(1476) EBOLA †

Tibor bá’ online

 

Az Ebola vírusa
Az Ebola vírusa

A WHO és a CDC (US Center for Disease Control – mondjuk az Amerikai Járványügyi Hivatal) legújabb jelentése szerint a nyugat afrikai Ebola járvány helyzete drasztikus mértékben romlik. Libériában, Sierra Leonéban és Guineában az Ebola exponenciálisan terjed. Körülbelül háromhetente duplázódik a betegek száma. November közepére a megbetegedettek száma el fogja érni a tízezret a hivatalos adatok szerint, de szakemberek úgy gondolják, hogy a tényleges megbetegedettek és elhunytak száma lényegesen magasabb, mint a jelentett számok. 2015. januárjára pedig meghaladhatja a másfél milliót. A halálozási ráta pillanatnyilag 71 %, tehát három betegből durván kettő meghal, természetesen afrikai körülmények között. nagy kérdés, hogy Európában mi lenne a helyzet.

Dr. Christopher Dye, a WHO stratégiai igazgatója szerint a jelenlegi Ebola járvány veszélye elsősorban nem a vírus biológiai karakteréből, hanem az afrikai lakosság sajátosságából, és az egészségügyi rendszer állapotából adódik, és abból, hogy a fertőzés terjedésének a megakadályozására alig tesznek lépéseket. Sierra Leonéban, Libériában és Guineában 100.000 lakosra kevesebb, mint két orvos jut, a csapvíz szinte ismeretlen. Mindent összeverve a körülmények szinte ideálisnak mondhatók a járvány terjedéséhez. A fertőzéshez közvetlen érintkezésre van szükség a beteg ember valamilyen testnedvével. Éppen ezért fertőzés rendszerint csak a családon belül és az ápolás közben történhet.

Lehet, hogy csak a pánik elkerülése végett, de a rendelkezésre álló információk szerint a megfelelő tisztaság betartása és betegről való kellő gondoskodás esetén a széle körű fertőzés veszélye nem áll fenn. A helyszínen viszont a rokonság a hullákat tömegesen tüntetik el úgy, hogy egyszerűen bedobják a legközelebbi folyóba, ami Európában elképzelhetetlen.

Mindent összevetve az Ebola elterjedése Európában szinte elképzelhetetlen, ha hinni lehet a WHO-nak. A témával kapcsolatos véleményünket ráérünk pár hónap múlva kiértékelni, amikorra teljes mértékben nyilvánvalóra válik, hogy Európa miként tudja magát leszigetelni az időnként felbukkanó, behurcolt esetektől, addig pedig aludjunk nyugodtan. Idegeskedni ráérünk akkor, amikor valóban nyakunkon a baj.

__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
_______________________________________

40 gondolat erről: „(1476) EBOLA †

  1. Ismét megérte benézni.

    Érdekességként: Ahogy Tibor bá’ is írja az Ebola testnedvek útján terjed. Legveszélyesebb alfaja a ZEBOV, mai nevén Zairei Ebola, aminek a halálozási aránya elérheti a 90%-ot. A mostani járvány vélhetőleg ZEBOV. A többi alfaj kisebb mortalitású.

    A hidegháborúban az USA és a Szovjetunió intenzív kutatásokat végzett a biológiai fegyverek terén. A készletek megsemmisítése bizonytalan, s nem lett teljes körűen végrehajtva. A BWC egyezmény értelmében a konkrét harci készleteket megsemmisítették, de a labor készleteket nem. Ezt indokolja az is, hogy az utóbbira azért is szükség van, hogy védekezni lehessen, ha a másik fél használja; BWC egyezmény ide vagy oda.

    EBOLAPOX (ez már légúton terjed!)

    A poxvírus (variola vera) által okozott és hírhedt Fekete himlőről gondolom mindenki hallott már. Ez légúton terjed és érdekessége, hogy a DNS-ének vannak „nyitott részei”, amihez kapcsolhatnak ezt-azt.

    Így a VECTOR, azaz Вектор (государственный научный центр вирусологии и биотехнологии) anno sikeresen összekapcsolta a variola vera-t és a VEE vírusát. Ebből lett a VEEPOX, azaz a Feketehimlő-Venezuela ló-agyvelőgyulladás kiméra. Az USA szinte biztos, hogy megtette ugyanezt.

    A BIOPREPARAT részét képező VECTOR az Ebolát is összekapcsolta – bár ez már nagy mutatvány volt – a Fekete himlővel: EBOLAPOX hibrid kiméra, ami 90%-os halálozású és LÉGÚTON terjed, ahogy a variola vera.

    A veszély most annyi, hogy bármikor „belekeverhet” valaki egy kis Ebolapox-ot a levesbe, lévén az Ebola vírus maga is mutálódhat, hogy légúton fertőzzön.

    Egyébként az elmúlt években, minden évben volt Ebola járvány, csak kizárólag Ugandában (picit átnyúlva Dél-Szudánba) és rendkívül alacsony – szokatlanul alacsony – mortalitású. Az amerikai CDC mindig jelen volt, de valahogy az orosz megfelelője nem. Milyen véletlen. Meg milyen véletlen, hogy egyetlen térképen sem szerepelnek a 2010, 2011, 2012, 2013-as ugandai járványok (igaz csak páran haltak meg évente.)

    OFF

    Veszettség (rabies)

    Okozója általában a rabies virus (RABV), amely testnedvek útján terjed. (Ha anno a biofegyver gyárak összekapcsolták a pox vírussal, akkor légúton is terjed, ahogy a VEEPOX és az EBOLAPOX légúton terjed és létező kiméra vírus orosz és amerikai katonai laborokban. Az eredeti VEE és Ebola szintén testnedvek útján terjed.)

    Veszettség 99%-ban halálos. Kezelni csak a tünetek megjelenése előtt lehet, utána már game over. A harapást követő pár napban a vírus a harapás helyének közelében marad, majd elindul a gerincvelőbe, onnan később az agyba. Ha közvetlenül a véráramba jut, hamar elér az agyba. Ha ott van, game over. Tünetek: félelemérzet, idegesség, zavarodottság, ataxia (izomrángás, zavaros-bizonytalan mozgás), delírium, tombolás, halucinációk, álmatlanság, inszomnia… víziszony, amitől a nyálban brutál megnő a víruskoncentráció, nyálfolyás… bénulás, halál.

    De veszettséget nem csak a rabies virus (RABV) okozhat, hanem például a mokola virus (MOKV), amelynek érdekessége, hogy szinte semmit nem tudnak róla, de azt igen, hogy a moszkító szúnyog terjesztheti. Afrikában fordul elő. Semmilyen ellenszere nincs, még a tünetmentes időszakra sem. Az állatok részére készülő védőoltás ez ellen nem hat, ugyanakkor MOKV fertőzött macska harapás esetében a veszettség elleni sorozatoltás megvédett már embert. Hivatalosan két ember halt meg eddig a MOKV-tól. Hivatalosan.

    További vírusok: LBV, DUVV, EBLV-1, EBLV-2, ABLV. Mindegyik a lyssa vírus nemzetséghez tartozik.

    De egyedül a mokola vírus (MOKV) terjedhet rovarokon keresztül.

    ON

    Nem nagyon írogat a média a veszettségről, pláne arról, hogy Afrikában (pl. Kongó, de Angola is) néha szinte járványszerűen tombol. Nyilvánvaló, hogy egy adott faluban egyszerre több tucat emberke popójába harap ilyenkor egy randa kutyi.

  2. Jó az időzítés, éppen ma reggel jelent meg a hír, hogy először diagnosztizáltak ebolás beteget Afrikán kívül.
    Igaz, ő is Afrikából érkezett az államokba, de akkor még tünetmentesen, nem lehet tudni, fertőzött-e meg valakit a repülőn, vagy Amerikában.
    Bennem egyből felmerült annak a gondolata is, hogy ha éppen nem a fejlettebb országok, akkor nem használhatják-e fegyverként a rettegett szélsőséges muzulmán szervezetek, szándékosan behurcolva, megkeresve a szándékos fertőzés leghatékonyabb módjait.
    Mi van, ha a fanatikus öngyilkos merénylő nem robbanószert aggat magára, hanem megfertőzve magát, beviszi a betegséget a lappangási idő alatt, és akcióba lép valahol egy metropoliszban? Ez lenne aztán az igazi eleven bomba, ami ráadásul akár az akciókörzetben is megsokszorozható több önkéntes bevonásával. A fertőzés első hullámát akár maguk a terroristák képezhetik.
    Csak meg kell győzni őket, hogy a túlvilági paradicsom az ebolás hősöknek is kijár. 🙂

  3. 1:
    A veszettséget a hatóságok Magyarországon nagyon komolyan veszik, és már nagyon régen.

  4. 2. hubab

    Én is hallgattam a rádióban reggel. Azért az igen felelőtlen, hogy a járat utasaival nem foglalkoznak, azaz nem helyezik őket karanténba. Az odáig rendben van, hogy testnedvekkel terjed az Ebola (jelen esetben vélhetőleg a ZEBOV változat, amely a legnagyobb mortalitású, azaz akár 90%-ot is elérhet; jelenleg kb. 70%-os az átlagot tekintve, már ha valósak az adatok). De éppen egy ilyen magas halálozási arányú vírus, illetve betegség esetében qurva nagy felelőtlenség, finoman fogalmazva. Már csak azért is, mert mutálódhat és mutálódhat akár úgy is, hogy légúton fertőzővé válik, akkor meg gebasz lenne. És minél több a kontakt, a fertőzés, főleg eltérő élőhelyű emberek között, annál rázósabb a dolog ezzel a mutációval.

    Terrorista veszély kérdéskör

    Először is muszlim és nem muzulmán 🙂 elnézést, nem kioktatásnak szánom.
    Másodszor a legtöbb ilyen „terrorszervezet” nem egészen az, aminek láttatni szeretnék. Pl. IS, aka ISIS, aka ISIL, vagy a Boko Haram, vagy az LRA.

    De jók a megérzéseid, nagyon is. Terrorszervezet – s most függetlenül attól, hogy valódi vagy false flag-es – számára a legjobb és egyben legkönnyebb megoldás a biológiai fegyver. Egy labor nem nagy pénz, nem is nehéz összehozni, meglehetősen észrevétlen maradhat, és elég sokféle cuccot lehet összekonyvasztani, de főleg beszerezni. Ha false flag-es, azaz valójában mondjuk egy nagyhatalom által irányított, akkor meg a határ a csillagos ég, már mint a kis huncutkák terén, amit fel lehet használni.
    Sokan attól tartanak, hogy atombombát használhatnak fel a terroristák. Szinte kizárt, s ha sor is kerül ilyesmire, az szinte 100%, hogy false flag. Az ok rendkívül egyszerű: minden atomhatalom nukleáris „bombája” beazonosítható, így ha valaki használja, „azonnal” kideríthető, hogy ki a hunyó a háttérben. Az már más kérdés, hogy Pakisztánból pl. könnyen kijuthat, például azért, mert volt rá példa, hogy egy szaros furgonban szállítgatták a cuccot, mindenféle biztosítás nélkül. Elég felelőtlen és hebrencs kivitelezés, sokaknak állt égbe a haja emiatt. (Amúgy a pakisztáni atomprogramot kb. 50%-ban a szaúdiak finanszírozzák – nyilván nem altruista indíttatásból – s mostanság kívánnak beszerezni pár nukleáris töltetet.)
    Egy U235-ös bomba mérete kb. egy focilabda méretű gömb, amiből hiányzik a kritikus tömeg. Veszélyes dolog, mert ha a kettőt egymás mellé rakja a mafla, akkor bummm… a plutónium már rázósabb, mert elég erősen sugároz alaphelyzetben is. Szóval, röviden, atomnak kicsi az esélye a terrorizmus terén.
    Hasonló a helyzet a vegyi fegyverekkel, főleg az ütősebbekkel például a V-ágensekkel, azon belül a VX-el, vagy az új orosz „novicsok”-al (=újonc, A-232 Novichok-5 vagy 7), amely messze felülmúlja a VX-et. De ezek is beazonosíthatóvá teszik a szállító országot, ráadásul a hatósugaruk eléggé korlátozott.

    A biológiai fegyver viszont nagyon is reális veszély a terrorizmusban. A kérdés csupán az, ki a terrorista valójában. Mert, ha Ebolapox vagy netalán Rabiespox, vagy valami még „izgalmasabb” ütné fel a fejét, akkor az kizárólag az USA-ból, Oroszországból vagy esetleg Izraelből (az egyetlen állam, amely nem írta alá az NPT, BWC, CWC egyezményeket) érkezhet. Mert ezek összekapcsolása a pox vírussal (variola vera) nagy mutatvány, míg például a Veepox-ot talán összehozza egy mezei „laboros” emberke is.

    OFF: Egy biztos, ha a népességcsökkentés lesz a válasz az energiaválságra, akkor sok esélyünk nem lesz. ON

  5. 3. Tibor bá’ így igaz, s ezzel tisztában vagyok. Ettől még sokat nem tudnának tenni, ha légúton terjedne. Pl. Rabiespox formájában.

  6. De hogy lehetnek ekkora gyökér vezetőink, hogy nem állították le azonnal az utasok kifelé szállítását (már a járvány kezdetén)??? Libériából ment Amerikába repülővel…
    Ugyanez a vízi utasszállításra…

  7. OFF (valójában mégse annyira)

    Ahogy Tibor bá’ korábbi cikkeiben is szerepelt, sok aggasztó dolog történik mostanság, de főleg – s ebben nagyon egyetértek Tibor bá’-val – a mai emberek szervezete, immunrendszere, s a priori tűrőképessége egy nagy lópikula; nem feltétlenül önhibájukból amúgy.

    Például terjed az „újfajta” malária, amelyre semmi nem hat, se gyógyszer, se védőoltás. Ázsiában helyenként a malária 40-50%-a már ez az új. Afrikába (konkrétan Kelet-Afrikába) már megérkezett, aránya 5-10%. —> mokola vírus – cúnya szúnyog és cúnya új malária. Meg ezek a cúnya új szúnyogok vándorolgatnak ám észak felé, konkrétan Európa déli részére, meg mifelénk is. (Invazív fajok problémája elég komoly, lásd vespa velutina, vagy szimplán a mi kis vespula vulgaris és germanica fajaink behurcolását Új-Zélandra).

    Nightmare bacteria – terjedőben van, úgy mond a „szegények baktáriumai”, mert elsősorban nem az elit kórházakban üti fel a fejét. Nem segítenek az antibiotikumok. Oka: ismeretlen, vagy szétcsesztük a szervezetünket a sok antibiotikummal, vagy – valószínűbb – kicsit tuningolta önmagát és rezisztensé vált az antibiotiikumokra.

    A scifibe illő, de valós Ophiocordyceps unilateralis gombácskát már ne is említsük, meg a miatta létrejövő zombi hangyát, mert a folyamat puszta leírása félelmetes. Egy „gombász szakértő” mondotta valahol: „ha ezt egy katonai biolabor emberre aplikálja és kiszabadul, akkor az összes zombi filmet überelő dolog történne”.

    ON

  8. OFF

    Egy „Zombi hangya” története

    A hangya vígan szaladgál, s közben – észre sem véve – érintkezik a spórával, amely a külső felületén megtapad, majd behatol a szervezetébe. A hangya éppen felderítésen van, távolodva a fészektől, majd egyszer csak megáll, megfordul és nyíl egyenesen visszaindul a fészekhez. (Mindezt már a gomba parancsára) teszi. Közben az izomzata rohadni kezd. (Szintén a gomba hatására). Amikor a hangya visszaér a fészekhez, a fészek bejáratához legközelebbi levélre mászik és alulról beleharapva „lehorgonyozza” magát (szintén nem saját elhatározásából). Kb. ekkora rohad el a rágóizom, azaz a hangya elengedni már fizikailag sem lenne képes. Majd a gombácska vígan éldegél, a hangya megdöglik, s a fejéből egy szép hosszú szál növekszik, lefelé a fészekhez, majd „pukk” és a spórák szétszóródnak mint egy aknamező… s a sok kicsi hangya belelép és a fészeknek annyi. De a természet rafkós, mert közben gombácskák és egyéb kis virgonckák megeszik az egész szart és így az adott hangya fajt nem fenyegeti a kipusztulás.

    Egy másik gombácska története

    Az egér hirtelen nagyon izgatott lesz, „hol lehet a cica, nosza keressük meg”. (A gomba – többek között – a dopaminnal játszik, ettől lesz kíváncsi és főleg nem félős az egér.) S aki keres, az talál. Cica meg megeszi egérke. A gomba az egeret csak hordozóként használta a végcél a macska. De a macskával nem tesz semmit (elég érdekes!). Ám ember szeret cica, tart cica, gomba meg, ha már adott a lehetőség, hát mér’ ne, átmegy emberre. Aztán csak a vakszerencsén múlik, az agyunk mely részében telepszik meg.
    Azóta erős a gyanu, hogy a skizofréniát ez a gombácska okozza, azoknál a szerencsétleneknél, ahol éppen ott telepedett meg ahol. A többi ember meg nem is tud róla, hogy fertőzött és nem is lesz baja. Amúgy a lakosság – német, brit és amerikai kutatások – kb. 30-50% fertőzött, tendencia növekedő.

    Ha valaki források után kiállt: GOOGLE. Szép számmal dobja ki a tudományos cikkeket, tanulmányokat; szóval nem az UFO magazinokat. Ne csak engem kövessen már a Google (és sokan mások). 🙂 A Google igazán kétarcú „isten”, már tudja mit akarok, s azonnal kiköpi első oldalon, igaz mások meg tudják, mi a francot keresek folyton. 😀 hát nem édes ez a mai világ… a gombácskákra gondolok

    ON

  9. 4: Tudomásom szerint a muszlim és muzulmán ugyanazt a fogalmat takarja, sőt, a muzulmánnak van egy nagyon régi, még árpádházi korból származó alakja is, a böszörmény.
    A Wikipédia meg is erősíti:
    A Föld nagy világvallásainak egyike. Alapjául azon, Isten (arab eredetű, más muszlim országokban is használt nevén Alláh, vagyis Allah) szavának tekintett kinyilatkoztatások szolgálnak, amelyeket Muhammad ibn Abdalláh ibn Abd al-Muttalib, közismert nevén Mohamed próféta adott át a 7. század első harmadának végén Hidzsázban követőinek, és amelyeket halála után két évtizeddel a Koránban[J 1]
    gyűjtöttek össze követői, a muszlimok, magyarosan muzulmánok.

    http://hu.wikipedia.org/wiki/Iszl%C3%A1m

  10. 4: Azért azok a bárki által is életrekeltett, finanszírozott terrorszervezetek sem valami homogén, a hátsó mozgatórugókat pontosan ismerő egyénekből állnak.
    Sőt, biztos, hogy 99%-uk véresen hisz azokban az eszmékben, amiket hirdetnek, és az USA-t, nyugatot szélsőségesen gyűlölik, hiszen így tudják betölteni szerepüket. Ez egy időzített bomba lehet a szálakat mozgatók számára is, soha nem tudhatják, a helyzet mikor fordulhat visszájára, ahogy ez már a múltban is párszor bekövetkezett, és valakik önjáróvá lettek, akiket nem is akartak.
    És egy ilyen járvány behurcoláshoz még csak nem is kell semmiféle csúcstechnika, elhatározás kérdése.

  11. 9 lényegében igazad van, csak a muzulmán-t nem szeretik annyira a muszlimok hallani. 🙂

    10 ebben is igazad van. „Ha valamit nem tudsz legyőzni, állj az élére”. Nem is azt mondtam, hogy a mezei tag beszervezett emberke, hanem a felső vezető, vagy csupán csak elnéznek, amikor létrejön és növekedik. Nyilván egy Boko Haram-os tag vagy egy LRA emberke szentül hiszi, hogy a nagy gonosz Nyugat vagy bármi ellen küzd, oszt mégse. 😉
    Az IS már kicsit neccesebb, lévén – látva már több száz lefejezést/torokátvágást – csak felbukkantak olyan felvételek, amelyeken szétröhögik magukat, miközben „alahuakbarozgatva” éppen egy fejet vágnak le – jó szokás szerint tompa késsel. Nos, ilyet egy szélsőséges fanatikus SOHA nem tenne és egyik videón se tett még; kizárólag egy-két IS videón (és itt most ne a médiában is látható narancssárga ruhásokra gondoljunk). Igaz „”vicces”” volt jópár éve az az iraki videó is, ahol több NGO embert végeztek ki, elsőt torokátvágással, többit AK-val, s közben egy igen dundi néger fazon is magyarázgatott, ráadásul amerikai terepruhában. Hoppá, apró baki.

    Amúgy teljesen igazad van és egyetértünk.

    Tibor bá’-tól pedig elnézést kérek a sok OFF topikolástól, remélem nem veszi zokon és a többi olvasó/kommentelő sem.

  12. Szerintem azt is tisztázni kellene, hogy az EBOLA hogyan illeszkedik az AIDS, meg a kergemarha, madár meg disznóinfluenza sorába.

    Ez egy „természetes” járvány, vagy egy elszabadult/elszabadított biofegyver?
    Nem akkor törnek ki ezek a járványok, amikor a háttérhatalom rá akar ijeszteni valamelyik retinenskedő társaságra?

    Arma talán erről is tudhat valamit.

    Mert mi hiába tudjuk a hatásmechanizmusát, ha valahol valakik célszerűen terjesztik vagy gátolják a terjedését, zsebükben az ellenszérummal.

  13. 8. Jövőnk

    ” De a macskával nem tesz semmit (elég érdekes!).”

    De tesz… Kicsit éhesebbé teszi, hogy lelkesebben egye az egeret.

    Így működik a köztigazdás élősködő.
    A célállat étvágyát megnöveli, és közben „szállítja” neki az élelmet.
    Hasonló példa a kergebirka.
    A farkasban és a kóbor kutyában él a kifejlett kergeféreg, de nem bántja, csak az étvágyát növeli.
    Az ürülékével szétszórja a petéket amit aztán a birka megesz.
    Ez az agyba jutva a járást gátolja, csak körbe-körbe forgatja, menekülésre képtelenné teszi az állatot.
    Így a farkaok, kóbor kutyák könnyen megeszik az agyában élő petékkel együtt, és a körforgás folytatódik.

    Ahhoz, hogy egy élősködő eszme köztigazdássá váljon, terjesztőre is szüksége van. Erre a feladatra a rabló-kereskedő birodalmak kínálkoztak. A rabló államokat ez az eszme nem csak kihasználja, de segíti is őket zsákmányhoz jutni azáltal, hogy a leendő áldozatot teljesen összezavarja, védekezésre képtelenné teszi. A köztigazdássá vált judaizmus a zsidókereszténység. A főgazdában az Ószövetség programja működik, az Újszövetség csak csendes háttér. A köztigazdában fordított a helyzet. A rabló államok az Ószövetségre hivatkozva irtották ki számtalan természeti nép vallását és műveltségét (bálványimádók, tehát törlendők az Élet Könyvéből), de számtalan természetes élőhelyet is (árterek felszámolása, mocsarak lecsapolása, erdők kiirtása). A legyőzöttek pedig gyakorolhatták a megbocsátás újszövetségi erényét, sőt, vérükkel (és aranyukkal) lemosták a rablók és gyilkosok vétkeinek terhét is.

    Bocs az offért… de a „fertőzés” lehet ideológiai is.
    Nem árt tisztában lenni azzal sem.

  14. 12 lévén mind az ZEBOV (Ebola), mind a HIV Kongóban ütötte fel a fejélt 1976 körül, a kérdés jogos.

    (Nekem van egy kis problémám a HIV/AIDS kérdéskörrel. Nem kevés orvos, s ezen belül egy német orvos következetesen állítja, hogy nincs olyan, hogy HIV+ = AIDS. Az AIDS-nek két meghatározása van, egy globális és egy afrikai. Az előbbinél AIDS-es vagy, ha HIV+ teszted van és bizonyos betegséged. Pl. HIV- és méhnyakrák, akkor az nem AIDS, de HIV+ és méhnyakrák, akkor az AIDS. Az afrikai diagnosztika pontrendszeres és nem kell HIV teszt. Pl. köhögsz 2 pont, sovány vagy 2 pont, hasmenésed van 2 pont stb. 12 pont felett AIDS-es vagy. WHAT THE FUCK, amikor erről olvastam és megnéztem a fazon előadását. Azóta kicsit össze vagyok zavarodva AIDS kérdéskörben. Főleg, mert évről évre növelik a „betegségek” körét, ami beletartozik, így nyilván nő a statisztika, valamint kb. 800 CD4+ T-limfocita sejtenként „tapad meg” egy HIV vírus… ez elég kis „koncentráció”, meg az 5 éves lappangási idő… nem éppen vírusokra jellemző.)

    Ajánlott meghallgatni (nézni): Dr. Claus Köhnlein

  15. 13

    ad gomba, köztigazda élősködő: köszönöm az infót. (De erről a tudományos cikkek egy szót sem ejtettek.)

    ad ideológiai rész: ezzel kapcsolatban – diplomatikusan – nem nyilatkozom, csak annyit, hogy egy kis logika és pragmatizmus, valamint a történelem ismerete = kicsit más eredmény, mint a tankönyvekben. 😉

  16. 16 és ez még csak a biznic része… :S

    De hogy pont a veszettség lesz a megoldás, na az most nálam kiverte a biztosítékot…

    https://www.federalregister.gov/articles/2014/03/31/2014-07023/prospective-grant-of-exclusive-license-multivalent-vaccines-for-rabies-virus-and-ebola-and-marburg#

    „The inventors [Exxell BIO] have developed a new platform based on live or chemically inactivated (killed) rabies virus (RABV) virions containing [Ebola]EBOV glycoprotein (GP) in their envelope. In preclinical trials, immunization with such recombinant RABV virions provided excellent protection in mice against lethal challenge with the mouse adapted EBOV and RABV. More specifically, the inventors have developed a trivalent filovirus [Ebola] vaccine based on killed rabies virus virions for use in humans to confer protection from all medically relevant filoviruses [Ebola] and RABV.”

  17. Egy kis áttekintés az eddigiekről, és mi várható néhány hónapon belül:

    http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/egyre_gyorsabban_terjed_az_ebola_itt_a_firss_jelentes.587465.html

    És a nagy baj még az is, hogy az egészségügyi/ellátó/gyógyító személyzet is hullik rendesen. Ki fog majd gyógyítani, gondoskodni a betegekről? 😮

    „Az egészségügyi dolgozók megbetegedése továbbra is jelentős probléma, a szeptember 22-i adatok szerint 348 egészségügyi dolgozó betegedett meg és közülük 186-an meghaltak a három leginkább érintett országban.”

  18. 8: „A gomba az egeret csak hordozóként használta a végcél a macska. De a macskával nem tesz semmit (elég érdekes!).”

    OFF: most modja már el Hawking, Tibor bá, vagy bárki, hogy az evolúció hogy fejleszti ki az ilyen technikákat?

  19. 19. Arma

    Az egér hagyján…
    De a kergebirkakór májmételye még apró csigákat, hangyákat is beilleszt a láncba, amelyeknek az a dolga, hogy a fűszálak hegyén várják a birkát…

    Ugyanilyen a halakat megvakító féreg, amelyik kényszeríti a halat, hogy a felszínen ússzon, hogy a halevő madár könnyebben kifoghassa… ott is vannak apró rákocskák a láncban…

    Azért kiváncsi lennék arra, hogy ezeknek mik lehettek az evolúciós állomásai…

    Egy másik állat viselkedését úgy megváltoztatni, hogy önként felkínálja magát táplálékul… Több lépcsőfokon keresztül…

  20. 20: Jó, de ha nem az evolúció, akkor milyen rosszindulatú Teremtőnek jutnak eszébe ilyen perverz ötletek??? 🙂

  21. 21. Arma

    Szerintem a Teremtő csak tanítani szeretné teremtményeit, akik mindig okosabbnak képzelik magukat nála.
    A világot úgy rendezte be, hogy az „fraktál rendszerű” azaz ugynazok a motívumok ismétlődnek minden szinten.

    Ha nem tanulunk az állat-növényvilágban élősködő parazitákról, akkor a rajtunk élősködő emberi parazitákat se ismerjük fel.

    Egyébként igenis VAN pozitív szabályozó szerepük ezeknek az összetett élősködőknek… Csak meg kell érteni, hogy hogyan működnek.

    A 13-asban bemásoltam egy nagyon jó párhuzamot, a
    Élősködőink – természeti válaszok társadalmi kérdésekre
    című Tóth Ferenc előadásból…
    http://magyarmegmaradasert.hu/component/k2/item/3075-%C3%A9l%C5%91sk%C3%B6d%C5%91ink/3075-%C3%A9l%C5%91sk%C3%B6d%C5%91ink?limitstart=0

  22. 22. Az élősködés semmivel nem rosszabb, mint a növényevés vagy ragadozás, sőt még több esélyt is kínál az áldozatnak az életben maradásra. Ez élet egy ilyen jelenség, sok egyed csak azért van, hogy másokat éltessen. De pont ez a sokszínűség teszi működőképessé. A visszacsatolások kiiktatása és a monokultúra halálhoz vezet. Nagy kérdés viszont, hogy a természet mit tud kezdeni a mesterséges kórokozókkal szemben, mert normális esetben egyetlen kórokozónak sem lenne érdeke a teljes pusztítás.

  23. „The ill person did not exhibit symptoms of Ebola during the flights from West Africa and CDC does not recommend that people on the same commercial airline flights undergo monitoring, as Ebola is contagious only if the person is experiencing active symptoms. The person reported developing symptoms several days after the return flight.”
    http://www.cdc.gov/media/releases/2014/s930-ebola-confirmed-case.html

    Ez valóban így van?
    Ha ült mellette valaki, mennyire valószínű, hogy nem kapta el?
    http://www.zerohedge.com/news/2014-09-30/cdc-confirms-first-ebola-case-diagnosed-us#comment-5274156

    Először hazaküldték, szedjen egy kis antibiotikumot:
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2775872/Man-Ebola-Dallas-hospital-SENT-HOME-antibiotics-deadly-virus-discovered.html

  24. 24. Pugacsov elvtárs

    „Az élősködés semmivel nem rosszabb, mint a növényevés…”

    Nyilván a természet része, sőt egyfajta egyensúlyt teremt.
    De nagyon jó indikátora annak, amikor az egyensúly felborul.
    Amikor az élősködők szinte egy fajt kipusztítanak, az már kell hogy jelentsen valamit.

    Egy egészséges kutya elbír egy tucat bolhát, „éberen tartja az immunrendszerét”… De száz tucat bolhával már nem tekinthető egészségesnek.
    Ugyanez a helyzet az emberi élősködők esetén is.
    egy alacsony számú élősködő megóvja a többségi társadalmat a tunyaságtól. De ha az élősködők elszaporodnak, és azt is megakadályozzák, hogy élősködőként vegyék őket tudomásul, akkor a társadalom lebetegszik, mert elveszíti azt a képességét, hogy felismerje a veszélyt.

  25. 26. Amit írsz az igaz, csak az analógia nem feltétlenül jó, mert nincs még egy olyan faj a természetben, amelyet annak bizonyos egyedei így kizsigerelnének. Ráadásul itt már nem is élősködésről van szó, mert a védelmi reflexek is ki vannak iktatva(inkább terror, mint megtévesztés által) és teljes egyeduralomról lehet beszélni. Ez már ragadozás, annak is a kannibalizmus fajtája. 🙂

  26. 26:
    Az addig rendben van, hogy szövegelésedből kisüt a vallás központú morális felfogásod, de a „szent cél” érdekében rossz analógiákhoz nyúlsz. A kutya/bolha élősködés OK, de az ember/ember élősködés egy egészen más tészta. Tessék észrevenni, hogy a kutyán egy másik faj élősködik, nem pedig egy másik kutya. Egy adott fajtán belül nem élősködés zajlik, hanem VERSENY (legtipikusabban a nőstényért)

  27. 25
    pipi az Ebola a tünetmentes időszak alatt nem fertőz, ami 3-8 nap, de szóródhat 2-28 nap között. Hivatalosan. Amúgy osztom az aggodalmadat és továbbra is furcsálom, hogy nem helyezték karanténba a járat valamennyi utasát.
    (Nem vagyok virológus, de lévén testnedvek útján terjed, így ha szájon át kapja el valaki, akkor a vírus vándorol, de az eredeti helyen már ott van az elejétől kezdve, jelen esetben a szájban. A veszettség vírusa is pár napig a seb körül várakozik, csak utána indul el az idegpályák mentén, ergo nehezen fertőzhet harapással rögtön az elején… elvileg. Az más, ha véráramba kerül.)

    Én inkább azt tartom furcsának, hogy a legnevesebb szakorvos és kvázi a második szaktekintély már meghalt. Ez elég furcsa, ha testnedvek útján terjed. Nekem senki ne mondja, hogy lesmárolta Mbwawa nénit (semmi rasszizmus!!!) vagy elfelejtette a védőruha hordást, dezinfektálást stb. Ezt még elhiszem Nbutu ápoló esetében.

  28. 28. Tibor’bá

    Vannak akik szerint az emberen is másik „faj” (ok) élősködnek… (:

    De a motívum ugyanaz : megtakarítani a kemény munkát.
    A bélféreg egész testfelületével veszi fel a gazda által már megkeresett, megevett és megemésztett táplálékot.
    Az emberek között is vannak akiknek minden tevékenysége mások pénzének elszedése…
    És ez nem verseny, hanem a kiszolgáltatottság tudatos kiépítése, mint az uzsora…
    Ugyanúgy ahogy a kerge birka se tud elmenekülni, ha már meg van fertőzve.

  29. 30:
    Nem tehetek róla, hogy nem ismered az élet rendjét. Minden élőlény a másik élőlény rovására létezik saját és sok más fajon belül. Azért nem lehetsz az OTP osztályvezetője, mert valaki elfoglalja azt a pozíciót. Azért nem viszel haza tejet, mert valaki megvette előtted az utolsó litert. Azért nem tudsz kellő tempóban vezetni, mert valaki bénázik előtted. Azért nem te dugod Claudia Schiffert, mert valaki más dogja….. Nem élősködünk egymáson, hanem versenyezünk egymással. Ahogy két szarvasbika is megvív egymással, mert versenyeznek egy sutáért. Ők meg is ölik egymást. Mi civilizáltak vagyunk, nem ölünk hanem…..szerinted élősködünk, szerintem versenyezünk. 😀

  30. Tesztüzem? -lehet, és mi lesz, ha élesben megy?
    Hát ez van, a gond: sokan lettünk alap nélkül pár év alatt. Sajnos az elszenvedői nem tehetnek erről sem.

  31. 31. Tibor’bá

    Szerintem te nem érted.
    Az egészséges versengés fenntartja a feszültséget, az éberséget az alkalmazkodás képességét.
    Ezzel nincs is baj. Ez még mindig egyfajta harmónia a természettel, teremtéssel.
    Ahogy azzal sincs gond, hogy a szervezet normális esetben a rákot is képes kontrol alatt tartani.
    A gond akkor kezdődik, amikor az arányok eltolódnak.
    Amikor a rák elkezd több anyagot és energiát elszívni, mint amit a szervezet tolerálni tud.
    Amikor a sásákák pár napalatt letarolnak egy fél országnyi termést.
    Amikor már a baktériumok rezisztensek a legtöbb antibiotikumra
    Amikor már sportot űznek az emberek egymás kihasználásából.

    Más a verseny és más a kényszerpálya.
    Szerintem mot ott tartunk, hogy az emberi természet alaposan ki van billenve fizikai, szellemi és lelki egyensúlyából.
    EZÉRT rohan a vesztébe, magával rángatva a még kevésbé romlott rétegeket is.

  32. 33:
    Az eseményeket különböző távlatokból lehet szemlélni. Te a kutya perspektívát alkalmazod. Én a madár távlatból szemlélődök. Ez a valódi különbség közöttünk. — Aztán pedig, te állandóan moralizálsz, aminek van jogosultsága társadalmi keretek között, de a természetes folyamatok vizsgálatánál nincs neki semmi értelme, mert a természet nem moralizál. A természet kegyetlenül praktikus. A macska nem érzelgősködik, amikor ketté harap egy egeret. A nyest magával ragad egy tyúkot, de megöli mind a harmincat. Ugyanis ez nem hat ki rá hátrányosan. Vagyis cáfolja a természetbarátok állítását, hogy a ragadozók nem ölnek feleslegesen. Nincs semmilyen szabály az önző küzdelmen kívül. Na jó, úgyse tudlak meggyőzni.

  33. Elég érdekes, hogy tegnapig bezárólag még a csapból is az ömlött, hogy exponenciálisan nő a fertőzések száma, s januárra akár 1,5 millió beteg lehet, erre ma reggel a Kossuth rádió a WHO-ra hivatkozva azt mondta, csökkent a fertőzöttek száma a héten.

    WTF?!

  34. 29. Jövőnk

    Teljes bizonytalanság van:
    http://www.infowars.com/canadian-health-agency-deletes-info-on-airborne-spread-of-ebola/
    Ezt most azért törölték, mert nem akarnak pánikot, vagy azért mert így nem terjed???

    Közben kiderült milyen útvonalon ment:
    Libéria->Brüsszel->Washington->Dallas

    Egy ebolás terhes nőt vitt kórházba, ahol nem volt hely, onnan haza, aztán a nő meghalt.
    Majd 4 nap múlva elindult.
    http://www.reuters.com/article/2014/10/01/us-health-ebola-usa-idUSKCN0HP2F720141001

    Nem csak én kérdezem, hogy miért lehet onnan kiutazni, hanem mindenhol előjön ez a kérdés, a kapcsolódó cikkeknél.

    Egyelőre marad a várakozás, ha szerencsénk van, ő volt fertőzött és nem mástól kapta el a repülőn. Ha szerencsénk van más sem kapta el tőle a repülőn. Ha szerencsénk van Amerikában sem kapta el más tőle (olyan akiről nem tudnak!). Ha szerencsénk van lesz ellenszer, állítólag már 4 beteget meggyógyítottak (TV-ben vagy rádióban mondták…)
    Ha – tegyük fel – elkapta valaki a repülőn/reptéren, de nem a Libéria-Brüsszel járaton, akkor az nem is fogja sejteni kezdetben mi baja van, valószínű félre lesz kezelve először…
    (Ha tiltanák az utazást vagy minden utast 25-35 napos karantén alá helyeznének küldő vagy fogadó oldalon, akkor ez nem szerencse alapon dőlne el!!!)

    Egy mellékes gondolat, hogy vajon eljutnak-e ezek a hírek valami terroristákhoz, akiknél aztán megszületik a gondolat, hogy ezt a biztonsági hibát kihasználják. Valaki bevállalja, hogy megfertőzi magát, aztán indul is…

  35. 35: Lehet, hogy a héten már többen haltak meg, mint ahányan megfertőződtek. Vagy csak arról van szó, hogy a fertőzöttek számának növekedése már csökken. Vagy a Kossuth rádió simán csak hülyeségeket beszél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük