(1415) Meleg szülők gyermeke

Tibor bá’ online

 

~q400Nem vagyok híve a két azonos nemű szülő által nevelt gyermek intézményesítésének, de ez nem jelenti azt, hogy ha valami pozitív jelentkezik ez irányba, akkor azt agyon hallgassam. Nézzük, min akadt meg a szemem!

Az University of Melbourne kebelén belül végeztek egy alapos felmérés azt kutatva, hogy azonos nemű szülők által nevelt gyermekek miként szerepelnek a kétnemű szülőknél nevelkedettekhez viszonyítva.

A kutatási módszer: 390 ausztrál szülő jelezte, hogy azonos neműek és 0-17 éves gyereket, vagy gyerekeket nevelnek. A szülők jelezték a több dimenziós felmérést a gyermek egészségével és közérzetével kapcsolatban, valamint a stigmatizálás okozta hatásokat.

Eredmény: 315 szülő adatai voltak felhasználhatóak, 500 gyermekkel kapcsolatban. A szülők 80 százaléka leszbikus volt, 18 százaléka meleg (2 százalékról nincs említés). Megállapítható volt, hogy azonos nemű szülők gyermekeinek viselkedése, általános egészségi állapotuk és a családi kohéziós mutatójuk jobb volt, mint a kétnemű szülők kontroll csoportjáé. Más témákban nem volt különbség a két csoport között. A fizikai aktivitás, mentális egészség és családi kohézió növekvő negatívitást mutatott a növekvő sztigmatizálás mellett.

A kérdés az, hogy a jobb szereplésnek mi a kiváltó oka? Miért boldogabbak és egészségesebbek azok a gyerekeke, akiket azonos nemű szülők nevelnek: A kutatócsoport erre a következő, meglepő válasszal szolgált: Az azonos nemű szülök között a házimunka és a gyerekkel kapcsolatos ellátási kötelesség (beleértve a vele való foglalkozást, játékot is) megosztása egyenlőbb, mint a kétneműeknél. Az azonos neműeknél a munka, kötelesség megosztása automatikusan a ki az alkalmasabb alapján történik. Nem ragaszkodnak a hagyományosan kialakult nemek szerinti elosztáshoz. A sztereotípiákhoz való ragaszkodás elhagyása úgy tűnik előnyös a gyereknevelésnél.

Ezek szerint nem kell aggódnunk a homoszexuálisok gyereknevelésével kapcsolatban, de azért mégis! 😉

__________________________________________________________
__________________________________________________________
___________________________________

15 gondolat erről: „(1415) Meleg szülők gyermeke

  1. Azért az is hozzátartozik a dologhoz, hogy a hetero kapcsolatokban nem csak úgy hagyományosan alakult a munkamegosztás úgy ahogy, hanem ott az anya hordja ki, szüli meg és szoptatja a gyereket, ami meghatározó abban, hogy ki melyik munkára alkalmasabb.
    Arról nincs információ, hogy a kontrollcsoport örökbefogadó hetero pár volt, vagy tényelges szülők?
    A kutatást ha jól látom a meleg szülők is befolyásolhatták, hiszen a bizonyítási vágy miatt más értékeket jelölhettek, mint ami a valóság.

  2. 1:
    A szülők bemondásában a szépítési vágy egészen biztos jelentkezett, de ezt a felmérők is tudták.
    Különben a biológiai anyaságnak jóformán semmi szerepe sincs. Örökbe fogadott gyerek az örökbefogadót tekinti anyjának, és sok esetben szóba se áll a biológiai anyával, aki lemondott róla.

  3. 2:

    Én ezt a munkamegosztás tekintetében említettem, és tartom fontosnak. Mivel az anya szül és szoptat, értelemszerűen ő tölti a több időt a gyerekkel, otthon, a háztartásban, közben a férfi elmegy dolgozni, és otthon is ő végzi a fizikailag nehezebb munkákat. Egro a szülés eleve iránymutató a munkamegosztásban, az örökbefogadásnál nincs így, és a meleg pároknál is egyértelmű, hogy úgy osztják meg a munkát ahogy akarják, nincsen az egyik fél rá”kényszerítve” az egyikre, másik a másikra.

  4. Na…
    Végre be fogják bizonyítani, hogy a gyereknek jobb a meleg pár mint a természetes…

  5. 4!
    Persze.De egyszer csak a természetesen gyártott gyerekek elfogynak…Főleg a szép fehérek..
    Aztán meg majd megy a mesterséges gyerek,akinek kiválaszthatod a megfelelő génjeit is..Aztán nincs megállás..

  6. 5:
    Aztán kitalálják, hogy dugás helyett is focit kell nézni, de akkor lén már nem leszek, beeee 😀

  7. Abszolút el tudom képzelni, hogy a család összetartó erő nagyobb egy azonos nemű pár esetében, erre egyszerűen maga a helyzet kényszeríti rá a családokat.
    A szülők biztosan készülnek arra hogy a gyereket bármiféle atrocitás érheti ez miatt, és ezáltal közelebb tudnak kerülni egymáshoz, mint a hagyományos családok.
    Egy jól működő család automatikusan hozza magával a másik két jó mutatót, ami említésre kerül a cikkben.

    Nincs ebben semmi különös. Nem a homokat kell szidni azért, mert a heterok eldobálják a gyerekeiket, inkább örülni, hogy adott esetben nem adófizetői befizetésekből és áldatlan körülmények közt kell felnőnie egy elhagyott gyereknek.

    A többségi társadalom felnőhetne már ehhez a kérdéshez.

  8. 7:
    A többségi társadalom sose fog teljesen felnőni semmihez. A skála túl széles. Van, aki vécében szül és kukába dobja a gyerekét (egyik szélsőség) van aki hülyére kényezteti még mielőtt drog túladagolásban meghal (másik véglet).

  9. 8:

    és esetenként még ezek a szélsőséges esetek sem tartoznak olyan negatív megítélés alá, mint ha egy homo pár gyereket nevel.
    Na itt van a gáz, de egyébként igazad van, szerintem se nő fel hozzá a társadalom.

  10. Jó lenne, ha a gyereknevelők nemek szerint bontva is szerepelnének a statisztikában, mert nekem ez alapján az jött le, hogy általában a nők jobbak a gyereknevelésben, mint a férfiak. 80% a 18%-kal szemben.

  11. Érdekelne még olyan statisztika erről, hogy a meleg pár által felnevelt gyerekek közül mekkora %-nak lett normális párkapcsolata és később családja.

    Ismerősi körben ahol válás volt vagy valami lelki trauma érte gyerekkorban ott felnőtté válva nem igazán úgy boldogul ahogy szeretné… (Meleg pár által nevelt ismerősöm nincs arról nem tudok nyilatkozni)

    Én is azt gondolom, hogy tényleg a szülők szépítettek az eredményeken, kérdés mennyire vették figyelembe a felmérést végzők.
    Meleg párnak valószínűleg toleránsabb a gyereke, még azt is valószínűsítem, hogy több figyelmet kap a különleges helyzet miatt… de közösségbe kerülve vagy felnőtté válva már nem tartom kizártnak, hogy kijönnek az általa megismert normák és a többség normái közötti különbözőségek ami nem jó hatással van a fejlődésére.

  12. 10: Egy csomó olyan ismeretterjesztő műsort láttam már, amiben afrikai, dél-amerikai, vagy délkelet-ázsiai esőerdőben élő törzseket mutattak be, ahol a férfiak egyáltalán nem vesznek részt a gyereknevelésben, az az asszonyok feladata, amit a falu nőtagjai közösen látnak el, és csak a serdülőkori beavatási szertartás után csatlakozhatnak a fiúk a férfiak csoportjához.
    Szóval nem csak az 1 férfi, 1 nő modell létezik a hagyományos közösségekben sem a gyereknevelésre…

  13. 12: „1 férfi, 1 nő modell”

    Viszont mutatnak egy nagyon markánsan különböző férfi-nő modellt/mintát.
    Persze ez részben pótolható a leszbikus párok esetében is, ha az egyik csajszi szakállas, böfög és fingik az asztalnál, vedeli a sört stb. … 😀

  14. 13: A férfiak csoportjának életébe az ilyen közösségekben a gyerekeknek semmi belelátása nincsen. Ennél még a leszbikusok által nevelt mai gyerekeknek is több rálátása van a társadalomban körülöttük élő (és a TV filmekben, sorozatokban szereplő) férfiak életére, sokkal többféle férfi életvitelt láthatnak, amelyekből mintákat vehetnek át.

  15. 14: „A férfiak csoportjának életébe az ilyen közösségekben a gyerekeknek semmi belelátása nincsen.”

    Ebben azért nem vagyok biztos. A vének tanácsába bizonyára nem ülnek gyerekek, de ha megkérdezik anyucit, mamucit, szomszédasszonyt, hol van apuka, azt azért megmondják neki, hogy apuka háborúzik, vadászik, kocsmázik, dugja a csajokat a szomszéd törzsben meg ilyenek. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük