(1421) Antibiotikumok a túlélés egyik záloga

Tibor bá’ online

 

~q380A néhány napja kirobbant lépfene botrány, újra előtérbe hozta a kérdést. Mi van akkor, ha összeomlik az államapparátus, és berobban egy országos fertőzés. Most percek alatt minden a helyén volt. A megfertőzöttek kórházba kerültek, az állatokat beoltották, a veszély elmúlt. Minden kulturált országban ez a dolgok menete, de ha nem működik a rendszer, a képlet egészen más. Hiába tetted a lakhelyed behatolhatatlanná, halmoztál fel vizet, élelmiszert, csereeszközt (dohány, alkohol, arany) esetleg fegyvered is van. Ez ellen az apró, láthatatlan baktériumokkal szemben védtelen vagy.

Hadd öntsek tiszta vizet a pohárba. Nem vagyok orvos, nincs semmi kvalifikációm gyógyítás terén, de hiszek abban, hogy mi laikusok is sokat tudunk tenni saját egészségünk érdekében, ami egyfelől a lehetséges fertőzések és azok elkerülésének, valamint gyógyításának a megismerése. Másfelől a megfelelő antibiotikumok időben történő beszerzése. Nézzük, hogy a civilizált társadalom összeomlása, illetve háborúk esetén mik azok a betegségek, amivel az emberiségnek szembe kell nézni, és mikkel hadakozhatunk ellenük! Az amerikai SHTF irodalom a következő antibiotikumokat ajánlja: Antibiotics and Their Use in Collapse Medicine

Amoxicillin 250mg/500mg
Ciprofloxacin 250mg/500mg

Cephalexin 250mg and 500mg

Metronidazole 250mg

Doxycycline 100mg
Sulfamethoxazole 400mg/Trimethoprim 80mg
Azithromycin 250mg, 500mg
Clindamycin 150mg/300mg

Mielőtt tovább mennénk egy fontos technikalitást kell megemlíteni. Napjainkban számos baktérium fajta rezisztenssé vált egy vagy akár több antibiotikummal szemben is. Ez azt jelenti, ha ilyen baktériumtörzs támad meg, és azt olyan antibiotikummal akarod kezelni, amire rezisztens, iparkodásod teljesen feleslegessé válik. Ezt az orvostudomány úgy oldja meg, hogy a betegben található baktériumot „kitenyésztik” és megvizsgálják mire rezisztens és mire érzékeny. Ennek az ismeretnek a birtokában ki lehet választani a megfelelő antibiotikumot. Ez azonban rendezetlen körülmények között nem megoldható. Ezért csak arról lehet szó, hogy az optimálisnak gondolt antibiotikum beadását követő 48 órán belül, ha nincsenek jeleli a gyógyulásnak, akkor át kell térni egy másik antibiotikumra. Nézzük a részletezés:

Amoxicillin: Jelenleg a leggyakrabban alkalmazott antibiotikum, amit naponta három alkalommal vesznek be, és a következő fertőzéseknél vetik be: Lépfene vagy Anthrax (megelőzésre is); Klamídia (nemi úton terjedő fertőzés); húgyúti fertőzések; helikobakter pilori (gyomor tünetmentes fertőzése, de a gyomorfekély elősegítője); Lyme kór (amit a kullancsok terjesztenek és a kikezelése minimum 4 hetet vesz igénybe); középfültő gyulladás (otitis); tüdőgyulladás; bőrgyulladások (beleértve fekélyeket is). Ha az antibiotikum alkalmazása hatástalannak bizonyul, akkor át kell menni Ciprofloxacin-re, amiből naponta kétszer kell adni 500 mg-ot legalább 7 napon át. Ízületi gyulladás esetén legalább 4 héten át, míg Antrax kigyógyítására 60 nap szükséges. Enyhébb húgy úti fertőzésre 250 mg elégséges 3 napon át. Aranyszabály az, hogy a gyógyulás első jelét követően az antibiotikumot még két teljes napon át kell szedni. Tífusz, ízületi gyulladás, prosztata gyulladás esetén egyből Ciprofloxacinnel kell kezdeni. A harmadik vonal antibiotikuma a

Doxycyclin, amit 7-14 napig kell alkalmazni, felnőttek esetében napi 100-200 mg dózisban. Gyereknek 8 év alatt nem adják. Nyolc év felett a dózis a testtömeggel arányos. Komolyabb fertőzés esetén a kezelés tovább tart.

A többi antibiotikum alkalmazására akkor kerülhet sor, ha a felsoroltak nem lennének hatásosak.

A „felhasználható” feliratot nem kell komolyan venni. Hűvös, száraz helyen sok-sok évvel tovább használhatók, mint a felbélyegzett dátum.

Ha antibiotikumok beszerzése mellett döntesz, és nehézségbe ütközöl, fordulj hozzám.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
____________________________________

5 gondolat erről: „(1421) Antibiotikumok a túlélés egyik záloga

  1. Általános iskolás koromban a háziorvos mindig Doxycyclinnel tömött felső légúti megbetegedés esetén.
    Hogy indokolt volt-e,hmmm… szerintem inkább nem.

  2. Gyerekkoromban vírusos szívizomgyulladásom volt (6 hét kórház). Felépülésem után elképesztő protokollt alkalmaztak: megelőzésként (!) 18 éves korig napi 2 db Beacillin+tornából felmentés, lépcsőtől is eltiltás. Azt hiszem ekkor kezdett az a mély bizalom kialakulni bennem az orvosi rendelések irányába, hogy ma, ha tehetem messzire kerülöm őket…

    (mondjuk nem voltak biztosak abban, hogy a betegségemet baktérium, vagy vírus okozta, ezért biztos, ami biztos adták az antibiotikumot, de ha azok a bacik így nem lettek rezisztensek, akkor nagyon nem életrevalók voltak)

  3. Mennyi egy-egy ilyen antibiotikum szavatossági ideje? Van-e veszélye annak, ha szavatossági idő után használom fel?

  4. 3.
    Jo a kerdes.
    A felhalmozott mennyiseget, nyilvan idöröl idöre frissiteni kell, amennyiben az összeomlas csak nem akar bekövetkezni.
    Vagyis a regi kuka, uj adag bespajzol. Mondjuk negy-öt evente?
    Tibor ba, milyen regota lejart gyogyszert reszkiroznal meg meg, hogy bevedd szükseg eseten, ha nem lenne mas? Okozhatnak az regen, mondjuk 5 vagy több evvel a lejarat utan bevett gyogyszerek egeszsegkarosodast? Mert ha összeomlik a rendszer, valoszinüleg azokbol lesz a haztartasokban több es az emberek jobb hijan azokat fogjak bevenni szükseg eseten.

  5. 3-4:
    A gyógyszerekre 2-3 éves lejáratot nyomtatnak rá. Ennek két oka is van. A betegség után megmaradt gyógyszert később ne használják fel, hanem inkább vegyenek újat. Ha van valami gubanc, ne lehessen perelni a gyárat. Gubanc? Normál körülmények között (száraz, hűvös hely, vagyis nem a napon) a gyógyszerek spontán nem bomlanak le az eredeti csomagolásban, de ezt nem kötik a fogyasztó orrára. A gyógyszer az emberi szervezetben kiürülés előtt lebomlik, ha a bomlástermék toxikus, akkor azt a gyógyszert nem forgalmazzák. Tehát legfeljebb arról lehet szó, hogy 30 év múlva már nem hatásos. — Ha valakinek van 50 éves Szulfaguonidinje örömmel átveszem, mert már rég nem gyártják, pedig hasmenés esetén kitűnő volt. Mi van helyette? Méreg drága (és nagyon olcsón előállítható) szén tabletta, és ez is csak 3 évig „jó”, pedig 500 év múlva is hatékony marad.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük