(1389) Minket megmérgeznek

Tibor bá’ online

 

~aa034Anyám isteni húsleveseket főzött jó sok zöldséggel, és aranysárga cérnametélttel, amit ő maga készített. Húsz évvel később született anyósom nem tud úgy elképzelni egy húslevest, hogy ne tegyen bele Vegetát. Sőt, még a pártállam időkben az emberek bőrönd számra csempészték a Vegetát Jugoszláviából, amíg a végén itthon is lehetett kapni. Mit tud ez a Vegeta? Elméletileg javítja a húsleves ízét, mert nagyrészt nátrium-glutamát van benne, ami E621 számú ízfokozó. Természetesen nem csak a húslevesét, hanem minden ételét. Most már ott tartunk, hogy a glutamátmentes étkezés egy külön művészet, mert minden készítménybe belerakják gyárilag: kolbász, virsli, felvágott, pástétom, szendvicskrémek, leves porok, stb. stb. és természetesen az éttermek is alkalmazzák bőségesen. Pedig…..

Szendi Gábor szerint: „A Na-glutamát lassan ölő méreg, ritkán okoz látványos tüneteket, s hatása szépen belesimul a nyugati étrend egyéb „áldásos” hatásaiba: az elhízásba, a cukorbetegségbe, a metabolikus szindrómába és az idegek lassú romlásába. Nem tűnik fel, mert a nyugati embernek az egész életmódja okozza ezt.„ Konkrétabban: izomsorvadás, meddőség, agykárosodás, hogy csak néhányat említsek.

Ugyanez elmondható az aspartamról is, ami a 0 kalóriás (light) italokban van, de húskészítményekbe is rakják (cukor helyett) telítettebb ízhatás végett.

A héten pedig azt olvastam, hogy az amerikai kismamák tejében glyphosate (Roundup) nevű herbicidet találtak, de találtak a lakosság vizeletében is 1600-szor többet, mint Európában a megengedett mennyiség. Mi ez? A Monsanto multi találmánya, ami békén hagyja a genetikailag módosított gazdanövényt (például szójababot), de elpusztítja a gyomokat. A Monsanto tudósai szerint a glyphosate az emberi szervezetben nem kívánatos, de viszont nem akkumulálódik, amire viszont nincs bizonyíték.

A probléma magját az adja, hogy egyik se egyedi eset, hanem egy-egy kiszemelt példája egy tömegjelenségnek. Ha történetesen mindig, minden gyártó betartaná a biztonságos mennyiséget, akkor is száz meg száz különböző, az élettel nem összeegyeztethető vegyületnek vagyunk kitéve „megengedett mértékben”. Nem csoda, ha az allergiások száma megsokszorozódik. Vagy ellenkezőleg, az immunrendszer egyszerűen becsődöl. Korábban az itt-ott előforduló betegségek tömegesen kezdenek jelentkezni, mint például az autizmus. Mi mást lehetne mondani, mint „minket folyamatosan mérgeznek”.

________________________________________________________________
________________________________________________________________
_________________________________________________

11 gondolat erről: „(1389) Minket megmérgeznek

  1. Sajnos teljesen pontos helyzetelemzés.

    A kép árnyalásához hozzátenném, hogy a kínai (vagy japán?) konyha tradícionálisan használja a Na-glutamátot, amit nagy mennyiségben tartalmaz egy alga, amit belefőznek az ételbe.

    Ettől persze még lehet káros.

  2. 1:
    Japán és 1908-óta. (Ha már árnyalunk) 😀

  3. Én otthon házilag készítem a „vegetát”.9 féle zöldséget húsdarálón ledarálok.1kg darálmányhoz adok 20dkg sót,összekeverem,állni hagyom és csavaros,lezárható üvegekbe rakom télire,mindenféle tartósítószer nélkül,eláll és nagyon finom!!
    A zöldségek:
    paradicsom nyersen,paprika nyersen,vöröshagyma,fokhagyma,zellergumó,zöldségzöldje,zellerzöld,sárgarépa,fehérrépa.természetesen a sárga és fehérrépa legyen túlnyómó többségben.Ezt a keveréket annak idején azért találtam ki,mert a répák szüretelésekor nem akartam a sok kicsi csenevészt kidobni,így lettek hasznosítva.

  4. Létezik már natúr vegeta is, Naturella néven, ha valaki nem tudna meglenni nélküle. 🙂 A legjobb az, ha arra törekszünk, hogy lehetőleg minnél több bio kaját együnk, a nagyipari helyett. Ez nem olcsó, de egészen biztosan megtérülő beruházás. A kozmetikumokkal is ez a helyzet: csak natúrt szabad használni, bármit adnak elő a nagy cégek a reklámokban.

  5. 3!
    Ez nagyon jó.Most próbáltam ki én is..Vagyis most csináltam..
    (Én sem használok semmilyen vegetát és ételízesítőt semmilyen ételbe,csak azt a piros aranyat a tubusosat.De azt se sokat.)

  6. 3, 5: Az írásjelek után tett szóköz sokat javíthatna az írásképeteken… 😉

  7. Itthon az édesítők tekintetében sok gyártó átállt a szukralózra, szüleim a hétvégi grillezésre vettek 3 féle üdítőt, és mindháromban van 🙂

    Ami gond, hogy nem igazán vannak hosszú távú tesztek róla, legalábbis ilyesmit olvastam 1-2 éve. Talán az aszpartámnál egy fokkal jobb…

    Egy tipikus üdítőben, pl. a coca cola termékek, vagy gyümölcslevek, 1 dl-ben 50 kalória van a cukor miatt. Aszpartámos van tisztán csak aszpartámos 1-2 kalóriás, illetve van hogy az édes íz felét cukor, felét aszpartám állítja elő, ezek emiatt 20-30 kalóriát tartalmaznak decinként.

    Viszont van egy-két gyártó, aki vagy steviát rak édesítőként, vagy ami a kedvencem: csak gyümölcscukorral édesítik. Ennek a glikémiás indexe is alacsonyabb, tehát nem hullámvasutazik annyira az inzulin szint, 1 dl tipikusan 18-25 kalóriás. Aki szereti az üdítőket, az ezeket keresse 🙂 De itthon szoktam csinálni csak c-vitamin (aszkorbinsav) és stevia „limonádét”, az se rossz, csak hozzá kell szokni az ízéhez. (én a hajdinához is úgy hozzászoktam, hogy fel se tűnik a füstös, kesernyés íze sokszor)

  8. 1: Gyöngyi
    Én is szoktam ilyesmivel foglalatoskodni. Az viszont meglep, hogy nyers paradicsomot is raksz bele (én idáig nem mertem), úgy tudtam a pari nagyon leveses és könnyen romlik.(Hagyományosan is legalább fél órát főzik, de inkább tovább.)
    A bio-vegeta ízének a „megbolondításához” pedig ajánlott egy kis boróka-port (igazából a tuja zöld termése megszárítva és megőrölve), egy kis római koriándert (nagyon sok gyógyhatása van: http://tudnodkell.info/mindenre-gyogyir-csak-a-halalra-nem/
    ), meg egy kis karfiolt hozzákeverni. Aki szereti a „Maggi-ízt” ne felejtse el a Gergo55 által javasolt lestyánt se. Ha pedig lezárás elött az üvegbe 0,5 centi étolajat öntünk, ez elzárja a levegőtől és a legteteje se fog oxidálódni, megbarnulni, az a kis olaj meg mehet a főzésbe.

    Mondjuk nálunk van „jugo”-vegeta is, hogy aki főz, mindig tudjon választani a „jó” és a „rossz” között, mindig legyen alternatívája…:)
    Szerintem a podravkai gyár az csak Mo-ra gyárt, olyan népszerű itt ez a termék.

  9. 10: Semmi nem romlik meg az összetevők között, garantálhatom.Olajat sem szoktam rá rakni,hallottam,hogy más így szokta.A só a lényeg,az tartósít.A boróka tényleg nagyon jó.Én ezeket az alapzöldségeket szoktam csak elrakni,mert sok különleges fűszernek erős,aromás illata, íze van,vigyázni kell vele,köszönöm a jó tanácsokat!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük