(1479) Mi lehet az orosz/kínai stratégia?

Tibor bá’ online

 

~q400Ahhoz nem sok kétség férhet, hogy Washington mind Oroszországot, mind pedig Kínát maga alá akarja gyűrni. Akiknek ezzel kapcsolatban kétségei lennének, azoknak felhívom a figyelmét az ukrán rendszer megdöntésére, és a jelenlegi Hong-kongi zavargásokra, amit Amerika barát diákok menedzselnek amerikai pénzen, azzal a szándékkal, hogy a zavargások terjedjenek át Kínára. Ezt bizonyítja a mai hír is, miszerint a diákok nem hajlandók tárgyalni. Naná, azt az utasítást kapták, hogy az cél a zavargások fenntartása, nem pedig az egyezségre jutás.

Különben, hogy tetszik Obama szeptember 24.-i beszédének például ez a mondata?„Oroszország európai agressziója azokra a napokra emlékeztet, amikor erős országok letiportak gyenge országokat, hogy kielégítsék területnyerési vágyaikat.” Vagy a következő obamai gondolatsor? „Miután Ukrajna népe reformokért kiáltott, a korrupt elnök elmenekült. Mindeközben a kijevi kormány tiltakozása ellenére Moszkva annexálta a Krím-félszigetet, és fegyverekkel látta el a kelet ukrajnai szeparatistákat, aminek következtében a kialakult konfliktusban ezrek vesztették életüket. És amikor egy utasszállító gépet lelőttek a felkelők által ellenőrzés alatt álló területen, a szerencsétlenség körülményeit napokig nem engedték meg kivizsgálni. És amikor Ukrajna megpróbálta a szeparatisták által ellenőrzött terület visszafoglalását Putyin bevallotta, hogy a támogatás mellett, orosz katonák is részt vesznek a harcokban.”

Ezzel szemben mindenki tudja, hogy a törvényesen megválasztott ukrán kormányt Washington döntötte meg. Washington nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni a géplelövéssel kapcsolatos műhold fényképeit. Ukrajna nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni a légi irányítás maláj gépnek adott utasításait. Washington megakadályozta a körülmények kivizsgálását. Európai megfigyelők jelentették, hogy a pilótafülke mind a két oldalán találhatóak gépágyú lövedék nyomai, amiből az következik, hogy az utasszállító gépet a nyomába eredő ukrán vadászgép lőtte le. Politikai célok elérése végett 298 ember hidegvérű meggyilkolása nem újdonság a XX/XXI. században, de az már igen, hogy egy ilyen ország az egész világ előtt abban a fényben tetszeleg, hogy ők az demokrácia letéteményesei. De mi várható Ezektől? Végül is ez a nagy kérdés. Az, amit fentebb írtam, mind Oroszország, mind pedig Kína meg fogja kapni az ultimátumát, vagy meghajol Amerika előtt, vagy meg lesznek semmisítve. Az igazi kérdés az, miért nem lépnek a „halálra ítéltek”?

És mit léphetnének? Néhány havonta olvashatjuk így abbahagyják a dollár elszámolást, úgy abbahagyják. Ebben állapodnak meg, abban állapodnak meg a BRICS országok, de valójában komoly gondot nem okoznak. Például, Kínának jóval több, mint ezermilliárd dollár kötvénye van, miért nem dobja az összeset a piacra? Másodperceken belül összedőlne a világgazdaság. Ja, hogy azt nem akarják? De szerintem rossz irányba tapogatózunk.

A haldokló birodalom nagyon jól tudja, hogy a két feltörekvőt meg kell semmisítenie, hogy még egy kicsit csilloghasson régi fényében. A két feltörekvő ezt pontosan tudja és boldogan kimérnék az első csapást. És persze a másik oldal is. Ennek azonban van egy igen komoly akadálya, fél órán belül megérkezne az ellencsapás. Éppen ezért mind a három fél (talán Irán a negyedik) teljes erővel dolgozik a közel 100 százalék biztonsággal működő rakétaelhárító rakétán. Aki elsőnek készül el vele, azé lesz a világból az, ami megmarad.

Hogy is volt Gázánál? A Hamasz vicces rakétákkal bombázta Izraelt annak ellenére, hogy szörnyű válaszcsapásokat mértek rájuk, és a Hamasz rakéták semmire se voltak jók, nem is okoztak komolyabb kárt. Akkor pedig? Ragyogó alkalmat adott Izraelnek arra, hogy fejlesszék az elhárító rakéta rendszert, aminek darabja 100.000 $. Mezőgazdasági területekre lepotyogó vicc rakéták elhárítására ennyi pénzt költeni különben egyáltalán nem éri meg, ha csak….. Ha csak nincs fejlesztésről szó. Vagyis a Hamasz rakéták kilövése mögött a MOSZAD/CIA állt.

Most tegyétek fel a kérdést, mikor? Amikor kész a nagyon biztos rakétaelhárító rendszer. Hogy ez hány év? Kik tudja, kérdezzetek könnyebbet.

______________________________________________________________
______________________________________________________________
_________________________________________

128 gondolat erről: „(1479) Mi lehet az orosz/kínai stratégia?

  1. `A haldokló birodalom nagyon jól tudja, hogy a két feltörekvőt meg kell semmisítenie, hogy még egy kicsit csilloghasson régi fényében.`

    Lehet erkolcsileg vagy valamilyen mas szempont alapjan, de gazdasagilag biztos, hogy nem igy van. Ha egy haldoklo birodalom olyan gazdasagi mutatokkal rendelkezik, mint az USA, akkor szerintem mi boldogan haldokolnank 🙂

    A tortenelem soran mindig is az volt a felallas, hogy az erosebb, megprobalta raeroszakolni az akaratat a gyengebbre. Az oroszok is ezt tennek, ha megtehetnek. Az USA pedig nyakig el van adosodva. De az oroszok is ezt tennek, ha megtehetnek. Kina meg soha az eletben nem fogja a termekeinek a legnagyobb vevojet csodbe vinni, mert mehetne az egesz komcsi vezetes az USA-val egyutt a lefolyoba. Hogy az USA orokke szuperhatalom marad e? Biztos, hogy nem, de mi azt mar nem fogjuk megelni. A gyengebbel szembeni szimpatiat meg megertem, en is altalaban a gyengebb focicsapatnak szurkolok 🙂

  2. 1:
    Ha azt feltételezed, hogy a szimpátiám mentén gondolkodom, akkor hatalmasat tévedsz. Ez talán inkább nálad érhető tetten. Nem én találtam ki, hogy az USA gazdaságilag halott. A hadiiparán, gépesített mezőgazdasága és a szénhidrogének kitermelésén kívül minden más megállt. Nem termel annyit, hogy saját népét ellása. Nyomja a papír dollárt és vásárol a világban.

    Miért ne vinnék csődbe egy olyan vevőt, akinek hitelbe adom az árut és semmi esély rá, hogy a tartozását valaha meg fogja adni. A gyakorlatban az ilyen ellen csődeljárást szokás indítani?

    „Komcsi vezetés?” Na itt bújik ki a szöged a zsákból. Kína egy nagyon sikeres államkapitalizmus sok ezer milliomossal. Az emberjogokat kábé olyan mértékben tartja tiszteletben, mint Washington, vagy egy kicsit jobban.

  3. Van egy ismerősöm, aki a németországban állomásozó amerikai hadsereg „alkalmazásából – zsoldjából” ment nyugdíjba, jelenleg hamiskártyázással üti el idejét a pszichológus barátjával a bajorországi kocsmákban… ő úgy vélekedik, hogy „amikor kifogy a benzin az amerókai repülőből, tankból, akkor a kicsi kínaiak le fogják GYALOGOLNI amerikát…” 😐 Addig valszeg változás nem leszen…

  4. 1: „de gazdasagilag biztos, hogy nem igy van”

    Az USA GDP-jének hihetetlenül nagy százaléka /most hadd ne kelljen rákeresnem/ a szolgáltatásokból származik. Termelőkapacitását kihelyezte a „világba”, mivel a dollárárt mindent megvehet. Emellett az egész ország az olajalapú motorizáción alapul. /Jármű nélkül még bevásárolni is nehézkes./
    Szóval hiába a legerősebb katonai hatalom, ha az olajat vagy a dollárt ‘baj’ éri, kártyavárként omlik össze. Ezért minden áron az az érdeke, hogy az olajforrások feletti ellenőrzést megőrizze és a dollár vásárlóértékét fenntartsa. Kerül amibe kerül…

  5. (Energia: Oroszország, köszöni szépen jól van, s még sokáig jól lenne, ha csak egymaga lenne a térképen. Kína energia igénye 2020-ra drasztikusan megnő, lásd jövőnk weboldal /adatok: BITRE-117, Hetesi Zsolt, stb./, USA (és unblock a nyugati világ) szarban van /adatok: BITRE-117, Hetesi Zsolt stb./. Az amerikai „olajlufi” 2018 körül fog kidurranni.

    Stratégiák: fentiekből elég egyértelmű. Fegyverkezés: mind a három nagyhatalom intenzíven fejleszti a nukleáris kapacitását. Hangsúlyozandó: az amerikai ICBM-ek statikusak (=siló), az orosz és kínai ICBM-ek egyre inkább önjáróak (=gépjármű, vonat). Lásd jövőnk weboldal. Az egész bizbasz elolvasandó, különben nem nagyon lesz érthető, mi az a LoW, kinek, mi a stratégiaája. Hagyományos fegyverkezés: intenzív és igen differenciált, pl. oroszoknak januártól már csak kb. 2.000 T-90-es harckocsija van hadrendben, a többi raktár; nem igazán támadó doktrínára utal, de annál inkább arra, hogy nem is számolnak konvencionális (vagy akár asszimetrikus) hadviselésre.
    Biológiai fegyverek: Ebolapox adott, ebből kifolyólag a rabiespox létezése igen valószínű.

    Energiaválságra három válasz (megoldási próbálkozás) adott:
    1. biológiai irtás (egyben gazdasági radírozás): esélyeink a túlélésre kb. nulla. 1. valószínűsége kisebb, mint a 2.-é.
    2. atomháború: esély a túlélésre van, függ a felkészüléstől. Hazánk 0-12 töltetet kaphat; forgatókönyvek függvénye.
    3. összeomlás-káosz: valszeg a 2.-be torkollik.

    Mielőtt még szó érné a házamat… másokért, szólaltam meg, nem magamért.)

    Tibor bá’ ismét érdemes volt elolvasni írásod. És igen, a rakétavédelmi rendszer egy fontos tényező. 2018-2022 ennek a dátuma.

  6. Mindenkinek javaslom olvassa el a http://www.jovonk.com honlapon a „A világ, amiben élünk, össze fog omlani 2019-2023 körül!” posztot. Plauzibilis szcenárió! Hogy mennyi a valószínűsége azt csak az isten tudja, de szerintem közel 100 %.

  7. Valami ilyesmi…:

    A III. világháború geopolitikája
    http://www.youtube.com/watch?v=480b6HCHJXI

    Olyan szintre erősödött az orosz kormány katonai költekezése, illetve ezzel párhuzamosan a lakosság nacionalista érzelmeinek felszítása, hogy az elemzők egy része szerint már nincs visszaút: Oroszország háborús felkészülési pályára állt.
    http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/nincs_visszaut_totalis_haborura_keszulhetnek_az_oroszok.587405.html

    Az USA rakétaelhárító rendszerét 2016-17 -re ígérik kiépíteni Európában, korlátozott képességekkel. (Ez az elfogórakéták telepíteni tervezett száma miatt korlátozott.)

  8. 8:
    Tegnap én is olvastam, marhaság. Mi az hogy nincs visszaút? Szenzáció hajhászás! Logikus érvelés helyett. Cikizi az oroszokat, akik komolyan vették 20 éve, hogy vége a hidegháborúnak. Most rádöbbentek arra, hogy Washington miben sántikál.

  9. III. VH: Mintha Bogár László azt mondta volna nem is rég, hogy a régi VH-k és ezek a mai csetepaték itt Európában az egykoron harmincéves háborúnak nevezett esemény folytatásai, lezárása lesz.

    Izgis lesz no mindegy, csak tudnám miért olyan későre (2018~) várják a geddont.

  10. 9.

    Visszaút mindig van.
    Csak valahogy a közelmúlt és a jelen eseményei nem épp a visszakozás jegyében telnek egyik fél részéről sem. Mert az oroszok nem fognak tovább hátrálni, eddig azt tették az elmúlt kb. 18-20 évben.
    A cikk egyértelműen szenzációhajhász, de végre a mainstream médiában is elkottyantották, hogy bizony a „ruszkik” fegyverkeznek. Hozzátenném, utolérik saját magukat 20 évnyi rohadás után, de nem az egykori Szu mértékben. Ugye 85mrd USD értékű védelmi költségvetés, ez igen szép orosz mércével nézve.
    De hol van ez a korábbi Szu védelmi kiadásaihoz, vagy nézzük az USA tavalyi 469mrd USD értékű védelmi kiadásait. (Ebbe az összegbe belefér az utána következő kb. 10 ország összesített védelmi kiadása.)

  11. 1. Rolldog

    „Kina meg soha az eletben nem fogja a termekeinek a legnagyobb vevojet csodbe vinni”

    Nem olyan egyszerű.
    Kína nem csak hatalmas mennyiségű árut ad az USA-nak, hanem hitelt is, hogy megvegye.
    Szerintem Kína másik stratégiája, hogy egyre nagyobb befolyást szerez az USA-n belül.
    Már benn van az autógyártástól a bankig mindenütt.
    És ez sokkal jobb életbiztosítás, mint a rakéta rendszerek.
    Ha az USA megtámadja Kínát, akkor leáll a kínai áruszállítás és a kínai kézben levő infrastruktúra.
    Az üzletek seperc alatt kiürülnek, és összeomlik a gazdaság.
    Az USA semmilyen szinten nem tudja pótolni a kieső árutömeget.
    Tehát Kína megtámadása nem katonai, hanem gazdasági kérdés.

    Ne felejtsük el, hogy Kína tud visszafogottan élni, az USA pedig nem.
    Kína át tudja szervezni a fizetőképes belső piaát, hogy a megtermelt áru nagyrészét megvegye, de az USA nem tudja pótolni gyakorlatilag a teljes elektronikai/informatikai termelés kiesését. De a textilipart se.

  12. Lévén erősen előtérbe került a védelmi költségvetés…
    néhány észrevétel:
    – USA bő 500 bázist tart fenn, meglehetősen „jól táplált” és fizetett a hadereje (oroszhoz viszonyítva), ami igen magas bérköltséggel jár
    – az USA haderje támadó doktrínára épül, így teljesen más koncepció mentén halad, fegyverrendszerek mennyisége és milyensége teljesen különböző, ami ab ovo költségesebb
    – Oroszország doktrínája védelmi, 5 külföldi bázissal (ezt növelni kívánja), de az új koncepció nagy hangsúlyt fektet a „szociális” színvonal emelésére (=lojalitás növelése). A bérszint különbségre ugye nem is kell utalni.
    – A védelmi költségek tetemes része: bér, üzemelési költségek és beszerzés/felújítás. Ezek alapján teljesen természetes a különbség, abból messzemenő következtetést nem lehet levonni az „ütőképességre” nézve.

    (Ceterum censeo: egy MiG-23P anno a PVO keretein belül minden létező „kiegészítő” fegyverrendszerrel együtt veszedelmes fegyver volt; míg egy MiG-23ML egy fejlődő ország esetében, a „kiegészítők” nélkül szart sem ért; s nem a kiképzés miatt potyogtak az égből. Dettó például a tűzérség esetében egy 2S3-as önjáró tarack. Önmagában kutyagumi, az összes rendszerrel együtt ma is egy félelmetes eszköz. Röviden: az orosz fegyverrendszerek orosz kézben nagyon is ütőképesek, az exportáltak – elsősorban azért, mert hiányoznak a „kiegészítő” rendszerek – nem sokat érnek.)

    A nukleáris fegyverkezés, illetve a meglévő arzenál más tészta, abban – a tévhitekkel ellentétben – lényegében erőegyensúly van, nagyon leegyszerűsítve. Amely egyensúly egyébként illeg-billeg a következő években. A rak.véd.programok az egyik kulcs, az új orosz és főleg kínai fejlesztések (és mennyiségek) a másik. (Az sem mellékes szempont, hogy melyik állam és népe képes jobban élni egy the day after után; evidens, hogy nem az amerikai-nyugati hamburger zabálók.)

  13. 5. Jövőnk

    „A világ, amiben élünk, össze fog omlani 2019-2023 körül!
    Az összeomlás – jelen adatok alapján – nukleáris háborúval fog társulni…
    a fenti következtetés, hogy 2019-2023 között atomháború lesz, nem késztény, nem 100%-os bizonyosságú, de 80% feletti valószínűságű a jelenlegi adatok alapján….
    Mert a közeledő pokol túlélhető. Rettenetesen nehéz lesz, de túlélhető, és ha nem is a mi generációnk, de a gyermekeinké még újraépíthet egy szebb jövőt…….”

    6. Tibor bá’

    „Mindenkinek javaslom olvassa el a “A világ, amiben élünk, össze fog omlani 2019-2023 körül!” posztot. Plauzibilis szcenárió! Hogy mennyi a valószínűsége azt csak az isten tudja, de szerintem közel 100 %.”

    Hát én viszont nem hiszek benne, hogy cca. 9-10 év múlva kihal az emberiség, vagy néhány 100 ezer-100 millió ember elszórtan, kis közösségekben bolyong (vagy éppen barlangokban, egyéb védett helyeken csücsül) a sugárfertőzött Földön. Akkor sem ha Jövőnk szerint: 80% feletti valószínűségű, Tibor bá’ szerint: Hogy mennyi a valószínűsége azt csak az isten tudja, de szerintem közel 100 %.
    Mert ha a fenti bekövetkezik (termonukleáris háború), akkor mindennek vége, sugárfertőzés, nukleáris tél, teljes infrastruktúra leállása/összeomlása, éhezés, éhhalál, szennyezett vízforrások, betegségek, fertőzések, stb., stb. lesz (lenne). Szóval akkor szerintem minden ami ma működik, az leállna = kőkorszaki szint.
    Idővel mindent benőne a természet, az utak, városok, egyéb építmények eltűnnének, az emberiség kihalna.

    Jövőnk szerint: „Rettenetesen nehéz lesz, de túlélhető, és ha nem is a mi generációnk, de a gyermekeinké még újraépíthet egy szebb jövőt…”. Ezt ellentmondásosnak hiszem, mert egy atomháború után nem maradnak gyermekeink, akik ujjáépíthetnék a sugárfertőzött Földet.

    Úgyhogy én ebben a dologban (3. világháború) inkább a Curix által hangoztatott véleményen vagyok, vagyis hogy nem lesz. (korábban írt erről más poszt(ok)ban). Még akkor is, ha ez a vélemény itt ebben a blogban nem „szimpatikus”. 😉

  14. Szása erősen ajánlom, hogy kicsit tanulj: The Effects of Nuclear War kezdésnek megteszi.

    Fallout azaz sugárszennyezés felszíni robbanáskor keletkezik, pontosabban, ha a tűzgömb eléri a felszínt. Egy nukleáris robbanás hatásai közül a kívántat optimalizálni a robbanás magasságával lehet (pl. maximalizált static overpressure, dynamic overpressure, azaz maximális statikus túlnyomás (infrastruktúra), dinamikus lökéshullám (szél), hősugárzás (élőerő), kezdeti sugárzás (minél nagyobb a hatóerő, annál inkább elenyészik). Röviden: légirobbantások dominálnának, mégpedig 0,1-0,8 megatonna között, zömében kb. 0,4 megatonna körül (átlag), szemben a hidegháborús 1-25 megatonnával (és 10x mennyiséggel).

    Az, hogy lészen-é nukleáris tél, két dologtól függ (pontosabban három):
    1. hatóerő (kritikus érték a 0,5 megatonna, ez alatt nem mégyen oly magasra a cucc)
    2. tűzviharok /lásd weboldalon a „hivatalos” blabla cáfolatát/
    3. felszíni/légi robbantások száma, aránya

    SENKI NEM BESZÉLT nukleáris télről (azaz semmi ellentmondás) és NEM IS LESZ nukleáris tél, se nagy kiterjedésű sugárszennyezés. Röviden.

    Kicsit tájékozódj mán’, mielőtt másokat félrevezetsz. Én tényeket közlök, te pedig a véleményedet állítanád be tényként. Nagy a különbség.

    Ad káosz… na az bizony lesz, ha atomháború után, ha szimpla összeomlástól.

    EZ NEM NEKED SZÓL: jó lenne már végre, ha az emberek felfognák, hogy az olajnak hamarosan vége, nincs alternatíva, azaz buksi jön. Ezt indirekte egyébként bizonyítja a qurva nagy fegyverkezés (2020-ig irányozva, ami egyébként az olajgondok időszaka).

    /Amúgy mielőtt mély pincében vagy barlangban csücsürésznél, ügyelj a szellőszésre és vedd figyelembe a radon sugárzást. 😉 /

    /Sugárszennyezés és nem sugárfertőzés. Kicsit tényleg olvass utána, ártani nem fog; s ezt nem bántásból mondom./

  15. 5. Jövőnk

    A helyzet az, hogy a legtöbb előrejelzés a meglevő folyamatokat terjeszti ki és úgy próbál jósolni.
    Ez sokszor jogos és helyes.
    A „mostmáraztántényleg itt a világvége” jósolgatás hál Istennek hosszú múlttal rendelkezik, és nézetem szerint fényes, távoli jövő elé néz.

    Százegynéhány évvel ezelőtt a párizsi közlekedésrendészet erősen aggódott a konfliskocsik gyors terjedése miatt.
    Ki is számították, hogy ha „ez így megy tovább” akkor pár éven belül Párizst 7 méter magasan fogja ellepni a lószar.

    Lehet hogy az Otto motor a lószartól való félelem eredménye?

    Ami a nukleáris háborút illeti, a jó hír az, hogy az emberek nem akarnak meghalni. Se a birka tömeg, se a vezetőik.
    Az viszont igaz, hogy a rettegő embereket jobban lehet manipulálni.
    És az is, hogy nem minden lap van leosztva az USA kezébe, akkor se, ha a fősodratú média ezt súlykolja éjjel nappal.

    Szóval hadd citáljam ide kedvenc Hamvas Béla idézetemet:

    A világ helyzete sohasem reménytelen, mert sohasem azokon múlik akik nem hisznek az életben, hanem azokon akik hisznek benne.

  16. Tibor bá, szerinted ki képviseli a Hatalmat az USÁ-ban? Mert szerintem nem azok a jogászok, színészek és dísznégerek, akiket a nagytőke odaültet elnöknek, szennátornak, kongresszusi képviselőnek, kormányzónak, hanem a nagytőke, a bankok tulajai, vezetői, stb. És ki növelte nagyra a kínai gazdaságot az utóbbi 30 évben? A nagyrészt USA területén élő nagytőke. Ki hozta létre a Szovjetuniót? A wall streeti bankárok. Ki játszotta át az atomtitkot a SZU-nak? AZ USA titkosszolgálatai, a Manhattan -terv vezetői, pl. Oppenheimer, amiért nekik hajuk szála se görbült, csak odadobták koncnak a kishal Rosenbergéket. HA lesz durva összeütközés, atomháború a három nagyhatalom között, azt a világelit eleve így koreografálja meg.

  17. 16. ha ez az életfilozófiád, akkor a szerencse az egyetlen, amiben bízhatsz. (Az a baj, hogy nem ismered és érted a nukleáris hadviselés „protokolját”. Az meg, hogy Átlag Béla mit akar… nos, annyira nem számít, hogy azt ki sem lehet fejezni; főleg, ha gőze sincs, mi lebeg a feje felett.)

  18. 15. Jövőnk
    ” …légirobbantások dominálnának…NEM LESZ: nukleáris tél, se nagy kiterjedésű sugárszennyezés…..”

    Ezeket honnan tudod? Azért, mert leírod a blogodban, még közel sem biztos, hogy így lesz, még akkor sem, ha ilyen-olyan külföldi forrásokból dolgozol. Szóval én nem hiszek neked. (de ezt már korábbi posztnál is leírtam, emlékszel: ‘READ ONLY’ 🙂 ).

    „Én tényeket közlök…”

    És ezek valósak? El lehet hinni őket? Nem hiszem.

    „Sugárszennyezés és nem sugárfertőzés.”

    Figyelj „okoskám”, a sugárszennyezés (a levegőben, tárgyakban, stb.) hatására alakul ki a sugárfertőzés az emberi/állati/stb. testben, szövetekben sejt/molekuláris szinten. Talán (nem biztos, hogy 🙂 ) hallottál már a radioaktív sugárzás hatására kialakuló daganatos betegségekről. 😮
    „Kicsit tényleg olvass utána, ártani nem fog…”

    Részemről a jovonk.com elég hiteltelen, és ezzel le is zárnám a veled „vívott” győzködést/vitát. Te nem tudsz meggyőzni engem, és én se téged = meddő vita.

    18. Jövőnk.

    Főleg nem tárgyalok veled, ha ilyen alpári stílusban nyilvánulsz meg te nagyokos, „minden nukleáris hadviselés szakértője”. 😛
    Túl magas a ló, amin ülsz, túl magasról osztogatod azt észt, és az a baj, hogy teljes mértékben meg vagy győződve arról, hogy igazad van, hogy neked van igazad és nem másnak.

    Ez óriási nagy hiba. 😛

  19. 19. 🙂 nekem aztán mindegy. (Majd pont Te akarsz engem korrepetálni ebben a témában… 😀 behalok!)

    A hsz-ed elején feltett kérdés pontosan mutatja, hogy abszolúte semmit nem értesz az egészből. Kifejtettem, miért. De megismétlem: a pusztítás maximalizálása miatt és a környezeti károk csökkentése érdekében.

    Amúgy weboldal (pontosabban tanulmány), s nem blog. Amúgy nem én írtam, hanem több szakember közös munkája, de igen egy részét én írtam. És ha majd elolvastál és megtanultál e témában több ezer oldalt és közel 20-25 éve ezzel foglalkozol, akkor vitatkozz velem. És mi ez a személyeskedés már megint?! Költői a kérdés. Részemről is véget ért kettőnk között a kommunikáció.)

    P.S.: S legalább önmagadat ne hazudtold meg, alias „sugárfertőzött Föld”. Erre reagáltam. Az sugárszennyezett lehet max. A kioktatás a kettő közötti összefüggés kapcsán… no komment, lásd fentebb.

  20. A cím kérdése fontos, de nem terjed ki mindenre. Mert stratégiája nem csak Oroszországnak, Kín
    nak és az USÁ-nak van, az állami keretek nem fedik le az összes hatalmi központot, sőt. Mi a stratégiája a nemzetközi nagytőke egyes hatalmi csoportjainak? Amelyek az USA, Oroszország és Kína területén egyaránt jelen vannak és ezek között mozognak?

  21. 19: „El lehet hinni őket?”

    Hogy milyen fejlesztések voltak az atomfegyverek területén, azt némi netes kutakodással meg lehet tudni. ‘Jövőnk’ láthatóan ezt megtette, nincs okunk a dolog technikai részében kételkedni /már ami egyáltalán publikusan fellelhető/.
    Az meg különösen fontos, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a klasszikus elrettentés doktrínája /nem lesz atomháború, mert mindenki meghalna/ már nem igaz. A technika lehetővé teszi a korlátozott atomháborút olyan célzott támadásokkal, ami a környezetet nem terhelné lényegesen jobban, mint az 50-es évek atomkísérletei.
    Ha valamelyik nagyhatalom biztos lehetne abban, hogy a területét jórészt meg tudja védeni a válaszcsapástól /’rakétavédelem’/, akkor mi tartja vissza egy háború kirobbantásától, ha a szűkülő erőforrások feletti uralom a tét?

    21: „Mi a stratégiája a nemzetközi nagytőke egyes hatalmi csoportjainak?”

    Igazából nem mindegy? Ha háború lesz, azt ország-csoportok vívják meg.

  22. 19.

    Szása talán onnan tudja, hogy utánaolvasott, vagy egy volt katonával beszélgetsz.

    A mai 3. generációs fissziós (atombomba) és termonukleáris (hidrogénbomba) fegyverek közel sem úgy működnek mint a „Hirosima” és „Nagaszaki” típusú urán, plutónium alapú 1. generációsok, vagy a megalománia és a hidegháború szülte 2. generációs 10-25 Mt közötti rombolóerővel bíró óriások. A mai robbanófejek zömében a ’70 -es évek végének, ’80 -as évek elejének termékei, azok továbbfejlesztései. Azóta nincs új a nap alatt elméleti szinten, max. a gyártás technológia fejlődött, és a régiekből kinyert hasadóanyagból gyártottak új, kisebb hatóerejű robbanófejeket.
    Itt már minden technológia kiforrott, nyert a plutónium, zömében „hidrogénbombákról” beszélhetünk 50-800kt között állítható rombolóerővel. Általában 70-150-330-800 kt között állítják a harci részek robbanóerejét a cél jellegétől függően. (A neutronbomba egy más kérdéskör.)
    A felszabaduló energia zöme hő, fény, lökéshullám formájában szabadul fel, a szennyezés (nukleáris anyagok, izotópok kiszóródása) és a sugárzás az energia 5-15% -ra korlátozódik. Ez nem azt jelenti, hogy nincs, nem kell komolyan venni a sugárszennyezést, de a korábbi fegyvereknél ez az arány 25-40% között mozgott. A hidegháborúban egy Bp méretű város kapott volna egy 20Mt fő csapást, majd 4-8db 350-800kt közötti másodlagosat. Dívott a túltervezés, mindkét fél esetében. Ma már ennél ésszerűbb támadási forgatókönyvek vannak érvényben, nem csak azért mert a „behemótok” kikerültek az aktív hadrendből.

    És igen, a robbanófejek nem becsapódáskor robbannak (kivéve, ha erődített objektum v. bunker a cél) az esetek zömében ez talajfelszín fölött 15-30m magasságban történne, vagy 100-200m közötti magasságú légköri robbantás lenne, szintén a cél jellegétől függően.

  23. 18. Jövőnk

    „(Az a baj, hogy nem ismered és érted a nukleáris hadviselés “protokolját)”.

    Mert te ismered?
    Az az érzésem, ha valóban ismernéd, akkor nem itt blogolnál, hanem valamelyik titkosszolgálat kötelékében gyártanád a lehetséges scenáriókat VALÓDI és nem kincstári média által megszellőztetett adatok meg körmönfont logika alapján.

    A lényeg, hogy ezek FÉLNEK. és azért félnek, mert GYENGÉK. És az a fő cél hogy rettegjenek tőlük.
    Te pedig nagyobb szolgálatot teszel nekik, mint a legjobban fizetett ügynök.

    Erről egy vietnámi háborús anekdóta jut eszembe:

    Az amerikaiak egy faluban összeszedik a vezetőséget és sorra kivégzik őket. Amikor odaérnek egy öreg tanítóhoz, az fel se áll pedig nagyon noszogatják. Az amerikaiak vezetője ráordít, hogy :
    – EMBER, hát nem veszed észre hogy úgy szitává tulak lőni, hogy a szemem se rebben?
    Erre a tanító így felel :
    – Hát nem veszed észre, hogy úgy szitává tudsz lőni, hogy a szemem se rebben?

    Tudod, ha minden vietnami elvégzi a kötelező számítást az amerikai hadifölény, a NAPALM bombák száma, a háborúra fordítható pénz összege, és a technikai felkészültség alapján, akkor valószínűleg el se kezdik a háborút, vagy félúton feladják.
    De a hülyék, lehet hogy nem is tudtak számolni…
    EZÉRT nyerték meg a háborút a világ legnagyobb hatalma ellen.

  24. Igen, ismerem. (S hogy hol és mit csinálok még, az meg… Amúgy meg éppen ráérek, ami elég ritka, s nem is fog sokáig tartani.)

  25. 22. Observer

    „Ha valamelyik nagyhatalom biztos lehetne abban, hogy a területét jórészt meg tudja védeni a válaszcsapástól /’rakétavédelem’/…”

    Ha biztos benne, akkor ne tököljön, lője csak ki a tölteteket. Hát nem? 😉 Ez nem is kérdés. És már meg is nyerte a 3. vh.-t 🙂 😛

    „… akkor mi tartja vissza egy háború kirobbantásától, ha a szűkülő erőforrások feletti uralom a tét?”

    Hát talán az tarthatja vissza, hogy mégse olyan biztos abban, hogy „a területét jórészt meg tudja védeni a válaszcsapástól”.

    Szóval szerintem a lényeg az, hogyha valamelyik atomnagyhatalom biztos lenne benne, hogy válaszcsapás nélkül megúszhat egy általa kezdeményezett nukleáris csapást, akkor már megtörtént volna ez a nukleáris csapás.
    De még várnak a fiúk, mert nem bíznak a védelmi rendszerükben, és ki tudja, hogy egyáltalán lesz-e 100%-os védelmi/elhárító rendszer, és valamelyik meglépi-e valaha az első csapást, kockáztatva, hogy őt is elpusztítják (ellencsapás, amit nem tud kivédeni/elhárítani). 😮

  26. 27: Kedves Szása, nem akarlak meggyőzni semmiről.
    De nem egy olyan háború volt már a történelem során, hogy az agresszor meg volt róla győződve, hogy ő nyer /megszerezve területet, nyersanyagot, bármit/, de aztán nem úgy lett.

    „„Mindent meggondoltam, mindent megfontoltam” – írta I. Ferenc József, az „ősz uralkodó” népeihez írott szózatában. Mindenki – uralkodók és miniszterelnökök, felelős kormányzati tényezők és diplomaták, stratégák és tábornokok, s no persze az újságírók és az utca emberei egyaránt – tudni vélték, milyen is lesz a háború. Rövid háború, gyors döntő győzelem az ellenség felett. „Mire a falevelek lehullanak, katonáink visszatérnek” – mondta II. Vilmos német császár és alig voltak néhányan Európa háborúba induló országaiban, akik nem ezt gondolták volna saját katonáikról.”
    http://www.gondola.hu/cikkek/37222-__8222%3BMindent_meggondoltam__mindent_megfontoltam__8221%3B.html

    Egyikünk sem lát a jövőbe, egyikünk sem akar háborút, de az emberiségre jellemző, ha valamiből kevés van, amit egyébként nagyon szeretne magának, azt megpróbálja erőszakkal elvenni a másiktól. Erre találta ki a háborút… Amiből eddig volt két nagy, meg megszámlálhatatlan kisebb /pár most is folyik/. Ilyen múlttal hogyan lehetsz ennyire biztos abban, hogy „nem lesz többet soha háború”?
    ___
    Help, Tibor bá, beragadt egy szösszenetem… 🙂

  27. 15. Jövőnk:

    Szerintem lesz elég olaj, amíg mi élünk és tovább is pár generációval. Bár nem erről szóltak a hozzászólások, csak említve volt ez is. Suliban azt tanították, hogy 80-as évek végére kifogyunk az olajból és a tanárnő nem szokott tévedni 🙂 De valóban szerintem egyelőre a 2018-as lufi még messzebb lesz annál.

  28. 29 Kálmi, ezt beszéld meg Hetesi Zsolttal, a Bundeswehr-rel, az ausztrál kormánnyal és hosszú még a lista. (Könyörgöm, ne engem győzködjetek már, hogy van-é peak oil vagy nincs.)

  29. 28. Observer

    „De nem egy olyan háború volt már a történelem során, hogy az agresszor meg volt róla győződve, hogy ő nyer /megszerezve területet, nyersanyagot, bármit/, de aztán nem úgy lett.”

    De hát épp azt írtam 27.-ben, hogy egyik nagyhatalom sincs meggyőződve, hogy veszteség nélkül meg tudja nyerni ezt a háborút. Azért nem tört még ki.
    Itt már nem a napóleoni felfogásról vagy Ferenc József, Hitler, stb. akkori rossz meggyőződéséről van szó, akik anno úgy látták (biztosra vették), hogy meg tudják nyerni a háborút (I. vh.: „Mire a falevelek lehullanak, katonáink visszatérnek”, II. vh.: „blitzkrieg”). Itt már sokkal többről van szó.

    Próbáljuk győzködni egymást, de szerintem ebben a dologban úgyis sokkal magasabb szinten születik döntés, zárt falak mögött, a nyilvánosság (laikusok) teljes kizárásával. Rájuk meg mi úgysem tudunk hatást gyakorolni. Itt a poszton belül még sokszor egymásra sem.
    Úgyhogy részemről ezt a nukleáris/III. világháborús témát befejezem, amit gondoltam leírtam fentebb, és senkit nem akarok már semmiről meggyőzni. Nincs sok értelme. 😉

    Ja még egy dolog, amit írtál: „Ilyen múlttal hogyan lehetsz ennyire biztos abban, hogy “nem lesz többet soha háború”?”

    Én nem azt írtam, hogy nem lesz soha háború, most is van 2-3, és a jövőben bármikor lehet „hagyományos háború”, mint az ukrán-orosz, szíriai, ISIL, stb., hanem azt, hogy szerintem nukleáris világháború nem lesz.

  30. 32: „szerintem nukleáris világháború nem lesz”

    Szerintem meg semmilyen háború ne legyen, se nukleáris, se hagyományos. 🙂

    De tutira nem gondolja mindenki így. Tudod az ember olyan, ha büntetlenül elveheti a magánynyugdíj vagyont, akkor megteszi. Ha büntetlenül elveheti a dohány értékesítés jogát a korábbi trafikoktól, emberek ezreit ezzel lehetetlen helyzetbe hozva, akkor megteszi.
    Ha az USA büntetlenül elfoglalhatná az orosz nyersanyagforrásokat, hidd el, megtenné. Az a nagy kérdés, hogy az ottani döntéshozók mikor gondolják, hogy itt az ideje, büntetlenül megtehetik? – Amint elhitetik a „döntéshozókkal” a héják, hogy elég erős az USA védelmi pajzsa. /Valójában nem kell annak kész lenni…/

  31. 32. Observer

    Nem nagyon akarok már ehhez a témához hozzászólni. Amit itt kérdezel, arra részben már a 27.-ben válaszoltam.

    „Az a nagy kérdés, hogy az ottani döntéshozók mikor gondolják, hogy itt az ideje, büntetlenül megtehetik? – Amint elhitetik a “döntéshozókkal” a héják, hogy elég erős az USA védelmi pajzsa. /Valójában nem kell annak kész lenni…/”

    Ha a döntéshozók elhiszik, hogy ellencsapás nélkül ” az USA büntetlenül elfoglalhatná az orosz nyersanyagforrásokat”, akkor nosza, lőjék ki a tölteteket Oroszországra, essünk már túl rajta.
    Aztán a „döntéshozók” szerinted vállalják a következményeket, ha az orosz (esetleg a kínai) fél „visszalő” egy csomó nukleáris töltetet??? 😮 Biztos vagyok benne, hogy nem. Az amerikai (és valószínűleg az európai) emberek fogják „vállalni” a következményeket, úgy, hogy egy csomóan közülük meghalnak, megbetegszenek, rokkantak, földönfutók lesznek, stb.

    (Az meg teljesen más kategória, amiket Orbán büntetlenül, szemét módon csinált/csinál/csinálni fog).

  32. Tegyük már helyére a dolgokat mert megint elcsúszunk a poszttól, mint oly sokszor. Jövőnk víziója az olajcsúcs elméleten alapszik, s a távoli jövőt próbálja vetíteni elénk (bár ne lenne igaza). De van itt még időben közelebb valami: ha megnézzük kit „tarkózott fel” az USA a keleti blokkban és miért?:akik nem dollárban kívánták elszámolni a kőolajukat az eddig megszokottól eltérően. És most az orosz-kínai olajelszámolás nemzeti devizákban, az Eurázsiai unió létrejötte, stb mind olyan esemény mely nem maradhat megtorlás nélkül… később folytatom…

  33. 5:

    Kedves Jövőnk, végigolvastam eme cikket a weboldalatokon, ami a 2023-ig esedékes atomháborút taglalja.
    A cikk végig érzelmi vonalon halad nagyjából nulla objektivitással. A cikk író „szakértőkre” és „adatokra” hivatkozik végig.
    A cikk után az ember 2 dolgot tehet. Vagy feltétel nélkül hisz nektek és elkezd pincét ásni, vagy felmerül a kérdés, hogy jó-jó, de kik ezek a szakértők, és milyen adatokra hivatkoznak?

    Nagyon sok alternatív honlapot olvastam korábban, köztük volt a tiétek is, meg mint írtam P.I is.
    Azért maradtam végül Tibor bánál, mert ő próbál meg a leginkább tárgyilagos maradni, vagy forrást jelöl, vagy levezeti a gondolatmenetét, de ilyen cikket sosem írna, mint a tiétek, noha ő is szereti a világvége szcenáriókat.

  34. 35 most tök őszinte leszek, meguntam az ilyen jellegű hozzászólásokat. Ha nem, hát nem. Nekem alapvetően tök mindegy, hogy felfordulsz-é pár év múlva vagy sem. A lehetőséged adott, hogy informálódj, ha nem élsz vele a te dolgod. A többi vitából is qurvául elegem lett.

    Vazze, linkeknél körülnéztél?! Ott források lenni. Nevek? Miért te a neveddel irogatsz?! Az itt kommentelők jelentős része Átlag Béla. Mi nem, s ha vazze érthetetlen egyeseknek, hogy nem LEHET ehhez a nevet adni, akkor nem értitek a világ működését.

    Kész, meguntam, van fontosabb dolgom is. További jó csevegést.

    (Düh értelmezéséhez: minden hozzád hasonló semmitmondó hozzászólás azt eredménezi, hogy egy a témában járatlan olvasó elbizonytalanodik, s nem veszi komolyan a témát. Ettől izzok fel vörösizzásig, s egy posztapokaliptikus scenárióban – exlex, állam nélküli világban – szavak nélkül, de qurva gyorsan véget is vetnék a képzetlen, destruktív, semmitmondó okoskodásnak, amit itt egyesek megeresztenek.)

    És bazdmeg ne a bevezető oldalt olvasd el, hanem a bő 60 oldalnyi anyagot és az ahhoz kapcsolódó többszáz oldalas anyagokat! Posta Imréhez pedig semmi közünk.

    Viszlát!

    Tibor bá’ minden jót!

  35. 36. Jövőnk

    Na azért csak előjött az igazi éned. 😛
    Küldjek 1 doboz erős nyugtatót? Rád férne. 😀

    Never Goodbye! 🙂
    _______________________

    35. Curix
    +1

  36. ‘Jövőnk’-nek abban igazat adok, hogy a legtöbbünk, aki itt írogat, nem rendelkezik szakértői tudással; max. ahhoz értünk, hogy erre-arra rákeressünk a Google-on. Ennek a ‘tudásnak’ a legnagyobb része hit, meg jóhiszemű elképzelés. (Aki tudja, megcáfolhatja, de nem sokan fogják.)

    Ugyanakkor ez az arrogáns, lekezelő és megsértődő hangnem teljesen kontraproduktív. Hiába lehet igazad, ezzel hitelteleníted a mondókádat. Nyugodt és logikus érveléssel meg lehet győzni másokat, de úgy soha, hogy 7.62-essel fenyegetőzöl.

  37. Rakétaelhárító rendszer.hmm..Az amerikaiak Európába telepítik.Vagy szeretnék telepíteni végig…De a másik oldalról fogják kapni a csapást..
    Szeretném ha Szásának lenne most igaza..
    De azért nem kellene Jövőnket kirúgni innen..

  38. Hogy őszinte legyek, mint soft-geddonista, nem tartom már túl jónak a világvége tobzódást…
    Volt kb ~1 évig tartó hard-geddonista időszakom(lövészet, túlélő készlet felhalmozás,stb), de ebből kinőttem, mert nem akarom szarul leélni a hátralevő 10-100 évemet.
    Ha meg kell halni, akkor már ne megkeseredve tegyem azt 🙂

    Pár gondolat a hard-geddonistáknak:
    Ad1: Olyan lesz az ember, amilyenek a gondolatai, vagyis te eleve determinálod magad, hogy „kínhalál közepett” halj meg.
    Ad2: Félelem és rettegés nem jó tanácsadó, de jó ha észben tartunk pár menekülési opciót.
    Ad3: Jó ha nem fakezű az emberfia, pl hétvégén kőből falaztam pince oldalfalat, tavaly egy komplett lakás villanyszerelését csináltam meg.
    Ad4: Ne csak a pusztulásban tobzódjon az ember, maradék idejében alkosson is valamit. Tibor bá’ pl gyümölcsfát ültet, én gyereket nevelek.

    Soft-geddonistaként azért az előszobában ott csücsül 520Ah 24V-os ólomakku napelemmel töltve. Hűtő, víztisztító, főzőlap szünetmentesen csücsül, min 1 heti kaja el van rakva, fatüzelésű kandalló tervbe van véve, csak pénzt kell rá félre tenni,stb.

  39. 39. Melike

    Hát én is szeretném, ha nem pusztítanák el egymást és másokat a nagyhatalmak nukleáris töltetetekkel.

    ‘Jövőnk’-et pedig egyikünk sem rúghatja ki innen, Tibor bá’-t kivéve. Viszont 38. Mvm9 második bekezdésében jól leírja, hogy mi a baj vele, egyetértésem. És Curixnak 35.-ben is igazat adtam. (+1)

  40. A felbukkant indoklás-részletekböl s a múltból összepasszítva szinte biztosra vehetjük, hogy valami más kovász lesz a jövö, mint amit elöre kispekulálhatnánk. Gondolok a még titokban tartott fegyverekre, a HArp-rendszerü, de esetleg másképp bevágó szisztémákra, s leginkább a jelen eseményeinek dögletes félreértésére. (itt nagyon magas színtü haditechnikai urak, akik a politikai vonatkozásokat nem igazán fogják meg ….)

  41. 36:

    Jövőnk nem egészséges amit csinálsz. Nyakig merültél a tehetetlen düh érzésében. Ismerem ezt a lenéző stílust ezért nincs részemről harag, de tényleg nem vezet sehová.
    Ha te állítasz valamit, márpedig nem kevesebbet állítasz, mint azt, hogy a világot 5-10 éven belül atomháború ízekre szedni, akkor az a minimum, mint „látó”, mint „hozzáértő” a legostobább legkisebb IQ-val rendelkezőnek is megpróbálod a tudtára adni ezt úgy, hogy kemény érvekkel megtámogatod.
    Ez egy sértődős, gyerekes viselkedés, amit itt művelsz, így senki nem vesz komolyan, és ne csodálkozz, ha kimosolyognak az elméleteidért.
    De most komolyan mondom Jövőnk változtass ezen a „letolom a torkodon a világvégét” mentalitáson, mert így az életben senki nem fog komolyan venni, tökéletesen mindegy, hogy mivel foglalkozol, és hogy mennyire nem vagy átlag.

    De hogy gyakorlatias is legyek. Valóban hiszel az atomháborúban, hát én meg kutyafuttában végignéztem nálatok, ebbe kapásból belebotlottam:

    „2. High-Alert fokozatú nukleáris töltetekkel vívott háború (USA-Oroszország)
    Globális hőmérséklet csökkenés: 4C fok (50 millió tonna légszennyezés)”

    Ez egy kis kurta mondat, mit nekünk -4 fok, igazából csak élhetetlen lesz ez a szélességi kör. Akkor hová ásol pincét ba…eg?
    ..és ez még csak egy „közepes” erősségű atomháború lenne.

    Nézd nem gondolom teljesen feleslegesnek foglalkozni a témával, de legalább ésszel.

    38:

    Ha elkezdek google-t használni a jovonk.com is csak egy lesz a sok millió találat közül. Honnan tudjam, hogy ők a szakértők?

    39:

    Melike senki nem rúgta ki őt, saját magát hergeli aztán ránk csapja az ajtót.

  42. A hozzászólásokat végig olvasva hamar leszűrhető, ki konstruktív és ki a destruktív trollkodó.

    Szása attól, hogy folyamatosan vigyorogsz még nem lesz igazad. Nem kényszeres ez egy kicsit?

  43. Tibor’bá

    Időnként fel szoktál tenni közvéleménykutatásokat.
    Jó lenne valami olyasmi, hogy mikor tör ki a nukleáris háború

    – holnap
    – jövőre
    – 5 év múlva
    – 10 év múlva
    – nem tudom, de biztos
    – az én életemben nem
    – soha.
    Kiváncsi lennék, hogy az értelmes emberek vitafóruma hogy látja.

  44. 44. Kinga

    Mi van? Te egy pszichiáter vagy? Vagy kuruzs-LÓ? 🙂
    Ne foglalkozz velem, nem kértelek semmire Kinguci. 😀

    Inkább a témához szóljál hozzá, ha egyáltalán van véleményed abban az o-KOS buksidban, és ne kötözködjél velem. 😛

    Az olyan jellegű véleményedet, amit az első mondatban írtál, inkább tartsd meg magadnak. 😉

  45. A világhatalmak között az USA a pattanásos tinédzser korszakában van.
    Az olyan több száz vagy több ezer éves kultúrák, mint Kína, India, az arabok, a türk népek vagy akár az oroszok már túl vannak néhány dolgon.
    Nem kellene hasraesni azoktól a technikai kütyűktől, amik ma rendelkezésre álltak. Ha használni akarták volna az atombombát, sokszor megtehették volna.
    De NEM ez dönt… látjuk az afgán háborúban is.
    Az USA hatalmas technológiai, politikai, gazdasági és katonai fölénye ellenére rohamosan csúszik lefele, az alkalmazott trükkök százai ellenére.
    Egyszerűen azért, mert NEM rendelkezik azokkal az intellektuális eszközökkel, amik egy birodalom irányításához szükségesek. Korrupt vezetők bőröndnyi pénzekkel való megvásárlása nem minden esetben gyümölcsöző… Ezt Irakban is láttuk.

    És ezt lassan az amerikai második vonall is felismeri.
    Akik közel ülnek a tűzhöz, nem biztos, hogy mindenkit elvakít a tűz fénye, és látják, hogy nem jó az irány.

  46. Évek óta olvasom a honlapot, ez a 2. hozzászólásom, szóval nem nevezném magam aktívnak, de már muszáj megkérdeznem, hogy ez a sok „10 év múlva mindenki meghal és punktum” véleményű szakértő mégis hány éves?
    Csak azért, mert 50-60 felé még esetleg érthető ez a hozzáállás, de mégis mit mondanátok egy ereje teljében lévő 20-25 éves családtagnak?

    Ne dolgozz, ne tanulj fiam, úgyis meghalsz?
    Ne építs házat, ne futtass be sikeres vállalkozást, úgyis meghalsz?
    Ne teremts kapcsolatot senkivel, ne legyen családod, mert csak végignézheted majd, ahogy meghalnak?

    És ha 40 évig nem történik semmi, akkor melyikőtök vállalja a felelősséget, hogy bocs, de tévedtünk?

    Félreértés ne essék, nekem mindegy, ki mit magyaráz, nem vagyok fogékony az enyémtől eltérő véleményekre, a honlapot is „napi színes”-ként olvasom, mert Tibor bá szórakoztatóan és összeszedetten ír.
    De emlékezzetek vissza, az évek során több olyan hozzászóló is volt, aki teljesen belehülyült az aktuális „fél év múlva meghalunk” témába, aztán másfél év után felháborodottan esett neki Tibor bának, hogy rárohadt a felhalmozott élelmiszer. Az ilyen könnyen befolyásolható embereknek sokkal kevésbé destruktív Curix és Szása „hurráoptimizmusa”, mint Jövőnk „szakértelme”, pláne ha hülyeségnek bizonyul. Legalább a maradék idejüket hasznosan és boldogan töltik, utána meg úgyis mind meghalunk, nemigaz? 🙂

  47. Akkor foglaljuk össze!
    Ahhoz remélem nem fér kétség senki szerint se, hogy „Jövőnk” vágja a témát, jobban mint bárki más 50 km-es körzeten belül.
    Ahhoz se fér kétség, hogy Jövőnk indulatos és az általános felfogás szerint lenézi a vitapartnerét. Ha annyi idős lenne mint én, akkor ezeket neme tenné. Viszont amit nem tudtok, előfordul, hogy valaki valamilyen okból kifolyólag hatalmas tudásra tesz szert valamilyen témában, és akkor jön egy Átlag Béla és elkezd okoskodni. Ennél dühítőbb nem létezik a világon, főleg amikor kiderül, hogy az illető tök hülye a témához. Ember legyen a talpán, aki ilyenkor tud magán uralkodni. És ezt tapasztalatból tudom, elhihetitek. Ilyen esetben mást nem lehet csinálni, mint szép csendben feladni a felvilágosító munkát. Vagyis kedves Jövőnk! Folytasd, de ne menj le személyeskedésig, csak közöld a tényeket, ahogy azokat te ismered.
    És akkor a „téma”. Ha van közöttetek olyan, aki elhiszi, hogy az Ember felfedezte a termonukleáris fegyvert és soha a büdös életben nem fogja használni, az nem csak eszeveszetten naiv, de sunyi módon megdumálja önmagát is, mert neki a valóság kellemetlen (mindenkinek).
    Akik úgy gondolják, ahogy Jövőnk és én is, valamint sokan mások, az időpontot csak tippelni tudják, mert a kiszámolás szinte lehetetlen, és egyáltalán nem törünk pálcát azok felett, akik nem fogadják el egyik vagy másik megjósolt időpontot.
    Végül – és ez a poszt témája – vak az, aki nem látja, hogy USA, Oroszország, Kína felkészül egy globális háborúra. Ezt a háborút se Kína, se az oroszok nem akarják, Washingtonnak viszont létkérdés, a másik kettő csak kénytelen elfogadni az elkerülhetetlen tényt.
    Az ok egyszerű: az USA biztosítani akarja magának az erőforrásokat és fenn akartja tartani kivételezett helyzetét addig ameddig emberileg lehetséges.
    Az amerikai politika számol a gazdasági összeomlásra, ha nem számolna, akkor nem biztosítaná magának fegyverekkel az olaj és gázkitermelést. Sokkal kényelmesebb lenne mindenkinél többet kínálni a kitermelt szénhidrogénekért, hiszen fedezet nélkül annyi dollárt nyom, amennyit akar. De éppen ez az, a dollár elfogadását már alig lehet fenntartani.
    Természetesen mindenki azt fogad el, ami szívének a legkedvesebb. Aki nem képes szembenézni egy gyakorlatilag kilátástalan jövővel, az maradjon csendben, tehet fel kérdéseket, tisztázhat részletkérdéseket, de ne akarjon senkit se meggyőzni saját igazáról, mert azt a félelem tartja életben, nem pedig a valóság ismerete.

    49:
    Jó hogy felvetetted. Én azt csinálom, amit Einstein javasolt: „És ha tudnám, hogy holnap elpusztul az egész világ, ezt a kis diófát ma még elültetném.” És ezt javaslom másoknak is. Minden esetre újabb gyerekek nemzését én nem vállalnám 30 évesen se (de erről már írtam).

  48. 47:
    Szása!
    Ezért a szemét bejegyzésedért cenzúra alá kerültél., ami azt jelenti, hogy addig nem jelensz meg, amíg azt én nem okézom.

  49. A cikk témájára :
    Szerintem az orosz-kínai stratégia szimplán csak KIVÁRNI, hogy süppedjen bele a nyugat a saját maga kreált mocsárba.

    USA a pénzpiacon és katonailag is folyamatosan veszít az erejéből. Már az utóbbi években nem is tudott új erőforrásokat szerezni (Líbia, Szíria) de még Irak, Afganisztán, Pakisztán sem jött össze nekik teljes mértékben. Itt EGYEDÜL neki áll érdekében egy minél hamarabbi összecsapás amíg még van számottevő katonai fölénye és nem pártoltak el tőle a szövetségesei valamint amíg elfogadják a többiek a játékpénzt vásárolgatásra. Viszont nem tudja milyen fegyverei lehetnek a másik oldalnak ezért nem mer még lépni szerintem (ez a mi szerencsénk).

    Vele szemben az OROSZok köszönik szépen jól vannak a szankciók ellenére is mind katonailag mind pénzügyileg. Sőt: saját bankkártya-standard, saját valutában üzletelés, aranytartalék a rubel mögé pl csak hogy pár jótékony hatását említsem amit a szankciók hatására vezetnek be. Az erőforrásaikról nem is kellene talán beszélni, de : azért pörgették fel szerintem most az olajkitermelésüket is mert érzik közeleg az összecsapás ideje no meg ott lesz nekik az északi sarki olaj nagy része hisz majdnem a fele nekik jár. Az még érdekes lesz ahogy usa, kanada és észak-eu marakodik az északi sark másik felén…

    KÍNA még szintén erőt kell gyűjtsön, épp csak elkezdte az anyahajóit építeni amik 2020 és 2022 dátumra lesznek elvileg vízen, de ahogy az űrkutatásban is terv előtt szoktak elkészülni az lesz az anyahajókkal is szerintem.
    Én kínától még várom, hogy terítse ki a kártyáit mert szerintem meg fognak ők még lepni minket és a nyugatot.
    Egyébként kínának nem usa a legnagyobb kereskedelmi partnere hanem európa, még a viszonyok is eu-val jobbak. Ezt érdemes észben tartani ha választania kell majd.

    OFF:
    A fenti marakodást nem érdemes folytatni, úgy se győzi meg egyik fél a másikat mert mindkét oldalon vannak tények és érvek is, a jövő meg kiszámíthatatlan.
    Nekem is sok ismerősöm van aki a békében, vagy töretlen fejlődésben és növekedésben meg tudományban hisz, nekik azt szoktam mondani, hogy ha igazuk van akkor 10-20-30 év múlva majd jót röhögünk azon ahogy beparáztam meg bespájzoltam…. viszont ha nekem lesz igazam háááát azon nem fogunk röhögni.

    OFF 2:
    Ejj de jó volt még 5 éve a fórum amikor itt mind az omlásban „hittünk” és max 1-2 idetévedt naív GDP-hívő közgazdászfélét kellett csak észhez téríteni 😀 Mára elszaporodtak itt az optimisták 😀 , de majd kiváncsi leszek mi lesz a felállás ha ismét eltelik 5 év. Aztán megint 5 és megint és megint… Merthogy ha geddon is lesz szerintem még lesz használható telekommunikáció, tiszta víz és meleg ágy, nem kell túlparázni mert az már megárt.

  50. Tiborbá

    „Washingtonnak viszont létkérdés,”

    Washingtonnak se „létkérdés” a majdnem biztos halálba való rohanás.
    A józan ész alapján ott is egyre többen vannak akiknek már „nem éri meg” a mindenáron való világhatalmaskodás, mert egyre kevesebben profitálnak belőle.
    És vannak bőven, akik nálunk magasabb szinten ismerik a dolgokat és azok talán ahhoz is közelebb állnak, hogy a döntéshozókat befolyásolják.

    Ha itt tömeghalál lesz, azt szerintem nem erőforrások feletti torzsalkodás fogja okozni, hanem egy sokkal sötétebb erő, és ebben inkább Armával értek egyet, ez egy célzott népirtás lesz, esetleg eleinte háborúnak álcázva.
    De abban egyre inkább biztos vagyok, hogy az olajért folytatott háború hamarabb emészti fel a maradék olajat, mint ha békében, akár óvatosabban fogyasztanák.

    Egyébként is az „emberi természet” legerősebb ösztöne az életben maradási vágy. Nem kell lebecsülni néhány idiótával szemben akik már remegő ujjaikkal közelednek a piros gomb felé.

  51. 53: „Washingtonnak se “létkérdés””

    Ha csak az olajról lenne szó, talán nem lenne létkérdés. Bár a romló életszínvonal ott hamarabb fog zavargásokhoz vezetni, mint a ruszkiknál vagy Kínában. Ergo ezt el kell odázni, akár a többi ország kárára is.

    Viszont, ha a dollárról van szó, akkor létkérdés. Képzelj el egy olyan USA-t, aminek a dollárját nem fogadja el senki…

  52. 53:
    Hogy is van a mondás? Mi hal meg utoljára? — „És vannak bőven, akik nálunk magasabb szinten ismerik a dolgokat és azok talán ahhoz is közelebb állnak, hogy a döntéshozókat befolyásolják.”
    — Ühümmm, a REMÉNY 😀

  53. 50:
    „Ezt a háborút se Kína, se az oroszok nem akarják, Washingtonnak viszont létkérdés”

    A Washington szóval kicsit el van maszatolva, hogy pontosan kinek lehet érdeke évtizedek óta az egész bolygóra kiterjeszteni az állandó zűrzavart és fenntartani a folyamatos háborúkat. Nekem úgy tűnik, hogy az Amerika nevű gólemet az éppen hivatalban lévő elnök helyett már régóta az AIPAC meg a hasonló magánszervezetek ráncigálják.

  54. Jovonk.com-nak

    Most nem állok senki mellett ,de szerintem van valós alapja az olajcsúcsnak, még ha most nem is tűnik úgy .

    -én is próbáltam beszélgetni emberekkel erről , de sajnos engem mindig lehülyéztek, hogy haggyuk már ,úgyis kitalálnak valami új technológiát(persze ezt olyan idióta mondta akinek lövése sincs az olajcsúcsról ,és nem is olvasott a témában- az emberek nagyon nagy része ilyen,teljesen természetes nekik hogy olajjal megy minden ,csak nem gondolnak bele hogy ez mennyiségekben mit jelent…sajnos el vannak szakadva a természettől az emberek,ha be kellene kapálni egy kertet majd megértené mit jelent az olaj „energiája”.Ezek tényleg el vannak szakadva a természettől ,és a goglen olvasnak ezt azt ,én is ideges és indulatos vagyok az ilyen emberekre (pl munkatársaim:D)

    -a jovonk oldalat ne hagyd abba (te dühből is leszeded:D) ,szeritem sokan olvassák, köztük és is.Sokszor rámegyek hogy van e frissítés.Csak így tovább! Hetesi oldala mellett a legjobb oldal a témában magyarul , jól rendszerezett, lényegretörő.Várom a frissítéseket ha nem is mindig de lagalább a nagyobb csapásvonalakról (IEA valós jelzett adat összevetése,nagyobb események (katonai,olaj), mert sokszor én elveszek az információáradatban.Azért mert pár hurráoptimista kritizál nem kell azt hinni hogy mindenki , lehet 2x többen vannak meletted ,csak nem írnak a blogba

    -az igaz hogy befolyásolja az embert a világvége váró és optimista hozzászólás is.De pl. a fenti optimisták nemtudni tényleg kicsodák,mit googleztak össze stb…Tudom engem is befolyásol az amit olvasok, mert akarok vállalkozást külföldön és mindig bevillan hogy de várjunk csak 2-3-5 év múlva nem lesz fapados járat amivel ingázni tudnék….stb…

    -aki annyira optimista nézzen a múltba , ott sem hitték el hogy zajlik a II vh.Párizs egyik részében még mulattak a kávézóban, mikor másik részét bombázták. Ja,ott sem halt meg 60 millió ember ,csak kitalálták.És előtte I vh, Napóleon, keresztes háborúk, stb….

    -Még egyszer nem kell törődni a hurráoptimista emberekkel , vannak páran 20-80 évesig , plázapicsáktól a diplomásokig.De nagy részük tényleg tudatlan a témában és okoskodik , ez tipikus magyar mentalitás sajnos

    -Kövessük a jeleket amik jönnek majd . IEA jelentés stb… 1-2 év múlva tisztábban látunk majd

  55. 35. Ha beleolvasol Jövőnk oldalába, akkor láthatod, hogy nem a kisujjából szopta ki a következtetéseit, hanem – veled ellentétben – végigolvasott,és értelmezett néhány több száz oldalas tanulmányt, amit a világ vezető kormányainak a megbízására írtak. 2005-2009-ben! Az ezekben előrejelzett olajkitermelési adatok gyak. tökéletesen realizálódtak. Te is végigolvashatod őket, ott vannak az oldalon.
    Megtette mindezt a harcászati oldalról is, majd levont egy következtetést, ami az ő szubjektív véleménye, és amit lehet cáfolni, lehet kritizálni, ha van mivel…de hol vannak a Te anyagaid, érveid, amik azt igazolják hogy mindez csak üres rémisztgetés?
    Tényleg kíváncsi lennék arra, hogy Te milyen jövőt tartasz reálisnak 5-10-15 év múlva, és miért….

  56. Múlt szombaton a Börzsönyben kirándultunk, régi barátokkal találkoztunk. Elmentem makkot gyűjteni. Az a tervem, hogy a tavalyelőtt telepített tölgyes hiányos részeit kipótolom makkvetéssel. Azon lepődtem meg, hogy senki nem érti, hogy ennek mi értelme.
    Én is el vagyok bizonytalanodva.
    Nem nagy ügy, kb. 500 darab makkot hoztam.
    Szerintetek elvessem, vagy dobjam a kukába?
    („jövőnk” barátom véleményére külön kíváncsi vagyok)

  57. 59:
    Természetesen vesd el őket, és szorgalmasan locsold is. És ezt nem viccből írtam.

  58. még csak annyi hirtelen, hogy

    – azon kívül hogy az optimista ember tájékozatlan az is befolyásolja a megítélését a világról az egyénnek , hogy :milyen a családi , anyagi és egyéb helyzete.Egy „jobbmódú” nem igazán hiszi el hogy lehet ez még rosszabb..

    -csak Mo-ot megnézve a 2008-as válság után(jó, tudom itt szarabb minden de,)rengeteg vállalkozó ment csődbe és sokan süllyedtek le,olyanok akikről előtte nem is hittük volna.Mondhatjuk azt mit az átlag hülye, hogy haggyuk má ez csak spekuláció volt megrendezve(amii részben igaz) ,DE a másik fő ok az olaj drágulás 20$-ról ~100$-ra.Ha most is szaré húgyé lenne az olaj biztos pörögne a (világ)gazdaság ,majdnem ingyen lenne a tégla stb…de nem…emiatt vagyunk itt.

    -én csak 20-25 éve tenkintem az olajfelhasználást tömegesnek (tudom h 1900-tól termelik nagyjából,de:)nézzétek meg mi volt 15-20 éve ,szinte alig volt autó,meg fapados ,teljesen más viág volt Kína is csak nyitogatta a szemét stb. most meg kinn voltam 2 órát a szabadban és 15 repülő húzott el ezalatt!!!Nézzétek meg csak azt hogy 1 azaz 1 átlagmiska élete alatt mennyi olajat használ fel (nem csak az autójával hanem összesen (pl vásárolt élelem stb…..))Sok kicsi sokra megy ám , én sem megyek autóval szinte sehová és már 100 eft -ot eltankoltam idén , és a többi átlagjóska is ugyanígy van ezzel .De 7 milliárd átlagjóska van (persze egy része nem használ olajat tényleg) és sok kicsi sokra megy alapon , józan ésszel is belátható, hogy ez nem megy így sokáig ilyen felhasználás mellett.Tavaly egy látkép a tüzépen :az emberek zsákban viszik 50 kg-jával a szenet !Miért :mert úgy felment az ára (régen még 20 éve mi is gondolkodás nélkül 1 ifa-val vettünk), de így lesz ez az olajjal is nemsokára.(már most is csak 2-5 eft-ért tankolgatnak ,de lesz ez még így sem).A sok optimista ezt nem érti meg hogy a kicsit ha beszorozzuk egy naggyal akkor marha nagy számot kapunk.100 mázsa fa nem sok háztartásonként , de minden háztartásban már giga nagy tömeg .Kicsit gyerekes voltam talán de racionális .Most épp lenyomták az olajat 90$-ra , de épp lehet azért hogy majd készül elrugaszkodni felfelé ,csak „olcsón” bevásárolnak a nagy játékosok, de lehet hogy nincs igazam.

    -hogy ez milyen konfliktussal jár tényleg nem tudni mert bonyolultak a szálak .Az is igaz h átlagember nem ért a fegyverkezéshez részleteiben.És azt látni hogy mindig csak kisebb háborúk vannak a világban az utóbbi 30 évben és sok helyen olvasni már vagy 5 éve hogy na majd jövő héten jön a nagy durr ami még nem jött ezért az átlagolvasó már nem hisz ebben , mert már az elmúlt 5 évben „becsapták” a neten.(ez érthető is , de ez a szenzációhajhász oldalak hibája) Meg az átlag azt hiszi (főleg mostani fiatalok) hogy mán most van PC, laptop, tablet,skype meg minden ugyhogy nem lesz itt semmmi.Na de ezt tényleg nem tudni , de magára az olajhiányra gondolva nem valószínű hogy jó vége lesz , és nem hinném hogy majd hirtelen betör a „ződenergia” és az átlagmagyar házain ott fog figyelni a most milliókba kerülő napkollektor (ami gondolom egy olajválság idején nem milliókba hanem a többszörösébe kerül majd)és a garázsban ott figyel a most cirka 10 milliós elektromos autó (ami olajválság esetén megint többszöröse lenne a ritkaföldfémek ,szállítás,előállítás stb…miatt és amiatt hogy nem csak neked lenne egyedül hanem a másik 100 000 000 autóstársadnak , persze ha lenne annyi ritkaföldfém a világon és villamos energia ezek töltéséhez)… Mert ne feledjük amikor ilyeneket állítunk hogy majd jön a zöld és elektromos cucc ,akkor ne csak magadra gondolj hanem a másik cirka 1 milliárd fogyasztó társadra. És ha már most nincs teleaggatva nnapelemmel a tetőd (vajon miért) akkor egy olajválsággal tarkított időben vajon hogy telne majd rá??

  59. 50:

    Tibor bá pont a tudás az, ami senkit nem hatalmaz fel arra, hogy „Átlag Bélákat” lenézzen.
    Az hogy Jövőnk hadászati eszközökben tájékozott, azt nem vonom kétségbe. Van egy munkatársam, aki teljesen önerőből, hobbiból a legújabb harcászati technika után érdeklődik. Mindent elolvas a témában. Nem tudok olyan vadászgépet mutatni neki, amiről ne tudna fél órát beszélni.
    Ez önmagában szerintem fantasztikus dolog, az más kérdés, hogy egyéb globális gazdasági, politikai folyamatokat hogyan képes értékelni.
    Még egyszer: nem vonom kétségbe Jövőnk tudását, de hogy eme tudás átadására képtelen, az egyre bizonyosabb.
    Ez itt nem a Facebook, hogy idejövök kettőt lájkolni, meg egyet kommentelni, és akinek ez nem tetszik az Átlag Béla…
    Illik érvekkel, linkekkel megtámogatni az elméleteket.

    „Aki nem képes szembenézni egy gyakorlatilag kilátástalan jövővel, az maradjon csendben”

    Ez így korrekt. 😀
    Most akkor túl élhető a nukleáris holokauszt, vagy Jövőnk hiába teper itt?

  60. Egyértelműen az Usa az agresszor, pontosan tudja, hogy azé(lesz vagy lenne) a világuralom, aki tovább bírja energiával. Az oroszoknak rengeteg van és még 50 év mulva is rengeteg lesz, főleg ha csökkentik majd az eladás mennyiségét. Így az Usanak a lét a tét. Ha nem szerzi meg, akkor neki kampec, mert az oroszok majd tízezrével tudják tankolni a harci járműveiket akkor is, amikor a Usa és Nato társai már rég nem.

    Mi történhet tehát? Az Usának kellenek az orosz készletek, de nem tudja megszerezni, mert az atomháborút és totális pusztulást jelent. Marad a megegyezés. Kitör a világbéke!

  61. Kedves 61.,
    Igen jól látja. Életszínvonal beszakadás várható, keleten és nyugaton is az önmaga szintjéhez képest egyaránt.
    Kérdéses az, hogy az állam mennyire tudja szabályozni a folyamatokat, ha nem kaotikus lesz a leépülés. Véleményem szerint egy szint után mindenképp kontrolálatlanság várható, nem véletlen készül nyugaton annyi bunker, kevésbé az atom inkább az éhes tömegek elöl…
    Én személy szerint helyesnek tartom a világkormány mielőbbi hatalomra jutását, mert nyakig vagyunk a lekvárban. (Fogyó nyersanyag és energiahordozók és nem túl erős technikai nívó, ez még nem a XXV. század!)
    Tehát egységben az erő, már nincs veszíteni való.

  62. Erről van szó! Álljatok ki önmagatokért. Ezért már megérte a golyózápor. (Dühből letörölném… 😀 ezen tényleg jót nevettem. Ismerjük egymást?! NEM, soha nem vonnám meg az információt másoktól, és a társaim se. De lassan tényleg elfogy az idő, hogy tájékoztassunk.)

    Vesd el őket, ahogy Tibor bá’ is javasolta.

    Sok kérdés jött… fogalmazzunk úgy a weboldal frissítésével kapcsolatban, hogy a.) van, amit nem lehet közzétenni, amerikai szerver ide vagy oda (és még meg is értem, hogy az már „sok”, b.) nem nagyon van mit frissíteni, természetesen, ha releváns változás állna be, akkor az felkerül.

    Szögezzünk le valamit a jövőnk.com-al kapcsolatban: 2010-ben jött létre a munkaközösség, a kezdeti időkben rengetegen voltunk, sok külföldivel. Idővel fogytak az emberek, de nagyon komoly szakemberekkel bővült. 2010-ben azt mondtuk, kb. 5-10 év van. Most 2014 van, s látható nem mondunk mást, mint, hogy kb. 2020-ig van időnk. Nyilván nem vagyunk jövőbelátók, de 2010 óta konzekvensen ugyanazt mondjuk az idő terén és az események terén, nevezetesen a.) irtás, b.) atomháború(vá szélesedő globális konfliktus), c.) összeomlás-káosz, ami b.)-be vezet. Nem hisztiztünk Irán miatt, hogy itt a világvége, sem Szíria miatt. Ukrajna kapcsán tévedtünk, pontosabban a dátummal kapcsolatban, mert későbbre datáltam. Igen, hülyének néznek. Megszoktam. Akik közelről ismernek, már annál kevésbé. Nem az ismerettség miatt, hanem, mert a.) eddig, amit mondtam, úgy lett, b.) tudják, hogy óriások vállain állok, állunk.

    Igen, felmerült, hogy depi és geddon várás. Dehogy.
    Talán ásom az atombunkert és már para az egész életem? Dehogy.
    (Nagyon nehéz az infók birtokában nyugodtan élni, de muszáj.)

    Gyakorlati felkészülés és prepper (felmerült valaki által):

    1. egyéni (családi) szint
    Lelkileg (pszichológia, autogén tréning), fejben (megfelelő területeken elméleti tudás), testben és gyakorlatban. Az elsőt leszámítva nem nagy dolog, kvázi hobbi… s közelebb visz a természethez.
    Fontos: az egyéni (családi) felkészülés önmagában nem elég. Hány embert is képes befogadni, mondjuk a éppen a Börzsöny? 1.000, 10.000, 100.000, 1.000.000… de ha csak „te” lennél és a család… mi a jövő?

    2. Közösségi (település) szintű felkészülés
    Röviden: releváns emberek (orvos, patikus, erdész, gazdák, stb.), de ha senki nem nyitott, akkor is egy szakmai vészeseti terv, hogy ha például megszűnik minden kapcsolat, akkor kinek, mi a dolga. Ez minél részletesebb, településre speciálisan adaptált, annál jobbak az esélyek. Fontos: ezt akkor kell életbe léptetni (VT), ha az állam megszűnt, vagy nem elérhető! Ellenkező esetben kat.védelem utasításait végrehajtani. De ha van VT, a kat.védelem valszeg boldog lesz, hogy az adott település elvan segítség nélkül.

    FONTOS: illegális fegyverkezésbe senki ne kezdjen. Börtönben csücsülni, amikor indul a „buli”, miközben asszony és gyerkőcök otthon pánikolnak… nagyon nem jó buli.

    (3. országos szintű felkészülés… ajaj, inkább nem írok semmit. Egyébként nem sok ország képes felkészülni, legalábbis nem a teljes lakosság megmentésére.)

    Oké, gondolom felmerül a kérdés, hogy például én mit csinálok?!
    Vészeseti élelmiszer készlet, víztisztítók (csak a példa és az árak kedvéért: például 1db személyi 1.000 literes 7.000 HUF, 1db családi 20.000 literes 110.000 HUF), alapfelszerelések, sugárzásmérő, jód, stb. Semmi extra, semmi para és túlzás. Hálózsák (-46C), na ez fontos, ahogy a jód is, már csak azért is, mert nem pénz, örökre jó és ha nincs, de kell, akkor meghal az ember.
    Vegyestüzelésű kazán, sparherd, kályha, fa. Kútfúrás. Egyre nagyobb „konyhakert”. Vissza a természethez program. ÉS fokozatosan felmérni, mi a „luxus”, s felkészülni arra, ha ez nincs. (Nagyon fontos ez a lélektani felkészülés, sokan ebbe fognak belepusztulni.)
    Település szintű folyamatban. Mindezek mellett élem az életem és teljesen jól érzem magamat.

  63. Közbe lejárt a szerkesztési idő, így csak röviden:

    el vagyok keseredve, hogy Gyurica feltette ezt a kérdést, de komolyan 🙁
    és ez a ti felelősségetek Tibor bá, de főleg Jövőnké. (kicsit paradox a nick neve)

    Most gyere vissza, és magyarázd meg Gyuricának, hogy miért ültesse el a fákat, ne csak a BITRE 117-el gyere!!!

  64. 63 őszintén kérdezem, neked nehéz a felfogásod? Nem érted meg, hogy ezt nem lehet pár mondatban leírni, főleg hogy egyfolytában belekötnek a leírtakba. (Megnyugtatlak nem csak ez a szakterületem, s hogy mikor milyen kommunikációs taktikát alkalmazok és miért, az meg legyen a saját kis titkom.)
    NEM nézek le senki. Aki kérdez, annak válaszolok, ha tudok, segítek. Páran innen megtették.
    Amúgy 39 vagyok, családapa, dolgozom nem alacsony beosztásban, s nem egy netforradalmár vagyok, aki két komment között bekukkant egy pornó oldalra. S nem csak az elméleti részhez értek, hanem simán „rambózhatnánk” az erdőben, mondjuk egy airsoftal, mielőtt még meg lennék vádolva. Kíváncsi lennék kinek csípné az arcát utána az élmény. Már elnézést. Ha értelmesen tudunk egymással beszélni, beszélhetünk, addig részemről nincs több mondanivalóm feléd.

    67. Szedd már össze magad ember! Ez már megint milyen kérdés(nek álcázott trollkodás)?!!

  65. 67:
    Ne légy gyerek!
    1944-ben naponta jöttek bombázók és dobálták a bombákat Budapestre (is). Mindent megtettünk, hogy ne legyünk áldozatok, de közben éltük zavartalanul az életünket. Az ember mindig a jelenben él, de az egyetlen élőlény, amely tudja mi a jövő. Úgy kell élni, hogy a mindenkori jelened kellemes legyen, de ne feledkezz el a jövőről. 66-ban Jövőnk ad néhány felkészülési tippet. nem sürgős, ne kezd el már holnap. Akkor kezd el, amikor már számodra is nyilvánvalóvá vált, hogy be fog következni. Addig csak mosolyogj rajtunk.

  66. 70 Ahogy Tibor bá’ nálam sokkal bölcsebben összefoglalta. De egy apró kiegészítést tennék: egyes termékek szállítási ideje egyre nagyobb és ne akkor kezdjen bele valaki, amikor már baj van, mert hamar kést szúrnak a hátába valamelyik élelmiszer boltban.

  67. Re: 65

    Az kellene még, hogy önként kalodába zárjuk magunkat…
    Szánt szándékkal elültetik az emberek fejébe a félelmet és rettegést, hogy önként lemondjanak minden jogukról.
    Mostani hangulatkeltés pontosan erre megy ki, tesztelik a népet, hogy mit tűr el. Erre megy ki a játék.

    Régi jól bevált trükkök ezek, és a birka nép újra és újra bekajálja…

    Tibor bá’: Ezeket a nagypolitikai játszmákat nem átlag Józsik sakkozzák le. A vezető krém átlag feletti intelligenciával rendelkezik. Teljesen jogos az a kérdés, hogy az átlag feletti IQ-val rendelkező vezetők mennyire nézik le a birka népet, mert lenézik, és ha kell, leölik őket. Ezért is szoktam felhorkanni, ha valaki különbnek érzi magát ha magas az IQ-ja…
    Egy jól működő társadalomhoz kellenek az átlag Józsik és kellenek a szuper Tiborok is. Azonban a szuper Tiboroknak sokkal több energiájukba kerül normálisnak maradni, mert könnyen beleesnek az intellektuális csábításba.

  68. 71:
    Valamikkor én is azt hittem, hogy minél magasabb vezető valaki annál intelligensebb. Légy erős! Ez nem igaz. A legfelsőbb vezetők nagyon is átlagos emberek. Nem az okos ember viszi odáig, hanem a gátlástalan.
    Nem beszélhetek az összes magas IQ-val rendelkező nevében, de párat ismerek. Nem különbnek érzik magukat, hanem másnak, és ez sokszor kellemetlen. Az se túl kellemes, amikor bődületes hülyeség láttán csendben kell maradni. Szóval a lényeg, nem fenékig tejfel, hidd el nekem.

  69. 69:

    Egyelőre mosolygok, mert miért is sírnék?
    Ellenben Gyuricát már elbizonytalanítottátok. Tara esete jutott eszembe, és az, hogy miként lett boldogtalan „prepper”.
    Itt a felelősség, ha ezt nem veszitek észre, akkor sajnálom.

    Egyébként magát a témát kb. egy tucatszor kiveséztük. Áramellátás, vízellátás, kerti praktikák stb… Nem hiszem, hogy lenne olyan szeglet, ami ne került volna szóba.

    66:

    ” tudják, hogy óriások vállain állok”

    Jövőnk szerintem az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulásokat kerüld el, mert tartalma nincs, és durván fellengzős.
    A többi az megfogadható tanács, infó.
    Egyébként te is MNA tag vagy?
    Mi a különbség/egyezőség a com és info végződésű oldalak közt?

  70. Mi lehet az orosz/kínai stratégia?

    Szerintem az egyértelmű kivárásra játszanak mint az oroszok mint a kinaiak mert az idő nekik dolgozik…Mi a nyugat? mi az a fenkölt nyugat amitől sokak elcsöppennek a gyönyörtöl.. talán a demokrácia ugyan ott is bábuk vannak akik végrehajtják a pénzemberek akaratát….szolásszabadság na persze ott is kicsinálnak ha tul sokat jártatod a pofád ..akkor mi a nyugat? A nyugat egy mesterségesen fentartott valos gazdasági adatokat nélkülözö más országokat kirabló rendszer amit egy dolog tart fen a Mesterségesen fentartott jólét ennyi…ha ez a műjólét csak egy kicsit is megrogy abban a pillanatban ezek a társadalmak teljesen felbomlanak és Élesek lesznek az Arab és a Néger kések bizony ám…..Őrőmel látom ,hogy az Iszlám és a négerek leszülik és elfoglalják ezt „művelt nyugatot”

  71. 74:

    Megértem a felháborodásodat, részben jogos, de szerintem akkor sem fair Európával szemben leírni az utolsó mondatot. Te mélységesen kevered az EU-t és az USA-t. Európa megdolgozott a jólétért, de az Usa most minket is beáldoz, annyi vagyunk neki, mint Líbia, vagy Irak.
    A különbség csak annyi, hogy ide nem kell bombákat szórnia, elég néhány gazdasági manőver. Ilyen volt a 2008-as válság, és ilyenek az orosz szankciók is.

    Ha Kínát vagy az Oroszokat hozod példaképnek, akkor megint falsot fogsz.
    Kínának sebezhetőbb gazdasága van, mint az Usa-nak. Kína egy félkezű óriás, ha a nyugat összeomlik, akkor rövidesen Kína is. Durván beteg szoc-kapitalista öszvér gazdasági modellt működtet.
    Oroszország stabil helyzetben van, amíg el tudja adni az olajat. A gazdaságuk torz, de nem olyan sebezhető, mint a Kínai.

    Elég fura, hogy a nyugatra, mint rákos élősködőre tekintünk, pedig ez a globalizált világ nem tud létezni a nyugat nélkül. Ebben a formában biztosan nem.

  72. Re:71

    Már csak az a kérdés, hogy a bábokat nézzük csak, vagy a bábokat mozgató kezeket…
    A kezek véleményem szerint okosak, de a bábok nem. Legalább is én ezt tapasztaltam. Van pár közelebbi ismeretségem a bábok irányába(politikusok) és ők valóban sík hülyék, nem is kicsit. Hány értelmetlen polgármesterrel, jegyzővel, közepes kaliberű politikussal beszéltem már… Kész felüdülés volt, ha nem üveges tekintettel néztek rám, miközben magyaráztam valamit 🙂 Magasabb szinten se sokkal jobb a helyzet, nagyon ritka a szakmailag képzett politikus. Matek viszont nagyon jól megy nekik, különösen a százalék számítás 🙂

    Kezekkel viszont még nem találkoztam, mert nem egy ligában játszunk. Oda pár millió EUR számlapénz a minimum beugró, és itt még nem tartok… 🙂

  73. tisztelettel egy laikus 80 éves müszaki néhány észrevétele.Igen én is csodálom Tibor bát, és nagyrabecsülöm a hozzászólók nagy részének véleményét. Az USA valóban agresszív lenni vagy nem lenni stratégiába szorult.A harci tényezők területén úgy tudom van egy előnye a rakétákkal ellátott atomtengeralattjárói.Ezt nem emlitette a hozzászólók egyike sem. Az atomsilók (főképp USA) és a mozgatható szárazföldi rakétakilövő egységek (főképp SZU) ezen a területen hátrányban vannak. A háboru a hozzászólók szerint valóban korlátozott mértékűnek fog indulni de kiszámíthatatlan. mint minden eddigi háború hogy hová fajul. Remélem megusszuk kissebb károkkal, úgy mint Rákoscsabán,1942-43 nyarán és 1945-ben Budapesten az Nagyvárad tér melletti bérház 3-ik emeletén és pincéjében. Aki hallott a budai Regent ház (főldszinjén tárolt lőszer kitörés elötti felrobbanásáról az tudja, hogy a légópincében összezúfolódott tömegből senki nem maradt életben.Elnézést hogy privát témát hoztam fel de a túlélés és korom miatt ez váltotta ki. Szeretettel üdvözlök minden hozzászólót zolema114.

  74. 73 ja, hogy innen fúj a szél… akkor tisztázzuk, a jövönk.com-nak semmi köze vagy kapcsolata a .info-s weboldallal. (A .info-s weboldal korábban átvett néhány anyagot, ez google-ban megkereshető, de azok elavultak.)

    Nem vagyok MNA tag, se semmilyen egyéb politikai vagy civil szervezet tagja sem. Bár, mi közöd amúgy ehhez?!

    „Az óriáasok válla” arra vonatkozott, hogy akadnak szakemberek, akiknek nagyon sokat köszönhetek. Tájékoztatásul a nevek nem publikusak.

  75. 77 A tengeralattjárókról (SSBN) és rakétáikról (SLBM) bővebb infó a weboldalon. Kb. egálban vannak. Oroszország idénre 2 új SSBN-t tervezett hadrendbe állítani. Szeptemberben készült el a 3.

  76. 74.

    Milyen mestersegesen fentartott jolet vagy rendszer? Ki altal? Milyen valos gazdasagi adatokat nelkulozo? Ezt egy olyan orszag allampolgarakent irod, ahol a KSH azt hazudta, hogy azert nem adja ki a szegenysegrol szolo statisztikait par napja, mert nincs ra penze!!!!!! Nagyon kedveled ezt a jelzot, az ertelmevel viszont nem vagy tisztaban. Mestersegesen fentartott rendszer az, ahol olyan egyoldalu a gazdasagi infrastruktura, hogy az egesz gazdasag szinte csak es kizarolag nyersanyagexportra, kulfoldi munkavallalok hazautalasaira, offshore cegek befizeteseire, osszeszerelo uzemekre epul. Sok ilyen orszag van. De ilyen Magyarorszag is, ahol a mestersegesen fentartott joletet az EU szubvencio biztositja. Szerintem te nagyon csunyan kevered a szezont a fazonnal, nyugati orszagok ugyanis ennek pont az ellentetei. Hiszen pont ezert utaljuk oket, nemde? Tonkretettek a cukortermesztest, osszeszerelo uzemeket nyitnak minimalberert, kizsakmanyolnak stb.

    `Őrőmel látom ,hogy az Iszlám és a négerek leszülik és elfoglalják ezt “művelt nyugatot”`

    Buta dolog ilyesmiket kivanni, szinte mar a logikus emberi gondolkodassal ellentetes. Mert ha ez megtortenik, akkor nekunk is lottek. Akkor gondolom karorvendesnek mar nyoma sem lesz reszedrol.

  77. 51. Tibor bá’

    „Ezért a szemét bejegyzésedért cenzúra alá kerültél.”

    Tibor bá’, én nem érzem a 47.-et szemét bejegyzésnek, inkább humorosnak. De ez a te oldalad, és ha úgy döntesz, hogy karanténba teszel, akkor azt el kell fogadnom. 😮
    Tényleg nem volt „szemét” szándéka a 47.-es bejegyzésemnek, egyáltalán nem, de ha te úgy véled, akkor elfogadom. 😉

    Viszont ilyen feltétel mellett (karantén) nem szólok hozzá egyetlen poszthoz sem ezek után, csak olvasom őket. 😛

  78. 81:
    Azzal hogy kiteszel 4 szmálit a szöveged még erősen sértő és egyáltalán nem humoros. Ráadásul csöpög belőle a férfi arrogancia, amit utálok mert igazságtalan, udvariatlan és kizsákmányoló. A nők és a férfiak biológiailag különbözőek, de egyiket se lehet a másik fölé helyezni. Van, amiben ők jobbak (nagy átlagban) van, amiben ez fordítva van. Ezt tudomásul kell venni, de csak ennyi. A kölcsönös megbecsülés kötelező.

  79. Mindenki jóindulatúan hallgat az atomfegyver EMP-hatásáról. Elég egyetlen töltetet a megfelelő magasságban felrobbantani, és teljes kontinenseken le lehet kapcsolni a villanyt. Utána csak meg kell várni, amíg a lakosság kicsinálja egymást a vízért/élelemért folytatott harcban.
    Persze folynak a próbálkozások ennek a kivédésére, de a teljes hálózatot nem lehet leárnyékolni.

    Az oroszok már tartottak a Fekete-tengeren bemutatót, hogyan kell hatástalanítani a hiper-szuper elektronikával felvértezett amerikai hadihajókat…

  80. 83 lásd weboldal, nincs ez elhallgatva, s ahogy mondod reális veszély. (A HEMP hatásairól megoszlanak a szakvélemények, egyik szerint minden autó kampec, másik szerint csak egy része. Abban mindegyik megegyezik, hogy távvezetékek game over, ebből meg egyenesen következik, hogy a lakásokban is izgalmas dolgok történnének.)

  81. 84. Nem is kell minden elektromos cuccnak tönkremennie ahhoz, hogy középkori állapotok legyenek, ahol egy Kalasnyikov az csúcsfegyver.
    A városok vízellátása szivattyúk nélkül már önmagában elhozná a Mad Max világát.
    Internet, számítógépek, tömegtájékoztató eszközök nélkül vakok és süketek lennének a hatóságok, az állam megszűnne.

    Nem lenne RTL Klub és Barátok közt, így ez már tényleg az Armageddon lenne. 😀

    De ezeket csak azért vetettem fel, hogy egy totális atomháborút másként is le lehetne játszani, minthogy egymás fejére (30-200 m) dobálnák az atomtölteteket. Így még kevesebb sugárzással kellene számolni, és ebben az esetben egy nagyobb/erősebb hagyományos haderő többet nyom a latban, mint egy ultramodern elektronikával agyontámogatott.
    A civileknek pedig ott vannak a már felállított FEMA táborok (nálunk meg a stadionok). Mindenki ízlése szerint elképzelheti kik kerüljenek beléjük a megmaradókból.

    „A NEMP robbantási magassága 150-400km között van (Starfish Prime 400km volt).
    Kína vagy Oroszország jelenleg képes arra, hogy 1 nagy erejű töltettel meglepetésszerű NEMP-HEMP támadást hajtson végre az Egyesült Államok és/vagy Európa ellen.”
    http://www.jovonk.com/emp-hemp

    Vicces volt, hogy a Nap 2012-2014 között várható nagyobb aktivitására fogták az EMP elleni védekezésre való felkészülést. 😉

  82. 66!
    „Vegyestüzelésű kazán, sparherd, kályha, fa. Kútfúrás”
    Nálam is ez az első.De egy olcsó kútfúrót ajánlhatnátok nekem,aki száraz fúrással fúr.Több mint 20 méterre..(Elnézést Tibor bá )

    Na Curix remélem szeded az igét 🙂

  83. 86:

    Igazából azon gondolkodtam Melike, hogy aki ilyen tudás birtokában van az miért bújik el, miért nem vállalja ezt fel, egyáltalán hol vannak az értelmiségek, miért nem üvöltenek minden fórumon, amin csak lehet, hogy a szankciókat abba kell hagyni, mert háborúhoz fog vezetni!!!!!

    Hol vannak ezek az emberek? Hol vannak a „Jövönk”??

    Mindenki elemez a számítógép mellett és várja, hogy valami történjen. Ha minden „jól” megy, akkor jön az atomháború.
    Ma pedig min dolgoznak ezek az emberek? Prepperkednek! Hurrá. Mert ugye egy atomháborút túl lehet élni egy svájci bicskával, meg 10 kiló B-s rizzsel.

    Komolyan rázom a fejem, hogy most mi van…

  84. 87:
    Az átlag ember semmi mást nem tehet, mint elmegy szavazni. A magyar átlag ember kétszer beszavazta Orbánt kétharmaddal, és most fognak kiesni az összes baloldali polgármesterek. Tehát ne azt kérdezd, hol vannak az értelmiségiek, hanem azt, miért szavaz úgy a nagy többség, ahogy szavaz?

  85. 87.
    Milyen értelmiségre gondolsz? A lilaködös bölcsészekre a pesti belvárosból? Vagy azokra a magas pozicióban lévő szakemberekre, akiknek a munkaszerződése nem teszi lehetővé, hogy névvel és beosztással együtt a szádba rágják a tutit?

  86. 88!
    Ebbe a blogba vagy a másikba leírtam mért szavaztam itt helyben nálunk a fideszre,és mért fogok most is..
    Egyébként a többi dologban amit leírtál Tibor bá,meg Curix is a fidesszel kapcsolatban az igaz..Én sem rajongok,de nincs más alternatíva.Csak még rosszabb van.Legalábbis számomra.
    87!
    Curix!
    Az értelmiség nem fog szembe menni azokkal,akik fizetik őket.Akikből élnek.
    Ezt ne várd.Neked kell kihámozni a dolgokat az életben.

  87. 86 nagyon fontos, vizsgáltasd be a vízet!!! Mondjuk úgy, hogy egy nagyon jó barátom és nagyon magas beosztsban valahol, szintén – privátban – kutat fúratott, s 80 méternél tartanak: emberi fogyasztásra alkalmatlan a víz.

  88. 87 igazán nem akarlak megbántani… de nincs e téren tapasztalatod, és ezt most tényleg ne vedd „lenézésnek” vagy ilyesmi.

    Aki kiáll ezzel, az másnaptól elfelejtheti a munkahelyét és a szakmájában kiközösített lesz, ha meg nagyon túlfeszíti a húrt (és nem közismert), akkor hamar nagy szarba keveredik.

    Azt, ami jön (hogy pontosan mi, mikor és hogyan az kérdéses, de a következmények majdnem mindegyiknél ugyanazok), nem lehet elkerülni, vagy elhiszed vagy nem. Természetesen van egy hangyányi esélye annak, hogy sikerül, de én ez utóbbival nem kívánok tervezni, mert az igen nagy luxus lenne. (Hangsúlyozom, teljesen normális „hétköznapi” életet élek, de a jövő tervezése és a felkészülés része az életemnek; egészséges mértékben.)

    Ha ezt diszkréten kommunikálod és a felkészülésre sarkallod az embereket, az az államnak se rossz, ha hisztizel élő tévéadásban, akkor véged; fentiek szerint. Beszéltem én már erről rádióban, s bár rengeteg tévé és rádió interjún túl vagyok, ennél úgy izzadtam, mint a szaunában és olyan érzésem volt, mintha aknamezőre léptem volna… konkrétan féltem, hogy őszinte legyek, pedig nagyon lájtosan említettem meg pár dolgot.

    Edited 22:30: 🙂 (ez amolyan szomorkás és beletörődő mosoly) mielőtt a diszkrétre rátérnél, hogy „ez diszkrét?!”… előre jelzem, mondhatnék elvileg többet is, és az rövid lenne, de az már sok, a Te szempontodból, már ha nyitott lennél, és „mások” szempontjából is. Így az marad a fejemben. Pofám lapos.

  89. 88-89

    Mondjuk hol vannak ilyenkor a Bogár Lászlók, a Nógrádi Györgyök, a Drábik Jánosok, Bauer Zsoltok?? Hol van ilyenkor a békemenet?

    Naiv vagyok? Az.

    90:
    Melike tényleg nem akarlak megsérteni, vagy ilyesmi, de Tibor bá kérdezi hogy miért szavaznak úgy az emberek ahogy.
    Te vagy itt az élő példa erre. Bár bírálod a Fideszt, de azt mondod nincs alternatíva, így oda szavazol.

    Most komolyan, erre mit lehet mondani? Egyébként ha egy fideszesnek elfogynak az érvei, akkor általában ez marad utoljára: nincs alternatíva.

    De van, mindig van.

    Mindegy hagyjuk ezt a vonalat, és kiveszem a kezem a biliből. Mindenki bámulja tovább az internetet, aztán várjuk 2020-at, mikor idekozmálunk majd.
    csak mert tévképzeteitek ne legyenek, ha tényleg atomháború lesz, arra nem tudtok felkészülni!

  90. 93!
    Menjél a fészen Drábik lapjára.Megtalálod ugyanezeket mint Jövőnk ír..

  91. 93:
    Mindenre fel lehet készülni bizonyos fokig. Én már azt is sikernek fogom tartani, ha nem én döglök meg elsőre, csak mondjuk az utolsó előtti leszek. 😀
    Curix, ezt a világot csak akkor szar itt hagyni, ha maga a világ él tovább, de ha vele döglesz? A Rákosi nyomor azért volt sokkal jobb, mint az Orbán nyomor, mert akkor mindenki egyformán nyomorgott.

    90:
    Azzal, hogy bevallod, azt árulod el, hogy szerinted ez volt a legjobb húzásod. Tévedsz. Mindössze arról van szó, hogy te is beszoptad Orbán szövegét, amit egyszer még bánni fogsz, amikor rádöbbensz, hogy a rezsiharccal alaposan átvertek.

  92. 94:

    Ha mindent figyelembe veszünk, amit Drábik mond/ír, akkor viszont Armanak van igaza.
    Hiába teperünk mi itt, ha felül az elit eldöntötte, hogy lesz atomháború, akkor lesz… bármit teszünk.
    Akkor igaz minden abból a vonalból, amit Arma visz ezen a honlapon. Valóban létezik egy sötét mágikus erő, ami mindig meghatározza a világ fő csapásirányát.
    A georgia köveken szereplő információk is igazak, és valóban 500 millióra lesz beállítva az új populáció.
    Egyébként a kövekre nem túl rég felkerült a 2014-es dátum. Erről tud valaki valamit?
    Szóval ez van…

    Bárhogy is, én baromira élvezem, hogy ebbe a rohadt züllött nyugatba születtem bele. Ilyen lehetőségek a világ más tájain nem igazán vannak.
    Sokszor csak szimplán azt is élvezem, hogy kocsit vezethetek, hogy a csapból meleg víz folyik, hogy az üzletek mindig roskadásig vannak élelmiszerrel, hogy mobiltelefonálni tudok… mert ezek egyszer nem lesznek maguktól értetődőek.

  93. 95:

    Tibor bá azért azt érzed ugye, hogy van benned egy adag mazochista hajlam. 😀
    Nem örülnék neki ha látnám a barátaimat előbb meghalni mint magamat.

    Arról meg soha nem fogok tudni meggyőződni, hogy mindenki velem együtt halt e. Egész az elején össze fog zuhanni a telekommunikáció, és azt se fogom tudni, hogy mi történt tőlem 10 km-re, nem hogy az egész világban.
    Egyenlítő egyes szakaszai, Új-Zéland meg néhány hely élhető maradhat.

    Technikai vívmányainkat sem szabad leírni. Csak ami a pornép elé van tárva, már önmagában elképesztő, hát még az, amiről nem tudunk.
    A föld alatti városok is valóságosak, sőt akkor a föld alatti kormányzás lehetősége is adott.

    Szóval nem fog mindenki kimúlni Tibor bá, csak mi itt a felszínen. Európa egész biztosan.

  94. 95!
    Tibor bá!
    Most indul itt egy fideszes ürge a körzetben,aki eddig is képviselő volt,és mindent el tudott intézni.Haladtunk.Aztán most mellette indul egy idióta független barom,aki egész életében nyomorgott,(55 éves)saját magát nem tudja rendezni.Majd most a körzetet tudná?.Ki foglalkozna egy ilyen emberrel?Maga a kinézete egy karikatúra ember, ollóval levágott szárú rövid nadrágban szaladgál,és vállban laszaggatott ujjú ingben.Röhej az egész.Ráadásul a gulya legelő mellől jött ide..Csak nem gondolod hogy arra az emberre szavaznék?Ez lenne az alternatíva amit Curix mondott? 🙂 Rezsiharc ide vagy oda.

  95. 96.Curix

    „Hiába teperünk mi itt, ha felül az elit eldöntötte, hogy lesz atomháború, akkor lesz… bármit teszünk.”

    Valami van amit egyelőre Arma se rakott össze.

    Odáig eljutott, hogy valami pusztító vallási indíttatásból akarják elpusztítani a Földet, „kijavítani” a Teremtés hibáit…
    Tehát vallásosak.
    És ez azt jelenti, hogy hisznek a spiritualitásban, és Isten(ek)ben.
    És addig nem pusztíthatják el a világot, amíg a Teremtőnek van elég híve, „spirituális” támogatója.
    EMBERT irtani nekik se szabad… Erre találták ki a „bálványimádó” kategóriát, hogy az ókori, középkori hívőket szabadon mészárolhassák.
    Ma egyszerűbb a helyzet, a „felvilágosodás” megteremtette az istentelen embert, akiket aztán szépen meg is tizedeltek a fasizmus és kommunizmus elleni harcokban…

    A piros (RESET?) gombot akkor fogják megnyomni, amikor már teljesen kiürültek a templomok, és szinte már senki nem imádkozik. Az ember valóban istentelen, lelketlenállattá silányodik a szemükben, és sajnálat nélkül kiirtható.

    Mivel Arma „felűlről” nézi az egész hit-lélek-spiritualitás dolgot, mindezt nem látja.

  96. 100:

    Attila ennek a témának (sem) vagyok szakértője, csak hangosan gondolkodom itt.

    A vallásnak, és/vagy spiritualizmusnak nem feltétlen van köze istenhez. Lehetsz te úgy is vallásos, hogy keresztény értelemben nincs istened.
    A vallás röviden „hit egy szellemi lényben”. Ebbe borzasztó sok dolog belefér, akár saját vallásodat is kialakíthatod magadnak.

    Neked nem tetszőt fogok mondani, de szerintem a hagyományos értelemben vett vallások inkább károsak, mint hasznosak. Ez igaz a kereszténységre is. Az emberi viselkedés és természet nem összeegyeztethető a vallásokkal így ez egy örök konfliktus forrás. A vallás tulajdonképpen hasonlít egy kicsit a BTK-ra, megszabja mi helyes, mi nem.
    Én azt mondom, hogy az oktatással sokkal többre mennénk, mint a kereszténység tuszkolásvál.

    Ami pedig az okkultizmust illeti majd Arma beszél róla ha akar, én nem értek hozzá, de hogy nem lehet teljesen lesöpörni az asztalról az biztos. Hogy meddig van befolyása a világ történéseibe, azt viszont nem tudom.
    Szerintem nagyot hibáztál, mikor az ilyen csoportok, szekták isteneit (ha azok egyáltalán) összemosod a kereszténység vagy iszlám istenekkel. Teljesen más dologról van szó.

    Attila a kereszténységnek nagyjából vége. A vatikán velejéig romlott, a mostani korosztály (de már az enyém is részben) pedig mélyen leszarja az egészet.

  97. 102. Curix

    „Az emberi viselkedés és természet nem összeegyeztethető a vallásokkal így ez egy örök konfliktus forrás.”

    Ehez képest, az ismert történelem 99%-ban az emberek vallásosak voltak. Sőt… minnél közelebb a természethez, annál vallásoabbak. És most is, az „atomkorban” a tudósok, az elit, az intelligencia komoly hányada még mindig vallásos valamilyen szinten.
    A konfliktus abból adódik, hogy a vallástalan réteg nem tud elég profitot kisajtolni a vallásos tömegből.
    És a problémát az a hányad okozza, amelyiket semilyen erkölcsi megfontolás nem tart vissza a sejtmag vagy az atommag piszkálásától, halálos betegségek kitenyésztésétől, Földrészek, országok kiirtásától, satöbbi…
    Akkor is ha némelyik a Bibliát lobogtatva követi el gaztetteit.

    Az a baj, hogy aki kívülről szemléli, az csak a tiltást látja a vallásban.
    Pedig a „természetes” vallás nem más, mint a teremtéssel való harmóniára való törekvés. Ehhez az ember alkotott egy megszemélyesített isten képet, hogy jobban tudjon vele azonosulni, kommunikálni. Ez alapján szabályozza a viselkedést is. Az szerintem más kérdés, hogy vannak akik MINDENT kihasználnak, bemocskolnak a saját érdekeik szerint. És ha ezt vallási köntösben teszik, akoor a kevésbé szemfülesek azt a vallás számlájára írják.

    A kereszténységnek nincs vége…
    A judeokereszténység jutott zsákutcába.
    Azok az elvek, hogy egy közösség csak egymás „szolgálatával” tud előre jutni attól függetlenül érvényesek, hogy egy-egy korban hányan tartják be.
    A Vatikán a Mediciek óta bizniszegyház.
    De ez csupán azt bizonyítja, hogy intézmínyesítették a „valódi” keresztények üldözését, becsapását, hogy megnyílhasson az út a kamat felszabadítása előtt, és előkészíthessék a kapitalizmust.
    Amikor az emberek elég pofont gyűjtenek be a természettől, mert úgy gondolják, hogy jobban tudják, akkor majd leveszik azt a nagy mellényt és átgondolják, hogy tényleg olyan könnyű-e uralni a természetet, vagy jobb lenne kiegyezni vele?

    Az emberek nyilván látják az Egyházak hibáit, ennek ellenére megtöltik a templomokat.
    Nézd meg a tömegeket a csíksomlyói búcsúkon. Keress rá a képekre a guglin… A többség zarándokol, és általában esik az eső.
    Nekem nem a leszarás jut erről eszembe, hanem az, hogy az emberek szeretnek egy közösséghez tartozni, de a pusztán anyagi világ ezt nem tudta nyújtani a sok csingiligi kényelmi kütyű mellett.

    A „népszerű” valláskritikák többnyire leragadnak az ószövetségi ellentmondásoknál, mert az egy magát kiválasztottnak tekintó nép legendája, és nyilván alkalmatlan tömeges fogyasztásra.
    De ha ezzel szembe állítod például a Hegyi Beszédet, akkor rájöhetsz, hogy Jézus sokkal emberibb és szelídebb és könnyebben betartható szabályokat állít az emberek elé.

  98. 103: „Ehhez képest, az ismert történelem 99%-ban az emberek vallásosak voltak.”

    Meg is lehet nézni azt a történelmet… 😉 Háborúk, vér, erőszak, kizsákmányolás stb. 🙁

    Európában azóta van viszonylagos béke, hogy a vallásosság visszaszorult. Egy okkal kevesebb van, hogy miért is akarjuk elvágni a szomszéd torkát. Ez persze majd változik, ha a nyugati országokban több lesz a moszlim, akkor újra indul a háborúskodás. /Ha csak még előtte ki nem irtja magát az emberiség úgy am block./

  99. 90: melike „Ebbe a blogba vagy a másikba leírtam mért szavaztam itt helyben nálunk a fideszre,és mért fogok most is..”

    Mielőtt szavazni mész, ezt azért olvasd el /mármint a cikket, ne csak a kiemelést/ :

    „A magyar ellenzék is egyre inkább rossz irányba vezeti az országot. Viszálykodó, vízió nélküli, nehéz felfogású és morálisan züllött klikk marad, amely képtelen minimális programot produkálni a demokratikus fordulathoz, alternatívát kínálni.”
    http://www.galamuscsoport.hu/tartalom/cikk/413448_presse_orban_elveszejtette_magyarorszagot

    Sajnos ez teljesen igaz, de nem menti fel Orbánt! OV egy komoly lehetőséget kapott a választóktól, amivel totálisan visszaélt. Vagy beállsz a fidesz szekértolójának, vagy elsöpörnek. Lehet, hogy nem holnap, de előbb-utóbb mindenkire sor kerül.

    Nem hiszem, hogy egy ilyen értelmes nő, mint te, ezt nem látja!

  100. 104. Observer

    Azok a háborúk nem a vallásról szóltak, hanem a vallás kereteiből „kiszabadult” ösztönok anyagi kielégitésért, pénzért hatalomért, gyarmatokért és rabszolgákért.

    És a legpusztítóbb háborúk, az első és második világháborúk, már álcának se használták valamilyen vallást. Csak a meztelen kegyetlenség és mohóság vezérelte.

  101. 106: „már álcának se használták valamilyen vallást”

    Szerinted. De azért volt tábori lelkész, aki gondosan megáldotta a fegyvereket stb. Ne menjünk bele… Felfogtam, hogy a te hited nem teljesen esik egybe a hivatalos (katolikus) verzióval. 😉
    Te mindig kidumálod, hogy az a rengeteg mocsok, amit valamilyen vallás nevében követtek el, nem kapcsolódik az ‘igazi’ vallásossághoz. 🙂 ‘Mert vallásos ember olyat nem tesz…’

    Véleményem szerint a vallásos emberek a leg-egoistábbak, minden egyéb híresztelés ellenére.

  102. 103:

    Attila bármilyen nehéz is elfogadni, de Observernek igaza van. Teljesen mindegy, hogy a vallásról szóltak e ezek a háborúk vagy nem. A vallásnak az lett volna a dolga, hogy mint erkölcsi keretrendszer ezeket megakadályozza.
    Erre a vallás képtelen volt, de nem is ez a fő probléma.

    Nézd meg az iszlámot! Az is vallás, tiltja is a kamatot. Szerinted normális az, amit iszlám vallás jegyében művelnek? Te felvennéd az iszlámot?

    Egy vallásos ember elfogult, elvakult képtelen a józan gondolkodásra, és amíg a kereszténység olyat tanít, hogy a féltégláért cserébe kenyeret dobjál vissza, addig behozhatatlan hátrányba kerülsz az emberiség túlnyomó többségéhez képest.

    Vallás miatt rengeteg háború volt, a vallás miatt hívták a középkort „sötétnek”.

    Átfogalmazom úgy a mondatomat, hogy a földön jelenlévő vallási irányzatok sok esetben szembekerülnek egymással és ez konfliktusforrás.

    Szerintem a ma élő modern ember és a régi (keresztény) vallás már nem fér össze. Ezért terjed a spiritualizmus.
    A kereszténység gyengévé tesz, ezt a luxust ma nem lehet megengedni.

  103. 106-107:
    Értelmes embernek különbséget kell tennie hit (a teremtőben vagy intelligens tervezőben), vallás és pláne egyház között.
    Véleményem szerint leginkább egoisták a liberális eszmékkel fertőzött emberek.

  104. 109: „Értelmes embernek különbséget kell tennie hit (a teremtőben vagy intelligens tervezőben), vallás és pláne egyház között.”

    Én meg vagyok annyira értelmes, hogy észrevegyem, hogy a ‘hívők’ mindig ezt hangoztatják, amikor a fejükre olvassák a hit/vallás/ egyház nevében elkövetett mocskot. 🙁

    Egoizmus: az igazi hívő úgy él, hogy a lelke majd üdvözüljön. Vagyis egy egoista. 😀

    /És légyszi ne kezdjük el definiálni, hogy igazából ki miben hisz./

  105. 109: „a liberális eszmékkel fertőzött emberek”

    Huh. Te mivel fertőződtél? Nemzeti-klerikalizmussal? 😀

    Most akkor én is eljátszom amit a hívők szoktak:

    Az olyan szemetek, mint a Gyurcsány, Kóka stb, csak kisajátították maguknak a liberalizmus szó használatát. A liberalizmus magasztos és valódi eszméinek az ilyen alakokhoz semmi köze… Az igazi liberálisok elhatárolódnak ezektől az emberektől. Akik most minden bajt a liberalizmus nyakába varrnak, nem értik annak valódi eszmevilágát. stb. stb. 😉 😀

  106. 110:
    ragyogóan állod a sarat. Csillagos ötös. * * * * * 😀

  107. 107. Observer

    ” Te mindig kidumálod, hogy az a rengeteg mocsok, amit valamilyen vallás nevében követtek el, nem kapcsolódik az ‘igazi’ vallásossághoz. 🙂 ‘Mert vallásos ember olyat nem tesz…’ ”

    Hát így is van… Minden csaló jóindulatú vöröskeresztes önkéntesnek adja ki magát.
    Attól, hogy az USA a demokrácia nevében gyilkol a fél világon kerestül, attól demokratikus? Na ugye.
    Isten és a vallás nevét jól lehetett évszázadokon keresztül használni, mert volt hitele…
    És a hitelét pont azért vesztette el, mert visszaéltek vele.

    Ha én a te nevedben vágom át valaki torkát, akkor az a te hibád?

  108. 108. Curix.

    „Vallás miatt rengeteg háború volt, a vallás miatt hívták a középkort „sötétnek”.”

    A középkort a „felvilágosodás” bélyegezte sötétnek, hogy a saját mocskát takargassa.
    A felvilágosodás indította el a gyarmatosítást és a pénz hajszolását, az anyagi élet istenítését.
    Az, hogy a Mediciek és a Fuggerek játszatták a pénzügyi kontroll miatti meccseiket vallási köntösbe bújtatva, az csak arra jó, hogy „na ugyézzenek” a valláskritikusok.

    Sajnos az Európába bekerült kereszténység hozzá lett idomítva a Birodalom igényeihez. De ez nem vallás, hanem ideológiai kifogásrendszer a hódításhoz, gyilkoláshoz.

    Azza együtt, hogy az Iszlám nem a szivem csücske, nem kellene azonosítani a CIA/MOSZAD által kreált gyilkológépekkel, amit pontosan azért hoztak létre, hogy a két nagy vallást összeugrasszák, hogy a végén azsidóknak tetsző világot alakítsanak ki.

    De hát szinte az összes valláskritika ilyen, csak a negatívumokat szedi össze, mert azok a látványosabb elemek, de nem látják a szelídséget, a közösségformáló erőt, a segíteni akarást, az önzetlenséget, mert az nem jut el, nem vonzz elég nézőt a TV-ben.

  109. 111. Observer.

    ” csak kisajátították maguknak a liberalizmus szó használatát. A liberalizmus magasztos és valódi eszméinek az ilyen alakokhoz semmi köze…”

    És így is van !

    Vannak akiknek „az a dolga” hogy felfedezzék azokat a fogalmakat, áramlatokat, amelyeket az emberek pozitívként érzékelnek, és felhasználják saját érdekeikben.

    Valamikor, az elnyomás időszakában az eredeti liberalista eszmék valóban pozitívak voltak.
    De mára már jóformán csak a kevésbé jól informált gazemberek tűzik zászlóikra, mióta a neoliberalista irányvonalak mind befuccsoltak.
    Ez történt az emberek közösségi igényeit kielégitendő szocializmussal is, a demokráciával is.
    Ugyan ez a helyzet a legtöbb politikai irányzattal és a vallással is. Például ezen alapszanak a biznisz egyházak.

    A hangzatos, de már erősen kopott politkai/vallási kategóriák egyszerű reklámarcokká silányultak, és leginkább mocskos szándékok ügyes csomagolására használják őket.

  110. 110 Observer

    „Egoizmus: az igazi hívő úgy él, hogy a lelke majd üdvözüljön. Vagyis egy egoista. 😀 ”

    Hááát… ha sokkal több ILYEN egoista lenne, szerintem sokkal jobb világban élhetnénk.

    De sajnos a többség már csak olyan egoista, aki nem üdvözülni akar, hanem bárkit eltaposni aki az útjába kerül.

    Értem én… A nyomorult csaló, aki átsegíti az öreg nénit a zebrán, csak azért hogy a menyországba kerüljön.
    Sokkal őszintébb, ha simán a busz alá löki, nem igaz? Csak a levegőt szivja el mások elől, meg a helyet foglalja.

  111. 116: „ha sokkal több ILYEN egoista lenne, szerintem sokkal jobb világban élhetnénk”

    Erre nem vennék mérget, de azért nem is zárom ki.

    /Ugyebár van a klasszikus olasz maffiózó, aki miután elvágta valaki torkát, bűnét meggyónta, majd buzgón leimádkozta a rá kirótt penitenciát ahhoz az istenhez, akiben egyébként vakon hisz.
    Meg van az az iszlamista, aki azért gyilkol lelkesen, mert a paradicsomba kerül a lelke, ahol 77 szűz kényezteti majd…/

    „A nyomorult csaló, aki átsegíti az öreg nénit a zebrán”
    Miután átsegítette, elégedettséget érez a jócselekedete miatt. Később már keresi ezt az érzést és jócselekedet-függővé válik, mint a morfinista… 😀

    Attila, bár nem ismerlek, azok alapján amiket írsz, úgy gondolom, hogy az én ‘kategóriáim’ szerint is jó ember lehetsz. De sok ilyen van még szerencsére, és ehhez egyáltalán nem kell hívőnek lenni. Elég csak humanistának… Neked ezt kell megérteni.
    /Persze mindenkiben ott a hajlam a jóra és a rosszra egyaránt, ezt se felejtsük el. A színtiszta 100%-os jóság csak a mesekönyvekben létezik. 😉 /

  112. 117:

    Az én tapasztalataim szerint az ilyen Attila-féle jóemberekben mélyen ott lapul az igazi ember, ami ha kitör belőle rosszabb, mint az átlag. Tisztességes, mert nincs lehetősége tisztességtelennek lenni. Néhány napja Arma jegyezte meg, ha oda kerülne, ő is lopna. PONTOSAN!

  113. 114:

    Attila egy kicsit tényleg olyan ez az egész, mintha téríteni akarnál.
    Szerintem az erkölcs és a vallás meredeken elválasztható egymástól, te ezt nem akarod megtenni, nem tudom miért.

    Maradjunk annyiban, hogy az iszlám egy undorító fanatikus vallás. Amit a nőkkel, kislányokkal művelnek az kritikán aluli.
    Európában már részben „összecsapott” a keresztény és az iszlám. Az iszlám győzött. Ebből is látszik, hogy a kereszténység életképtelen, akkor miért erőlteted ezt a kérdéskört?

    A gyerekedet erkölcsre neveled vagy hittanra? Erről van szó.
    Az erkölcs legyen egyetemes a hit legyen mindenkinek saját magánügye.

    A középkor pedig nem csak sötétnek volt bélyegezve, hanem az is volt. Részben az ókor is.

    Ha jól végignézed a történelmet akkor az agyon átkozott, sátánista jelen korunknál sokkal egyik sem volt különb, vagy még ilyen sem.

    Ha rajtam múlna a föld felszínéről is eltüntetném a vallást, mert rengeteg konfliktust okoz, és nagy számú embertömeg könnyű manipulálására ad lehetőséget.

  114. 110:
    Observer, nem szégyen, ha elsőre nem tudod értelmezni amit 109-ben írtam.
    Ha érdekel, fuss neki mégegyszer, hátha.
    A nemzeti-klerikalizmus vs. liberalizmus gumicsonton meg rágódjon az, aki akar.

  115. 119. Curix

    „A gyerekedet erkölcsre neveled vagy hittanra? Erről van szó.”

    Nehéz különválasztani.
    Hit, vallás, „vállalás” nélkül az erkölcs csak hobby, simán lehet ki-be járkálni belőle hangulat szerint.
    A vallás az erkölcs szerinti elkötelettséget jelenti.
    Kicsit olyan, mint az együttélés és a házasság…
    Van aki szereti meghagyni a kiskapukat…

    Nem téríteni akarok, csak válaszolok egy-egy gondolatra „hitem szerint.

    Az ókor és a középkor az anyagi világ szemüvegén keresztül volt „sötét”.
    Békésebb és kiszámíthatóbb volt az élet.
    Igaz, a pénz megjelenése óta kemény harc indult a hagyományaihoz ragaszkodó paraszt felszámolására, mert az önellátó, hívő, saját helyét a világban ismerő és elégedett emberekből kevés a haszon.
    A mai kor embere, a kiszolgáltatott, hitetlen, önmagában sose biztos, mindig újat, mást kereső „fogyasztó” viszont örök kincsesbánya azoknak akik ilyenre idomították.

    Ha globálisan nézed a történelmet, akkor a nyomor és a kilátástalanság sokszorosára nőtt a világban a középkorhoz képest. Magyarországon élve te még mindig a nyertes felső pár százalékban vagy és onnan nézed a világot.
    A mi jólétünket a világ másik sarkában élők fizetik meg.
    Ennek ugyan van-e köze az erkölcshöz?

  116. „A mi jólétünket a világ másik sarkában élők fizetik meg.”

    Ez is egy jól megkövesedett szlogen, ami így nem állja meg a helyét. Ez a tétel mindössze az USA-ra lehet igaz.

    Attila én nem kaptam vallásos nevelést mégsem járkálok ki be az erkölcsös viselkedésből.
    Ez nevelés kérdése, és nyilván helyzetfüggő, korszakfüggő is.
    Te a vallással – ki is mondtad – egy „házasságot” hoznál létre.
    Ugye tudod hogy a kényszer házasságok hogy végzik?
    Mindegy én ezen nem fogok rugózni, a kereszténység elbukott és kész. Majd újrakezdéskor lehet újra esélyt kap, de nem tudta ellátni feladatát.

  117. 121: „a nyomor és a kilátástalanság sokszorosára nőtt a világban a középkorhoz képest”

    Ugyan nincs saját tapasztalatom a középkorról, de azt erősen kétlem, hogy a többségnek akkor jobb lett volna, mint ma. Már csak azért sem, mert sokkal kiszolgáltatottabbak voltak az emberek, nem csak a környezettel, hanem egymással szemben is.

    120: Lehet, hogy nem tudtam értelmezni. Ha szeretnéd, hogy megértsem, fejtsd ki bővebben.

  118. 121:
    Attila a vallás történelem és a vallás nélküli történelem terén egy rakás zöldséget hordtál össze ellentmondást nem tűrő magabiztossággal, ami csak egy ideig szórakoztató, egy idő után bosszantóan unalmas. Elképzelhető, hogy magadtól abba hagyod?

  119. 122 Curix

    ” Ez a tétel mindössze az USA-ra lehet igaz.”

    A mai Európa a Római birodalom óta felhalmozott rablott javakból él. És nem igaz, hogy mindenki ezt csinálta.
    2000 éven keresztül Kína és India adta a világ GDP-jének túlnyomó részét. Hódiítások nélkül. A Római Birodalom még fénykorában se adott kimutatható értéket, mert csak másokét rabolta.
    Utána Nagy károly adta ki a „Renovatio Imperii Romani” parancsot…
    Aztán a nagy felfedezések kora során az egész világot gyarmatosították az arrogánsabb európai népek, vagyis inkább azok vezetői.
    Európa még mindig ebből él.
    Ha nem mi diktálnánk a külföldi nyersanagok, élelmiszerek árát, hanem azok akiknek a földjén van, egész más lenne a „fejlett” világ.
    De mi diktálunk… persze utáljuk az USA-t mert ő nekünk is diktál.
    A kereskedelem, a pénz, az információ és szállítás monopóliumaival a világ túlnyomó részét kihasználjuk.
    És most „válság” van, mert egyre nagyobb darabok tudják kihúzni magukat az első világ befolyása alól.

  120. Ontopik leszek most egy kicsit a változatosság kedvéért.

    Most találtam, én betenném a „kötelező” videók közé.

    https://www.youtube.com/watch?v=xdXQHEXOwCE

    ÍRÁS A FALON

    Egy másik nézőpontból egy igen precíz elemzése az orosz-ukrán helyzetnek.

    Imran N. Hosein sejk közismert író, filozófus, az iszlám vallás szakértője, több egyetemen végzett tanulmányokat, amerikai és kanadai egyetemeken oktatott. Számos könyve megjelent. Fejtegetése a kommunizmusról, Putyinról, Ukrajnáról, cionizmusról, a „nagy tervről”.

  121. 112. Tibor’bá

    110:
    „ragyogóan állod a sarat. Csillagos ötös. * * * * * 😀 ”

    „Attila … Elképzelhető, hogy magadtól abba hagyod? ”

    Ismered?

    A 24 emeletes ház legfelső emeletén az ablakpárkányba kapaszkodik egy asszony, egy férfi pedig kalapaccsal veri a kezét.
    A bámészkodók közül felkiállt valaki:
    – Disznó! Gyilkos!
    Mire a melette álló:
    – Ugyan, az az anyósa!
    Az előző:
    – Hogy kapaszkodik a rohadék…

  122. 126:
    Imran N. Hosein kezet foghatnak Arma Gedeonnal. 😀

    127:
    Biztos vagy benne, hogy ezt akartad írni? 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük