(1406) Legyőzi-e Putyin diplomáciája Washington nyomását (Paul Craig Roberts gondolatainak fordítása)

Tibor bá’ online fordítás

 

~q3902014.06.24. Vladimir Putyin el akarja kerülni a világháborút, amiben segítenünk kell neki.

Az elnöki szóvivő, Dimitri Peskov ismertette Putyin elnök felkérését, hogy az orosz törvényhozás vonja vissza azt a felhatalmazását, aminek alapján az elnök bevetheti a hadsereget, amennyiben az orosz lakosság védelemre szorulna a korábban Oroszországhoz tartozó, de jelenleg Ukrajna részét képező területeken, Washington kijevi bábkormányának fanatikus oroszgyűlölő erőszakával szemben.

A bejelentésre a washingtoni neokonzervatívok ünnepelnek, mert Putyin lépésében a gyengeség jelét látják, ami felbátorítja őket nagyobb nyomás gyakorlására, hogy kikényszerítsék a Krím-félsziget és a Fekete-tengeri kikötőbázis visszaadását.

Washington bátorítja az Oroszországba telepített ötödik hadoszlopát, hogy a megfelelő propaganda (Putyin nem védi meg az orosz ajkúakat) bevetésével gyengítsék Putyin népszerűségét. Amennyiben ez sikerrel jár, utcai tiltakozások várhatók. Putyin belpolitikai gyengeségének jelei felbátorítják Washingtont. A fiatal orosz értelmiséget erősen befolyásolja Washington propagandája. Lényegében ezeken a fiatal oroszokon az amerikai propaganda agymosást végez, így inkább Washingtonhoz húznak a Kremlin helyett.

Putyin úgy gondolja, hogy Oroszország és saját jövője attól függ, hogy az orosz diplomácia legyőzi-e a Washingtontól érkező befolyásolást, vesztegetést, fenyegetést és zsarolást. Putyin Nyugat Európához fordul, és azt sugallja, hogy nem ő a probléma, nem Oroszország a probléma. Mi méltányos politikát folytatunk. Nem vesszük figyelembe Washington provokációját. Mi békés megoldást akarunk, a problémák megbeszélését.

Washington viszont azt mondja, hogy Oroszország veszélyt jelent ránk. Putyin az új Hitler. Oroszország az ellenségünk. Amerikának és a NATO-nak fel kell fegyverkezni az orosz fenyegetéssel szemben. A G-8 találkozót Oroszország nélkül kell megtartani. Oroszország ellen gazdasági szankciókat kell bevezetni függetlenül attól, hogy ez mennyire sérti Európa érdekeit, és így tovább.

Putyin azt mondja: Kész vagyok a dolgok megtárgyalására.

Washington azt mondja: Oroszország az ellenségünk.

Putyin tisztában van azzal, hogy Anglia teljes mértékben az USA befolyása alatt áll, Cameront kilóra megvették, csak úgy, ahogy Blairt. Putyin diplomáciai megoldást remél puszta erőpolitika helyett, amiben Franciaországra és Németországra számít, mert mindkét országnak szembe kell nézni költségvetési és munkanélküliségi problémáikkal, miközben mindkét országnak jelentős gazdasági kapcsolatai vannak Oroszországgal. A német üzleti érdekek ellensúlyozzák a gyenge Merkel kormány amerikai kiszolgáltatottságát. Washington hülye módon felmérgesítette a franciákat azzal, hogy megpróbáltak 10 milliárd dollárt lopni a legnagyobb francia banktól, amivel kiszolgálták volna Franciaországot a Wall Streetnek.

Ha a német vagy a francia kormányban van még vágy a nemzeti szuverenitás megtartására, úgy mindkét országnak be kell intenie Washingtonnak és nyilvánosan ki kell jelenteni, hogy nem hajlandók Washington kedvéért belemenni egy Oroszországgal szemben kiélezett konfliktusba Amerika birodalmi és gazdasági hegemóniája miatt.

Putyin erre teszi fel minden lapját, és ha veszít, mert Európa nem áll a sarkára, akkor nem csak Oroszország vész el, de az egész világ nyögni fog Washington hegemóniája alatt. Következésképpen Oroszországnak és Kínának vagy alá kell magát vetni az amerikai hegemóniának, vagy fel kell készülniük a végső háborúra.

Ha ez bekövetkezik, egyik oldal se engedheti meg magának, hogy veszítsen, tehát a háború nukleáris lesz. A tudósok világossá tették, a földi élet megszűnik, függetlenül attól, hogy az amerikai ABM pajzs működik-e vagy sem.

Ezért ellenzem Washington politikáját, és hallatom hangom Washingtonnal szemben, ahonnan arrogáns, bántó gőg áramlik. Washington világhegemónia törekvésének legvalószínűbb következménye a földi élet kioltása lesz.

___________________________________________________
___________________________________________________
_______________________________

14 gondolat erről: „(1406) Legyőzi-e Putyin diplomáciája Washington nyomását (Paul Craig Roberts gondolatainak fordítása)

  1. Az atomháború hatalomtechnikailag és gazdaságilag is értelmetlen, szóval amíg a hatalomhajhászás és a gazdasági előny megszerzése / megtartása a mozgatóerő Washington részéről és nem a cion fanatizmus van a háttérben, addíg nem lesz atomháború. Ebben biztos vagyok, de abban már egyáltalán nem, hogy nem a cion fanatizmus a mozgatóerő…

  2. Putyin nyilvánvalóan gesztust tett.
    De ez nem jelenti azt, hogy ha az ukránok elkezdik gyilkolni az oroszokat akkor ne változhatna a képlet.

    Szerintem ezt az USA is tudja, és azt is hogy nagyon meg tudják szívni, ha gyengébbnek képzeli az oroszokat mint amilynek valójában. Azért sok függ attól, hogy Kína hogy áll ahhoz, hogy az USA bedarálja az oroszokat, vagy ami rosszabb, sokéves háborús konfliktusba keveredik velük.
    Ha Kína, Oroszország, meg még páran elkezdik fegyverezni a radikális muzulmánokat a világ minden pontján, akkor nagy károkat tudnának okozni nem csak az USA-nak, de Izraelnek is.
    És ezt nem lehet atomtöltetekkel lerendezni.
    Aztán az is világosan látszik, hogy Dél Amerika se az USA oldalán áll… ha katonailag nem is, de gazdaságilag inkább Kína hatáskörébe tartoznak.

    Tehát nyílt konfrontációból az USA csak rosszol vagy a világ totális megsemmisítésével tud kijönni.
    Szóval csak abban bízhatunk, hogy van néhány döntéshozó az USA-ban, aki még nem elég öreg és szeretné gyerekeit felnőlni látni.

  3. 3: Csak hozzátenném, hogy a radikális muzulmánok felfegyverzésében elsősorban az USA jeleskedik. Lásd Szíria.

  4. Igen…
    De annak más oka van.
    Azért fegyverzi őket, hogy terrorizálják a keresztényeket, és ezzel Európát az muzulmánok ellen hangolja.

    A fő probléma, hogy az Iszlám tiltja a kamatszedést és így egy 1 milliárdos népesség esik ki a pénzmafia hatásköréből.

    EZ a fő probléma az arab világgal…
    EZT a nyakasságot kell megtörni, ezért kell folyton felszínen tartani a radikális Iszlámot, amit békésebb időkben az mohamedám országoknak mindig sikerült korlátok közt tartani.

  5. Amit valószínűsítek, Ukrajna gazdasági megsegítésében mint kézenfekvő legközelebbi és legnagyobb Partner, Oroszország jeleskedhetne, fehér ingesen, mint szomszéd. Ez ugyan USA módszer hagyni bedőlni és aztán megsegíteni csatlósként valakit, de ezt a vértelen és magától értetődő koreográfiát vélhetően Putyin és tanácsadói is jól tudják. Ez tuti biznisz, csak ki kell várni. Ezért ugyan egy fia lélek nem trappol be sehova foglalni idézem „XX. század hódító terjeszkedését idéző” módon. Sokkal drágább és értelmetlenebb. Lelki töltetben „orosz medvés” hatáskeltés belemagyarázható, vagy Putyin cezaromániája, de a cári oroszország határainak visszaállításán fáradozni… tuti polgárháború. Akkor inkább legyen a vásárlóm, és adósom, ezzel a recepttel mindennél jobban profitálok belőle, és le sem kell igáznom senkit. Lehet hogy mindkét fél ezt akarta, de az EU távol marad, USA meg be akarja előzni a szomszédot. Ez a valódi huzavona 🙂

    Ez a „szakadár” provokáció arra jó, hogy területéhes hódítóként állítsa be Oroszországot, és tovább züllessze a helyzetet, a NATO és USA által némileg vezérelt és előkészített EU csatlakozás irányába. Aztán persze mehet a szokásos IMF gyalu, meg a rakétatelepítés. De ezen Európának semmi haszna, és azért csendben hozzáteszem, az oroszok köré vont rakétaernyő egyben épül(het) a kontinens egyéb tartózkodói száméra is, jóllehet aktuálisan most nem kell, de mindig jól jöhet… Ibrahim a homokbuckákból nem fenyegetheti Európát, nemúgy ha szépen USA haver körbepakolja némi arzenállal, a csúnya oroszok ellen.
    tehát ebben egy burkolt EU-status quo – USA jelenlét is felmerül. Más tészta hogy politikailag mit képvisel a Francia, Német stb.. államvezetés is 9500 km-re, és másképp a szomszédba ma-holnap… Nem olyan hülye az a Merkel és a társai sem.

    Ha Orosz haverság tartós marad Kínával (koalíció), valamint az EU nem dől be az USA késztetésnek, akkor nem jön létre a megfelelő ellenségkép, ergo világhatalmi koncentráció kb. 40%-a kerül szembe a többi 60%-kal. Ez még USA mérleggel is gyenge.
    Ezzel lehet kihúzni a méregfogát. Aztán finanszírozgassa a 6-8 párhuzamos homokdűnés megnyerhetetlen háborúját, a fenntarthatatlan dekadenciáját és hataloméhségét, a szélsőségesek és terroristák támogatását (éppen ami ellen küzd a látványpékség kulisszái előtt).

    A nukleáris bevethetőségről mégegy gondolat amit nem beszéltünk: Amerika mérete és partvidéke gigantikus.
    Nem lehet erőforrással győzni annak valós többfrontos
    védelmét, a normál haderő nem forgácsolható stratégiailag hatékonyan, úgy hogy még némi fölösleg menjen el háborúzni.

    A haderejét normál műszaki dolgokkal egyszerűen senki nem skálázhatja 10-20x tartományokba. Csak egy fegyver van, ami ezt át tudja hidalni: a hidrogénbomba. De ez már fordított ló, mert ugye rajtuk kívül senki nem akar háborút, ergo megtámadni sem Amerikát… Tehát onnan gerjed az igény, aminek szükségszerű reakcióira meg kiadják: be kell rendezkedni egy vagy több lehetséges scenariora…

    Egy olyan politikai vitapartner , aki elfelejtette, hogy három mondattal ezelőtt mit mondott és cselekedett, és épp azért megy a vita, mert azt mondta vagy tette. De ő már csak a mindenkori utolsó mondatra és reakcióra építi ellenvéleményét. Ezt provokálja folyamatosan, és ha bármit sikerül elérni, „na végre” belekapaszkodhat egy „populárisan” igazságos háborúba.
    Ezt nem szabad hagyni, mint a trollnak a fórumban, hogy meg tudjon kapaszkodni valamiben.

    E2-E4 USA, Putyin megfontolt G8-F6.

  6. Amit valószínűsítek, Ukrajna gazdasági megsegítésében mint kézenfekvő legközelebbi és legnagyobb Partner, Oroszország jeleskedhetne, fehér ingesen, mint szomszéd. Ez ugyan USA módszer hagyni bedőlni és aztán megsegíteni csatlósként valakit, de ezt a vértelen és magától értetődő koreográfiát vélhetően Putyin és tanácsadói is jól tudják. Ez tuti biznisz, csak ki kell várni. Ezért ugyan egy fia lélek nem trappol be sehova foglalni idézem „XX. század hódító terjeszkedését idéző” módon. Sokkal drágább és értelmetlenebb. Lelki töltetben „orosz medvés” hatáskeltés belemagyarázható, vagy Putyin cezaromániája, de a cári oroszország határainak visszaállításán fáradozni… tuti polgárháború. Akkor inkább legyen a vásárlóm, és adósom, ezzel a recepttel mindennél jobban profitálok belőle, és le sem kell igáznom senkit. Lehet hogy mindkét fél ezt akarta, de az EU távol marad, USA meg be akarja előzni a szomszédot. Ez a valódi huzavona 🙂

    Ez a „szakadár” provokáció arra jó, hogy területéhes hódítóként állítsa be Oroszországot, és tovább züllessze a helyzetet, a NATO és USA által némileg vezérelt és előkészített EU csatlakozás irányába. Aztán persze mehet a szokásos IMF gyalu, meg a rakétatelepítés. De ezen Európának semmi haszna, és azért csendben hozzáteszem, az oroszok köré vont rakétaernyő egyben épül(het) a kontinens egyéb tartózkodói száméra is, jóllehet aktuálisan most nem kell, de mindig jól jöhet… Ibrahim a homokbuckákból nem fenyegetheti Európát, nemúgy ha szépen USA haver körbepakolja némi arzenállal, a csúnya oroszok ellen.
    tehát ebben egy burkolt EU-status quo – USA jelenlét is felmerül. Más tészta hogy politikailag mit képvisel a Francia, Német stb.. államvezetés is 9500 km-re, és másképp a szomszédba ma-holnap… Nem olyan hülye az a Merkel és a társai sem.

    Ha Orosz haverság tartós marad Kínával (koalíció), valamint az EU nem dől be az USA késztetésnek, akkor nem jön létre a megfelelő ellenségkép, ergo világhatalmi koncentráció kb. 40%-a kerül szembe a többi 60%-kal. Ez még USA mérleggel is gyenge.
    Ezzel lehet kihúzni a méregfogát. Aztán finanszírozgassa a 6-8 párhuzamos homokdűnés megnyerhetetlen háborúját, a fenntarthatatlan dekadenciáját és hataloméhségét, a szélsőségesek és terroristák támogatását (éppen ami ellen küzd a látványpékség kulisszái előtt).

    A nukleáris bevethetőségről még egy gondolat amit nem beszéltünk: Amerika mérete és partvidéke gigantikus.
    Nem lehet erőforrással győzni annak valós többfrontos
    védelmét, a normál haderő nem forgácsolható stratégiailag hatékonyan, úgy hogy még némi fölösleg menjen el háborúzni.

    A haderejét normál műszaki dolgokkal egyszerűen senki nem skálázhatja 10-20x tartományokba. Csak egy fegyver van, ami ezt át tudja hidalni: a hidrogénbomba. De ez már fordított ló, mert ugye rajtuk kívül senki nem akar háborút, ergo megtámadni sem Amerikát… Tehát onnan gerjed az igény, aminek szükségszerű reakcióira meg kiadják: be kell rendezkedni egy vagy több lehetséges scenariora…

    Egy olyan politikai vitapartner , aki elfelejtette, hogy három mondattal ezelőtt mit mondott és cselekedett, és épp azért megy a vita, mert azt mondta vagy tette. De ő már csak a mindenkori utolsó mondatra és reakcióra építi ellenvéleményét. Ezt provokálja folyamatosan, és ha bármit sikerül elérni, „na végre” belekapaszkodhat egy „populárisan” igazságos háborúba.
    Ezt nem szabad hagyni, mint a trollnak a fórumban, hogy meg tudjon kapaszkodni valamiben.

    E2-E4 USA, Putyin megfontolt G8-F6.

  7. Lehet, hogy megint megkapom a nyugati atlantista fizetett ügynök cimkét, de ezt is írják:

    ” Az orosz parlament felsőháza egyetlen ellenszavazattal megszavazta szerdán azt a határozatot, amellyel visszavonta az orosz elnöknek márciusban adott felhatalmazást arra, hogy Ukrajna területén bevethesse a hadsereget az orosz állampolgárok védelme érdekében.

    Az orosz sajtó mindeközben arról ír: Vlagyimir Putyin nem veszíti el a jogát arra, hogy külföldön bevesse az orosz hadsereget akkor sem, ha a parlament felsőháza, vagyis a Szövetségi Tanács visszavonja a márciusban adott felhatalmazást. A tanács még Dmitrij Medvegyev államfői tevékenysége idején, 2009 decemberében hozott egy döntést arról, hogy az orosz elnök, aki egyben a hadsereg főparancsnoka is, rendkívüli esetben bevetheti külföldön az orosz csapatokat.

    Viktor Murahovszkij tartalékos ezredes egy orosz lapnak nyilatkozva kifejtette: politikai döntésnek tartja Vlagyimir Putyin javaslatát az orosz hadsereg ukrajnai bevetésére március elsején kapott felsőházi felhatalmazás visszavonására. A lépés célja, hogy ösztönözze az ukrán válság politikai rendezését, de a szakértő szerint az orosz csapatokat ettől még aligha fogják visszahívni az ukrán határtól.”

    http://nepszava.hu/cikk/1025091-visszavonta-a-putyinnak-az-ukrajnai-bevetesre-adott-felhatalmazast-a-parlament

    Vajon erről Paul Craig Roberts miért nem ír?

  8. 8:
    Valószínűleg azért nem ír, mert cikkének nem tárgya Putyin taktikus diplomáciai készségének a kiértékelése. 😀

  9. „A német üzleti érdekek ellensúlyozzák a gyenge Merkel kormány amerikai kiszolgáltatottságát.”

    Azt gondolom, hogy ez egy kulcsmondata a cikknek. Németország sem esett a fejére, és eddig leginkább személyek ellen hoztak beutazási tilalmat, de ellentétben az USA-val, aki 19 céget tett fekete listára, az EU csak 2-őt, és nincs is kilátásban több.

    Németország ugyan kibirná a további szankciók hatását, de az EU közép, keleti és déli része nem biztos.

    Másik lényeges dolog, hogy olyan cégek, mint a Siemens is ellenérdekeltek az orosz szankciókban, és ezeknek a gazdasági szereplőknek esetenként nagyobb súlya van, mint Merkelnek.

    Szóval ez itt most nem feltétlen a kormányok, Washington, Brüsszel, Párizs, London, Berlin „harca” lesz csupán.

    London tele van dúsgazdag oroszokkal, így a gazdasági szankcióktól azért ők is ódzkodnak, szóval vannak itt egyéb tényezők is.

    Az USA és az EU bőven van olyan erőfölényben, hogy gazdaságilag lenulláza Oroszországot, de ebben az esetben Putyin sem marad tétlen. Senki nem tud jól kijönni a történetből, csak Amerika. Van még ilyen erős Amerika, hogy tönkretegye az Oroszokat és az Eu-t???

  10. 10:
    Amerika GDP-je az utolsó negyedben 2,9 százalékot esett vissza.

  11. 12:

    A kulcs mondat ez: „International borders are never completely just. But the degree of injustice they inflict upon those whom frontiers force together or separate makes an enormous difference” és ezzel egyet lehet érteni. De mikor fogják ezt a Kárpát-medencére is értelmezni és kivitelezni?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük