(1384) A fogyókúra hizlal

Tibor bá’ online

 

~aa029Hitted volna? Hizlal a fogyókúra. Ez úgy derült ki, hogy a felmérések szerint Európában (százalékban) a legtöbb kövér lány Angliában van, úgy 30 százalék körül, mondjuk minden harmadik csaj 20 év alatt. „British girls have become the fattest in Europe” Az angol fiúk csak egy árnyalattal bizonyultak soványabbnak (26%).

Ez a rengeteg kövér csaj természetesen nem maradt tétlen, és mint azt a magyarok is tudják, kismillió fogyókúra recept és elképzelés van, de valahogy egyik se működik. Miért nem? Az ok egyszerű és roppant illogikus. Tökéletesen igaz a mondás, hogy a hízáshoz kalória kell. Extra kalória nélkül nincs hízás, de ez nem jelenti azt, – és ez adja a problémát – hogy a kalória elvonás fogyást eredményez. Pontosítva. Igen, a életfenntartáshoz szükséges mennyiségnél kevesebb kalória valóban fogyást eredményez, de egyben bepöccenti a szervezetet, hogy amint lehet visszanyerje az elvesztett kilókat, plusz 1-2 kiló többlet. Újabb fogyókúra, újra visszanyerés és megint 1-2 kiló plusz. De nem csak ez. A szükségesnél kevesebb kalória könnyen az izmok elvesztéséhez vezet. Tehát nem zsírt veszít a fogyókúrázó, hanem izmot, de izom helyett zsír rakódik le a visszahízáskor.  Muscle loss on low-calorie diets is substantial

De mi a megoldás? A válasz egyszerű, át kell állni „igazi” ételek fogyasztására. Mik azok? Hús, hal, tojás, tej, vaj, főzelékfélék és abba kell hagyni a élelmiszeripar termékeinek a fogyasztását, és akkor nem kell számlálgatni a kalóriákat, ahogy a nagyszülők se tették.

_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
_________________________________________

35 gondolat erről: „(1384) A fogyókúra hizlal

  1. Szia Tibor ba’!
    Teljes mertekben osztom, hogy az egészség kulcsa az „igazi” ételek fogyasztása. De ha egy kicsit visszanyúlunk a múltba akkor ez önmagában nem garancia a médiából ömlő, napjainkban „példaképnek” állított alak eléréséhez. Nagyanyáink – legalábbis az enyémek- jócskán rendelkeztek zsírpárnákkal, legfeljebb az akkori kor viselete ezt jobban elrejtette a külső szemlélő elől, pucéran meg a legritkább esetben láthattuk őket.

  2. Igen, és a nagyszülők is akkorák voltak, mint egy fél ház, csak akkor ez volt a divat, vagy is inkább elfogadott.
    Nézz meg egy mesét, a nagyik mindig „kövérnek” vannak ábrázolva, és ez így van rendben.

    Tibor bá ne menj el dietetikusnak! 😀
    Az írás kb. odáig jó, hogy az angolok dagadtak. 😀

  3. 3:
    Én inkább a családi fotókat nézem meg, ahol fellelhetők a nagyapák és a nagyanyák és mit nem tesz isten, nem dagadtak.
    Különben eszem ágában sincs dietetikusnak elmenni, legfeljebb lefordítom magyarra, amit az angol dietetikusok felkínálnak. Viszont neked nem kellene elmenni blog kritikusnak, mert személyre szabott meglátásaid vannak, amit a férfinépség maximum 5 százaléka értékel. – és ne kapd fel a vizet, mert a csörtét te kezdted.

  4. Azért Tibor bá, a kérdés összetettebb. Egyrészt régen is voltak bőséggel túlsúlyosak. Érdemes megnézni néhány reneszánsz képet (pl. Mona Lisa). A szomszédom, Karácsony Pendzsi kb. 77 éves és tegnap megmérítkezett és 90,2 kg volt miközben csak 1,72 magas.
    Vidéken él, a kollektívban -téesz- dolgozott. Azóta hízott meg mióta nyugdíjas és nem dolgozik. A soványság-kövérség inkább összefügg a mozgásmennyiséggel mint az élelmiszeripar termékeivel.

  5. Ha már táplálkozásról van szó, megkérdezem itt. Volt már szó a transz-zsírok káros hatásáról, de mi a helyzet az avas zsírokkal? A szervezet nagyon tiltakozik a fogyasztásuk ellen, hiszen már a szaga is hányinger. Veszélyes avas zsírt fogyasztani?

  6. Neem az írás tökéletes, csak így lehet fogyni. Dagadt nagyanyáink ott hibáztak, h sokat ettek ritkán.

  7. 5:
    Lehet, hogy nem értesz magyarul. Megismétlem: „és ne kapd fel a vizet, mert a csörtét te kezdted.”

    6:
    Idős korban a szervezet felkészül az ínséges időkre, ezért némi zsírt kezd el tartalékolni, főleg nők esetében. Ez normálisnak mondható, de munkával, sporttal ellensúlyozható. Persze mindig voltak kövér emberek, de nem ilyen mértékben. És mivel én személyesen ismerlek (ellentétben a többiekkel) hadd mondjam meg, hogy bizony te alaposan túlsúlyos vagy, és ez élethossz rövidítő.

    Általánosságban. Ezeket a témákat én választom ki, de a felsorakoztatott tényeket nem én találom ki. Belinkelem a források egy részét, tessék leellenőrizni. Nem állítom, hogy mindig minden tökéletes, de azt tudomásul kell vennetek, hogy nem velem vitatkoztok.

    7:
    Az avas zsír, vagyis az oxidált zsír bizony káros, akár csak a transzzsírsavak.

  8. Nem kezdtem csörtét, vicceltem.
    Az írás pedig tényleg tudománytalan és borzalmasan rossz, hiányos.

    Ha legközelebb angolból átemelsz témát, akkor vagy fordítsd le becsülettel és ne a saját gondolataiddal egészítsd ki, illetve hagyj ki részeket belőle, vagy pedig vállalj felelősséget érte, és nem mutogass a cikkíróra, hogy te csak fordítottál.

    Az „5%” meg szimplán kritikán aluli volt tőled.

  9. A cikk alapvetően rendben van és szerintem, sőt saját tapasztalataim alapján igazak is a fent írtak. Max. a cím egy kicsit sántít, vagy nem pontos, részigazság.

    Itt alapvetően a jojó effektus van vázolva. Tehát egy ideig (pl 90 napos diéta) kalória megvonás, aztán utána mehet tovább minden, mint eddig. Ez egyértelműen értelmetlen. Az izom a víz könnyebben leépül a szervezetből, és visszaálláskor a többletkalóriák zsírt hoznak vissza.

    Egyszóval a megoldás: életmód-változtatás. Nincs mese. Tiszta, alap, lehetőleg házilag, otthon (termelt) készített étel. Az izom megőrzéshez a mozgás elengedhetetlen. Kalóriákat viszont itt is érdemes figyelemmel kísérni, mert rendes ételből is túl lehet ennie magát az embernek, nekem sikerült egy időszakban.

  10. A cikkben leírtak mellett szerintem fontos tényező, amit samu ír. Nagyszüleink amellett az étrend mellett sokkal több fizikai munkát végeztek mint mi. Ezért a mai életmód mellett ugyanaz az étrend nem valószínű, hogy tökéletes, bár valószínűleg jobb, mint margarint, étolajat, meg szóját tartalmazó készítményeket fogyasztani. Vagy mérsékeltebben kell fogyasztani, vagy többet kell mozogni, de ez utóbb nem mindenkinek megvalósítható.

  11. 9: Ami a tulsulyt illeti igazad van. Azota mar lefogytam 20 kg-t. Jelenleg 100.9 korul vagyok es meg vagy 10-15 kg lefogyok augusztusig. Hangsulyozom, nem valtoztattam lenyegesen etkezesi szokasaimon. Az igaz, hogy nem eszek kenyeret (az iden osszesen megettem vagy 2-2.5kg-t) de tegnap peldaul McDonaldsos kajat ettem, es ennek ellenere, hogy delben beraktam kb. 1000 kcal-t. Ma reggel az elmult 4-5 evben a legkevesebbet mutatta a merleg. A kulcs nem annyira az etel minosegen mint inkabb a mennyisegen es meginkabb a mozgason van. (mert az 1000 kcal-hoz kapcsolodott jo ora gazolas is). Leginkabb kulonben akkor fogytam amikor kozszallitassal jartam kocsi helyet. Napi fel-1 kg megvolt gond nelkul.

  12. 13. „A kulcs nem annyira az etel minosegen mint inkabb a mennyisegen es meginkabb a mozgason van.”

    Ezzel egy kicsit vitáznék. 🙂

    A fogyás (egészséges) elsősorban az étkezésen múlik, másodsorban a mozgáson, de ez is jó, és kell is hozzá.
    Az étel minősége elsősorban egészség szempontjából nem mindegy. De még a makrótápanyagok helyes aránya sem igazán jelenik meg a mai ételekben, ezért jobb, ha jó minőségű az étel.

    Természetesen sz@r kajával, alacsony kalória bevitellel, és mozgással is lehet fogyni, de szerintem hosszútávon ez fenntarthatatlan.

  13. 13: Ráadásul a mért súly még nem is mutat mindent, mert ha sokat mozogsz, akkor nem csak úgy lemegy rólad a háj, hanem egy része izomzattá alakul, ezért miközben lefogytál 20 kg-ot, lehet, hogy már vagy 22-23 kg zsírtól szabadultál meg, és minél erősebb az izomzatod, annál gyorsabb a fogyás.
    Nekem is azt mondja mostanában mindenki, hogy sokat fogytam, pedig ebben az évben csak 2-3 kilót, viszont mivel sokkal többet mozgok mint előtte, ez sokkal többnek látszik.

  14. Nemcsak jo-jo-hatás van a fogyókúrában, hanem ki kell játszani a szervezet hihetetlen alkalmazkodó-képességét is: amikor észleli, hogy csökken a kalória-bevitel nem indítja el a lebontási mechanizmust, hanem nagyobb hatékonysággal kezdi feldolgozni a bevitt korábbiaknál kevesebb kalóriát tartalmazó táplálékot. Úgy dönt, hogy a tartalék tárolása fontosabb a számára. Ilyenkor van az, hogy elkezdi valaki a fogyókúrát, mégse fogy. Ezt szokták kijátszani egy kezdeti, radikálisabb kalória-megvonással, hogy a szervezet kapcsoljon, hogy a tudat mást akar…

    És még millió módszer, fogás és nézet, mégis relatíve ritka a sikeres fogyókúra. Azokat az éhező zsírsejteket nagyon nehéz ám folyamatosan becsapni, ha már egyszer létrejöttek, állítólag a sejtmagjuk nem tűnik el a szervezetből, mégha le is adja zsírtartalmát, továbbküldi az „én éhezem” jelzéseket.(Bár lehet, hogy ez utóbbi csak urban legend.)

    Legutóbb a szalonnáról olvastam érdekes dolgot: „A szalonna az Omega-6 zsírsavak csoportjába tartozó arachidonsavat tartalmaz, ami elősegíti a koleszterinszint csökkenését, és javítja a szervezet ellenálló képességét.”
    http://filantropikum.com/szamos-gyogyhatasa-van-a-szalonnanak/

    Tibor’bá, valamelyik blogodban olvastam, hogy a napraforgó-olajat repceolajjal kevered, hol lehet/melyik áruház-láncolatban vásárolni ezt a repceolajat? – Bp belső területein.
    Előre is köszönöm.

  15. 16. Első bekezdés.

    Általában nem a fogyókúra elején, hanem közben valamikor (feltételezem genetika-, azaz egyénfüggő) fellépő jelenségről van szó. A szervezet a kalóriamegvonási „pánik” hatására elkezdi a tápanyagokat jobban „megfogni”, lassítja az anyagcsere sebességét. Ezért szoktak ún. csaló napokat bevezetni, mikor a szervezet „megnyugszik”, és „azt mondja”, hogy „nincs pánik, van bőséggel étel”. Ált. vagy akkor következik be mikor túl kevés a kalóriabevitel, vagy már túl kevés a testzsír %.

  16. 16:
    Egy időben volt az Auchan-nál, de én már leálltam róla. Kizárólag sertészsírt fogyasztunk. A koleszterin kórság 60 évig tartó vaklárma volt.

  17. 16: „repceolaj” Interspar-ban nálunk /vidéken/ mindig van. Csak k. drága. Sztem minden nagyáruházban van repceolaj, csak ne a kommersz műanyag flakonosok között keresd.

  18. 17:
    „Ezért szoktak ún. csaló napokat bevezetni, mikor a szervezet “megnyugszik”, és “azt mondja”, hogy “nincs pánik, van bőséggel étel”.” – ja, én meg azt hittem, ezek jutalmazások, hogy látod te szervezet, érdemes volt ennyit nélkülöznöd…:)

    18:,19:
    Köszi
    Disznózsír helyett szárnyas-zsír szintén egészséges?

  19. „A válasz egyszerű, át kell állni „igazi” ételek fogyasztására.”

    Hát ez az igazi mágia!
    Hol találsz már igazi ételeket?
    A szervezet általában tudja mit kell csinálni a természetes dolgokkal, nem kell kalóriát számolni meg fogyókúrázni.

    Én azt hiszem, a franciák a hunyók.
    Ők kezték el a konyhaművészetet biznisz célokra használni.
    Amikor az étkezés szükségletből öröm forrásává vált, és a „finom” kajákból az emberek elkezdtek többet enni, mint amire szükségük volt, a tőke rácuppant a dologra.
    Rájöttek, hogy ügyes párosításokkal meg lehet hekkelni az ízlelőbimbók és a gyomor közötti kommunikációt, és az emberek elkezdtek „szórakozásból” enni.
    Később a tudomány, a pszichológia és a vegytan is beszált az üzletbe, és már vegyi úton állítottak eló, az agyat célzottan ingerlő/blokkoló szereket, hogy még többet kelljen enni.
    És ehhez már rendes kaja se kell. A tejből, a lisztből kivonták a tápláló összetevőket, mert csak a baj volt velük (rothadtak, nehezítették a feldolgozást, tárolást) és csak mint „hordozókat” alkalmazva bevitték a profitmaximalizáló vegyszereket a szervezetbe.
    Nem csoda, hogy nem tud megállni az átlag proli 2 BigMac és másfél liter kóla után.
    A cukrot is összekevereik mindenféle szines és „ízű” vegyszerrel, és tulajdonképpen drogként rászokatva a népet árulják, főleg gyerekeknek.

    Sajos a helyzet rosszabb annál is ami a látszat.
    Rokonok most keztek fürjeket tenyészteni. De az „ipari” fürj tyúkok már nem tudják hogy mit csináljanak a tojással, miután megtojták őket… nem költik ki. A keltetőgép megteszi helyettük, de így még egy generáció nől fel úgy hogy a szaporodás alapjaival nincs tisztában.

    Szóval aki valóban egészséges és természetes kaját akar enni, az alaposan kösse fel a gatyáját, mert nehéz dolga lesz!

  20. 21:
    Mélységesen egyetértek. 🙁 S ezen túl…
    Ha az ember odafigyel, hogy „igazi” ételeket készítsen/egyen, meg megfelelő sporttevékenységet végezzen, elegendő időt szenteljen a gyermekeinek (közös játék tanulás, ahogyan a rózsaszín nagykönyben le van írva – természetesen házimunkából is kivéve a részét), némi önzetlen közösségi tevékenységet is végezzen, járjon mindenhová kerékpárral meg gyalog…. KI FOG DOLGOZNI, HOGY ELTARTSA? Mert az ilyen idealista embernek már nem marad napi 8 órája, az tuti! Vagyis a listából le KELL húzni dolgokat, ízlés szerint.

  21. 22. Szilvás

    Van még egy dolog ami szintén aggasztó.
    2-3 generációval ezelőtt amit az emberek a világról tudtak, az nagyrészt személyes tapasztalaton alapult.
    Mára sajnos szinte az összes tudásunk előre emésztett, válogatott, és mondjuk ki, manipulált információk halmaza.
    200 éve a parasztgyerek ükapja tudását kapta apjától és elég volt egy életre. Ma, mire megtanulod a Windows XP-t elavulttá válik, de az is amit a koleszterinról, a telített zsirsavakról, vagy más, az egészséges táplálkozás, vagy életmód alkotó elemeiről tudunk.
    A legtöbben az internetről tájékozódunk, és a Google első 10 eredményeiből alkotjuk világképünket.

    Csoda, hogy beteg a világ?
    Tiborbá időnként kiragad egy apró morzsát, körüljárjuk, megvitatjuk, de nehezen jutunk el a bajok gyökereihez.

  22. Szervusztok,

    egy ideig nem tudtam elérni az oldalt, az akkor megfogalmazott hozzászólásom elmentettem, most beillesztem, azt hiszem a 10-11. hozzászólás környékén járhatott.

    Tibor bá említette a megszerez-raktároz-megtart anyagcsere effektust. A kalóriafelhasználásnak csak több lépcső bekapcsolása után forrása a zsír, zsírszövet (amelyet a máj glikogénné alakít vissza, majd abból cukrot állít elő a sejtfelhasználásra)

    Edzett szervezettel lehet mielőbb „bekapcsolni” a zsírégető lépcsőt terhelés hatására, alap ritmusban sajnos tényleg sejt ATP, cukor, majd szénhidrát s csak legvégül zsír, amihez hozzányúl a szervezet anyagcseréje. Rendszeres mozgás nélkül, ehhez nem szokott anyagcserével ez fél óra is lehet, addig simán fehérjét is bont a szervezet, sajnos igaz tehát, hogy edzetlen szervezetnél zsír fel, izom le… S mellé még jó éhes és fáradt is a szervezet, tejsavat-húgysavat halmoz fel stb…

    A lassú, kitartó terhelés kivezet ebből, kalória visszafogás mellett. A szimpla éhezés csak elzárja a csapot, és a fent leírt jojó effektust eredményezi (néhány hét szenvedés, majd ugyanannyi vagy több lesz mint volt). Ettől persze elmegy az ember kedve és feladja, mondván: hát akkor tökmindegy.

    A szervezet ahhoz alkalmazkodott, hogy sikeres vadászat esetén hús, sikertelen esetén bogyók és gyümölcsök, vagy semmi (!) kerül az asztalra. Tehát a zsírfelhalmozás élettani célja „átbekkelni” a táplálék nélküli időszakot, s így életfontos funkció, egy természetes akkumulátor. Másik cél a hőháztartás, gondoljunk csak az eszkimókra.

    Jólétben minden nap „sikeres” a vadászat, így ha nincs nélkülözés és felhasználás, egyoldalú felhalmozás történik -> ez gyakorlatilag napjainkban a teljes jóléti civilizáció kóros elhízása. Nem lokalizálódik a britekre a cikken túl, gyakorlatilag Afrika kivételével jelen van mindenhol.

  23. 24:
    Köszönet a tárgyszerű hozzászólásért.

  24. 20:
    Minden állati eredetű zsiradék OK, ha nem avas.

    Középiskolás koromban (1948-1952) a két párhuzamos osztályban (60 fő) csak két szemüveges volt, az egyik én voltam. Az én családomban senki nem volt szemüveges. Nekem mind az öt gyerekem szemüveges.

  25. 23: Nekem erről mindig a vízelvezető árkok jutnak eszembe. Mivel mostanában nem a megszokott eloszlásban érkezik a csapadék, mifelénk elég sok helyen vízelvezető árkokat ásnak/ásatnak. Na most ezek tudják, hogy ilyet kell ásni, de hogy azt hogyan kell csinálni, meg hogy abba bele is kell terelni a vizet, azt már nem tudják, önálló gondolkodásuk meg sajnos nincs hozzá. Szerintem az a legnagyobb baj, hogy úgy tanítanak, hogy elfelejtenek az emberek gondolkodni.

  26. „Szerintem az a legnagyobb baj, hogy úgy tanítanak, hogy elfelejtenek az emberek gondolkodni.”
    Úgy tanítanak, hogy nem tanítanak!
    A tanítást ma, a lexikális tanítás jelenti. Amiből maximum csak lexikális tudás nyerhető!
    Ezután csodálkozol, hogy azt sem tudják merre folyik a víz? 😀

  27. 28: Valami idióta kitalálta, hogy a tudomány minden új eredményét bele kell építeni a közoktatásba. Ennek megfelelően általánosban olyanokkal tömik szerencsétlenek fejét, amivel mi csak az egyetemen találkoztunk. Esetenként ráadásul értelmetlen hülyeségek – de ha nem is az, annyira felduzzasztották a lexikális anyagot, hogy az lehetetlenné teszi a valóban fontos tudás kiemelését, elsajátítását, a képességekről nem is beszélve.

  28. 29. Ábel
    Mit gondolsz, ez véletlen vagy alaposan eltervezett elgondolás, hogy a felnövekvő nemzedékek nagyrésze ne legyen alkalmas valódi kritikus gondolkodásra?

    Nekem van egy rosz érzésem, hogy a jelen iskolarendszer tulajdonképpen a család intézményének szétrombolására született, és jól megszerkesztett utasítások végrehajtására képzik a népet és nem arra, hogy valóban megismerje a világ összefüggéseit.

  29. 29. 30.
    Vagy egyszerűen csak a lexikális képességű, készségű, tudású, egyének mennek tanárnak.
    Innentől kezdve nem is várható el másféle oktatás. 😀

  30. 31.
    A tanárok nem saját kútfőből tanítanak, hanem többé-kevésbé központi előírások, elvárások alapján.

  31. 32.
    De azok is ott „szintén zenészek”. 🙂

  32. 31: Sok tanárt ismerek közelről, a családból és a baráti körből is. Nem hülyék és nem rosszindulatúak, sőt ellenkezőleg. A lehetőségeikhez mérten mindent elkövetnek, hogy a legjobbat adják a gyerekeknek tudásban és nevelésben.

    A következő dologra szoktak panaszkodni:
    1. A kollégákkal sokszor nehezen jönnek ki, fúrják egymást, rossz az igazgató, rossz a stratégia, rossz a közhangulat.
    2. A törvények, kormányzati intézkedések nemhogy nem segítik, de inkább gátolják a munkájukat. Növekednek a terheik (adminisztráció, óraszám), és kiveszik a kezükből a fegyelmezés eszközeit.
    3. Irracionálisan megnőtt a leadandó anyag, amire így nincs elég idő, miközben az óraszámok is megnőttek.
    -A gyerekanyag folyamatosan romlik. A gyerekek egyre fegyelmezetlenebbek, motiválatlanabbak, a képességeik egyre gyengébbek (diszlexia, -gráfia, finommotoros képességek, koncentráció). Egyre nehezebb velük érdemi munkát végezni.

    Ez utóbbi valószínűleg közvetlen kapcsolatban van azzal a jelenséggel, amit Tibor bá a Száraz tónak… posztban fejtett ki. A gyerekek egyre kevesebbet mozognak, egyre kevesebbet vannak szabad levegőn és egymással, kevesebbet kézműveskednek, és ami ezek helyett bejött, az nem segíti a fejlődésüket.

    A 2. és a 3. pont az, amire a kormányzatnak hatása van, ez lehetne szándékos is, de szerintem simán dilettantizmusból ered, és abból, hogy senki nem tud mit kezdeni a 4. pontból fakadó helyzettel. A régi, poroszos módszer már nem igazán működik, a liberális reformok csak növelték a fegyelmezetlenséget, a Fidesz-reform meg totális katasztrófa.
    Nem hiszem, hogy akármelyik kormánynak is az lenne a szándéka, hogy sokmillió fegyelmezetlen hülyét neveljen ki, akit csak a pornó meg a drog érdekel, munkát végezni, tanulni nem tud, hiszen egy ilyen csordát sokkal nehezebb irányítani, mint az a fegyelmezett, katonás, kötelességtudó társadalmat, amiről Tibor bá beszámolt a múlt század első feléből.

  33. 34. Abel.
    Nem arról van szó, hogy bárki is hülye lenne, hanem Készségek, képességek különbözőségéről.
    A lexikális tudás messze túl van reprezentálva a magyar oktatásban. A kreatív tudás hátrány az iskolaévek alatt!
    Ez meg is látszik az országon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük