(1481) Pík az olaj

Tibor bá’ online

 

~q400Ember tervez, isten végez – állítja a közmondás, és milyen igaz. A híres vagy annak idején hírhedt Sydney operaház építési költsége az előzetes számítások szerint 7.000.000 AŁ (ausztrál font) lett volna, de mire kész lett az összköltség megütötte a 60.000.000 AŁ-ot. A budapesti 4-es metró költségei az előzetes számítások szerint 120 milliárd HUF lett volna. Mire megépült 452 milliárdba került, és még felhozhatnék számtalan példát. A tévedések nem 10-20 hanem több száz százalékosak. Ennyire hülyék lennének a tervezők? Nem, a tervezők betervezik az előre nem látható költségeket is. A tervezők pontosan tudják, hogy az előzetes költségtervek sose valósulnak meg, és mégis. Mi ennek az oka?

Az ok ott keresendő, hogy az emberi lét egy dinamikus, soktényezős rendszer. Bármi beindul, a társadalom reagál rá, ami egy kaotikus rendszert alkot, ezért nem kiszámítható. És pontosan ez történik a nyersolaj kitermeléssel is. Marion King Hubber számításai tökéletesek voltak, elmélete helytálló. A nálunk Hetesi Zsolt által beharangozott 2005-ős peak oil nem légből kapott, valós és reális számításokon alapult. Akkor pedig mi van?

A Föld természetesen véges, ebből következik, hogy az földi erőforrások kitermelése se lehet végtelen. A Földön adott a nyersolaj mennyisége, de ennek számtalan formája és lokációja van. A hajdan volt 1 $/hordó árból ma már 100$/hordó lett. Az olaj kitermelés nagy üzlet, akik ezzel foglalkoznak, azok nem adják fel. Ma már kivonják az olajat homokból, palából, és felhozzák akár 5000 méterről is a tenger alól, még az Északi sarkról is. Miközben az emberiség egyre több olajat használ fel, például az olaj kitermeléshez is. Az ismert körülményekkel természetesen lehet készíteni pontos számításokat, de ezek a körülmények folyamatosan változnak, és az emberi leleménynek nincs felső határa. Becslések közlésénél legfeljebb azt lehet mondani, hogy a mai ismereteink szerint az olaj csúcsot még nem értük el, de bármikor elérhetjük a közel vagy nem túl közel jövőben. Addig pedig autózz annyit, ami a pénztárcádból telik, mások is ezt teszik. Balga aki azt hiszi, hogy a végső kimenetelt meg lehet változtatni.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
_________________________________________

113 gondolat erről: „(1481) Pík az olaj

  1. Az olajcsúcsot elértük 2008 körül, az összes energia kitermelés nem ért még a csúcsra. Mivel az elektromos járműveket nem fejlesztettük (GM EV1 1996-ban 300 kmt tudott ólomakkuval, de a gyártó bezúzatta a magas hatásfoka miatt, amiháromszorosa a belsőégésűnek) ezért egyéb energia forrásból fedezzük az olajpala és a bioüzemanyag energiadeficitjét. Szíria, Egyiptom, előtte Irak az olajért lett leigázva, túl nagyra nőtt a belső fogyasztásuk és a dollárt is szabotálni akarták. Az emberiség a történelme utolsó 50-100 évébe érkezett, mert a legostobább kapzsikat engedte a társadalmai irányító pozícióiba. 1930 – ban akőolaj Eroei mutatóia 1:100 volt, ma 1:5 alatt van, 20 éve háborúk igazi oka az energiahordozók feletti rendelkezés, mi ez, ha nem a peak oil ?

  2. 1: Nincs gondom a leírtakkal, de kár volt ezzel a megsemmisített csodaakkuval előrukkolni.
    Sőt, örülnék, ha igazak lennének az asztalfiókban heverő, elfektetett csodamegoldások, mert ez esetben ha elfogy az olaj, egyszerűen elő kell húzni őket, és minden meg lesz oldva…
    Én nem kételkedem a világ kutatóinak őszinte törekvésében arra, hogy megoldást keressenek az energiaválság megakadályozására. Láthatjuk, hogy ezer fronton folyik a kutatás, fejlesztés, részeredmények tömege bukkan fel, óriási verseny folyik, hiszen aki sikeres lesz, nagyot arathat. Nem tudom elképzelni, hogy mind olyan hátsó motivációkkal dolgozik, hogy ez csak színjáték, és vigyáznom kell, hogy nehogy valakiknek a tyúkszemére lépjek… 🙂

  3. 1:
    Indulatos hozzászólásokkal teli van a hócipőm. Persze, az emberiség vérpadja felé menetelve senkinek sincs jó kedve, de ez nem ok az objektivitás feladására. Majd, ha a napi termelés nem lesz képes fenntartani a 80 millió hordót az emelkedő igények és olajár ellenére, akkor lesz bizonyított az olaj csúcs átlépése.

  4. Érdekes téma.

    És mi a véleményetek az IEA jelentésről , mert az elmúlt 5 évben pontosan „jósolt”. Sőt egyesek azt mondják , hogy az ő előrejelzésük még optimista is és még ennél is rosszabb lesz a valóság a következő években.

    +

    2008-as válság visszafogta az olajfogyasztást ellenben

    -a pár éve berobbant olajpala és homok egy pár % pluszt jelentett az olajpiacon , de most tőkekivonást csináltak kb 2013-ban, mert nem éri meg kiszedni (több Mrd$ befektetés ellenére csak kb.1-2% kitermelésnövekedésre azt mondták, hogy nem )

    hogy a tőkekivonás hatása mikor érződik azt nem tudom (konkrétan nem tudom, hogy a kivonás után már nem termelnek iylen módszerrel vagy még pár évig igen??)

    A kettő egygütt kioltotta egymást és elvileg emiatt nem lépett még fel olajhiány .

    De ha igaz és az olajpala befucsol plusz a hagyományos olajmezők többsége eljut a hanyatló szakaszba plusz az igény (pl Kína) növekszik ,és mellette romlik az EROEI arány akkor lehet hiány szerintem .

    Hiába termelnek ki majd 80 millió hordót naponta ha 20 millió hordó a kiermeléshez kell íg marad 60 ami nem biztos hogy elég lesz a világgazdaságnak.

    Ha jól emlékszem a hanyatló olajmezők már évi 4%-al kevesebbet adnak, de ez a % lehet több is .És elvileg már olajfinomítók sem épülnek .

    De az viszont érdekes , hogy ha mosta tetőn vagyunk miért nyomjáj le az árat 90$-ra(bár ez szerintem csak átmaneti állapot)

    Illetve az is kérdés hogy a világon ezt ki szabáylozza.Mert van állami és magán olajtársaság.Ha pl sok magán bedobja a törülközőt akkor szabályozza e

    valaki a kiesést . Vagy ez egy teljesen szabályozatlan piac? Ezt nem tudom . Mert ha szabályozatlan, akkor lehet a kitermelők egy része kiugrik a piacról ha nem éri meg,

    persze nem tudni mikor.

    De azt is érdemes megnézni mi lett egyiptommal és azt hiszem texassal , ma már nem termelnek ki olajat .

  5. Kérdés, hogy ki mit ért olajcsúcs alatt.
    2008 óta a kitermelés lényegében stagnál, sőt a szinten tartáshoz kozmetikázott adatokra van szükség – olyasmit is beszámítanak, amit korábban nem, pl. cseppfolyósított földgáz.
    Szigorúan véve termelési platón vagyunk, de bizonyossá csak akkor válik a jelenség, ha megtörténik a letörés, és a kitermelés csökkenése hosszú távú, és egyértelmű.
    Ha csak és kizárólag a nyersolaj kitermelést nézzük, akkor bizony már túl vagyunk a csúcson. Kérdés, hogy az egyébb származékok, helyettesítők köre hogyan tud bővülni, milyen tecnológiai lehetőségek vannak még. Ha például a II. vh-ban alkalmazott műbenzin gyártás (németek kőszénből) technológiájában áttörés következne be, az igen csak megkavarná a dolgokat. De kisebb volumenű dolgok sora nyújthatja még a platót.
    Magyarán igazán okosak csak utólag leszünk.

  6. 1:
    persze, a belsoegesu hatasfokanak haromszorosa. egy mai dizel motor 40% koruli hatasfokon megy. akkor az ugy mukodott, hogy a 100% folotti reszt visszatoltotte az akumulatorba?

  7. Az olajcsúcs jobb megértéséhez

    Nem arról van szó, hogy az olaj fizikailag elfogy; de gondolom ez mindenkinek evidens.

    Az olajválság lényege, hogy a kitermelés egyre költségesebb (és fizikailag egyre nehezebb), amit a gazdaság egyre kevésbé tud elviselni. (Nyilván országonként ez az érzékenység változó, de a globális világgazdaság jellegéből adódóan lényegében globális az érzékenység) Ékes példa erre Venezuela, ahol a „legtöbb olaj” van. Csak sajnos eleve nehéz olaj, másrészt az x száz milliárd hordós mezőnek csak egy parányi töredéke termelhető ki úgy, hogy az eladáso ár 100-200 USD között legyen. Magyarán „nem sok olaj” van ott, amit tényleg hasznosítani is lehet. De érdemes megnézni a szaúdi olajexport várható – igen nagy pontossággal várható – alakulkását: 0 hordó/nap 2025-2026 körül. Ennek oka a csökkenés ÉS a belső felhasználás növekedése; ami nem feltétlenül a gépkocsik miatt van. Új mezőket nem találnak a szaúdiak, de az elmúlt négy évben közel 100mrd USD értékben vásároltak őrületes mennyiségű fegyverrendszereket; amelyek zöme inkább támadó, mint védekező és tényleg brutál mértékű a beszerzés mérete és üteme. (Dettó UAE, Katar, már ami a fegyverkezést illeti.)

    Persze, nyomatják most ezerrel a „nem konvencionális” olaj kitermelését… kérdés, meddig. S kérdés, hogy ott fenn északon nem fognak-e hajba kapni. Az oroszok mindenesetre reaktiváltak egy évtizedek óta elhagyott szovjet katonai bázist (forrás: RT.com videója)

    Érdemes erről az ffek.hu weboldalon olvasgatni. Hetesi Zsolt és kollégái nem csak hazai viszonylatban nagyágyúk. Az olaszoknál is van pár igen neves szakértő.

    Egy kiegészítés a BITRE-117-el kapcsolatban, mert – szerintem – igen árulkodó: a BITRE 117 egy jelentés az ausztrál kormánynak. 2009-ben készült és titkosított volt. Kiszivárogtatták. A média érdeklőpdésére nagy csend volt a válasz, majd megjelent egy új (másik) BITRE 117. A baj csak az, hogy a „117” egy ikatási szám, azon újabb cucc nem igazán jelenhet meg. De az új BITRE 117 címe is érdekes (már-már cinikus): Légiforgalom…2030-31 körül. Aztán mára a 117 helyett 133 lett az „iktatószám”. (http://www.bitre.gov.au/publications/2012/files/report_133.pdf)

    Az olajcsúcs több mint valószínű, hogy már bekövetkezett. A mai hivatalos adatok kozmetikázottak, a kitermelt mennyiségnél szerepel a „nem konvencionális” olaj is, úgy, hogy „konvencionálisnak” van feltűntetve.

    Nem arról van szó, hogy fizikailag nincs alternatíva – bár az már más kérdés, hogy hamar következne a peak urán, peak szén stb. – hanem, hogy nincs rá idő. Az átállás időigényes. Ez a fő probléma az olaj pík-el.

  8. Igen, akik eddig megkiséreltek valamilyen találmánnyal kitörni az olaj”dogma” szorításából, szisztematikusan baleset áldozatává váltak, vagy legalábbis nyomtalan eltünést hajtottak végre. Biztosan felbukkan valami pofonegyszerü megoldás, ami váltja az olaj-korszakot, de egyelöre a nagyon helyesen megfogalmazott turbulanciát fokozza az olaj-dollár végjátéka.

    20 év múlva, az akkori eventuell árakkal még talán az is elöfordulhat, hogy tömegek visznek gyertyát Orbán sírjára Paks2 országmentö hatásának ürügyën …

  9. A peak olaj elmélkedések során el szoktam mondani, hogy a fő tartalék nem az olajpalában van, hanem a mérhetetlen pazarlásban.

    Ha 20%-al megnő az olaj ára, az emberek elkezdenek spórolni, közösen használnak egy kocsit, újságért a sarokra már inkább gyalog mennek és paradicsom se utazik 2000 km-t a termőföldtől az asztalig. Az olaj árának növekedésével a gazdaság szerkezete tovább változik: A rengeteg „eldobható” kütyü gyártása helyett energiatakarékosabb hosszabb életű cuccok jelennek meg, lelassull a gazdaság pörgése, és a közgazdászok kidolgozzák a nem növekedésen alapuló gazdaságot.
    (Emlékezzünk: a gazdasági növekedés az életszínvonal romlása mellett a kamatok kifizetése miatt szükséges)

    És el fogunk jutni oda, hogy a mai modern fogyasztói társadalom két fő pillére szembe kerül egymással: olaj(energia) vagy kamat !

    Tehát úgy látszik, egy negatív visszacsatolás is megjelenik a rendszerben.

    Lehet vitázni, hogy a kamatszedők nem mondanak le a bevételükről… de olaj nélkül nekik se lesz honnan se kamatot szedni, se kinek kölcsön adni.
    Ha nem akarnak lemondani a kamatról, akkor ezerrel el kell kezdeni finanszírozni az alternatív energiaforrások kutatását.
    Ezt a meccset pedig az olajlobbyval kell lejátszani.
    Ha pedig a pénzügyi és az olajmaffia egy csapatban játszik, akkor valamivel könnyebb lesz a megegyezés.

    Szóval : Hajrá Peak oil !!!!

  10. 7:

    Ráadásul nem az a legnagyobb gond, hogy bizonyos eszközeink primer energiahordozóval működnek elektromos áram helyett, hanem hogy az elektromos áramot is jórészt hőerőművekkel termeljük meg.
    Vagyis nagyobb hangsúlyt arra kellene fektetni, hogy az energiatermelést meg tudjuk oldani olaj nélkül, de az alternatívák se nagyon tetszenek sokaknak (pl.: atomenergia).

  11. 9-11.
    Szimpatikus de sajnos naiv elgondolások.

  12. 12. solouse

    Szerintem nem kellene belesni a kincstári fősodratú média által sugallt gondolkodási csapdákba.

    Akik „fenn” vannak, azok se akarják a gazdság összeomlását.
    Viszont az akarják, hogy rettegjünk, mert akkor könnyebben vezetnek bennünket az orrunknál.

    Szerintem nem a bedobált gumicsontokon kellene rágódni, hanem józanul gondolkodni.

    Az olaj ára folyamatosan fog emelkedni, folyamatosan átalakítva a gazdaság szerkezét. Ha sikerül alternatív forrást találni, akkor kevesebb zökkenővel, ha nem akkor vissza kell fogni a pazarlásból. Legfejjeb nem hozatunk Új Zélandból almát Borsodba…
    Az emberek nem 4 évente cserélik le az autóikat hanem 10.
    nem fűtik fel a lakást télen 27 fokra csak 22-re.
    Floridában nem járatják a parkolóban a koci motorját a klíma miatt amíg vásárolnak.
    A pazarlásban RENGETEG tartalék van.
    Itt van az élelmiszeripar… A kaja fele a szemétbe kerül mire a földekről az asztalra kerül. Ezen is hatalmasat lehet spórolni műtrágyától a traktorokon keresztül a szállításig raktározásig.

    Mindenki attól retteg, hogy „ott fönt” még nem tudják, hogy hamarosan elfogy az olaj és akkor jaj mi lesz.
    Szerintem ez a naív hozzáállás.

  13. 13 Tökéletesen igazad van a pazarlással kapcsolatban, abban is, hogy – elvileg – ebben nagy tartalék van. Csak sajnos a jelenlegi trend nem azt vetíti előre, hogy fogjuk vissza a pazarlást, fogyasztást. (Mondom ezt mint marketinges is.)

    „Ott fönt” nagyon is tudják. (Csak ezt soha nem fogják beismerni, mert az önmagától elindítja az összeomlást (= gazdasági pánik).

  14. 4:
    Utálom az ilyen körülményeskedő, bő lére eresztett posztokat, egészen picike mondanivalóval (persze nem is olvastam el végig). Néhány hónapja írtam egy posztot arról, hogy a kitermelési költségek emelkedése miatt az olajtársaságok egymás után állnak le a nem hagyományos kitermelésekkel. Majd ha valódi hiány lesz, és alaposan felszöknek az áram, újra beindulnak. Mit kell ezen annyit okoskodni, ezt hosszú évekkel ezelőtt jeleztem.

  15. A cikk röviden vázolja a helyzetet, és feltehetőleg ez is az igazság

    Ehhez valamennyire hozzá tudok szólni, sok olajjal meg más nyersanyaggal foglalkozó szaki van körülöttem.

    Az olaj egyszer el fog fogyni, ez nem kérdés. Az olajmezők feltárásának, kitermelésének technológiája folyamatosan (egyesek szerint robbanásszerűen) fejlődik, így olyan, még feltáratlan olajmezők megtalálására nyílt lehetőség, amire korábban senki se gondolt. Olyan olajmezők kitermelése vált lehetségessé, amikhez korábban technikai v. gazdasági okok miatt nem nyúltak.
    Az olaj hosszútávú drágulása meg kedvez a speciális, drága technológiák alkalmazásának is.
    A lényeg (hozzáértő szakik szerint), hogy komoly krízisre kb. 100 évig nem lehet számítani, utána meg nehéz jósolni.

    Ami itt érdekes a krízis maga, ami majd valamikor bekövetkezik. Az olaj addigra kiváltható lesz más erőforrásokkal is, az ezt lehetővé tevő technika is erős fejlődésnek indult a közelmúltban, bár még korántsem olyan látványosak az eredmények. …de hát 100 év az sok idő.

    Ami igazából nagy kérdés, hogy a világgazdaság, az erőviszonyok hogyan fognak megváltozni? Számos ország van, aminek a gazdasága szinte kizárólag az olajra támaszkodik, de még a több lábon álló, vagy „rugalmasabb” gazdaságok között is vannak olyanok, akinek az olajból származik a legtöbb bevételük. Ők hogy fogják venni ezt az akadályt? Vajon elkezdtek felkészülni rá? Szaudarábia, Oroszország, Emirátusok, Norvégia stb. hogyan készülnek az eseményekre?

  16. 13.
    Attila nekem szimpatikus amit írsz. Csakhogy emlékeim szerint olyasmit írt H.Zs., hogy a spórolással lineárisan tudjuk csökkenteni a fogyasztásunkat, az olajkitermelés viszont exponenciálisan csökken!

  17. A kulcsszó az EROEI. Az ugyanis nem pénzügyi, hanem fizikai korlát (Ergo egy nulla hozzáírásával a FED-nél nemigen lehet megoldani.)! 5 körül (egyesek szerint már 9-10 nél) Game Over, bármit is mondjanak a szakik.

  18. 18.
    Szia Zsolt!
    Be szoktam nézni a ffek.hu oldalra, de sajnos nem nagyon frissül mostanság. Hol tartotok most az elemzésekke?

  19. A legtöbb ember csak akkor spórol, ha rákényszerül, és leszarja, hogy a többieknek esetleg egyre kevesebb jut. Akinek önfeláldozó hajlama van, az már most sem pazarol, és próbál segíteni a többieknek. A BRICS országok még elég sokáig simán elhasználják azt a többletet, amit esetleg a fejlett országok megspórolnának, ha spórolnának.

    Az alternatívokhoz is kell nyersanyag, és majdnem minden használható nyersanyag fogytán van, drágul a kitermelésük. A növekvő rendvédelmi-, honvédelmi-, katasztrófavédelmi kiadások akkor is problémát jelentenének, ha valami csoda folytán sikerülne szinten tartani a kitermelést.

    Szerintem az olajválság nem csak energiaválság. A vegyiparunk és a műanyag-gyártásunk is az olajon alapul. Miból készítjük majd a jelenleg műanyagból készülő termékeket? Van elég fém, fa, stb., hogy ezeket pótoljuk? Alkalmasak még ezek, hogy minden területen pótolják a műanyagokat? Megint textillel burkoljuk majd a vezetékeket?

  20. 1. AZ EROI olyan korlát, amibe elég hamar csapódunk bele, és 5 (ez asszem Hall és tsai) alatt biztosan nem megy semmilyen társadalom.

    A gáz esetén még 20 körüli különben.

    2. A honlap súlyos túlterheltség miatt nem frissül. 🙂

  21. 14. Jövőnk

    „Csak sajnos a jelenlegi trend nem azt vetíti előre, hogy fogjuk vissza a pazarlást, fogyasztást.”

    A jelenlegi trend azt mutatja, hogy mennyi olaj elérhető megfizethető áron.
    Ha a trend fokozatosan dráguló olajat mutat, akkor ezt a fogyasztás is nyilván tükrözni fogja.
    Ha 800 forint lesz egy liter benzin, akkor csak az gurul, akinek így is megéri. A többinek marad a tömegközlekedés, a helyi paradicsom meg a termosztáttal való ismerkedés.

    Hiába van meg a politikai meg pénzügyi akarat, amit a megdrágult olaj miatt nem tud a tömeg megengedni magának, azt nem fogja megvenni a piac, ha a feje tetejére áll is az olajlobby a pénzügyi mafiával együtt.
    Hacsak a „tartalékból” nem adnak pénzt a tömegeknek… de erre kisebb az esély mint a termelés és pazarlás visszafogására.

  22. 15-re

    Te dobtál be egy olyan posztot amit már teljesen kiveséztünk.
    Számomra két kérdés maradt amit talán kevéssé érintettünk:
    -az általam belinklet cikk alapján(ha nem fektetnek kutatás fejlesztésbe az olajtársaságok) hogy alakul a kitermelés a továbbiakban?
    -a kihúzott kitermelési plató után mekkora szakadékra számíthatunk?

  23. 24:
    Értem én ezt, de másképp gondolom. Jelenleg 2100 poszt van a honlapon. Ennyit ugye senki se néz át. Új olvasók mindig jönnek, akik legfeljebb 10-20 posztra mennek vissza. Amit te és én és még néhányan kiveséztünk, arról sokan semmit se tudnak. Ne feledd. Napi 1500 olvasónk van, de csak 20-30 olvasó szól hozzá. — és tudod miért van ennyi olvasó? Mert nem locsogok feleslegesen.

  24. 21 (Jani):
    „Szerintem az olajválság nem csak energiaválság. A vegyiparunk és a műanyag-gyártásunk is az olajon alapul.” — Ez egy nagyon épkézláb gondolat. Ezen is érdemes elgondolkozni.

  25. 19.
    A kulcsszó az EROEI. Az ugyanis nem pénzügyi, hanem fizikai korlát (Ergo egy nulla hozzáírásával a FED-nél nemigen lehet megoldani.)! 5 körül (egyesek szerint már 9-10 nél) Game Over, bármit is mondjanak a szakik.

    Azért ez így pontatlan. A befektetett energia hatékonysága nagyban függ az alkalmazott technológiától meg egyebektől.
    Tehát fizikának fizika, ami a befektetett és kinyert energia hányadosát illeti(bár ez inkább matek). Viszont a mindenféle ráfordított energia és a nyert energia hányadosát fejezik ki egy számban, ami a kőolaj esetében olyan 15 környékén lehet. De azért nem az történik, hogy egy lyukba bele öntünk 1 liter kőolajat és 15 jön ki.
    A hányados akkor is javulhat, ha egy korszerűbb, energiatakarékosabb technológiával termeljük ugyan azt a mennyiséget.

  26. 26-ra:
    Aktualitása a dolognak, hogy Ukrajnában először a földgázigényes vegyipart állították le, tehát nincs baj, lesz elég gáz a lakosságnak. És műtrágya a tavaszi vetésre?
    Én a környezetemben eddig csak ukrán gyártmányú pétisót láttam használni…
    Ez jó kis ízelítő abból ami ránk vár.

  27. 17. fetamás

    „a spórolással lineárisan tudjuk csökkenteni a fogyasztásunkat, az olajkitermelés viszont exponenciálisan csökken!”

    A spórolással pontosan olyan ütemben csökken a fogyasztás, amennyi pénz marad az olajra.
    Ez nem „döntés” kérdése, hanem egy egyszerű betekintés a pénztárcába.

    A tömeg annyit költ az olajra, amennyit megengedhet magának.

    A másik oldalon, azok akik eddig a nagy pénzt csinálták az olajból, átnyergelnek másra ha elfogy az olaj.
    A sok rettegéstől nem vesszük észre a lényeget : OLCSÓ az olaj, ha a paradicsomot 2000 kilométert utaztatjuk.

    A gazdasági növekedés úgyis rákos jelenséget mutat. A pénzügyi és olajlobby túl nagyra nőttek ahhoz, hogy most már ön és közveszélyesek.
    És ezt ők is tudják.

  28. 29.
    „A sok rettegéstől nem vesszük észre a lényeget : OLCSÓ az olaj, ha a paradicsomot 2000 kilométert utaztatjuk.”

    Ebben bizony sok igazság van.

  29. Inkább az olaj legyen olcsó, mint az emberélet.
    Sokat emlegetett példa a fenntartható társadalomra az Edo korszakban Japán. Nem hiszem, hogy élveznénk.
    Ahhoz, hogy az emberélet ne legyen olcsó, ne érje meg gyerekekkel bányásztatni, egyszerű, könnyen gépesíthető munkákkal megnyomorítani jobb sorsra érdemes embertársainkat, ahhoz bizony olcsó energiaforrásra van szükség. Annak pedig sok-sok esszerűtlenség, pazarlás a következménye.
    Jó lenne, ha nem ember lenne az embernek farkasa. Ha energiahiány esetén mindenki visszafogná magát, és a kapanyelet megragadva nem az jutna eszébe, hogy ha a szomszédot ezzel lecsapom, akkor már nem kell többet idén födet túrni. De ez soha nem volt így. Mindíg akadnak erőszakos emberek, akiknek büdös a munka, de a vérontást magasztos eszmékkel igazolják. Ha munka nélkül is hozzájut nagyjából mindenki ahhoz amit jogosnak érez, akkor nincs gond. Ez pedig 2000 km -es paradicsommal, és egy sor egyébb égbekiáltó baromsággal jár együtt. A racionális, esszerű gazdálkodás a természettel azt jelenti, hogy a törvényszerűen keletkező konfliktusokat nem hárítjuk a természeti környezetre, hanem megoldjuk egymás között. Röviden: ha nem a természetet igázzuk le, akkor egymást.

  30. 29:
    A paradicsom utaztatása elvileg hülyeség, de gyakorlatilag? Ma 1 kg paradicsom átlagára 500 Ft/kg. Egy kiló paradicsomra jutó gázolaj teher kb. 5 Ft. utaztatással. Ha idehaza termeljük fűtött fólia sátorban ez 50 Ft. — Nem az utaztatással van a baj (bár kurva jól hangzik), hanem azzal, hogy évi 12 hónapon át van „igény” paradicsomra. Régebben, kb. 1965 előtt mindig azt ettünk, aminek a szezonja volt. Illetve amikor felbontottunk egy befőttet szezonon kívül. A primőrözés a hatvanas években indult be. Majd leszokunk róla. 😀

  31. 31. szilvás

    „Jó lenne, ha nem ember lenne az embernek farkasa. ”

    Persze.
    De ez mindig ugyanoda vezet vissza.
    NEM AZ A BAJ HOGY KEVÉS AZ OLAJ, hanem az, hogy gazemberek irányítják a világot.
    Ha nem sikerül ebből az erkölcsi környezetből kitörni, akkor teljesen mindegy, hogy olajból vagy sós vízből származik az energia. Aki csak úgy tud és akar létezni, hogy másokat elnyom, uralkodik rajtuk, annak az olaj, a pénz, a kamat, a nukleáris energia, az információval való manipuláció csak eszköz.

    Rágjuk a gimicsontot lineáris meg exponenciális görbék mentén, és nem vesszük észre azt ami az orrunk előtt van.
    NEM a látványtechniaki eszközök finomhangolásán műlik a jövő, hanem azon, hogy kiknek a kezébe adjuk a sorsunkat.

  32. 32. Tibor’bá

    „A paradicsom utaztatása elvileg hülyeség, de gyakorlatilag?”

    Gyakorlatilag is hülyeség, mert egyrészt feleslegesen égeti az olajat, másrészt attól olcsóbb másutt, mert agyonvegyszerezett, hormonkezelt génpiszkált és jogvédett szarral árban nem lehet versenyezni, de nyilván nem csak az utaztatáshoz szükséges olaj árát fizetjük meg, hanem a hosszútávú egészségügyi, társadalmi és politikai károkat is.

    Bogár László szokta mondani, hogy profit nem létezik, csak a költségek térbeni és időbeni áthárítása másokra.

  33. 27. Ez igaz, de forradalmi áttörésre azért az energiamegmaradás tv.-e miatt már nem számítok. Azt meg nehéz elhinnem, hogy az EROEI a relatíve könnyen hozzáférhető szárazföldi mezőknél csökken és majd a mélytengeri/sarki/olajhomok/palaola/stb. nehezen hozzáférhetőknél javulna. A technológia fejlődés max. az EROEI hanyatlását tudja lassítani (legalábbra is eddig így történt és nincs okunk feltételezni, hogy ez változni fog.).

  34. „NEM a látványtechniaki eszközök finomhangolásán műlik a jövő, hanem azon, hogy kiknek a kezébe adjuk a sorsunkat.”

    Hahaha.
    Nem kell a sorsunkat senki kezébe adni.
    Azt próbáltam leírni, hogy mindíg akad valaki, aki kezébe veszi azt erőszakkal!
    Hogyan akadályozod meg?
    Erővel!
    Máris te vagy a gazember. Na jó egy darabig talán nem. De a szakrális dolgok hosszú távon nem működtek ugyebár…

  35. 33.
    Részben igazad van. Ezzel azonban kiegészíteném:
    NEM AZ A BAJ HOGY KEVÉS AZ OLAJ, hanem az, hogy SOK AZ EMBER.

  36. 36. szilvás

    ” De a szakrális dolgok hosszú távon nem működtek ugyebár…”

    Az ismert történelem túlnyomó részében működtek.
    A mostani egy kisiklás.
    És minnél tovább hirdetjük a Káini modellt, annál rázósabb lesz a visszatérés.

    A világban kétféle harc van:
    Az, amelyik eltaposni akarja az ellenefelét és az, amelyik felemelni.
    És, mint fentebb írtam, most már a Káinok lassan egymás torkát vagdossák.

  37. 37. solouse

    „NEM AZ A BAJ HOGY KEVÉS AZ OLAJ, hanem az, hogy SOK AZ EMBER.”

    Régi és hibás mantra.
    Ugyanis a SOK olajat nem a sok ember fogyasztja, hanem a kevés.

    Ha megszabadulnánk* a Föld lakosságának leggazdagabb, legbefolyásosabb 3%-tól, hirtelen hatalmas mennyiségű forrás szabadulna fel, nem csak energiában hanem intellektuálisan is…

    (* nem feltétlenül likvidálni kellene őket, hanem csak a döntéshozatali mechanizmusokból kiszorítani)

  38. Attila!

    Nem tartom működőnek őket, mert mindíg felosztották az emberiséget.
    Ők és mi.
    Szabadok és beszélő szerszámok.
    Kasztok. Ó buddha! Mi legyen a páriákkal?
    Sőt! A szakrális uralkodók is versengtek a hatalomért, még az árpádháziak is káini módszerekkel hentelték egymást.
    Minden társadalmi rendszer kisiklás volt!
    A harcos csak azért akarja felemelni ellenfelét, hogy legyőzve azt, dicsősége nagyobb legyen!

  39. 31 szilvas:
    „A racionális, esszerű gazdálkodás a természettel azt jelenti, hogy a törvényszerűen keletkező konfliktusokat nem hárítjuk a természeti környezetre, hanem megoldjuk egymás között.”
    Pontosan erről van szó, bennem is régen megfogalmazódott ez a gondolat. Melyik ujjunkat harapjuk meg?
    Az ember alapjában kerüli a konfliktust, mert az értelmét arra próbálja használni, hogy életveszélyes helyzeteket elkerülhessen, ha talál olyan módszert, amivel a természeti környezettől csikarja ki a megélhetési alapját.
    A természeti lényeknél ez drasztikusabban történik, aki erősebb életben marad, aki gyengébb, az éhenhal, vagy megeszik, és az egyensúly fennmarad az erőforrásokkal.
    Az ember ehelyett a természetet, az ásványi kincseket, a feltárható energiaforrásokat meríti ki, túlszaporodja saját természetes forrásait, és maga előtt görgeti az ebből fakadó deficit egyre nagyobb hógolyóját. Aztán egyszer csak az maga alá temeti.
    A szomorú az, hogy a természet kizsákmányolása mellett még bőven jut energiája az emberi társadalom szipolyozására is, még ha a civilizáció által fékezett intenzitással is.
    Rossz rágondolni mi lesz, ha a könnyebb útra elfogy a muníció.

  40. 40.

    Mondhatni, a vallás mindig egy eszköz volt a hatalom kezében. Főleg arra használták, hogy a mindenkori hatalom létjogosultságát támasszák alá olyasféle kijelentésekkel, mint pl. „Hatalmam istentől való”, „Isten nevében cselekszem” meg egyebek.

    „A világban kétféle harc van:
    Az, amelyik eltaposni akarja az ellenefelét és az, amelyik felemelni.”

    Szerintem egyféle harc van, a másikon felülkerekedni akaróé.

  41. 42:
    A jó oldal is folyamatosan jelen van, hallatja szavát, de mindig defenzívában van, és eszközei elégtelenek, hogy érvényesülni tudjon a hatalom szintjén. Viszont kiirthatatlan, mindig újratermelődik.
    Mindig az agresszor az, aki az eszközöket birtokolja, és a másik oldal ellen felhasználja.
    Ez az emberi természet. Az elképzelhetetlen, hogy azok közül, akik potenciálisan helyzetbe kerülnek akár képességeik, öröklött privilégiumaik, vagy pusztán a véletlen folytán, ne legyenek egyesek, akik ezt azonnal ne használják ki a maguk javára, a többiek kárára. És amint ez bekövetkezik, máris lépéselőnybe kerül a többiekkel szemben. Legyőzni is csak olyan tudja, aki hasonló eszközrendszerrel és beállítottsággal rendelkezik, ami ugye, nem alternatíva.

  42. 22. Zsolt! Azért remélem fog majd frissülni az oldal, nagyon szerettem olvasni a cikkeidet.

    39.
    Erre mondtam az előbb, hogy naivitás. A felső 3 %-ot soha nem lehet lecserélni, mert akkor a korábbi 97% felső része lesz az új felső 3%.
    Olyan ez, mint amikor a bot két végéből az egyiket le akarod vágni, úgy, hogy a botnak azután már csak egy vége legyen. 🙂

  43. 40. szilvás

    ” mert mindíg felosztották az emberiséget.”

    Az emberiség mindig fel volt osztva, de nem mindig ugyanúgy.
    Az a folyamat ami 3000 éve kezdődőtt egy teljesen más és rosz irányt vett. EZ lett a vége.

    A felosztás és a versengés önmagában nem rosz dolog.
    A totálisan öncélú rablás és kihasználás az viszi a világot a romlásba.
    Sajnos ma már nem értik az emberek, hogy királyok, uralkodók hittek a Teremtéssel való összangban és az arra való törekvésben. EZ akadályozta meg soktízezer éven keresztül azt hogy az emberiség vezetői elpusztítsák a világot.

    Nem az a lényeg, hogy van-e Isten, hanem hogy képesek vagyunk-e olyan erkölcsrendszert fenntartani, ami kigyomlálja a legbrutálisabb elhajlásokat.
    Sokáig a klasszikus Isten képzete akadályozta meg a világot az összeomlástól.
    Mióta ez a képzet ki lett hajítva az életminőség rohamosan romlik.

    Még a felvilágáosodás alatt is mondták, hogy ha nem lenne Isten, ki kellene találni…
    Hát ha valamikor, most valóban itt az ideje.

    „A harcos csak azért akarja felemelni ellenfelét, hogy legyőzve azt, dicsősége nagyobb legyen!”

    Ezzel nekem semmi bajom, ha ENNYIRE önző az a harcos.
    Szerintem a világ jobb lenne, ha ez lenne a norma.
    De most az eltaposás a norma…

  44. 43.
    Nem nagyon értem, mit értesz a jó oldal alatt.

  45. 40. szilvás.

    „Sőt! A szakrális uralkodók is versengtek a hatalomért, még az árpádháziak is káini módszerekkel hentelték egymást.”

    Hát ez az eredménye, ha valaki az ellenségeinktől tanulja a mi történelmünket.

    A valóságot most próbálják összeszedegetni a rengeteh eltüntetett, elhazudott információ közül.

  46. 46:
    Ezt egy kissé elnagyoltam, de ezalatt értem az olyan jószándékú, önzetlen, a közösségi érdekeket első helyre tevő személyeket, akikre Attila (PV) is rendszeresen utal, akik valamiféle erkölcsi mérce alapján próbálják megreformálni a világot. (A másik oldal őket hívja lúzereknek.) 🙁

  47. Lehet, hogy elkerülte a figyelmeteket:
    „Olajmágnásokból környezetvédők lesznek a Rockefeller család tagjai. A Rockefeller Testvérek Alap vezetője hétfőn este jelentette be, hogy kiszállnak a klímaváltozás egyik okozójának tartott olajüzletből és a megújuló energiaforrásokra váltanak. John D. Rockefeller a texas-i és kaliforniai olajmezőkből gazdagodott meg. A család vagyona mára meghaladja a 900 millió dollárt. Leszármazottai szerint a szél és napenergiára való váltást ükapjuk is támogatná.”

    Ha a Rockefellerek kiszállnak az olajbizniszből, akkor az csak egyet jelent: nincs rajta haszon.
    A 90$ körüli árral Oroszországot akarják megszívatni, de szív mindenki, aki 100$-ért tudja csak kitermelni.

    @50. Kevésnek kevés, de igaz. A 900 milliárd is meghaladja a 900 milliót. 😉

  48. 49: „A család vagyona mára meghaladja a 900 millió dollárt.”

    Nem kevés ez? 😉

  49. 49:

    Tulajdonképpen ez egy jó hír, nem? Ha Rockefeller az olaj helyett a környezetvédelembe fektet az némi jövőképet adhat annak, aki 2020-ra várja a világvégét.

    Attila jó irányba elemezget. Még ilyen kőolaj árak mellett is pazarolunk, ez tény.
    Meg az is, hogy tovább fog drágulni az olaj.

    Ez viszont beindít egy sor másik folyamatot. Részben beindulnak a ma még feltárásra váró mezők kiaknázása, részben pedig elindul a technológiai fejlődés a kőolaj utáni korszak irányába.
    Mert ugye mi itt egy helyben járunk feltételezve, hogy semmi energiaforrás nem létezik az olaj helyett. Nyilván a szén korszakban is így tudták.

    A drága olaj többek közt megakaszthatja a globalizációt is. Hallottam, olvastam, hogy egy konténer távol keletről az Usa-ba 3000 dollárért jutott el a 2000-es években. Ez a költség ma már 8000 dollár úgy, hogy közben a szállító hajók 20%-al lassabban közlekednek költséghatékonysági okokból.

    Ergo eljöhet az az idő is, nem is olyan sokára, amikor a kínai terméket nem éri majd meg ideszállítani.
    Meg a paradicsomot sem 2000 km-ről. Ez az egész folyamat alapjaiban fogja a jelenlegi helyzetet átalakítani.

    Egyébként az EU olajfogyasztása 10 éve stabilan csökken.

  50. 51. Curix

    Végre valaki legalább megszívleli amit mondok.
    Szerintem a világ egy bonyolult egyensúlyi helyzetben billeg.
    Most már erősen ki van billenve egy materialista, önző, az erkölcsöt csak felesleges népbutításnak tartó irányba.

    Teljesen természetes, hogy beindulnak az ellenekző irányba ható erők a valamennyivel erkölcsösebb élet kívánságától az Isten-Királyság visszaállításáig.
    Sok lesz a sarlatán, de még többen fogják komolyan gondolni, hogy az egyetlen kiút egy erősebb közösségi szellemben való gondolkodás. És ebbe bele fognak kapcsolódni azok az erők, akiket és „második vonalnak” hívok, akik éppen kiestek a pixisből, és erősen szeretnék megdönteni a regnáló (háttér… de már nem is annyira háttér) hatalmat.
    Már egymást érik a táltosok, sámánok, őskutatás, régi-új egyházak, ezrével a spirituális, leleplező, beavató, felvilágosító filmek a youtube-on.
    Igaz, hogy a legtöb valóban szemét, de prímán jelzi, hogy VAN RÁ IGÉNY… és nem csak a tudatlan lúzerek igénylik.

    Megint kiderül, hogy nem az a fontos, hogy valójában van-e Isten, hanem hogyha a többség újra elhiszi, hogy van, akkor megmenekültünk.

  51. Az egész peak oil, meg a civilizációs válság szellemi okokra vezethető vissza, ezért a megoldás is itt van. Ha teszem azt holnaptól mindenki a krisztusi tanítás szerint próbálna létezni, akkor nem kéne félnünk az összeomlástól…

  52. 48. hubab

    A jószándékú lúzerek viszik előre a világot sokezer éves hagyományok alapján.
    Ha ők nem lennének, akkor a „sötét oldal” már régen átvágta volna egymás torkát és már rég vége lenne az egésznek.
    EZÉRT a lelki szegényeké a mennyek országa.

    A lenézett, lesajnált tömegek, akiet könnyű becsapni, mert ők még hisznek az adott szó (ige) erejében. Lgalábbis egy részük.
    De mi lesz a plázazombivá butított tömegekkel az üres plázákban? Mi lesz azokkal a tömegekkel, amelyeket már semmilyen régi vagy új erő, erkölcs nem korlátoz, és végre felnéznek az iPhonejairól, mert „elment” a hálózat ?

  53. 10!
    „a közgazdászok kidolgozzák a nem növekedésen alapuló gazdaságot.”

    Mire gondolsz? Silvio Gesell: A természetes gazdasági rend?
    49!
    „A 90$ körüli árral Oroszországot akarják megszívatni, de szív mindenki, aki 100$-ért tudja csak kitermelni.”

    Igen ezt mondta Soros..Ezzel tulajdonképpen beismerte hogy ő vagy ők döntenek..

  54. Szerencsétlen Jézus haverból csinált az utókor egy nagy hőst…és majd megint lesznek milliók-és milliók, akik egy halottól várják a csodát. (…).
    Úgy néz ki, hogy az emberiség – azon része, akik a különös lelki-érzelmi dolgaikat nem tudják józan paraszti ésszel felfogni – magára marad az olajcsúcsban és azon túl is.

  55. Azért a hozzászólásokból látszik hogy elég eltérő az emberek véleménye: 100 évig nincs félnivalónktól a pár(1-2-3) éven belül már hanyatlásba kerülő olajról írogattok 😀
    Valakinek biztos nem lesz igaza 😀

  56. 53:

    Ez azért így nagyon meredek. A krisztusi tanításnak semmi köze a fenntartható gazdasági modellekhez.

    52:

    Attila értem, hogy mire gondolsz, de ez önmagában kevés. A világnak ma alapvetően két nagy problémaköre van: a gazdasági berendezkedése, és a túlnépesedés.

    Logikusan egyiket sem lehet tagadni. El lehet mondani naponta 30 miatyánkot, de ha 50 milliárdan leszünk a Földön, akkor is egymás elől fogjuk elszívni a levegőt.

    Az energia csak jelen gazdasági környezetben probléma, mert növekedésre ítéltetett a rendszer.

    Abban nem hiszek, hogy minden probléma nélkül átlépünk egy olaj utáni korszakba, de abba sem, hogy visszarepülünk a kőkorba.
    Abban se reménykedjetek hogy a keresztény vallásnak több jelentősége lesz, mint most. Szerintem a tudomány fog egyre jobban előtérbe kerülni.
    Valóságban minden jel arra mutat, hogy meg fog valósulni mindaz az összeesküvés elmélet, amiről Orwell is írt.

    Tudtátok pl. hogy a Google új keresőfunkcióval bővült? ( pár éve)

    Ma már képpel is lehet keresni. Ha pl. a saját fényképezőgépedről feltöltesz egy képet, akkor megkeresi az ahhoz leginkább hasonló képet és akár be is azonosítja a tárgyat, személyt.
    Az arcfelismerő rendszere bár kezdetleges, de működik, arcra is lehet keresni.

    Ha ezt a pórnép használhatja, akkor a valóságban már rég működik az, amit eddig csak sci-fi akciófilmekben láttunk, hogy a nagyvárosok kamerái mindenkit azonnal be tudnak azonosítani.

    Egy lépésre vagyunk a Shazam-hoz hasonló olyan mobil applikációktól, hogy pl. egy épületre ráirányítjuk a telefon kameráját, amíg az válaszként megnyitja az épület wiki oldalát. Személyekkel ugyan ez.
    Egy teljesen digitális világ előtt állunk.

    és ez a világ meg fog valósulni, már nincs nagyon messze.

  57. 57:
    ezen a blogon és más blogokon is, már 2010.-ben is „nagyon várták” egyes hozzászólók a polgárháborús állapotokat…és lám nem jött be. Képzelődtek, fantáziálgattak, készülgettek, vásárolgattak, hegyre-halmot építettek a konzervekből, bolti élelmiszerekből…

  58. Nincs szívem megzavarni benneteket. Curix álmodozik. Attila (PV) hittérít. —
    Curix: Én még emlékszem arra, amikor lovaskocsikkal hordták szét a kenyeret, tűzellőt, postai csomagokat, stb. Amikor kézzel arattak, markot szedtek csépeltek, kapáltak napestig. Senkinek se volt kedve félnapokat nézni a tévét, hanem amint lehetett beestek az ágyba. Én 12 évesen 1945-ben gyalog mentem le Kiskunfélegyházára (110 km) 3 nap alatt és még segítettem tolni a holminkkal telepakolt kézikocsit. A honvédségnél tgljes menetfelszereléssel 40 km-t gyalogoltam mínusz 20 fokban. Ma délelőtt a 82. évemben betonoztam, mert meglazult egy tetőt tartó támasz. Tudom miről beszélek. Ha elfogy a közel ingyen energia te és a környező generáció nem lesz képes életben maradni, mert az élet sokkal keményebb lesz, mint volt 60-70 évvel ezelőtt. El vagytok puhulva. Semmi másra nem vagytok jók, mint siránkozni, reménykedni, imádkozni és azzal hitegetni magatokat, hogy az egész csak egy kitalált mese, néhány megszállt hülye rögeszméje.
    Attila (PV): A te naiv erkölcsösségedet 2000 éve tanítják az rk. vallás kispapjai HIÁBA. Az emberiség javíthatatlan, megy a számára kijelölt úton a megsemmisülés felé.

  59. Egy a lényeg ne érje meg kitermelni a szénhidrogéneket, ezért nyomott az ár, hogy minél több maradjon a földben.
    Nem értek egyet, a felső 3% is csak egyszer vacsorázik!
    Viszont a 97% tömege az már súly. Beszakadás várható populáció és életszínvonal vonatkozásban egyaránt.

  60. 59:
    Senki nem állította, hogy 2014-ben polgárháborús állapotok lesznek. De nyugodj meg, lesznek és az ÉK magyarországi cigányság el fog seperni a gazdálkodásoddal együtt. 🙁

  61. 58. Curix
    Még annyi hogy a feljett technika nem egyenlő az energiaválság megoldásával.
    Lehet most arcfelismerő app, meg tablet, ha nincs normális tápértékű kaja.Ez csak az emberek figyelmének elvonására szolgál.
    A feljett technika csak átalakítja az energiát , de nem termel.
    Az hogy feljett az informatikai rendszer az nem jelent semmit.

  62. 58 Curix

    „Ez azért így nagyon meredek. A krisztusi tanításnak semmi köze a fenntartható gazdasági modellekhez.”

    Dehogynem !
    A kamat és az uzsora a modern világ rákfenéje.
    Pontosan ezek teszik a gzdaságot fenntarthatalanná!
    Ezek a krisztusi tanítások alapján nem létezhetnének. És ez csak a jéghegy csúcsa.

  63. „Ha ezt a pórnép használhatja, akkor a valóságban már rég működik az, amit eddig csak sci-fi akciófilmekben láttunk, hogy a nagyvárosok kamerái mindenkit azonnal be tudnak azonosítani.”

    Igen Curix működik. Biometrikus azonosítók,keresők.Arccsontozat alapján ,a szemek közti távolság ,vagy az orr és száj közti távolság alapján.(bár ritkán sikerül szembeni képet készíteni a kamerának)
    Most építették ki a megfigyelő rendszert itt nálunk is ebbe a kis városba is már.Most hencegett vele a polgármester.
    Nincs olyan pont a világon,ahol egyszer nem fényképeztek le.Pl.Bankban,vagy valamelyik téren.Onnan kezdve benne vagy a rendszerben.Bárhol megtalálnak a világon.Beteszik a képed,rád keres a műhold felülről,és megvagy.Leggyakrabban Eigenface-módszer(arcfelismerés) szerinti keresést használják.(sajátvektoros)

  64. „Ha elfogy a közel ingyen energia te és a környező generáció nem lesz képes életben maradni, mert az élet sokkal keményebb lesz, mint volt 60-70 évvel ezelőtt. El vagytok puhulva.”

    Én egy multinál dolgozom és hétvégén jól esik a kemény fizikai munka.Emlékszem régen mikor a nagybanin húzogatták a hordárok a kocsin 5-10 mázsa cuccot.Én örülnék neki ha vissza jönne az az idő amikor kinn dolgozunk a határba és kocsi helyett ilyen hordárkocsin húznánk be a faluba a krumplit. Szívesebben csinálnám, mint egy szarházi multinál számítógép előtt ülni:D
    Vagy lóval mennék át a szomszéd faluba árulni az árut .30 éves vagyok , de egy mai fiatal nem is tudja elképzelni ezt a feelinget.Közel lenni a terészethez király dolog.Emlékszem amikor még gyerekkoromban szedtük a krumplit kézzel a határban , vagy tördeltük a kukoricát,nagy élmény volt. De szerintem sajnos ez az idő nem jön el amit vázoltam :C

  65. 60:

    Tibor bá ahhoz már én is elég öreg vagyok, hogy egy két ilyen élménnyel „sokkaljam” a fiatalokat. Igen, volt idő, amikor ha valamire kiváncsi voltam, akkor elmentem a könyvtárba és órákig (napokig) kerestem azt, amire szükségem volt. Ma ezt mind tudja a számítógép, internet egy perc alatt.

    Egy fejlődő világban élünk az, amit te megtapasztaltál már nem jön vissza. Akkor úgy volt, most így van a jövő meg kérdőjel.

    (örülök, hogy még mindig ilyen jó kondiban vagy)

    66:

    Csak választás kérdése Andrew, hogy melyik életet éled. Ahogy írtam pont ez a szép a mai korban.
    Régen Tibor bának nem volt választása, nekünk van, és ezt kell kihasználni, nem pedig sopánkodni, hogy jaj elfogy az olaj, jaj meghalunk.

  66. Az hogy épp a napokban esett 88$-ra az olajár nem jelent semmit.
    A világot pár 100 Hedge fund irányítja (zsidók) akik bármit tudnak manipulálni ,akár egy ország devizáját manipulálni végigmenve a földön mint egy sáska.Szerintem az olajnak ez az alja ,innen már csak felfelé.Lehet most vásárolnak be a szarházik, ráeresztenek egy buy programot az olajra, az hetekig vesz mondjuk 90$-os átlagáron pár billió $-ért , majd szépen megugrasztják ameddig akarják kivéve belőle sok profitot.Nekik az olaj is csak egy árupiaci termék és lehet gőzük sincs arról mi az az oil peak. Lehet most jön a rock and roll felfelé? Ha most lenne pénzem én is vennék 88$-ért olajat vagy 1 milliárd forintért 😀

  67. Hogy 100 év vagy 3 év van?
    Hát ha szétnézünk mi történt mostanában:
    2008 óta az életszínvonalunk kb.a felére csökkent.Emlékszem az akkori ~200ft-os benzinre , a viszonylag pörgő gazdaságra….
    MA: elszegényedett emberek, akkor jólmenő vállalkozók közül szemem láttára ma a multicégnél a raktárban békázik.A másik jólmenő villanyszerelő ott karbantartó,a falu akkori jólmenő virágkertésze most ott nyírja a füvet, az egyik nagy fóliás most ott kamionozik 100 ezeré stb…
    Az életszínvolnal romlás az borítékolható,DE a mértéke nem mindegy ! 4-5 év múlva egy feleződés nem kizárt.Olyan lesz mint ha most a fizetésed feléből kellene élned. És szerintem ez javarészt azért van mert nem 20$ az olaj hanem 100$ (most épp 88 $ :D)

  68. 63:

    Lebecsülöd a technika (informatika) jelentőségét. Nélküle egyikünk se ülne itt Tibor bá oldalán, és nem elmélkednénk azon, hogy miként fogunk kimúlni. Ez az egész civilizáció elképzelhetetlen informatika nélkül, csak mi már baromira hozzá vagyunk szokva.
    Az átlag ember áramszünet után 1 órával már toporzékol, 1 nap múlva már őrjöng. 3 nap után szétszedik az országot.
    Nos ennyire fontos (csak) az informatika.
    Valójában számítástechnika hiányában a betegellátás sem működik ma már.

    Az az élet amit Tibor bá felfestett és leírt a mai korból nézve egy „kínlódás”. Annak egész biztosan, aki ma rendezett anyagi körülmények között él. Hidd el hamar visszakívánkoznál a multis állásodba, ha lehetőséged lenne időben visszautazni.

  69. 70.
    Sokminden elképzelhetetlen informatika nélkül ez igaz.

    Múltkor volt egy 2 órás áramszünet estefelé, én személy szerint kibaszottul élveztem , szinte olyan volt mint egy időutazás a 90-es évekbe. Örültem , hogy nincs net , nincsenek elolvasandó fórumok amiket eddig mindig néztem , nincs információáradat ,nincs 50 tévécsatorna, az ember azon agyal hogy mibe kezdjen odakint az udvaron , az emberek kommunikációja egymással erősödik stb…

    Dédnagyapám akkor vagy 5 gyereket felnevelt(én nem agyalt azon hogy 1-nél ne többet mert nincs pénz) , én (én sok velem egykorú) meg lehet egyet sem bír ennyi pénzből ilyen kilátásokkal, mert a munka sem biztos.Akkoriban dédnagyapám nem függött a multik kénye kedvétől , az olajártól és semmitől , maga főnöke volt , dolgozni kellett ugyan , de azért télen volt pihenő is.Sokat dolgoztak , de nem kapkodtak és valahogy nyugodtabb volt minden (kivéve háború esetén :D). Dédmamám , nagyszüleimet megnézve nyugodt emberek voltak a mi generációnkhoz képest.

  70. 69:

    Az olaj ára nagyon sokszor eltért a piac által logikusan elvárható kereslet-kínálat szintjétől. Ez legutóbb pont a válság előtt volt tetten érhető, amikor semmi a világon nem indokolta a közel 100 dolláros árat.

    Az olaj valahol 200 dollár környékén kezd el olyan drága lenni, ahol már nagyon gyors visszacsatolásokkal kezdi átalakítani a gazdaság szerkezetét. Nem valószínű, hogy eddig elmegy az ára, vagy ha igen, akkor nem maradhat tartósan 200 felett.

    Azt azért ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a kőolaj és a benzin valójában ku–va olcsó. Ellenben egyre több adó terheli.

    2008-ban a 94 dolláros olajár mellé 274 forintos benzin társult.
    2014-ben 90 dolláros olaj mellé 420 Forintos benzin társul.

    Azért ez jól mutatja milyen ütemben torzul az egész gazdasági rendszer és ennek tényleg semmi köze a pík oilhoz.

  71. 71:

    Csak a jót veszed át abból a korból, a miénkbe meg csak a szart látod.

  72. Ma jelentették be hogy újra indul a szénbányászat Pécs körül.Ez azért jelenthet valamit.
    Hetesi Zsolt 2009-ben nyilatkozta hogy az olajkitermelés évi4%-kal csökken.
    Ma,5 év elteltével már egekben járna a benzinár.

    Szimplán takarékosságból eltologatom az elektromos fűnyírót,a kábellel bíbelődve. Nem hinném hogy 1kW-nál több áramot eszik meg,ami kb 35 forintos költség,szemben a benzines fűnyírómmal, mellyel 400 forintért tudom lenyírni a telket.
    Nem mellesleg az ilyen-olyan füstölős nyíróeszközzel dolgozó embereket ha messzebbről figyeljük,látható hogy füstfelhőben dolgoznak.Teli rákkeltő benzpirénnel.
    Nem lehet mindent a háttérhatalomra fogni.
    Tegye fel a kezét,aki szavazna egy zöld pártra amely dupla energia árakat ígérne, hogy csökkentse a szennyezést.
    Peak oil ügyében pedig…Úristen .Mi lesz így a rezsicsökkentéssel?Viktort felhúzzák az első fára.

  73. 60. Tibor’bá

    „Attila (PV): A te naiv erkölcsösségedet 2000 éve tanítják az rk. vallás kispapjai HIÁBA. ”

    A római katolikus egyház papjai nem az én naív erkölcsiségemet tanítják, hanem kereszénység judaizált, azaz kiherélt változatát.
    EZÉRT olyan sánta és összetákolt, ezért kapkodnak levegő után a legtisztább szívű hívők is.

    Amikor a honfoglaló magyarok még a judaizálatlan formáját gyakorolták, több száz évig meghatározó hatalom voltak Európában.
    Olyan nincs, hogy egy valláson belűl hirdetik a fogat-fogért meg hogy tartsd oda a másik orcád. Neked se tanították a hittanon, hogy mikor melyiket kell használni.

    Nem az emberiség javíthatatlan…
    Hanem a vezetői vezetik rossz irányba.
    Ha a vezetői templomi ájtatosságra nevelik őket, akkor templomban fognak ájtatoskodni, ahogy évszázadokon keresztül tették.

    Igaz, abból több haszon van ha plázákban bóklásznak iPhone után kajtatva…

    Valamikor az emberii evolúció hajnalán valamilyen rejtélyes okból kialakult az emberiség igénye a spiritualitás gyakorlására. Az teljesen lényegtelen, hogy van-e alapja vagy totális hülyeség.
    Lényeg, hogy a túlnyomó többség e nélkül teljesen zombiként viselkedik.
    Megmondani nekik a tutit, kicsit olyan, amikor a 10 éves gyerek megmondja a 3 éves öccsének, hogy nincs is Mikulás…
    Tudja már az „igazságot” de el lett véve az öröme…

  74. 70:

    „Dédmamám , nagyszüleimet megnézve nyugodt emberek voltak a mi generációnkhoz képest.”

    Szépen belenyugodtak, hogy 6 fiuból 1 halva született, 2-őt elvittek golyófogónak, 3 meg nyomorékká lett dolgoztatva.
    A hozzáálláson múlik minden. Ha nem nézek híreket, nem morfondírozok általam befolyásolhatatlan dolgokon, de megcsodálom a katicák rajzását, élvezem, hogy mindennap málnázhatok egy kicsit – globális felmelegedés ugye – állítom boldogabb, nyugodtabb, nem lehetnék más korban.

  75. 71: „Múltkor volt egy 2 órás áramszünet estefelé”

    Tudtad, hogy a villanyóra mellett szokott lenni egy kis kapcsoló, aminek segítségével te magad is bármikor áramszünetet tudsz előidézni? Aztán indulhat a nosztagiaaaaa…. 😀 😀

  76. Az IEA már augusztusban jelezte, hogy csökkenni fog az olaj iránti kereslet, az előzetes előrejelzésekhez viszonyítva.
    És nő a kitermelés…, az olaj ára esik…
    Minden arra mutat, hogy ez „pík elmélet – pánikozás” csak gyermekeknek mese.
    A korlátos olajkitermelés problematikáját már működő gyakorlati eszközökkel hatásosan tudják szabályozni. Pl. az üzemanyagok árának mesterséges növelésével, lényegesen csökken a kereslet. Kb. ötszörösét fizessük a benzinnek mint az előállítási ára, mégis nagyon-nagyon olcsó, ha emberi erővel kellene elvégezzünk olyan munkákat amiket gépekkel végeztetünk el. Ezt a takarékosságot ösztönző pénzügyi politikát csak Európában alkalmazzák. Mikor valóban csökkenni fog a kitermelés akkor majd kénytelenek lesznek mások is alkalmazni.
    Tehát a pánikozáshoz várjunk még 100 évet…

  77. A Hetesi Zsolt által elérhető publikációk azért nagyon jók mert nem csak tudományos hanem tapasztalati alapon is alá vannak támasztva, lásd húsvét szigetek. Nagyon sajnálom hogy nem frissítik az oldalt, hiszen most lehetne csak igazán. És most hogy egy kicsit idézhessek az ott található anyagból: Ha a probléma gyökerét keresem akkor talán ott kapcsolódhatunk be hogy a szélenergia óriási mértékben hozzájárult a fejlődéshez (malom, hajó, kutak stb.. ) de ezt a kőszén meg tudta fejelni. A kőolaj energiasűrűsége gyakorlatilag a robbanásszerű Kánaánt tette lehetővé. Sajnos az összenergia-mennyiség csökken (Növekedés határai) tehát nincs sok opció, lehetőség, alternatíva. A kérdés tehát az hogy mi lesz az olaj Kánaán után? Szerintem mindegy hogy melyik jelenlegi energiahordozót vizsgáljuk, fenntarthatatlan. Ma még alternatívaként merül fel a szélenergia vagy a geotermikus energia, de az igazat megvallva ha majd kelet Európában nem lesz eső, mert nyugat Európában mindenhol ventilátorok pörögnek akkor abból is gond lesz 😀 Hasonlóan egy geotermikus fűtés hőt von el a talajból. Csak egyszerű példa: „Hiába van napsütés a hó nem fog elolvadni a ház körül mert a talaj még hideg”. Ez is viccesnek tűnhet a felmelegedés korában de, száz éve még végtelen időre volt elég kőolajkészlet.

    Mi merülhet fel tehát mint megoldás ? Szerintem egyetlen megoldás van, méghozzá az az energia amit a Napból vagy űrből nyerünk. Ez lehet energiafa, napkollektor, napelem, napelemes cserép, naperőmű vagy valami amit még nem fedeztünk fel és űrből lehet vele energiát nyerni. Jelenleg nem tűnik ez sok energiának, de egy 5 wattos ledet meg egy 20 wattos laptopot „meghajt” ellenben a villany-nyelő izzókkal, számítógépekkel, de persze ez is megérne egy külön topikot. A legtöbbet talán a közösségi erőművek adhatnának, pl: kis patak mentén viz szivattyúzása dombtetőre, éjszaka pedig generátort hajtana a visszafolyó víz. Ezek képe mind azt mutatja hogy sokkal de sokkal energiaszegényebb élet jön (ha jön és nem lesz geddon) ami lehet hogy felvállalható lenne akár egy a mai elkényelmesedett társadalomnak is ha lenne valamilyen felkészültség. Sajnos a legmodernebb napelemek sem tudnak 20-25%-ot, még akkor sem ha a látható fény tartományán kívül eső hullámokból is tudnak hasznos energiát előállítani, kivétel ami a műholdakon van de az nem mehet tömeges gyártásba. Bár az új napelemek már nem 10 hanem lehet hogy 20-25 évet is bírnak a megtérülés csak 10 év után jön, és az elérhető gyártás valami nagyon környezetszennyező : / Jelenleg úgy néz ki nincs megfelelő technológia a jelenlegi életszínvonal (elérhető energia)folytatásához. Ami aggaszt még bár nem kapcsolódik szorosan ide hogy bizonyos népszaporulati problémákkal nem lehet mit kezdeni.

    Mi lesz akkor ha nem lesz energia ?
    Jelenleg úgy néz ki hogy az energia a minden. Ha van olcsó energia akkor minden van. Ma még nem ismertek korlátozó tényezők, gondolom a jövőben lesz majd valami elérhető kimutatás arról is hogy korlátlan sűrűségű energia esetén sem haladhat egy szint főlé az emberiség. És most meg is kérdezhetjük, hogy mit tennénk a korlátlan energiával ? Ha holnaptól korlátlan energia válna elérhetővé, véleményem szerint az nagyobb veszélyt jelentene mint a peak oil, a megoldás tehát a fenntartható fejlődés ami nehezebbnek tűnik mint elsőre gondoltuk, mert mérnökileg kéne tervezni a fejlődés ütemét is.

    A legkönnyebb persze azt mondani hogy beszakadás lesz vagy 100 év lesz de a valóság meg sokkal széleskörűbb forgatókönyvvel rendelkezik. Szeretek eljátszani a gondolattal hogy mi lenne ha – és pozitív értelemben – de csak napenergiát látok hosszan fenntartható fejlődés alapjaként. Talán ezért is hiányoznak a Hetesi Zsolt féle „optimista jövőképek” mert nem csak mindig beszakadásról akar az ember olvasni. Apropó beszakadás, én eltudok képzelni részleges beszakadást is ami valós okot adna nagy néptömegek vándorlásához, erről azonban nem sok szó esik. Tiborbá, mi lenne ha megerőltetnéd magad és egyszer írnál egy általad legoptimistábbnak tartható jövőbeni lefolyást? Köszönöm hogy elolvastad a hozzászólásom : )

  78. 78.
    A csúcs ha épp most van, csak néhány év múlva lesz látható az elemzésekből. Csak nem az IEA-nak dolgozol? 🙂 Egyébként szórakoztató a hurrá optimizmusod, de azért ne feledd: nyugtával dicsérd a napot.

  79. 79:
    Nehéz olyasmiről írni, amiben az ember nem hisz. Nem akarok népszerű lenni, mert nem ebből élek és nincsenek ambícióim azon kívül, hogy keresem az igazságot, a valóságot. Meggyőződésem, hogy az Ember egy evolúciós zsákutca.

  80. Elképzelésem:
    Ha zsákutca is az ember, de nem teljesen sikertelen, és végképp nem tanulság nélküli.
    A dinoszauruszok is zsákutca, de tanulságosan körvonalozódott, hogy egy élőlény fizikai méretét meddig célszerű növelni.
    X tonna biomassza lehet maximum egy faj. A faj egyedeinek tömege maximalizálja az egyedszámot. Persze nem lineárisan, hiszen a sok kis egyed nagyon rossz hatásfokkal(hőháztartás) állítja elő a biomasszát, az egyéni méret egy bizonyos értéke alatt már nem érheti el a max össztömeget -> nem lehet domináns. Az egyedek túlzott mérete miatt pedig az egyedszám lehet túl kevés, ami miatt csökken a genetikai sokszínűség, alkalmazkodó képesség, és ez kihaláshoz vezet. Ráadásul a túl nagy méret szaporodási problémákat is okoz, ami miatt megint csak nem érhető el a max összbiomassza mennyiség.
    Az élet alapvető feltétele a fizikai létezés, a biomassza megléte.
    Az energia nem öncélú, anyaggá „akar” válni.
    Az anyag nem öncélú, élni „akar”.
    Az élet nem öncélú intelligenciát „akar”.
    Az intelligencia mit „akar”? – ott még nem tart az ismert világ, hogy ez nyilvánvaló legyen. Teremteni, alkotni? Mit? Energiát? 🙂

    Az ember véleményem szerint intellektuális értelemben dinoszaurusz. Ahogyan a dinoszauruszok kimaxolták az egyedek fizikai paramétereit, az embernél az egyéni intelligencia lett „túllőve”. Önmagunk megismételhetetlensége, a pusztulástól való örökös félelem hatalmas korlátot jelent.
    Emiatt hatalmas szellemi kapacitás vész kárba. Mindenki vagy azon zsolozmázik, hogy hogyan úszhatja meg a megszűnést, és csoportosan fantáziálnak mindenféle túlvilágokról, vagy nihilista módon élnek a „mának”. Fajunk szempontjából egyik sem a siker záloga.
    Sokkal célszerűbb lenne, ha az értelmes élet az intelligenciát az egyedek között homogénebb eloszlásban, és alacsonyabb szinten „tartaná”, az egyedek öntudata helyett a közösségi tudat dominálna. Egy értelmes faj összinteligenciája a dinoszauruszok össztömegéhez hasonlóan alakulna. Az evolúciónak még be kell „lőnie” a megfelelő egyéni szintet intellektuálisan is, ahogyan már fizikailag sikerült. Természetesen – ahogyan a szaporodási eljárást tökéletesíteni kellett – ami a fizikai létezés központi eleme – úgy az intelligencia központi elemét a kommunikációt is tökéletesíteni kell még. Magasztaljuk a beszédet és az írást, de ezek – miként a dínók tojásai – kezdetlegesek. Sokkal közvetlenebb, gyorsabb kommunikációs módszerekre lenne szükség.
    Most kapásból a delfinek ugranak be.
    Nagy hatósugarú, és sávszélességű kommunikációra képesek – elvben. Hogy a gyakorlatban ezt mennyire használják ki, és mennyi bennük a potenciál – nos ez kérdéses.

  81. 82:
    Figyelemreméltó amit írsz, de nem egyezik az én elképzelésemmel. Szerintem az egyed intelligenciájának túl kell nőni a beprogramozott önpusztításon. Amikor ez sikerül, a faj fennmarad. Nálunk nem sikerült.

  82. 2 és 7:

    Nincs csodaakku és nincs trükk, a lényeg egyszerű: a villanymotor hatásfoka 90 % feletti, azaz az akkuben tárolt energia 90 %-a tengelyen leadott teljesítménnyé válik, hiszen a villanymotornak jelképes hűtése van, ez mindenkinek evidens, ugye ? A benzin vagy diesel motor tud 30 %-ot, talán 40 %-ot, de a modern jármű segédberendezései (automata váltó, kormány szervó, elektromos ablak, ülésfűtés… lenyelnek jócskán, ami az A-ból B-be jutás hatásfokának relatív stagnálását idézik elő 30 % körül. Tehát a benzinben rejlő energia 70 %-a hő veszteségként elpazarlódik. Az elektromos motor az akkuben tárolt energia 90 %-át mozgási energiává alakítja, + a regeneratív fékezéssel jócskán kijavíthatja magát 100% hasznosulásig. Ha lenne egy generátort hajtó mmotorom a garázsban, ami töltené az autóm akkuját, és a veszteség hőt a házam fűtésére, abszorbciós hűtésére és hűtőgépek működtetésére, használati melegvíz előállítására fordítaná egy 1-2 m3-es hőtároló ballaszt tartályon keresztül, máris minimum megduplázhatnánk a kőolajban rejlő energia hasznosításunk hatásfokát. Amit leírtam nem csoda, nem íróasztalfiókok mélyén rejlő tudás, csak nem kombinálják össze, mert az igazi tőkéseknek nem érdeke a napi kőolajkereskedelem 50 %-os azonnali csökkentése.

    Nyilvánvaló, a 80-as években kutatott téma a vízbefecskendezés belsőégésű motorokba, amit eljuttattak arra a szintre, hogy vegyiparilag az üzemanyag magában tartotta a víz mikrocseppeket, így a hatásfok bő 10 %-kal volt emelhető a 80-as évek belsőégésű motorjainak műszaki színvonalán. A lényeg, hogy az elégő tüzelőanyag hője olyan hatványozott térfogati munkává tud alakulni, ami a viz jelenlétében egy halmazállapot-változási folyamat térfogat terjeszkedése által valósul meg, így a hűtőrendszer kevesebb hőt kell, hogy elszállítson, de az ellenérdekelt olajkereskedők ebben a fejlesztésben is a dollárcirkuláció mértékének 1

  83. folytatás: 10 %-os csökkenését látták előre vetülni

  84. 84-85.
    Lehet persze mindent az olajlobbyra kenni, de azért ne feledjük el, hogy
    1) pl. az erőművek hatásfokának folyamatos emelése ellenére is töretlenül növekszik az energiaigény és ez nem torpant meg csak gazdasági nyomásra, műszaki fejlesztés hatására soha.
    2) Ha a lobby minden baj okozója, akkor miért engedik pl. a napkollektorokat, vagy a kondenzációs kazánokat?
    3) Szerinted mennyibe kerül egy általad vázolt mini hőerőmű? És mikorra térülne meg egy átlag autósnak? Mennyi energiát emésztene fel annak a kivitelezése és ki bajlódna vele, illetve ki finanszírozná?
    Az igazság az, hogy nincs semmiféle titkolt technológia. Minden hozzáférhető, csak nem éri meg. Jobb esetben csak pénzügyileg nem éri meg, rosszabb esetben energetikailag sem (pl. bioetanol). Ergo NINCS CSODAFEGYVER! GEBASZ LESZ.

  85. 84: Az elektromos autóval tudtommal ott a gond, hogy az energiát roppant drága és hamar tönkremenő akkumulátorokban tárolja, amik rendkívül környezetszennyező technológiával vannak ráadásul gyártva. Kíváncsi lennék pl. a hipermodern hibrid autók akkumulátorai, (amik a teljes energiafelhasználás viszonylag kis részét bonyolítják) milyen tartósak és mennyibe kerül egy csere?

  86. 84!
    Tök jó amit vázoltál, és simán kivitelezhető.
    -3 fázisú aggregát, 20-30 kW teljesítménnyel is kapható.
    -Hőtároló bojler kapható.
    -Napkollektor, napelem, szélturbina kisegítésképpen kapható.
    -Tisztán elektromos jármű, vagy konnektoros hibridautó kapható.

    Az energiatermelő garázs egy középkategóriás autóval egy luxusautó árából kivitelezhető.
    Az ellenérdekelt olajkereskedők hogyan kényszerítik a luxusautó vásárlókat, hogy ne inkább ilyen rendszert válasszanak?

  87. Az emberek nem szeretnek változtatni, amíg kényszer nem áll fel. Hiába megoldható bármi, ha nincs kreativitás és nincs hajlandóság.

    87: gondolom van a zsebedben mobil telefon, gondolom azt is tapasztaltad már, hogy azokban az akku 5-6 évig simán bírja, és nagyon jó az energia megtartó képessége. Az akku a mobil informatika és távközlés megjelenése óta már nem probléma, az EV1 még ólom akkuval ment, és úgy is tudott 80 mérföld/órával menni, és képes volt kb 200-300 km út megtételére:

    Sony Pictures dokumentum film: https://www.youtube.com/watch?v=TKyf9RhTkWo

    84: az emberek azt veszik meg, ami jó fogyasztói áron van kínálva. Nekünk van pellet kazánunk, igaz 1 millio Ft-nál több volt a bekerülése, de én erre szántam pénzt (arról nem tehetek, hogy a pelletet gázárban árulják és arról sem, hogy Erdélyből szállítják, és arról sem, hogy fa hulladék vagy energia növény termesztés (ez javítaná klímát, mert a növényzetnek van víz megtartó képessége) helyett erdők lezúzásából állítják elő…). Elektromos autót nem tudok venni ilyen árviszony mellett – azaz a piaci átlagár négyszereséért. A házunk szigetelése nemsokára befejeződik, az is másfél milli Ft, 2 fokozat elkészült, a harmadik harmad jövő tavasszal. A faluban én vagyok az egyedüli, aki régi házat így felújít (nyílászáró csere már megtörtént), viszont az enyémnél drágább autója szinte mindenkinek – néha 2 is – van kis településemen. Ilyenek az emberek…

    A luxusautót vásárlók környezettudatos mentalításáról ne is beszéljünk, mert a többségnek az RTL Klub híradó az egyetlen tájékozódási támpontja, esetleg az Origo…

  88. 84:

    Az általad felfestett otthoni erőmű egy kis után gondolás után nem kőolaj megtakarítást eredményezne, hanem többlet fogyasztást.
    Ma se elektromos energiát, se használati melegvizet nem állítanak elő kőolajból.

    Magyarországon a kőolajhasználat 95%-át a közlekedés adja. Itt kell forradalmian új megoldást találni. Az elektromos autó nem az. Addig biztosan nem, amíg fosszilis energiahordozók elégetésével termeljük.

    Az összeesküvés talán ott sejlik fel, hogy ha időben elmegyünk az elektromos autók felé, akkor az ma olcsóbb lenne és jóval nagyobb kutatási fejlesztési pénzek mentek volna az akkuk, elektromos technológiák felé. Ezek a pénzek így az olajiparban landoltak új mezők és technikák kutatásában.

  89. 90:

    a szén a legszennyezőbb energia fiorrás, ez kizárólag CO2-re ég el, a kőolaj származék hidrogént is tartalmaz, ezért tisztább energia, és minden benzin üzemű motor mehet gázzal is, amelynek a legkisebb a szén aránya, így a leg tisztább fosszilis energia. Tehát az otthoni erőmű technológiai újítás nélkül tudná minőségében jobbá tenni a világot energetikailag és környezetterhelési szempontból is,, ha még fejlesztési pénzeket is lehetne a cél érdekébe csoportosítani, akkor már csodák is történhetnének. Mindenki rabja itt a jelen dogmáinak ? 🙂 Régen a falu közösségek teljes önellátásukat megszervezték maguknak: legelők, szántók, az elvetett fajták és mennyiségek, emberi-állati élelem, takarmány, a lovak etetése, a tüzelő, a téli közösségi disznóvágások időzítései (nem volt fagyasztó), és azok paraszt emberek voltak. Még mindíg van olyan, aki azt gondolja, hogy a kőolaj-dollár áramlási világ biznisz a véletlenek mentén szerveződik ??? Ha egy forradalmi újítás (mert ennél kisebb nem segít az emberiségen) harmadára vagy kevesebbre csökkentené a kőolaj napi áramlását, akkor a dollár áramlás is a harmadára csökkenne, ami a FED és a Rockefellerek hatalmi eszköze, ebből finanszírozzák a háborúkat, persze hogy van összeesküvés, és jól kidolgozott elmélet mentén van menedzselve, szerintem ideje felébredni !

  90. 84, 86, 88, 90:
    Megint elkezdődött az agymenés…

    Gázmotoros hőszivattyú ill. kapcsolt üzemű minierőmű már jó pár éve létezik Európában, sőt olyan kondenzációs falikazán is, amelyik beépített áramfejlesztővel rendelkezik. A hazai épületgépész szakma, tud a fenti készülékekről.
    Aisin / Toyota hőszivattyú, Volkswagen, Remeha … egy új autó áráért.

  91. OFF

    „Oroszország Li Ko-csiang kínai miniszterelnök jövő heti látogatására előkészítette aláírásra a korábban létrejött kormányközi egyezményeket, beleértve azt a 400 milliárd dolláros földgázszállítási üzletet is, amelyről májusban állapodtak meg a felek. A Gazprom és a China National Petroleum Corp évi 38 milliárd köbméter gáz szállításában állapodott meg 2019-től kezdődően, 30 éves időtartamra. (MTI)”
    http://444.hu/2014/10/12/jovo-heten-alairjak-az-orosz-kinai-foldgazuzletet/

    Idén talán még jön az orosz gáz. 2019-től…?

    ON

  92. 95:
    Mese habbal, amit a bulvár sajtó időnként felkap. kell hozzá 100.000.000 °C. Érdekelne, hogyan oldják meg?

  93. 97:
    Túl hosszú, minden hülyeségre kitér, unalmas. Terjedelemben bőven elég lenne a tizede. Vannak emberek, akik ha egyszer elkezdik, képtelenek abba hagyni az írást. 😀

  94. 98: Részben igazad van, magam is úgy vélem, de ugyanazért is kritizálod, mint az én blogomat. Ved észre, hogy az ilyesmit nem tökbunkó közönségnek jrják. Értelmesek meg nem riadnak vissza a hosszabbtól sem. Tartalmilag érdekes, amit a gazdáik ellen forduló volt rendffenntartókból (nem csak azokból, hanem bűnözőkből is) szerveződő harcos-bandák és a várható elitváltások kapcsolatáról ír.

  95. 99:
    Gedeon!
    A szövegszerkesztés (nem számítógépesről van szó) egy tudomány. A hírlapok, magazinok főszerkesztői a legtöbb beküldött cikket lerövidítik. Nem kell a témát agyonrágni, öt oldalról megvilágítani. Évente egyszer elsütöm: Arany János az 5 oldalas levelét Petőfi Sándorhoz így fejezte be – Elnézést Sándorom, hogy ily hosszúra sikeredett, de nem volt időm rövidebben írni. Az írónak a téma kedvence, az olvasónak nem (feltétlenül) a figyelme ellankad a hosszú fejtegetéstől. — Az a jó írás, ami után az olvasó sajnálja, hogy már a végére ért. 🙂

  96. Tibor bá’ 100

    Igaza van Tibor bá’-nak, na meg Arany Jánosnak… 🙂 Mint „gyorsolvasó” tanúsíthatom. Amelyik cikk túl hosszú és az első 1-2 bekezdésből kiderül, hogy szájbarágós, azt már el sem olvasom. Szerintem azok, akik nem rendelkeznek korlátlan idővel, mind így állnak az információszerzéssel.

  97. 87: A Prius 1997 óta kapható, és az első generációs járművek közül is sok futkározik még az utakon, nem ment tönkre az aksijuk tizenakárhány év alatt se. A hasznaltauto.hu-n is hirdetnek 2000-ben gyártott példányokat.

    „No és, mi van az akkuval, mert ugye, az azért milyen jó, hogy ha bedöglik, nem kell egyben cserélni az egészet, hiszen cellánként is lehet? – folytatom. Ismét csak krákogás, hát izé, ők még nem hallottak elromlott akkuról. Aztán felhívják a rézsű tetejére az imént leparkolt 2-es Prius tulaját, aki jót nevet az okfejtésemen, majd lehív az autójához, aminek a csomagtartójából elővesz egy cellát. „Valami demonstrációs céllal volt ez az egy darab egy márkaszervizben, én meg sok-sok rábeszéléssel elkunyeráltam, hogy mi, Prius-taxisok is lássunk ilyet. Egyébként állítólag valami nyolcezer forintba kerül, engem, bizony nem vágna földhöz, ha véletlenül elromlana egy cella””
    http://totalcar.hu/magazin/kozelet/2014/04/03/prius-taxik_tomegevel/

    De tavaly decemberben volt hír egy bécsi Prius taxiról is, ami akkor lépte túl az egymillió kilométeres futásteljesítményt akkuhiba, vagy egyéb komolyabb probléma nélkül. Ennyit egy átlagautós egy egész élet alatt nem autózik össze…

  98. 103 Te óriási tévedésben vagy, legalábbis az én esetemben.
    Ki mondta, hogy a „nukleáris háború” (azaz az összeomlás következménye illetve annak megelőzése, irányított véghezvitele) vagy az irtás bármit is megold?! Én ugyan nem. A világ, amit ismerünk, na az fog véget érni, s ami utána jön az qurva kemény, kegyetlen, irgalmatlan és tömören szar lesz. Hogy túlélhető-é (most speciell önmagamra értve), az attól függ, mi lesz a konkrét forgatókönyve. Én hiszem, hogy igen, s mindent meg is fogok tenni annak érdekében, hogy túléljem. Nem magamért, hanem a gyermekeimért, s ha módom van rá, mások gyermekeiért. Nekik talán lesz eg újabb esélyük, de az azon múlik, mi most hogyan cselekszünk, proaktívan és felkészülve, vagy beleszarva mindenbe. Röviden. 🙂 I’m fuckin’ calm. 😀 😉

  99. 103-104: Én szőnyeg alá seprem magamban a problémát, mert felfogtam, hogy megoldhatatlan és elkerülhetetlen. Lesz, ami lesz.

  100. 103: Hogy nukleáris háború, ebola, éhenhalás, vagy más egyéb, de bizony meg fogja oldani a problémát. Ki mondta, hogy a halottak száma kétmilliárdban korlátozódni fog?
    Ha a helyzet megérik rá, akkor annyi ember fog elpusztulni, amennyi szükséges ahhoz, hogy a források fenntartható egyensúlyba kerüljenek a fogyasztással. A legrosszabb esetben ez nulla-nullát is jelenthet. 🙁
    105: Vigyázz Arma, egy lépésre vagy attól, hogy te is felfedezd, amit nem tudsz legyőzni, annak állj az élére, és máris a sátánisták közt találod magadat. 🙂

  101. Az olajár az elmúlt 4 napban kb. 20-25 %-ot emelkedett.
    Persze ilyen esés után ez várható volt.
    Viszont a tanulság az az , hogy ha majd esetleg napi 1 millió hordó hiány lesz a világpiacon akkor pillanatok alatt tud majd emelkedni 10-20-100-200%-ot it (úgyértem hogy akár pár nap alatt) .
    Nem hinném hogy most indulna meg egy nagy emelkedés, inkább pár év múlva valószínű, de ha megtolják akkor akár hetek alatt tudja majd bedönteni a világgazdaságot.

  102. http://hvg.hu/gazdasag/20150203_Megugrott_az_olaj_ara#rss

    Valóban fél éves trend jellegű esés után heves és nagy mértékű az emelkedés, mert hirtelen reagálták le, hogy mennyi beruházást fújtak le, és még ők is megértik, hogy ha nem fúrnak új kutakat, akkor bizony kevesebb olajat lehet felhozni

    de máris változott a helyzet
    http://profitline.hu/hircentrum/hir/327031/Ismet-melyrepulesben-az-olaj-ara
    február 4-én meg egy nap alatt 9% zuhant mert most meg azt „fedezték fel” hogy a várnál magasabb usa elraktározott készlete, így megint 50 usd alatt vagyunk

    viszont ez a hír az esésről szerintem rosszabb mintha szinten maradt volna az ár az emelkedés után, vagy tovább emelkedne, mert ez már egy hinta, ideges lengésekkel,
    minél rövidebb idő alatt és minél nagyobb amplitúdóval leng be, annál biztosabb hogy szakad valahol,
    egy régi motoros szerint pedig az eddigi plató szakasz után éppen ebben az évben vagyunk a mindenkori olajkitermelés csúcsán, 2015 szeptemberétől már hanyatlani fog a kitermelés
    2016 pedig az első post peak év lesz….
    http://peakoilbarrel.com/peak-oil-right-now/

  103. 12 állítás az olajcsúcsról
    Miért nem valósultak meg a 10 évvel ezelőtti sötét jóslatok és miért vagyunk mégis bajban?

    Lejárt lemez és vaklárma, vagy továbbra is az egyik olyan kulcstényező, amely gazdaságunk működésének alapjait kérdőjelezi meg? Amikor mindezt írom, alig 30 dollár fölött jár az olaj ára, ami felületes szemlélőben könnyen keltheti azt a képzetet, hogy nincs itt semmi gond. Különösen, hogy a sokak által várt petro-apokalipszis csak nem akar eljönni. Akkor most mi is van?
    http://yellowandgreen.blog.hu/2016/03/05/12_allitas_az_olajcsucsrol

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük