(1409) Szúnyogok

Tibor bá’ online

 

~q388Néhány napja jelent meg a hír, hogy a melegedés következtében tigrisszúnyogok jelenhetnek meg Magyarországon. Ebben nem az a baj, hogy eggyel többen szívhatják a vérünket (amit végül is már megszoktunk), hanem az, hogy újabb betegségeket terjeszthet. Íme az ORIGÓ június 21-én: „A környező országokban megjelent ázsiai tigrisszúnyog egyre nagyobb számban fog felbukkanni Magyarországon is a következő tíz-húsz évben. A probléma elsősorban a déli és nyugati országrészeket érintheti. Ez a faj napközben is támad, főleg emberek vérét szívja, és több veszélyes trópusi-szubtrópusi betegséget is terjeszt.” Ez adta nekem az ötletet, hogy foglalkozzak a szúnyogokkal, mert lehet, hogy H-bomba helyett pont ez lesz a halálod oka.

Ha most egy ültő helyedben elhatároztad, hogy a balatoni nyaralás alatt rovarűzővel fogod magad bepermetezni, akkor itt az első meglepetésed. A rovarűző szerek legfontosabb alkotója a DEET (C12H17NO – egy enyhén sárga színű olaj) történetesen emberre nézve enyhe idegméreg. Neked kell eldöntened, hogy felvállalod-e ezt is a kismillió szennyeződés mellé.

Reálisabb, ha megismerkedünk a szúnyogokkal, és okosan védekezünk ellenük. kezdjük mindjárt a szaporodásukkal. A szúnyog azért szívja ki a véredet, hogy az így nyert energiából petéket rakhasson le. Hová? Vízbe, lehetőleg poshadt vízbe, ahol a kikelt lárva talál magának tápanyagot. Ez a víz bárhol lehet, bármily kis mennyiségben. Például a kertben egy bokor alatt egy ócska lábos, amit a kutya cipelt oda. Az első eső alkalmából a lábos félig megtelt vízzel. Ez a szúnyognak tökéletesen megfelel. A csatorna alatt összegyűjtött esővíz pláne. Mit tehetsz ellene. Mondjuk, az ócska lábost összeszedheted, viszont az esővizet nem szívesen öntenéd ki. Nem is kell, elég ha a tetejére csöppentesz 1-2 cm3 benzint. A lárvák időnként feljönnek a víz tetejére levegőt szívni. Levegő helyett a szívócsövükbe bemegy a benzin, (aminek a viszkozitása kisebb a víznél) és a lárva megdöglik. A víz felszínéről a benzin pedig elpárolog. Ezt hetente meg kell ismételni, mert ennél valamivel több idő kell, hogy a lárvából szúnyog legyen.

Általánosságban a szúnyogok nem repülnek nagy távolságokra, utálják a napot, imádják az árnyékot és a naplemente utáni időket. Nappal bemennek a házba a nyitott ablakokon át és elbújnak, megvárják, amíg a ház népe lefekszik. Nagyjából ennyit mindenki tud róluk. De azt tudod-e, hogy több száz szúnyog fajta van, és ezeket nem nagyon lehet egy kalap alá vonni.

A leghírhedtebb szúnyog a maláriát közvetítő Anopheles, amivel már riasztgattak minket, mert egyre nyomul észak felé. van egy jó hírem. Magyarországon (jelenleg) az átlaghőmérséklet 11°C, viszont az Anophelesnek 18°C-ra van szüksége ahhoz, hogy veszélyessé váljon. Miért? Azért, mert 18°C alatti átlaghőmérséklet esetén a szúnyog elpusztul mielőtt a malária parazitája beérne, állítja Andrew Githeko egy kenyai tudós, aki behatóan tanulmányozta a maláriát.

Különben a szúnyogok az áldozatok felkutatására érzékelik a kilehelt széndioxidot, az emberből sugárzott hőt, a terjengő szagokat és még látnak is a rohadékok. Egy 2000-ben folytatott tanulmány szerint a szúnyogokat 277 vegyi anyag szaga képes navigálni a célpontra. Ezek közül a legfontosabbak: tejsav, ammónia, és oktenol (C8H16O – ez utóbbi az emberi izzadságban van). A friss emberi izzadságra a szúnyogok nem találnak rá, mert az „aroma” kialakításához – amit baktériumok végeznek – idő kell. Vagyis, ha estére vendégeket hívsz és kiültök a kertbe, de előtte lezuhanyozol. Az összes szúnyog a vendégeken fog lakmározni, téged pedig békén hagynak. 😀

Egy másik tanulmány pedig azt hozta ki eredményül, hogy a szúnyogok nyüzsögnek az érett sajtok (pálpusztai, kvargli) körül. Azaz kedvelik a lábszagot, mert ott a baktériumok hatására ammónia keletkezik.Két-három napig hordott zokni kiakasztása egy bokorra, eltereli a szúnyogok figyelmét, oly annyira, hogy képesek beleszúrni a zokniba. Rossz hír az, hogy ez a trükk csak a maláriát terjesztő szúnyogra érvényes.

Nem szeretnék rasszistának tűnni, de az emberi szagnak genetikai meghatározói is vannak. Magyarul az ember szaga faj specifikus. Egy kaukázusi testszaga más mint egy négeré, míg a sárgáknak megint más a bűze.

Viszont találtak öt olyan vegyi anyagot, ami a szúnyogok kedvét szegi a támadástól. Sajnos a jelentés nem sorolja fel az anyagokat.

Különben, ha el akarod kerülni a karcinogén DEET alkalmazását, elmondom nektek, hogy a citromhéjban található illóolaj kifejezetten jó szúnyogriasztó. A citrom belső része pedig kitűnő alap egy jó hideg limonádéhoz.

A citrom illóolaja nem az egyetlen „csodaszer” egy egészen friss tanulmány keretein belül 20 különböző növényi olajt vizsgáltak, vajon riasztja-e a szúnyogokat? Rozmaring, miatyánkcserje, menta olajaira a szúnyogok közömbösek voltak. Viszont a fahéjra, kakukkfűre és a citromfűre riadt meneküléssel reagáltak, ugyanis ezeknek illóolajai a szúnyogok részére mérgező. Sajnálatos módon ezek illóolajok, és mint ilyen, hamar elpárolognak, vagyis elveszítik a hatásukat. Tehát újra és újra be kell kenni vele magunkat. Szerencsére vanillin és citromfű olaj keveréke az elriasztó hatást meghosszabbítja.

Ha végül mégiscsak megcsíp egy szúnyog, akkor vakarás helyett tegyél rá lapufüvet, és csodák csodájára a viszketés elmúlt.

Utószó: Lehet, hogy az életedet a szúnyogok sose fogják veszélyeztetni, de ezzel az apró ismeretterjesztéssel talán kellemesebbé teheted a nyaralásodat.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
____________________________________

4 gondolat erről: „(1409) Szúnyogok

  1. A felmelegedésnek/klímaváltozásnak a szúnyogok (és más vérszívók, pl. kullancsok) ilyen mértékű elterjedéséhez köze van. A globális felmelegedéssel a trópusinak számító rovarok egyre nagyobb számban tűnnek majd fel a mérsékelt övben.
    Régebben a hosszabb fagyos időszakok miatt a november-január közti kemény fagyok alaposan megtizedelték a szúnyogpopulációt, kullancsokat, és más élősködőket.
    Az idei enyhe tél hatására jóval több idegesítő rovarra számíthatunk, köztük a posztban említett szúnyogokra.
    A másik dolog az, hogy régebben még nem voltak durva betegségeket terjesztő szúnyogok Magyarországon. A ’70-es, ’80-as években (számomra) is csíptek minket a szúnyogok esténként (gondolom azelőtt is), de nem kaptunk tőle maláriát, dengue-lázat, nyugat-nílusi lázat (ami egész Európában terjedőben van), stb.
    (És a kullancsoktól /nem poszttéma/ lyme-kórt, vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást.)

    ” Világszerte évente több mint egymilliárd ember fertőződik meg vérszívó ízeltlábúak útján terjesztett betegségekkel, közülük egymillió ember meg is hal – mondta el a közelmúltban Pusztai Zsófia, a WHO Magyarországi Irodájának vezetője.”

    Dengue-láz-járványról 2010-ben Franciaországban és Horvátországban számoltak be, 2012-ben a Portugáliához tartozó Madeira-szigeteken 2000-nél is több esetet regisztráltak. Tavaly pedig mintegy 5 ezer maláriás esetet észleltek Görög- és Törökországban. A nyugat-nílusi láz egész Európában terjedőben van. Magyarországon az elmúlt évben 31 eset fordult elő, ami csaknem duplája a korábbi évhez képest.

    És akkor még ott van a kutyákat és macskákat veszélyeztető fonalférget terjesztő szúnyogok. Két fajta fonálféreg betegséget terjesztenek. Az egyik féreg a bőr dirofilariózis nevű betegségét okozza: ez egyre gyakrabban fordul elő hazánkban is. A másik – hasonlóképp szúnyog által terjesztett fonálféreg betegség – a szívférgesség, amely Európa mediterrán országaiban elterjedt, de már Magyarországon is terjedőben van.

    Bővebben:

    http://szunyog.lap.hu/szunyogok_altal_terjesztett_betegsegek/22959103

  2. A szúnyog ellen egy másik „csodaszert” is ajánlanék.
    Itt-ott lehet kapni egy kisebb teniszütő alakú eszközt, aminek a húrjai vékony drótból vannak és egy gomb megnyomásával feszültséget lehet küldeni a drótokra…
    Ha látni lehet a szúnyogot akár a falon, akár röptében, nagy hatékonysággal ki lehet irtani… Külön öröm az a kis bzzz hang és a kék szikra…

    Egyébként a riasztó kenőcsök mellett én az elektromos szúnyogölőket tartom a legjobbnak.

    Régebben kisérleteztem egy gyertya fölé helyezett félbevágott műanyagflakon felső részével (kicsit macerás) … ha ügyesen találjuk el a magasságot, a légáramrat beszippantja a fényre érkező szúnyogot és a forró levegő leégeti a szárnyát, a szúnyog meg visszaesik a lángba.

  3. Ez egy rohadék. Helyes amit ír a cikk tök mindegy neki, hogy éjjel vagy nappal. Ráadásul piszkosul fáj a csípése mert sokkal vastagabb az a rész amivel „döfköd”. A Dengue lázat köztudottan ez a bestia terjeszti, és habár nem halálos betegség, senkinek nem kívánom hogy megtapasztalja. Nekem egy hónapba került mire kikecmeregtem belôle. Habár a Dengue már nem terjed teljesen addig, ahol még jócskán lehet találkozni ezzel a fajtával. De gondolom ez is csak idô kérdése.

  4. Létrehozták az egész emberiség elpusztítására képes influenza vírust

    „Az influenza vírus olyan törzsét alkották meg a Wisconsin-Madison Egyetem laboratóriumában, amelyet képtelen legyőzni az ember immunrendszere. A kórt egy viszonylag alacsony, II. besorolású biobiztonsági protokollal ellátott intézményben hozták létre. Az egyetem szerint nincs ok az aggodalomra. ”

    http://vs.hu/letrehoztak-az-egesz-emberiseg-elpusztitasara-kepes-influenza-virust-0703

    Biztos, hogy a szúnyogok miatt kell aggódnunk???

    Elmebeteg a világ, amiben élünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük