(1413) Értünk, plutokratákért, hamarosan jön a hóhér (3. rész)

Nick Hanauer milliárdos figyelmeztetése a többi

milliárdos felé – Tibor bá’ szabad fordítása

 

~q400Egy dologban megállapodhatunk, biztos vagyok abban, ha lesz változás, az nem Washingtonból fog kiindulni, mert ott leállt a gondolkodás, de ez így van rendjén. A győzelemmel végződő, nagy társadalmi mozgalmak túlnyomó többsége városi szintről indult el. A 8 órás munkanapért folytatott közdelem, ami 1938-ban, Washingtonban ért végett, olyan helyekről indult el, mint Illinois és Massachusetts az 1800-as évek végén. A szociális biztonságért kiálló mozgalom Kaliforniából indult el az 1930-as években. De még az Obamacare [közegészségügyi törvény] se elképzelhető a Massachusetti Mitt Romney felvezető modellje nélkül.

Sajnálatos módon csak kevés demokrata látja ezt tisztán, a republikánusok közül pedig senki, de Obama se látja ezt tisztán, annak ellenére, hogy a szíve a helyén van. Ez évi „az unió helyzete” beszédében említést tett arról, hogy növelni kellene a minimálbért, de nem tett említést arról, hogy az egyenlőtlenségek csökkentése, a középosztály újraélesztése hozzájárulna a gazdasági növekedéshez. Ehelyett a régi demokrata eszmék, a szociális igazság mellett állt ki. Vagyis az egyetlen ok a dolgozók megsegítésére az, hogy sajnáljuk őket. A véget nem érő vita abból áll, hogy a demokraták vérző szíve a „tisztességre” szavaz, a republikánusok pedig a „növekedésre”.

De csak azért, mert a két párt Washingtonban még nem jött rá a megoldásra, nem jelenti azt, hogy mi piszkosul gazdagok, zavartalanul folytathatjuk tevékenységünket. A közbeszéd máris megváltozóban van, még akkor is, ha a milliárdosok nem tudnak róla. Gondoljátok, hogy az „Occupy Wall Street” (foglaljuk el a Wall streetet) és a többi „kapitalizmus a probléma alapja” felírat alatt működő tiltakozók csak úgy eltűntek? Szó sincs róla, hallatják a hangjukat, csak ti kedves plutokrata barátaim nem akarjátok meghallani azt.

Kedves jó 0,01 százalék barátaim, a társadalom egyre nagyobb hányada kezdi azt hinni, hogy a probléma magja maga a kapitalista rendszer. Ezzel persze nem értek egyet, és gondolom ti se. A kellően kordában tartott kapitalizmus a legjobb társadalmi rendszer, amit valaha feltaláltak a jólét megteremtésére és fenntartására. De a szabadjára engedett kapitalizmus hajlamos a tőke koncentrálására és az összeomlásra. A kapitalizmus alkalmas arra, hogy vagy keveseknek kedvezzen rövid ideig, vagy sokaknak hosszú távon. A demokráciának az lenne a szerepe, hogy az utóbbit emelje ki győztesnek. Ezért van, hogy a középosztály segítése eredményes, a gazdagoknak az adókedvezmény nyújtása viszont nem.

A minimálbér felemelésével kiegyensúlyozottabbá téve a kereseti viszonyokat a dolgozók és a milliárdosok között, nem sérti a kapitalizmust. Ez az eljárás egy nélkülözhetetlen eszköz a gondolkodó kapitalisták kezében, amivel a kapitalista rendszert stabillá és fenntarthatóvá lehet tenni? Amire leginkább nekünk milliárdosoknak van szüksége.

Az emberi társadalmakon belül a legrégebbi és a legádázabb harc a vagyonosodásért és a hatalomért folyt. A csúcson létet élvezők, mint amilyenek mi vagyunk, mindig üzentük a szegényeknek, hogy ez így helyes, és ez nekik is jó. Történelmileg azt állítottuk, hogy ezt az isten rendelte így. Micsoda marhaság. Tényleg felsőrendű lennék? Isten rendelte volna el, hogy gazdag legyek?

Családom, a Hanauerek Németországban kezdtek tollat és párnákat forgalmazni, de őket Hitler kiüldözte az országból. Aztán egy idő után Seattle-ben létrehoztak egy másik párnagyárat, amiből 3 generációval később én húztam hasznot. Elképesztően szerencsés voltam. Arra gondolok, hogy rossz esetben mezitláb árulhatnék gyümölcsöt az útszélén. Amik velem történt azt az amerikai középosztálynak köszönhetem, nem pedig fordítva. Ha ezt nem fogadjuk el, akkor dőljünk hátra a nyugágyban, ne csináljunk semmit, élvezzük a jachtunk nyújtotta kellemet, és várjuk meg, amíg elküldik értünk a hóhért.

Nick Hanauer is a Seattle-based entrepreneur.

© 2014 POLITICO LLC

__________________________________________________________
__________________________________________________________
____________________________________

33 gondolat erről: „(1413) Értünk, plutokratákért, hamarosan jön a hóhér (3. rész)

  1. Tibor bá’,

    szerintem az a mag, aki nem az elmúlt 100 évben került a haszonélvezők közé, az bizonyosan tudja a klímaváltozás okát, ami maga a kapitalista gazdaság, és a következményét is, ami a biztos kihalás. Lehet, hogy későn intézkedtek a negatív növekedés érdekében, de hogy nem akarják felturbózni a fogyasztást, az tuti biztos. Övék a hatalom, több száz éve, és mára mesés környezetben tengetik életüket, és szerintem mindössze annyit képesek tenni a klímaváltozás ellen, hogy a negatív növekedést szilárdan biztosítják. Arra majd csak később jönnek rá, hogy a kilátástalan emberi sors a másik klímaváltozás előidéző, mert a kilátástalan csak máról holnapra él, és nem aszerint cselekszik, hogy mikrokörnyezete évtizedeken és generációkon keresztül megújuljon, csak egyszerűen túl akar élni. De erre az urak majd megint erős fáziskéséssel fognak ráeszmélni. Amig ilyen felelőtlen a társadalmi irányítás, addíg a kipusztulás garantált, a hirtelen felemelkedett milliárdosok lehet, hogy látnak még, de az igazi háttér milliárdosok már teljesen el vannak szakadva a valóságtól.

  2. 1. Hollósi Szabolcs

    ” …de az igazi háttér milliárdosok már teljesen el vannak szakadva a valóságtól.”

    Szerintem inkább még a valóságot is ők formálják.
    Nekik rendelkezésre állnak azok az információk is, amik nincsennek megosztva a tömegekkel, és nem szines magazinok oldalain kábítják a gyanútlan olvasót.
    Totális hatalmat akartak és majdnem meg is kapták.
    Úgy gondolják, úszó szigeteiken ki tudják bekkelni a klímaváltozást, és új világot építhetnek a megmaradt világ romjain a pár millió túlélővel. A jelenlegi technológia és források bőven elégnek bizonyulnak ehhez.

    Szerintem ezért van az, hogy „felsőbb körökben” semmi mozgás nincs se a társadalmi se a klimatikus válságok megoldására.

  3. Én nem hiszek abban, hogy az elit hatalma birtokában nyugodtan végigasszisztálja a többség agóniáját, hogy aztán boldogan éljen tovább.
    A élet ennél bonyolultabb, az ő hatalmuk is a működő, általuk befolyásolt társadalmi gépezet működéséből fakad.
    Egy általános összeomlás nekik is összezilálná a jövőképet, arról nem is szólva, hogy közöttük is pillanatok alatt kialakulna egy konkurrenciaharc kiszámíthatatlan végkifejlettel. Szóval nem hiszek az ő boldog jövőjükben sem…
    A passzivitásukból inkább arra következtetek, hogy filozofikusan belenyugodtak, hogy nincs mit tenni, a dolgok logikája ebbe az irányba vezet, a világtrendeket megváltoztatni nem lehet, a hatalom nélkül az élet meg úgy sem ér egy fabatkát sem, tehát lesz, ami lesz…
    Innen már csak egy lépés az Arma-féle gnoszticizmus, ami még tudatos irányítást is feltételez ebbe az irányba, bár én ebben nem hiszek, a dolgok szándékosság nélkül is ebbe az irányba mennek az emberi természet miatt. 🙁

  4. Szerintem az elit tesz próbálkozásokat a katasztrófa kitolására, de csak a háttérben és titokban tevékenykedik és csak kapitalizmussal konform módszereket alkalmaz. Fogadjuk el első lépésben, hogy befolyása a Nyugatra terjed ki közel 100 %-osan, Oroszországra és Kínára nem jelentős.

    Gazdaság. Leállt a gazdasági növekedés a fejlett világban? A fejlett világ GDP-je 2005-2011 között 0,5 %-kal nőtt évente, míg Oroszországé 2,9 %-kal, Kínáé 10,8 %-kal. Ennek azonban borzasztó nagy ára volt: a nyugati középosztály nagy részének lecsúszása. Már maga a 2008-as válság is „úgy lett megalkotva”, hogy az amerikai nagy-létszámú középosztály, amelyik hitelből építette a házait, hitelből járatta gyermekeit egyetemre, egyszercsak rossz adóssá vált. Az így tömegesen bedőlni készülő lakáshiteleket az ottani gurui a háttérhatalomnak még az utolsó pillanatban származékos ügyletek fedezeteként ügyesen áttolták Európába, szétterítve így a válságot az egész fejlett világban. Ezzel persze nem dicsekszenek, de néhány bankcsődöt leszámítva a bankárok extra-bónusza ma újra csillagászati összegű, az ugyancsak csillagászati összegű bankkonszolidációkat nem is említve.

    Felmelegedés. Chem-trail a legnagyobb katonai titoktartással folyik. Van eredmény? Az utóbbi néhány évben csökkent a felmelegedés üteme, bár így is jelentősnek mondható. Mellékhatásként viszont óriási környezetterhelést jelent. Jellemző, hogy a Római Klub Tibor ’bá által posztolt jelentése 2052-re teszi a több-tényezős összeomlást, míg az előző, 2000. évi jelentése 2030-ra jelezte előre. Sikerült a görbék inflexiós pontját mintegy 20 évvel eltolni.

    Háború. Nincs világháború, de van újra hidegháború. Így már sokkal kontrasztosabb az amerikai feszültség fokozásának stratégiája. Vagy egy tucat élhető országból zűrzavar, káosz, népességcsökkenés és következményei jellemezte szomorú hely lett. És nem fognak megállni. Ha már két tucat ilyen ország lesz, az olyan lesz már a Föld számára, mintha folyna a harmadik világháború.

    Ezeket tulajdonképpen megtették, de a kapitalizmusból nem tudnak kilépni, ezek a válság-elhárító intézkedések is mind hasznot jelentenek valahol, valakiknek. Kérdés, hogy ennyi elég-e, szerintem nem.

  5. 3-4:
    Attila úgy gondolja, hogy az elitnek megfelelnek a várható események, ezért nem tesz semmit.
    huban úgy gondolja, hogy az elit tudja mi jön, és ebbe belenyugodott.

    Én meg úgy gondolom, hogy egyik verzió se a valóság. Okoskodásotokban nincs beépítve az elit mentalitása (ami nem csoda). Egy milliárdos megszokta, hogy neki semmi se lehetetlen. Ő mindent elérhet, ami eszébe jut, egészen abszurd dolgokat is. Soha, semmivel se törődik igazán, mert ha a gondtalan közönyéből, hibájából, tunyaságából hiba vagy katasztrófa keletkezik, azt pénzzel mindig ki tudta védeni, amikor ez kellett. Őket tehát nem érdekli semmi addig, amíg valami helyzet nem áll elő, amit simán megoldanak pénzzel. Hogy ezt most majd nem fogják tudni megoldani, arról fogalmuk sincs. – Ennek vagyunk tanúi. – Hanauer ezt tudja, és ebből a miszkoncepcióból akarja felrázni a többi plutokratát.

  6. A magam részéröl vagy 24 éve kipucoltam az országból mert semmi jóval nem kecsegtetett a kialakult „rendszerváltok” süket dumája.
    Vagy 12 év után amikor elöször hazalátogattam ledöbbentett az utcánélök tömege, a munkanélküliség, az akkor kezdödö rettenetes társadalmi különbségek.
    Amikor ezt szóvá tettem tehetös ismerösömnek a szemembe röhögött, hogy mit foglalkozol te ilyen dolgokkal?- Azért foglalkozok vele mert a magam részéröl rühellek olyan közegben létezni, élni ahol a körülöttem lévö emberek NYOMOROGNAK!!! Ott ahol mindennapi gondja az embernek napi egyszeri evés, ott nem jó élni.
    Ha ez tömeges jelenség akkor ez elöbb-utóbb robbani fog mondtam akkor és mondom ma is.
    Nem értem, hogy lehetnek egyetemet végzett vezetö pozicióban lévö emberek akkora bunkók, hogy ez ellen nem tesznek semmit söt generálják a bajt.
    Azért értem én ezt, pénzért sok pénzért mindenre kapható bitang gazemberek gyülekezete a „rendszerváltó” politikusok 99.9 %-a.
    Ezért tart az ország ott ahol. A többi csak anzagolás, üres dakota duma.
    Hiába epitenek ki TEK-et vagy bármilyen kemény eröszakszervezetet a multbéli példák egyértelmüen mutatják annak bukását, lásd 56 vagy Románia.

  7. 6: Tibor ‘bá

    A Patriot act-tal az elit elméletileg már meglépte a rendőrállammá válás lépését, de igazából gyakorlatilag mégsem vehetjük annak, inkább csak egy készülődés folyik. De, hogy ezt is meg fogja lépni, az bizonyosnak látszik, akár Hanauer fogadtatásából is. Ez azonban egy szakasz nyitánya lenne, amit nem egyedül az elit tervez, és valószínűleg nem lesz komilfo a számukra…

  8. Aktivizmus

    Elnézést a kéretlen reklámért, de két téma, amiben talán egy kicsit az egyszerű állampolgár is hallathatja a hangját és a közelebbi jövőhöz kapcsolódik:

    1.)

    Az ISDS-sel kapcsolatos társadalmi vitát a nagy érdeklődésre való
    tekintettel a Európai Bizottság az utolsó pillanatban júl. 13-ig
    meghosszabbította. Így még vasárnapig szólhatsz azon ismerőseidnek is,
    akik eddig még nem mondtak nemet erre a titkos ‘magánbíróságra’

    http://www.no2isds.eu/hu

    * * *

    „This consultation was extended to 13 July on account of the high
    interest as well as the increase of participation in the last days of
    the consultation and the fact that the system was temporarily down on
    3 July due to technical problems thereby preventing a number of
    respondents from answering the consultation.”

    Bővebb info:
    http://trade.ec.europa.eu/consultations/index.cfm?consul_id=179

    * * *

    Cselekedj! – Ne hagyjuk, hogy a multinacionális cégek titkos
    magánbíróságokon beperelhessék a környezetünket védő országokat!

    A készülő EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény része lenne egy egyfajta
    titkos „magánbíróság” (befektető-állam vitarendezési mechanizmus –
    angol rövidítéssel: ISDS).

    Kérjük, üzenj Te is az Európai Bizottságnak, és mondd el, hogy nem
    kérsz az ISDS-ből, nem szeretnéd, hogy multinacionális cégek egy
    titkos bíróságon beperelhessék Magyarországot vagy más országokat
    azért, mert azok tiltják a génmódosított növényeket, nem akarják
    engedélyezni a környezetkárosító beruházásokat vagy vegyszereket!

    Az ISDS-ről szóló társadalmi vita július 13-ig tart, addig még Te is
    nemet mondhatsz az ISDS-re!

    Cselekedj!

    2.)

    A 26. GMO-Kerekasztal kiadvanya

    Értesítem/értesítelek, hogy a 2014. június 25-én rendezett 26. GMO-Kerekasztal kiadványa – amely kiemelten a TTIP-vel foglalkozott elérhető a http://bdarvas.hu/main/idn6060 linken, illetve onnan pdf formában letölthető. A kiadvány tartalomjegyzéke:

    A Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) tárgyalások általános céljairól, az ezzel kapcsolatos GMO-Kerekasztal ülésének szervezéséről (Darvas Béla)

    A jövő kiárusítása? – Az EU-USA szabad kereskedelmi tárgyalások veszélyei (Fidrich Róbert)

    Vélemény az Európai Unió – Egyesült Államok Kereskedelmi és Befektetési Megállapodás (TTIP) Greenpeace által ismert tartalmáról (Tömöri Balázs)

    A kereskedelem szabadsága vagy a gazdasági érdekek kikezdhetetlensége? (Jávor Benedek)

    Milyen jogintézményt terveznek a multinacionális befektető cégek a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) alapján a nemzeti önvédelmi szabályozók miatt elmaradt hasznuk kárigényének a nemzetállamokkal szemben közvetlen érvényesítésére? (Tanka Endre)

    Kémiai- és genetikai-biztonsági kockázatok a Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) egyes részleteiben (Simon Gergely)

    A Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség veszélyei és a védekezés lehetőségei (Varga Zoltán)

    A GM-fajták köztermesztésével kapcsolatos tagállami döntés lehetősége (Kőrösi Levente és Andorkó Rita)

    A GM-fajták megítélése Oroszországban és Kínában (Bardócz Zsuzsa és Pusztai Árpád)

    A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) bemutatása, valamint a hazai K+F helyek növény-géntechnológiai tevékenységének áttekintése (Jenes Barnabás)

    A neonikotinoid hatóanyagú csávázószerek méhészeti vonatkozásai és a méhészek megosztottsága (Békési László)

    „Célkeresztben a GMO-k mezőgazdasági felhasználása” – parlamenti nyílt nap (Homoki Hajnalka)

    Széljegyzetek a „Technológia vagy manipuláció?” rendezvényről (Darvas Béla)

    Az ülés után egy nappal Kovács Anita a Lánchíd Rádióban (Kulissza) műsort készített az ülésen elhangzott anyagból (megszólalók: Fidrich Robert, Tömöri Balázs, Varga Zoltán, Bardócz Zsuzsa és Heszky László), majd „élő” beszélgetésre hívott engem, amely már a hangtárból az alábbi linken utólag is meghallgatható:

    http://mno.hu/?block=mno_video_popup&param=media_id=102336

    Üdvözlettel

    Darvas Béla

    a GMO-Kerekasztal elnöke

  9. Sziasztok!
    Az első lényeges dolog az, hogy túlszaporodtunk a Föld által eltartható számához képest! Ha tömegek élhetnének jobb szinten a mainál, kizabálnánk rövid idő alatt, magunk alól a Föld nyersanyagait, egyre jobban szennyeznénk a levegőt a megemelkedett fogyasztás miatti keresletnövekedés miatt. Mint tapasztaljuk, a korfánk eszméletlenül tré állapotban van, hiszen alig van “eltartója” a már inaktív rétegnek, és hiába is van meg a létszámuk MA MÉG, NEM TUDUNK MUNKÁT ADNI SZÁMUKRA. Ez egyre tovább fog burjánzani, hiszen a fejlődésnek kikiáltott automatizálások, egyre több emberi erőforrást szorítanak ki a termelésből, a munkapad mellől. Segédmunkássá vált mára az ember a gép mellett!! Már nem az emberi kreativitás jelenik meg a kezek alól, hanem a gép programozása általi irányítása csupán, meg a robot által odahozott alkatrészek becsavarozása a helyére. És, ha a pénzhajhászoknak megéri, akkor a programfrissítéssel elintézhető a további fejlődés(?), ami megint csak emberek tömegét szorítja ki a hasznosnak kikiáltott (de valójában ez a viselkedés a munkás szeméből nézve már nem az, csak egy ideológia bevésése tette azzá) tevékenységből. Jól látható például Németország esetében, hogy az elszívással tudja csak és csakis fenntartania magát, amivel azt éri el, hogy ahonnan elszív, azon területek az enyészet és pusztulás irányába kezdenek haladni, hiszen felborul a korfa, és a kilátástalanság miatt, ez egyre jobban is fog fokozódni, mert elmaradnak a születések. Rengetegen vannak mára már azon családok, akiknél olyan lemondással járna akár egy gyerek felnevelése is úgy, hogy az a jelent tekintve, és a jövő mégtöbbet fog követelni, útra tudják megélhető módon bocsátani. Nagyon régen mondják már a tudósok, hogy túlnépesedtünk, csak ezt az egyszerű ember nem képes megfelelő módon értelmezni. Gondolkodjatok el, hogy vajon, miért nem fejleszt a tőke az elmaradott országokban, és csak segélyeket osztogat. Ez nem más, mint látszati jó tevékenység, aminél nem történik más, mint az adott ország állampolgáraival fizettetik ki ezt az összeget, és mindeközben, így tudnak rengeteg embernek is munkát adni ezzel. Ördögi körbe került mára az emberiség, és főleg azon területeken, amit civilizált világnak nevez. Ez a civilizált ember, egyre nagyobb területet birtokol el a Föld más élőlényei elől, amivel beszorítja őket egy szűkebb területre, amin egyértelmű, hogy az akkori létszám nem képes fenntartania magát, így egyre kevesebb lesz a létszáma. Nyugodtan kijelenthető az, hogy a Föld legkártékonyabb élőlénye az EMBER!!
    24: Nincs olyan tömegeket tekintve, hogy értelmes lakáshitel. Egy ingatlan tulajdonlásával nem történik más, csak a helyhez bebetonozás. Így egyértelmű, hogy megszűnik az egyén mobilitása, valamint, ha anyagiakban változás történik, képtelen lesz egy idő után a meglévőből kiszállni, és kisebbe vagy nagyobba menni nagyobb veszteségek elkerülése árán. Jó példa erre a dev-hiteles lakások eladhatatlansága, ami csakis azért épülhetett meg, mert becumiztatták a bankok az embereket, így hatalmas pénzeket költöttek el a jövőjük terhére, ami egy ilyen világban, egyenlő az öngyilokkal.
    20. Attila (PV): A rabszolgasorsból kitör egy idő után az ember, az alól felszabadítja magát. Mi is a cion-elv a sorsban tartásról? Először juttasd javakhoz, ami első látszatra az adó oldaláról nézve pazarlás, de a következménye teljesen más lesz, hiszen, ha utána kezded elszegényíteni, és azon a szinten is tartod majd utána, a tulajdonhoz való ragaszkodása miatt, nem kel fel ellened, mert annak elvesztésétől jobban fél, és inkább beletörődik sorsába (Cion bölcseinek 3. jegyzőkönyve szól/ír erről: “A szegénység hatásosabban kényszeríti az embereket nehéz munkára, mint ahogy a rabszolgaság és szolgaság valaha is tette. Ezektől így vagy úgy megszabadíthatták magukat vagy beletörődhettek, a nyomortól azonban sohasem fognak megszabadulni.”).
    Azért érdemes lenne azon mindenkinek elgondolkodnia, hogy mire is van szüksége a MA társadalmainak ahhoz, hogy a megfelelő arányú eltartó és eltartott arány meglegyen, mikor eleve tovább élünk, mint az elődeink. Valamint azon, hogy mi történne a Földdel akkor, ha rengetegen emelkednének ki a sanyarú sorsukból úgy, hogy a magasabb rétegekben levők is tehetősebbé válnának ez idő alatt. Nembeszélve arról, hogy egyre több helyről szorul ki az emberi erőforrás a termelés területéről. Biodroidokra van és lesz szükség, hiszen azt, amit mi fejlődésnek mondunk, azzal a magunk sírját is ássuk egyben.
    A háborúk után, azért kellett az ember, mert rengeteg KÉZIERŐre volt szükség a rendbetételhez. Ma hol tartunk, ha ezt nézzük összehasonlítás gyanánt?

  10. 10: „Ha tömegek élhetnének jobb szinten a mainál”

    A megtermelt élelmiszer nagy arányban a szemétben végzi. Ha ezt ki lehetne küszöbölni, akkor nem lenne éhezés a Földön. Ha a fegyverkezésre /és stadionokra 😉 / fordított pénzeket az egészségügyre fordítanák, nagyban javítható lenne az életminőség mindenhol…

    „a Föld legkártékonyabb élőlénye az EMBER!!” Hú, ez aztán igaz. És? Mi rá a megoldásod?

  11. 10. porszem

    „Az első lényeges dolog az, hogy túlszaporodtunk a Föld által eltartható számához képest! ”

    Ezt mindig kijavítom, ha elém kerül.
    A Föld 5x ennyi embert is elbírna.
    Nem az igénytelen emberekkel van a gond, abból 10Xannyi is elférne, hanem az „igényes” fejlett társadalmakkal.
    Európa és az USA, meg pár gazdagabb ország, durván az emberiség hatoda, legalább 10x annyit fogyaszt és szennyez, mint a világ többi része összesen.(És Kína aggasztóan jön fel.) Csak a szarvasmarhák többet szennyeznek, mint az összes sezmélyautó… Sőt… ami kaját feletetnek a szervasmarhákkal, az egész Földet etethetnék…
    Nem a forrásokkal van a gond, hanem az elosztással.
    Ráadásul egy átlag paradicsom 2000 km-t utazik mielőt az asztalodra kerül.
    Ha ezt a sok hülyeséget kiküszöböljük, akkor még bőven van mozgástér…

    A helyzet az, hogy a jelen állapotokat azok idézik elő, akik döntéshozói pozíciókban vannak, de a felelősséget azzal kenik el, hogy „ilyen az ember”…. ezzel se szoktam egyetérteni.

  12. Szia Tiborbá’ és Kedves Tiborbá’ olvasók! 🙂

    Offtopic a posztot illetően, de nem a blogot általában véve.

    Régebben nagy olvasója voltam e blognak, kedvenceim a Vissza a Múltba írások, de bevallom őszintén, az utóbbi néhány hónapban nem sokszor fordultam meg itt.

    Tudom, hogy minden posztod gondosan összegyűjtött tényeken alapul, de mégis kicsit egyoldalúnak és negatívnak találtam őket. Sok szó esik a problémáról, annak nagyságáról és súlyosságáról, veszedelmeiről, de aránytalanul kevés a lehetséges megoldásokról. Mintha már minden mindegy lenne, de én ezt nem akarom elfogadni!!!

    Örülnék, ha írnál, gondolkodnál, gondolkodnánk pl. ezekről a témákról is:

    http://www.theoceancleanup.com/
    http://www.terracycle.com/en-US/
    http://inhabitat.com/this-organic-cheap-rechargeable-battery-could-change-the-future-of-renewable-energy/
    http://inhabitat.com/groundbreaking-solar-cell-design-improvement-could-lead-to-cheaper-energy/
    Az első nekem nagyon úgy tűnik, hogy hamarosan valósággá válik, a Terracycle-nek van magyar vonatkozás is (Tom Szaky), az utolsó kettőbe még nem ástam bele magam.

    Mostantól majd újra-újra visszanézek, várva reakciód, véleményed, véleményeiteket a témákat illetően.

    Jó egészséget és szép napokat! (Elsősorban Tiborbának és Évának, aztán minden olvasónak is! 😉 )
    Üdv,
    Árpi

  13. 13:

    Szervusz Árpi,
    Én úgy érem, hogy a 82. évemben nekem legfeljebb az lehet a szerepem, hogy a sok évtizedes tapasztalatomra támaszkodva, felhívom a figyelmet dolgokra. A megoldások kitapogatása nem az én dolgom, a tiétek. És persze, hogy kikerüljem a téves információkat, amiből napjainkban rengeteg van. De nézd meg. Például közvetlenül alattad, 14. alatt PZuj kiegészít engem.

    1) Az óceánok kitisztítása: Hatalmas költség. Van belőle valakinek hatalmas haszna (az emberiségen kívül, ahol egyetlen felesleges dollár sincs, hiszen mindenki el van adósodva a feje tetejéig)? Viszont rendkívül profitáló a szeméttől való megszabadulás óceánba öntési módja. Mellesleg már volt poszt az óceánok hatalmas szennyeződés foltjairól.

    2) Megszabadulni a hulladéktól mozgalom: Világ szerte legalább 20 éves. Magyarországon az önkormányzatok szenvednek a témával. Sokan követik a jó irány néhányan destruálják. Probléma: Az alkotó munkához sokak kellene, hosszú időn át. A pusztításhoz elég néhány ember és pár perc. Az eredmény lehangoló.

    3) Új típusú akkumulátor: Tényleg jó lenne. A bejelentés dátuma 2012.08.02. Mi történt azóta? Ha valaki felkarolta volna, már rég kint lenne a piacon. De erre felfigyelt a forrásod is: „A team of researchers has developed a cheap, rechargeable and eco-friendly battery that could be used to store energy at solar power plants for a rainy day. Businesses slow to invest in sustainable energy.” És hogy mi a baj? Az, amire állandóan rámutatok. A te forrásod szerint: „A research team of USC Marshall MBA students has concluded that a sustainable world is not within immediate reach as issues surrounding unclear global policies, affordability and myopia among political leaders and consumers are thwarting businesses from investing in sustainable world.” – Vagyis a tőke nem lát benne fantáziát.

    4): Az inhabitat.com egy álomvilágot tár a fiatalok elé. Gondolod, hogy nekem ezzel foglalkoznom kellene? Minden Internetből élő kísérlet megpróbál olyan hangot megüti, ami vonz egy bizonyos közönséget, és akkor lehet fogadni hirdetőket pénzért.

  14. 14.
    Had mondjak erre egy hétköznapi példát a világ egyik legerőteljesebben feltörekvő országából ami egyszerűen, mindenki számára világossá teszi és rámutat az emberi tulajdonság egyik alapvető tulajdonságára.

    Hívom a munkást hogy jöjjön csináljuk meg a szigetelést az aljzatbetonhoz. Kerül mindössze 7000 forintba az anyag plusz a munkadíj ami szintén elenyésző lenne. Egyéb macera és költség tudomisén talán még extra 3000 forint. Kifogások:

    Munkás, nem kell az, elég a beton. Egyébként sem számít. (15-20%) energiamegtakarításról beszélünk. Neki persze nem számít.
    Betonnal egyszerűbb. Ez macerás. Ő nem tudja mi ez meg hogy kell. Fólia, meg méregetés, ragasztás Ayyyooo. Mondom neki hogy nem baj kiskomám, akkor majd én lerakom te majd csak segítesz lapátolni a betont én pedig segédmunkában fizetlek. Szájhúzás. Zsarolás azzal hogy otthagy, keressek mást.

    Erre a vitára elment 2-3 napom. Ha ez egy nagyobb válallkozás lett volna már rég beadtam volna a derekam és technológiai lehetőség ide vagy oda, belemegyek az olcsóbb, gyorsabb de később jelentős energiaveszteséggel járó megoldásba. Ha pedig saját magam nem rendelkezem a megfelelő tudással, kiállással, csupán egyszerűen hagyom hogy azt csinálják ami nekik kifizetődő, ez meg sem valósul, ennyi.

    A Hosszú távon való gondolkozás, előrelátás egyszerűen kivitelezhetetlen lesz hamarosan. Kivéve ha csak nem mindenki saját maga áll neki csinálni a dolgokat. Ezt viszont az alapvető társadalmi és gazdasági rendszer nem engedi meg. Magyarul ez úgy ahogy van már el van baszva.

  15. Tibi bá’: Nagyon köszönöm, és az egybe olvasztást/szerkesztést is.
    —-
    11: Éhezés tömegesen ott van, ahol elmaradott a térség és lakossága. Elgondolkodtál már azon, hogy mit hozna magával, ha CSAK kajával segítenéd ki azt a réteget? Ne feledd, hogy tudják jól, hogy a megszületőnek SEM lesz mit ennie, hiszen nekik is alig jut, és ennek ellenére szülnek, mert gondolkodásuk terén nagyon elmaradottak, és ez az életviszonyuk miatt van. Ha felfejlődésnek adnál ilyen területen teret, mégtöbb ember lakná be a Földet, ami így is már sok, bármilyen furcsán is hangzik ez.
    De, itt egy cikk, ami ezzel foglalkozik:
    http://www.metropol.hu/gazdasag/cikk/1192822-szavatossag-nelkul-csokkenhet-az-elelmiszer-pazarlas
    Namármost, ha nem dobjuk ki, akkor a kereslet kisebb lesz mindazon termékekre, amik ebbe a kategóriába lesznek sorolva. Ha csökken a vásárlás mennyisége, csökkentik az előállítás, a gyártás mennyiségét is! Mit fog ez okozni a munkahelyek terén? Ha mégsem tennék ezt, és olyan térségekbe juttatnák el, ahol éhínség van, akkor azt kifizettetnék, mint ahogy azt ma is megteszik, még ha nem is akarod észlelni azt, hiszen ingyen nem gyárt senki. A cikk nem különbözteti el a friss és a tartós (vákuumos, ami elméletileg nem romolhat meg, hiszen nem érintkezik levegővel) csomagolást. A friss élelmiszerek azok, amik hamar romlandók, így azok megvehetőségének korlátozásával tudnál egy nagy arányt megmenteni a kidobástól. De, kérdem én, rá lehetne szoktatni az embereket, hogy sok mindent, légyegesen sok mindent csak és csakis ilyen formában vegyenek meg, jussanak csak hozzá? Egyértelmű a válasz, hogy NEM, mert a kimértnél a vevő dönti el a súlyt, és egy ilyen eljárásnál meg épp ezt lehetetlenítenék el. Ördögi kör ez, ugye?
    Van egy olyan mondás, hogy: Békét csak fegyverekkel lehet elérni és megtartani. Érdekes ez, ugye? Mint ha azt mondanánk, hogy tűzzel oltanánk. Bármilyen furcsa is, így kell tenni, hiszen a természet is így cselekszik. A felperzselt területeken képes csak megvetnie a lábát egy újnak, egy friss életnek. A természet nem végez felesleges cselekedeteket, nem hoz létre fölöslegeset, mindennek van magyarázata.

    Mi rá a megoldás? Az, amit jelenleg tapasztalsz. Szociális hálóval beleavatkozni a „tenyészetbe”, maga az öngyilkosság. Amit ez ügyben tesznek a kormányok, az nem más, mint ámítása a tömegeknek. Jól látható és tapasztalható az, hogy a fejlettebb országokban is a bevándorlók száma miatt nő a népesség azon száma, ami az eltartást biztosítja. Ha sokan vannak a jelenben eltartók, akkor a jövőben ezekből lesznek az eltartottak, és a megnövekedett létszámhoz, legalább annyi ember kell majd. Egyre jobban nincs szükség emberre, hiszen kiváltják a munkájukat a robotok, valamint a laborkaják szaporodó mennyisége! Ördögi kör ez is, ugye?

    12: Persze, hogy el. De, miért is nem tudsz erre úgy ránézni, hogy a Földnek arányos benépesítése esetén lenne ez csak igaz? Meg lehetne teremteni azt az állapotot, ami nem okozna elvándorlásokat a jobb élet reménye érdekében? Meg, hiszen van is erre ma is példa. Határzár, ami mindkét oldali átléphetőségét megakadályozza. A jelenlegi gondolkodást tekintve, ez megtehető lenne számos országban? Ugye, hogy NEM. Ez IS egy ördögi kör!
    Racionális gondolkodással a problémára hamarabb és jobban rálátni, és bármilyen morbidnak tűnik is a kapott kép, sajnos, igazat mutat a jövőről.
    A felelősség elkenése lenne az „Ilyen az ember.” válasszal? Ugyan, csak nézz szét magad körül, hogy mennyi, de mennyi haszontalan, felesleges dolgot birtokolsz, és rájössz, hogy igaz az állítás. Rengetek ember birtokol több ruhaneműt, mint amit valójában hord is, csak azért, mert válogatni akar kénye-kedve szerint, a sok, polcon levő könyv sem kerül sokadjára kiolvasásra (ennek enyhítése a ma letölthetősége, de számos iparág megszűnését is fogja okozni!), mégsem dobjuk ki, hiszen fizettünk érte, pedig értékesíteni sem lehet már. És még számtalan egyébbel folytatható lenne a felsorolás. De, ezt az olvasó is meg tudja tenni, így nem sorolom.

    Valamint, így a végére:
    Azt mondják az okosok, hogy az inaktiv időre fel kell készülni, és ez nem lehet más, mint a megtakarítás. Minden nem elköltött pénz a jelen gazdaságából von el, mégpedig forgalom terén. Tömegek ilyen megtakarítása meg lehetetlen, hiszen minden pénz megteremtéshez, pénzre van szükség. Vajon, miért is nem az arany a fedezete ma már a fizetőeszközöknek? Azért, mert így fedezetlen pénzt tudnak a társadalmak kezébe adni, és egyre nehezebbé téve így a jövő generációjának életét.

  16. 15:
    Látom, valakinek sikerült kiborítani. 😀 — Persze, hogy el van baszva, ez nem képezi vita tárgyát. A homo sapiens selejtes termék. Az evolúció valóban vak!

  17. 16: „Éhezés tömegesen ott van, ahol elmaradott a térség és lakossága.”
    Fordítva ülsz a lovon. Éhezés ott van, ahol valamilyen ok /természeti okok, vagy háborús helyzet stb./ miatt nem lehet elegendő és megfelelő minőségű élelmiszert olcsón megtermelni. Emiatt elmaradott a térség és a lakossága.
    Ha nálunk elmarad a tenyészidőszakban a csapadék az éghajlat-változás miatt, ugyan úgy éhezni fogunk, mint most sokfelé Afrikában.

    „Mit fog ez okozni a munkahelyek terén?”

    Nem sok mindent. A fejlett világban nagyon kevés ember termeli meg sok-sok millió élelmiszerét.
    Mit gondolsz, Magyarországon hány ember él közvetlenül mezőgazdaságból?

    17: „A homo sapiens selejtes termék. Az evolúció valóban vak!”

    Ha az evolúció vak, legalább Isten csinálhatott volna rendesebb munkát… 😀

  18. 12:

    Én meg erre mindig azt mondom, hogy persze 100-szor annyit is elbírna. Nígériai menekülttábor szinten lehetnénk akár 100 milliárdnyian is.

    Jelenleg az emberiség aratástól aratásig él. Nem látszanak azok a hatalmas tartalékok.
    A megtermelt élelmiszer nem tud több lenni akkor sem, ha a szállításon spórolsz, csak az olaj igény lenne kevesebb.

    Persze a felső 1 milliárd ember lemondhatna a húsevésről, a pazarlásról, a nyugati civilizációról !amiben mi is benne vagyunk!.
    És akkor lehet hogy 3 milliárd ember elférne még.

    Lépjünk túl azon hogy ilyen nem lesz.

    A termőföldek kimerülnek, a tápanyag tartalom a fő 3 kategóriát kivéve (fehérje, szénhidrát, zsír) mindenhol esik.
    Ezt pl pont a Gödöllői egyetem kutatta is rá lehet keresni.
    A nyugati átlagpolgár is már minőségi éhezésnek van kitéve.
    Ugyanazért a pénzért egyre rosszabb ipari melléktermékeket kapsz kaja címen.

    Szóval hova is fér el az a sok ember?

  19. 19: Ne csak közvetlenül nézd, hisz van folytatása, az pedig a feldolgozóipar. A további robotok terjedése meg mégtöbb embertenyészetet üldöz majd el onnan IS!
    A ma MÉG bankkártyás, de a jövő az egyéb nyomonkövetési lehetőség technológiájának kifejlesztése és kiterjesztése miatt, -amit már kezdeti és kísérleti bevezetés gyanánt a stadionoknál is észlelhetünk (folytatása a bankkártyával történő egybőli összekötés, így jegypénztár sem kell, mert bepötyögöd majd, hogy mit akarsz, de egy otthoni érintőképernyős is bejátszhat a dologba!) a kifizetések is egyre több embert túrnak ki a munkapadból. Sok mindenről nem tud az átlagpógár, de szerintem, jobb is így!!

  20. 20:

    Ne haragudj, de én csak egy pontot néztem, hogy mennyien férünk el a földön.

    Amiket írsz az lehet igaz, de én nem arra reagáltam.

    A fizikai élet részről az egyik legfontosabb mérőszám hogy mennyi embert tudunk etetni.

  21. A centralizáció sajnos belénk van kódolva. Az emberek ösztönösen a nagyobb csoportosulásokat keresik. Csoportosulásokban könnyebben lehet zabálnivalót találni, dugni, lopni a másiktól, marakodni és persze együtt működni is, habár ez egy kritikus tömeg felett már inkább kontraproduktív.

  22. 22:
    Az optimális csoport méret 150 környékén van. A legjobb hatásfokú közösségek a kis falvak, nulla bűnözéssel.

  23. 24:
    Bocsi, ez félrement, az ateisták a Bibliáról poszthoz lett volna komment, de berakom oda is….

  24. 21: „A fizikai élet részről az egyik legfontosabb mérőszám hogy mennyi embert tudunk etetni.”
    Te, figyi, az ember nem olyan élőlényfaj ám, mint amilyenek valahányad %-át az állatkertekben összeszedve látsz. Az általunk állatoknak elnevezettek élete a szaporulatuk fenntartásának szükségességéből áll, ami annyit jelent, hogy élelem után mennek, akár több 1000 km-t is, fészket raknak vagy foglalnak, bizonyos időnként párzanak (de, mint ahogy az oroszlánok is teszik, az elődeik kölykét megölik vagy megeszik, mert gyengébbnek tartják genetikailag, meg nemá, hogy ne az övé legyen a fajfenntartó, a kiválasztott, hanem a másiknak is adjon teret a felségterületén, vagy hagyja futni és kifejlődni, majd ellenségeként nézzen vele farkasszemet, így veszélyeztetve saját genetikájának továbbvitelét.
    Szal, ha egy láncreakciót vizsgálgatsz, ecsetelgetsz, szar ügy lesz, ha abból csak egy láncszemre vagy egy kisebb darabkájára -„Ne haragudj, de én csak egy pontot néztem, hogy mennyien férünk el a földön.”- tekintgetve próbálsz eredményes következtetésekre jutni. Próbálj átállni a racionalitás irányába, és így gondolkodni az Életről. Nem könnyű annak, aki megszokta az előre gondolkodás nélküli cselekedeteket, de hidd el, hogy nem ártó szándék az, ami feléd (is) irányul e tanácsom terén.

    23: Vagyis, ebből a statisztikai adatból -érdekes, mintha az alma vs. körte esete állna fenn-, arra lehetne következtetni, hogy ha a mai, igencsak elszaporodott bűnözési darabszámot jelentőket, az adott területről áttelepítjük ilyen létszámú közösségi tagoknak, akkor megszűnne az általuk végzett káros tevékenység? Na, nemá XD Pedig ebből az az olvasat jön le, amiről írtam, mint megszüntető egyik lehetséges alternatíva.

  25. 25:

    Szerintem húzd ki a fejed a biliből, és próbálj szorosan a leírt szövegre koncentrálni és arra reagálni kilengések nélkül.

    Az hogy egy sorozatban egy elemet kiemelek és annak vizsgálatával foglalkozom, azt nem azt jelenti hogy egyébre nem vagyok képes. Tudod mindenki magából indul ki, ezért javaslom hogy próbálj az összetett gondolkodásodon csiszolni. Nekem úgy tűnik hogy nem vagy képes arra hogy egy pontra tekintve az oda vonatkozó összes hatást megvizsgáld. Javíts a koncentrációdat, és akkor megelőzhető hogy fosd a szót a semmiről.

    Ennek fényében szerintem most fuss neki újból annak amit írtam, és próbálj abban a tárgyban reagálni.
    Tanácsaidat meg egyenlőre jobb ha megtartod, mert innen úgy tűnik hogy a hülyék a túloldalon vannak.

  26. 22. csókacsalád

    „Az emberek ösztönösen a nagyobb csoportosulásokat keresik.”

    Ez csak nyomás alatt igaz.
    Félelem vagy élelem/társ szűke kényszerítheti az embereket a nagyobb csoportba.
    Önszántukból kisebb, „emberméretű” csoportokat keresnek, ahol „mindenki mindenkit ismer”, és ez biztonságérzetet ad.

    A patkánykisérletekről biztos hallottál, ahol, ha egy populáció túlszaporodik, megnő az aggreszió, és elkezdik egymást felfalni…

    Ez bizonyos fokig emberekre is igaz.
    Például a gyilkosságok és erőszakos bűnözések aránytalanul nagyobb része történik városban mint kisebb településen.

    Ahol mindenki mindenkit ismer, ott az egymásra való odafigyelés is hatékonyabb, és hamarabb szűrik ki a delkivenseket, mint azok elvadulnának.

  27. 26:
    Jól megmondtad a magadét, ami indokolt volt. 😀
    Én mégis preferálnám, ha ilyen szöveggel nem állnál le párbeszédet kialakítani. 🙁

  28. 26: Kedves(?) elfmage!
    Csak szólok, hogy tudd. Ha az én fejem szerinted a biliben van, és/de megértetted, oh, párdon, meghallottad, amiket az így közölt, az csak azért lehetett, mert a bili tartalma Te magad voltál, így hozzád szóltak a soraim. A következő jelzésem felég pedig az, hogy a bumeráng eldobása veszélyes dolog, ha az ember eme szerszámot nem képes megfelelően használni, mert a visszajövetele esetén, mint ami itt is megtörtént, magát taglózza le vele. Hogy mi is volt ez? Mutatom: „Tudod mindenki magából indul ki, ezért javaslom hogy próbálj az összetett gondolkodásodon csiszolni. Nekem úgy tűnik hogy nem vagy képes arra hogy egy pontra tekintve az oda vonatkozó összes hatást megvizsgáld. Javíts a koncentrációdat, és akkor megelőzhető hogy fosd a szót a semmiről.” Vagyis, veheted annak, hogy tükörbe beszéltél, kedves olvtárs. Szarügy, ugye, ha ilyen bődületes butaságot követ el az ember, mert amit kitolt magából, azzal etetik Őt meg. Ha nem ízlik, nem árt elgondolkozz azon, hogy miért. Segítségként, ha nem megy egyből, csípőből, olvasd el újra az erről szóló, segítségként szánt soraimat.
    A probléma ott van, hogy szerintem, nem értetted meg a soraim mondanivalóját. Amit esetleg felfogtál belőle, az valójában nem az én általam írt mondandó, hanem a magad síkvidéki költészeted volt csupán. Ha meg igazam van esetleg, akkor meg az azt jelenti, hogy olyanról mondtál véleményt, amiről, finoman fogalmazva, fingodsenincs. De, ha megindokolva cáfolod soraimat, még meglehet, hogy elhangzik felőlem egy mea culpa irányodba. Kíváncsi vagyok, hogy milyen párbaj szereplő vagy. Maradsz vagy futsz 🙂

    Tanuld meg, hogy egy ILYEN láncreakcióból, ha vizsgálgatásra kiemelsz egy, vagy bármennyi elemet is elemezgetésre, az téves következtetéseket fog okozni, mivel a teljes folyamat tényleges eredményétől bődületesen el fog térni.

    u.i.: Az azért jelent valamit, hogy a tartalomhoz nem szóltál hozzá egy árva szóval sem, és csakis kritikával illetted azt.

  29. 29:

    Picikém!

    Megint fosod a szót értelem nélkül.
    Aki akarja végignézheti, hogy mi vezetett idáig, ehhez neked nem kell a nagy lúzungjaidat előadni.

    A téma részemről a föld népességének eltarthatósága élelmezési szempontból volt.
    Ehhez nem írtál semmit, nem tudom milyen tartalmi hozzászólást vártál tőlem.
    A kritika neked szól, mert az értő olvasást nem sikerült elsajátítanod.

    MINDEN rendszer felbontható a részegységeire, és MINDEN részegység működése önállóan is vizsgálható.
    Azonkívül a láncreakció fogalmát tisztáznod kéne magadban, amiről itt szó van az nem az.

    Tanulj egy kicsit te is, van egy közmondás:
    Ne vitatkozz hülyével, mert összekevernek vele.

    Ezért zárom soraimat irányodban, a troll etetésnek vége.

  30. OFF
    Porszem
    Kemény vagy, csak ennek itt semmi értelme. Minősítgetés nélkül szoktunk eszmét cserélni, a felesleges szófosás, minősítgetés ront a színvonalon. Lehet, hogy a hiúságodnak jót tesz, ha frappánsnak vélt módon beszólsz a vitapartnerednek, de a téma iránt érdeklődő olvasónak csak elvesztegetett idő mindezt végigolvasni, és a hasznos beszélgetést is hátráltatja, mert senkinek sincs kedve beleszólni, ha a hozzászólások vége felé egyre kevesebb a releváns info, és fennáll a veszélye, hogy rá is fröccsen a szarból.
    ON

    Szerintem a szerző téved. A szupergazdagok könnyedén elvonulhatnak (egyre kisebb) biztonságos területekre, megfizethetik a védelmet, csak időben kell cselekedni. Akinek esze van, az már most ilyen helyen él, onnan irányítja a cégbirodalmát. Ilyen terület lehet egy-egy fejlettebb ország, szögesdrótos-őrtornyos magánbirtok (akár több százezer hektáros), sziget.

  31. 31:
    A forradalmak tanulságai szerint ez nem működik. Lásd II. Miklós cár, XVI. Lajos.

  32. 32. Tibor bá’
    Egy hivatalos uralkodó nehezebben lép le, mert akkor azonnal búcsút mondhat a trónnak. Egy cégtulajdonos, nemzetközi spekuláns onnan irányítja a vállalatbirodalmat, ahonnan akarja, főleg az internet korában, például Új-Zélandról. Az összeomlás sem olyan váratlan, mint korábban egy-egy forradalom, évek óta cikkeznek, és vitatkozunk róla. A forradalmak szervezői globálisan már uralkodói pozícióban vannak, a titkostársaságaikat/titkosszolgálataikat csak akkor vetik be ilyen céllal megint, ha úgy látják, hogy ez az ő céljaikat szolgálja, addig az elnyomás eszközei. Esélytelennek gondolok minden lázadást a „fejlett” nyugaton hatalmi hátszél nélkül.

    Ahogy te erődöt építettél, úgy ők hatalmas komplexumokat építhetnek, nagy készleteket halmozhatnak fel, és szerintem a legtöbbjük meg is tette.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük