit. Ezért Amerika kényszerpályán van, Oroszország és Kína pedig nem engedhet (lásd Tibor bá’ ultimátumos hasonlata). Mivel senki nem enged, ebből következik a már zajló második hidegháború. Ennek négy kimenetele lehet:

    – Kiegyezés: a fentiek alapján kizárt
    – Az USA nyeri meg a második hidegháborút, ahogy az elsőt is
    – Oroszország és Kína nyeri meg az új hidegháborút
    – Kiélesedik tényleges háborúvá, mert aki elveszíti/elvesztené a hidegháborút, nem nyugszik bele

    Magát a hidegháborút valószínűleg Amerika veszítené el, mert ők hanyatlanak, Kína pedig emelkedik. A hegemón pozícióját nem tudná az új hidegháborúval fenntartani, ami pedig a célja. Kénytelen lenne ezért megindítani a harmadik világháborút.

    Még rövidebben: ha Amerika tovább ragaszkodik a hegemóniához (amin biztosan nem fog változatni), akkor nem tud megállni sem a kiegyezésnél, sem a hidegháborúnál (mert nem tudná megnyerni). Törvényszerűen el kell jutnia az atomháborúig.

    Remélem valaki rámutat valami hiányosságra a gondolatmenetemben, mert ha nem, akkor úgy néz ki már eldőlt a sorsunk.

  19. 20:
    Tökéletes. Egyetlen egy hibája van, a többség képtelen elfogadni. Hogy miért? CSAK! Roberts ugyanígy látja, de szerinte az amerikai nép meg tudná akadályozni. Ez a feltételezés ad egy kis reményt, ami mellett könnyebb megemészteni a valóságot. Másfelől van kit szidni, kin „leverni” a mérgünket, de ez a lényegen semmit se változtat. Egyetlen egy kérdés maradt fenn, mikor?

  20. 20. Gabaly

    „Remélem valaki rámutat valami hiányosságra a gondolatmenetemben, mert ha nem, akkor úgy néz ki már eldőlt a sorsunk.”

    A 80-as évek legelején, ha valaki azt mondta volna, hogy a Szojetúnió szétesik, akkor árkot röhögtek volna köré még az antikommunisták is…

    Az a gond, hogy az előrejelzéseket a fennálló folyamatok alapján szoktuk megtenni, de a történelmet leginkább „váratlan” események szokták alakítani, amiről KÉSŐBB szokták bebizonyítani, hogy valamilyen terv részei voltak.

    Én el tudom képzelni, hogy az USA-ban (és főleg kívül) egyre szaporodik azoknak a száma akik nem akarnak elfüstölni a következő atomvillanásban. És az is valószínű, hogy ezek közül egyre többen jutnak el a gondolathoz, hogy puccsot hajtsanak végre.
    Végülis… még az amerikai héjjáknak is fel van adva a labda, hogy a műsornak vége, az USA atomháborúval vagy anélkül befejezte tevékenségét.
    Biztos vannak akik egy nagy durranással akarnak távozni a történelemből, de azok többen vannak, akiknek a csendben kisunnyogás is vonzó opció, amennyiben az életbenmaradás lehetősége adott.

    Tehát az életben maradás-pártiak többen vannak. És amint sikerül egységbe kerülniük valószínűleg letaszítják a Sámson Opció képviselőit.
    És úgy gondolom, ők nem a számítógép előtt görnyedve okoskodással próbálják megmenteni a világot…

    Sokmilló dolláros kérdés :
    Ha választani kellene a Sharia törvény és az atomvillanás között, tudnánk-e választani ?
    Mert ez is benne lehet a pakliban.

  21. 22:
    Mit is írtam 21-ben? „Egyetlen egy hibája van, a többség képtelen elfogadni.”

    1914-ben a háború ellenesek jóval többen voltak. 1939-ben is!

  22. 22. Attila: Sajnos Gabalyt és Tibor bát igazolja a történelem. A Szovjetúniós példádat sántának tartom. 50 éve titkosított iratokról indított a History történelmi magazin egy beszámoló nagyriport sorozatot, mert most lehet ezeket feldolgozni. Többek között az is kiderül belőle, méghozzá Zsukov marsall szovjet honvédelmi miniszter előadásából, hogy 1957. márciusában milyen stratégiával rendelkeztek a szovjetek. Idézem: „egészen biztosan a szovjetek lesznek, akik a háborút elkezdik, hogy megőrizzék a meglepetés erejét. Amint láthatóvá válik, hogy a nyugati erők a háború megkezdésére készülnek, átütő erőt kell alkalmazni…” Minden jel szerint 50 évet csúszott ennek a haditaktikának a bekövetkezte.

  23. 24:
    Ez az egésznek a kulcsa. „Ha valóban elkerülhetetlen, akkor nekem kell meglepni a másikat.” Minden épkézláb stratéga így gondolkozik. És ez teszi az egészet veszélyessé, és elkerülhetetlenné.

  24. 25. Azért is tanulságos a BBC féle történelemmagyarázat, mert sosem bírják kihagyni saját jelenkori okoskodásaikat, amiből kisül pökhendiségük. El sem fogod hinni, hogy mivel magyarázzák az amerikaiak Zsukov marsall beszédét. „Azzal a céllal beszélhetett, hogy erősítse az NDK-ban állomásozó csapatok harci morálját.”
    Még érdekesség, hogy úgy szervezte a szovjet csapatok reagálását, hogy 46 óra alatt el kellett tudni érniük a La Manche csatornát otthonról, azaz szovjet területekről. A csapatmozgatáshoz például a magyarországi ’56-os események is tapasztalatot adtak neki, hiszen a kárpát-ukrajnai és az ogyesszai katonai körzetekből 12 harckocsizó és gépesített hadosztályt csoportosítottak Budapest környékére és az osztrák-magyar határ biztosítására. A 400 kilométeres menetet az alakulatok 24 óra alatt tették meg.

  25. Egy kevesbe gyulolkodo cikk viszont az oroszokrol. A sokat imadott oroszok ugyanazt csinaljak, mint a sokat utalt amcsik. Mi meg megprobaljuk bebizonyitani, hogy nem igy van. A cikkbol:

    `Excerpts from Politburo materials indicate that the head of the Committee for State Security (KGB), Yury Andropov, facilitated contacts between the KGB and the Arab terrorists, who sought assistance for terrorist attacks on oil fields in order to keep energy prices high.[5] The general resolution was that the Soviet Union should support the Arab terrorists in this battle.`

    Vagy:

    `But in 1979 the Saudis became interested in American protection because they understood that the Soviet invasion of Afghanistan was a first step toward–or at least an attempt to gain–control over the Middle Eastern oil fields.`

    Amiert meg szidjuk a nyugatot, de miert is?

    `the understanding by the elites and society that a real democracy is not an ideological dogma or something imposed by the West, but rather an important precondition for the stable development of the country, will finally give Russia the hope of escaping crises and cataclysms. `

    A cikk egeszben: http://www.aei.org/issue/foreign-and-defense-policy/regional/europe/the-soviet-collapse/#mbl

    Tibi ba`, velemeny?

  26. 25: Értem én, Tibor bá’, de miért nem következett ez be a Szovjetúnió összeomlásakor?
    Ezt a logikát ott is alkalmazva szükségszerű lett volna, hogy az oroszok nekimenjenek a másik félnek, mielőtt annak akarata érvényesül. Ehelyett behúzták a farkukat, és óriási területi veszteséget elszenvedve, óriási orosz lakosságot határon kívül hagyva elfogadták az új helyzetet.
    Amerika akár bízhat is benne, hogy most sem lesz másképp, csak kellően ki kell véreztetni őket háború nélkül.
    Igaz, ez csak kellően hitelesnek tűnő háborús fenyegetéssel érhető el, mert különben a másik fél nem veszi komolyan. Viszont azt én is belátom, hogy ez valódi orosz rulett ( 🙂 ), mert ha a másik fél komolyan veszi, akkor kiszámíthatatlan a reakciója, akár az is lehet, amit írsz. 🙁

  27. 27: „Yury Andropov”

    Miért nem mész vissza a történelemben Nagy Péterig, vagy Rettegett Ivánig? 😉

  28. 27:
    Véleményem? Udvariatlan vagy. Én nem vagyok Tibi, Tibor vagyok.
    Különben Washington propaganda szócsövét sikerült beidézned.

  29. 22-re!

    Nem röhögtünk senki köré árkot,akkor,mikor a politikai gazdaságtan-tanárunk a cigaretta szünetben azt mondta,hogy :Önök már nem ebből a rendszerből mennek nyugdíjba!!(1980 október!)
    Megrökönyödésünkre ,és kérdésünkre azt válaszolta,hogy nem fogjuk bírni gazdaságilag,ráadásul az előrejelzések szerint olyan csillagháborús politikába kezd,amely kikényszeríti az ellenlépést a fegyverkezés területén!Ha kamu az,ha nem!Mert ha kamu,akkor ha nem teszünk semmit,akkor tényleg elkezdi,és fölénybe jut,ha meg igaz,akkor meg nem lehet figyelmen kívül hagyva lemaradni!
    Hozzáteszem,hogy ez egy katonai főiskola volt,amely a hírszerzés-elhárítás adataira hivatkozott!!Tehát tudott dolog volt.Az elkövetkező évek történései aztán visszaigazolták ezt ,mai,legnagyobb sajnálatunkra!Minden esetre annyi haszna volt Oo. részére,hogy az űrfegyverkezést minden nehézség ellenére nem hagyta abba,és ma rendelkezik olyan eszközökkel,amilyenekkel az USA még nem!
    Ami pedig a volt szocialista országokat illeti,amerikai nyomásra,szervezkedésre elárulták a szocializmus ügyét,egyben a SzU-t is,amiért annak nem volt más választása,mint az az alku,amit aztán az amik nagy ívben leszartak mind a mai napig!
    De lassan be kell látni,hogy az USA,és csatlósai kezét centiméterenként kell eltörni egészen a vállig,hogy béke legyen!Sajnos ez előrevetíti a háború lehetőségét,amit egyenlőre még elkerültünk,de fűtik már a kazánokat!

  30. 31: Csak egy megjegyzés ehhez: „amerikai nyomásra,szervezkedésre elárulták a szocializmus ügyét,egyben a SzU-t is” – a SZU sose kérdezte se Magyarországot, se a többi csatlósát, hogy akar-e az érdekszférájába és a befolyása, kizsákmányolása alá tartozni. Ebből a kényszerből kitörni az első adandó alkalommal nem árulás, hanem jogos döntés, felszabadulás. Hogy ezzel sok tekintetben csöbörből vödörbe kerültünk, az már más probléma.

    Ezt leszámítva köszönöm az értékes kommented.

  31. 31. pietnik

    Persze… Igazad van, mindig voltak akiket nem a tömegmédia befolyásolt és tovább láttak az orruknál.
    Ezek nem röhögtek árkot, csak meghúzták magukat.

    Ami meg a „szocializmus ügyét” illeti, azon nem volt mit elárulni.
    Mint később világossá vált, a szocializmus nem más, annak a 400 évnek a gyorstalpaló változata, amelyik kiirtja a földjéhez és kultúrájához ragaszkodó parasztság írmagját is.
    A fejlet Nyugaton ez évszézadokig tartott, de keleten már nem akartak ennyi időt hagyni. Amikor a társaság megfelelően elzombisodott, kidobták a szocialista eszméket, már nem volt rájuk szükség.

    Ne felejtsd el, a tisztességes munkakörülények, az élhető fizetés, emberhez méltó élet nem a szocializmus találmánya, hanem univerzális emberi elvárások. Ez volt a méz a szocialista-kommunista madzagon, ami a „múltat végképp eltörölni” kívánó rétegek irányába húzta a tömegeket.

  32. 33:
    „Ne felejtsd el, a tisztességes munkakörülények, az élhető fizetés, emberhez méltó élet nem a szocializmus találmánya,” – Meg fogsz lepődni. Magyarországon az volt.

  33. 34. Tibor’bá

    Tényleg meglepődtem. Ott ahol a szocializmus-mentes kapitalimus tombolt, ott azért ezek a kategóriák kitapinthatóbbak voltak…

  34. 35:
    Vegyük a főfőfőkapitalistát, az USA-t. 50 millió él segélyből, hatalmas tömegek sátor táborokban laknak, sok 10 milliónak nincs egészség biztosítása, sok 10 milliónak nincs és nem lesz nyugdíja. Kádár alatt nem volt munkanélküliség, hajléktalanság, senki se adózott, mindenkinek volt társadalombiztosítása, és minden dolgozó után fizették a nyugdíj járulékot. Senkinek se kellett ingyen túlórázni, mindenki kikapta a szabadságát,, ami manapság ritkaság számba megy. Soroljam tovább?

  35. Szerintem elegánsabb lenne azonos időben összehasonlítani a rendszereket…

    Mondjuk a 70-es évek Németországát vagy Ausztriáját…
    A túlnyomó többség élete alapvetően jobb volt, és akinek nem volt munkály az kapta a segélyt – többet, mint Kádár alatt a fizetés volt.

    És ha ezt nézed, akkor az USA is jobban állt még szociálisan is mint a kádárizmus. Nem véletlen, hogy Hegyeshalomnál elég egyirányú volt a tolongás.
    Ezzel nem védem a gaz kapitalistákat meg a rendszert, csak arra akarok rámutatni, hogy a szocializmus nem egy valós alternatíva volt, hanem ugyanannak az ördögi tervnek a része.
    És nem azért omlott össze, mert gyengébb volt, hanem mert beteljesítette célját.

  36. 37:
    Legelegánsabb, ha összemérjük Kádár gulyás kommunizmusát Orbán munka alapú társadalmával. Kérdezzük meg az olvasókat, melyik az elfogadhatóbb!

  37. 37: „Szerintem elegánsabb lenne azonos időben összehasonlítani a rendszereket…

    Mondjuk a 70-es évek Németországát vagy Ausztriáját…”

    Ja, itt biztosan pont olyan lett volna… – miközben a rendszerváltás óta eltelt huszon-akárhány évben sem jutottunk sehova…

  38. 40. Observer

    „huszon-akárhány évben sem jutottunk sehova…”

    Jaj dehogynem !
    Félmillióval kevesebben vagyunk, a másik félmillió nyugatra menekült, az államadósság megsokszorozódott, (a vállalati és a személyi adósságokról nem is beszélve) a nemzeti összetmék nagyrészét külföldi vállaltok termelik, a nemzeti vagyon komoly része külföldre került, satöbbi.
    Nem becsüld le, ez bizony egyesek nagyon kemény munkájának az eredménye.

    És ilyenkor bújnak elő a sötét sarkokból, a kriptokádáristák, hogy „naugyeakkormennyiveljobbvolt!!!”…
    Csak szegények azt nem látják, hogy az az időszak nem alternatívája volt a kapitalizmusnak, hanem precízen kidekázott előkészítése !
    Sokszáz éve, mióta a Rotschild csemeték pénzelik az európai politikai elitet, minden folyamat, konfliktus és háború ugyanazt a célt szolgálja, akármit is hazudnak a történelemkönyvek.

  39. 40: „Jaj dehogynem!”

    Akkor mégis csak egyetértünk abban, hogy Ausztria nem Magyarország… 🙁

    Ami meg a Kádár rendszert illeti, biztos vagyok benne, hogy sokkal több embernek hozott könnyebb életet az azt megelőző rendszerhez képest, mint ahány károsultja volt. /Igazából mindenkinek, akitől Rákosinak nem volt mit elvennie./

  40. A II. vh utáni évtizedekben az egész fejlett világban nagy gazdadági fellendülés volt, ami együtt járt a szegényebb rétegek felemelkedésével, a tanuláshoz és jobb élethez való lehetőségével.
    A szocialista országokban ez úgy valósult meg, hogy az egész gazdaság lassabban nőtt, de a szegények ebből nagyobb arányban részesültek, a társadalmi különbségek kisebbek lettek, a nyugati országokban pedig az egész GDP hatalmasat nőtt, ezen belül a gazdagok még gazdagabbak lettek, de a szegények is jól jártak.

    Aztán az USA a 70-es években felmondta a New Deal-t, és azóta nőnek náluk a különbségek, és szegényedik el a táradalom alsó fele. Ez nem általánosságban a liberális demokrácia hibája, hanem az USA felső- és középosztályának a bűne, akik mániákusan irtóznak a „szocializmus” szótól, és kizárólag a saját rövidtávú bevételükkel törődnek. Ny-Európa, különösen a skandináv országok más utat jártak be.

    Nem mondom, hogy a szocializmusnak nincsenek érdemei, de egyrészt vannak hatalmas bűnei, másrészt vannak országok, ahol a szocializmus előnyeit a hátrányok nélkül sikerült megvalósítani. Attilának igaza van.

  41. 38: Mindkettőben általános a kontraszelekció, a kiemelkedő teljesítményre képes, nagytudású, becsületes embereket félreállítják, hogy helyettük a tehetségtelen, jellemtelen, korrupt káderek kerüljenek pozícióba. Mindkét rendszer fenntarthatatlan.

  42. 43: „az egész fejlett világban”

    Ebből feltételezed, hogy bizonyára nálunk is úgy lett volna. Kíváncsi vagyok, hogy ezt mire alapozod?

  43. 45: Nem azt feltételezem, hogy úgy lett volna, hanem megállapítom, hogy úgy volt. Olvass, értelmezz.

  44. 41:
    Látom te Gedeonhoz jársz szemináriumra.

  45. Attila & Ábel:
    Állítom, hogy a kádári gulyás kommunizmusában a magyar nép több mint 50 százaléka jobban érezte magát, mint most.

  46. 46: Olvastam, értelmeztem 🙂 , de akkoriban Magyarország nem fejlett, hanem fejlődő országként volt nyilvántartva. A világgazdaság hatásai meg a KGST miatt eléggé szűrve jutottak el hozzánk. A rendszerváltáskor nyugaton még nem volt válság, mi meg gyakorlatilag addigra becsődöltünk.

  47. 48. Tibor’bá

    „Állítom, hogy a kádári gulyás kommunizmusában a magyar nép több mint 50 százaléka jobban érezte magát, mint most.”

    Persze, mert az ország pusztításának az még csak az eleje volt.
    A vágóhíd bejáratában a birkák is jobban érzik magukat, mint kifelé…

    A kádárizmus RÉSZE volt annak, hogy az ország ide jusson.
    A kádárizmus alatt még léteztek hagyományok, értékek, emberi kapcsolatok, satöbbi.
    A kádárizmus éppen ezeket számolta fel, hogy a nép megfeleljen a globalista hatalom elvárásainak. Amikor már sikerült a múltat végképp eltörölni, akkor Kádár kiadta a parancsot a Társaági Törvény megszerkesztésére és beeresztette az IMF piócáit, mert beindult a második fokozat.

    Szerinted, ha visszahoznák a kádárizmust, akkor megint 3,60 lenne a kenyér ?

  48. 50:
    A kenyér most is 3,60, csak nem veszed észre. Akkor 1200 Ft volt egy átlagfizetés, amiből 333 kg kenyeret vehettél. Ma 250 Ft/kg x 333 = 83.000 Ft. Ez kb. olyan fizetés most, mint akkor az 1200 volt. Szóval ezek lózungok, amiket imádsz elpufogtatni. Ugyanígy totálisan félremagyarázod az IMF belépést és gazdasági könnyítéseket is. Kádár idejében a gebinek, gmk-k, háztájik, pozitív lépések voltak kelet Európában.

  49. 51. Tibor’bá

    Csak akkor nem ment el a fizetésed fele kölcsönvisszafizetésre…
    Úgy hogy a kenyér minimum duplája…
    A buszjegy azért már megint sokszoros, pedig az is „alapellátás”.

    De megint mondom, a kádárizmus nem azért volt „jobb” mert egy emberibb rendszer volt, hanem mert az ország kifosztásnak az elején járt.

    A kapitalizmus pedig azért „rosszabb” manapság, mert már elérte növekedése határait és egyre aggresszívabban zsigereli ki mindazt, amit tud…
    És már nem csak keleten.
    Már a franciákat is beáldozták.
    A kivándorlás kétmilliónál tart és növekszik, az államadósság és a költségvetési hiány nem különben…

  50. 52: „nem azért volt “jobb” mert egy emberibb rendszer volt”

    Tudomásul veszem, hogy ebben nem fogunk egyetérteni, de szerintem sokkal emberibb rendszer volt, mint a mai.

    Lényegében pont azért ment csődbe, mert sokkal több volt a szociális juttatás, mint amennyit a gazdasági lehetőség kitermelt. Ezért kellett hitelt felvenni és indult be a spirál.

    Orbán éppen most készül még csökkenteni a szociális kiadásokon, átalakítani a gyest stb. – nem a ‘zemberek’ ELŐNYÉRE.
    /Persze ezzel egyet is lehetne érteni – ha nem jut rá, hát nem jut, de akkor mi a fasznak kell stadiont építeni, szar focicsapatokat támogatni stb.?/

  51. 53. Observer

    Nem a rendszer volt emberibb, hanem az emberek még emberibb emlékekkel rendelkeztek.
    56 bebiznyította, hogy az a tempó, amivel embertelenítették a társadalmat elviselhetetlen, ezért valamit enyhítettek a szorításon… De csupán számításból.

    A szociális „juttatások” a rendszer definíciója alapján a fizetésnek az a része volt, amit a borítékban nem kaptak meg a dolgozók.
    Az meg szemenszedett hazugság, hogy „eldőzsöltük” a pénzt.
    Amit lehetett azt vitte a Szovjetúnió, sőt, még a kölcsönök nagy részét, a „guruló dollárokat” is aktatáskákban hordták kifelé Moszkvába.

    Az eladósítás szinte soha nem az adós hibája, hanem az uzsorás taktikája… Ez egy jól bejáratott módszer akár személyi, akár állami szinten a totális hosszútávú függés kialakítására, ami kizárólag a hiteleőnek kedvez.

    Az embereknek másod meg harmadállása volt, hétvégi telekkel, háztájival, szóval nem lehet mondani, hogy nem dolgoztak. SŐŐŐT!!! Csak az elszívás ezerszer hatékonyabb volt.
    Azért, mert az állami vezetésnek soha nem az volt az érdeke, hogy a nyugattal konkurráló virágzó gazdaságot építsen, hanem hogy előkészítse a gyarmati státuszt az EU számára…

    Bogár László ezt így írja le:

    …Az IMF vezetősége világosan a magyar politikai vezetés értésére adta, hogy a túlélés egyetlen esélye, ha Magyarország belép a szervezetbe. És bár ezt a szovjet birodalmi logika opponálta, a magyar vezetés tudomásul vette a diszkréten megfogalmazott, de világos ultimátumot.

    A tárgyalások egy bizonyos fázisában elkerülhetetlenné vált, hogy az IMF vezérigazgatója és Kádár János személyesen találkozzon, ami Larosière számára – mint azt tizenöt évvel később elmesélte –, módfelett elgondolkodtató, megrendítő eredménnyel járt. Az lett volna a feladata, hogy közölje a rendszer urával: a játszmának vége. És bár a rendszer formálisan továbbra is fennmarad, és a szovjet birodalmi keretek között üzemel, de a tartalmi utasításokat most már nem Moszkvából, hanem Washingtonból, az IMF vezérigazgatójától fogja rendszeresen megkapni.

    Larosière arra számított, hogy feszült és drámai diskurzusban lesz része, ám a fejlemények egészen más irányt vettek. Kádár nemcsak hogy nem ellenkezett, hanem örömmel üdvözölte mindezt. Világossá tette, hogy nincs semmi meglepő abban, ami most bekövetkezik, hiszen ez már régen várható volt, és ő is azon lesz, hogy az átmenet zökkenőmentes legyen. Eddig egy másik birodalmat szolgáltunk odaadóan, most pedig ezt fogjuk, van már benne gyakorlatunk, tette hozzá némi öniróniával. Hogy jelezze, mindez nem egyszerűen udvariassági gesztus vagy taktikai húzás, elmondta, hogy már zajlik is a kapitalizmus bevezetését megalapozó jogi struktúrák kiépítésének megtervezése. Nyers Rezső és Tardos Márton újságolta el Larosière-nek, már elkezdték annak a közgazdászokból és jogászokból álló agytrösztnek a megszervezését, amely majd mindezt véghezviszi. Nagy horderejű munkáról van szó, de azt reméli, hogy néhány év alatt ez végbemegy, és mivel hozzáértő emberekről van szó, az eredmény nem maradhat el.

    … Az agytröszt 1986–87-re elkészült a nagy művel, és 1988 áprilisában, Kádár leváltása előtt egy hónappal a Grósz-kormány benyújtotta a parlamentnek, amelyik azt szeptemberben el is fogadta. A „slusszpoén” pedig, hogy azóta is ez van érvényben: az 1988-as VI. törvény, amelyet a szakma röviden csak „társasági törvényként” emleget. Kidolgozásában olyan, ma is aktív, vezető tisztségeket ellátó személyek is részt vettek, akik most nem feltétlenül érdekeltek abban, hogy ez a tanulságos történet teljes egészében ismertté váljon a magyar társadalom számára.

    SZóval a mai rendszert teljes egészében Kádárnak köszönhetjük.
    Vagyis ez UGYANAZ A RENDSZER. Csak a módzerek változtak.
    Még mindig az a gazdasági struktúra van érvényben, amit Kádár alkotott a washingtoni érdekek kiszolgálására. Valószínűleg nehezebb lesz lecserélni mint a sztálini alkotmányt.

  52. 53. Observer

    „de akkor mi a fasznak kell stadiont építeni, szar focicsapatokat támogatni stb.?”

    A jövő nem lesz fényes.
    A stadionok, a sport, a foci arra kell, azért nyomatják ezerrel mindenütt, hogy felszívják a munkanélküli fiatalok aktívabb rétegeit, és ne az utcasarkon üssenek le öregasszonyokat a következő adag drog áráért.(úgy hívják, hogy social engineering… Talán Tibor’bá tud valami jó magyar fordítást rá)
    Ez már nyílt politika nyugaton, nem kellene nagyon mellre szívni.
    Jó… a szőlőbányáknak jól jövedelmez, de hát minden politikai csapat a sajátjait hizlalja…

  53. 54:

    http://www.1000ev.hu/index.php?a=3&param=8578

    Gőzöm nincs, hogy ez miért lenne akkora mumus, pláne, hogy nincs is hatályban.

    Logikus volt, hogy amikor rájöttek, hogy nem megy tovább a szekér a hagyományos módon, megpróbáltak újítani. Pénzt kellett szerezni valahonnan.

    De mi köze mindennek a Kádár rendszerhez?
    Ingyenes volt az oktatás, egészségügy, erősen támogatott a kultúra, többet engedhettünk meg magunknak az akkori fizetésből, mint a mostaniból. Fillérekből mentünk nyaralni /külföldre is a szoc. országokba./ Aki akart dolgozhatott többet, hogy több legyen a jövedelme. Most azért kell többet dolgoznod, hogy ne csússz le. Most az oktatásért, eü. ellátásért fizethetsz, ha nem szart akarsz kapni. Könyvet évente, ha tudok venni, akkor hetente vettem új könyvet, hanglemezeket stb. A nyaralás manapság kétévente egy hosszított hétvége.
    Nekem ne dumáld meg, hogy akkor rosszabb volt, én már akkor is éltem… Szegényparaszt felmenőim miatt se apámnak, se nekem az életben nem lett volna diplománk, mert nem tudták volna kifizetni az ősök az oktatás költségeit. Sorolhatnék még sok mindent, de minek.

  54. jó kis összefoglaló,de szerintem az ok,okozat összefüggés máshol van.a dolgok menete akkor kezdődött,ill. gyorsult fel mikor nyilván valóvá vált hogy a dollárt lefogják cserélni némely országban,mint tartalék valuta.BRICS megalakulása,orosz-kínai kereskedés nemzeti valutába.az úgynevezett „petro dollár” megszűnése,az amerikai gazdaság halálát okozza.ennek elkerülése véget indít háborút amerika,hisz az egész ipara hadi iparra épül.

  55. Obama felsorolta a világra letekintő – sic – három legnagyobb veszélyt: 1. Ebola, 2. Oroszország, 3. ISIS/ISIL

    Medvegyev reagált: „…aki ilyet mond, annak súlyos mentális problémája lehet…”

    Alakulnak a dolgok, szépen lassan haladunk azon a bizonyos sárga téglával kirakott úton.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük